Kryptovaluutta kurssit löytyvät tältä sivulta! Listaamme kaikki markkinoiden tunnetuimpien kryptovaluuttojen kurssit, minkä lisäksi saat hyödyllistä yleistietoa krypto kursseista; miten kurssit muodostetaan ja mikä eri kryptojen kursseja ajaa ylös tai alas.
Parhaat kauppapaikat kryptovaluuttojen ostamiseen:
Kryptovaluutta kurssit
Kryptovaluutta kurssit näet alla olevasta taulukosta dollareissa mitattuna. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluuttojen kurssit listataan globaalisti aina dollareissa. Taulukko näyttää top 50 -kryptovaluuttojen kurssit. Klikkaa listan alalaidasta Next, niin saat esiin seuraavat 50 kryptovaluuttaa.
# | Coin | Price | Change | Marketcap | Volume (24h) | Last 24h |
---|
Myös some-keskustelu ja erilaiset analytiikkaohjelmat seuraavat dollarikursseja. Muissa valuutoissa on hyvin vähän likviditeettiä markkinoilla. Tämän takia suosittelemme dollarikurssien seuraamista myös suomalaisille sijoittajille. Laita sivu kirjanmerkkeihin ja vieraile aina kun tarvitset ajantasaista kurssi-infoa!
Yllä olevat kryptovaluutta kurssit ovat reaaliaikaisia. Ne päivittyvät aina sillä hetkellä, kun avaat sivun. Taulukko näyttää aina 50 kryptovaluuttaa kerrallaan. Klikkaa taulukon alapuolelta löytyvää Next-painiketta, niin saat esiin 50 seuraavaa kryptoa.
Miten krypto kurssit muodostetaan?
Krypto kurssit näet yllä olevasta taulukosta. Moni saattaa kuitenkin kysyä, että mistä tuo dollarikurssi oikein muodostuu? Kuka määrittää Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin sekä tuhansien muiden kryptojen kurssit? Vastaamme tähän kysymykseen seuraavaksi.
Krypto kurssit muodostuvat automaattisesti satojen eri kryptovaluuttapörssien painotetusta keskiarvosta. Kryptovaluutta kurssit eroavat siten muista sijoitusinstrumenteista. Esimerkiksi osakkeilla käydään yleensä kauppaa yhdessä tai kahdessa pörssissä.
Moni Helsingin pörssin yhtiöistä on listattu vain Helsinkiin. Lähinnä suuren kokoluokan yhtiöt kuten Nokia treidaavat myös Yhdysvalloissa. Markkinatoimijat pitävät käytännössä huolta siitä, että pörssien välille ei synny arbitraasitilanteita.
Tämä pitää paikkansa myös kryptovaluuttojen maailmassa. Jos krypto kurssit nousisivat merkittävästi yhdessä pörssissä, ammattisijoittajat alkaisivat myydä bottien avulla kryptoja kyseisessä kauppapaikassa. Sen jälkeen ne ostaisivat samoja kryptoja halvemmalla kurssilla muualta.
Tällaiset pakkovoittotilanteet eli abritraasit katoavat nopeasti tehokkailta markkinoilta. Tämän vuoksi krypto kurssit ovat varsin pienen hajonnan sisällä toisistaan eri pörsseissä.
Alla olevassa kuvassa on kryptovaluutta Moneron dollarihinta kymmenellä suurimmalla vaihtoparilla. Kuten näkyy, kurssierot ovat varsin pieniä.
Kuka päättää sitten krypto kurssit? Miten esimerkiksi Moneron kurssi yllä olevassa listauksessa määräytyy?
Ei ole olemassa mitään absoluuttisen oikeaa kurssia tietylle kryptovaluutalle. On vain kursseja eri pörsseissä, joista sitten erilaiset aggregaattisivustot muodostavat kurssin. Yllä oleva listaus käyttää myös yhtä tällaista algoritmia. Se muodostaa kryptovaluutta kurssit painotetulla keskiarvolla kaikista pörsseistä, joissa sitä voi ostaa ja myydä.
Painotettu keskiarvo tarkoittaa sitä, että treidausvolyymiltaan suurimmat pörssit saavat aina suurimman painoarvon. Krypto kurssit voivat hetkellisesti erota merkittävästi eri kauppapaikkojen välillä. Nämä kuitenkin katoavat nopeasti bottien toimesta, kuten yllä selitettiin. Normaalisti krypto kurssit ovat eri treidauspareilla ja kauppapaikoissa alle prosentin heitolla toisistaan.
Kryptovaluutta kurssit ovat Bitcoinin ohjaamia
Kryptovaluutta kurssit elävät omaa elämäänsä, aivan kuten osakkeetkin. Väärin. Kryptovaluuttojen kurssit liikkuvat todella paljon käsi kädessä. Tämän lisäksi koko markkinaa ohjaa suurin ja kaunein kryptovaluutta eli Bitcoin. Mistä tämä johtuu?
Ensimmäinen syy on historiallinen. Bitcoin on ensimmäinen ja vanhin kryptovaluutta. Niinkin myöhään kuin 2017, jättiläispörssit kuten Coinbase listasivat vain pari muuta kryptovaluuttaa lisäksi. Tilanne alkoi muuttua vasta vuoden 2018 aikana.
Altcoineihin on sijoitettu vakavammin alle viisi vuotta. ”Iso raha” valuu yhä edelleen varsin vähän Ethereumiin ja muihin altcoineihin.
Toinen merkittävä asia on likviditeetti. Iso raha ei voi tehdä sijoituksia pieniin kryptovaluuttoihin, vaan sen on aloitettava suurimmasta. Bitcoin on kuin jättimäinen valtamerilaiva, joka kääntyy hitaasti. Kun tällainen kolossi alkaa liikkua, sijoittajat heräävät.
Kryptovaluutta kurssit alkavat tämän jälkeen liikkua koko markkinassa. Pienemmät toimijat alkavat siirtää rahaa muihin kryptovaluuttoihin, joiden nousu käynnistyy Bitcoinin vanavedessä.
Käänteinen ilmiö tapahtuu kurssien laskiessa. Kun sijoittajien sentimentti alkaa muuttua, myyntiin laitetaan ensin kaikista riskialttiimmat sijoitukset. Pienien kryptovaluuttojen kurssit alkavat romahdella ensin, ja likviditeetti siirtyy askel kerrallaan kohti markkinan huippua.
Viime vuodet ovat kuitenkin opettaneet kryptosijoittajille jotain uutta. Jos joku vielä kuvitteli kryptovaluuttojen olevan muusta maailmasta irrallaan oleva omaisuusluokka, ei kuvittele enää. Jos Bitcoin ohjaa kryptomarkkinaa, niin Bitcoinia puolestaan ohjaa osakemarkkina.
Ja kuka ohjaa osakemarkkinoita? Yhdysvaltain keskuspankki. Kun keskuspankki alkaa kiristää rahapolitiikkaa ja nostaa korkoja, markkinoilta häviää ns. löysä raha. Tämän jälkeen riskinotto vähenee ja raha valuu markkinoilla pois riskeistä kohti turvallisempia sijoituskohteita.
Tämän vuoksi kryptovaluutta kurssit ovat kärsineet paljon vuoden 2022 karhumarkkinassa.
Tekninen analyysi ja kryptovaluutat
Tekninen analyysi on jo vuosikymmeniä vanha menetelmä markkinan liikkeiden ennustamiseen. Äkkiseltään voisi kuvitella, että kryptovaluutta kurssit ovat liian irrationaalisia. Jopa suuren kokoluokan kryptot voivat nousta tai laskea kymmeniä prosentteja päivässä useita kertoja vuodessa. Edes 10–20 prosentin nousu tunnissa ei ole mahdoton ajatus.
Voiko teknisen analyysin avulla ennustaa kryptovaluuttojen kurssien suuntaa? Vai onko tämän työkalun soveltaminen täysin toivotonta kryptojen maailmassa.
Tekninen analyysi toimii itse asiassa todella hyvin kryptojen maailmassa. Kunhan vain muistaa tietyt pelisäännöt. Tekninen analyysi ei ole koskaan sataprosenttisen oikeassa. Se tarjoaa todennäköisyyksiä tiettyihin skenaarioihin. Monet tuki- ja vastustasot sekä trendilinjat toimivat loistavasti kryptojen kohdalla.
Alla olevassa grafiikassa on hyvä esimerkki keväältä 2022. Bitcoinin oli muodostanut nousevan kanavan, josta kurssi breikkaa hyvin usein alaspäin. Kurssi kääntyi laskuun juuri kanavan katossa kohdattuaan myös 200 päivän liukuvan keskiarvon (purppura viiva) ja rikkoi lopulta pohjan pudoten yli 60 prosenttia huhtikuun huippujen alapuolelle. Aivan kuten tekninen analyysi myös ennusti.
Välillä markkinoille tulee ns. musta joutsen -eventtejä, jotka liikuttavat kursseja rajusti ja ”rikkovat” teknisen analyysin. Hyviä esimerkkejä ovat vuoden 2022 Celsiuksen ja FTX:n romahdukset. Tällaisia tapahtumia nähdään myös osakemarkkinoilla, mutta harvemmin.
Kryptomarkkinaa on paljon helpompi liikuttaa sen pienen koon takia. Tämän vuoksi kryptovaluutta kurssit reagoivat tiettyihin uutisiin osakkeita rajummin, mikä voi saada monet epäilemään teknisen analyysin toimivuutta.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö TA toimisi hyvin suurimman osan aikaa. Se tarjoaa hyviä vinkkejä siitä, missä kohtaa nousu- tai laskutrendin voisi olettaa kääntyvän. Teknisen analyysin perusteista on varmasti hyötyä kaikille, vaikka ei olisikaan aktiivinen päivätreidaaja.
Miksi kryptovaluutat kurssit laskivat 2022?
Kryptovaluutat kurssit ovat olleet laskussa koko vuoden 2022 ajan Kurssit ovat syöksyneet vuoden alusta kymmeniä prosentteja. Parhaiten pärjänneet kryptovaluutat ovat pudonneet vuoden 2021 huipuista reilut 70 prosenttia, mutta moni on 90-95 prosenttia laskussa.
Miksi kryptovaluutat kurssit ovat olleet niin kovassa laskussa? Olemme käyneet aihetta läpi lähes joka viikko sivustomme uutis- ja markkinakatsauksissa. Jos et seuraa vielä näitä artikkeleita, niin korjaa tämä virhe. Pysyt kärryillä kaikista kryptomarkkinan trendeistä.
Kryptovaluutta kurssit ovat laskussa, koska osakemarkkinat ovat laskussa. Tämä on lyhyt selitys. Osakemarkkinat ovat puolestaan laskussa, koska Yhdysvaltain keskuspankki eli Fed on alkanut kiristää rahapolitiikkaa. Löysän rahan ja nollakorkojen bileet ovat jatkuneet lähes tauotta vuoden 2008 finanssikriisistä lähtien.
Syy rahapolitiikan kiristykseen on raju inflaatio. Näin korkeaa inflaatiota ei ole nähty sitten 1980-luvun. Se tuhoaa kansalaisten ostovoiman ja ajaa talouden taantumaan, joten keskuspankin on tehtävä jotain. Ainoa keino on nostaa korkoja, mikä tarkoittaa taloudellisen toimeliaisuuden heikkenemistä.
Moni kuvitteli, että kryptovaluutat kurssit olisivat immuunit osakemarkkinoiden mahdolliselle alamäelle. Toisin on ollut asia. Kryptovaluutta kurssit ovat seuranneet itse asiassa jo vuosia osakemarkkinoiden suuntaa. Korrelaatio on ollut vuonna 2022 erittäin vahva.
Kryptovaluutat nähdään yhä korkean riskin sijoituskohteena. Kovimmille faneille kryptot ovat se varmin ja turvallisin sijoitus, mutta tämä on vain pieni joukko. Suuret massat ja suuren rahan sijoittajat ohjaavat markkinoita ja kursseja.
Kun markkina aikanaan lähtee taas nousuun, kryptot ja osakkeet kirivät varmasti ylöskin käsi kädessä.
Miten ylös kryptovaluuttojen kurssit voivat nousta?
Kryptovaluuttojen kurssit voivat 10-kertaistua tai jopa satakertaistua! Bitcoin nousee miljoonaan dollariin! Jokainen meistä on varmasti nähnyt erilaisia ennustuksia siitä, miten ylös kryptovaluuttojen kurssit nousevat. Mikä on tilanne realistisesti katsottuna? Ja miten tätä nousupotentiaalia voisi arvioida? Pohditaan sitä seuraavaksi.
Yleisin virhe on tuijottaa kryptovaluuttojen kurssia. Tämä kuulostaa hieman epäloogiselta, joten avataan ajatusta enemmän. Kurssipotentiaalia on helpompi ja viisaampi arvioida markkina-arvon kautta.
Ajattele esimerkkiä, jossa kryptovaluutan arvo on $1 ja markkina-arvo miljoona dollaria. Eli kolikoita on kierrossa miljoona kappaletta. Jos kurssi 10-kertaistuisi, sen markkina-arvo olisi 10 miljoonaa dollaria.
Jos esimerkkivaluutan kurssi nousisi $10 -> $20 sen markkina-arvo nousisi 10 miljoonaa dollaria. Eli yhtä paljon kuin $1 -> $10 mikä kymmenkertaisti kurssin! Mitä isommaksi markkina-arvo nousee, sitä enemmän rahaa tarvitaan, että kryptovaluutta kurssit liikkuvat.
Lisäksi markkina-arvo nousee jossain vaiheessa niin korkeaksi, että sen realistiselle kasvulle tulee rajat vastaan. Jos esim. Dogecoinin kurssi nousisi nykyisestä $0,1 -> $5 sen markkina-arvo olisi kaksi kertaa suurempi kuin Bitcoinin. Tuo ei tule koskaan tapahtumaan.
Kryptovaluuttojen kurssit voi myös asettaa nousupotentiaalin osalta yhteen ja katsoa kryptoja omaisuusluokkana. Esim. kullan markkina-arvo on noin 12.000 miljardia ja kryptojen juuri nyt alle miljardi.
On varsin realistista, että kryptovaluutat olisivat omaisuusluokkana kullan kokoinen. Se tarkoittaisi markkinan 15-kertaistumista. Kryptovaluutta kurssit nousisivat silloin 15x nykyisestä. Toki, osa enemmän, osa vähemmän, mutta noin keskimäärin.
Tässä oli muutama ajatus siitä, miten kryptovaluutta kurssit voi asettaa jonkinlaiseen haarukkaan nousupotentiaalin osalta. Älä keskity niinkään yksikköhintaan vaan pohdi markkin-arvoa. Saat sitä kautta paljon paremman yleiskuvan realistisesta potentiaalista.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!