blogi
04
touko
bitcoin ja kryptovaluutat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluutta sijoittaminen – näin se tapahtuu

Kryptovaluutta sijoittaminen on yhä suositumpaa. Kryptosijoittajien määrä on kohonnut globaalisti jo yli 300 miljoonaan henkilöön. Tässä artikkelissa tutustutaan kryptovaluuttoihin sijoituskohteena. Sisältö on suunnattu etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät omista vielä lainkaan kryptovaluuttoja. Käymme tässä artikkelissa läpi kryptosijoittamista yleisellä tasolla. Saat paljon hyviä ohjeita ja neuvoja ennen sijoittamisen aloittamista.

Rekisteröidy Binancelle

Kryptovaluutta sijoittaminen on helppoa

Kryptovaluutta sijoittaminen voi tuntua ensin vaikealta asialta. Mediassa on julkaistu viime vuosina paljon pelottavia otsikoita hakkeroinneista. Kyseessä on myös täysin uusi teknologia, jonka sisäistäminen vie aina oman aikansa.

Kryptovaluuttasektori on kehittynyt valtavasti kymmenessä vuodessa. Aloittelevan sijoittajan on nykyisin helppo hypätä Bitcoin-raketin kyytiin. Tarjolla on myös suomalaisia palveluita, joiden käyttö ei ole sen vaikeampaa kuin verkkopankissa laskun maksaminen.

Tekninen osaaminen ei ole enää kynnyskysymys. Et edes tarvitse enää tietokonetta, sillä kaikki tunnetuimmat ostopaikat sekä lompakko-ohjelmistot löytyvät myös mobiiliappeina. Tämä on etenkin nuorempien sukupolvien mieleen.

Suurin kynnys lienee nykyisin volatiliteetin sieto. Vaikka osakemarkkinoillakin nähdään jopa kymmenien prosenttien päivämuutoksia, kryptovaluutat ovat silti pykälää volatiilimpi markkina. Tämän lisäksi globaali regulaatio puuttuu.

Esimerkiksi sijoitus Bitcoiniin tai Ethereumiin ei ole sama asia kuin sijoitus Nokiaan. Kryptovaluutat eivät ole yhtiöitä, joiden kursseja ohjaavat tulosennusteet. Markkinoilta puuttuu mallinnustyökaluja, minkä vuoksi kurssit heiluvat paljon.

Kryptovaluutat ovat ensimmäinen täysin uusi sijoitusluokka satoihin vuosiin. Ihmiset ovat tottuneet ostamaan osakkeita, raaka-aineita sekä jalometalleja. Kryptovaluuttoja on ollut helposti ostettavissa vasta kymmenen vuotta. Koko ala kasvaa ja ”aikuistuu” kuitenkin vauhdilla. Myös globaali regulaatio saadaan pikkuhiljaa aikaan Yhdysvaltain ja EU:n johdolla.

Sijoitus kryptovaluuttoihin on sijoitus teknologiaan

Sijoitus kryptovaluuttoihin on ennen kaikkea sijoitus teknologiaan. Tämä aiheuttaa monille osakemaailmasta tuleville henkilöille harmaita hiuksia. Jos on tottunut analysoimaan kursseja tulosennusteiden sekä P/E -lukujen kautta, on Bitcoinin hinnanmääritys haastavaa.

Kryptovaluuttoja täytyy arvioida hieman kuin startup-firmaa. Tällaiselle yritykselle on tyypillistä, että tulos on aluksi tappiollinen vuosikausia. Sijoittajalla on oltava visio parin vuoden päähän siitä, mitä yhtiö pystyy lopulta tarjoamaan. Kryptovaluuttojen kohdalla on hieman sama asia.

Kryptosijoittajan täytyy arvioida ennen kaikkea globaalia adoptiota. Tähän on olemassa erilaisia työkaluja. Voit esimerkiksi seurata aktiivisten Bitcoin-osoitteiden määrää. Tai vaihtoehtoisesti, kasvaako sellaisten osoitteiden lukumäärä, joiden saldo on esimerkiksi suurempi kuin 0,01 bitcoinia.

Bitcoinin kohdalla seurataan myös usein louhintatehoa.

btc-hashrate

Yllä olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin globaali louhintateho eli hash rate. Se on kasvanut vuosi vuodelta korkeammalle tasolle, ja moni kryptovaluuttoihin sijoittava uskoo hash raten johdattavan pitkässä juoksussa Bitcoinin kurssia ylös.

Muiden kryptovaluuttojen kohdalla voidaan analysoida taas eri asioita. Esimerkiksi älysopimusalustoille rakennettujen DeFi-sovellusten määrä on hyvä mittari. Myös sovelluksiin tallennettu likviditeetti eli TVL-lukema kertoo niiden suosiosta.

Mitään yksiselitteisiä sääntöjä ei ole, joten kryptovaluutta sijoittaminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

Kryptovaluutta sijoitus on suojattava hyvin

Kryptovaluutta sijoitus ei ole sama asia kuin eurot pankkitilillä tai osake Nordnetin salkussa. Tämä on hyvä ymmärtää ennen kuin ostat ensimmäiset kryptokolikkosi.

Pankkitalletuksille on olemassa valtion takaus, minkä lisäksi pankkisiirtoja on myös mahdollista perua. Osakkeita ei voi myöskään käytännössä hakkeroida Nordnet-tililtäsi. Kryptovaluuttojen kohdalla suojaverkkoja ei kuitenkaan ole.

Yksi kryptovaluuttojen parhaista puolista on mahdollisuus hallita omaisuuttasi sataprosenttisesti itse. Voit siirtää kryptovaluutat ostamisen jälkeen omaan lompakkoon. Sen jälkeen niiden käyttöä ei voi kukaan estää. Vapaus tuo kuitenkin mukanaan suuren vastuun.

Jos säilytät kryptovaluuttasi itse, olet myös sataprosenttisesti vastuussa niistä. Lompakon backup-koodien hukkaaminen, virheellinen transaktio tai verkkokalastelun uhriksi joutuminen voivat viedä varasi. Kryptovaluutta sijoitus on pidettävä hyvässä suojassa.

Onneksi nykyisin on tarjolla myös luotettavia ja turvallisia palveluita suomalaisille sijoittajille. Tällainen on mm. kotimainen Coinmotion, jonka Holvi-lisäpalvelu mahdollistaa jopa kryptojen aikalukituksen. Voit aluksi säilyttää sijoituksesi Coinmotionin tilillä kunnes kokemuksesi on kasvanut oman lompakon käyttöönottoa varten.

Krypto sijoittaminen on vasta alussa

Krypto sijoittaminen on globaalisti vasta alkutekijöissään. Vaikka Bitcoinin kurssi noin $40.000 tasolla voi tuntua kalliilta, ostajia riittää tulevina vuosina vielä jonoksi asti. Todennäköisesti nykyinen kryptomarkkina kasvaa vielä 10-20x suuremmaksi ennen vuotta 2030. Mihin tämä näkemys perustuu?

Kryptoihin sijoittaa globaalisti noin 300 miljoonaa ihmistä. Lukumäärä suurin piirtein tuplaantui vuoden 2021 aikana! Etenkin kevään NFT- ja altcoinhuuma toi markkinoille valtavan määrän uusia sijoittajia parin kuukauden aikana.

Globaalisti tämä tarkoitta sitä, että kryptoja omistaa vasta muutama prosentti planeettamme väestöstä. Suomessa lukema on 200.000–250.000 luokkaa, mikä tarkoittaisi myös alle viittä prosenttia väkiluvustamme. Joissain länsimaissa jo kymmenen prosenttia väestöstä omistaa jo kryptovaluuttoja. Lukema on vieläkin suurempi tietyissä kehittyvissä maissa.

turkki-istanbul
Kryptosijoittaminen on todella suosittua Turkissa johtuen maan heikosta valuutasta.

Tarkkojen määritysten tekeminen on hankalaa, sillä moni piensijoittaja myös lähtee markkinoilta kryptohuuman laantuessa. Isossa kuvassa voidaan kuitenkin todeta, että krypto sijoittaminen on vasta pienen piirin harrastus. Moni vertaa kryptomarkkinan nykytilaa internetiin 1990-luvun lopulla.

Kryptot kasvoivat vuonna 2021 lähes kolmen biljoonan dollarin omaisuusluokaksi. Tämäkin lukema on vielä todella pieni globaalisti. Kulta on noin neljä kertaa suurempi assetti, ja sekin on vielä pieni verrattuna esim. kiinteistö- ja osakemarkkinoihin. Puhumattakaan valtionlainoista tai valuutoista.

Yhä useampi nainen sijoittaa kryptovaluuttoihin

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen ei ole enää miehinen harrastus. Vaikka suurin osa alan aktiiviseuraajista ja skenen ns. julkkiksista on miehiä, on sukupuolten välillä nähtävissä selvää tasaantumista. Yhdysvaltalaisen Gemini-pörssin julkaisema 2022 Global State of Crypto antaa myös lukuja aiheesta.

Raportin mukaan peräti 40 prosenttia uusista kryptosijoittajista oli vuonna 2021 naisia. Kun tarkastellaan kryptoista kiinnostuneita, eli potentiaalisia sijoittajia, on naisten määrä kohonnut jo 47 prosenttiin! Tämä on huikeaa kehitystä, sillä miesten osuus oli vielä viisi vuotta sitten luokkaa 90 prosenttia.

Miksi kryptovaluutta sijoitus olisi enemmän miehinen juttu? Analyytikoiden mukaan suurin tekijä voi olla kryptoihin liittyvä volatiliteetti ja korkea riskitaso. Naiset ovat yleisesti ottaen konservatiivisempia sijoittajia, kun taas miehet (etenkin nuoret) herkempiä gämbläämään korkean riskin kohteilla.

Kryptot ovat olleet myös vähemmän esillä naisten suosimissa somekanavissa. Viime vuosina tähänkin on tullut muutos, mikä näkyy esimerkiksi Instagramissa. Myös Suomeen on tullut useita naisten kryptotilejä juuri Instagramin puolelle.

Aloita kryptovaluutta sijoittaminen jo tänään!

Toivottavasti sait tästä artikkelista hyvän yleiskuvan kryptovaluuttasijoittamisesta. Kyseessä on vielä monille tuntematon sijoitusluokka, joka voi tarjota huikeita tuottoja. Sijoittajan on kuitenkin pidettävä mielessä potentiaaliset riskit ja varauduttava volatililteettiin. Yksi hyvä tapa on harrastaa kuukausisäästöä pienillä summilla ja niin sanotusti kastaa varpaat veteen pikkuhiljaa.

Jos haluat käytännön ohjeet kaupankäyntiin, tsekkaa artikkelimme kryptovaluutta ostaminen. Olemme keränneet siihen käytännön ohjeita kryptosijoittajan ensimetreille.

Photo by Adli Wahid on Unsplash, Photo by Roger Brown from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.