Kryptovaluutta ostaminen

kryptovaluutan ostaminen | kryptovaluutta ostaminen

Tämän artikkelin aiheena on kryptovaluutta ostaminen. Kyseessä on prosessi, joka sisältää muutamat selkeät askeleet. Kun valmistaudut tässä artikkelissa kuvattuihin asioihin, markkinaliikkeet eivät yllätä sinua niin pahasti ja saat todennäköisesti parhaan lopputuloksen aikaan. Kryptovaluutan ostaminen voi nyt alkaa!

Rekisteröidy Binancelle

Askel 1: Kryptovaluutan ostaminen on valmistautumista vuoristorataan

Aivan ensin on tärkeää ymmärtää, että kryptovaluutan ostaminen eroaa merkittävällä tavalla perinteisten sijoitusinstrumenttien hankinnasta. Kryptomarkkina on vielä kooltaan hyvin pieni, minkä lisäksi säännöt ja valvonta loistavat poissaolollaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kurssit liikkuvat rajusti molempiin suuntiin.

Volatiliteetti on yleensä rajumpaa pienemmän volyymin kryptovaluutoissa, mutta Bitcoinin ostaminen ei ole mikään oikotie tasaisempaan kyytiin. Bitcoinin kurssi voi myös heilua kymmeniä prosentteja vain yhden päivän aikana. Edellinen pidempi kurssiralli (2016-2017) nosti tunnettujen kryptovaluuttojen kursseja jopa tuhansia prosentteja. Sitä seurannut alamäki (2018-2019) romahdutti kurssit 90-99% alemmas.

Kryptovaluutta ostaminen - kurssit

Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa, sinun on valmistauduttava henkisesti kovaan vuoristorataan. Kurssit voivat markkinatilanteesta riippuen nosta tai laskea rajusti – välillä myös täysin ilman näkyvää syytä. Nousukauteen valmistautuminen on tietysti helpompaa, mutta kannattaa olla suunnitelma olemassa myös raketoinnin varalle.

Onko tavoitteenasi tuplata porftolio ja sitten myydä kaikki? Uskotko kryptovaluuttojen vallankumoukseen seuraavan 5-10 vuoden tähtäimellä? Moni aloittelija tekee virheitä yhtä lailla rajujen laskujen sekä nousujen aikana. Hyvä myyntipaikka unohtuu kun ahneus iskee, ja pahimmillaan näissä paikoissa tehdään vain lisäostoja.

Määrittele ennen kryptovaluuttojen hankintaa riskiprofiilisi, eli kuinka suuren prosenttiosuuden kaikista sijoituksistasi olet valmis riskeeraamaan. Jollekin se voi olla 10%, toiselle vain yksi prosentti. Sijoita kryptovaluuttoihin vain sellainen summa, jonka olet valmis häviämään kokonaan.

Bitcoinkeskus suosittelee kaikkia aloittelijoita tutustumaan Dollar Costa Averaging (DCA) -sijoitustapaan, mikä tarkoittaa käytännössä kuukausisäästämistä. Löydät hyvän videon aiheesta Bitcoinkeskusken Youtube-kanavalta.

Askel 2: hanki riittävät pohjatiedot

Tämä neuvo pätee kaikkeen sijoitustoimintaan: hanki ensin riittävät perustiedot. Moni sijoittaja hyppäsi Bitcoin-kelkkaan edellisen kurssirallin huipulla, eikä tiennyt lainkaan, mitä oli tekemässä. Tätä toimintaa kutsutaan termillä FOMO – Fear Of Missing Out. Kryptovaluttoja on huuman aikana pakko hankkia, koska kaikki tutut ja tuntemattomat rikastuivat niihin sijoittamalla. Tämä on pahin mahdollinen lähtökohta mille tahansa sijoitustoiminnalle.

FOMO-sijoittajat ovat juuri ne henkilöt, jotka maksavat fiksujen sijoittajien voitot. He hyppäävät kelkkaan kurssihuipuissa ja myyvät omistuksensa paniikissa kurssien laskiessa. Jos haluat olla saajapuolella tässä leikissä, sinun täytyy olla paljon näitä sijoittajia fiksumpi.

Ennen kuin kryptovaluutta ostaminen tulee ajankohtaiseksi, hanki riittävät perustiedot kryptovaluuttojen markkinasta. Varmistu siitä, että ymmärrät vähintään seuraavien aihealueiden sisällön:

Jos haluat hypätä toden teolla kaninkoloon, hanki itsellesi Bitcoin-standardi. Kyseinen teos on Bitcoin-sijoittajien “raamattu” ja se on käännetty suomeksi syksyllä 2019. Löydät lisätietoa tästä linkistä: Bitcoin-standardi kirja-arvostelu.

Bitcoin standardi

Bitcoinkeskuksen Perustiedot-osiosta löytyy myös muita hyödyllisiä artikkeleita. Esimerkiksi:

On mahdotonta listata kaikkia sijoittamiseen vaadittavia artikkeleita, mutta Bitcoin on syytä hallita ensimmäisenä askeleena. Etenkin yllä oleva artikkeli erilaisista huijauksista on tärkeää luettavaa. Kryptovaluutta ostaminen on tietyllä tapaa toimintaa villissä lännessä, jossa aloittelija joutuu helposti erilaisten verkkorikollisten uhriksi.

Kryptovaluutat ovat jatkuvassa muutoksessa. Kyse on ennen kaikkea sijoittamisesta teknologiaan, joka kehittyy ja kasvaa joka viikko. Hyvä kryptovaluuttasijoittaja seuraa markkinoita jatkuvasti pysyäkseen kelkassa. Aloittelija voi lukea esimerkiksi Bitcoinkeskuksen uutiskatsaukset.

Askel 3: Kryptovaluutta ostaminen – aloita Bitcoinista

Kryptovaluutan ostaminen alkaa fiksuille ja rauhallisille ostajille Bitcoinista. Tämä reitti on suositeltava monestakin syystä.

Ensinnäkin, Bitcoin on maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Nykyinen kryptovaluuttojen vallankumous on lähtenyt liikkeelle Bitcoinista, joten sen ymmärtäminen on avain koko genren ymmärtämiseksi. Toiseksi, sinun on ensin hallittava Bitcoinin toiminta, jotta ymmärrät, miten muut kryptovaluutat toimivat.

Kolmanneksi, Bitcoin on kryptovaluuttojen maailmassa hieman Yhdysvaltain dollaria vastaava ”reservivaluutta”. Tilanne on nykyään muuttunut, mutta harvinaisempia kryptovaluuttoja ostettiin aluksi vain Bitcoineilla. Nykyisin tarjolla on pörssistä riippuen myös muita vaihtopareja. Myös euroilla toimivien pörssien tarjonta on laajentunut valtavasti parin viime vuoden aikana.

Kun Bitcoin sijoittaminen tulee ajankohtaiseksi, suosittelemme aloittamaan Coinmotion-palvelusta. Löydät Coinmotionista (sekä muista pörsseistä) tarkemman käyttöoppaan sivustomme kauppapaikat-kategoriasta. Coinmotion on Finanssivalvonnan virallisesti hyväksymä toimija Suomessa. Saat myös tarvittaessa käyttötukea äidinkielellä.

Coinmotion etusivu
Kuvassa Coinmotion-palvelun etusivu.

Toinen suosittu vaihtoehto on kotimainen Northcrypto ja kolmas amerikkalainen Coinbase. Voit ostaa kaikista edellä mainituista kauppapaikoista bitcoineja helposti euroilla.

Aloita ensin pienillä summilla ja harjoittele. Tee ensin pieni osto ja pieni myynti. Kokeile miten kotiutus ja lähetys toimivat ja niin edelleen. Opettele ymmärtämään käyttämäsi teknologia ennen kuin kryptovaluuttan ostaminen alkaa suuremmilla summilla.

Kauppapaikka Info Arvosana Linkki
Finanssivalvonnan alainen
Suomenkielinen sivusto
Tarjonta laajentunut
KK-säästö & korkotili
Avaa tili
Finanssivalvonnan alainen
Todella helppokäyttöinen
Suomenkielinen sivusto
Tarjonnan laajuus
Avaa tili
Toiminut jo vuodesta 2011
Nopeat pankkisiirrot
Todella laaja valikoima
Coinbase Pro
Avaa tili

Tämän jälkeen sinun on päätettävä, millainen säilytystapa sopii kryptovaluutoillesi parhaiten. Jos sijoitettava summa on pieni, voit säilyttää kryptovaluuttoja siellä, mistä ostitkin ne. Suosittuja ilmaislompakoita ovat mm. Exodus ja TrustWallet, jotka tukevat kumpikin kymmeniä eri kryptovaluuttoja.

Vakavasti sijoittavan kannattaa harkita Trezor Model T tai Ledger Nano X hankintaa, jos sijoitettava summa on yli 500 euroa. Lue lisää eri lompakkovaihtoehdoista tästä artikkelista: miten valitsen oikean lompakon kryptovaluutoille?

Askel 4: Näin kryptovaluutta ostaminen tapahtuu käytännössä

Edellisessä kappaleessa oli mainittu muutamia luotettavia ja turvallisia kauppapaikkoja kryptovaluuttojen hankintaan. Me suosittelemme suomalaisille aina ensin Coinmotionia, joka on aloittelijaystävällinen vaihtoehto. Voit siirtyä sitten kokemuksen karttuessa ulkomaisiin kauppapaikkoihin.

Mien kryptovaluuttojen ostaminen sitten tapahtuu käytännössä? Moni amatööri voi hyvinkin miettiä tätä kysymystä. Ne ostetaan jostain kauppapaikasta, mutta miten? Käydään seuraavassa läpi askeleet kryptovaluuttojen hankintaan. Saat tarkemmat ohjeet jokaiseen kauppapaikkaan kyseisen pörssin oppaasta. Löydät Bitcoinkeskuksen suosittelemat kauppapaikat päävalikosta.

Ostaminen esim. Coinmotion-pörssistä tapahtuu seuraavasti.

 1. Tilin avaaminen: ennen ostojen suorittamista sinun täytyy luoda käyttäjätili palveluun. Tarvitset tähän toimivan sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron.
 2. Henkilötietojen vahvistaminen (KYC): koska nyt suoritetaan pankkisiirtoja, sinun on varmistettava henkilöllisyytesi. Tämä tapahtuu Coinmotionissa suomalaisilla pankkitunnuksilla, ja se tarvitsee tehdä vain yhden kerran.
 3. Talletuksen tekeminen: kun olet varmistanut henkilöllisyytesi, voit tehdä euro-talletuksen Coinmotion-tilille. Se onnistuu pankkisiirrolla tai debit-kortilla hyvin nopeasti.
 4. Kryptovaluutan ostaminen: kun Coinmotion-tililläsi on euroja, voit ostaa haluamaasi kryptovaluuttaa parilla hiiren klikkauksella. Voit tehdä pieniä tai suuria ostoja aivan oman halusi mukaan.
 5. Kryptovaluuttojen säilytys: Coinmotion on turvallinen säilytyspaikka ja hyvä lähtökohta aloittelevalle käyttäjälle. Voit siis säilyttää kryptovaluutat samassa palvelussa, josta myös ostit ne. Tulevaisuudessa voit siirtää kryptovaluutat myös omaan, ulkopuoliseen lompakkoossi.

Tässä kaikki! Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että kryptovaluuttojen ostaminen ei ole sen vaikeampaa kuin nettipankin, PayPalin tai muiden vastaavien verkkopalveluiden käyttö. Jos osaat tehdä nettipankissa tilisiirtoja tai käyttää e-lompakkoa (Skrill, PayPal), osaat kyllä hankkia ja säilyttää myös kryptovaluuttoja.

Coinmotion toimii muiden kauppapaikkojen tavoin myös mobiililaitteella. Et tarvitse kryptovaluuttojen ostamiseen mitään ylimääräisiä ohjelmistoja tai työkaluja.

Askel 5: Siirry altcoineihin

Bitcoin riittää monille sijoittajille, eikä siinä olekaan mitään pahaa. Kryptovaluuttojen maailmassa Bitcoin on turvallisin hankinta samalla tavalla kuin osakepuolella ns. vakaat laatuyhtiöt, joilla on pitkä historia ja luotettava maine.

Älä kuitenkaan vertaa kryptovaluuttoja suoraan perinteisiin osakeyhtiöihin. Järkevämpi vertaus olisi startup, jonka potentiaalinen tuote on valmis parin vuoden päästä. Bitcoinin voi ajatella olevan luotettavampi valinta vain verrattuna muihin kryptovaluuttoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nousuhuumassa Bitcoin ei kerää samanlaisia tuottoja kuin pienemmät altcoinit. Laskumarkkinan aikaan se pitää todennäköisesti paremmin arvonsa.

Moni sijoittaja kiinnostuu nopeasti myös muista kryptovaluutoista ja haluaa hajauttaa salkkuaan. Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa esimerkiksi 5-6 eri kolikkoon, voit ajatella hajautusta tähän tyyliin: Bitcoin 50 %, Ethereum 20 %, Chainlink 10 % ja muita kolikoita sitten 5-10 prosentin siivuja. Toisten portfoliossa voi olla kymmeniä tai satoja kryptovaluuttoja – aivan kuten osakesijoittamisessa eri yhtiöitä.

Jos haluat sijoittaa muihin kryptovaluuttoihin, käy huolellisesti läpi sijoituskohteesi taustatiedot. Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttaoppaat ovat paras paikka aloittaa.Tsekkaa myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanava!

Tunnetuimpia kryptovaluuttoja on mahdollista ostaa nykyisin myös euroilla. Jos tähtäimessäsi ovat harvinaisemmat kryptovaluutat, voit hankkia niitä bitcoinien avulla. Bitcoinkeskus suosittelee avaamaan tilin Binance-pörssiin, joka tukee nykyisin myös SEPA-talletuksia euroilla. Lue ensin tämä yksityiskohtainen Binance-opas, niin tiedät kuinka toimia.

Binancen etusivu 07-2020

Yllä oleva kuva on tämän  Binance-pörssin etusivulta. Kyseessä on tällä hetkellä markkinajohtaja, jonka toiminta on ollut myös erilaisissa kriisitilanteissa toistaiseksi esimerkillistä. Löydät muita suosittuja pörssejä alla olevasta listasta.

Luotettava markkinajohtaja
Todella laaja valikoima
SEPA-siirrot ja debit-kortti
Futuurit, lainat ja staking
Avaa tili
Treidaajien rakentama
Futuurit, osakkeet ym.
KYC ei pakollinen
Spot-puolen tarjonta
Avaa tili
Toiminut jo vuodesta 2013
Tukee SEPA-siirtoja
Laaja valikoima + vipu
Ei paras käyttöliittymä
Avaa tili

Askel 6: seuraa markkinoita

Moni osakesijoittaja katsoo salkkunsa tilannetta kerran tai pari vuodessa. Kryptovaluuttojen markkinoilla tämä ei ole hyvä idea, sillä markkinasyklit ovat todella paljon nopeampia. Parin päivän tapahtumat vastaavat karkeasti yhden kuukauden tapahtumia osakemarkkinoilla.

Vaikka et olisi päivätreidaaja, on hyvin suositeltavaa pysyä kärryillä markkinoiden tapahtumista. Kryptovaluuttojen maailma kehittyy tällä hetkellä nopeasti esim. lainsäädännön osalta, ja lisäksi käyttämäsi lompakkoon voi tulla ohjelmistopäivityksiä yms. Kuten alussa mainittiin, sinulla tulisi olla myös suunnitelma isojen kurssinousujen sekä -laskujen varalle.

Kannattaa pitää myös silmällä niiden kryptovaluuttojen sosiaalista mediaa, joihin olet tehnyt sijoituksia. Käy läpi esimerkiksi virallinen Reddit-sivu kerran viikossa tai seuraa ko. kryptovaluuttaa Twitterin kautta. Bitcoinkeskuksen seuraaminen on hyvä ensimmäinen askel.

Kryptovaluutan ostaminen – yhteenveto

Tämän artikkelin ideana oli antaa askelmerkit kryptovaluutan ostamisesta kiinnostuneelle henkilölle. Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen kuuluu paljon muitakin asioita, joita käsitellään tarkemmin Bitcoinkeskuksen eri oppaissa. Jos käyt läpi tässä artikkelissa mainitut asiat huolellisesti, pääset ainakin hyvään alkuun.

 • Valmistaudu henkisesti nopeisiin nousuihin sekä laskuihin. Tee myös suunnitelma näiden varalle, eli milloin kotiutat voittoja ja milloin ostat lisää?
 • Määrittele omat riskirajasi. Kuinka ison euromäärän tai %-osuuden sijoitussalkustasi haluat riskeerata kryptovaluuttoihin? Aloita pienillä summilla, kerää kokemusta ja harjoittele.
 • Hanki riittävät pohjatiedot kryptovaluuttojen maailmasta
 • Aloita ensin Bitcoinista
 • Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa laajemmin, opiskele huolella yksi kryptovaluutta kerrallaan ja perehdy sen tapahtumiin, odotuksiin ja uutisiin. Älä ryntää markkinoille ostamaan tiettyjä kryptovaluuttoja vain siksi, että kaverisi tekevät niin.
 • Pysy kärryillä markkinoiden tapahtumista. Seuraa myös niitä kryptovaluuttoja, joihin olet sijoittanut.

Nykyisin kryptovaluutan ostaminen onnistuu myös osakkeita ja raaka-aineita tarjoavista palveluista. Kryptovaluutta ostaminen on tullut niin suosituksi, että eToron kaltaiset platformit ovat lisänneet kryptokolikot valikoimiinsa jo pari vuotta sitten.

Tutustu eToroon
75% sijoittajatileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Kryptovaluuttojen arvo saattaa vaihdella paljon, ja näin ollen ne eivät sovi kaikille sijoittajille. Kaupankäyntiä kryptovaluutoilla ei valvota EU-säädöskehyksen puitteissa.

Tässä palvelussa on mahdollista sijoittaa myös osakkeisiin ja raaka-aineisiin. Näyttelijä Alec Baldwin tiivistää hauskassa mainoksessa eToron parhaat puolet.

Tämän lisäksi Nordnet tarjoaa on mm. Bitcoin- ja Ethereum-tracker -tuotteita, jotka ovat käytännössä niiden kurssia seuraavia ETF-rahastoja. Idea on sama kuin esimerkiksi kulta- tai hopea -ETF:n kohdalla, eli voit sijoittaa kyseiseen instrumenttiin omistamatta sitä itse.

Näiden esimerkkien lisäksi instituutionaaliset sijoittajat ostavat nykyään Bitcoin-futuureja. Markkinajohtaja on tällä hetkellä Binance, jonka päiväkohtainen vaihto on kohonnut valtavasti viimeisen vuoden aikana. Erilaisia instrumentteja tulee markkinoille koko ajan. Joillekin sijoittajille nämä vaihtoehdot voivat olla houkuttelevampia kuin varsinaisen kryptovaluutan ostaminen.

Kryptovaluuttojen teknologian ja maailman ymmärtämiseksi on kuitenkin fiksua opetella tekemään suora Bitcoin-osto edes pienellä summalla. Ymmärryksen kasvaessa voi alkaa sitten kartoittaa tarkemmin itselle parhaiten sopivia sijoitusmuotoja.

Kuva: iStock / Alexxandar

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

2 Comments

 1. Näpn alkajaisiksi onhan tämä aivan uutta!Olen ajatellut sijoittaa aluksi,kuten on neuvottu bitcoiniin pienellä summalla…maksimissaan 150e.Sitä aprikoin,miten suhteessa nykypörssien laskiessa koronaviruksen myötä….siis oikeata ajankohtaa ostaa bitcoinia.Miten korreloi pörssejä,laskeeko arvo?

  • Moi Kalervo,

   Ja kiitos ensinnäkin kommentistasi! Bitcoinin korrelaatiosta osakemarkkinaan on monenlaisia mielipiteitä ja tutkimuksia. Yleisesti ottaen Bitcoin nähdään arvokkkaana sijoituskohteena juuri siksi, koska sillä on matala korrelaatio pörssien kanssa. Bitcoinin kurssi on edennyt historiallisesti selkeissä sykleissä, jotka taas muodostuvat ns. halving-tapahtumien ympärille. Näiden isojen makrosyklien sisällä on sitten pienempiä nousuja ja laskuja, jotka ajoittuvat välillä osakemarkkinoiden kanssa samaan linjaan ja välillä eri linjaan. Se on toki sanottava, että tällaista koronaviruksen tasoista uhkaa ei ole nähty ja koettu kyllä aikoihin. Kyseessä on klassinen Black Swan (Musta Joutsen) -tapaus, eikä kukaan tiedä, miten markkinat siihen reagoivat ja miten pitkään tämä kriisi edes kestää. Bitcoinilla ei ole kuitenkaan toimistoja tai tuotantolaitoksia tai tuotantkoketjuja, joiden toimintaa tällainen virus vaarantaisi. Ainakin teoriassa, Bitcoinin infrastruktuuri pyörii kuten aina ennenkin. Todella syvä lama tai kriisi voisi toki vaikuttaa sijoittajien mielipiteeseen, mutta vaikea vielä sanoa nähdäänkö Bitcoin tässä tapauksessa turvana vai ei.

   Suosittelen tsekkaamaan Youtube-kanavamme ja etenkin videon aiheesta Dollar Cost Averaging. Luulen, että siitä on sinulle paljon hyötyä. Jos halving ei ole ennestään tuttu, niin tsekkaa myös sitä koskeva video. Ymmärrät sitten paremmin tuon Bitcoinin kurssikehityksen.
   https://www.youtube.com/channel/UCTxgQt_6yI59Pest5OQ45jg

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*