Uutiset
13
helmi
markkinat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

13.2. Markkinakatsaus: kryptot vahvassa nousutrendissä!

Bitcoinin kurssi rikkoi 50.000 dollarin rajan! Bitcoin on vetänyt samalla myös muun kryptomarkkinan nousuun, mutta suurin osa altcoineista ei ole pysynyt sen perässä. Dymension on viikon suurin nousija, ja Monero puolestaan suurin laskija.

Bitcoinin kurssi rikkoi 50.000 dollarin rajan

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 50.000 dollaria. Edellisen markkinakatsauksen aikaan kurssi oli 43.500 dollaria, ja Bitcoin pyöri 43.000 dollarin tasolla myös viikko sitten. Takana on siis reilusti yli kymmenen prosentin nousut! Itse asiassa, Bitcoinin kurssi on noussut peräti kahdeksan päivää putkeen.

Alla on grafiikka päiväkohtaisilla kynttilöillä. Sininen viiva on 50 päivän keskiarvo ja purppura viiva puolestaan 200 päivän keskiarvo.

btc 1302

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoinin hinta kääntyi nousutrendiin kolme viikkoa sitten eli tiistaina 23. tammikuuta. Tuolloin käytiin alimmillaan 38.500 dollarissa. Bitcoinin hinta on noussut tästä kuopasta peräti 30 prosenttia.

Kaksi viikkoa sitten oli käynnissä selkeä konsolidointivaihe. Kurssi sai mukavasti tukea 50 päivän liukuvalta keskiarvolta, josta Bitcoin ponnisti todella väkevään nousuun. Tämä ralli on yhä käynnissä.

Suurin tekijä nousun taustalla lienee Grayscalen spot Bitcoin ETF -rahasto, jonka myyntipaine oli vastuussa myös kurssilaskusta tammikuun alkupuolella. Grayscalen rahaston myynnit alkoivat pienentyä merkittävästi samalla hetkellä, kun Bitcoinin kurssi lähti lentoon.

Käsittelemme ETF-aihetta tarkemmin tämän viikon uutiskatsauksessa.

Viime perjantaina nähtiin Grayscalen pienin ulosvirtaus päivätasolla: vain 51,8 miljoonaa dollaria. Vielä kuukausi sitten Grayscalen ETF-osuuksia myytiin 10 kertaa suurempia määriä.

Toinen tekijä Bitcoinin kurssinousussa on todennäköisesti osakkeiden nousutrendi, mikä kertoo sijoittajien laajasta riskinottohalukkuudesta. Yhdysvaltain osakemarkkinoita kuvaava S&P 500-indeksi on noussut lokakuun pohjista 14/15 viikosta ja rikkoi äskettäin myös historiallisen 5000 pisteen rajan.

Nousu on saanut monet analyytikot hämmentyneiksi, sillä maailmalta tulee samaan aikaan paljon heikkoa talousdataa, ja etenkin Kiina vaikuttaa olevan valtavissa ongelmissa. Myös Yhdysvaltain dollari-indeksi on alkanut vahvistua vuoden 2024 alusta, mutta sekään ei näytä hidastavan markkinoita! Normaalisti dollari-indeksi eli DXY kulkee päinvastaiseen suuntaan kuin osake- ja kryptomarkkina.

Bitcoin-sijoittajat ovat syystäkin hyvissä fiiliksissä. Bitcoinin kurssi on noussut kolmessa viikossa 30 prosenttia ja tarvitsee enää 40 prosentin nousun tehdäkseen uudet ATH-lukemat. Juuri nyt uusi ATH näyttää varsin todennäköiseltä vuoden 2024 aikana.

Kurssikehitys on ollut hämmästyttävän vahvaa, kun huomioidaan, että käynnissä ei ole mitään laajempaa kryptobuumia. Jos Bitcoin seuraa perinteisiä neljän vuoden syklejä, kovimmat nousut nähtäisiin vasta vuonna 2025.

On myös hyvä muistaa, että Bitcoin halvingiin on aikaa vain noin kaksi kuukautta. Se tuo uutisiin ETF:n lisäksi toisen kurssinousua tukevan narratiivin. Hyvältä siis näyttää!

Bitcoinin dominanssi näkyy altcoin-markkinassa

Tarkastellaan seuraavaksi altcoin-markkinaa. Heti kärkeen on todettava, että viime viikkojen nousu on ollut hyvin Bitcoin-vetoista. Bitcoinin dominanssi putosi tammikuussa alimmillaan 50,8 prosenttiin, mutta siitä on noustu noin 54 prosentin tasolle. Noin puolet noususta on tullut edeltävän viikon aikana.

Altcoinit eivät pysy Bitcoinin kyydissä, ja tämä näkyy hyvin alla olevassa kuvassa. Siinä on listattuna top 15 -altcoinit Bitcoiniin verrattuna.

alts 1302

Top 15 -kryptoista plussalla ovat viikkotasolla vain Solana ja Avalanche, mutta nekin vain muutaman prosentin. Ethereumin kurssi on pysynyt lähes Bitcoinin tasolla, sillä laskua on kertynyt vain 1,4 prosenttia. Loput suurimmista kryptoista ovat selvästi miinuksella viikon ajalta.

Viikon nousijat

Top 100 -lista näyttää myös vahvasti punaiselta kun tarkastelussa on kurssikehitys vs. Bitcoin. Vain neljä altcoinia on noussut yli 15 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. Nämä ovat DYM (+54 %), Beam (+40 %), Kaspa (+22 %) ja Stacks (+20 %).

Listan kovin nousija on Dymension-platformin DYM-token. Syy sen nousuun on selvä, sillä Dymension lanseerasi MainNetin vain reilu viikko sitten.

Dymension on uusi modulaarinen lohkoketju, joka linkittyy Celestiaan. Modulaarisuus on yksi kuumimpia trendisanoja markkinoilla, joten ei ihme, että DYM-token on lähtenyt heti lentoon.

Kolmantena oleva Kaspa vaikuttaa nousevan, koska sen KAS-token listattiin suosittuun Changelly-pörssiin. Kaspaa ei voi toistaiseksi ostaa esimerkiksi Binancesta tai Coinbasesta, joten pörssivalikoiman laajentuminen on otettu markkinoilla ilolla vastaan. Kaspan kurssinousua tukee myös tekninen analyysi.

Viikon laskijat

Viikon suurimmat laskijat ovat puolestaan Monero (-24 %), Frax Share (-24 %), Wemix (-18 %) ja Jupiter (-17 %).

Privaattikrypto Monero otti kovaa hittiä viime viikolla, kun markkinoiden johtava kryptopörssi Binance päätti poistaa sen listoiltaan. XMR-token laski uutisen myötä kymmeniä prosentteja, mutta sen kurssi on sentään palautunut hieman pohjilta ylemmäs.

Monero löytyy suurista pörsseistä vielä Gate.io:n, KuCoinin ja Krakenin listoilta. Voidaan varmasti olettaa, että nämäkin taipuvat lähivuosina regulaattoreiden paineessa.

Neljänneksi eniten on laskenut Jupiterin JUP-token, joka uhkaa pudota ulos top 100 -listalta. Se on tällä hetkellä sijalla 99. Jupiter on dollareissa mitattuna yksi historian suurimmista airdropeista. Kyseessä on Solana-alustalla toimiva DEX eli hajautettu pörssi.

Jupiter tuli markkinoille kaksi viikkoa sitten kahden dollarin kurssilla ja 2,5 miljardin dollarin valuaatiolla. Airdropin saaneet sijoittajat kotiuttivat välittömästi voittoja, ja tokenin kurssi romahti hetkessä alle 0,70 dollarin. Tämän jälkeen kurssi on valunut hiljalleen alemmas ja on nyt 0,5 dollarin tasolla.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.