Kryptovaluuttapörssit
17
loka
kraken kokemuksia arvostelu

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kraken kokemuksia ja arvostelu

Kraken on yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Tämä artikkeli on Kraken arvostelu suomeksi. Käymme läpi kaikki pörssin tärkeimmät ominaisuudet tilin avaamisesta lähtien. Löydät myös Kraken kokemuksia sekä muita hyödyllisiä vinkkejä.

Kraken on amerikkalainen pörssi

Kraken kiistatta yksi markkinoiden tunnetuimmista kauppapaikoista. Kyseessä on amerikkalainen pörssi, joka on perustettu jo vuonna 2011. Krakenin perustaja on tunnettu Bitcoin-entusiasti Jesse Powell. Hän on todellinen ”Bitcoin OG” ja ollut mukana skenessä jo yli kymmenen vuotta.

Kraken-pörssi avasi virallisesti ovensa syksyllä 2013.

Krakenin päämaja sijaitsee San Franciscossa. Samassa kaupungissa sijaitsee myös Coinbasen pääkonttori. Nämä pörssit ovat toimineet yhdysvaltalaisten asiakkaiden ykkösvaihtoehtona jo vuosikausia. Kraken on kaksikosta selkeästi pienempi, mutta asiakkaita pörssillä on silti yli seitsemän miljoonaa.

Krakenilta löytyy myös Yhdysvaltain FinCEN-lisenssi sekä Kanadan FINTRAC-lisenssi. Sen tytäryhtiöt ovat rekisteröity myös Iso-Britanniassa, Australiassa sekä Japanissa ko. maiden regulaattoreille. Krakenin kurssitietoja käyttää mm. Bloomberg terminaali.

Yhtiö on parantanut infraansa merkittävästi viime vuosina ja uusinut myös ulkoasuaan. Krakenia voi pitää todella luotettavana toimijana markkinoilla. Kyseessä on myös tuttu kauppapaikka monille suomalaisille.

Kraken rekisteröinti

Krakenin käyttö aloitetaan rekisteröitymällä palveluun. Kyseessä on nopea ja simppeli toimenpide. Klikkaa itsesi Krakenin etusivulle alla olevasta linkistä.

Rekisteröidy Krakenille

Tämä artikkeli kuvaillaan desktop-version eli tavallisen selainversion kautta. Jos käytät mobiililaitetta, osa toiminnoista löytyy hieman eri paikasta.

Klikkaa etusivun oikeasta ylänurkasta Create Account -painiketta. Ruudulle avautuu seuraavaksi rekisteröintilomake.

Kraken rekisteröinti

Syötä lomakkeelle toimiva sähköpostiosoite, käyttäjätunnus sekä salasana. Valitse myös kotimaasi ja hyväksy palvelun käyttöehdot. Klikkaa tämän jälkeen Create account -painiketta.

Seuraavaksi ruudulle tulee tilin aktivointisivu. Kraken lähettää sähköpostiisi aktivointikoodin, joka syötetään Activation code -laatikoon. Aktivoi tilisi, niin rekisteröinti on valmis!

Kraken tilin varmennus

Kraken tukee sekä talletuksia että kotiutuksia euroilla. Jos haluat tallettaa euroja Kraken-tilillesi, sinun on ensin suoritettava KYC eli tilin varmennusprosessi. Klikkaa päävalikon oikeassa ylänurkassa olevaa nimeäsi, niin alasvetovalikko avautuu. Valitse tämän jälkeen Get Verified.

Tilin varmennus

Kraken tarjoaa kolme erilaista KYC-tasoa: Starter, Intermediate ja Pro.

Starter-vaihtoehdossa pystyt tallettamaan palveluun kryptovaluutta ja suorittamaan sillä myös kotiutuksia tiettyyn rajaan asti. Pankkitalletukset avautuvat puolestaan Intermediate-tasolla. Pro-level on tarkoitettu ammattisijoittajille.

Tilin varmennus

Klikkaa Verify-painiketta Intermediate-tasolla ja seuraa ohjeita näytöllä. Varmennus kestää normaalisti vain muutaman minuutin. Kyseessä on täysin standardi toimenpide kaikissa palveluissa, joissa tehdään pankkisiirtoja. Tästä kohdasta ei ole meillä negativiisia Kraken kokemuksia.

Kraken rahansiirto euroilla

Kun tilisi on varmennettu, voidaan suorittaa Kraken rahansiirto euroilla eli talletus tilillesi. Klikkaa päävalikosta Funding, niin pääset katselemaan tilisi saldoa.

Account balances -listalla pitäisi näkyä oletuksena euro sekä muita tunnetuimpia fiat-valuuttoja. Jos näin ei ole, hae Search-laatikosta Euro.

Talletus euroilla

Voit myös klikata tähti-ikonia ja tehdä siitä suosikkivaluuttasi. Näin ollen eurot eivät häviä balanssilistalta missään vaiheessa. Klikkaa seuraavaksi Deposit-painiketta.

Tämän jälkeen valitset käytettävän talletustavan.

kraken talletus euroilla

Voit valita esimerkiksi Clear Junction (Instant & SEPA). Jos pankkisi tukee välitöntä siirtoa, saat rahat tilillesi ilman viivettä. Muussa tapauksessa siirto tehdään tavallisena SEPA-talletuksena. Nämäkin ovat yleensä perillä muutamissa tunneissa tai viimeistään seuraavana pankkipäivänä.

Kun olet valinnut käytettävän pankin, saat ruudulle tiedot käytettävästä pankkitilistä (IBAN & SWIFT) sekä referenssikoodin. Syötä tämä koodi pankkisiirron viestikenttään. On tärkeää syöttää koodi täsmälleen oikein, jotta talletus löytää tiensä juuri sinun tilillesi.

Suosittelemme aina kokeilemaan talletuksia ja kotiutuksia ensin pienellä summalla.

Kraken kryptovaluutan osto

Kraken tarjoaa muutaman eri tavan ostaa kryptovaluuttaa. Aloittelijoille helpoin tapa on klikata päävalikosta Buy Crypto -painiketta. Pääset tästä yksinkertaiselle sivulle, josta voit ostaa kryptovaluuttaa. Klikkaa ensin Buy-painiketta ja hae sitten avautuvasta listasta se kryptovaluutta, jota haluat ostaa.

Seuraavaksi avautuu erillinen ostolomake.

bitcoin osto euroilla

Yllä olevassa kuvassa valuuttana käytetään dollareita, mutta todennäköisesti sinä olet tehnyt talletuksen euroilla. Syötä haluamasi euromäärä, jolla haluat kryptovaluuttaa ostaa. Klikkaa tämän jälkeen Review-painiketta niin pääset oston vahvistussivulle. Hyväksy lopuksi osto.

Saat astetta fiksumman ostotavan esiin klikkaamalla mustan bannerin vasemmasta ylänurkasta suurennuslasia.

Valitse markkina

Tämä avaa popupin, jossa voit hakea haluamasi kryptovaluuttojen vaihtoparit. Jos haluat ostaa kryptovaluuttaa euroilla, valitse ensin EUR ja hae sitten Search-laatikosta haluamasi kryptovaluutta.

btc euro

Ostetaan tässä esimerkissä Bitcoinia. Klikkaa lopuksi valkoista Trade-painiketta. Se vie sinut kehittyyneempään versioon ostolomakkeesta.

Tältä sivulta voit ostaa bitcoinia haluamallasi hinnalla (Limit-osto) tai klikata Market-painiketta, jolloin kauppa tehdään markkinahinnalla heti. Limit-vaihtoehdolla kauppa ei välttämättä toteudu välittömästi, jos kurssi liikkuu hieman väärään suuntaan.

btc-euro-adv

Advanced-painikkeesta saat esiin lisää vaihtoehtoja sekä vivutuksen.

Trade-sivulta löydät myös linkit Orders, Positions, Trades. Voit katsella tätä kautta avoimia positioitasi sekä vanhoja treidejä.

Kryptovaluutan myynti ja vaihto Krakenilla

Kryptovaluutan myynti euroiksi sekä vaihto toisiin valuuttoihin tapahtuu täysin samalla tavalla. Tarjolla on jälleen aloittelijoiden versio, eli klikkaa halutessasi päävalikosta Buy Crypto. Ruudulle avautuu vastaava lomake kuin ostettaessa.

Voit vaihtoehtoisesti edetä kehittyneemmällesivulle aivan kuten ostotilanteessa. Hae ensin haluamasi valuuttapari (esim. BTC/EUR) ja klikkaa päävalikosta Trade.

btc-euro-sell

Tällä kertaa valitset Buy / Sell vaihtoehdoista jälkimmäisen. Samalla painikkeiden väri vaihtuu myös punaiseksi. Voit jälleen tehdä kaupat markkinahinnalla (välittömästi) tai määrittää itse myyntihintasi (limit).

Kraken kokemuksia – Kraken Pro

Jos edellä mainitut tavat ostaa ja myydä eivät miellytä, niin Krakenilta löytyy myös erillinen Pro-näkymä. Tämä muistuttaa enemmän perinteistä pörssiä. Se sopii sinulle, jos kaipaat ruudullesi kurssigrafiikkaa.

Voit suorittaa sekä ostoja että myyntejä Pro-näkymästä.

Kraken Pro painike

Linkki Pro-sivulle löytyy päävalikon alla olevan mustan bannerin oikeasta reunasta. Katso yllä oleva kuva.

Tämän jälkeen sinut yhdistetään Krakenin Pro treidausterminaaliin. Täältä löydät hyvin pitkälle samat ominaisuudet, mitä edellä oli jo selitetty Trade-sivulla.

Pro-sivun näkymä

Pro-terminaalin näkymä ja musta tausta voi olla joillekin treidaajille miellyttävämpi. Trade-sivun laatikot kun eivät ole aivan selkeimpiä käyttöliittymän suunnittelun kannalta.

Kraken Pro riittää ominaisuuksiltaan varmasti vaativammallekin käyttäjälle.

Kraken kotiutus ja talletus

Krakeniin on totta kai mahdollista tallettaa myös kryptovaluuttaa. Pörssi tukee kaikkia markkinoiden suosituimpia kolikoita talletuksiin sekä kotiutuksiin.

Jos haluat tallettaa kryptovaluutta, klikkaa päävalikosta Funding. Klikkaa seuraavaksi Deposit-nappia, mikä avaa popupin eri kryptovaluutoista. Etsi haluamasi kryptovaluutta ja klikkaa sitä niin pääset seuraavaksi erilliselle talletussivulle.

kraken-talletus-eth

Yllä olevassa esimerkissä tehdään talletusta Ethereumilla. Jos et ole tehnyt aiemmin vielä talletusta, sivulla näkyy GENERATE NEW ADDRESS -painike. Klikkaa sitä luodaksesi talletusta varten osoitteen.

Bitcoin-talletuksista on mainittava hieman negatiivisia Kraken kokemuksia. Pörssi vaatii bitcoineilta neljä (4) vahvistusta, joka on selvästi kilpailevia vaihtoehtoja enemmän. Usein BTC-talletukset hyväksytään jo kahdella (2) vahvistuksella. Tosin, Kraken tukee myös talletuksia salamaverkolla, mikä on hyvä asia.

Kraken kotiutus tapahtuu myös Funding-sivulta. Klikkaa tällä kertaa Withdraw-painiketta ja etsi haluamasi kryptovaluutta. Ruudulle avautuu vastaava sivu kotiutusta varten.

Kun suoritat kotiutusta ensimmäistä kertaa, sinun on lisättävä uusi osoite. Klikkaa Add Address -painiketta. Syötä sen jälkeen Description (osoitteen kuvaus) sekä Address (lompakkosi osoite) ja klikkaa Save Address.

Kraken lähettää sähköpostiisi mailin, jossa on vahvistuslinkki tälle operaatiolle. Tämän jälkeen voit suorittaa kotiutuksen kyseiseen osoitteeseen.

Kraken kulut

Kraken soveltuu kulujensa puolesta ammattimaiseen käyttöön. Jos käytät edellä kuvattua Kraken Pro -näkymää kauppojen tekoon, kulut lähtevät 0,16 % (Maker) ja 0,26 % (Taker) tasolta. Suurilla volyymeilla ne putoavat aina 0 % (Maker) ja 0,1 % (Taker) -tasolle saakka.

Matalan kulutason pörsseissä puhutaan yleensä 0,1-0,2 prosentin kulutasosta. Eli Kraken on tässä suhteessa hyvin kilpailukykyinen vaihtoehto.

Tutustu Krakeniin nyt!

Markkinoiden tunnetuimpien kryptovaluuttojen talletus on kulutonta. Harvinaisempien tokenien kohdalla voidaan periä hyvin pieni talletuskulu. Näet mahdollisen kulun sekä minimitalletuksen määrän talletussivulta.

Kryptovaluuttojen kotiutuksista peritään aina kulu. Tämä koskee jokaista maailman pörssiä ja lompakkoa. Kulu on maksettava, jotta verkon louhijat/ylläpitäjät käsittelevät transaktion. Sen suuruus riippuu käytettävästä kryptovaluutasta.

Eurotalletukset ovat lähes poikkeuksetta ilmaisia. Kotiutuksia pääsee tekemään noin euron kuluilla.

Kraken turvallisuus ja 2FA

Kraken on tunnettu ennen kaikkea turvallisena ja luotettavana kauppapaikkana. Sitä käyttävät yksityisasiakkaiden lisäksi myös lukuisat instituutiot. Klikkaa omaa nimeäsi päävalikon oikeasta ylänurkasta ja valitse Security.

Krakenin turvallisuus

Security Overview tarjoaa yleisnäkymän aktiivisista sessioista sekä sisäänkirjautumisista. Voit vaihtaa tältä sivulta myös salasanaasi.

2FA Settings on tärkeä sivu. Kraken myös vaatii kaksivaiheisen autentikoinnin käyttöönottoa sisäänkirjautumisen yhteydessä.

2FA käyttö

Voit käyttää Google Authenticator -applikaation lisäksi myös Yubikey-sovellusta. Jos haluat lisäturvaa tilillesi, ota 2FA käyttöön myös transaktioiden sekä treidien hyväksymiseen.

Krakenilta löytyy myös erillinen Global Settings Lock. Voit lukita sen avulla tilisi asetukset. Jos joku pääsee Kraken-tilillesi, hän ei voi lisätä esimerkiksi osoitetta kotiutusta varten eikä muuttaa mitään muitakaan tietoja.

Kun turvallisuudesta puhutaan, tuskin kellään on muita kuin positiiivisia Kraken kokemuksia. Tämän pörssin asetukset riittävät varmasti vaativallekin käyttäjille.

Kraken staking

Staking eli steikkaus on noussut viime vuosina suureen suosioon. Kyseessä on tapa tienata passiivista tuloa lukitsemalla kryptovaluuttasi palveluntarjoajan haltuun. Steikkausta voisi kutsua myös korkeakorkoiseksi säästötiliksi.

Teknisesti lahjakkaat henkilöt osaavat asentaa ohjelmia ja liittyä staking-pooleihin ilman pörssejäkin. Pörssien staking-palvelut sopivat henkilöille, jotka haluavat korkotuottoa helposti. Krakenin korkopalvelun löydät Earn-linkistä -linkin takaa päävalikosta.

kraken steikkaus

 

Kraken tarjoaa steikkausta tällä hetkellä parille kymmenelle kryptovaluutalle sekä euroille ja dollareille. Tarjolla on siis korkoa myös suosituimmille fiat-valuutoille! Kryptovaluuttojen steikkauksesta saatu korko vaihtelee kolikon mukaan. Yleensä korko pyörii 5-15 prosentin välillä (vuosikorko).

Steikkaus sopii hyvin henkilölle, joka säilyttää joka tapauksessa valuuttaa pörssissä pitkäaikaisena sijoituksena. Jos et treidaa kolikoita aktiivisesti, voit laittaa ne hyvin myös keräämään korkoa.

Tutustu ennen steikkausta sen käyttöehtoihin ja sääntöihin. Valuuttasi siirretään steikkauksen yhteydessä erilliselle Staking-tilille.

Kraken kokemuksia ja yhteenveto

Kraken on yksi markkinoiden suurimpia ja tunnetuimpia pörssejä. Kyseessä ei ole aivan Binancen tai Coinbasen kaltainen jättiläinen. Kraken on silti spot-volyymeissa mitattuna markkinoiden top 5 -pörssi.

Bitcoinkeskuksella on paljon positiivisia Kraken kokemuksia. Kyseessä on varmatoiminen ja luotettava pörssi, josta löytyy laaja tarjonta sekä hyvä likviditeetti pienillä kuluilla. Kotiutukset ja talletukset sujuvat ripeästi, ja monipuoliset turvallisuusasetukset ovat erinomainen lisä.

Krakenista ei ole teknisesti ottaen mitään pahaa sanottavaa. Pörssin tarjonta riittää taatusti suurimmalle osalle treidaajia. Tunnetuimpien valuuttojen lisäksi Krakenista löytyvät myös mm. suosituimmat DeFi- tokenit. Kulut ovat myös hyvin lähellä suuria kilpailijoita.

Pörssin heikkous on mielestämme sen käyttöliittymä. Se on meidän makuun hieman vanhahtava ja pysynyt samana jo vuosikausia. Markkinoilta löytyy ulkonäöltään selkeämpiä pörssejä. Tässä on kuitenkin kyse makuasioista, joten moni voi hyvin olla myös eri mieltä!

Krakenille löytyy totta kai myös erinomainen mobiiliappi (iOS ja Android).

Avaa Kraken-tili tästä

Ota Kraken seurantaan myös sosiaalisessa mediassa. Twitter-handle on @krakenfx, ja Reddit-sivu löytyy osoitteesta reddit.com/r/kraken/.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!