Perustiedot
08
marras
bitcoin standardi kirja-arvostelu

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kirja-arvostelu: Bitcoin-standardi – kohti avointa rahajärjestelmää

Bitcoin-standardi on syksyn 2019 kuumin uutuus Suomen Bitcoin-skenessä. Kirja hankittiin nopeasti myös Bitcoinkeskuksen toimistolle luettavaksi. Nyt teos on kahlattu läpi, joten on aika kirjoittaa Bitcoin-standardi arvostelu. Tämä artikkeli esittelee kirjan tekijän ja sisällön sekä kertoo, kenelle kirja sopii parhaiten luettavaksi.

The Bitcoin Standard (Bitcoin-standardi)

Ensin pari sanaa itse kirjan tekijöistä. Bitcoin-standardi on vuonna 2019 valmistunut suomennos Saifedean Ammousin alkuperäisteoksesta The Bitcoin Standard. Ammous on Libanonista kotoisin oleva taloustieteen professori, joka nousi kuuluisuuteen vuonna 2018 kirjanjulkaisunsa myötä.

Ammous ei ole Bitcoin ”OG”, vaan hän on tullut skeneen taloustieteiden puolelta. Kyseessä on vankka itävaltalaisten koulukunnan ja kultaan perustuvan rahapolitiikan kannattaja, mikä tulee hyvin esille Bitcoin-standardi -kirjassa. Alla olevalla videolla Ammous puhuu Ludvig von Mises-instituutissa.

Nyt Ammousin suosittu kirja löytyy myös suomenkielisenä versiona. Käännöstyö on tehty vapaaehtoisvoimin ns. meritähtiorganisaation muodossa. Suomennoksen takaa löytyvät Niko Laamanen, Laura Oinonen (pääkääntäjä), Thomas Brand, Tomi Laitila ja Anita Kalergis. Kyseiset henkilöt ovat Suomen Bitcoin-skenen aktiivisia jäseniä.

Suomi-version organisoi Niko Laamanen, joka on yksi Suomen Bitcoin-skenen tunnetuimmista kasvoista. Laamanen toimi myös Suomen Kryptovaluuttayhdistys Ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana. Bitcoin-Standardia myydään Konsensus Networkin verkkokaupassa.

Bitcoin-standardi: sisällön kuvaus

Bitcoin-standardin alkuperäisteos on 272 sivua ennen liitteitä ja loppusanoja, mutta suomenkielinen versio on yli 400-sivuinen lukupaketti. Eroon vaikuttaa käytetty kieli, fontti sekä hieman suurempi riviväli.

Suomi-versiossa on myös parikymmentä sivua ylimääräistä sisältöä, mitä ei alkuperäisteoksesta löydy. Kyseessä on myös yksi kirjan parhaista luvuista: Bitcoin-standardi skaalausratkaisuna.

Mistä Bitcoin-standardi sitten kertoo?

Monille voi tulla yllätyksenä, että sisällöstä noin puolet on rahan historiaa sekä itävaltalaisen talousopin esittelyä. Kirjan seitsemän ensimmäistä lukua käsittelevät näitä aiheita hyvin perinpohjaisesti. Matka aloitetaan jo tuhansia vuosia ennen Bitcoinin syntymää.

Jos Mises-instituutti, Ron Paul tai Hidden Secrets of Money -sarja ovat sinulle tuttuja, tiedät suurin piirtein, mitä alkupuoliskolta voi odottaa.

Tutustu kirjaan tästä!

Luku 8, Digitaalinen raha, alkaa sivulta 227. Loppuosa kirjasta käsitellään Bitcoinia monista eri näkökulmista, joihin palataan hetken päästä.

Kyseessä on oppikirja kovasta rahasta. Pitkä tausta ennen Bitcoinia on tarpeen, jotta moni rahan historiasta tietämätön ymmärtää sen pohjan, jolle Bitcoinin menestys rakentuu.

Bitcoin-standardi: rahan historia

Seitsemän ensimmäistä lukua käy läpi rahan historiaa alkaen tuhansien vuosien takaa. Kirjassa käydään läpi myös alkeellisia rahan muotoja sekä syitä sille, miksi rahasta tuli niin tärkeä osa koko ihmiskunnan kehitystä.

Yap Stone Money Toisessa luvussa käydään läpi mielenkiintoinen tarina Rai-kivistä (katso kuva) ja vastataan kysymykseen, miksi tämä alkeellinen maksujärjestelmä muistuttaa pohjimmiltaan Bitcoinin toimintaa.

Rai-kivien jälkeen alkaa väkevä tykitys kullan historiasta. Ammous toistaa hyvin vahvasti itävaltalaisen koulukunnan oppeja. Hän käy läpi Rooman valtakunnan tuhon rahan näkökulmasta sekä kertoo, miksi maailmassa koettiin historiallinen kukoistuskausi 1800-lopulla kultakannassa.

La belle epoque, Pax Britannica sekä Yhdysvaltain Gilded Age loivat vaurautta ja maailman tärkeimmät keksinnöt 1800-luvun lopulla. Tämä rauhan ja vaurastumisen aika päättyi 1. maailmansotaan, jonka jälkeen siirryttiin keskuspankkien manipuloimaan, valtiolliseen, rahaan.

”Viime vuosisadalla elettiin epävakaan rahan ja kaikkivoipaisen valtion aikaa: markkinoiden valinta rahaksi evättiin valtion käskystä, ja ihmiset pakotettiin käyttämään valtion liikkeelle laskemaa paperirahaa väkivallan uhalla.” (Bitcoin-standardi)

Ammous lataa myös täyslaidallisen Keynesin sekä sosialismin suuntaan, kuten odottaa voi. Kapitalistinen talousjärjestelmä, vakaa raha sekä yksilönvapaus käsitellään luvuissa 6-7 yksityiskohtaisesti.

Alkupään mielenkiintoisin luku on kenties luvun viisi Raha ja aikapreferenssi.

Bitcoin-standardi: digitaalinen raha

Kirjan luvut 8-11 siirtyvät rahan historiasta nykyaikaan. Digitaalinen raha on kuvaus Bitcoinista nimenomaan rahan ja talouden näkökulmasta. Ammousin kirjan merkittävin anti lienee hänen esille tuoma Bitcoinin absoluuttinen niukkuus sekä varanto-virtasuhde.

Näistä jälkimmäinen tunnetaan nimellä Stock-To-Flow -suhde. Sen käyttö Bitcoinin yhteydessä inspiroi nimimerkki PlanB:n valtavaa suosiota saaneen tutkimukseen. Kyseessä on ensimmäinen onnistunut mallinnus Bitcoinin kurssikehityksestä.

Yksi Bitcoin-standardin suomentajista, Thomas Brand, on kääntänyt äskettäin PlanB:n tutkimuksen suomeksi.

Ammousin tärkeisiin pointteihin kuuluu myös selvennys siitä, miksi Bitcoin on nimenomaan käteisen vastine digitaalisessa maailmassa.

Kirjassa käsitellään Bitcoinia myös teknisestä näkökulmasta. Ammous hyppää heti altaan syvään päätyyn, eli Bitcoin ABC -kurssia on turha odottaa. Teoksesta saa enemmän irti, jos bittirahan perusteet ovat hallussa. Kannattaa siis lukaista ensin Bitcoin-opas, jos olet täysin noviisi asiassa.

Bitcoin-osuus sisältää mielenkiintoisia pointteja myös henkilölle, jolle Bitcoin on teknisesti tuttu. Ammous käy läpi tärkeitä peruspilareita luvussa 9: Onko Bitcoinista mitään hyötyä? Hyvä oivallus tästä luvusta:

”Bitcoin ja kryptografia yleisesti ovat puolustusteknologioita, jotka tekevät omaisuuden ja tiedon suojaamisesta huomattavasti edullisempaa kuin niitä vastaan hyökkäämisestä.” (Bitcoin-standardi)

Luku kymmenen käsittelee yleisimpiä kiistanaiheita Bitcoiniin liittyen, joita mm. mediassa kauhistellaan. Miksi Bitcoin-louhinta ei ole energianhaaskausta, miksi Bitcoinin muuttumattomuus on tärkeää, miksi Bitcoin on huono vaihtoehto rikollisille jne. Kirja antaa erinomaisia pointteja ko. aiheita pohtiville.

Suomenkielisen version ylimäärinen luku 11 keskittyy skaalaukseen, joka on kenties koko teoksen mielenkiintoisinta antia.

Bitcoin-standardi: kirja-arvostelu

Bitcoin-standardi on kirjoitus rahan historiasta ja Bitcoinista. Kirjoittaja Saifedean Ammous lähestyy aiheita taloustieteen itävaltaisen koulukunnan näkökulmasta. Keynesiläiset, sosialismi ja keskuspankit saavat täyslaidallisen kirjan avauspuoliskolla.

Ammous ei myöskään peittele mielipidettään kryptovaluuttojen maailmasta. Kirjan sanoma myötäilee vahvasti Bitcoin-maksimalistien maailmankuvaa. Ammous toteaa suoraan, että lohkoketjulla on hänen mielestään tasan yksi järkevä käyttökohde, Bitcoin.

Kirjan saama kritiikki pohjautuu myös näihin näkökulmiin. Bitcoin-osio nostattaa altcoin-sijoittajien verenpainetta, ja alkupuoliskon sisältö on saanut kritiikkiä yleisesti hyväksytyn taloustieteen edustajilta. Ammous oikoo kieltämättä tiettyjä mutkia liian suoriksi, eivätkä kaikki historialliset toteamukset kestä täysin kritiikkiä.

Kirjan vahvuus sekä heikkous ovat sen kannanotot kirjoittajan oikeaksi näkemän mallin puolesta. Tämä teos jakaa mielipiteitä lukijoidensa kesken.

Suosittelemme kirjaa henkilölle, jolla on jo perustason ymmärrys Bitcoinista sekä lohkoketjuteknologiasta. Jos et tiedä kryptovaluutoista yhtään mitään, kannattaa tutustua ensin Bitcoinkeskuksen oppaisiin. Bitcoin-standardi käsittelee aihetta vahvasti taloustieteen ja taloudellisten insentiivien näkökulmasta.

Kirjan alkupuolisko voi tuntua pitkältä sellaiselle lukijalle, jota rahan historia, kultakanta ja keskuspankit eivät kiinnosta lainkaan. Jos aiheet eivät ole ennestään tuttuja, saat niistä hyödyllistä lisätietoa oman ymmärryksen tueksi.

Kyseessä on ennen kaikkea tietokirja, joka tarjoaa varmasti lukijalleen uutta ajateltavaa. Bitcoinkeskus suosittelee teosta jokaiselle kryptovaluutoista ja rahan merkityksestä kiinnostuneelle.

Osta Bitcoin-standardi löytyy Konsensus Networkin verkkokaupasta hintaan 29,98 euroa. Käyttämällä kuponkikoodia bitcoinkeskus ostoskorissa saat 10% alennuksen! Saat vielä toisen 10% alennuksen maksamalla bitcoineilla.

Osta Bitcoin-standardi tästä!

Kuva: Konsensus Network, Eric Guinther [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *