Perustiedot
25
elo
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluutta ostaminen

Tämän artikkelin aiheena on kryptovaluutta ostaminen. Kyseessä on prosessi, joka sisältää muutamat selkeät askeleet. Kun valmistaudut kryptojen ostamiseen tässä artikkelissa kuvatulla tavalla, markkinaliikkeet eivät yllätä sinua ja saat aikaan parhaan lopputuloksen. Kryptovaluutan ostaminen voi nyt alkaa!

Rekisteröidy Binancelle

Osta kryptoja Coinmotionilta

Kryptovaluutta ostaminen on valmistautumista vuoristorataan

Kryptovaluutta ostaminen eroaa merkittävällä tavalla perinteisten sijoitusinstrumenttien hankinnasta. Kryptomarkkina on vielä kooltaan hyvin pieni, minkä lisäksi säännöt ja valvonta loistavat vielä poissaolollaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kurssit liikkuvat rajusti molempiin suuntiin. Markkinoita on myös helppo manipuloida.

Volatiliteetti on yleensä rajumpaa pienemmän volyymin kryptovaluutoissa, mutta Bitcoinin ostaminen ei ole myöskään oikotie tasaisempaan kyytiin. Bitcoinin kurssi voi heilua kymmeniä prosentteja yhden päivän aikana. Esim. vuoden 2017 kurssiralli nosti tunnettujen kryptovaluuttojen kursseja jopa tuhansia prosentteja. Sitä seurannut alamäki (2018) romahdutti kurssit 90-99% alemmas.

Kryptovaluutta ostaminen

Jos kryptovaluutan ostaminen kiinnostaa, sinun on valmistauduttava henkisesti kovaan vuoristorataan. Kurssit voivat markkinatilanteesta riippuen nousta tai laskea rajusti – välillä myös täysin ilman näkyvää syytä. Nousukauteen valmistautuminen on tietysti helpompaa, mutta kannattaa olla suunnitelma olemassa myös raketoinnin varalle.

Onko tavoitteenasi tuplata porftolio ja sitten myydä kaikki? Uskotko kryptovaluuttojen vallankumoukseen seuraavan 5-10 vuoden tähtäimellä? Moni aloittelija tekee virheitä yhtä lailla rajujen laskujen sekä nousujen aikana. Hyvä myyntipaikka unohtuu kun ahneus iskee, ja pahimmillaan näissä paikoissa tehdään vain lisäostoja.

Määrittele oma riskiprofiilisi ennen yhdenkään euron sijoitusta. Kuinka suuren prosenttiosuuden kaikista sijoituksistasi olet valmis riskeeraamaan? Jollekin se voi olla kymmenen prosenttia, toiselle vain yksi prosentti. Sijoita kryptovaluuttoihin vain sellainen summa, jonka olet valmis häviämään kokonaan.

Bitcoinkeskus suosittelee kaikkia aloittelijoita tutustumaan Dollar Costa Averaging (DCA) -sijoitustapaan, mikä tarkoittaa käytännössä kuukausisäästämistä.

Kryptovaluutta ostaminen – hanki perustiedot

Tämä neuvo pätee kaikkeen sijoitustoimintaan: hanki ensin riittävät perustiedot. Moni sijoittaja hyppäsi Bitcoin-kelkkaan edellisen kurssirallin huipulla, eikä tiennyt lainkaan, mitä oli tekemässä. Tätä toimintaa kutsutaan termillä FOMO – Fear Of Missing Out. Kryptovaluttoja on huuman aikana pakko hankkia, koska kaikki tutut ja tuntemattomat rikastuivat niihin sijoittamalla. Tämä on pahin mahdollinen lähtökohta mille tahansa sijoitustoiminnalle.

FOMO-sijoittajat ovat juuri ne henkilöt, jotka maksavat fiksujen sijoittajien voitot. He hyppäävät kelkkaan kurssihuipuissa ja myyvät omistuksensa paniikissa kurssien laskiessa. Jos haluat olla saajapuolella tässä leikissä, sinun täytyy olla paljon näitä sijoittajia fiksumpi.

Ennen kuin kryptovaluutta ostaminen tulee ajankohtaiseksi, hanki riittävät perustiedot kryptovaluuttojen markkinasta. Varmistu siitä, että ymmärrät vähintään seuraavien aihealueiden sisällön: Bitcoin, lohkoketjuteknologia, kryptovaluuttojen arvonmuodostus, Bitcoin-lompakon valinta. Suosittelemme tsekkaamaan Aloita tästä -sivun, johon on kerätty linkit Bitcoinkeskus.comin tärkeimpiin artikkeleihin.

Jos haluat hypätä toden teolla kaninkoloon, hanki itsellesi Bitcoin-standardi. Kyseinen teos on Bitcoin-sijoittajien ”raamattu” ja se on käännetty suomeksi syksyllä 2019. Löydät lisätietoa tästä linkistä: Bitcoin-standardi kirja-arvostelu.

Kuinka ostan kryptovaluuttaa (palvelun valinta)

Seuraavaksi siirrytään käytäntöön, eli kuinka ostan kryptovaluuttaa. Meidän mielestämme kryptovaluutan ostaminen on fiksuinta aloittaa Bitcoinista. Tämä reitti on suositeltava monestakin syystä.

Bitcoin on maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Nykyinen kryptovaluuttojen vallankumous on lähtenyt liikkeelle Bitcoinista, joten sen ymmärtäminen on avain koko genren ymmärtämiseksi. Toiseksi, sinun on ensin hallittava Bitcoinin tekninen toiminta, jotta ymmärrät, miten muut kryptovaluutat toimivat.

Kun Bitcoin sijoittaminen tulee ajankohtaiseksi, suosittelemme aloittamaan Coinmotion-palvelusta. Löydät Coinmotionista (sekä muista pörsseistä) tarkemman käyttöoppaan sivustomme kauppapaikat-kategoriasta. Coinmotion on Finanssivalvonnan virallisesti hyväksymä toimija Suomessa. Saat myös tarvittaessa käyttötukea suomen kielellä.

Alla olevassa kuvassa on Coinmotionin etusivu.

kryptovaluutan ostaminen Coinmotionista

Toinen suosittu vaihtoehto on kotimainen Northcrypto. Voit ostaa edellä mainituista kauppapaikoista bitcoineja helposti euroilla.

Aloita ensin pienillä summilla ja harjoittele. Tee ensin pieni osto ja pieni myynti. Kokeile miten kotiutus ja lähetys toimivat ja niin edelleen. Opettele ymmärtämään käyttämäsi teknologia ennen suurempien summien sijoittamista.

KauppapaikkaInfoArvosanaLinkki
Finanssivalvonnan alainen
Suomenkielinen sivusto
Lisäturvaa Holvin avulla
KK-säästö & korkotili
Avaa tili
Finanssivalvonnan alainen
Todella helppokäyttöinen
Suomenkielinen sivusto
Tarjonta laajentunut
Avaa tili
Sopii hyvin aloittelijalle
Todella laaja tarjonta
Visa debit-kortit
Kutsukoodilla dcii0ry91 $25 CRO-tokenia!
Avaa tili

Tämän jälkeen sinun on päätettävä, millainen säilytystapa sopii kryptovaluutoillesi parhaiten. Jos sijoitettava summa on pieni, voit säilyttää kryptovaluuttoja siellä, mistä ostitkin ne. Suosittuja ilmaislompakoita ovat mm. Exodus ja TrustWallet, jotka tukevat kumpikin kymmeniä eri kryptovaluuttoja.

Vakavasti sijoittavan kannattaa harkita Trezor Model T tai Ledger Nano X hankintaa, jos sijoitettava summa on yli 500 euroa. Lue lisää eri lompakkovaihtoehdoista tästä artikkelista: miten valitsen oikean lompakon kryptovaluutoille?

Kuinka ostaa kryptovaluuttaa kauppapaikasta (1-2-3)

Edellisessä kappaleessa oli mainittu muutamia luotettavia ja turvallisia kauppapaikkoja kryptovaluuttojen hankintaan.  Miten kryptovaluuttojen ostaminen sitten tapahtuu käytännössä?

Moni amatööri voi hyvinkin miettiä tätä kysymystä. Ne ostetaan jostain kauppapaikasta, mutta miten? Käydään seuraavassa läpi askeleet kryptovaluuttojen hankintaan. Saat tarkemmat ohjeet jokaiseen kauppapaikkaan kyseisen palvelun käyttöoppaasta.

Ostaminen esim. Coinmotion-pörssistä tapahtuu seuraavasti.

 1. Tilin avaaminen: ennen ostojen suorittamista sinun täytyy luoda käyttäjätili palveluun. Tarvitset tähän toimivan sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron.
 2. Henkilötietojen vahvistaminen (KYC): koska nyt suoritetaan pankkisiirtoja, sinun on varmistettava henkilöllisyytesi. Tämä tapahtuu Coinmotionissa suomalaisilla pankkitunnuksilla, ja se tarvitsee tehdä vain yhden kerran.
 3. Talletuksen tekeminen: kun olet varmistanut henkilöllisyytesi, voit tehdä euro-talletuksen Coinmotion-tilille. Se onnistuu pankkisiirrolla tai debit-kortilla hyvin nopeasti.
 4. Kryptovaluutan ostaminen: kun Coinmotion-tililläsi on euroja, voit ostaa haluamaasi kryptovaluuttaa parilla hiiren klikkauksella. Voit tehdä pieniä tai suuria ostoja aivan oman halusi mukaan.
 5. Kryptovaluuttojen säilytys: Coinmotion on turvallinen säilytyspaikka ja hyvä lähtökohta aloittelevalle käyttäjälle. Voit siis säilyttää kryptovaluutat samassa palvelussa, josta myös ostit ne. Tulevaisuudessa voit siirtää kryptovaluutat myös omaan, ulkopuoliseen lompakkoossi.

Tässä kaikki! Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että kryptovaluuttojen ostaminen ei ole sen vaikeampaa kuin nettipankin, PayPalin tai muiden vastaavien verkkopalveluiden käyttö. Jos osaat tehdä nettipankissa tilisiirtoja tai käyttää e-lompakkoa (Skrill, PayPal), osaat kyllä hankkia ja säilyttää myös kryptovaluuttoja.

Coinmotion toimii muiden kauppapaikkojen tavoin myös mobiililaitteella. Et tarvitse kryptovaluuttojen ostamiseen mitään ylimääräisiä ohjelmistoja tai työkaluja.

Siirry vasta lopuksi altcoineihin (jos haluat)

Bitcoin riittää monille sijoittajille, eikä siinä olekaan mitään pahaa. Kryptovaluuttojen maailmassa Bitcoin on turvallisin hankinta samalla tavalla kuin osakepuolella ns. vakaat laatuyhtiöt, joilla on pitkä historia ja luotettava maine.

Älä kuitenkaan vertaa kryptovaluuttoja suoraan perinteisiin osakeyhtiöihin. Järkevämpi vertaus olisi startup-firma, jonka potentiaalinen tuote on valmis parin vuoden päästä. Bitcoinin voi ajatella olevan luotettavampi valinta vain verrattuna muihin kryptovaluuttoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nousuhuumassa Bitcoin ei kerää samanlaisia tuottoja kuin pienemmät altcoinit. Laskumarkkinan aikaan se pitää kuitenkin paremmin arvonsa.

Moni sijoittaja kiinnostuu nopeasti myös muista kryptovaluutoista ja haluaa hajauttaa salkkuaan. Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa esimerkiksi 5-6 eri kolikkoon, voit ajatella hajautusta tähän tyyliin: Bitcoin 50 %, Ethereum 20 %, Chainlink 10 % ja muita kolikoita sitten 5-10 prosentin siivuja. Toisten portfoliossa voi olla kymmeniä tai satoja kryptovaluuttoja – aivan kuten osakesijoittamisessa eri yhtiöitä.

Jos haluat sijoittaa muihin kryptovaluuttoihin, käy huolellisesti läpi sijoituskohteesi taustatiedot. Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttaoppaat ovat paras paikka aloittaa.Tsekkaa myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanava!

Tunnetuimpia kryptovaluuttoja on mahdollista ostaa nykyisin myös euroilla. Jos tähtäimessäsi ovat harvinaisemmat kryptovaluutat, voit hankkia niitä bitcoinien avulla. Bitcoinkeskus suosittelee avaamaan tilin Binance-pörssiin, joka tukee nykyisin myös SEPA-talletuksia euroilla. Lue ensin tämä yksityiskohtainen Binance-opas, niin tiedät kuinka toimia.

Binancen etusivu 07-2020

Yllä oleva kuva on tämän  Binance-pörssin etusivulta. Kyseessä on tällä hetkellä markkinajohtaja, jonka toiminta on ollut myös erilaisissa kriisitilanteissa toistaiseksi esimerkillistä. Löydät muita suosittuja pörssejä alla olevasta listasta.

Luotettava markkinajohtaja
Todella laaja valikoima
SEPA-siirrot ja debit-kortti
Futuurit, lainat ja staking
Avaa tili
Treidaajien rakentama
Futuurit, osakkeet ym.
KYC ei pakollinen
Spot-puolen tarjonta
Avaa tili
Toiminut jo vuodesta 2013
Tukee SEPA-siirtoja
Laaja valikoima + vipu
Ei paras käyttöliittymä
Avaa tili

Muista seurata markkinoita!

Moni osakesijoittaja katsoo salkkunsa tilannetta kerran tai pari vuodessa. Kryptovaluuttojen markkinoilla tämä ei ole hyvä idea, sillä markkinasyklit ovat todella paljon nopeampia. Parin päivän tapahtumat vastaavat karkeasti yhden kuukauden tapahtumia osakemarkkinoilla.

Vaikka et olisi päivätreidaaja, on hyvin suositeltavaa pysyä kärryillä markkinoiden tapahtumista. Kryptovaluuttojen maailma kehittyy tällä hetkellä nopeasti esim. lainsäädännön osalta, ja lisäksi käyttämäsi lompakkoon voi tulla ohjelmistopäivityksiä yms. Kuten alussa mainittiin, sinulla tulisi olla myös suunnitelma isojen kurssinousujen sekä -laskujen varalle.

Kannattaa pitää myös silmällä niiden kryptovaluuttojen sosiaalista mediaa, joihin olet tehnyt sijoituksia. Käy läpi esimerkiksi virallinen Reddit-sivu kerran viikossa tai seuraa ko. kryptovaluuttaa Twitterin kautta. Bitcoinkeskuksen seuraaminen on hyvä ensimmäinen askel.

Kryptovaluutta ostaminen – yhteenveto

Tämän artikkelin ideana oli antaa askelmerkit kryptovaluutan ostamisesta kiinnostuneelle henkilölle. Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen kuuluu paljon muitakin asioita, joita käsitellään tarkemmin Bitcoinkeskuksen eri oppaissa. Jos käyt läpi tässä artikkelissa mainitut asiat huolellisesti, pääset ainakin hyvään alkuun.

 1. Valmistaudu henkisesti nopeisiin nousuihin sekä laskuihin. Tee myös suunnitelma näiden varalle, eli milloin kotiutat voittoja ja milloin ostat lisää?
 2. Määrittele omat riskirajasi. Kuinka ison euromäärän tai %-osuuden sijoitussalkustasi haluat riskeerata kryptovaluuttoihin? Aloita pienillä summilla, kerää kokemusta ja harjoittele.
 3. Hanki riittävät pohjatiedot kryptovaluuttojen maailmasta
 4. Aloita ensin Bitcoinista
 5. Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa laajemmin, opiskele huolella yksi kryptovaluutta kerrallaan ja perehdy sen tapahtumiin, odotuksiin ja uutisiin. Älä ryntää markkinoille ostamaan tiettyjä kryptovaluuttoja vain siksi, että kaverisi tekevät niin.
 6. Pysy kärryillä markkinoiden tapahtumista. Seuraa myös niitä kryptovaluuttoja, joihin olet sijoittanut.

Kryptovaluutan ostaminen ei ole teknisesti vaikeaa. Monille suurimmaksi haasteeksi muodostuu volatiliteetin eli kurssiheilunnan sietäminen henkisesti. Tästä syystä on hyvä aloittaa pienillä summilla ja kerryttää kokemusta markkinasta pikkuhiljaa.

Aloittelijan suurin virhe on rynnätä markkinoille kurssirallien aikaan kun kaikki kaveritkin tekevät rahaa. Suurin osa näistä sijoittajista päätyy myymään omistuksensa valtavilla tappioilla 6-12 kuukauden sisällä. Älä tee samaa virhettä vaan lähesty sijoittamista pitkäjänteisesti tämän artikkelin ohjeilla!

Kuva: iStock / Alexxandar


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

2 kommenttia

 1. Näpn alkajaisiksi onhan tämä aivan uutta!Olen ajatellut sijoittaa aluksi,kuten on neuvottu bitcoiniin pienellä summalla…maksimissaan 150e.Sitä aprikoin,miten suhteessa nykypörssien laskiessa koronaviruksen myötä….siis oikeata ajankohtaa ostaa bitcoinia.Miten korreloi pörssejä,laskeeko arvo?

  1. Moi Kalervo,

   Ja kiitos ensinnäkin kommentistasi! Bitcoinin korrelaatiosta osakemarkkinaan on monenlaisia mielipiteitä ja tutkimuksia. Yleisesti ottaen Bitcoin nähdään arvokkkaana sijoituskohteena juuri siksi, koska sillä on matala korrelaatio pörssien kanssa. Bitcoinin kurssi on edennyt historiallisesti selkeissä sykleissä, jotka taas muodostuvat ns. halving-tapahtumien ympärille. Näiden isojen makrosyklien sisällä on sitten pienempiä nousuja ja laskuja, jotka ajoittuvat välillä osakemarkkinoiden kanssa samaan linjaan ja välillä eri linjaan. Se on toki sanottava, että tällaista koronaviruksen tasoista uhkaa ei ole nähty ja koettu kyllä aikoihin. Kyseessä on klassinen Black Swan (Musta Joutsen) -tapaus, eikä kukaan tiedä, miten markkinat siihen reagoivat ja miten pitkään tämä kriisi edes kestää. Bitcoinilla ei ole kuitenkaan toimistoja tai tuotantolaitoksia tai tuotantkoketjuja, joiden toimintaa tällainen virus vaarantaisi. Ainakin teoriassa, Bitcoinin infrastruktuuri pyörii kuten aina ennenkin. Todella syvä lama tai kriisi voisi toki vaikuttaa sijoittajien mielipiteeseen, mutta vaikea vielä sanoa nähdäänkö Bitcoin tässä tapauksessa turvana vai ei.

   Suosittelen tsekkaamaan Youtube-kanavamme ja etenkin videon aiheesta Dollar Cost Averaging. Luulen, että siitä on sinulle paljon hyötyä. Jos halving ei ole ennestään tuttu, niin tsekkaa myös sitä koskeva video. Ymmärrät sitten paremmin tuon Bitcoinin kurssikehityksen.
   https://www.youtube.com/channel/UCTxgQt_6yI59Pest5OQ45jg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.