Uutiset
28
joulu
bitcoin-knut-svanholm

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kirja-arvostelu: Bitcoin – Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus

Bitcoin: Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus on mielenkiintoinen kirjauutuus, joka on käännetty syksyllä 2019 suomen kielelle. Bitcoinkeskus tutustui Knut Svanholmin suosittuun teokseen ja kertoo mielipiteensä siitä. Tämä artikkeli on siis kirja-arvostelu.

Rekisteröidy Binancelle

Taustaa tekijästä ja suomennoksesta

Bitcoin: Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus on suomalainen käännös alkuperäisteoksesta Bitcoin: Sovereignty through mathematics. Kyseessä on erittäin hyvin onnistunut suomennos varsin haastavasta nimestä.

knut-svanholm
Kirjailija Knut Svanhoml

Kotimaisen version käännöksestä vastaa Thomas Brand, joka oli mukana myös Bitcoin-standardin -käännöstiimissä. Kirjan teossa on ollut myös apuna muita Konsensus Networkin jäseniä. Kyseessä on kolmas teos, jonka Konsensus Network on tuottanut suomen kielelle syksyn 2019 aikana.

Kirjoittaja Knut Svanholm on ruotsalainen Bitcoin-harrastaja, joka on suurimmalle osalle lukijoista todennäköisesti tuntematon nimi. Svanholm on kirjoittanut artikkeleita Hackernoon-sivustolle, mutta hän on yhä ammatiltaan miehistön päällikkönä laivayhtiössä.

Svanholm on ehtinyt tutustua myös Bitcoiniin ja tietokoneisiin merellä seilaamisen ohessa. Hän kirjoittaa esipuheessa pudonneensa kaninkoloon vuonna 2013. Svanholmin kiinnostus Bitcoiniin kasvoi nopeasti, ja hän alkoi myös kirjoittaa siitä julkisesti vuonna 2017.

Bitcoin: Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus

Knut Svanholmin kirja poikkeaa selvästi Bitcoin-standardista, joka on huomattavasti laajempi teos. Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus sisältää 113 sivua, minkä lisäksi se on tyyliltään hieman helpompaa luettavaa.

Kirja sisältää kaksitoista esseetä, joiden pituus vaihtelee muutamista sivuista noin kymmeneen sivuun. Kyseessä on siis novellikokoelma Bitcoiniin liittyen. Yksittäisiin aiheisiin ei paneuduta valtavan syvällisesti, vaan kirjailija esittelee napakasti oman näkökulmansa asiaan.

Klikkaa tästä ja tutustu kirjaan!

Alusta asti on selvää, että Knut Svanholm on itävaltalaisen koulukunnan kannattaja sekä ns. Bitcoin-maksimalisti. Tällaiset henkilöt uskovat Bitcoinin olevan lohkoketjuteknologian ainoa järkevä sovellus. Puhumattakaan Bitcoinin ylivertaisuudesta muihin kryptovaluuttoihin nähden, jotka ovat maksimalistien mielestä turhia.

Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä, ja Bitcoin-maksimalistit ovat yksi ryhmä laajassa krypto-skenessä. Tälläkin hetkellä miljoonat ihmiset käyttävät aikaansa vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen (altcoin) kehittämiseen. Svanholm tuo kirjassa selkeästi esiin omat näkemyksensä, joista on varmasti hyötyä kaikille kryptoharrastajille, oli Bitcoinin osuus omasta portfoliosta sitten 100% tai jotain muuta.

Lyhyt katsaus kirjan sisältöön

Mitä asioita Knut Svanholm sitten käsittelee teoksessaan?

Ensimmäinen luku käsittelee rahan roolia vaihdannan välineenä sekä vapaata kauppaa. Tämän jälkeen hypätään finanssiateismin pariin ja käsitellään Bitcoinin ylivertaisia ominaisuuksia sekä absoluuttista niukkuutta.

bitcoin matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus - arvostelu

Esseet neljä ja viisi ovat mielenkiintoista luettavaa Bitcoinin verkon rakenteesta, historiasta ja työntodisteesta (Proof of Work). Tämän jälkeen tarjolla on oma erillinen lukunsa niukkuudesta sekä hodlaamisen merkityksestä.

Kirjan lopussa käsitellään mm. Bitcoinin energiantuotantoa, joka on jatkuvasti kiistanalainen aihe. Viimeinen essee ottaa katseita tulevaan.

Kaikki kirjan esseet liittyvät tavalla tai toisella Bitcoiniin, mutta sisältö on karkeasti sanottuna 50% ”kryptoa” ja 50% esimerkkejä ja ajatuksia muilta elämänaloilta, taloudesta, historiasta ynnä muuta.

Jossain määrin kirjan voi nähdä olevan pienoiskoossa oleva Bitcoin-standardi. Svanholmin tyyli on Ammousiin verrattuna astetta helppolukuisempaa.

Kenelle tämä kirja sopii?

Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus on tervetullut lisä suomenkieliseen Bitcoin-kirjallisuuteen.

Svanholmin teos ei ole Bitcoin-aapinen tai aloittelijan opas. Se sopii parhaiten henkilölle, joka haluaa syventää omaa ymmärrystään kryptovaluuttojen kuninkaasta. Kirja tarjoaa vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin ja antaa lukijalle uutta ajateltavaa.

Saat teoksesta parhaan hyödyn irti, jos ymmärrät Bitcoinin ja lohkoketjuteknologian perusteet. Kirjaa voi myös suositella luettavaksi ennen Bitcoin-standardia, joka syventää monia Knut Svanholmin esseitä vielä pykälää perusteellisemmin.

Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus löytyy Konsensus Networkin verkkokaupasta hintaan 19,98€. Käyttämällä kuponkikoodia bitcoinkeskus ostoskorissa saat 10% alennuksen! Saat vielä toisen 10% alennuksen maksamalla bitcoineilla.

Osta Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus

Kuva: Konsensus Network, Knut Svanholm Twitter


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.