Opas: valitse oikea Bitcoin lompakko

Ethereum Bitcoin lompakko

Kryptovaluuttalompakko ja sen oikea valinta on tärkeimpiä asioita kryptovaluuttoihin sijoittamisessa. Mikä on paras ja turvallisin Bitcoin lompakko? Tämä artikkeli vastaa kysymykseen! Esittelemme erilaiset kryptovaluuttojen lompakkotyypit sekä niiden hyvät ja huonot puolet. 

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Jos olet Youtuben ystävä, löydät informaation myös alla olevalta Bitcoinkeskuksen videolta.

Bitcoin lompakko – yleistä asiaa

Selvennetään ensin perusteita siitä, mikä Bitcoin lompakko (kryptovaluuttalompakko) oikein on.

Kuten nimikin kertoo, kyseessä on kryptovaluuttojen säilytyspaikka. Jos hankit itsellesi Bitcoinia, tai muuta kryptovaluuttaa, tarvitset lompakon niiden säilytykseen. Kryptovaluuttojen maailmassa, lompakko voi olla online-palvelu, tietokoneelle asennettu ohjelmisto, mobiililaitteessa toimiva appi tai fyysinen laite eli ns. hardware-lompakko (kylmälompakko).

Oli lompakko tyypiltään mikä hyvänsä, se on ennen kaikkea graafinen käyttöliittymä (GUI) lohkoketjuun.

Exodus on suosittu kryptovaluuttalompakko
Exodus on suosittu kryptovaluuttalompakko. Tarjolla on sekä desktop- että mobiiliversio.

Moni lompakko-ohjelmisto mahdollistaa myös uusien osoitteiden luomisen. Tämä on tärkeä yksityisyyttä lisäävä ominaisuus esimerkiksi Bitcoinin lohkoketjussa. Lompakko-ohjelmisto pystyy niputtamaan usean osoitteen varat yhdeksi saldoksi.

Saldon näyttämisen lisäksi, lompakko mahdollistaa kryptovaluutan lähetyksen ja vastaanoton. Yksityisen ja julkisen avaimen avulla kerrot Bitcoin-verkolle, että sinulla on oikeus käyttää kyseisen osoitteen varoja. Lompakko-ohjelmisto hoitaa tämän sinun puolestasi, joten käyttäjän tarvitsee vain syöttää summa ja vastaanottajan osoite.

Jokainen kryptovaluutta toimii teknisesti hieman eri tavalla, mutta perusperiaatteet ovat samat. Kryptovaluuttalompakko tarjoaa käyttöliittymän tietyn osoitteen varojen hallintaan. Ilman lompakkosoftaa lähetys ja vastaanotto ei peruskäyttäjältä noin vain onnistuisi.

Mikään kryptovaluuttalompakko ei ole 100-prosenttin varma säilytysmuoto

On tärkeää ymmärtää, että mikään lompakko ei ole absoluuttisen varma säilytysmuoto. Jokaisessa lompakkotyypissä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Online-lompakkosi on turvassa, jos tietokoneesi tai hardware-lompakkosi tuhoutuvat. Jos online-palveluntarjoaja hakkeroidaan tai sivustolla on teknisiä ongelmia, et pääse varoihisi käsiksi. Kyse on valinnoista: mikä uhka on sinun mielestäsi todennäköisin?

Offline-vaihtoehdot ovat suojassa online-hakkeroinnilta, mutta toisaalta omaisuutesi on lopulta vain yhden paperilapun varassa. Jokaisessa lompakkotyypissä on omat hyvät ja huonot puolensa.

verkko-hakkeri
Kryptosijoittajan on oltava erityisen varovainen ja harkittava hajautusta eri vaihtoehtoihin.

Jokaisen kryptosijoittajan on valittava säilytystapa, mikä sopii omaan riskiprofiiliin ja osaamiseen. Erilaiset säilytysmuodot mahdollistavat myös hajautuksen. Tämä on yleensä fiksu ratkaisu portfolion koosta riippumatta. Jos yksi talletusmuoto sattuisi pettämään, et koskaan menetä kaikkia varojasi.

Jos treidaat kryptovaluuttoja päivittäin, sinun on säilytettävä merkittävästi varoja myös pörssissä. Tämä riski on treidaajan pakko ottaa. Monelle Bitcoin-lompakko sisältää treidauksen ulkopuoliset varat, josta on erotettu jatkuvaan kaupankäyntiin omaisuutta eri lompakoihin. Tämän hetkisen Bitcoinin kurssin näet täältä.

Muista aina, että sinä olet itse vastuussa omasta tietoturvastasi. Jos hukkaat nettipankkisi salasanan ja käyttäjätunnuksen, voit aina ottaa puhelun omaan pankkiisi ja hommata ne takaisin. Kryptovaluuttojen kohdalla ei vastaavaa mahdollisuutta ole. Jos hukkaat hardware-lompakkosi backup-koodit tai hakkerit pääsevät varoihisi käsiksi, kryptovaluuttasi on menetetty pysyvästi. 

Kryptovaluuttapörssit lompakkona

binance-etusivu-07-2020

Pörssit ovat kryptovaluuttojen suurimpia keskittymiä. Tämän hetken markkinajohtaja on Binance, jolla on jo kymmeniä miljoonia asiakkaita. 

Pörssin tärkein funktio on toimia kauppapaikkana. Niitä ei suositella kryptovaluuttojen pitkäaikaiseen säilytykseen, sillä kryptovaluutat eivät ole täysin omassa kontrollissasi. Privaattiavaimesi on pörssin hallussa, joten tietoturvasi taso on yhtä korkea kuin käyttämälläsi palvelulla.

Muista aina kytkeä päälle kaksivaiheinen autentikointi (2FA). Se estää käyttäjätilisi väärinkäyttöä merkittävästi.

Pörssin hyvä puoli on se, että saat vaihdettua kolikkosi nopeasti toiseen kryptovaluuttaan. Tämä on tärkeää silloin, kun kurssit liikkuvat nopeasti ja haluat hyödyntää osto- ja myyntipaikkoja. Tarjolla on myös asiakaspalvelu sekä aktiivinen käyttäjäryhmä myös Redditin puolella. 

Pörssin huonoja puolia ovat riskit hyökkäyksistä ja toimintakatkoista. Pörssit ovat kryptovaluuttojen keskittymiä, joten ne ovat myös verkkorikollisten ykköskohteita. Tämän lisäksi pörssi voi jäädyttää käyttäjätilejä tai poistaa ongelmatilanteessa esim. kotiutukset käytöstä jopa parin viikon ajaksi.

Todennäköisyys ongelmille on nykyään pieni, jos toimit markkinoiden suurimpien ja tunnetuimpien palveluiden kanssa.

Peruskäyttäjän kannattaa säilyttää pörsseissä lähinnä pieni osa portfoliosta, jolla voi tarvittaessa tehdä nopeita kauppoja. Pidempiaikaista holdaamista varten kannattaa tehdä astetta turvallisempi kryptovaluuttalompakko, josta valuuttaa voi siirtää sitten pörssin puolelle osto- ja myyntitilanteissa. 

Kryptovaluuttalompakko – muut online-vaihtoehdot

Coinmotion etusivu 2020

Online-lompakko on hieman pörssin kaltainen vaihtoehto, joka on etenkin piensijoittajien suosiossa.

Jos olet ostanut Bitcoinia esimerkiksi 300 eurolla, niin 100 euroa maksava USB-tikku ei ole tarkoituksenmukainen hankinta sen säilytykseen. Ilmainen verkkopalvelu on silloin järkevämpi vaihtoehto. Online-lompakko tarkoittaa sovellusta, jota käytetään selaimen tai mobiiliapin kautta.

Aloittelevalle käyttäjälle paras vaihtoehto on suomalainen Coinmotion, joka tarjoaa myös helpon tavan ostaa ja myydä Bitcoineja. Lue tarkempi käyttöohje palvelusta: Coinmotion kokemuksia ja arvostelu. Coinmotionin Holvi-palvelu tarjoaa myös erittäin vahvan lisäturvan. Toinen suomalainen vaihtoehto on Northcrypto.

Edellä mainitut Coinmotion ja Northcrypto tarjoavat lompakon sekä kauppapaikan, joten niiden käyttö vaatii tunnistautumisen pankkitunnuksilla. Jos et halua lainkaan kryptovaluuttojen ostomahdollisuutta vaan pelkän lompakon, Blockchain.com on suosittu vaihtoehto.

Online-lompakon heikkoudet ovat osittain samat kuin pörssissä. Se voi joutua hakkeroinnin tai palvelunestohyökkäyksen kohteeksi, ja toisaalta sinä voit käyttäjänä joutua verkkourkinnan, virusten, keyloggerin tai vastaavien uhriksi. Privaattiavaimesi ovat myös palveluntarjoajan hallussa. Sinulla ei siis ole täyttä kontrollia varoihisi.

Jos käytät online-lompakkoa hyvin suojatulta tietokoneelta ja tililläsi on käytössä kaksivaiheinen autentikointi, riski tilin väärinkäytöstä pienenee merkittävästi. Suurin osa aloittaa kryptovaluuttojen säilyttämisen online-lompakosta tai pörssistä. Tarve turvallisemmalle säilytykselle tulee usein siinä vaiheessa, kun portfolion arvo nousee.

Kannattaa harkita useiden eri palveluntarjoajien käyttämistä. Voit säilyttää esim. 50% Bitcoineista Coinmotionissa ja loput 50% jaettuna parin muun palveluntarjoajan tileille. Näin ollen yhden online-lompakon tuhoutuminen ei kadottaisi kaikkia varojasi.

Desktop-lompakko

exodus portfolio

Desktop-lompakko on seuraava askel tietoturvallisempaan suuntaan. Se on edelleen hot wallet -otsikon alla, mikä tarkoittaa online-yhteydessä olevaa lompakkoa. Desktop-lompakko on tietokoneellesi asennettava ohjelmisto. 

Tärkeä ero online-lompakkoon tai pörssiin tulee siitä, että privaattiavaimesi ei ole kolmannen osapuolen hallussa. Se on tallennettuna vain omalla koneellasi. Sinulla on näin ollen pääsy varoihisi milloin tahansa, eivätkä pörssin tai online-palvelun mahdolliset ongelmat ole esteenä. 

Exodus on suosittu ja helppokäyttöinen desktop-lompakko. Yllä olevassa esimerkkikuvassa näkyy Exodus-lompakon käyttöliittymä sekä kuvitteellinen Bitcoin-saldo. Löydät lisää kuvia exodus.io -sivustolta.  Toinen suosittu desktop-lompakko on Coinomi.

Monilla eri kryptovaluutoilla on myös omat desktop-lompakot. Esimerkiksi NEO, Monero ja Cardano-tokenit säilytetään useimmiten vain kyseiselle kryptovaluutalle tarkoitetussa lompakoissa.

Desktop-lompakkoa käytettäessä riski joutua hakkeroinnin kohteeksi on merkittävästi pienentynyt. Olet yhä erilaisten virusten armoilla ja online-yhteydessä – kaikki mikä tietokoneellasi on, voi kadota tavalla tai toisella. Jos sinulla on ylimääräinen kone pyörimässä nurkassa, asennna kryptovaluuttalompakko desktop-ohjelmisto siihen ja ottaa koneen sen jälkeen pois verkosta.

Mobiililompakko

trustwallet

Mobiililompakko ja desktop-lompakko ovat lähes sama asia, mutta asennus tapahtuu läppärin tai pöytäkoneen sijasta mobiililaitteeseen. Jos käytät kryptovaluuttaa päivittäin esim. ostoksiin tai skannailet jatkuvasti jonkun palvelun QR-koodia, tarvitset mobiililompakkoa.

Kuvassa näkyvä TrustWallet on erittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen mobiililompakko. Edellä mainittu Exodus löytyy myös mobiilappina, eli moni suosittu lompakko toimii sekä desktop- että mobiiliversiona. Myös kaikilla pörsseillä on olemassa oma mobiiliappinsa. Samoin edellä mainitut online-palvelut (Coinmotion, Northcrypto, Blockchain.com) löytyvät mobiiliappeina.

Mobiililompakko kulkee aina mukana ja on nopeasti käytettävissä. Etuna on QR-koodin skannausominaisuus, jonka avulla kryptovaluutan lähettäminen hoituu salamannopeasti ilman pitkien koodirivien kirjoittelua.

Mobiilisovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Myös pörssejä käytetään yhä enemmän vain mobiiliversioina. Tähän auttaa parantunut tietoturva kuten esim. sormenjäljellä kirjautuminen. Jokaisen täytyy itse pohtia, miten iso riski kryptovaluuttojen säilyttäminen on mobiilissa verrattuna omaan läppäriin.

Ota ehdottomasti käyttöön mobiilisovelluksen turvallisuusasetuksista PIN-koodi, salasana tai muu kirjautumistapa. 

Hardware-lompakko (kylmälompakko)

Ledger Nano X kylmälompakko

Kun kryptovaluuttaportfolio kasvaa tuhansiin euroihin, on järkevää miettiä rahallista sijoitusta. Silloin katseet kääntyvät hardware-lompakkoon, jota kutsutaan myös nimellä cold wallet eli kylmälompakko.

Kyseessä on usein USB-tikkua muistuttava laite, joka kytketään tietokoneeseen kiinni transaktioiden ajaksi. Nykyisin hallinta onnistuu myös mobiililaitteelta Bluetoothia käyttäen. Kun transaktiot on suoritettu, laite kytketään pois päältä ja säilytetään offline-tilassa. Näin se on suojassa kaikilta online-riskeiltä.

Yksi suosituimmista kylmälompakoista on kuvassa näkyvä Ledger Nano XLöydät yksityiskohtaisen oppaan Ledger Nanon käyttöön tästä linkistä. Toinen suosittu kryptovaluuttalompakko on Trezor Model T, joka tarjoaa vastaavia ominaisuuksia samassa hintaluokassa. Voit tutustua Trezoriin osoitteessa shop.trezor.io.

Moni käyttäjä vierastaa ajatusta hardware-lompakosta, koska pelkona on laitteen rikkoutuminen tai kadottaminen. Tämä ei ole ongelma. Voit alustaa vanhan laitteen sisällön uuden hardware-lompakkoon milloin tahansa backup-koodien avulla.

Hardware-lompakko on turvassa kaikelta online-hakkeroinnilta. Ei mikään ihme, että se on ammattimaisesti sijoittajien suosittelema ratkaisu suurien summien säilyttämiseksi. Offline-ratkaisun suurin riski on itse laitteen sekä tunnussanojen (backup-koodien) säilyttämisessä. 

Emme suosittele hardware-lompakkoa henkilölle, joka ei hallitse teknisiä laitteita tai ohjelmistojen asennusta. Lompakot vaativat ajoittain ohjelmistopäivityksiä, joita täytyy suorittaa hallintasoftan kautta. Hardware-lompakko ei sovi kaikille sijoittajille. 

Bitcoin lompakko – yhteenveto

Tässä artikkelissa on esitelty yleisimpiä säilytystapoja kryptovaluutoille. Bitcoin lompakko -vaihtoehtoja on todella paljon, eikä Bitcoinkeskus halua suositella mitään yksittäistä palvelua ylitse muiden.

Kryptovaluuttojen talletustapoihin vaikuttaa henkilön oma riskiprofiiili sekä hankitut kryptovaluutat. Esimerkiksi nämä kysymykset vaikuttavat oleellisesti kryptovaluuttalompakon valintaan.

 1. Oletko aktiivinen treidaaja?
 2. Mihin kryptovaluuttoihin haluat sijoittaa?
 3. Haluatko mobiililompakon vai käytätkö tietokonetta?
 4. Onko sinulla kokemusta ohjelmistojen ja laitteiden asennuksesta?

Tärkeintä on säilyttää kryptovaluutat mahdollisimman turvallisesti. Älä säilytä kryptovaluuttoja pörsseissä vain huvin vuoksi, jos et tarvitse niitä aktiiviseen treidaukseen.

Käytitpä mitä tahansa talletustapaa, niin testaa sitä ensin pikkurahalla. Kokeile varojen siirtoa molempiin suuntiin! Varmistu siitä, että osaat siirtää kolikot myös lompakosta ulos. Jos käytät hardware-lompakkoa, voi olla fiksua kokeilla myös lompakon resetointia pienellä summalla. Voit olla siten varma, että osaat palauttaa bittirahat takaisin, jos hallussasi on joskus suurempia summia.

Youtubesta löytyy paljon videomateriaalia siitä, miten kryptovaluuttalompakko toimii. Ohjeita löytyy kaikille tunnetuille lompakoille.

Voit pienentää riskiä jakamalla kryptovaluuttasi eri säilytystapojen välille. Voit säilyttää tietyn prosentin hardware-lompakossa ja osan esimerkiksi desktop-lompakossa. Mobiilissa voi olla myös tietty määrä. Eri palveluntarjoajia on niin monta, että saat portfoliosi helposti jaettua 10-20 eri lompakkoon. Näin ollen yhden lompakon hakkerointi tai tuhoutuminen ei hävitä omaisuudestasi kuin pienen osan.

Mikä on paras ja turvallisin Bitcoin-lompakko?

Ledger Nano X ja Trezor Model T ovat turvallisimmat ja parhaat vaihtoehdot. Ne maksavat 120-150 euroa ja ovat myös ammattilaisten käytössä. Molemmat tukevat kaikkia tunnetuimpia kryptovaluuttoja.

Mikä on hyvä ja ilmainen Bitcoin-lompakko tietokoneelle?

Jos omistat vain pieniä määriä kryptovaluuttaa, voit aina säilyttää niitä siinä palvelussa, josta myös kolikot ostit. Suomalaisia palveluita ovat Coinmotion ja Northcrypto. Exodus on ilmainen desktop-lompakko, jonka avulla saat kryptot omaan haltuusi. Blockchain.com on suosittu selainlompakko.

Mikä on hyvä mobiililompakko Bitcoinille?

Tällä hetkellä suosituimpia mobiililompakoita ovat Blockchain Wallet ja Coinomi. Löydät molemmat sekä Google Play Storesta että Apple Storesta.

Mikä on paras suomalainen Bitcoin-lompakko?

Tällä hetkellä ei ole tarjolla varsinaisesti “suomalaista lompakkoa”. Sen sijaan Coinmotion ja Northcrypto ovat suomalaisia Bitcoin-välittäjiä, jotka tarjoavat osto- ja myyntipalvelun lisäksi myös säilytyspalvelua. Voit siis säilyttää ostamasi kryptovaluutat ko. palveluissa, eikä sinun tarvitse välttämättä tallettaa niitä erilliseen lompakkoon.

Onko paperilompakko turvallinen?

Paperilompakko on turvallinen, jos voit säilyttää paperille printtaamasi privaattiavainta 100% turvallisessa paikassa. Jos hukkaat paperin tai joku muu saa sen haltuunsa, lompakon varat ovat sen jälkeen mennyttä.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

7 Comments

 1. Hei! Pystytkö vielä linkkaamaan turvallisen sivun jossa voi tehdä paperilompakon? Ja mitä siinä kannattaa ottaa huomioon? Lueskelin netistä, että nettiyhteys ainakin poikki ja sivuhistoriaa pitäis poistaa.

  Aattelin muksuille laittaa tuollaiset ja siirrellä sinne pikkuhiljaa satosheja, mut silti kuumottaa ajatus että ne häviää jonkun huijarin taskuun.

  • En itse käyttäisi enää nykyisin paperilompakkoa tuollaiseen tarkoitukseen. Saat Trezor One tai Ledger Nano S hardware-lompakon noin 50 euron hintaan. Jos (ja kun) ideana on säästää lapsille bitcoineja vuosien mittaan, niin tuollainen investointi kannattaa tehdä. Ledgerin ja Trezorin sisältöä on helppo hallita, mutta paperilompakon importointi joskus vuosien päästä voi olla asiasta tietämättömälle aika vaikea operaatio. Lisäksi et voi muuta kuin lähettää paperilompakkoon bitcoineja. Ledgerin ja Trezorin sisällöstä on helpompi myydä osa ja voit sinne myös tallettaa helposti muitakin kryptovaluuttoja.

   Ehkä sitten olisi eri juttu, jos haluaisi luoda kymmenittäin paperilompakoita. Siinä kohtaa kuluja alkaisi jo tulla enemmän.

   Tässä Ledger Nano S -opas: https://bitcoinkeskus.com/ledger-nano-opas-kokemuksia/

   Mulla oli tässä artikkelissa ennen paperilompakko-osio mutta olen sen sittemmin poistanut. En osaa suositella mitään tiettyä sivustoa.

 2. Heip, eli jos ostan tonnilla coinbasesta vaikka etheriä ja ajattelin holdailla sitä muutaman vuoden. Missä kohtaa lompakko astuu kuvioon mukaan?

  • Tuohon ei ole mitään yksiselitteistä summaa, milloin lompakko kannatta hommata. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että ei ole mitään syytä säilyttää pörsseissä huvin vuoksi kryptovaluuttaa pitkiä jaksoja. Maailma on täynnä ilmaisia lompakoita joita on esitelty myös tässä artikkelissa.

   Jos et ole ns. diginatiivi ja arveluttaa kolikoiden oma säilytys, niin se on toki ihan validi syy. Suosittelisin silti ainakin tutustumaan lompakoihin ja testaamaan niitä pienillä summilla.

   Kun kyse on Etheristä niin pitää kuitenkin mainita se, että siirtokulut ovat tällä hetkellä todella korkeat. Jos kyse on vain parin sadan euron sijoituksista niiden liikuttelu voi maksaa useita kymppejä lompakkoon ja sieltä takaisin. Prosentuaaliseti kulut ovat siis tosi isot.

   • Kiitos vastauksesta! Itsellä coinbase lompakko myös, mutta en ole vielä sinne ikinä mitään siirtänyt, miettinyt että onko se hetki silloin kun kotiutan euroja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*