Miten koronavirus vaikuttaa kryptovaluuttoihin?

koronavirus bitcoin

Koronaviruksesta on tullut nopeasti vuoden 2020 suurin puheenaihe. Alkaa näyttää siltä, että koronavirus on pian myös maailmanlaajuinen epidemia eli pandemia. Mikä sen vaikutus on pörsseihin sekä kryptovaluuttoihin? Sitä pohdimme tässä artikkelissa.

Coinmotion banneri

Jos haluat tutustua aiheeseen videon kautta, niin tsekkaa alla oleva Bitcoinkeskuksen suosittu Youtube-klippi tästä aiheesta.

Koronavirus on huomattavasti kausi-influenssaa vaarallisempi

Koronavirus on ollut otsikoissa tammikuun lopulta lähtien. Todellisuudessa tartuntoja ilmestyi jo aiemmin, eikä kukaan taida uskoa tällä hetkellä Kiinasta saatavaa informaatiota virukseen liittyen. Saamme tietää totuuden viruksen leviämisestä joskus tulevaisuudessa – jos silloinkaan.

Tartuntojen määrän epäillään olevan huomattavasti annettuja lukuja suurempi. Tämän takana voi olla esimerkiksi viranomaisten tietoinen salailu tai peittely sekä yksinkertaisesti puutteelliset testausmenetelmät.

Kiinan väestö on kooltaan niin valtava, että kaikkia tartunnan saaneita ei ole vieläkään ehditty edes testaamaan. Se on joka tapauksessa jo selvää, että koronavirus on huomattavasti tavallista kausiflunssaa vaarallisempi monin eri tavoin.

Koronaviruksen kuolleisuus on ensinnäkin huomattavasti kausi-influenssaa korkeampi. Tällä hetkellä se on taudin alkulähteillä parin prosentin luokkaa ja muualla maailmassa noin prosentti. On toki positiivista, että valtaosa tartunnan saaneista toipuu ilman vakavia oireita ja toipuu parissa viikossa.

Ongelmana on myös leviäminen myös sellaisten ihmisten kautta, jolla ei ole oireita. Lisäksi koronavirus säilyy hengissä erilaisilla pinnoilla harmittavan kauan.

Karanteenit ovat pysäyttäneet Kiinan

Monet ovat nähneet viimeisen kuukauden aikana kuvia ja videoita Kiinasta, jossa maan kansalaisia on evakuoitu varsin rajuin ottein. Kiinan valtio on ryhtynyt todella poikkeuksellisiin toimiin pyrkiessään rajoittamaan viruksen leviämistä.

Pahimmillaan noin 800 miljoonaa ihmistä on ollut jonkinlaisen karanteenin alaisuudessa. Tämä vastaa kymmentä prosenttia koko maailman väestöstä.

Karanteenit ovat kestäneet viikkoja ja näyttäisivät myös jatkuvan pitkään. Kun koko yhteiskunta pysähtyy näin rajusti, sillä on vakavia seurauksia Kiinan taloudelle. Suurin ongelma on luonnollisesti tuotantoketjuissa, jotka katkeavat välittömästi.

Nykyisessä tehostetussa yhteiskunnassa on varsin pienet varastot ruokaa tai mitä tahansa muitakaan tarvikkeita. Kun tehtaat pysähtyvät ja työläiset ovat karanteenissa, hyllyt ja varastot alkavat tyhjenemään hyvin nopeasti.

Tämä on aluksi Kiinan ongelma, mutta pian se leviää myös eri aloille ympäri maailman.

Koronaviruksen vaikutukset osakemarkkinoilla

Viruksen vaikutukset on helpompi nähdä maailman osakemarkkinoilla. Vuoden alussa kurssit eivät välittäneet koronaviruksesta lainkaan, mutta tartuntojen levitessä naapurimaihin ja Italiaan, osakemarkkinat alkoivat yskiä.

Kiina on hyvin ongelmallinen paikka tällaiselle virukselle. Se on ollut ensinnäkin koko maailmantalouden veturi koko vuosituhannen. Tämän lisäksi Kiina tuottaa valtavat määrät komponentteja eri kansainvälisten yritysten tarpeisiin.

Kun Kiinan tehtaista ei tule komponentteja teknologia-alan tuotteisiin, tehtaat alkavat pian pysähtyä myös muualla maailmassa. Tämä johtaa pian lomautuksiin ja erilaisiin ongelmiin ihmisten työpaikkojen kanssa.

Matkapuhelinvalmistaja Apple oli yksi ensimmäisiä jättiyhtiöitä, jotka varoittivat tuloksista. Nyt on nähty myös ensimmäiset koronaviruksen aiheuttamat konkurssit matkailualalla. Etenkin lentoyhtiöt ja koko matkailuala voivat kärsiä tapahtuneesta pitkän aikaa.

Kenties suurin ongelma on siinä, että kukaan ei osaa arvioida vielä tässä vaiheessa ongelmien kestoa ja voimakuutta.

Romahduttiko koronavirus Bitcoinin?

No entä sitten kryptovaluutat? Bitcoinin kurssi on noussut kullan tavoin vahvasti koko alkuvuoden 2020 kriiseistä huolimatta. Kultahan on perinteinen turvasatama, mutta Bitcoinin on tämä status vielä hankittava.

Pitkään näytti siltä, että virus ei vaikuttaisi kryptovaluuttoihin. Helmikuun lopulla on alkanut kuitenkin tapahtua. Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kurssi on romahtanut huolella muun osakemarkkina tavoin.

On kuitenkin syytä muistaa, että Bitcoin-markkina elää omaa elämäänsä. Se nousee ja laskee riippumatta maailman tapahtumista. Välillä nousut tai laskut osuvat sellaisiin päiviin, jolloin ”ulkomaailman” uutisista voisi vetää jotain johtopäätöksiä.

Emme voi vetää suoraa linkkiä koronaviruksen vaikutuksesta Bitcoiniin kuten esimerkiksi voimme tehdä perinteisten yritysten kanssa. Bitcoinin verkko pyörii itsestään, oli virusta tai ei. Pörssejä voidaan ylläpitää etänä, eikä tällä hetkellä ole tiedossa mitään käyttökatkoja edes aasialaisissa palveluissa.

Koronavirus voi kuitenkin vaikuttaa sijoittajien mielipiteeseen. Jos sentimentti muuttuu liian pelokkaaksi, ihmiset kippaavat helposti kaikenlaiset sijoitukset yli laidan ja vaihtavat ne käteiseen, joka vaihdetaan sen jälkeen esimerkiksi säilykkeisiin ja muihin tarvikkeisiin karanteenin varalle.

Bitcoin on varmasti joidenkin mielestä digitaalista kultaa ja digitaalinen kultasatama, mutta todella syvän kriisin keskellä sillä voi olla varsin vähän käyttöä. Tällä hetkellä tarvitset vielä euroja lähikauppasi tiskille – edes kultakolikosta ei ole hyötyä ennen kuin todella synkkinä aikoina.

Koronavirus on iskenyt yhteen sektoriin ja se on louhinta. Bitcoinin louhinnasta jopa 65% tapahtuu Kiinassa, joten koronavirus on aiheuttanut mm. viivästyksiä uusien louhintalaitteiden valmistukseen ja joidenkin pienien farmien sulkemisen. Mitään laajempia vaikutuksia ei ole kuitenkaan nähty.

Koronavirus ja Bitcoin halving

Ennen koronavirusta, Bitcoin halving eli Bitcoinin lohkopalkkioiden tuleva puoliintuminen oli kryptomaailman suurin puheenaihe. Tämä tapahtuu noin toukokuun puolivälissä. Se on merkinnyt historiallisesti aina alkua todella rajulle nousumarkkinalle.

Bitcoin-sijoittajat ovat alkaneet jo panikoida, että koronavirus voisi sotkea mallinnukset Bitcoinin suotuisasta kurssikehityksestä! Suositun Stock-To-Flow mallin kehittänyt nimimerkki PlanB kommentoi asiaa Twitterissä:

I believe in:
1) supply cap, pow (predictable flow), being able to check money supply (stock) myself on a raspberry pi
2) network effects
3) cointegration of price and stock-to-flow as a result of 1 and 2

Mallin kehittäjä huomautti, että Bitcoinin kurssi on edelleen reilusti yli ennusteiden jopa viime päivien romahduksen jälkeen. Tärkeä rajapyykki on 8200$ kurssi, jonka alitus olisi todella huolestuttava merkki. PlanB:n mukaan kurssin pitäisi olla vähintään 10.000$ toukokuussa.

Jos siis uskoo Bitcoiniin isossa kuvassa ja luottaa halvingin myötä tulevaan historiallisesti todistettuun nosteeseen, ei ole syytä ainakaan vielä huolestua. Kukaan ei tunnu esimerkiksi muistavan, että Bitcoinin kurssi oli vielä vuoden vaihteessa vain reilut 7000 dollaria. Nousua on yhä kymmeniä prosentteja vuoden 2020 puolella.

Jos koronavirus aiheuttaa laajaa paniikkia osakemarkkinoilla, se voi heijastua jollain tavoin myös Bitcoinin kurssiin – ainakin lyhyellä tähtäimellä. Voiko sillä olla myös laajempia vaikutuksia vai tuleeko Bitcoinista digitaalinen turvasatama? Sen aika näyttää.

Bitcoin syntyi edellisen finanssikriisin raunioista vuoden 2008 ja 2009 taitteessa. Meillä ei ole vielä historiallista näyttöä siitä, miten Bitcoin käyttäytyisi osakemarkkinoiden romahtaessa.

Todennäköistä on kuitenkin se, että keskuspankit pyrkivät elvyttämään markkinoita kovalla kädellä. Etenkin Yhdysvalloissa, jossa on tulossa pian presidentinvaalit. Kulissien takana on varmasti käynnissä tietynlainen texas holdem pokeripeli maailman vaikutusvaltaisimpien henkilöiden kesken.

Donald Trump tekee varmasti kaikkensa estääkseen osakemarkkinoiden romahtamisen, mikä pilaisi hänen jatkohaaveensa…

Kuva: Gerd Altmann from Pixabay

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*