Perustiedot
28
huhti
bitcoin lompakko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Bitcoin-lompakko – näin valitset parhaan

Mikä on paras ja turvallisin Bitcoin-lompakko? Tämä artikkeli vastaa kysymykseen perusteellisesti. Esittelemme erilaiset Bitcoin-lompakot sekä niiden hyvät ja huonot puolet. Bittirahoja voi säilyttää nykyisin monin eri tavoin. Erilaiset lompakot sopivat eri tyyppisille sijoittajille.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelin sisältö löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Bitcoin-lompakko yleistietoa

Käydään ensin läpi perusteet siitä, mikä Bitcoin-lompakko oikein on. Käsittelemme tässä artikkelissa aihetta lähinnä Bitcoinin näkökulmasta, mutta samat periaatteet koskevat muitakin kryptovaluuttoja. Suosituimmat lompakot tukevat Bitcoinin lisäksi myös kymmeniä muita kryptovaluuttoja.

Bitcoin-lompakko on nimensä mukaisesti bitcoinien säilytyspaikka. Lompakkoa ei ole pakko hankkia, mutta bittirahojen säilytys itsenäisesti on yksi Bitcoinin parhaista puolista. Omaisuutesi on silloin sataprosenttisesti omassa kontrollissasi.

Kryptovaluuttojen maailmassa lompakko voi olla online-palvelu, tietokoneelle asennettu ohjelmisto, mobiiliappi tai fyysinen laite eli ns. hardware-lompakko (kylmälompakko). Oli lompakko tyypiltään mikä hyvänsä, se on ennen kaikkea graafinen käyttöliittymä (GUI) lohkoketjuun. Lompakon avulla voit lähettää (ja vastaanottaa) kryptovaluuttaa vähintään yhtä helposti kuin euroja nettipankissa.

Kuvassa näkyvä Exodus on suosittu lompakko-ohjelmisto. Tarjolla on sekä desktop- että mobiiliversio.

Exodus on suosittu Bitcoin-lompakko

Moni lompakko-ohjelmisto mahdollistaa myös uusien osoitteiden luomisen. Tämä on tärkeä yksityisyyttä lisäävä ominaisuus. Voit vastaanottaa bitcoineja eri tahoilta aina uuteen osoitteeseen, jonka jälkeen lompakko niputtaa niiden varat yhdeksi saldoksi.

Bitcoin-lompakon perusominaisuus on osoitteesi saldon näyttäminen. Tämän lisäksi lompakko mahdollistaa bittirahojen lähetyksen ja vastaanoton. Yksityisen ja julkisen avaimen avulla kerrot Bitcoin-verkolle, että sinulla on oikeus käyttää kyseisen osoitteen varoja. Lompakko-ohjelmisto hoitaa tämän automaattisesti, joten sinun tarvitsee vain syöttää summa ja vastaanottajan osoite.

Bitcoin-lompakko tarjoaa siis graafisen käyttöliittymän tietyn osoitteen varojen hallintaan. Ilman graafista lompakko-ohjelmistoa lähetys ja vastaanotto ei peruskäyttäjältä noin vain onnistuisi.

Mikään säilytysmuoto ei ole riskitön valinta

Seuraavaksi on tärkeää ymmärtää, että mikään lompakko ei ole absoluuttisen varma säilytysmuoto. Jokaisessa lompakkotyypissä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Online-lompakkosi on turvassa, jos tietokoneesi tai hardware-lompakkosi tuhoutuvat. Jos online-palveluntarjoaja hakkeroidaan tai sivustolla on teknisiä ongelmia, et pääse varoihisi käsiksi. Kyse on siis valinnoista. Mikä on se uhka, jolta juuri sinä haluat eniten varautua?

Offline-vaihtoehdot ovat suojassa hakkeroinnilta, mutta toisaalta omaisuutesi on vain yhden paperilapun (backup-koodit) varassa. Tämä voi olla joillekin henkilöille epämiellyttävä tilanne.

verkko-hakkeri

Jokaisen Bitcoin-sijoittajan on valittava säilytystapa, mikä sopii omaan riskiprofiiliin ja tarjoaa mielenrauhan juuri sinulle. Erilaiset säilytysmuodot mahdollistavat myös hajautuksen. Tämä on yleensä fiksu ratkaisu portfolion koosta riippumatta. Jos yksi talletusmuoto pettäisi, et koskaan menetä kaikkia varojasi.

Jos treidaat kryptovaluuttoja päivittäin, sinun on säilytettävä merkittäviä summia myös pörssissä. Tämä riski on treidaajan pakko ottaa. Monelle Bitcoin-lompakko sisältää treidauksen ulkopuoliset varat, josta on erotettu jatkuvaan kaupankäyntiin omaisuutta eri lompakoihin. Tämän hetkisen Bitcoinin kurssin näet täältä.

Muista aina, että sinä olet itse vastuussa omasta tietoturvastasi. Jos hukkaat nettipankkisi salasanan ja käyttäjätunnuksen, voit aina ottaa puhelun omaan pankkiisi ja hommata ne takaisin. Kryptovaluuttojen kohdalla ei vastaavaa mahdollisuutta ole.

Jos hukkaat esim. hardware-lompakkosi backup-koodit tai hakkerit pääsevät varoihisi käsiksi, bitcoinisi ovat kadonneet lopullisesti. Vapaus tuo mukanaan myös vastuun.

Bitcoin lompakko – erilaiset vaihtoehdot

Millainen Bitcoin lompakko sopii juuri sinulle? Käydään seuraavaksi läpi erilaiset lompakkovaihtoehdot. Tutustu eri Bitcoin-lompakoiden hyviin ja huonoihin puoliin huolellisesti. Yhtä oikeaa valintaa ei ole olemassa. Riippuu täysin henkilön sijoitusprofiilista sekä omista preferensseistä, mikä Bitcoin lompakko on paras valinta.

Mitä aktiivisempi treidaaja olet, sitä enemmän sinun on luotettava pörsseihin. Jos haluat sijoittaa Bitcoinin lisäksi harvinaisempiin kryptovaluuttoihin, se rajaa myös tarjolla olevia lompakko-ohjelmistoja. Nuorempi sukupolvi preferoi myös enemmän mobiililompakkoa desktop-sovelluksen sijasta.

Muista, että voit aina myös hajauttaa sijoituksesi eri vaihtoehtoihin.

Kryptovaluuttapörssit lompakkona

Pörssit ovat kryptovaluuttojen suurimpia keskittymiä. Tämän hetken markkinajohtaja on Binance, jolla on jo kymmeniä miljoonia asiakkaita. Alla on kuva Binancen etusivulta huhtikuussa 2022.

binance etusivu

Pörssin tärkein funktio on toimia kauppapaikkana. Niitä ei suositella pitkäaikaiseen säilytykseen, sillä bitcoinit eivät ole täysin omassa kontrollissasi. Privaattiavaimesi on pörssin hallussa, joten tietoturvasi taso on yhtä korkea kuin käyttämälläsi palvelulla.

Muista aina kytkeä päälle kaksivaiheinen autentikointi (2FA). Se estää käyttäjätilisi väärinkäyttöä merkittävästi. Käytä myös uniikkeja sekä monimutkaisia salasanoja.

Pörssin hyvä puoli on se, että saat vaihdettua kolikkosi nopeasti toiseen kryptovaluuttaan. Tämä on tärkeää silloin, kun kurssit liikkuvat nopeasti ja haluat hyödyntää osto- ja myyntipaikkoja. Pörssien käyttäjät ovatkin pitkälti aktiivisia treidaajia.

Toinen pörssilompakon tyypillinen käyttäjä on henkilö, joka on ostanut ensimmäiset bitcoininsa. Kynnys oman lompakon käyttöön voi olla aluksi korkea, ja moni aloittelija säilyttää ensin pientä portfoliotaan pörssissä. Omiin lompakoihin siirrytään kokemuksen karttuessa sekä portfolion kasvaessa.

Pörssin huonoja puolia ovat riskit hyökkäyksistä ja toimintakatkoista. Pörssit ovat kryptovaluuttojen keskittymiä, joten ne ovat myös verkkorikollisten ykköskohteita. Tämän lisäksi pörssi voi jäädyttää käyttäjätilejä tai poistaa ongelmatilanteessa esim. kotiutukset käytöstä jopa usean viikon ajaksi.

Riski rahojen menetykselle pörssin hakkeroinnin kautta on nykyisin todella pieni, jos toimit markkinoiden suurimpien ja tunnetuimpien palveluiden kanssa.

Pörsseissä kannattaa säilyttää vain osa portfoliosta, jolla voi tarvittaessa tehdä nopeita kauppoja. Loput voit säilyttää turvallisesti esim. kylmälompakossa tai hajauttaa useisiin erilaisiin lompakkotyyppeihin, jotka ovat täysin omassa kontrollissasi.

Suomalainen Bitcoin-lompakko

Onko markkinoilla tarjolla myös suomalainen Bitcoin-lompakko? Kyllä! Käytännössä tämä tarkoittaa suomalaisia kauppapaikkoja. Ne on syytä nostaa esiin paristakin eri syystä.

Suomalaiset palvelut tarjoavat käyttäjilleen apua suomen kielellä. Tämä on yhä tärkeää etenkin vanhemman ikäpolven sijoittajille. Vaikka englannin kieli olisikin hallussa, kryptovaluttojen maailma sisältää paljon monimutkaisia ja uusia termejä. Ongelmien selvittely on helpompaa omalla äidinkielellä.

Alla olevassa kuvassa on Coinmotionin etusivu. Se on yksi Euroopan vanhimmista kauppapaikoista ja samalla myös turvallinen, suomalainen Bitcoin-lompakko.

Coinmotion on suomalainen bitcoin-lompakko

Kotimaiset pörssit ovat myös kokoluokaltaan huomattavasti pienempiä kuin Binance, Coinbase, KuCoin sekä muut jättiläiset. Globaalien pörssien asiakasmäärät ovat kymmenissä miljoonissa. Tämä tekee niistä houkuttelevan kohteen hakkereille, minkä lisäksi asiakaspalvelun saaminen voi olla ruuhkatilanteissa haastavaa.

Suomalaiset pörssit eivät ole samalla tavalla hakkereiden kiinnostuksen kohteena. Ne ovat myös Suomen finanssivalvonnan piirissä, mikä varmistaa asiaskasvarojen huolellisen säilytyksen.

Aloittelevalle käyttäjälle paras vaihtoehto on Coinmotion, joka tarjoaa myös helpon tavan ostaa ja myydä bitcoineja. Lue tarkempi käyttöohje palvelusta: Coinmotion kokemuksia ja arvostelu. Coinmotionin Holvi-palvelu tarjoaa myös erittäin vahvan lisäturvan. Toinen suomalainen vaihtoehto on Northcrypto.

Desktop-lompakko ja selainlompakko

Desktop-lompakko on askel tietoturvallisempaan suuntaan. Se on edelleen hot wallet -otsikon alla, mikä tarkoittaa online-yhteydessä olevaa lompakkoa. Desktop-lompakko on tietokoneellesi asennettava ohjelmisto.

Tärkeä ero pörssiin tulee siitä, että privaattiavaimesi eivät ole kolmannen osapuolen hallussa. Ne ovat tallennettuna vain omalla tietokoneellasi. Sinulla on pääsy varoihisi milloin tahansa, eivätkä pörssin mahdolliset palvelukatkokset tai muut ongelmat ole este.

Exodus on suosittu ja helppokäyttöinen desktop-lompakko. Alla olevassa esimerkkikuvassa näkyy Exodus-lompakon käyttöliittymä sekä kuvitteellinen Bitcoin-saldo. Toinen suosittu desktop-lompakko on Coinomi. Molemmat tukevat Bitcoinin lisäksi kymmeniä muita kryptovaluuttoja.

exodus portfolio

Desktop-lompakot voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin: yleislompakot sekä tietylle kryptovaluutalle rakennetut lompakot. Edellä mainitut Exodus ja Coinomi ovat esimerkkejä yleislompakoista. Ne tukevat Bitcoinin lisäksi mm. Ethereumia, Litecoina, suosituimpia stablecoineja sekä kymmeniä muita kryptovaluuttoja.

Tämän lisäksi monilla kryptovaluutoilla on myös kyseisen tiimin rakentama lompakko. Yksi tunnetuimmista esimerkeistä on Monero. Tällaisia lompakoita tarvitaan, jos kyseisen kryptovaluutan lohkoketju on teknisesti poikkeuksellinen. Tämä koskee etenkin Moneroa, jonka privaattiominaisuudet tekevät siitä vaikean integroida ns. yleiselompakkoon.

Solanaa tukeva Phantom on hyvä esimerkki vain tietylle lohkoketjulle rakennetusta lompakosta. Se tukee SOL-tokenin lisäksi kaikkia verkon tokeneita sekä NFT:tä. Phantom on tarjolla mobiili- sekä selainlompakkona. Tuki steikkaukselle voi olla yksi syy käyttää vain tietylle kolikolle rakennettua lompakkoa (kuten Phantom).

Selainlompakko on käytännössä desktop- ja mobiililompakon välimuoto. Kyseessä on nettiselaimeen (esim. Chrome) asennettava lisäosa. Sen voi nähdä hieman kevyempänä vaihtoehtona desktop-sovellukselle. Hyödyt ja haitat ovat käytännössä samat.

Desktop-lompakkoa käytettäessä riski joutua hakkeroinnin kohteeksi on merkittävästi pienentynyt. Olet kuitenkin yhä mm. haittaohjelmien armoilla ja online-yhteydessä. Kaikki mikä tietokoneellasi on, voi kadota tavalla tai toisella. Jos sinulla on ylimääräinen kone pyörimässä nurkassa, asennna desktop-lompakon siihen ja pidä konetta normaalisti pois verkosta.

Moni desktop-lompakko on myös integroinut kryptovaluuttojen vaihtopalvelun. Niiden kulut ovat kuitenkin paikoin todella korkeat, joten ole tarkkana.

Bitcoin mobiililompakko

Mobiililompakko ja desktop-lompakko ovat lähes sama asia, mutta asennus tapahtuu läppärin tai pöytäkoneen sijasta mobiililaitteeseen. Jos käytät kryptovaluuttaa päivittäin esim. ostoksiin tai skannailet jatkuvasti QR-koodeja, tarvitset mobiililompakkoa.

Yhä useampi henkilö on myös siirtynyt perinteisestä tietokoneesta täysin mobiililaitteiden käyttäjäksi. Tämä koskee etenkin nuorempaa sukupolvea. Käytännössä jokainen suosittu palvelu sekä ohjelmisto tarjoaa nykyisin natiivin mobiilisovelluksen.

Kuvassa näkyvä TrustWallet on erittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen mobiililompakko. Se tukee Bitcoinin lisäksi myös eri kryptovaluuttojen steikkausta, NFT:tä sekä TrustWalletin kautta on helppo käyttä DeFi-appeja. Edellä mainittu Exodus löytyy myös mobiilappina.

trustwallet on mobiili Bitcoin-lompakko

Mobiililompakko kulkee aina mukana ja on nopeasti käytettävissä. Etuna on QR-koodin skannausominaisuus, jonka avulla kryptovaluutan lähettäminen hoituu salamannopeasti ilman pitkien koodirivien kirjoittelua.

Bitcoinin kohdalla on syytä mainita erikseen myös salamaverkko, jota käytetään täysin mobiililaitteilla. Tämä johtuu QR-koodeista salamaverkon lähetyksissä. Bluewallet sekä Wallet of Satoshi ovat hyviä ja luotettavia lompakoita salamaverkkoon. Bitcoinkeskuksen salamaverkko-oppaasta löytyy yksityiskohtainen ohje transaktioiden suorittamisesta.

Mobiilisovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Myös pörssejä käytetään yhä enemmän vain mobiiliversioina. Tähän auttaa parantunut tietoturva kuten esim. sormenjäljellä kirjautuminen. Jokaisen täytyy itse pohtia, miten iso riski kryptovaluuttojen säilyttäminen on mobiilissa verrattuna omaan läppäriin.

Pidä huoli siitä, että mobiililaitteesi Bitcoin-sovellukset on suojattu PIN-koodilla, salasanalla ja/tai sormenjälkitunnistautumisella. Varaudu tilanteeseen, jossa puhelimesi katoaa tai rikkoutuu.

Mobiililompakon luontivaiheessa tallennetaan backup-koodit, joiden avulla voit luoda lompakon uuteen laitteeseen. Näiden sanojen oikeaoppinen säilyttäminen on erittäin tärkeää. Jos joku muu saa listan haltuunsa, hän voi tyhjentää lompakkosi.

Mobiililompakon ja pörssin raja alkaa nykyisin hämärtyä, sillä moni appi tarjoaa nykyisin myös mahdollisuuden eurotalletukseen debit-kortilla.

Fyysinen Bitcoin-lompakko (kylmälompakko)

Kun kryptovaluuttaportfolio kasvaa tuhansiin euroihin, on järkevää miettiä rahallista panostusta. Silloin katseet kääntyvät hardware-lompakkoon, jota kutsutaan myös nimellä cold wallet eli kylmälompakko.

Kyseessä on usein USB-tikkua muistuttava laite, joka kytketään tietokoneeseen kiinni transaktioiden ajaksi. Nykyisin hallinta onnistuu myös mobiililaitteelta Bluetoothia käyttäen. Kun transaktiot on suoritettu, laite kytketään pois päältä ja säilytetään offline-tilassa. Näin se on suojassa kaikilta online-riskeiltä.

Yksi suosituimmista kylmälompakoista on kuvassa näkyvä Ledger Nano XLöydät yksityiskohtaisen oppaan Ledger Nanon käyttöön tästä linkistä.

ledger nano x

Toinen suosittu kryptovaluuttalompakko on Trezor Model T, joka tarjoaa vastaavia ominaisuuksia samassa hintaluokassa. Voit tutustua Trezoriin osoitteessa shop.trezor.io.

Moni käyttäjä vierastaa ajatusta hardware-lompakosta, koska pelkona on laitteen rikkoutuminen tai kadottaminen. Tämä ei ole käytännössä ongelma. Voit alustaa vanhan laitteen sisällön uuden hardware-lompakkoon milloin tahansa backup-koodien avulla.

Hardware-lompakko on turvassa kaikelta online-hakkeroinnilta. Ei mikään ihme, että se on ammattimaisesti sijoittajien suosittelema ratkaisu suurien summien säilyttämiseksi. Offline-ratkaisun suurin riski on itse laitteen sekä tunnussanojen (backup-koodien) säilyttämisessä. Jos hukkaat tämän sanalistan toisen henkilön haltuun, menetät varasi.

Emme suosittele hardware-lompakkoa henkilölle, joka ei hallitse lainkaan teknisiä laitteita tai ohjelmistojen asennusta. Lompakot vaativat ajoittain ohjelmistopäivityksiä, joita täytyy suorittaa hallintasoftan kautta. Hardware-lompakko ei välttämättä sovi kaikille sijoittajille.

Bitcoin-lompakko hukassa?

Mitä jos huomaat joku päivä, että Bitcoin-lompakko on hukassa? Onko bittirahat menetetty vai vieläkö on toivoa niiden palauttamiseksi? Vastaus kysymykseen riippuu siitä, että mitä tarkalleen ottaen on hukattu. Tämän lisäksi eri lompakoiden kanssa toimitaan hyvin eri tavoin. Käydään seuraavassa läpi eri vaihtoehtoja.

Jos säilytät kryptovaluuttoja pörsseissä ja/tai suomalaisissa kauppapaikoissa, et voi hukata lompakkoasi. Voit vain hukata palvelun käyttäjätunnuksen, salasanan tai molemmat. Nämä saat selville olemalla yhteydessä asiakaspalveluun.

Jos käytät mobiili- tai desktop-lompakkoa voit hukata sen monilla eri tavoin. Jos esimerkiksi mobiililaitteesi tai tietokoneesi rikkoutuu siten, että käynnistys ei enää onnistu. Laite voidaan myös varastaa.

Tällaisten tapausten vuoksi sinun täytyy säilyttää huolellisesti aiemmin mainitut backup-koodit. Ne luodaan aina lompakon asennuksen yhteydessä. Voit asentaa niiden avulla lompakkosi uuteen laitteeseen. Myös fyysinen Bitcoin-lompakko eli kylmälompakko toimii samalla idealla.

Kunhan huolehdit backup-koodien säilytyksestä hyvin, et voi käytännössä hukata tai muulla tavoin menettää Bitcoin-lompakkoasi.

Mikä on paras Bitcoin lompakko?

Paras Bitcoin lompakko on Ledger Nano X kylmälompakko. Se tarjoaa ultimaattista turvaa ja suojaa bitcoinisi paremmin kuin mikään toinen vaihtoehto. Ledger Nano X maksaa noin 150 euroa. Paras ilmainen Bitcoin lompakko on Exodus. Se on tarjolla sekä mobiili- että desktop-versiona piensijoittajille.

On kuitenkin muistettava, että Bitcoin lompakon valintaan vaikuttaa henkilön oma riskiprofiiili sekä sijoituksen kohteena olevat kryptovaluutat. Kysy itseltäsi ainakin seuraavat kysymykset ennen lopullista päätöstä:

 1. Oletko aktiivinen treidaaja?
 2. Mihin kryptovaluuttoihin haluat sijoittaa?
 3. Haluatko mobiililompakon vai käytätkö tietokonetta?
 4. Onko sinulla kokemusta ohjelmistojen ja laitteiden asennuksesta?

Tärkeintä on säilyttää kryptovaluutat mahdollisimman turvallisesti. Älä säilytä kryptovaluuttoja pörsseissä vain huvin vuoksi, jos et tarvitse niitä aktiiviseen treidaukseen.

Käytitpä mitä tahansa talletustapaa, niin testaa sitä ensin pikkurahalla. Kokeile varojen siirtoa molempiin suuntiin! Varmistu siitä, että osaat siirtää kolikot myös lompakosta ulos. Jos käytät hardware-lompakkoa, voi olla fiksua kokeilla myös lompakon resetointia pienellä summalla. Voit olla siten varma, että osaat palauttaa bittirahat takaisin, jos hallussasi on joskus suurempia summia.

Youtubesta löytyy paljon videomateriaalia siitä, miten tietty Bitcoin lompakko toimii. Ohjeita löytyy kaikille tunnetuille lompakoille.

Voit pienentää riskiä jakamalla kryptovaluuttasi eri säilytystapojen välille. Voit säilyttää tietyn prosentin hardware-lompakossa ja osan esimerkiksi desktop-lompakossa. Mobiilissa voi olla myös tietty määrä. Eri palveluntarjoajia on niin monta, että saat portfoliosi helposti jaettua 10-20 eri lompakkoon. Näin ollen yhden lompakon hakkerointi tai tuhoutuminen ei hävitä omaisuudestasi kuin pienen osan.

Nykyisin on mahdollista sijoittaa myös Bitcoiniin mm. ETF-tuotteiden kautta tai epäsuorasti ostamalla tiettyjen yritysten osakkeita. Tämä poistaa riskit bitcoinien menetyksestä. Tutustu lisää eri sijoitusmuotoihin tästä artikkelista.

FAQ

Alta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä kryptovaluuttalompakoihin liittyen.

Mikä on paras ja turvallisin Bitcoin-lompakko?

Ledger Nano X ja Trezor Model T ovat turvallisimmat ja parhaat vaihtoehdot. Ne maksavat 120-150 euroa ja ovat myös ammattilaisten käytössä. Molemmat tukevat kaikkia tunnetuimpia kryptovaluuttoja.

Mikä on hyvä ja ilmainen Bitcoin-lompakko tietokoneelle?

Jos omistat vain pieniä määriä kryptovaluuttaa, voit aina säilyttää niitä siinä palvelussa, josta myös kolikot ostit. Suomalaisia palveluita ovat Coinmotion ja Northcrypto. Exodus on ilmainen desktop-lompakko, jonka avulla saat kryptot omaan haltuusi. Blockchain.com on suosittu selainlompakko.

Mikä on hyvä mobiililompakko Bitcoinille?

Tällä hetkellä suosituimpia mobiililompakoita ovat Exodus, Trust Wallet, Blockchain Wallet ja Coinomi.

Mikä on paras suomalainen Bitcoin-lompakko?

Tällä hetkellä ei ole tarjolla varsinaisesti suomalaista lompakkoa. Sen sijaan Coinmotion ja Northcrypto ovat suomalaisia Bitcoin-välittäjiä, jotka tarjoavat osto- ja myyntipalvelun lisäksi myös säilytyspalvelua. Voit siis säilyttää ostamasi kryptovaluutat ko. palveluissa, eikä sinun tarvitse välttämättä tallettaa niitä erilliseen lompakkoon.

Onko paperilompakko turvallinen?

Paperilompakko on turvallinen, jos voit säilyttää paperille printtaamasi privaattiavainta 100% turvallisessa paikassa. Jos hukkaat paperin tai joku muu saa sen haltuunsa, lompakon varat ovat sen jälkeen mennyttä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

9 kommenttia

 1. Hei! Pystytkö vielä linkkaamaan turvallisen sivun jossa voi tehdä paperilompakon? Ja mitä siinä kannattaa ottaa huomioon? Lueskelin netistä, että nettiyhteys ainakin poikki ja sivuhistoriaa pitäis poistaa.

  Aattelin muksuille laittaa tuollaiset ja siirrellä sinne pikkuhiljaa satosheja, mut silti kuumottaa ajatus että ne häviää jonkun huijarin taskuun.

  1. En itse käyttäisi enää nykyisin paperilompakkoa tuollaiseen tarkoitukseen. Saat Trezor One tai Ledger Nano S hardware-lompakon noin 50 euron hintaan. Jos (ja kun) ideana on säästää lapsille bitcoineja vuosien mittaan, niin tuollainen investointi kannattaa tehdä. Ledgerin ja Trezorin sisältöä on helppo hallita, mutta paperilompakon importointi joskus vuosien päästä voi olla asiasta tietämättömälle aika vaikea operaatio. Lisäksi et voi muuta kuin lähettää paperilompakkoon bitcoineja. Ledgerin ja Trezorin sisällöstä on helpompi myydä osa ja voit sinne myös tallettaa helposti muitakin kryptovaluuttoja.

   Ehkä sitten olisi eri juttu, jos haluaisi luoda kymmenittäin paperilompakoita. Siinä kohtaa kuluja alkaisi jo tulla enemmän.

   Tässä Ledger Nano S -opas: https://bitcoinkeskus.com/ledger-nano-opas-kokemuksia/

   Mulla oli tässä artikkelissa ennen paperilompakko-osio mutta olen sen sittemmin poistanut. En osaa suositella mitään tiettyä sivustoa.

 2. Heip, eli jos ostan tonnilla coinbasesta vaikka etheriä ja ajattelin holdailla sitä muutaman vuoden. Missä kohtaa lompakko astuu kuvioon mukaan?

  1. Tuohon ei ole mitään yksiselitteistä summaa, milloin lompakko kannatta hommata. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että ei ole mitään syytä säilyttää pörsseissä huvin vuoksi kryptovaluuttaa pitkiä jaksoja. Maailma on täynnä ilmaisia lompakoita joita on esitelty myös tässä artikkelissa.

   Jos et ole ns. diginatiivi ja arveluttaa kolikoiden oma säilytys, niin se on toki ihan validi syy. Suosittelisin silti ainakin tutustumaan lompakoihin ja testaamaan niitä pienillä summilla.

   Kun kyse on Etheristä niin pitää kuitenkin mainita se, että siirtokulut ovat tällä hetkellä todella korkeat. Jos kyse on vain parin sadan euron sijoituksista niiden liikuttelu voi maksaa useita kymppejä lompakkoon ja sieltä takaisin. Prosentuaaliseti kulut ovat siis tosi isot.

   1. Kiitos vastauksesta! Itsellä coinbase lompakko myös, mutta en ole vielä sinne ikinä mitään siirtänyt, miettinyt että onko se hetki silloin kun kotiutan euroja.

 3. mulle soitettii+44 alkuisesta numerosta ja kerrottiin et olen ostanut 2 bitcoinia 2014.
  muistein avanneeni johonkin palvelun ja siitä sai kaksi bitcoinia ilmaiseksi.
  nyt tuolta huijarit soittaa rinkuttaa ja hauavata,että maksan heille 500 ja annan samaan aikaan heille etäyhteyden koneelleni ja he tekevät kaupat ja palauttavat ton 500 plus voitot bitcoineista.aika hyvä huijaukseksi,mutta entäs jos mulla onkin coinit tallella niin tietysti haluun ilmaiset fyrkat handuun.millä tavalla löytäisin rahan ilman näitä yliaktiivisia hyväntekijöitä?

  1. Tuossa kyllä täyttyy kaikki huijauksen tunnusmerkit: ulkomailta tuleva soitto, halutaan etäyhteys koneelle ja pyydetään rahaa ongelman ratkaisusta.

   Jos olet avannut tilin johonkin palveluun niin yritä ensin haarukoida aikaa vähän pienemmäksi. Varmaan muistat edes mistä vuodesta on kyse? Tsekkaa sitten sähköpostisi siltä ajalta. Jos olet avannut tilin johonkin palveluun olet saanut varmasti jonkinlaisen vahvistusmailin siitä. Voit myös hakea sähköpostista hakusanalla bitcoin. Tuolla tavalla lähtisin selvittämään.

   Itse en koskaan vastaa ulkomailta tulevaan puheluun, koska ne ovat poikkeuksetta huijareiden soittoja. Jos pörsseistä tai muista palveluista tulee jotain tärkeää tietoa niin se lähetetään aina sähköpostilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.