Perustiedot
13
joulu
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluutta ostaminen

KRYPTOVALUUTTA OSTAMINEN eroaa perinteisestä sijoittamisesta riskien, volatiliteetin sekä regulaation osalta. Kryptovaluutta ostaminen on poressi, mikä alkaa perustietojen hankkimisesta. Kryptovaluuttoja ostetaan netin kauppapaikoista. Tarvitset kryptovaluuttojen ostoa varten varmennetun käyttäjätilin, jossa on euroja.

Kryptovaluuttojen osto kannattaa aloittaa markkinoiden suurimmista ja tunnetuimmista kolikoista. Kryptojen oston jälkeen on tärkeää myös seurata markkinoiden ja regulaation kehitystä. Kryptovaluuttojen ostaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii huolellisuutta sekä ennen että jälkeen ostoprosessin.

Kryptovaluutta ostaminen eroaa perinteisestä sijoittamisesta

Kryptovaluutta ostaminen eroaa eroaa perinteisestä sijoittamisesta riskien, volatiliteetin sekä regulaation osalta. Kryptomarkkina on vielä kooltaan hyvin pieni, minkä lisäksi säännöt ja valvonta loistavat poissaolollaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kurssit liikkuvat rajusti molempiin suuntiin mm. uutisten johdosta. Markkinoita on myös helppo manipuloida.

Volatiliteetti on yleensä rajumpaa pienemmän volyymin kryptovaluutoissa, mutta Bitcoinin tai Ethereumin hankinta ei ole myöskään oikotie tasaisempaan kyytiin. Suurimpien kryptovaluuttojen kurssit voi heilua kymmeniä prosentteja yhden päivän aikana. Esim. vuoden 2017 kurssiralli nosti tunnettujen kryptovaluuttojen kursseja jopa tuhansia prosentteja. Sitä seurannut alamäki (2018) romahdutti kurssit 90-99% alemmas.

Kryptovaluutta ostaminen

Jos kryptovaluutan ostaminen kiinnostaa, sinun on valmistauduttava henkisesti kovaan vuoristorataan. Kurssit voivat markkinatilanteesta riippuen nousta tai laskea rajusti – välillä myös täysin ilman näkyvää syytä. Nousukauteen valmistautuminen on tietysti helpompaa, mutta sitä ei ole syytä unohtaa. On hyvä olla suunnitelma valmiina kurssien raketoinnin varalle.

Onko tavoitteenasi tuplata porftolio ja sitten myydä kaikki? Uskotko kryptovaluuttojen vallankumoukseen seuraavan 5-10 vuoden tähtäimellä? Moni aloittelija tekee virheitä yhtä lailla rajujen laskujen sekä nousujen aikana. Hyvä myyntipaikka unohtuu kun ahneus iskee, ja pahimmillaan näissä paikoissa tehdään vain lisäostoja.

Määrittele oma riskiprofiilisi ennen yhdenkään euron sijoitusta. Kuinka suuren prosenttiosuuden kaikista sijoituksistasi olet valmis riskeeraamaan? Jollekin se voi olla kymmenen prosenttia, toiselle vain yksi prosentti. Sijoita kryptovaluuttoihin vain sellainen summa, jonka olet valmis häviämään kokonaan.

Bitcoinkeskus suosittelee kaikkia aloittelijoita tutustumaan Dollar Costa Averaging (DCA) -sijoitustapaan, mikä tarkoittaa käytännössä kuukausi- tai viikkosäästämistä.

Kryptovaluutta ostaminen – hanki perustiedot

Kryptovaluutta ostaminen on poressi, mikä alkaa perustietojen hankkimisesta. Perustiedot on toki syytä hallita kaikessa sijoittamisessa, mutta kryptovaluuttojen ostamisessa se korostuu. Alalla on niin paljon reguloimattomia toimijoita sekä täysin huijausprojekteja itse sijoituskohteissa, että aloittelija astuu helposti harhaan. Lisäksi kokemattomia sijoittajia houkutellaan huijauksiin sosiaalisen median kautta.

Suurin osa aloittelijoista ostaa kryptovaluuttoja nousumarkkinan huipulla. Harva myöskään tietää ensimmäisiä ostoja tehdessään mitä on tekemässä. Tätä toimintaa kutsutaan termillä FOMO – Fear Of Missing Out. Kryptovaluttoja on huuman aikana pakko hankkia, koska kaikki tutut ja tuntemattomat rikastuivat niihin sijoittamalla. Tämä on pahin mahdollinen lähtökohta mille tahansa sijoitustoiminnalle.

FOMO-sijoittajat ovat juuri ne henkilöt, jotka maksavat fiksujen sijoittajien voitot. He hyppäävät kelkkaan kurssihuipuissa ja myyvät omistuksensa paniikissa kurssien laskiessa. Jos haluat olla saajapuolella tässä leikissä, sinun täytyy olla paljon näitä sijoittajia fiksumpi.

Ennen kuin kryptovaluutta ostaminen tulee ajankohtaiseksi, hanki riittävät perustiedot kryptovaluuttojen markkinasta. Suosittelemme tsekkaamaan Bitcoinkeskuksen Aloita tästä -sivun, johon on kerätty linkit tärkeimpiin artikkeleihin. Päävalikosta löytyy myös Kryptot-linkki, jonka alla on kaikki tärkein materiaali kryptovaluuttoihin liittyen.

Kuinka ostan kryptovaluuttaa (palvelun valinta)

Kryptovaluuttoja ostetaan netin kauppapaikoista. Globaalisti tarjolla on jo tuhansia erilaisia palveluita, minkä lisäksi jokaisessa maassa on yleensä puoli tusinaa suosittua palvelua. Tässä kappaleessa käydään läpi pari vinkkiä oikean palvelun löytämiseksi.

Ensin varoituksen sana. Moni aloittelija haksahtaa tallettamaan rahansa huijauksiin. Yleensä näihin palveluihin houkutellaan käyttäjiä Facebookin ja Instagramin kautta. Jos saat yksityisviestejä kryptoihin liittyen, älä koskaan rekisteröidy mihinkään palveluun. Joudut hyvin todennäköisesti huijatuksi.

Aloittelijan on hyvä lähteä liikkeelle vuosia toimineista ja yleisesti tunnetuista palveluista. Suomalaiselle sijoittajalle on tarjolla myös Finanssivalvonnan säätelemiä, turvallisia, toimijoita. Näiden etuna on suomenkielinen asiakaspalvelu, josta on paljon iloa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Kryptovaluutta ostaminen kannattaa aloittaa Coinmotionista. Löydät Coinmotionista (sekä muista palveluntarjoajista) aloittelijan käyttöoppaan sivustomme Kauppapaikat-kategoriasta. Coinmotion on Finanssivalvonnan virallisesti hyväksymä toimija Suomessa. Saat myös tarvittaessa käyttötukea suomen kielellä.

Alla olevassa kuvassa on Coinmotionin etusivu.

kryptovaluutta ostaminen Coinmotionista

Toinen suosittu vaihtoehto on kotimainen Northcrypto. Voit ostaa edellä mainituista kauppapaikoista tunnetuimpia kryptovaluuttoja helposti euroilla.

Aloita ensin pienillä summilla ja harjoittele. Tee ensin pieni osto ja pieni myynti. Kokeile miten kotiutus ja lähetys toimivat ja niin edelleen. Opettele ymmärtämään käyttämäsi teknologia ennen suurempien summien sijoittamista.

KauppapaikkaInfoArvosanaLinkki
Finanssivalvonnan alainen
Suomenkielinen sivusto
Lisäturvaa Holvin avulla
KK-säästö & korkotili
Avaa tili
Finanssivalvonnan alainen
Todella helppokäyttöinen
Suomenkielinen sivusto
Tarjonta laajentunut
Avaa tili
Sopii hyvin aloittelijalle
Todella laaja tarjonta
Visa debit-kortit
Kutsukoodilla dcii0ry91 $25 CRO-tokenia!
Avaa tili

Tämän jälkeen sinun on päätettävä, millainen säilytystapa sopii kryptovaluutoillesi parhaiten. Jos sijoitettava summa on pieni, voit säilyttää kryptovaluuttoja siellä, mistä ostitkin ne. Suosittuja ilmaislompakoita ovat mm. Exodus ja TrustWallet, jotka tukevat kumpikin kymmeniä eri kryptovaluuttoja.

Vakavasti sijoittavan kannattaa harkita Ledger Nano X:n hankintaa, jos sijoitettava summa on tuhansia euroja. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös laajempi opas kryptovaluuttalompakoista. Siinä käydään läpi erilaisia säilytystapoja sekä niiden hyvät ja huonot puolet.

Kuinka ostaa kryptovaluuttaa kauppapaikasta (1-2-3)

Tarvitset kryptovaluuttojen ostoa varten varmennetun käyttäjätilin, jossa on euroja. Tämän jälkeen kryptovaluutta ostaminen tapahtuu helposti nappia painamalla! Ei kuulosta vaikealta, eihän? Käydään seuraavaksi läpi kryptovaluuttojen osto läpi askel askeleelta. Saat tarkemmat ohjeet jokaiseen kauppapaikkaan kyseisen palvelun käyttöoppaasta.

Kryptovaluuttojen ostaminen esim. Coinmotion-pörssistä tapahtuu seuraavasti.

 1. Tilin avaaminen: ennen ostojen suorittamista sinun täytyy luoda käyttäjätili palveluun. Tarvitset tähän toimivan sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron.
 2. Henkilötietojen vahvistaminen (KYC): koska nyt suoritetaan pankkisiirtoja, sinun on varmistettava henkilöllisyytesi. Tämä tapahtuu Coinmotionissa suomalaisilla pankkitunnuksilla, ja se tarvitsee tehdä vain yhden kerran.
 3. Talletuksen tekeminen: kun olet varmistanut henkilöllisyytesi, voit tehdä eurotalletuksen Coinmotion-tilille. Se onnistuu pankkisiirrolla tai debit-kortilla hyvin nopeasti.
 4. Kryptovaluutan ostaminen: kun Coinmotion-tililläsi on euroja, voit ostaa haluamaasi kryptovaluuttaa parilla hiiren klikkauksella. Voit tehdä pieniä tai suuria ostoja aivan oman halusi mukaan.
 5. Kryptovaluuttojen säilytys: Coinmotion on turvallinen säilytyspaikka ja hyvä lähtökohta aloittelevalle käyttäjälle. Voit siis säilyttää kryptovaluutat samassa palvelussa, josta myös ostit ne. Tulevaisuudessa voit siirtää kryptovaluutat myös omaan, ulkopuoliseen lompakkoossi.

Tässä kaikki! Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että kryptovaluuttojen ostaminen ei ole sen vaikeampaa kuin nettipankin, PayPalin tai muiden vastaavien verkkopalveluiden käyttö. Jos osaat tehdä nettipankissa tilisiirtoja tai käyttää e-lompakkoa (Skrill, PayPal), osaat kyllä hankkia ja säilyttää myös kryptovaluuttoja.

Coinmotion toimii muiden kauppapaikkojen tavoin myös mobiililaitteella. Et tarvitse kryptovaluuttojen ostamiseen mitään ylimääräisiä ohjelmistoja tai työkaluja.

Siirry vasta lopuksi altcoineihin (jos haluat)

Kryptovaluuttojen osto kannattaa aloittaa markkinoiden suurimmista ja tunnetuimmista kolikoista. Kryptovaluuttojen maailmassa Bitcoin on turvallisin hankinta samalla tavalla kuin osakepuolella ns. vakaat laatuyhtiöt, joilla on pitkä historia ja luotettava maine. Myös Ethereumia voidaan nykyisin pitää hyvänä sijoituskohteena aloittelijalle.

Älä kuitenkaan vertaa kryptovaluuttoja suoraan perinteisiin osakeyhtiöihin. Järkevämpi vertaus olisi startup-firma, jonka potentiaalinen tuote on valmis parin vuoden päästä. Bitcoinin voi ajatella olevan luotettavampi valinta vain verrattuna muihin kryptovaluuttoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nousuhuumassa Bitcoin ei kerää samanlaisia tuottoja kuin pienemmät altcoinit. Laskumarkkinan aikaan se pitää kuitenkin paremmin arvonsa.

Moni sijoittaja kiinnostuu nopeasti myös muista kryptovaluutoista ja haluaa hajauttaa salkkuaan. Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa esimerkiksi 5-6 eri kolikkoon, voit ajatella hajautusta tähän tyyliin: Bitcoin 50 %, Ethereum 20 %, Chainlink 10 % ja muita kolikoita sitten 5-10 prosentin siivuja. Toisten portfoliossa voi olla kymmeniä tai satoja kryptovaluuttoja – aivan kuten osakesijoittamisessa eri yhtiöitä.

Jos haluat sijoittaa muihin kryptovaluuttoihin, käy huolellisesti läpi sijoituskohteesi taustatiedot. Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttaoppaat ovat paras paikka aloittaa.Tsekkaa myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanava!

Tunnetuimpia kryptovaluuttoja on mahdollista ostaa nykyisin myös euroilla. Jos tähtäimessäsi ovat harvinaisemmat kryptovaluutat, voit hankkia niitä dollareiden, USD-stablecoinien tai Bitcoinin avulla.  Bitcoinkeskus suosittelee avaamaan tilin Binance-pörssiin, joka tukee nykyisin myös SEPA-talletuksia euroilla. Lue ensin tämä yksityiskohtainen Binance-opas, niin tiedät kuinka toimia.

kryptovaluutta ostaminen Binancesta

Yllä oleva kuva on tämän  Binance-pörssin etusivulta. Kyseessä on tällä hetkellä markkinajohtaja, jonka toiminta on ollut myös erilaisissa kriisitilanteissa toistaiseksi esimerkillistä. Löydät muita suosittuja pörssejä tältä sivulta.

Muista seurata markkinoita!

Kryptojen oston jälkeen on tärkeää myös seurata markkinoiden ja regulaation kehitystä. Moni osakesijoittaja katsoo salkkunsa tilannetta kerran tai pari vuodessa. Kryptovaluuttojen markkinoilla tämä ei ole hyvä idea, sillä markkinasyklit ovat todella paljon nopeampia. Parin päivän tapahtumat vastaavat karkeasti yhden kuukauden tapahtumia osakemarkkinoilla.

Vaikka et olisi päivätreidaaja, on hyvin suositeltavaa pysyä kärryillä markkinoiden tapahtumista. Kryptovaluuttojen maailma kehittyy tällä hetkellä nopeasti esim. lainsäädännön osalta, ja lisäksi käyttämäsi lompakkoon voi tulla ohjelmistopäivityksiä yms. Kuten alussa mainittiin, sinulla tulisi olla myös suunnitelma isojen kurssinousujen sekä -laskujen varalle.

Kannattaa pitää myös silmällä niiden kryptovaluuttojen sosiaalista mediaa, joihin olet tehnyt sijoituksia. Käy läpi esimerkiksi virallinen Reddit-sivu kerran viikossa tai seuraa ko. kryptovaluuttaa Twitterin kautta. Bitcoinkeskuksen uutiskatsausten seuraaminen on hyvä ensimmäinen askel.

Kryptovaluutta ostaminen – yhteenveto

Kryptovaluuttojen ostaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii huolellisuutta sekä ennen että jälkeen ostoprosessin. Tämän artikkelin ideana oli antaa askelmerkit kryptovaluutan ostamisesta kiinnostuneelle henkilölle. Jos kävit läpi tässä artikkelissa mainitut asiat huolellisesti, pääset ainakin hyvään alkuun.

Tässä hyvä yhteenveto, miten kryptovaluutta ostaminen tapahtuu huolellisesti ja onnistuneesti.

 1. Valmistaudu henkisesti nopeisiin nousuihin sekä laskuihin. Tee myös suunnitelma, eli milloin kotiutat voittoja ja milloin ostat lisää?
 2. Määrittele omat riskirajasi. Kuinka ison euromäärän tai %-osuuden sijoitussalkustasi haluat riskeerata kryptovaluuttoihin? Aloita pienillä summilla, kerää kokemusta ja harjoittele.
 3. Hanki riittävät pohjatiedot kryptovaluuttojen maailmasta
 4. Aloita ensin suurimmista kryptovaluutoista (Bitcoin ja Ethereum)
 5. Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa laajemmin, opiskele huolella yksi kryptovaluutta kerrallaan ja perehdy sen tapahtumiin, odotuksiin ja uutisiin. Älä ryntää markkinoille ostamaan tiettyjä kryptovaluuttoja vain siksi, että kaverisi tekevät niin.
 6. Pysy kärryillä markkinoiden tapahtumista. Seuraa myös niitä kryptovaluuttoja, joihin olet sijoittanut.

Kryptovaluutan ostaminen ei ole teknisesti vaikeaa. Monille suurimmaksi haasteeksi muodostuu volatiliteetin eli kurssiheilunnan sietäminen henkisesti. Tästä syystä on hyvä aloittaa pienillä summilla ja kerryttää kokemusta markkinasta pikkuhiljaa.

Aloittelijan suurin virhe on rynnätä markkinoille kurssirallien aikaan kun kaikki kaveritkin tekevät rahaa. Suurin osa näistä sijoittajista päätyy myymään omistuksensa valtavilla tappioilla 6-12 kuukauden sisällä. Älä tee samaa virhettä vaan lähesty sijoittamista pitkäjänteisesti tämän artikkelin ohjeilla!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

2 kommenttia

 1. Näpn alkajaisiksi onhan tämä aivan uutta!Olen ajatellut sijoittaa aluksi,kuten on neuvottu bitcoiniin pienellä summalla…maksimissaan 150e.Sitä aprikoin,miten suhteessa nykypörssien laskiessa koronaviruksen myötä….siis oikeata ajankohtaa ostaa bitcoinia.Miten korreloi pörssejä,laskeeko arvo?

  1. Moi Kalervo,

   Ja kiitos ensinnäkin kommentistasi! Bitcoinin korrelaatiosta osakemarkkinaan on monenlaisia mielipiteitä ja tutkimuksia. Yleisesti ottaen Bitcoin nähdään arvokkkaana sijoituskohteena juuri siksi, koska sillä on matala korrelaatio pörssien kanssa. Bitcoinin kurssi on edennyt historiallisesti selkeissä sykleissä, jotka taas muodostuvat ns. halving-tapahtumien ympärille. Näiden isojen makrosyklien sisällä on sitten pienempiä nousuja ja laskuja, jotka ajoittuvat välillä osakemarkkinoiden kanssa samaan linjaan ja välillä eri linjaan. Se on toki sanottava, että tällaista koronaviruksen tasoista uhkaa ei ole nähty ja koettu kyllä aikoihin. Kyseessä on klassinen Black Swan (Musta Joutsen) -tapaus, eikä kukaan tiedä, miten markkinat siihen reagoivat ja miten pitkään tämä kriisi edes kestää. Bitcoinilla ei ole kuitenkaan toimistoja tai tuotantolaitoksia tai tuotantkoketjuja, joiden toimintaa tällainen virus vaarantaisi. Ainakin teoriassa, Bitcoinin infrastruktuuri pyörii kuten aina ennenkin. Todella syvä lama tai kriisi voisi toki vaikuttaa sijoittajien mielipiteeseen, mutta vaikea vielä sanoa nähdäänkö Bitcoin tässä tapauksessa turvana vai ei.

   Suosittelen tsekkaamaan Youtube-kanavamme ja etenkin videon aiheesta Dollar Cost Averaging. Luulen, että siitä on sinulle paljon hyötyä. Jos halving ei ole ennestään tuttu, niin tsekkaa myös sitä koskeva video. Ymmärrät sitten paremmin tuon Bitcoinin kurssikehityksen.
   https://www.youtube.com/channel/UCTxgQt_6yI59Pest5OQ45jg

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *