Perustiedot
28
touko
21 oppituntia kirja-arvostelu

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kirja-arvostelu: 21 oppituntia

21 oppituntia on vuoden 2020 ensimmäinen Konsensus Networkin julkaisu. Sama yhtiö julkaisi vuoden 2019 lopulla suositut kirjat Bitcoin-standardi sekä Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus. Tämä artikkeli on 21 oppituntia -kirjan arvostelu. Käymme läpi teoksen sisältöä ja kerromme sen, kenelle tämä kirja sopii parhaiten.

Rekisteröidy Binancelle

Tietoa kirjoittajasta ja kirjasta

21 oppituntia: ”Mitä olen oppinut pudottuani Bitcoinin kaninkoloon” on Konsensus Networkin suomennus alkuperäisteoksesta 21 Lessons: What I’ve Learned from Falling Down the Bitcoin Rabbit Hole. Kyseessä on neljäs Konsensus Networkin käännöstyö vuoden 2019 syksystä lähtien.

Englanninkielisen version on kirjoittanut nimimerkki Gigi, joka tunnetaan Twitter-handlella @dergigi. Löydät miehen blogipostauksia ja ajatuksia Bitcoinista osoitteesta dergigi.com. Gigi on tunnettu kryptoskenen ytimessä, mutta kyseessä ei ole missään nimessä suurelle yleisölle tuttu nimi kuten esimerkiksi Andreas Antonopoulos.

Gigin twiitti kirjansa julkaisusta:

Kirja ei ole saanut vielä erityisen suurta kansansuosiota, mihin vaikuttaa osaltaan sen julkaisuaika. Englanninkielinen 21 Lessons julkaistiin jouluna 2019, eli kirja on ollut markkinoilla vasta puoli vuotta.

Suomenkielisen käännöksen on tehnyt Thomas Brand, joka on ollut mukana myös aiemmissa Konsensus Network -käännöksissä. Suosittelen tutustumaan myös Brandin kirjastoon, joka on täynnä Bitcoiniin liittyvää materiaalia. Brand on onnistunut käännötyössään hyvin tämänkin kirjan osalta.

21 oppituntia -kirja

21 oppituntia muistuttaa tyyliltään hieman Knut Svanholmin teosta Matemaattisesti turvattu itsemääräämisoikeus. Nämä kaksi kirjaa sisältävät yhteensä vähemmän sivuja kuin puolet Bitcoin-standardista.

21 oppituntia - liisa ihmemaassa
Hatuntekijän teekutsut.

Gigin 21 oppituntia sisältää 148 sivua, joista viimeiset 20 sivua on erilaisia lähdeviitteitä. Varsinaista asiaa on esipuheiden jälkeen reilut 120 sivua, mutta todellisuudessa tekstiä on ehkä puolet tästä. Se johtuu kirjan tyylistä, eli 21 oppituntia on täynnä yhden sivun kokoisia lainauksia Lewis Carrollin klassikkoteoksesta Liisa ihmemaassa.

Jos siis verrattaan Gigin teosta Bitcoin-standardiin tai Svanholmin kirjaan, niin 21 oppituntia on näistä kevyin lukupaketti. Se sopii erinomaisesti vaikka luettavaksi yhden lennon aikana. Aiheesta kiinnostunut lukija kahlaa teoksen läpi hyvin nopeasti.

Katsaus kirjan sisältöön

Tämä kirja sisältää nimensä mukaisesti 21 oppituntia Bitcoinista. Gigi kertoo esipuheessa, että teoksen juuret ovat Twitterissä ja tarkalleen ottaen tässä Arjun Balajin kysymyksessä: ”Mitä Bitcoin on opettanut sinulle?” Tässä vaiheessa elettiin joulukuun loppua vuonna 2018.

Gigi vastasi kysymykseen tämän Medium-artikkelin avulla, josta tuli nopeasti todella suosittu. Artikkeli vastaa kysymykseen kolmen aihealueen kautta: Philosophical & Economical & Technological Teachings of Bitcoin. 21 oppituntia on laajempi versio tästä artikkelista.

Kirja on siis jaettu 21 oppituntiin eli 3 x 7 oppitunnin osioon. Nämä oppitunnit ovat kirjoittajan kokemuksia ja ajatuksia Bitcoinista filosofian, talouden ja teknologian näkökulmasta. Ne ovat lyhyitä, noin muutaman sivun mittaisia kappaleita.

Osta itsellesi 21 oppituntia!

Jokainen oppitunti poimii mielenkiintoisen näkökulman Bitcoinista, jonka kirjoittaja on löytänyt ja sisäistänyt hypättyään kaninkoloon – aivan kuten Liisa Lewis Carrollin klassikossa. Aiheita ei edes pyritä käsittelemään kovin syvällisesti, vaan oppitunnit toimivat lähinnä mielenkiinnon herättäjinä.

21 oppituntia käsittelee sataprosenttisesti Bitcoinia. Gigi ei kuitenkaan alleviivaa Bitcoin-maksimalismia aivan niin paljon kuin Svanholm ja Ammous omissa kirjoissaan.

Kenelle tämä kirja sopii?

Jos verrataan Saifedean Ammousin ja Knut Svanholmin aiemmin mainittuihin teoksiin, 21 oppituntia soveltuu näistä parhaiten aloittelijoille. Ammousin kirja on yli 400-sivuinen raamattu, jonka suurin osa käsittelee rahan historiaa ja talousteoriaa.

Svanholmin kirja sopii parhaiten henkilölle, joka on tutustunut Bitcoiniin ja oppinut ymmärtämään sen luonteen. Se auttaa syventämään tietämystä moniin yleisesti käsiteltyihin aiheisiin. Jos olet lukenut jo nämä kaksi teosta, niin 21 oppituntia ei todennäköisesti tarjoa sinulle juurikaan uutta informaatiota.

Gigin 21 oppituntia on helppolukuinen ja kevyt paketti, joka toimii ajatusten herättäjänä. Se houkuttelee lukijansa hyppäämään Bitcoinin kaninkoloon ja ottamaan asioista selvää.

21 oppituntia takakansi
Kuvassa kirjan takakansi.

21 oppituntia sopii kaikille, jotka vielä empivät Bitcoin-kaninkoloon hyppäämistä. Tämä kirja on huomattavasti helpompi lukukokemus aloittelijoille kuin Bitcoin-standardi. Jokainen avoimin mielin kirjaa lukeva kiinnostuu taatusti Bitcoinista tämän jälkeen!

Vaikka kirjan voi hyvin hankkia myös täysin noviisille, siitä saa huomattavasti enemmän irti, jos on tutustunut ensin esim. Bitcoinkeskuksen Bitcoin-oppaaseen ja ymmärtää bittirahan perusteet.

Osta 21 oppituntia

Kirja tarjosi miellyttävän lukuhetken myös Bitcoinkeskuksen tiimille, vaikka sinänsä informaatio olikin tuttua. On aina mukava lukea itseään viisaampien ja kokeneempien kirjoittamia ajatuksia, jotka ovat hyvin jäsenneltyjä.

Tekstissä oli myös monia mielenkiintoisia lainauksia Satoshilta ja muilta alan guruilta. Kirja sisältää myös kymmenittäin hyödyllisiä linkkejä ja lähdeviitteitä, joissa riittää todella paljon uusia kaninkoloja tutkittavaksi.

21 oppituntia: ”Mitä olen oppinut pudottuani Bitcoinin kaninkoloon” löytyy Konsensus Networkin verkkokaupasta hintaan 19,98 euroa. Käyttämällä kuponkikoodia bitcoinkeskus ostoskorissa saat 10% alennuksen! Saat vielä toisen 10% alennuksen maksamalla bitcoineilla. Bitcoinkeskus suosittelee teosta kaikille Bitcoinista kiinnostuneille!

Hanki tästä 21 oppituntia


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.