Perustiedot
01
marras
osta kryptovaluuttaa

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Osta kryptovaluuttaa helposti & turvallisesti

Osta kryptovaluuttaa helposti ja turvallisesti kotimaisista kryptojen kauppapaikoista. Kryptovaluutan ostaminen vaatii käyttäjältä huolellisuutta, mutta kyseessä ei ole vaikea tehtävä.

Ostoprosessi alkaa valitsemalla kryptovaluuttapörssi. Uuden tilin rekisteröinti kryptopörssiin on suoraviivainen prosessi. Rekisteröinnin jälkeen on suoritettava henkilöllisyyden varmentaminen. Ennen kryptovaluuttojen ostoa, sinun on talletettava tilillesi euroja. Talletuksen jälkeen voit ostaa haluamaasi kryptovaluuttaa.

Lopuksi on tärkeää huolehtia kryptovaluuttojen oikeaoppisesta säilyttämisestä. Bitcoinkeskus suosittelee seuraamaan uutisia ja kryptoihin liittyvän regulaation kehitystä. Kryptovaluutat ovat vaativia sijoituskohteita, jotka tarjoavat riskien vastapainoksi valtavan tuottopotentiaalin.

Osta kryptovaluuttaa: pikaopas

Osta kryptovaluuttaa helposti ja turvallisesti kotimaisista kryptojen kauppapaikoista. Suomalainen palveluntarjojaja on reguloitu Finanssivalvonnan toimesta ja tarjoaa suomenkielisen käyttöliittymän ja asiakaspalvelun. Tämän vuoksi suosittelemme ostamaan kryptovaluuttaa suomalaisesta Coinmotionista.

Kryptojen ostaminen Coinmotionista ei ole sen vaikeampaa kuin verkkopankkin käyttö.

Kryptovaluutan ostaminen tapahtuu seuraavasti:

 1. Valitse sopiva kryptojen kauppapaikka: Bitcoinkeskus suosittelee aloittelijoille kotimaista Coinmotionia.
 2. Rekisteröidy palveluun: Siirry tästä Coinmotionin rekisteröintilomakkeelle.
 3. Lataa mobiiliappi: Kryptovaluutan osto on helpointa mobiiliapilla.
 4. Varmista henkilöllisyytesi: Henkilöllisyyden varmentaminen tapahtuu kotimaisissa palveluissa pankkitunnuksilla.
 5. Tee eurotalletus: Voit tallettaa Coinmotionille euroja helposti & nopeasti SEPA-siirrolla tai debit-kortilla.
 6. Osta kryptovaluuttaa: Osta euroilla haluamaasi kryptovaluuttaa.
 7. Huolehdi säilytyksestä: Harkitse kryptovaluuttojen siirtoa oston jälkeen omaan kryptolompakkoosi.

Alla on kuva Coinmotionin etusivulta.

osta kryptovaluuttaa Coinmotionista

Markkinoilla on jo satoja erilaisia kryptovaluuttojen kauppapaikkoja ja kymmeniä tuhansia kryptovaluuttoja. Sijoittajalla riittää siis vaihtoehtoja. ”Mistä ostaa kryptovaluuttaa” onkin yleinen kysymys aloittelijoiden keskuudessa. Ei hätää! Bitcoinkeskus on kerännyt listan kryptovaluuttapörsseistä, jotka ovat turvallisia, luotettavia ja hyväksi todettuja.

Klikkaa päävalikosta Kauppapaikat, niin löydät listan pörsseistä sekä käyttöoppaat.

Bitcoinkeskus suosittelee tutustumaan eri vaihtoehtoihin ja opiskelemaan kryptovaluuttoja ennen ostoa. Löydät valtavasti informaatioita selaamalla Bitcoinkeskuksen päävalikon linkkejä. Jos kryptovaluutta ei ole sinulle terminä tai teknologiana tuttu, suosittelemme aloittamaan tästä artikkelista: kryptovaluutta – aloittelijan opas.

Saat seuraavaksi yksityiskohtaiset ohjeet kryptojen ostosta.

Osta kryptovaluuttaa: yksityiskohtainen opas

Kryptovaluutan ostaminen vaatii käyttäjältä huolellisuutta, mutta kyseessä ei ole vaikea tehtävä. Kryptojen osto alkaa kauppapaikan valinnalla ja päättyy säilytystavan valintaan. Käymme seuraavaksi läpi eri vaiheet yksityiskohtaisesti.

Mistä ostaa kryptovaluuttaa?

Ostoprosessi alkaa valitsemalla kryptovaluuttapörssi. Markkinoilla on nykyisin kymmeniä suosittuja kryptovaluuttapörssejä. Suomessakin on jo useita eri vaihtoehtoja! Mistä ostaa kryptovaluuttaa? Vastaus: pörssin valintaan vaikuttavat mm. seuraavat tekijät:

 1. Mitä kryptovaluuttaa olet ostamassa?
 2. Onko englannin kieli sinulle ongelma?
 3. Oletko treidaaja?

Suomalaiset pörssit ovat helppokäyttöisiä ja turvallisia, mutta niiden valikoima on suppeampi. Jos haluat ostaa harvinaisempia kryptovaluuttoja, sinun on siirryttävä ulkomaisiin pörsseihin, kuten Binanceen.

Suomen kieli on monille tärkein valintakriteeri. Jos sinä olet yksi heistä, valitse kotimainen pörssi, kuten artikkelissa mainittu Coinmotion. Muista, että käyttöliittymän lisäksi kielivalinta tulee eteen esim. asiakaspalvelussa asioidessa.

Jos tarvitset ammattimaisia treidaustyökaluja, vivutusta tai futuureja, valintasi ovat globaalit pörssit kuten Binance, Coinbase, Kraken ja Bitget. Näet listan markkinoiden suosituimmista pörsseistä Bitcoinkeskuksen paras kryptovaluuttapörssi -sivulta. Klikkaa päävalikosta Kauppapaikat, niin löydät oppaat näistä palveluista.

Avaa tili ja asenna mobiiliappi

Uuden tilin rekisteröinti kryptopörssiin on suoraviivainen prosessi. Alla on esimerkki Coinmotionin rekisteröintilomakkeesta.

coinmotion rekisteröinti

Henkilö- ja osoitetietojen jälkeen sinulta kysytään muutamia kysymyksiä liittyen talletuksiin ja kotiutuksiin. Pörssit joutuvat tekemään tämän rahanpesulakien vuoksi.

Tilin avaamisen jälkeen on syytä ladata palvelun mobiiliappi. Kaikilla suosituilla kryptovaluuttapörsseillä on oma mobiilisovelluksensa (Android ja iOS). Mobiiliappeja on helppo käyttää, minkä lisäksi henkilöllisyyden varmentaminen tapahtuu ulkomaisissa pörsseissä mobiiliapin kautta.

Varmenna henkilöllisyytesi (KYC-prosessi)

Rekisteröinnin jälkeen on suoritettava henkilöllisyyden varmentaminen. Tästä käytetään usein nimitystä KYC-prosessi. Suomalaisissa pörsseissä tämä tapahtuu helposti pankkitunnusten avulla, mikä on merkittävä etu. Se tekee prosessista helpon ja nopean.

Ulkomaisissa pörsseissä henkilöllisyys vahvistetaan kuvalla voimassa olevasta passista. Tarvitset myös mobiiliappia KYC-prosessin läpivientiin. Osoite vahvistetaan esim. sähkölaskulla tai vastaavalla dokumentilla.

KYC-prosessi on pakollinen toimenpide kaikissa palveluissa, joissa suoritetaan pankkisiirtoja.

Talleta euroja tilillesi

Ennen kryptovaluuttojen ostoa, sinun on talletettava tilillesi euroja. Tämä on nykyisin nopea prosessi, sillä kaikki tunnetut pörssit tukevat SEPA-pankkisiirtoja. Talletus näkyy tililläsi usein parissa tunnissa, ja sama koskee kotiutuksia.

Toinen suosittu vaihtoehto on tehdä talletus debit-kortilla. Tarkista kuitenkin talletusvaihtoehtojen kulut ennen rahansiirtoa. Pankkisiirto on lähes poikkeuksetta halvin vaihtoehto.

Talletus (Deposit) -vaihtoehto löytyy jokaisen pörssin päävalikosta.

Osta kryptovaluuttaa

Talletuksen jälkeen voit ostaa kryptovaluuttaa haluamasi määrän. Aloittelijoille suunnattu ostolomake on usein hyvin yksinkertainen. Alla on esimerkki kotimaisen Coinmotionin mobiiliapista, jossa ollaan ostamassa Ethereum-kryptovaluuttaa.

osta kryptovaluuttoja

Voit ostaa kryptovaluuttaa haluamallasi euromäärällä, tai valita kappalemäärän, esimerkiksi tasan 10 kappaletta. Osto suoritetaan sen hetkisellä kurssilla, ja kryptovaluutat näkyvät tililläsi välittömästi.

Ammattilaiset voivat ostaa kryptovaluuttoja pörssin kautta, velkavipua hyödyntäen tai asettamalla rajanhintaisia toimeksiantoja. Näitä vaihtoehtoja emme käsittele tässä artikkelissa.

Huolehdi säilytyksestä

Lopuksi on tärkeää huolehtia kryptovaluuttojen oikeaoppisesta säilyttämisestä. Sinulla on käytössäsi kaksi vaihtoehtoa:

 1. Voit säilyttää kryptovaluutat palvelussa, josta ostit ne.
 2. Voit siirtää kryptovaluutat omaan lompakkoosi.

Ensimmäinen vaihtoehto sopii aloittelijalle, joka tekee ensimmäiset kryptovaluuttaostonsa. Suomalaiset palvelut ovat hyvin turvallisia, ja asiakkaiden varat on suojattu jopa konkurssitilanteessa. Vaihtoehto on näin ollen hyvin matalariskinen.

Suurin osa kryptosijoittajista käyttää ulkomaalaisia pörssejä, joissa tilanne on toinen. Vuonna 2022 nähtiin monia kryptopalveluiden konkursseja, jotka maksoivat epäonnisille sijoittajille miljardeja dollareita.

Bitcoinkeskus suosittelee pitkäaikaiseen säilytykseen omaa kryptovaluuttalompakkoa. On myös hyvä muistaa, että mahdollisuus hallita itse varojaa on yksi kryptovaluutan tärkeimmistä ominaisuuksista.

Seuraa kryptomarkkinoiden kehitystä

Bitcoinkeskus suosittelee seuraamaan uutisia ja kryptoihin liittyvän regulaation kehitystä. Moni osakesijoittaja katsoo salkkunsa tilannetta kerran tai pari vuodessa. Kryptovaluuttojen markkinoilla tämä ei ole hyvä idea, sillä markkinasyklit ovat todella paljon nopeampia. Parin päivän tapahtumat vastaavat karkeasti yhden kuukauden tapahtumia osakemarkkinoilla.

Vaikka et olisi päivätreidaaja, on hyvin suositeltavaa pysyä kärryillä markkinoiden tapahtumista. Kryptovaluuttojen maailma kehittyy tällä hetkellä nopeasti esim. lainsäädännön osalta, ja lisäksi käyttämäsi lompakkoon voi tulla ohjelmistopäivityksiä yms. Kuten alussa mainittiin, sinulla tulisi olla myös suunnitelma isojen kurssinousujen sekä -laskujen varalle.

Kannattaa pitää myös silmällä niiden kryptovaluuttojen sosiaalista mediaa, joihin olet tehnyt sijoituksia. Käy läpi esimerkiksi virallinen Reddit-sivu kerran viikossa tai seuraa ko. kryptovaluuttaa Twitterin kautta. Bitcoinkeskuksen uutiskatsausten seuraaminen on hyvä ensimmäinen askel.

Kryptot sijoituskohteena

Kryptovaluutat ovat vaativia sijoituskohteita, jotka tarjoavat riskien vastapainoksi valtavan tuottopotentiaalin. Kryptovaluutat ovat ennen kaikkea täysin uusi sijoitusluokka. Historiadataa on vähän ja sijoitusinstrumentit sekä likviditeetti rajallisia.

Mitä kaikkea kryptosijoittajalta oikein vaaditaan? Tässä muutamia tärkeitä pointteja:

 • Volatiliteetin sietokyky: Kryptovaluuttojen volatiliteetti on täysin omaa luokkaansa muihin sijoituskohteisiin verrattuna.
 • Teknologinen tietämys: Fundamenttien ymmärtäminen ja lompakoiden hallinta vaatii täysin uudenlaisen teknologian opettelua.
 • Tarkkaavaisuus: Kryptosektori on täynnä erilaisia scammeja, jotka aiheuttavat vuosittain tappioita tuhansille amatöörisijoittajille.
 • Kirjanpito ja verotus: Kryptosijoittajan on pidettävä kirjaa transaktioista ja raportoitava voitot sekä tappiot verottajalle joka vuosi.

Kryptosijoittamiseen pätevät toki myös monet perinteisestä sijoitusmaailmasta tutut lainalaisuudet. Tällaisia ovat mm. tekninen analyysi, voittojen ja tappioiden hallinta henkisesti, sijoitussuunnitelman tekeminen, informaatioedun hankkiminen ja niin edelleen.

On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kryptosijoittaminen sisältää täysin uniikkeja piirteitä, joita ei ole aiemmin sijoittamisessa nähty. Menestyvä kryptosijoittaja on valmis oppimaan uutta joka päivä. Kryptosijoittajalta vaaditaan myös teknologian ymmärrystä sekä paljon tarkkaavaisuutta huijausten välttämiseksi.

Lue lisää Bitcoinkeskuksen artikkelista kryptovaluutta sijoittaminen. Se käsittelee aihetta huomattavasti laajemmin.

FAQ

Alla näet vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin kryptovaluuttojen ostoon liittyen.

Onko kryptovaluutan ostaminen laillista?

Kyllä, kryptovaluutan ostaminen on Suomessa täysin laillista.

Mistä voi ostaa kryptovaluuttaa?

Kryptovaluuttaa voi ostaa esimerkiksi suomalaisesta Coinmotionista. Kyseessä on helppokäyttöinen ja turvallinen kryptovaluuttojen kauppapaikka, joka sopii myös aloittelijoille.

Mikä on kryptopörssi?

Kryptopörssi on kryptovaluuttojen kauppapaikka, jossa voit ostaa ja myydä kryptovaluuttoja.

Voiko kryptovaluuttaa vaihtaa rahaksi?

Kyllä voi. Kryptovaluuttaa voi vaihtaa rahaksi kryptovaluuttapörsseissä eli kryptovaluuttojen kauppapaikoissa. Suomessa tällaisia kauppapaikkoja ovat Coinmotion ja Northcrypto.

Pitääkö kryptoista maksaa veroja?

Kyllä, kryptoista pitää maksaa veroja. Maksat veroja kryptovaluuttojen myynneistä syntyneistä luovutusvoitoista. Voit luonnollisesti vähentää voitoista myös luovutustappiot sekä mahdollisia muita kuluja.

Luovutusvoittoa voi syntyä seuraavissa tilanteissa:

 1. Jos olet myyynyt kryptoja euroiksi
 2. Jos olet vaihtanut kryptoja toisiin kryptoihin
 3. Jos olet ostanut tuotteita tai palveluita kryptoilla

Lue lisää artikkelista kryptovaluuttojen verotus.

Milloin kryptoista pitää ilmoittaa verottajalle?

Kryptoista pitää ilmoittaa verottajalle, kun sinulle on syntynyt luovutusvoittoja tai -tappioita verovuoden aikana.

Voiko kryptoja ostaa alaikäisenä?

Kryptovaluuttojen ostoon vaaditaan normaalisti 18 vuoden ikä. Jotkut kryptovaluuttapörssit saattavat sallia oston alaikäisenä vanhempien suostumuksella. Kannattaa ottaa yhteyttä ensin pörssin asiakaspalvelun ja tiedustella asiasta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *