Perustiedot
14
marras
kryptolompakko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kryptolompakko – aloittelijan opas

Kryptolompakko on digitaalinen lompakko kryptovaluuttojen säilytykseen. Kryptolompakko vaatii käyttäjältään huolellisuutta, jotta sen sisältö pysyy turvassa verkkorikollisilta. Markkinoilla on paljon erilaisia krypto lompakoita. Kylmälompakko eli hardware-lompakko on turvallisin vaihtoehto, mutta tästä lisäturvasta joutuu myös maksamaan. Jokaiselle kryptosijoittajalle löytyy markkinoilta vaihtoehto.

Mikä on kryptolompakko?

Kryptolompakko on digitaalinen lompakko kryptovaluuttojen säilytykseen. Kryptolompakko mahdollistaa kryptojen säilytyksen itsenäisesti ilman kolmansien osapuolten kontrollia. Voit lähettää ja vastaanottaa sen avulla kryptovaluuttoja kenenkään estämättä.

Kryptolompakko voi olla mobiilappi, tietokoneelle asennettu ohjelma tai selaimella käytettävä palvelu. Tämän lisäksi markkinoilla on myös USB-tikkuja muistuttavia hardware-lompakoita, joita kutsutaan kylmälompakoiksi. Alla olevassa kuvassa näkyvä Ledger Nano X on yksi suosituimmista kryptolompakoista myös ammattilaisten käytössä.

ledger nano x

Ledger Nanon tyyppisiä lompakoita kutsutaan nimellä cold wallet eli kylmälompakko. Sen vastakohtana on hot wallet. Näillä on yksi merkittävä ero: hot wallet on nettiin jatkuvasti yhteydessä oleva lompakko, kun taas kylmälompakkoa säilytetään offlinessa. Kylmälompakko on kytkettynä nettiin vain transaktioiden vahvistamisen ajaksi.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava Ledger Nano X -opas aloittelijalle. Siinä opastetaan laitteen asennus vaihe vaiheelta ja esitellään sen toiminnallisuus.

Kryptovaluuttalompakko mahdollistaa tietyssä osoitteessa olevien kryptojen hallinnan. Monet lompakot osaavat myös yhdistää usean osoitteen varat yhdeksi saldoksi. Kryptolompakko tarjoaa käytännössä graafisen käyttöliittymän lohkoketjuun. Ilman lompakko-ohjelmistoa kryptojen lähetys olisi peruskäyttäjälle hyvin vaikeaa.

Kryptot ovat lohkoketjussa

Kyptovaluuttojen selkärankana toimiva lohkoketju on hajautettu tietokanta. Lohkoketjuun on tallennettuna informaatio siitä, miten paljon tietyssä osoitteessa on varoja. Lompakko on siinä mielessä harhaanjohtava termi, että se ei sisällä kryptovaluuttaa. Se sisältää avaimet tietyssä osoitteessa olevien kryptojen hallintaan.

Kryptovaluutat ovat siis lopulta aina lohkoketjussa – eivät lompakossa. Tarvitset lompakko-ohjelmistoa siihen, että voit kertoa esim. Ethereum-verkolle, että sinulla on oikeus lähettää tietyssä osoitteessa olevia Ether-tokeneita kaverisi lompakkoon.

Suurin osa kryptovaluuttalompakoista on ilmaisia appeja, tietokone-ohjelmistoja tai selaimella käytettäviä palveluita. Edellä mainitut kylmälompakot maksavat tyypillisesti luokkaa 50–200 euroa valmistajasta ja mallista riippuen. Piensijoittaja pärjää hyvin myös ilmaisvaihtoehdoilla.

Kryptolompakko vaatii huolellista käyttöä

Kryptolompakko vaatii käyttäjältään huolellisuutta, jotta sen sisältö pysyy turvassa verkkorikollisilta. Sama lause koskee tavallaan myös perinteistä kukkaroa, mutta kryptolompakon käytössä on vielä pari ylimääräistä tekijää, jotka on hyvä huomioida.

Huolellisuus lähtee liikkeelle transaktioista. Kryptovaluutat on ensin siirrettävä kauppapaikasta lompakkoosi. Sinun on tehtävä siis kotiutus kryptopörssistä oikeaan osoitteeseen. Tämä on periaatteessa hyvin yksinkertainen operaatio, mutta lukemattomat aloittelijat ovat tehneet virheitä jo aivan ensimmäisessä askeleessa.

Monia amatööriä voi nykyisin hämätä se, että kryptovaluuttoja liikkuu eri verkoissa. Esimerkiksi stablecoineja käytetään aktiivisesti 5–6 eri verkossa, joten kauppapaikat tarjoavat myös kotiutuksiin erilaisia vaihtoehtoja. Jos et ole varma, tee kotiutus ensin pienellä summalla tai kysy apua kauppapaikasta!

Varo tekemästä postauksia someen, sillä saatat silloin paljastaa lompakkosi osoitteen muille. Tämän jälkeen kuka tahansa voi tarkastaa saldosi ja selvittää transaktiohistoriasi.

Kun kryptovaluuttalompakko sisältää kolikoita, on tärkeää pitää huoli palautusavaimista. Tällä tarkoitetaan 12–24 sanan listaa, jotka luotiin kryptolompakon perustamisvaiheessa. Jokainen mobiiliappi, destkop-lompakko ja kylmälompakko pyytää sinua luomaan tällaiset backup-koodit asennusvaiheessa. Alla olevassa kuvassa on esimerkki Ledger Nano X:n koodisanoista.

ledger recsheet

Näiden sanojen avulla voit palauttaa lompakkosi toiselle laitteelle, jos esim. puhelimesi tai tietokoneesi hajoaa. Jos ne joutuvat vääriin käsiin, kuka tahansa voi kloonata lompakon omalle koneelleen ja tyhjentää sen. Kryptoja on tämän jälkeen mahdoton enää saada takaisin.

Älä säilytä backup-koodeja tietokoneellasi tai mobiililaitteessasi edes kuvana. Pidä ne paperilla tallessa.

Erilaiset krypto lompakko vaihtoehdot

Markkinoilla on paljon erilaisia krypto lompakoita. Käydään seuraavaksi läpi, millainen on tyypillinen krypto lompakko. Nykyisin vaihtoehtoja on satoja erilaisia, joten sijoittajan kannattaa etsiä juuri itselleen sopiva vaihtoehto.

Kryptovaluuttapörssit

Ensimmäinen vaihtoehto on säilyttää kryptovaluutat siellä kauppapaikassa, josta ne on ostanut. Puhutaan siis kryptovaluuttapörsseistä.  Moni aloittelija voi karsastaa ajatusta backup-koodien säilytyksestä ja transaktioiden tekemisestä, joten kryptosijoittamisen ensimetreillä se on ymmärrettävää. Riskit ovat myös pienellä portfoliolla varsin pienet.

Kryptovaluuttapörssit olivat vielä viisi vuotta sitten aivan eri tasolla luotettavuuden suhteen. Nykyisin alan suurimmat toimijat ovat kaikki tiukan regulaation alaisina. Tästä huolimatta vuonna 2022 nähtiin lukuisia konkursseja, jonka vuoksi miljoonat sijoittajat menettivät kryptovaluuttansa. Riippuu konkurssioikeudenkäyntien tuloksista, saadaanko miten iso osa takaisin.

Emme suosittele säilyttämään kryptovaluuttoja pörsseissä pidempiä aikoja. Opettele käyttämään kryptovaluuttalompakkoa ja säilyttämään kryptojasi itse. Tästä taidosta on sinulle varmasti hyötyä tulevaisuudessa!

Suomalainen kryptovaluutta lompakko

Suomalaisten kannattaa lähteä liikkeelle kotimaisista palveluista kuten Coinmotion ja Northcrypto. Ne ovat turvallisia, luotettavia ja helppokäyttöisiä vaihtoehtoja. Löydät tarkemmat esittelyt molemmista klikkaamalla sivuston päävalikosta Kauppapaikat.

Suomalainen kryptovaluutta lompakko tarkoittaa siis käytännössä samaa kuin kryptojen säilyttäminen suomalaisissa kauppapaikoissa. Tämä on hyvä vaihtoehto aloittelijalle ja sisältää hyvin pienen riskin, sillä suomalaiset toimijat ovat tarkkaan reguloituja. Asiakkaiden varat on myös suojattu konkurssien osalta.

Vaikka suomalainen kryptovaluutta lompakko on turvallinen vaihtoehto, suosittelemme silti säilyttämään kryptovaluutat omassa lompakossa heti kun omat taidot siihen riittävät.

Mobiili- ja desktop-lompakko

Eniten käytetty kryptolompakko on tyypiltään mobiiliappi. Mobiililaitteen käyttö kryptovaluuttojen hallintaan on yhä suositumpaa, eikä monilla nuorilla ole enää lainkaan tietokonetta tai läppäriä. Mobiililompakko on oikein käytettynä varsin turvallinen vaihtoehto ja sopii hyvin piensijoittajalle.

Alla olevassa kuvassa näkyvä Trust Wallet on yksi markkinoiden suosituimmista mobiiliompakoista. Se on ns. yleislompakko, joka tukee satoja erilaisia kryptovaluuttoja. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös Trust Wallet -käyttöopas artikkelina.

trustwallet

Toinen suosittu mobiilompakko on MetaMask, jota käytetään todella paljon Web 3 -maailmassa eli DeFi-appien käyttöön. MetaMask toimii myös tietokoneella Chromen selainlaajennuksena.

Exodus on puolestaan esimerkki desktop-lompakosta, josta löytyy myös mobiiliversio. Coinomi on niin ikään suosittu lompakko tietokoneelle. Desktop- ja mobiililompakon ero on lähinnä siinä, että toista käytetään tietokoneella ja toista mobiililaitteella.

Mobiililompakolla on tosin yksi merkittävä etu: QR koodin skannaus. Se on mahdollista tehdä mobiililaitteen kameralla. QR-koodin skannaus on helppo tapa poimia vastaanottavan lompakon osoite ilman riskiä typoista. Mobiililompakko on siten huomattavasti kätevämpi, jos sinun on suoritettava paljon transaktioita.

Krypto- ja lohkoketjukohtaiset lompakot

Edellä mainitut lompakot ovat ns. yleislompakoita. Ne tukevat satoja, jopa tuhansia eri kryptovaluuttoja. Tällaiset vaihtoehdot riittävät oikein hyvin suurimmalle osalle sijoittajia. Näiden lisäksi markkinoilla on olemassa myös erikoislompakoita.

Lompakko-ohjelmistot eivät välttämättä tue vielä markkinoille äsken tulleita kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi eri projekteilla on omat lompakkonsa, jotka tukevat esimerkiksi kyseisen lohkoketjun NFT:tä. Solanan Phantom on tästä hyvä esimerkki.

Yleensä jokaiselle kryptovaluutalle löytyy kyseisen projektin valmistama oma lompakko. Sen avulla voidaan suorittaa myös steikkausta, jos kyseessä on Proof of Stake -lohkoketju. Kannattaa tutkia tämä vaihtoehto aina ensin ennen yleislompakon käyttöä.

Kylmälompakko on paras kryptolompakko

Kylmälompakko eli hardware-lompakko on turvallisin vaihtoehto, mutta tästä lisäturvasta joutuu myös maksamaan. Kylmälompakko säilyttää kaikki avaimesi offlinessa, joten se ei ole online-hakkereiden ulottuvilla. Kylmälompakoiden hinnat liikkuvat laitteesta riippuen noin 50-500 eurossa.

Kylmälompakko on kiistatta paras kryptovaluuttalompakko. Sen hankkiminen ei kuitenkaan ole järkevää parin sadan euron portfolioilla. Jos kryptosijoituksesi ovat tuhansia euroja, 100-200 euron sijoitus hardware-lompakkoon on varsin perusteltua.

Ledger Stax on ranskalaisen laitevalmistaja Ledgerin uutuus. Siinä on hieno, noin debit-kortin kokoinen, kosketusnäyttö. Lue lisätietoja tästä kylmälompakosta Ledger Stax -oppaasta.

Kylmälompakon käyttö vaatii hieman teknistä osaamista. Laitteet eivät ole vaikeita käyttää, mutta on hyvä olla kokemusta appien tai tietokoneohjelmistojen käytöstä. Laitteisiin julkaistaan tasaisin väliajoin myös firmware-päivityksiä. Nämä on osattava asentaa hallintasoftan kautta.

Jos olet todella huono teknisten laitteiden parissa etkä osaa edes asentaa mobiiliappeja, kylmälompakko ei ole sinulle sopivin vaihtoehto.

Yhteenveto kryptolompakoista

Markkinoilta löytyy jokaiselle sopiva kryptolompakko. Olitpa sitten piensijoittaja tai miljardööri, löydät kyllä itselle sopivan säilytyspaikan. Löytyy mobiililompakoita sekä tietokoneohjelmistoja. Kun portfolion koko kasvaa, voit vielä siirtyä kylmälompakkoon ja nostaa turvallisuuden tasoa.

Aloittelija voi lähteä liikkeelle säilyttämällä kryptot siinä kauppapaikassa, josta ne on ostanut. Suosittelemme kuitenkin opettelemaan myös oman lompakon käyttöä. Jos osaat käyttää verkkopankkia, osaat kyllä käyttää myös kryptolompakkoa. Kryptovaluuttalompakko vaatii vain huolellisuutta ja asiaan paneutumista.

Tärkein asia omissa lompakoissa on backup-koodien eli palautusavaimien oikeaoppinen säilytys. Lompakon asennusvaiheessa luodaan myös palautusavaimet, mitkä ovat usein 12–20 sanan lista. Tämän listan avulla voit palauttaa lompakon uuteen päätelaitteeseen, jos esim. vaihdat puhelinta.

Jos joku muu pääsee näihin palautusavaimiin käsiksi, hän voi generoida lompakkosi omalle päätelaiteelleen ja tyhjentää sen sisällön. Siirry siis omien lompakoiden käyttöön vasta kun olet tutustunut huolellisesti niiden riskeihin ja testannut niitä ensin pienemmillä summilla.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

9 kommenttia

 1. Hei! Pystytkö vielä linkkaamaan turvallisen sivun jossa voi tehdä paperilompakon? Ja mitä siinä kannattaa ottaa huomioon? Lueskelin netistä, että nettiyhteys ainakin poikki ja sivuhistoriaa pitäis poistaa.

  Aattelin muksuille laittaa tuollaiset ja siirrellä sinne pikkuhiljaa satosheja, mut silti kuumottaa ajatus että ne häviää jonkun huijarin taskuun.

  1. En itse käyttäisi enää nykyisin paperilompakkoa tuollaiseen tarkoitukseen. Saat Trezor One tai Ledger Nano S hardware-lompakon noin 50 euron hintaan. Jos (ja kun) ideana on säästää lapsille bitcoineja vuosien mittaan, niin tuollainen investointi kannattaa tehdä. Ledgerin ja Trezorin sisältöä on helppo hallita, mutta paperilompakon importointi joskus vuosien päästä voi olla asiasta tietämättömälle aika vaikea operaatio. Lisäksi et voi muuta kuin lähettää paperilompakkoon bitcoineja. Ledgerin ja Trezorin sisällöstä on helpompi myydä osa ja voit sinne myös tallettaa helposti muitakin kryptovaluuttoja.

   Ehkä sitten olisi eri juttu, jos haluaisi luoda kymmenittäin paperilompakoita. Siinä kohtaa kuluja alkaisi jo tulla enemmän.

   Tässä Ledger Nano S -opas: https://bitcoinkeskus.com/ledger-nano-opas-kokemuksia/

   Mulla oli tässä artikkelissa ennen paperilompakko-osio mutta olen sen sittemmin poistanut. En osaa suositella mitään tiettyä sivustoa.

 2. Heip, eli jos ostan tonnilla coinbasesta vaikka etheriä ja ajattelin holdailla sitä muutaman vuoden. Missä kohtaa lompakko astuu kuvioon mukaan?

  1. Tuohon ei ole mitään yksiselitteistä summaa, milloin lompakko kannatta hommata. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että ei ole mitään syytä säilyttää pörsseissä huvin vuoksi kryptovaluuttaa pitkiä jaksoja. Maailma on täynnä ilmaisia lompakoita joita on esitelty myös tässä artikkelissa.

   Jos et ole ns. diginatiivi ja arveluttaa kolikoiden oma säilytys, niin se on toki ihan validi syy. Suosittelisin silti ainakin tutustumaan lompakoihin ja testaamaan niitä pienillä summilla.

   Kun kyse on Etheristä niin pitää kuitenkin mainita se, että siirtokulut ovat tällä hetkellä todella korkeat. Jos kyse on vain parin sadan euron sijoituksista niiden liikuttelu voi maksaa useita kymppejä lompakkoon ja sieltä takaisin. Prosentuaaliseti kulut ovat siis tosi isot.

   1. Kiitos vastauksesta! Itsellä coinbase lompakko myös, mutta en ole vielä sinne ikinä mitään siirtänyt, miettinyt että onko se hetki silloin kun kotiutan euroja.

 3. mulle soitettii+44 alkuisesta numerosta ja kerrottiin et olen ostanut 2 bitcoinia 2014.
  muistein avanneeni johonkin palvelun ja siitä sai kaksi bitcoinia ilmaiseksi.
  nyt tuolta huijarit soittaa rinkuttaa ja hauavata,että maksan heille 500 ja annan samaan aikaan heille etäyhteyden koneelleni ja he tekevät kaupat ja palauttavat ton 500 plus voitot bitcoineista.aika hyvä huijaukseksi,mutta entäs jos mulla onkin coinit tallella niin tietysti haluun ilmaiset fyrkat handuun.millä tavalla löytäisin rahan ilman näitä yliaktiivisia hyväntekijöitä?

  1. Tuossa kyllä täyttyy kaikki huijauksen tunnusmerkit: ulkomailta tuleva soitto, halutaan etäyhteys koneelle ja pyydetään rahaa ongelman ratkaisusta.

   Jos olet avannut tilin johonkin palveluun niin yritä ensin haarukoida aikaa vähän pienemmäksi. Varmaan muistat edes mistä vuodesta on kyse? Tsekkaa sitten sähköpostisi siltä ajalta. Jos olet avannut tilin johonkin palveluun olet saanut varmasti jonkinlaisen vahvistusmailin siitä. Voit myös hakea sähköpostista hakusanalla bitcoin. Tuolla tavalla lähtisin selvittämään.

   Itse en koskaan vastaa ulkomailta tulevaan puheluun, koska ne ovat poikkeuksetta huijareiden soittoja. Jos pörsseistä tai muista palveluista tulee jotain tärkeää tietoa niin se lähetetään aina sähköpostilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *