Kryptovaluutta kurssit

Krypto kurssit
#CoinPriceChangeMarketcapVolume (24h)Last 24h

Kryptovaluutta kurssit muodostetaan satojen eri kryptovaluuttapörssien painotetusta keskiarvosta. Krypto kurssit seuraavat suurimman osan ajasta toisiaan. Tekninen analyysi on jo vuosikymmeniä vanha menetelmä markkinan liikkeiden ennustamiseen, ja se toimii myös kryptojen kurssien ennustamisessa.

Crypto kurssit ovat nousseet vuonna 2023 kun globaali likviditeetti on kasvanut. Crypto kurssit olivat laskussa vuoden 2022 ajan johtuen keskuspankkien kiristyvästä rahapolitiikasta. Kryptovaluutta kurssit saattavat jopa kymmenkertaistua tai satakertaistua vuoden aikana!

Miten kryptovaluutta kurssit muodostetaan?

Kryptovaluutta kurssit muodostetaan satojen eri kryptovaluuttapörssien painotetusta keskiarvosta. Kryptovaluutta kurssit listataan monilla eri sivuilla, eikä maailmassa ei ole mitään yhtä ainoaa ja oikeaa kurssisivua. Kryptovaluutat eroavat tässä suhteessa monista perinteisistä sijoituskohteista.

Eri pörssien krypto kurssit ovat käytännössä hyvin lähellä toisiaan – erot ovat pääasiassa prosenttien kymmenyksiä. Miten tämä on mahdollista?

Jos kryptovaluutta kurssit nousisivat merkittävästi yhdessä pörssissä, ammattisijoittajat alkaisivat myydä bottien avulla kryptoja kyseisessä kauppapaikassa. Sen jälkeen ne ostaisivat samoja kryptoja halvemmalla kurssilla muualta. Kyseessä on arbitraasitilanne, ja arbitraasit katoavat nopeasti tehokkailta markkinoilta. Sen vuoksi crypto kurssit ovat varsin pienen hajonnan sisällä toisistaan eri pörsseissä.

Alla olevassa kuvassa on kryptovaluutta kurssi, XMR, eli Monero. Kyseessä on dollarihinta kymmenellä suurimmalla vaihtoparilla. Kuten näkyy, kurssierot ovat varsin pieniä.

kryptovaluutta kurssit esimerkki

Kuka päättää sitten krypto kurssit? Miten esimerkiksi Moneron kurssi muodostetaan eri pörssien ja treidausparien perusteella?

Ei ole olemassa mitään absoluuttisen oikeaa kurssia tietylle kryptovaluutalle. On vain kursseja eri pörsseissä, joista sitten erilaiset aggregaattisivustot muodostavat kurssin. Yllä oleva listaus käyttää myös yhtä tällaista algoritmia. Se muodostaa kryptovaluutta kurssit painotetulla keskiarvolla kaikista pörsseistä, joissa sitä voi ostaa ja myydä.

Painotettu keskiarvo tarkoittaa sitä, että treidausvolyymiltaan suurimmat pörssit saavat aina suurimman painoarvon. Crypto kurssit voivat hetkellisesti erota merkittävästi eri kauppapaikkojen välillä. Nämä kuitenkin katoavat nopeasti bottien toimesta, kuten yllä selitettiin. Normaalisti krypto kurssit ovat eri treidauspareilla ja kauppapaikoissa alle prosentin heitolla toisistaan.

Krypto kurssit ovat Bitcoinin ohjaamia

Krypto kurssit seuraavat suurimman osan ajasta toisiaan. Tämän lisäksi koko markkinaa ohjaa suurin ja kaunein kryptovaluutta eli Bitcoin. Mistä tämä johtuu?

Ensimmäinen syy on historiallinen. Bitcoin on ensimmäinen ja vanhin kryptovaluutta. Niinkin myöhään kuin 2017, jättiläispörssit kuten Coinbase listasivat vain pari muuta kryptovaluuttaa lisäksi. Altcoineihin on sijoitettu vakavammin alle viisi vuotta. ”Iso raha” valuu yhä edelleen varsin vähän Ethereumiin ja muihin altcoineihin.

Toinen merkittävä asia on likviditeetti. Iso raha ei voi tehdä sijoituksia pieniin kryptovaluuttoihin, vaan sen on aloitettava suurimmasta. Bitcoin on kuin jättimäinen valtamerilaiva, joka kääntyy hitaasti. Kun tällainen kolossi alkaa liikkua, sijoittajat heräävät. Crypto kurssit alkavat tämän jälkeen liikkua koko markkinassa. Pienemmät toimijat alkavat siirtää rahaa muihin kryptovaluuttoihin, joiden nousu käynnistyy Bitcoinin vanavedessä.

Käänteinen ilmiö tapahtuu kurssien laskiessa. Kun sijoittajien sentimentti alkaa muuttua, myyntiin laitetaan ensin kaikista riskialttiimmat sijoitukset. Pienet krypto kurssit alkavat romahdella ensin, ja likviditeetti siirtyy askel kerrallaan kohti markkinan huippua.

Viime vuodet ovat kuitenkin opettaneet kryptosijoittajille jotain uutta. Jos joku vielä kuvitteli kryptovaluuttojen olevan muusta maailmasta irrallaan oleva omaisuusluokka, ei kuvittele enää. Jos Bitcoin ohjaa kryptomarkkinaa, niin Bitcoinia puolestaan ohjaa globaali likviditeetti.

Globaalia likviditeettiä ohjaavat puolestaan maailman suurimmat keskuspankit. Kun nämä instituutiot alkavat kiristää rahapolitiikkaa ja nostaa korkoja, markkinoilta häviää ns. löysä raha. Tämän jälkeen riskinotto vähenee ja raha valuu markkinoilla pois riskeistä kohti turvallisempia sijoituskohteita.

Kryptovaluutta kurssit ja TA

Tekninen analyysi on jo vuosikymmeniä vanha menetelmä markkinan liikkeiden ennustamiseen, ja se toimii myös kryptovaluutta kurssien ennustamisessa. Äkkiseltään voisi kuvitella, että kryptovaluutta kurssit ovat liian irrationaalisia. Jopa suuren kokoluokan kryptot voivat nousta tai laskea kymmeniä prosentteja päivässä useita kertoja vuodessa. Edes 10–20 prosentin nousu tunnissa ei ole mahdoton ajatus.

Voiko teknisen analyysin avulla ennustaa kryptovaluuttojen kurssien suuntaa? Vai onko tämän työkalun soveltaminen täysin toivotonta kryptojen maailmassa.

Tekninen analyysi toimii itse asiassa todella hyvin kryptojen maailmassa. Kunhan vain muistaa tietyt pelisäännöt. Tekninen analyysi ei ole koskaan sataprosenttisen oikeassa. Se tarjoaa todennäköisyyksiä tiettyihin skenaarioihin. Monet tuki- ja vastustasot sekä trendilinjat toimivat loistavasti kryptojen kohdalla.

Alla olevassa grafiikassa on hyvä esimerkki keväältä 2022. Bitcoinin oli muodostanut nousevan kanavan, josta kurssi breikkaa hyvin usein alaspäin. Kurssi kääntyi laskuun juuri kanavan katossa kohdattuaan myös 200 päivän liukuvan keskiarvon (purppura viiva) ja rikkoi lopulta pohjan pudoten yli 60 prosenttia huhtikuun huippujen alapuolelle. Aivan kuten tekninen analyysi myös ennusti.

krypto kurssit ja TA

Välillä markkinoille tulee ns. musta joutsen -eventtejä, jotka liikuttavat kursseja rajusti ja ”rikkovat” teknisen analyysin. Hyviä esimerkkejä ovat vuoden 2022 Celsiuksen ja FTX:n romahdukset. Tällaisia tapahtumia nähdään myös osakemarkkinoilla, mutta harvemmin.

Kryptomarkkinaa on paljon helpompi liikuttaa sen pienen koon takia. Tämän vuoksi kryptovaluutta kurssit reagoivat tiettyihin uutisiin osakkeita rajummin, mikä voi saada monet epäilemään teknisen analyysin toimivuutta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö TA toimisi hyvin suurimman osan aikaa. Se tarjoaa hyviä vinkkejä siitä, missä kohtaa nousu- tai laskutrendin voisi olettaa kääntyvän. Teknisen analyysin perusteista on varmasti hyötyä kaikille, vaikka ei olisikaan aktiivinen päivätreidaaja.

Miksi crypto kurssit laskivat 2022?

Crypto kurssit olivat laskussa vuoden 2022 ajan johtuen keskuspankkien kiristyvästä rahapolitiikasta. Crypto kurssit syöksyivät vuoden alusta kymmeniä prosentteja. Parhaiten pärjänneet kryptovaluutat ovat pudonneet vuoden 2021 huipuista reilut 70 prosenttia, mutta moni kryptovaluutta putosi jopa 90 prosenttia.

Miksi kryptojen kurssit ovat olleet niin kovassa laskussa? Olemme käyneet aihetta läpi lähes joka viikko sivustomme uutis- ja markkinakatsauksissa. Jos et seuraa vielä näitä artikkeleita, niin korjaa tämä virhe. Pysyt kärryillä kaikista kryptomarkkinan trendeistä.

Crypto kurssit laskivat, koska osakemarkkinat laskivat. Tämä on lyhyt selitys. Osakemarkkinat puolestaan laskivat, koska Yhdysvaltain keskuspankki eli Fed on alkanut kiristää rahapolitiikkaa. Löysän rahan ja nollakorkojen bileet ovat jatkuneet lähes tauotta vuoden 2008 finanssikriisistä lähtien.

Syy rahapolitiikan kiristykseen on raju inflaatio. Näin korkeaa inflaatiota ei ole nähty sitten 1980-luvun. Se tuhoaa kansalaisten ostovoiman ja ajaa talouden taantumaan, joten keskuspankin on tehtävä jotain. Ainoa keino on nostaa korkoja, mikä tarkoittaa taloudellisen toimeliaisuuden heikkenemistä.

Moni kuvitteli, että kryptovaluutat kurssit olisivat immuunit osakemarkkinoiden mahdolliselle alamäelle. Toisin on ollut asia. Kryptovaluutta kurssit ovat seuranneet itse asiassa jo vuosia osakemarkkinoiden suuntaa. Korrelaatio on ollut vuonna 2022 erittäin vahva.

Kryptovaluutat nähdään yhä korkean riskin sijoituskohteena. Kovimmille faneille kryptot ovat se varmin ja turvallisin sijoitus, mutta tämä on vain pieni joukko. Suuret massat ja suuren rahan sijoittajat ohjaavat markkinoita ja kursseja.

Kun markkina aikanaan lähtee taas nousuun, cryptot ja osakkeet kirivät varmasti ylöskin käsi kädessä.

Miksi krypto kurssit ovat nousseet 2023?

Krypto kurssit ovat nousseet vuonna 2023, koska globaali likviditeetti on kasvanut. Globaalia likviditeettiä ohjaa puolestaan suurimpien keskuspankkien toimet. Tämä tarkoittaa mm. Fedin, EKP:n, Japanin keskuspankin, Kiinan ja Iso-Britannian keskuspankin toimintaa.

Mitä globaali likviditeetti sitten tarkoittaa? Käytännössä kyse on siitä, miten paljon markkinoilla on rahaa ja innokkaita sijoittajia käyttämään sitä. Mitä matalammat korot sitä halvempaa riskirahaa on tarjolla, ja tämä lisää riskinottohalukkuutta.

Vuoden 2023 alussa Kiinan keskuspankki vaikutti merkittävästi globaalin likviditeetin lisäämiseen yli biljoonan dollarin ruiskeella. Ei ihme, että kryptovaluuttojen kurssit lähtivät lentoon. Kryptovaluutta kurssit seurasivat vain muiden riskiassettien nousua.

Vuoden 2023 aikana livkiditeettiä on alkanut kadota. Kas kummaa, crypto kurssit ovat lähteneet laskuun. Jos haluat tietää mihin suuntaan crypto kurssit liikkuvat, seuraa siis keskuspankkien toimintaa.

Kesän jälkeen kryptovaluuttojen kurssit ovat lähteneet taas vahvaan nousuun. Taustalla on sijoittajien kasvava kiinnostus spot ETF -tuotteisiin. Tapahtuu ns. front runningia pääasiassa Bitcoiniin, mikä on nostanut myös muuta markkinaa nousuun.

Miten ylös kryptovaluutta kurssi voi nousta?

Kryptovaluutta kurssit saattavat jopa kymmenkertaistua tai satakertaistua vuoden aikana! Yksittäinen kryptovaluutta kurssi on tehnyt usein tällaisia liikkeitä yhden vuoden tai jopa vain puolen vuoden aikana. Onko tällainen nousu mahdollista suurimpien kryptovaluuttojen kohdalla?

Yleisin virhe on tuijottaa kryptovaluuttojen kurssia. Tämä kuulostaa hieman epäloogiselta, joten avataan ajatusta enemmän. Kurssipotentiaalia on helpompi ja viisaampi arvioida markkina-arvon kautta.

Ajattele esimerkkiä, jossa kryptovaluutta kurssi on $1 ja markkina-arvo miljoona dollaria. Eli kolikoita on kierrossa miljoona kappaletta. Jos kurssi 10-kertaistuisi, sen markkina-arvo olisi 10 miljoonaa dollaria.

Jos esimerkkivaluutan kurssi nousisi $10 -> $20 sen markkina-arvo nousisi 10 miljoonaa dollaria. Eli yhtä paljon kuin $1 -> $10 mikä kymmenkertaisti kurssin! Mitä isommaksi markkina-arvo nousee, sitä enemmän rahaa tarvitaan, että kryptovaluutta kurssit liikkuvat.

Lisäksi markkina-arvo nousee jossain vaiheessa niin korkeaksi, että sen realistiselle kasvulle tulee rajat vastaan. Jos esim. Dogecoinin kurssi nousisi nykyisestä $0,1 -> $5 sen markkina-arvo olisi kaksi kertaa suurempi kuin Bitcoinin. Tuo ei tule koskaan tapahtumaan.

Kryptovaluuttojen kurssit voi myös asettaa nousupotentiaalin osalta yhteen ja katsoa kryptoja omaisuusluokkana. Esim. kullan markkina-arvo on noin 12.000 miljardia ja kryptojen juuri nyt alle miljardi.

On varsin realistista, että kryptovaluutat olisivat omaisuusluokkana kullan kokoinen. Se tarkoittaisi markkinan 15-kertaistumista. Kryptovaluutta kurssit nousisivat silloin 15x nykyisestä. Toki, osa enemmän, osa vähemmän, mutta noin keskimäärin.

Tässä oli muutama ajatus siitä, miten kryptovaluutta kurssit voi asettaa jonkinlaiseen haarukkaan nousupotentiaalin osalta. Älä keskity niinkään yksikköhintaan vaan pohdi markkin-arvoa. Saat sitä kautta paljon paremman yleiskuvan realistisesta potentiaalista.

Oletko kiinnostunut ostamaan kryptovaluuttoja? Tutustu siinä tapauksessa Bitcoinkeskuksen aloittelijan oppaaseen: mistä ostaa kryptovaluuttaa? Se antaa sinulle yksityiskohtaiset ohjeet kryptojen ostamiseksi helposti ja turvallisesti.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!