Kryptovaluutta ostaminen

kryptovaluutan ostaminen | kryptovaluutta ostaminen

Tämän artikkelin aiheena on kryptovaluutta ostaminen. Kyseessä on prosessi, joka sisältää muutamat selkeät askeleet. Kun valmistaudut tässä artikkelissa kuvattuihin asioihin, markkinaliikkeet eivät yllätä sinua niin pahasti ja saat todennäköisesti parhaan lopputuloksen aikaan. Kryptovaluutan ostaminen voi nyt alkaa!

Rekisteröidy Coinmotionille

Askel 1: Kryptovaluutan ostaminen on valmistautuminen vuoristorataan

Aivan ensin on tärkeää ymmärtää, että kryptovaluutta ostaminen eroaa merkittävällä tavalla perinteisten sijoitusinstrumenttien hankinnasta. Markkina on vielä kooltaan varsin pieni, minkä lisäksi säännöt ja valvonta loistavat poissaolollaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kurssit liikkuvat rajusti molempiin suuntiin.

Volatiliteetti on yleensä rajumpaa pienemmän volyymin kryptovaluutoissa, mutta Bitcoinin hankinta ei ole mikään oikotie tasaisempaan kyytiin. Bitcoinin kurssi voi myös heilua kymmeniä prosentteja vain yhden päivän aikana. Edellinen pidempi kurssiralli (2016-2017) nosti tunnettujen kryptovaluuttojen kursseja jopa tuhansia prosentteja. Sitä seurannut alamäki (2018-2019) romahdutti kurssit 90-99% alemmas.

Kryptovaluutta ostaminen - kurssit

Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa, sinun on valmistauduttava henkisesti siihen, että sijoitukset voivat markkinatilanteesta riippuen nosta tai laskea rajusti. Nousukauteen valmistautuminen on tietysti helpompaa, mutta kannattaa olla suunnitelma olemassa myös raketoinnin varalle.

Onko tavoitteenasi tuplata porftolio ja sitten myydä kaikki? Vai uskotko kryptovaluuttojen vallankumoukseen seuraavan 5-10 vuoden tähtäimellä? Moni aloittelija tekee virheitä yhtä lailla rajujen laskujen sekä nousujen aikana. Hyvä myyntipaikka unohtuu kun ahneus iskee, ja pahimmillaan näissä paikoissa tehdään vain lisäostoja.

Määrittele ennen kryptovaluuttojen hankintaa riskiprofiilisi, eli kuinka suuren prosenttiosuuden kaikista sijoituksistasi olet valmis riskeeraamaan. Jollekin se voi olla 10%, toiselle vain yksi prosentti. Sijoita kryptovaluuttoihin vain sellainen summa, jonka olet valmis häviämään kokonaan.

Askel 2: hanki riittävät pohjatiedot

Tämä neuvo pätee kaikkeen sijoitustoimintaan: hanki ensin riittävät perustiedot. Moni sijoittaja hyppäsi Bitcoin-kelkkaan edellisen kurssirallin huipulla, eikä tiennyt lainkaan, mitä oli tekemässä. Tätä toimintaa kutsutaan lyhenteellä FOMO – Fear Of Missing Out. Kryptovaluttoja oli pakko hankkia, koska kaikki tutut ja tuntemattomat rikastuivat niihin sijoittamalla. Tämä on pahin mahdollinen lähtökohta mille tahansa sijoitustoiminnalle.

FOMO-sijoittajat ovat juuri ne henkilöt, jotka maksavat fiksujen sijoittajien voitot. He hyppäävät kelkkaan kurssihuipuissa ja myyvät omistuksensa paniikissa kurssien laskiessa. Jos haluat olla saajapuolella tässä leikissä, sinun täytyy olla paljon näitä sijoittajia fiksumpi.

Ennen kuin kryptovaluutta ostaminen tulee ajankohtaiseksi, hanki riittävät perustiedot kryptovaluuttojen markkinasta. Varmistu siitä, että ymmärrät vähintään seuraavien aihealueiden sisällön:

Jos haluat hypätä toden teolla kaninkoloon, hanki itsellesi Bitcoin-standardi. Kyseinen teos on Bitcoin-sijoittajien “raamattu” ja se on käännetty suomeksi syksyllä 2019. Löydät lisätietoa tästä linkistä: Bitcoin-standardi kirja-arvostelu.

Bitcoin standardi

Bitcoinkeskuksen Perustiedot-osiosta löytyy myös muita hyödyllisiä artikkeleita. Esimerkiksi:

On mahdotonta listata kaikkia sijoittamiseen vaadittavia artikkeleita, mutta Bitcoin on syytä hallita ensimmäisenä askeleena. Etenkin yllä oleva artikkeli erilaisista huijauksista on tärkeää luettavaa. Kryptovaluutta ostaminen on tietyllä tapaa toimintaa villissä lännessä, jossa aloittelija joutuu helposti erilaisten verkkorikollisten uhriksi.

Askel 3: Kryptovaluutta ostaminen – aloita Bitcoinista

Kryptovaluutan ostaminen alkaa fiksuille ja rauhallisille ostajille Bitcoinista. Tämä reitti on suositeltava monestakin syystä.

Ensinnäkin, Bitcoin on maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Nykyinen kryptovaluuttojen vallankumous on lähtenyt liikkeelle Bitcoinista, joten sen ymmärtäminen on avain koko genren ymmärtämiseksi. Toiseksi, sinun on ensin hallittava Bitcoinin toiminta, jotta ymmärrät, miten muut kryptovaluutat toimivat.

Kolmanneksi, Bitcoin on kryptovaluuttojen maailmassa hieman Yhdysvaltain dollaria vastaava ”reservivaluutta”. Tilanne on nykyään muuttunut, mutta harvinaisempia kryptovaluuttoja ostettiin aluksi vain Bitcoineilla. Nykyisin tarjolla on pörssistä riippuen myös muita vaihtopareja. Myös euroilla toimivien pörssien tarjonta on laajentunut valtavasti parin viime vuoden aikana.

Kun haluat tehdä ensimmäisen Bitcoin-ostosi, suosittelemme aloittamaan Coinmotion-palvelusta. Löydät Coinmotionista (sekä muista pörsseistä) tarkemman käyttöoppaan sivustomme kauppapaikat-kategoriasta. Coinmotion on Finanssivalvonnan virallisesti hyväksymä toimija Suomessa. Saat myös tarvittaessa käyttötukea äidinkielellä.

Bitcoin ostaminen Coinmotionista

Toinen suosittu vaihtoehto on kotimainen Northcrypto ja kolmas amerikkalainen Coinbase. Voit ostaa kaikista edellä mainituista kauppapaikoista bitcoineja euroilla.

Aloita ensin pienillä summilla ja harjoittele. Tee ensin pieni osto ja pieni myynti. Kokeile miten kotiutus ja lähetys toimivat ja niin edelleen. Opettele ymmärtämään käyttämäsi teknologia ennen kuin kryptovaluuttan ostaminen alkaa suuremmilla summilla.

Kauppapaikka Info Arvosana Linkki
Pohjoismaiden johtava
Suomenkielinen sivusto
Pankkisiirrot & korttitalletus
KK-säästö & korkotili
Avaa tili
Toiminut jo vuodesta 2011
Pankkisiirrot & luottokortti
Laaja valikoima
Staking ja debit-kortti
Avaa tili
Luotettava kotimainen
Markkinoiden helppokäyttöisin
Selkeä mobiilisovellus
Tarjonnan laajuus
Avaa tili

Tämän jälkeen sinun on päätettävä, millainen säilytystapa sopii kryptovaluutoillesi parhaiten. Jos sijoitettava summa on pieni, voit säilyttää kryptovaluuttoja siellä, mistä ostitkin ne. Vakavasti sijoittavan kannattaa harkita Trezor Model T tai Ledger Nano X hankintaa, jos sijoitettava summa on yli 500 euroa.

Lue lisää eri lompakkovaihtoehdoista tästä artikkelista: miten valitsen oikean lompakon kryptovaluutoille?

Askel 4: Kryptovaluutta ostaminen – siirry altcoineihin

Bitcoin riittää monille sijoittajille, eikä siinä olekaan mitään pahaa. Kryptovaluuttojen maailmassa Bitcoin on turvallisin hankinta samalla tavalla kuin osakepuolella ns. vakaat laatuyhtiöt, joilla on pitkä historia ja luotettava maine. Älä kuitenkaan vertaa kryptovaluuttoja suoraan perinteisiin osakeyhtiöihin. Järkevämpi vertaus olisi startup, jonka potentiaalinen tuote on valmis parin vuoden päästä.

Bitcoinin voi ajatella olevan luotettavampi valinta vain verrattuna muihin kryptovaluuttoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nousuhuumassa Bitcoin ei kerää samanlaisia tuottoja kuin pienemmät altcoinit. Laskumarkkinan aikaan se pitää todennäköisesti paremmin arvonsa.

Moni sijoittaja kiinnostuu nopeasti myös muista kryptovaluutoista ja haluaa hajauttaa salkkuaan. Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa esimerkiksi 5-6 eri kolikkoon, voit ajatella hajautusta tähän tyyliin: Bitcoin 40%, Ethereum 20%, Litecoin 15%, Chainlink 15%, Tezos 10%. Toisten portfoliossa voi olla kymmeniä tai satoja kryptovaluuttoja – aivan kuten osakesijoittamisessa eri yhtiöitä.

Jos haluat sijoittaa muihin kryptovaluuttoihin, käy huolellisesti läpi sijoituskohteesi taustatiedot. Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttaoppaat ovat paras paikka aloittaa.Tsekkaa myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanava!

Tunnetuimpia kryptovaluuttoja on mahdollista ostaa nykyisin myös euroilla. Etenkin Coinbase tukee nykyisin jo paria kymmentä kryptovaluuttaa. Jos tähtäimessäsi ovat harvinaisemmat kryptovaluutat, voit hankkia niitä bitcoinien avulla. Bitcoinkeskus suosittelee avaamaan tilin Binance-pörssiin, johon voit siirtää haluamasi määrän aiemmin ostamaasi bitcoineja. Lue ensin tämä yksityiskohtainen Binance-opas, niin tiedät kuinka toimia.

Binance pörssi

Yllä oleva kuva on tämän  Binance-pörssin etusivulta. Kyseessä on tällä hetkellä markkinajohtaja, jonka toiminta on ollut myös erilaisissa kriisitilanteissa toistaiseksi esimerkillistä. Löydät muita suosittuja pörssejä alla olevasta listasta.

Luotettava markkinajohtaja
Todella laaja valikoima
Pankkisiirrot & luottokortti
Futuurit, lainat ja staking
Avaa tili
Ammattilaisten ykköspaikka
Valtava volyymi ja tarjonta
Käytössä jopa 100:1 vipu
Ei sovi aloittelijoille
Avaa tili
Toiminut jo vuodesta 2011
Tukee pankkisiirtoja
Laaja valikoima + vipu
Ei paras käyttöliittymä
Avaa tili

Askel 5: seuraa markkinoita

Moni osakesijoittaja katsoo salkkunsa tilannetta kerran tai pari vuodessa. Kryptovaluuttojen markkinoilla tämä ei ole hyvä idea, sillä markkinasyklit ovat todella paljon nopeampia. Parin päivän tapahtumat vastaavat karkeasti yhden kuukauden tapahtumia osakemarkkinoilla.

Vaikka et olisi päivätreidaaja, on hyvin suositeltavaa pysyä kärryillä markkinoiden tapahtumista. Kryptovaluuttojen maailma kehittyy tällä hetkellä nopeasti esim. lainsäädännön osalta, ja lisäksi käyttämäsi lompakkoon voi tulla ohjelmistopäivityksiä yms. Kuten alussa mainittiin, sinulla tulisi olla myös suunnitelma isojen kurssinousujen sekä -laskujen varalle.

Kannattaa pitää myös silmällä niiden kryptovaluuttojen sosiaalista mediaa, joihin olet tehnyt sijoituksia. Käy läpi esimerkiksi virallinen Reddit-sivu kerran viikossa tai seuraa ko. kryptovaluuttaa Twitterin kautta. Bitcoinkeskuksen seuraaminen on hyvä ensimmäinen askel.

Kryptovaluutan ostaminen – yhteenveto

Tämän artikkelin ideana oli antaa askelmerkit kryptovaluutan ostamisesta kiinnostuneelle henkilölle. Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen kuuluu paljon muitakin asioita, joita käsitellään tarkemmin Bitcoinkeskuksen eri oppaissa. Jos käyt läpi tässä artikkelissa mainitut asiat huolellisesti, pääset ainakin hyvään alkuun.

 • Valmistaudu henkisesti nopeisiin nousuihin sekä laskuihin. Tee myös suunnitelma näiden varalle, eli milloin kotiutat voittoja ja milloin ostat lisää?
 • Määrittele omat riskirajasi. Kuinka ison euromäärän tai %-osuuden sijoitussalkustasi haluat riskeerata kryptovaluuttoihin? Aloita pienillä summilla, kerää kokemusta ja harjoittele.
 • Hanki riittävät pohjatiedot kryptovaluuttojen maailmasta
 • Aloita ensin Bitcoinista
 • Jos kryptovaluutta ostaminen kiinnostaa laajemmin, opiskele huolella yksi kryptovaluutta kerrallaan ja perehdy sen tapahtumiin, odotuksiin ja uutisiin. Älä ryntää markkinoille ostamaan tiettyjä kryptovaluuttoja vain siksi, että kaverisi tekevät niin.
 • Pysy kärryillä markkinoiden tapahtumista. Seuraa myös niitä kryptovaluuttoja, joihin olet sijoittanut.

Nykyisin kryptovaluutan ostaminen onnistuu myös osakkeita ja raaka-aineita tarjoavista palveluista. Kryptovaluutta ostaminen on tullut niin suosituksi, että eToron kaltaiset platformit ovat lisänneet kryptokolikot valikoimiinsa jo pari vuotta sitten. Tässä palvelussa on mahdollista sijoittaa myös osakkeisiin ja raaka-aineisiin. Näyttelijä Alec Baldwin tiivistää hauskassa mainoksessa eToron parhaat puolet.

Tämän lisäksi Nordnet tarjoaa on mm. Bitcoin- ja Ethereum-tracker -tuotteita, jotka ovat käytännössä niiden kurssia seuraavia ETF-rahastoja. Idea on sama kuin esimerkiksi kulta- tai hopea -ETF:n kohdalla, eli voit sijoittaa kyseiseen instrumenttiin omistamatta sitä itse.

Näiden esimerkkien lisäksi instituutionaaliset sijoittajat ostavat nykyään Bitcoin-futuureja. Markkinajohtaja on tällä hetkellä BitMEX, jonka päiväkohtainen vaihto on kohonnut valtavasti viimeisen vuoden aikana. Erilaisia instrumentteja tulee markkinoille koko ajan. Joillekin sijoittajille nämä vaihtoehdot voivat olla houkuttelevampia kuin varsinaisen kryptovaluutan ostaminen.

Kryptovaluuttojen teknologian ja maailman ymmärtämiseksi on kuitenkin fiksua opetella tekemään suora Bitcoin-osto edes pienellä summalla. Ymmärryksen kasvaessa voi alkaa sitten kartoittaa tarkemmin itselle parhaiten sopivia sijoitusmuotoja.

Kuva: iStock / Alexxandar

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

2 Comments

 1. Näpn alkajaisiksi onhan tämä aivan uutta!Olen ajatellut sijoittaa aluksi,kuten on neuvottu bitcoiniin pienellä summalla…maksimissaan 150e.Sitä aprikoin,miten suhteessa nykypörssien laskiessa koronaviruksen myötä….siis oikeata ajankohtaa ostaa bitcoinia.Miten korreloi pörssejä,laskeeko arvo?

  • Moi Kalervo,

   Ja kiitos ensinnäkin kommentistasi! Bitcoinin korrelaatiosta osakemarkkinaan on monenlaisia mielipiteitä ja tutkimuksia. Yleisesti ottaen Bitcoin nähdään arvokkkaana sijoituskohteena juuri siksi, koska sillä on matala korrelaatio pörssien kanssa. Bitcoinin kurssi on edennyt historiallisesti selkeissä sykleissä, jotka taas muodostuvat ns. halving-tapahtumien ympärille. Näiden isojen makrosyklien sisällä on sitten pienempiä nousuja ja laskuja, jotka ajoittuvat välillä osakemarkkinoiden kanssa samaan linjaan ja välillä eri linjaan. Se on toki sanottava, että tällaista koronaviruksen tasoista uhkaa ei ole nähty ja koettu kyllä aikoihin. Kyseessä on klassinen Black Swan (Musta Joutsen) -tapaus, eikä kukaan tiedä, miten markkinat siihen reagoivat ja miten pitkään tämä kriisi edes kestää. Bitcoinilla ei ole kuitenkaan toimistoja tai tuotantolaitoksia tai tuotantkoketjuja, joiden toimintaa tällainen virus vaarantaisi. Ainakin teoriassa, Bitcoinin infrastruktuuri pyörii kuten aina ennenkin. Todella syvä lama tai kriisi voisi toki vaikuttaa sijoittajien mielipiteeseen, mutta vaikea vielä sanoa nähdäänkö Bitcoin tässä tapauksessa turvana vai ei.

   Suosittelen tsekkaamaan Youtube-kanavamme ja etenkin videon aiheesta Dollar Cost Averaging. Luulen, että siitä on sinulle paljon hyötyä. Jos halving ei ole ennestään tuttu, niin tsekkaa myös sitä koskeva video. Ymmärrät sitten paremmin tuon Bitcoinin kurssikehityksen.
   https://www.youtube.com/channel/UCTxgQt_6yI59Pest5OQ45jg

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*