Perustiedot
27
tammi
kryptovaluuttalompakko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptovaluuttalompakko – näin valitset oikean

Kryptovaluuttalompakko on digitaalinen lompakko kryptovaluuttojen säilytykseen. Kryptolompakko vaatii käyttäjältään huolellisuutta, jotta sen sisältö pysyy turvassa verkkorikollisilta. Markkinoilla on paljon erilaisia kryptovaluuttalompakoita. Kylmälompakko eli hardware-lompakko on turvallisin vaihtoehto, mutta tästä lisäturvasta joutuu myös maksamaan. Jokaiselle kryptosijoittajalle löytyy markkinoilta vaihtoehto.

Mikä on kryptovaluuttalompakko?

Kryptovaluuttalompakko on digitaalinen lompakko kryptovaluuttojen säilytykseen. Kryptovaluuttalompakko mahdollistaa kryptojen säilytyksen täysin itsenäisesti ilman kolmansien osapuolten hyväksyntää tai valvontaa. Voit lähettää ja vastaanottaa lompakon avulla kryptovaluuttoja kenenkään estämättä.

Krypto lompakko voi olla mobiilappi, tietokoneelle asennettu ohjelma tai selaimella käytettävä palvelu. Tämän lisäksi markkinoilla on myös USB-tikkuja muistuttavia hardware-lompakoita.  Alla olevassa kuvassa näkyvä Ledger Nano X on yksi suosituimmista kryptolompakoista myös ammattilaisten käytössä.

kryptolompakko ledger nano x

Ledger Nanon kaltaisia lompakoita kutsutaan nimellä cold wallet eli kylmälompakko. Sen vastakohtana on hot wallet. Näillä on yksi merkittävä ero. Hot wallet on nettiin jatkuvasti yhteydessä oleva lompakko, kun taas kylmälompakkoa säilytetään offlinessa. Se on kytkettynä tietokoneeseen vain transaktioiden vahvistamisen ajaksi.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava Ledger Nano X -opas aloittelijalle. Siinä opastetaan laitteen asennus vaihe vaiheelta ja esitellään sen toiminnallisuus.

Kryptovaluuttalompakko mahdollistaa tietyssä osoitteessa olevien varojen hallinnan. Voit lähettää ja vastaanottaa kryptovaluuttoja. Lisäksi monet kryptolompakot osaavat yhdistää usean eri osoitteen varat yhdeksi saldoksi. Kryptolompakko tarjoaa siis graafisen käyttöliittymän lohkoketjuun. Ilman lompakko-ohjelmistoa lähetys olisi tavalliselle sijoittajalle hyvin vaikeaa.

Kyptovaluuttojen selkärankana toimiva lohkoketju on hajautettu tietokanta. Lohkoketjuun on tallennettuna informaatio siitä, miten paljon tietyssä osoitteessa on varoja. Lompakko on siinä mielessä harhaanjohtava termi, että se ei sisällä kryptovaluuttaa. Se sisältää avaimet tietyssä osoitteessa olevien kryptojen hallintaan.

Kryptovaluutat ovat siis lopulta aina lohkoketjussa – ei missään lompakossa. Tarvitset kuitenkin lompakko-ohjelmistoa siihen, että voit kertoa esim. Ethereum-verkolle, että sinulla on oikeus lähettää tietyssä osoitteessa olevia Ether-tokeneita kaverisi lompakkoon.

Suurin osa kryptovaluuttalompakoista on ilmaisia appeja, tietokone-ohjelmistoja tai selaimella käytettäviä palveluita. Edellä mainitut kylmälompakot maksavat tyypillisesti luokkaa 50–200 euroa valmistajasta ja mallista riippuen. Piensijoittaja pärjää hyvin myös ilmaisvaihtoehdoilla.

Kryptolompakko vaatii huolellista käyttöä

Kryptolompakko vaatii käyttäjältään huolellisuutta, jotta sen sisältö pysyy turvassa verkkorikollisilta. Sama lause koskee tavallaan myös perinteistä kukkaroa, mutta kryptolompakon käytössä on vielä pari ylimääräistä tekijää, jotka on hyvä huomioida.

Huolellisuus lähtee liikkeelle transaktioista. Kryptovaluutat on ensin siirrettävä kauppapaikasta lompakkoosi. Sinun on tehtävä siis kotiutus kryptopörssistä oikeaan osoitteeseen. Tämä on periaatteessa hyvin yksinkertainen operaatio, mutta lukemattomat aloittelijat ovat tehneet virheitä jo aivan ensimmäisessä askeleessa.

Monia amatööriä voi nykyisin hämätä se, että kryptovaluuttoja liikkuu eri verkoissa. Esimerkiksi stablecoineja käytetään aktiivisesti 5–6 eri verkossa, joten kauppapaikat tarjoavat myös kotiutuksiin erilaisia vaihtoehtoja. Jos et ole varma, tee kotiutus ensin pienellä summalla tai kysy apua kauppapaikasta!

Varo tekemästä postauksia someen, sillä saatat silloin paljastaa lompakkosi osoitteen muille. Tämän jälkeen kuka tahansa voi tarkastaa saldosi ja selvittää transaktiohistoriasi.

Kun kryptovaluuttalompakko sisältää kolikoita, on tärkeää pitää huoli palautusavaimista. Tällä tarkoitetaan 12–24 sanan listaa, jotka luotiin kryptolompakon perustamisvaiheessa. Jokainen mobiiliappi, destkop-lompakko ja kylmälompakko pyytää sinua luomaan tällaiset backup-koodit asennusvaiheessa. Alla olevassa kuvassa on esimerkki Ledger Nano X:n koodisanoista.

ledger recsheet

Näiden sanojen avulla voit palauttaa lompakkosi toiselle laitteelle, jos esim. puhelimesi tai tietokoneesi hajoaa. Jos ne joutuvat vääriin käsiin, kuka tahansa voi kloonata lompakon omalle koneelleen ja tyhjentää sen. Kryptoja on tämän jälkeen mahdoton enää saada takaisin.

Älä säilytä backup-koodeja tietokoneellasi tai mobiililaitteessasi edes kuvana. Pidä ne paperilla tallessa.

Kryptovaluutta lompakko – erilaiset vaihtoehdot

Markkinoilla on paljon erilaisia kryptovaluuttalompakoita. Käydään seuraavaksi läpi tyypillisiä kryptovaluuttalompakoita. Nykyisin vaihtoehtoja on satoja erilaisia, joten sijoittajan kannattaa etsiä juuri itselleen sopiva vaihtoehto.

Ensimmäinen vaihtoehto on tietysti säilyttää kryptovaluutat siellä kauppapaikassa, josta ne on ostanut. Tämä ei ole suositeltavaa. Moni aloittelija voi kuitenkin karsastaa ajatusta backup-koodien säilytyksestä ja transaktioista, joten pienellä portfoliolla ja kryptosijoittamisen ensimetreillä se on ymmärrettävää.

Kannattaa tässä tapauksessa lähteä liikkeelle kotimaisista palveluista kuten Coinmotion ja Northcrypto. Ne ovat turvallisia, luotettavia ja helppokäyttöisiä vaihtoehtoja.

Kryptovaluutta lompakko on useimmiten mobiililompakko tai tietokoneelle asennettu desktop-lompakko. Nämä ovat jo oikein käytettynä turvallisia vaihtoehtoja. Alla olevalla videolla on esitelty suosittu mobiililompakko Trust Wallet. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös Trust Wallet -käyttöopas artikkelina.

Exodus on esimerkki desktop-lompakosta, josta löytyy myös mobiiliversio. Coinomi on niin ikään suosittu lompakko tietokoneelle.

Samaan kategoriaan voidaan laittaa myös selainlompakot. Ne ovat usein Google Chromen lisäosia. Suosituin näistä on Web3-lompakko MetaMask, jota tarvitset DeFi-sovellusten käyttöön.

Edellä mainitut lompakot ovat ns. yleislompakoita. Ne tukevat satoja, jopa tuhansia eri kryptovaluuttoja. Tällaiset vaihtoehdot riittävät oikein hyvin suurimmalle osalle sijoittajia. Näiden lisäksi markkinoilla on olemassa myös erikoislompakoita.

Lompakko-ohjelmistot eivät välttämättä tue vielä markkinoille äsken tulleita kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi eri projekteilla on omat lompakkonsa, jotka tukevat esimerkiksi kyseisen lohkoketjun NFT:tä. Solanan Phantom on tästä hyvä esimerkki.

Yleensä jokaiselle kryptovaluutalle löytyy kyseisen projektin valmistama oma lompakko. Sen avulla voidaan suorittaa myös steikkausta, jos kyseessä on Proof of Stake -lohkoketju. Kannattaa tutkia tämä vaihtoehto aina ensin ennen yleislompakon käyttöä.

Kylmälompakko on paras krypto lompakko

Kylmälompakko eli hardware-lompakko on turvallisin vaihtoehto, mutta tästä lisäturvasta joutuu myös maksamaan. Kylmälompakko säilyttää kaikki avaimesi offlinessa, joten se ei ole online-hakkereiden ulottuvilla. Kylmälompakoiden hinnat liikkuvat laitteesta riippuen noin 50-500 eurossa.

Kylmälompakko on kiistatta paras kryptovaluuttalompakko. Sen hankkiminen ei kuitenkaan ole järkevää parin sadan euron portfolioilla. Jos kryptosijoituksesi ovat tuhansia euroja, 100-200 euron sijoitus hardware-lompakkoon on varsin perusteltua.

Alla olevalla videolla näkyvä Ledger Stax on ranskalaisen Ledgerin uutuus. Siinä on hieno, noin debit-kortin kokoinen, kosketusnäyttö. Lue lisätietoja tästä kylmälompakosta Ledger Stax -oppaasta.

Kylmälompakon käyttö vaatii hieman teknistä osaamista. Laitteet eivät ole vaikeita käyttää, mutta on hyvä olla kokemusta appien tai tietokoneohjelmistojen käytöstä. Laitteisiin julkaistaan tasaisin väliajoin myös firmware-päivityksiä. Nämä on osattava asentaa hallintasoftan kautta.

Jos olet todella huono teknisten laitteiden parissa etkä osaa edes asentaa mobiiliappeja, kylmälompakko ei ole välttämättä sinulle sopivin vaihtoehto.

Yhteenveto kryptolompakoista

Jokaiselle kryptosijoittajalle löytyy markkinoilta vaihtoehto. Olitpa sitten piensijoittaja tai miljardööri, löydät kyllä itselle sopivan säilytyspaikan. Löytyy mobiililompakoita sekä tietokoneohjelmistoja. Kun portfolion koko kasvaa, voit vielä siirtyä kylmälompakkoon ja nostaa turvallisuuden tasoa.

Aloittelija voi lähteä liikkeelle säilyttämällä kryptot siinä kauppapaikassa, josta ne on ostanut. Suosittelemme kuitenkin opettelemaan myös oman lompakon käyttöä. Jos osaat käyttää verkkopankkia, osaat kyllä käyttää myös kryptolompakkoa. Kryptovaluuttalompakko vaatii vain huolellisuutta ja asiaan paneutumista.

Tärkein asia omissa lompakoissa on backup-koodien eli palautusavaimien oikeaoppinen säilytys. Lompakon asennusvaiheessa luodaan myös palautusavaimet, mitkä ovat usein 12–20 sanan lista. Tämän listan avulla voit palauttaa lompakon uuteen päätelaitteeseen, jos esim. vaihdat puhelinta.

Jos joku muu pääsee näihin palautusavaimiin käsiksi, hän voi generoida lompakkosi omalle päätelaiteelleen ja tyhjentää sen sisällön. Siirry siis omien lompakoiden käyttöön vasta kun olet tutustunut huolellisesti niiden riskeihin ja testannut niitä ensin pienemmillä summilla.

Photo by Sajad Nori on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

9 kommenttia

  1. Hei! Pystytkö vielä linkkaamaan turvallisen sivun jossa voi tehdä paperilompakon? Ja mitä siinä kannattaa ottaa huomioon? Lueskelin netistä, että nettiyhteys ainakin poikki ja sivuhistoriaa pitäis poistaa.

    Aattelin muksuille laittaa tuollaiset ja siirrellä sinne pikkuhiljaa satosheja, mut silti kuumottaa ajatus että ne häviää jonkun huijarin taskuun.

    1. En itse käyttäisi enää nykyisin paperilompakkoa tuollaiseen tarkoitukseen. Saat Trezor One tai Ledger Nano S hardware-lompakon noin 50 euron hintaan. Jos (ja kun) ideana on säästää lapsille bitcoineja vuosien mittaan, niin tuollainen investointi kannattaa tehdä. Ledgerin ja Trezorin sisältöä on helppo hallita, mutta paperilompakon importointi joskus vuosien päästä voi olla asiasta tietämättömälle aika vaikea operaatio. Lisäksi et voi muuta kuin lähettää paperilompakkoon bitcoineja. Ledgerin ja Trezorin sisällöstä on helpompi myydä osa ja voit sinne myös tallettaa helposti muitakin kryptovaluuttoja.

      Ehkä sitten olisi eri juttu, jos haluaisi luoda kymmenittäin paperilompakoita. Siinä kohtaa kuluja alkaisi jo tulla enemmän.

      Tässä Ledger Nano S -opas: https://bitcoinkeskus.com/ledger-nano-opas-kokemuksia/

      Mulla oli tässä artikkelissa ennen paperilompakko-osio mutta olen sen sittemmin poistanut. En osaa suositella mitään tiettyä sivustoa.

  2. Heip, eli jos ostan tonnilla coinbasesta vaikka etheriä ja ajattelin holdailla sitä muutaman vuoden. Missä kohtaa lompakko astuu kuvioon mukaan?

    1. Tuohon ei ole mitään yksiselitteistä summaa, milloin lompakko kannatta hommata. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että ei ole mitään syytä säilyttää pörsseissä huvin vuoksi kryptovaluuttaa pitkiä jaksoja. Maailma on täynnä ilmaisia lompakoita joita on esitelty myös tässä artikkelissa.

      Jos et ole ns. diginatiivi ja arveluttaa kolikoiden oma säilytys, niin se on toki ihan validi syy. Suosittelisin silti ainakin tutustumaan lompakoihin ja testaamaan niitä pienillä summilla.

      Kun kyse on Etheristä niin pitää kuitenkin mainita se, että siirtokulut ovat tällä hetkellä todella korkeat. Jos kyse on vain parin sadan euron sijoituksista niiden liikuttelu voi maksaa useita kymppejä lompakkoon ja sieltä takaisin. Prosentuaaliseti kulut ovat siis tosi isot.

      1. Kiitos vastauksesta! Itsellä coinbase lompakko myös, mutta en ole vielä sinne ikinä mitään siirtänyt, miettinyt että onko se hetki silloin kun kotiutan euroja.

  3. mulle soitettii+44 alkuisesta numerosta ja kerrottiin et olen ostanut 2 bitcoinia 2014.
    muistein avanneeni johonkin palvelun ja siitä sai kaksi bitcoinia ilmaiseksi.
    nyt tuolta huijarit soittaa rinkuttaa ja hauavata,että maksan heille 500 ja annan samaan aikaan heille etäyhteyden koneelleni ja he tekevät kaupat ja palauttavat ton 500 plus voitot bitcoineista.aika hyvä huijaukseksi,mutta entäs jos mulla onkin coinit tallella niin tietysti haluun ilmaiset fyrkat handuun.millä tavalla löytäisin rahan ilman näitä yliaktiivisia hyväntekijöitä?

    1. Tuossa kyllä täyttyy kaikki huijauksen tunnusmerkit: ulkomailta tuleva soitto, halutaan etäyhteys koneelle ja pyydetään rahaa ongelman ratkaisusta.

      Jos olet avannut tilin johonkin palveluun niin yritä ensin haarukoida aikaa vähän pienemmäksi. Varmaan muistat edes mistä vuodesta on kyse? Tsekkaa sitten sähköpostisi siltä ajalta. Jos olet avannut tilin johonkin palveluun olet saanut varmasti jonkinlaisen vahvistusmailin siitä. Voit myös hakea sähköpostista hakusanalla bitcoin. Tuolla tavalla lähtisin selvittämään.

      Itse en koskaan vastaa ulkomailta tulevaan puheluun, koska ne ovat poikkeuksetta huijareiden soittoja. Jos pörsseistä tai muista palveluista tulee jotain tärkeää tietoa niin se lähetetään aina sähköpostilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *