Perustiedot
20
maalis
kryptovaluutta sijoittaminen

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluutta sijoittaminen: Aloittelijan opas

Kryptovaluutta sijoittaminen on noussut suureen suosioon 2020-luvulla. Kryptosijoittamisen voi aloittaa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö. Kryptosijoittajat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään, jotka ovat buy & hold -sijoittajat, treidaajat ja DeFi-seikkailijat.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen tapahtuu kryptovaluuttapörsseissä. Kryptoihin kannattaa sijoittaa, jos uskot kryptovaluuttojen suosion kasvuun tulevaisuudessa. Krypto sijoittaminen on panostus uuden teknologian globaaliin adoptioon.

Kryptovaluutta sijoittaminen on uusi sijoitusmuoto!

Kryptovaluutta sijoittaminen on noussut suureen suosioon 2020-luvulla. Kryptovaluuttoihin sijoittavat etenkin nuoret miehet, mutta sijoitusmuoto kasvattaa suosiotaan kaikissa ikäryhmissä. Krypto sijoittaminen on globaalisti jo satojen miljoonien ihmisten harrastus – osalle myös elinkeino. Tulevina vuosina rikotaan miljardin kryptosijoittajan raja.

Keväällä 2024 julkaistun tutkimuksen mukaan noin 300.000 suomalaista sijoittaa kryptovaluuttoihin.

Krypto sijoittaminen alkoi Bitcoinista 2010-luvun alussa. Vuonna 2015 markkinoille tullut Ethereum käynnisti sijoittamisen altcoineihin eli vaihtoehtoisiin kryptoihin. Markkinoille on tullut viime vuosina kymmeniä tuhansia kryptovaluuttoja. Kryptosijoittajalle on tarjolla enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan aikaisemmin.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on nykyisin yhtä helppoa kuin osakesijoittaminen. Tarjolla on suomalaisia palveluita, joissa aloittelija voi toimia turvallisesti suomen kielellä. Suomalaiset palvelut ovat myös Suomen Finanssivalvonnan säätelyn alla.

Kryptoihin sijoittaminen nähdään usein korkean riskin sijoitusmuotona. Syy tähän on kryptojen volatiliteetti, joka on selvästi perinteisiä sijoitusmuotoja korkeampaa. Kryptovaluuttojen kurssit nousevat ja laskevat todella rajusti, mikä voi olla henkisesti vaikeaa myös kokeneille sijoittajille.

Tämän artikkelin tarkoitus on antaa yleistä informaatiota ja taustaa kryptoihin sijoittamisesta.

Miten aloittaa krypto sijoittaminen?

Kryptosijoittamisen voi aloittaa kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö. Et tarvitse aloittamiseen muuta kuin internet-yhteyden ja euroja tilille ostojen tekemiseksi.

Jokainen kryptosijoittaja käy läpi oman polkunsa ja tekee omat virheensä. Ei ole olemassa mitään kaikille sopivaa neuvoa, joka tekee sinusta hyvän kryptosijoittajan. Pohjatiedot ja kokemus muista sijoitusmuodoista vaikuttavat myös asiaan.

krypto sijoittaminen

Käyn seuraavaksi läpi muutamia tärkeitä pointteja, joita on mielestäni syytä pohtia ennen kryptosijoittamisen aloittamista.

Uuden oppiminen

Kryptovaluutat ovat täysin uusi teknologia ja sijoitusmuoto. Crypto sijoittaminen on ollut helppoa ja suosittua vasta 10 vuoden ajan. Esimerkiksi osakkeilla on käyty kauppaa jo satoja vuosia, kultaan on sijoitettu kolme tuhatta vuotta.

Uudelle osakesijoittajalle on tarjolla paljon suomenkielistä kirjallisuutta ja mentoreita eri foorumeilla, joilta kysyä apua. Kryptoissa ei vastaavia resursseja vielä ole. Vaikka löytäisit kirjallisuutta myös englannin kielellä, niiden sisältämä informaatio on usein vanhentunutta johtuen markkinan nopeista muutoksista.

On syytä varautua siihen, että joudut oppimaan paljon asioita itsenäisesti. Tulet kahlaamaan infoa Youtubesta, nettifoorumeilta ja some-kanavista. Sinulla täytyy olla nälkää ja motivaatiota tehdä tämä työ.

Etsi omat vahvuutesi

Olipa kyseessä sijoittaminen kryptovaluuttoihin tai osakkeisiin, jokaisen sijoittajan tulisi pohtia omia vahvuuksiaan. Kryptovaluutat tarjoavat hyvin uniikkeja mahdollisuuksia tienata rahaa. Mitä nopeammin löydät oman ”edgesi”, sitä nopeammin menestyt sijoittajana.

vahvuudet sijoittajana

Alla on muutamia esimerkkejä:

  • Tiedonhakija: jos vahvuutesi on löytää tietoa ja ymmärtää uutta teknologiaa, voit tehdä tiliä sijoittamalla uusiin projekteihin ennen kuin ne nousevat suuren yleisön tietoisuuteen.
  • Trendit: Osa sijoittajista on todella hyvä tunnistamaan trendejä ennen muita. Kryptoissa on paljon erilaisia trendejä, jotka vaihtuvat koko ajan.
  • Riskinottokyky: Jos olet hyvä sietämään riskiä, voit sijoittaa sellaisiin projekteihin, joihin esimerkiksi Bitcoin-sijoittajat eivät koske.
  • Pitkäjänteisyys: Ehkä vahvuutesi on pitkäjänteisyys ja kyky ostaa rajusti pudonneita projekteja karhumarkkinassa, koska osaat katsoa vuosia eteenpäin, jolloin ne ovat jälleen suosittuja.

Jokainen sijoittajaprofiili on uniikki. Tärkeintä on löytä oma tyylisi ja omat vahvuutesi.

Volatiliteetti

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen tuo mukanaan suuren volatiliteetin. Mitä pienempiin kryptoihin sijoitat, sitä rajumpia ovat nousut ja laskut. Näihin muutoksiin on mahdoton varautua etukäteen, sillä jokaisen tunnereaktiot ovat erilaisia.

Varaudu siihen, että tulet tekemään paljon virheitä. Kannattaa aloittaa hyvin pienellä portfoliolla, kunnes olet käynyt läpi vähintään yhden nousu- ja laskumarkkinan. Lähes kaikki mokaavat ensimmäisen nousu- ja laskumarkkinan. Seuraavissa sykleissä alat tehdä paljon parempaa tulosta.

Jos sinulla on kokemusta osakkeista, treidauksesta, pokerista tai vedonlyönnistä, saat niistä paljon apua kryptosijoittamisessa.

Turvallisuus

Kryptovaluuttojen maailma on valitettavasti täynnä scammeja. On erittäin tärkeää oppia välttämään huijauksia ensi metreistä lähtien. Bitcoinkeskuksesta löytyy erittäin hyvä aloittelijan opas kryptohuijauksista, joka on syytä lukea.

Tämän lisäksi on myös hyvä selvittää kryptovaluuttojen säilytysvaihtoehdot. Voit tutustua niihin kryptolompakot-artikkelista. Pidä huoli siitä, että kryptosi ovat turvassa, jotta tekemäsi työ ei valu hukkaan. Tuhannet ja taas tuhannet kryptosijoittajat hukkaavat kryptovaransa joka vuosi.

Mitä enemmän käytät aikaa kryptojen perusteiden hallintaan, sitä paremmin osaat hallita kryptovarojasi.

Kolme erilaista kryptosijoittajan profiilia

Kryptosijoittajat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään, jotka ovat buy & hold -sijoittajat, treidaajat ja DeFi-seikkailijat. Todennäköisesti sinäkin kuulut yhteen näistä ryhmistä – ennemmin tai myöhemmin.

Buy & hold -sijoittajat

Buy & hold -sijoittajat ovat todennäköisesti suurin kryptosijoittajien ryhmä. Krypto sijoittamien on tälle ryhmälle hyvin vastaava prosessi kuin osakkeisiin sijoittaminen. Sijoittamisessa on pitkä aikahorisontti, ja sitä voidaan tehdä myös DCA:lla eli kuukausiostojen avulla.

Tähän ryhmään kuuluu paljon aloittelijoita ja piensijoittajia. Myös moni hedge-rahasto ja instituutio kuuluu tähän kategoriaan.

instituutiot

Buy & hold -sijoittaja tekee myös myyntejä, mutta ei pyri aktiivisesti ajoittamaan markkinaa. Positiosta otetaan yleensä voittoja pois markkinoiden euforiavaiheessa eli bull-markkinoiden aikana.

Moni buy & hold -sijoittaja tekee ostonsa myös ETF:n tai Trackerin avulla eikä välttämättä osta ”aitoja kryptovaluuttoja”. Tämä on tyypillisestä etenkin osakesijoittajille, jotka haluavat sijoittaa helposti kryptoihin muutaman prosentin siivun portfoliostaan.

Treidaajat

Kryptovaluuttojen treidaus on kasvanut räjähdysmäisesti 2020-luvulla. Tähän on vaikuttanut kryptovaluuttapörssien tarjonnan kasvaminen. Erilaiset futuurit ovat todella suosittuja, minkä lisäksi moni treidaaja käyttää velkavipua.

Treidaajat ovat täysi vastakohta buy & hold -sijoittajille. Siinä missä buy & hold -sijoittajat ostavat harvakseltaan ja katsovat markkinaa vuosien horisontilla, treidaajat katsovat kurssien liikkeitä päivän, tuntien tai jopa minuuttien aikaikkunassa.

Treidaajat eivät ole lukumäärällisesti suurin joukko, mutta he pyörittävät suurimpia rahamääriä ja liikuttavat kursseja. Johdannaisten treidausvolyymit ovat olleet jo vuosia monta kertaa suurempia verrattuna spot-kauppaan.

Treidaus vaatii hyvin erilaista osaamista kuin buy & hold -sijoittaminen. Esimerkiksi teknisen analyysin hallinta on todella tärleää. Suurin osa treidaajista tekee tappiota.

Jos aihe kiinnostaa lisää, tsekkaa tämä aloittelijan opas treidauksesta.

DeFi-seikkailijat

DeFi-seikkailijat ovat kolmas selkeä kryptosijoittajien joukko. Tässä ryhmässä ovat kaikki uuden teknologian ja uusien palveluiden perässä juoksevat sijoittajat. He uskaltavat laittaa rahaa kiinni tuntemattomiin kryptovaluuttoihin, joissa on tarjolla hyvin poikkeuksellisia tuottoja.

DeFi on lyhenne sanoista Decentralized Finance eli kyse on hajautetuista rahoituspalveluista. Tällaisia ovat esimerkiksi hajautetut pörssit (DEX), lainapalvelut ja liquid staking -palvelut. Alla on kuva Aave-sovelluksen etusivulta, joka on tunnetuin hajautettu lainapalvelu.

aave

Lähes kaikki DeFi-seikkailijat ovat myös airdroppien metsästäjiä. Airdropit ovat ilmaisia kryptovaluuttoja, joita jaetaan palkinnoiksi uusien palveluiden ja lohkoketjujen käyttäjille. Airdroppeja ”farmaamalla” voi tehdä vuositasolla kymmeniä tuhansia euroja rahaa.

DeFi-seikkailijalta vaaditaan riskinottokykyä ja uuden teknologian nopeaa oppimista. Lisäksi sinun on oltava todella hyvä some-palveluiden käyttäjä ja viettää paljon aikaa Telegramissa ja Discordissa.

Missä sijoittaa kryptoihin?

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen tapahtuu kryptovaluuttapörsseissä. Markkinoilta löytyy satoja erilaisia vaihtoehtoja. Jos olet aloittelija, niin älä huolestu. Bitcoinkeskus on tehnyt työn puolestasi ja selvittänyt markkinoiden parhaat kryptovaluuttapörssit.

Kryptovaluuttapörssit voidaan jakaa kolmeen pääkategoriaan:

  • Kotimaiset kauppapaikat
  • Globaalit pörssit
  • Hajautetut pörssit (DEX)

Jos haluat sijoittaa kryptoihin turvallisesti kotimaisissa kryptovaluuttapörsseissä, avaa tili Coinmotioniin, Kvarn X:ään tai Northcryptoon. Suosittelemme näitä vaihtoehtoja aloittelijoille ensimmäisiin kryptohankintoihin. Löydät aloittelijoiden oppaat palveluista klikkamalla päävalikon Kauppapaikat-linkkiä.

Alla on kuva Coinmotionin etusivulta.

coinmotion etusivu

Globaalit pörssit toimivat englannin kielellä. Niiden etuna on valtava tarjonta ja pienemmät kulut verrattuna kotimaisiin toimijoihin. Jos hallitset englannin kielen ja haluat treidata harvinaisempia kryptoja, sinun on mentävä ulkomaisiin pörsseihin.

Hajautetut pörssit eli DEXit ovat DeFi-maailmassa toimivia pörssejä. Ne ovat vaihtoehto käyttäjille, jotka haluavat treidata itsenäisesti ilman välikäsiä. DEXeistä löytyy myös sellaisia kryptovaluuttoja, joita ei perinteisissä pörsseissä ole.

Emme käy läpi varsinaista ostoprosessia tarkemmin tässä artikkelissa, sillä aiheesta löytyy erillinen opas: kryptojen ostaminen. Löydät siitä ohjeet askel askeleelta kryptojen ostamiseksi.

Kannattaako kryptoihin sijoittaa?

Kryptoihin kannattaa sijoittaa, jos uskot kryptovaluuttojen suosion kasvuun tulevaisuudessa. Kuulostaa yksinkertaiselta, ja sitä se myös on.

Kryptovaluutat ovat ennen kaikkea teknologinen innovaatio. Kyse on digitaalisen rahan vallankumouksesta. Kryptovaluuttoja voi hyvin verrata internetin ja mobiiliaitteiden kehitykseen.

Nykyisin lähes jokaisella alle 60-vuotiaalla suomalaisella on matkapuhelin ja netti. Kun mennään 20 vuotta eteenpäin, lähes jokaisella alle 60-vuotiaalla suomalaisella on myös oma kryptolompakko.

Kryptojen ongelma on siinä, että niiden valuaatioita on hyvin vaikea arvioida. Et voi käyttää P/E-lukuja ym. menetelmiä, jotka ovat tuttuja osakemaailmasta. Ajattele tilannetta, jos olisit voinut ostaa pienen siivun TCP/IP tai 5G-teknologioista. Miten voisit arvioida niiden tulevaa arvoa?

Sijoittamisesta on myös hyvä erottaa lyhyen tähtäimen spekulointi. Jos olet vain tekemässä pikavoittoja, en voi antaa sinulle vastausta kysymykseen ”Kannattaako kryptoihin sijoittaa”. Kukaan ei tiedä, mitä kursseille tapahtuu seuraavan päivän, viikon, kuukauden tai vuoden aikana.

Yhteenveto

Krypto sijoittaminen on sijoittamista uuden teknologian globaaliin adoptioon. Crypto sijoittaminen on yhtä aikaa haastavin, mielenkiintoisin ja tuottavin sijoitusmuoto kaikista eri vaihtoehdoista. Se ei kuitenkaan sovi kaikille.

Kryptojen volatiliteetti on ajanut monia sijoittajia markkinoilta. Jokaista nousumarkkinaa seuraa aina raju laskumarkkina, jolloin tuhannet ja tuhannet sijoittajat heittävät pyyhkeen kehään. Lisäksi sektoria piinaavat erilaiset scammerit.

On tärkeää ymmärtää, että korkean tuottopotentiaalin toisella puolella on myös paljon riskejä. Kryptoihin sijoittaminen on henkisesti vaikeampaa kuin mihinkään muuhun omaisuusluokkaan sijoittaminen. Tämä jokainen kryptosijoittaja voi varmasti allekirjoittaa.

Menestyt parhaiten, kun aloitat pienillä panoksilla ja pyrit löytämään heti omat vahvuutesi. Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja opi uutta joka päivä. Muista, että tulet tekemään virheitä ja häviämään rahaa, mutta se kuuluu asiaan. Uusia sijoitusmahdollisuuksia on tarjolla joka päivä!

Kryptovaluutta sijoittaminen kokemuksia

Kirjoitan lopuksi hieman omia kokemuksiani kryptovaluttojen maailmasta. Tämän artikkelin on kirjoittanut Bitcoinkeskuksen perustaja, Antti Hyppänen. Minulla on kryptovaluutta sijoittamisen kokemuksia vuodesta 2017 lähtien. Seuraavassa muutamia pointteja, jotka ovat uniikkeja oman sijoitusurani näkökulmasta.

Olen itse seurannut markkinoita vuodesta 2010 lähtien ja sijoittanut osakkeisiin ja jalometalleihin. Näistä on ollut valtavasti apua kryptovaluuttasijoittamisesta. Jos sinulla on kokemusta vedonlyönnistä tai pokerista, olet oppinut sietämään volatiliteettia ja ikäviä swingejä. Näistä taidoista on paljon apua kryptosijoittajalle.

Olen myös tottunut etsimään infoa netistä jo 90-luvulta lähtien, olen ollut aktiivinen somessa ja tunnistan tyypillisimmät huijarit ja scammerit. Jos sinullakin on vastaavaa taustaa, voit sopia hyvin kryptosijoittajaksi!

Mielestäni kryptovaluutat ovat sijoitusluokkana uniikki mahdollisuus. Tällaisia ei tule eteen kuin kerran elämässä. Kerrankin tavalliset tallaajat, kuten sinä ja minä, ovat samalla viivalla Wall Street -gurujen kanssa!

Kryptovaluuttojen opiskelu avaa myös valtavasti muita mahdollisuuksia. Voit perustaa oman blogisi, Youtube-kanavan, aloittaa tekemään louhintaa tai vaikka koodata oman DeFi-sovelluksen. Voit sijoittaa kryptoihin myös muuten kuin itse valuuttoja ostamalla.

Itse olen esimerkiksi perustanut tämän sivuston, joka on minulle yksi tapa sijoittaa kryptovaluuttasektoriin.

Oma neuvoni aloitteamisesta on se, että pelaa tätä peliä hyvin pienillä summilla, kunnes olet käynyt läpi vähintään yhden pitkän karhumarkkinan. En sijoittaisi tätä ennen yli 10 prosenttia sijoitusvarallisuudestani kryptoihin.

Ota myös heti selvää, miten kryptojen verotus toimii ja pidä kirjaa kaikista transaktioistasi. Jos vielä seuraat Bitcoinkeskuksen uutisia ja some-tilejä, tulet todennäköisesti pärjäämään hyvin kryptosijoittajana!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.