Perustiedot
20
joulu
uutiskatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluutta sijoittaminen

Kryptovaluutta sijoittaminen on yleistynyt valtavasti 2020-luvun aikana. Kryptovaluuttaan sijoittaminen tapahtuu käytännössä avaamalla tili online-kauppapaikkaan ja vaihtamalla eurot kryptovaluutoiksi. Kryptoihin sijoittaminen sisältää myös riskejä, mutta niihin on mahdollista varautua tekemällä huolellisen sijoitussuunnitelman. Kryptosijoittajat jaetaan tyypillisesti kolmeen eri luokkaan perustuen henkilön riskiprofiiliin.

Kryptovaluutta sijoittaminen muuttuu 2020-luvulla merkittävästä regulaation myötä. Suomalainen kryptovaluuttavälittäjä on turvallinen vaihtoehto nyt ja tulevaisuudessa. Kryptovaluuttaan sijoittaminen on valtavan mielenkiintoista puuhaa, kunhan pitää riskit hallussa ja kestää markkinan volatiliteettia!

Kryptovaluutta sijoittaminen on yleistynyt valtavasti

Kryptovaluutta sijoittaminen on yleistynyt valtavasti 2020-luvun aikana. Kryptovaluutta sijoittaminen on kasvanut pienen piirin harrastuksesta globaaliksi sijoitustoiminnaksi. Mukana on nykyisin yksityissijoittajien lisäksi myös pörssiyhtiöitä, hedge-rahastoja sekä muita instituutioita.

Eri arvioiden mukaan kryptovaluuttoihin sijoittaa tällä hetkellä jo yli 300 miljoonaa henkilöä. Todennäköisesti puolet tästä joukosta tuli mukaan vuoden 2021 kryptobuumin aikana. On arvioitu, että sijoittajien määrä nousee lähelle miljardia ihmistä seuraavan nousumarkkinan aikana.

Miksi kryptovaluuttaan sijoittaminen kiinnostaa niin monia? Iso syy on varmasti laajemmasta digitalisoitumisen trendistä. Nuoremmat sukupolvet ovat käsitelleet digitaalista arvoa pelien kautta koko 2000-luvun ajan. Kryptovaluutta sijoittaminen sekä kryptovaluuttalompakon käyttö on nuorisolle näin ollen luontevaa puuhaa.

Vanhemmat ikäluokat ja perinteiset osakesijoittajat ovat selvästi varovaisempia. Myös tämä populaatio on tullut mukaan yhä laajemmin 2020-luvun alussa. Kun puhutaan ammattimaisista sijoittajista, tarvitaan myös regulaatiota, custody-palveluita sekä johdannaisia. Kaikki nämä ovat yleistyneet viime vuosina.

Vaikka kryptovaluuttoihin sijoittaminen on niin suosittua, alalla on yhä negatiivinen leima monien silmissä. Esimerkiksi pankit karsastavat edelleen transaktioita kryptovaluuttojen kauppapaikoista tai kauppapaikkoihin. Kryptojen huonoon maineeseen vaikuttavat myös lukuisat hakkeroinnit sekä vuonna 2022 nähdyt suuren kokoluokan konkurssit.

Tällaiset tapahtumat ovat osa kryptosektorin luonnollisia kasvukipuja. Ala kehittyy valtavasti, eikä regulaatio pysy millään mukana. Liika riskinotto kostautuu valtavina tappioina. Ajan myötä alalle jäävät vastuulliset toimijat, jotka tarjoavat asiakkailleen turvallisia ja luotettavia palveluita.

Tämä artikkeli antaa sinulle yleisen tason ohjeita kryptovaluuttoihin sijoittamisesta. Tämä on arvokasta informaatiota kaikille aloittelijoille!

Miten kryptovaluuttaan sijoittaminen tapahtuu käytännössä?

Kryptovaluuttaan sijoittaminen tapahtuu käytännössä avaamalla tili online-kauppapaikkaan ja vaihtamalla eurot kryptovaluutoiksi. Kryptovaluuttaan sijoittaminen onnistuu hyvin jokaiselta, joka on tottunut käyttämään verkkopankkia.

Globaalisti tarjolla on jo tuhansia kryptovaluuttojen kauppapaikkoja. Ne voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Miljoonia asiakkaita palvelevat jättiläiset sekä paikalliset toimijat. Esimerkiksi Binance, Coinbase ja Crypto.com ovat esimerkkejä kansainvälisesti tunnetuista palveluista.

Suomessa toimivat puolestaan Coinmotion ja Northcrypto. Paikalliset toimijat ovat selvästi globaaleja jättiläisiä pienempiä, mutta niiden etuna on asiakaspalvelu kotikielellä ja pienen toimijan ketteryys. Miljoonia asiakkaita palveleva jättiläinen ei ole yhtä helppo palvelu lähestyä kuin kotimainen toimija, josta saa suomea puhuvan henkilön kiinni tarvittaessa myös puhelimella.

Alla on kuva Coinmotion-palvelun etusivulta.

kryptovaluutta sijoittaminen Coinmotioninissa

Löydät Bitcoinkeskuksesta aloittelijan käyttöoppaat kaikista tässä artikkelissa mainituista palveluista. Klikkaa päävalikosta kauppapaikat.

Käymme tässä artikkelissa läpi kryptoihin sijoittamista yleisellä tasolla. Jos haluat yksityiskohtaisia ohjeita ostamisesta, tutustu tähän artikkeliin: osta kryptovaluuttoja.

Kryptovaluuttaan sijoittaminen tapahtuu yhä kasvavassa määrin myös erilaisten johdannaisten tai muiden sijoitusinstrumenttien kautta. Tämä on seurausta koko omaisuusluokan kasvusta ja institutionaalisen rahan tulosta peliin.

Myös suomalainen sijoittaja voi ostaa futuureja, erilaisia tracker-tuotteita ja ETF-rahastoja. Moni haluaa vain hyötyä kryptovaluuttojen kurssien nousuista ilman että tarvitsee huolehtia niiden säilytyksestä tai pelätä hakkerointeja. Johdannaisten käyttö on suositumpaa ammattilaisten keskuudessa.

Koska kryptovaluutta on täysin digitaalinen valuutta, sitä hallitaan netissä. Jos ostat kryptovaluuttojen kauppapaikasta ”aitoja kryptoja” johdannaisten sijaan, niiden säilytys on yksi tärkeimmistä kysymyksistä. Vuonna 2022 on nähty lukuisia eri kryptopalveluiden konkursseja, jotka ovat herättäneet sijoittajat.

Esimerkiksi marraskuussa 2022 nähty FTX-pörssin romahdus jätti jälkeensä yli miljoona rahansa menettänyttä piensijoittajaa. Moni aloittelija voi nähdä kryptovaluuttalompakon pelottavana tai outona asiana. Totuus on kuitenkin se, että mahdollisuus hallita varojaan itse ilman kolmannen osapuolen väliintuloa on yksi kryptovaluuttojen tärkeimmistä ominaisuuksista.

Suosittelemme jokaista kryptovaluuttasijoittajaa opettelemaan kryptovaluuttalompakon käytön. Saat tarvittavat perustiedot Bitcoinkeskuksen kattavasta oppaasta.

Kryptoihin sijoittamiseen liittyvät riskit

Kryptoihin sijoittaminen sisältää myös riskejä, mutta niihin on mahdollista varautua tekemällä huolellisen sijoitussuunnitelman. Riskitöntä sijoitusta ei toki ole olemassakaan. Kryptovaluuttojen maailma sisältää kuitenkin sellaisia riskejä, joihin perinteisessä sijoittamisessa ei törmää.

Kryptovaluutta sijoittaminen sisältää seuraavia riskejä:

  1. Huijatuksi tuleminen
  2. Hakkeroinnit ja konkurssit
  3. Volatiliteetti
  4. Oma huolimattomuus

Ensimmäinen riskeistä koskee aloittelevia sijoittajia ja johtuu markkinan reguloimattomasta luonteesta. Moni amatööri on haksahtanut sijoittamaan kryptoihin palveluissa, jotka ovat täysiä huijauksia. Näihin houkutellaan asiakkaita esimerkiksi Facebookin kautta.

Tämän lisäksi kryptomarkkina on täynnä scammiprojekteja. Moni niistä on luotu yhteistyössä somevaikuttajien kanssa, jotka luovat hypeä ko. valuutalle Youtubessa tai TikTokissa. Pahaa aavistamaton aloittelija ostaa kolikon ja menettää rahansa.

Paras tapa varautua näihin on sijoittaa vain markkinoiden tunnetuimpiin kryptoihin (esim. Bitcoin ja Ethereum) ja käydä kauppaa yleisesti tunnetuissa ja pitkään markkinoilla olleissa pörsseissä.

Kauppapaikkojen hakkeroinnit eivät ole olleet suuri uhka enää vuosiin. Paljon isompi uhka ovat erilaiset konkurssit, joita olemme todistaneet vuonna 2022. Niitä voi osua myös markkinoiden suosituimpiin palveluihin. Pelkkä asiakasmäärä ei ole siis aukoton todista palvelun elinvoimaisuudesta.

Alla on kuva Helsingin Sanomien artikkelista marraskuulta 2022. Se on esimerkki tapauksesta, jossa FTX-pörssin konkurssi johti myös lainapalvelu BlockFi:n konkurssiin.

kryptovaluuttoihin sijoittaminen riskit

Paras tapa varautua konkursseihin ja hakkerointeihin on säilyttää kryptovaluutta omassa lompakossa. Siirrä kolikot pörssiin kaupanteon ajaksi ja kotiuta ne sitten ulos. Toinen vaihtoehto on hajauttaa sijoitukset useisiin pörsseihin.

Volatiliteetti on myös riski. Moni aloittelija kuvittelee selviytyvänsä 80–90 prosentin laskuista, mutta totuus on toinen. Lähes jokainen yliarvioi oman sietokykynsä. Aloita kryptovaluutta sijoittaminen pienillä summilla, kunnes olet käynyt läpi vähintään yhden ison laskusyklin.

Oma huolimattomuus on myös riski. Jos säilytät kryptoja omassa lompakossa, sinun on pidettävä hyvää huolta backup-koodeista. Tämän lisäksi myös kokeneet sijoittajat joutuvat phishing-hyökkäysten eli verkkokalastelun kohteeksi.

Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen liittyy siis paljon riskejä. Tämän vastapainona on sitten hurja tuottopotentiaali.

Kolme erilaista kryptosijoittajan profiilia

Kryptosijoittajat jaetaan tyypillisesti kolmeen eri luokkaan perustuen henkilön riskiprofiiliin. Erilaisen riskiprofiilin lisäksi kryptovaluuttoihin sijoittaminen voidaan nähdä sekä harrastuksena että ammattimaisena sijoitustoimintana.

Kolme tyypillistä kryptosijoittajan profiilia ovat seuraavat:

  1. ”Buy & hold” -sijoittaja
  2. Riskejä ottava treidaaja
  3. Perinteinen sijoittaja

Ensimmäinen ryhmä on riskiprofiililtaan keskitasoa, ja siihen kuuluu suurin osa suomalaisista. Kryptovaluutta sijoittaminen on tällekin joukolle tapa rikastua, mutta se halutaan tehdä ilman liiallista riskinottoa.

Buy & hold -sijoittajat tekevät paljon viikko- ja kuukausiostoja. Esimerkiksi hankitaan Ethereumia tietyllä summalla aina palkkapäivänä. Monilla on varsin kapea portfolio koostuen lähinnä Bitcoinista ja Ethereumista, mutta tässä on myös hajontaa.

Tyypillinen buy & hold -sijoittaja ei käy aktiivisesti kauppaa eikä pyri ajoittamaan markkinoita. Portfoliota balansoidaan lähinnä suurimpien markkinaliikkeiden aikana. Transaktiomäärä on vuositasolla maltillinen.

Toinen ryhmä on lukumäärällisesti pieni, mutta äänekäs. Siihen kuuluvat sekä alan ehdottomat ammattilaiset että täydelliset amatöörit. Tämä joukko jahtaa 10x ja 100x tuottoja ja tarvittaessa myös vivuttamalla. Heitä kiinnostaa vain rahan tekeminen.

Riskisijoittajat ryntäävät mukaan myös tuntemattomiin projekteihin, joita voi treidata vain hajautetuissa kauppapaikoissa. Moni amatööri on etenkin ns. meemikolikoiden, kuten Dogecoinin, perään. Ammattilaiset treidaavat lähinnä top 20 -kryptovaluuttoja, mutta vivuttavat sitten betsejään.

Alla olevassa kuvassa on PancakeSwapin etusivu. Se on suosittu hajautettu pörssi, josta riskisijoittajat hankkivat ns. meemikolikoita.

krypto sijoittaminen pancakeswap

 

Kolmanteen ryhmään kuuluvat perinteiset osakesijoittajat, jotka haluavat kastaa varpaansa myös veteen. Heille kryptovaluutta sijoittaminen tarkoittaa usein 1–5 prosentin siivua portfoliosta Bitcoiniin tai Ethereumiin. Tämä ryhmä on hyvin konservatiivinen ja varovainen.

Moni perinteinen sijoittaja ostaa ETF-tuotteita tai erilaisia trackreita esimerkiksi Nordnetista. Heitä ei kiinnosta kryptovaluutan holdaus tai teknologian tarjoamat mahdollisuudet. Tämä ryhmä haluaa saada kryptovaluutat mukaan portfolioonsa helposti ja turvallisesti.

Jokaisessa näistä ryhmistä on voittavia sekä häviäviä sijoittajia. Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle mahdollisimman varovaisesti ja pienillä panoksilla.

Kryptovaluutta sijoittaminen ja regulaatio

Kryptovaluutta sijoittaminen muuttuu 2020-luvulla merkittävästä regulaation myötä. Tämä on tullut selväksi vuoden 2022 aikana. Valtavat konkurssit, scammit ja hakkeroinnit ovat kiihdyttäneet regulaattoreiden toimintaa etenkin Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen tapahtuu nyt suurilta osin säätelemättömässä markkinassa. Jotain regulaatiota on jo toki olemassa. Esimerkiksi Suomessa Finanssivalvonta valvoo kryptovaluuttojen kauppapaikkoja. Yhdysvalloissa on myös valvontaa osavaltiokohtaisesti.

Suomalaisille suurin muutos tulee EU:n MiCa-raamien kautta. Ne on käytännössä hyväksytty vuoden 2022 lopulla ja lyödään lakitekstiksi vuoden 2023 aikana. Tämän jälkeen seuraa todennäköisesti noin 1-2 vuoden siirtymäaika.

Yhdysvallat on noussut maailman johtavaksi maaksi kryptovaluuttoihin liittyen. Siellä suurta hämmennystä aiheuttaa arvopaperin käsite, josta käytetään englanniksi termiä security. Ovatko kryptovaluutat arvopapereita vai ei?

Kryptovaluutta sijoittaminen muuttuisi täysin arvopaperimäärityksen myötä. Tällaisia tuotteita voivat tarjota vain tietyn lisenssin omaavat toimijat. Nykyisillä kryptopörsseillä ei arvopaperilisenssiä ole. Tämän lisäksi myös jokainen security-statuksen omaava kryptovaluutta olisi laittomasti liikkeelle laskettu arvopaperi.

Yhdysvalloissa käydään kiistaa myös siitä, mikä valtion instanssi tulee kryptovaluuttoja valvomaan. Tällä hetkellä sijoittajia on piinannut Gary Genslerin johtama SEC.

Tavallinen sijoittaja ei välttämättä huomaa suuria muutoksia regulaation myötä. Todennäköisesti näkyvimmät muutokset tulevat lisääntyneenä KYC/AML-valvontana, joka saatetaan ulottaa myös omiin lompakoihin tehdyissä siirroissa.

Suomalainen kryptovaluutta välittäjä on turvallinen vaihtoehto

Suomalainen kryptovaluutta välittäjä on turvallinen vaihtoehto nyt ja tulevaisuudessa. Vaikka globaalisti kryptovaluuttojen regulaatio on vielä kehittymässä, suomalaiset välittäjät ovat jo Fivan tiukassa valvonnassa. Finanssivalvonta pitää huolen riittävästä turvallisuudesta mm. asiakasvarojen suhteen.

Toinen tärkeä pointti Fivan regulaatiosta liittyy kryptovaluuttojen säilyttämiseen. Suomalainen regulaatio varmistaa sen, että palveluiden on käytettävä todella korkeita standardeja turvallisuuden suhteen. Ei mikään ihme, että suomalaisia pörssejä ei ole koskaan hakkeroitu.

Kuluttajansuoja on myös kotimaassa korkealla tasolla. Suomalaisten kauppapaikkojen on pidettävä Fivan vaatimuksesta asiakasvarat aina erillään yhtiön omista varoista. Vaikka kauppapaikka menisi konkurssiin, asiakkaat saisivat aina rahansa takaisin.

Alla olevassa kuvassa on Northcrypton etusivu. Kyseessä on suomalainen kryptovaluutta välittäjä.

northcrypto

Tämä ei ole ollut tilanne ulkomailla nähdyissä konkursseissa. Miljoonien ihmisten varat ovat kadonneet konkurssipesiin etenkin vuoden 2022 aikana. Jos haluat lisätietoja suomalaisten kauppapaikkojen turvallisuuskäytännöistä, lue tämä artikkeli.

Suomalainen kryptovaluutta välittäjä sopii myös aloittelijalle suomen kielen vuoksi. Joissain ulkomaisissa kauppapaikoissa voi olla suomenkielinen käyttöliittymä, mutta asiakaspalvelua ei saa suomeksi. Tämä on iso ongelma monille, sillä kryptovaluuttoihin liittyy paljon teknistä slangia, joka ei ole aloittelijoille tuttua.

Bitcoinkeskus suosittelee aloittelevaa sijoittajaa lähtemään liikkeelle kotimaasta. Aloita ensin varovasti kotimaisten välittäjien kautta, ja opettele ostamaan, myymään ja siirtämään kryptoja.

Kryptovaluuttaan sijoittaminen – yhteenveto

Kryptovaluuttaan sijoittaminen on valtavan mielenkiintoista puuhaa, kunhan pitää riskit hallussa ja kestää markkinan volatiliteettia! Näin voidaan vetää yhteen kryptovaluutta sijoittaminen isossa kuvassa.

Jokainen valtamediaa lukeva on varmasti huomannut negatiiviset uutiset kryptovaluutoista. Kauhistelevia otsikoita riittää etenkin laskumarkkinan aikana. Kryptosektorin ongelmia myös liioitellaan tarkoituksella, koska draama myy, ja lehdet saavat klikkauksia.

Fakta on kuitenkin se, että kryptovaluuttaan sijoittaminen on yleistynyt valtavasti viime vuosina. Se on jo satojen miljoonien ihmisten harrastus. Osalle myös ammatti. Maailmassa on jo tuhansia erilaisia palveluita kryptovaluuttoihin liittyen. Ala myös työllistää satoja tuhansia (miljoonia) ihmisiä ympäri maailman.

Kryptovaluutat ovat kasvusta huolimatta vielä hyvin nuoria projekteja, ja koko sektori on ollut olemassa vasta reilut kymmenen vuotta. Osakkeita on treidattu satoja vuosia, ja kulta on 5000 vuotta vanha sijoitus. Ei mikään ihme, että kasvukipuja riittää kryptovaluutoilla. Täysin vastaavia on ollut muillakin omaisuusluokilla niiden ensimetreillä.

Kryptovaluutta sijoittaminen on parhaimmillaan hyvin mielenkiintoista ja opettavaista puuhaa. Se tarjoaa myös tavissijoittajille todellisen mahdollisuuden biitata Wall Streetin valaat ja löytää valtavaa tuottopotentiaalia. Muista kuitenkin aloittaa pienillä panoksilla ja hallita riskit.

Jokainen kryptosijoittaja tulee tekemään virheitä ja kärsimään myös isoja tappioita. Niitä on mahdoton välttää näin volatiilissa sijoitusluokassa. Niistä kannattaa ottaa opiksi. Muutaman vuoden kokemuksella olet jo huomattavasti parempi sijoittaja!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.