Uutiset
03
elo
anna kontula

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kansanedustaja Anna Kontula (Vas) ottaa kantaa kryptovaluuttojen verotukseen

Verohallinnon heinäkuussa julkistama uusi ohjeistus virtuaalivaluutoista on herättänyt laajaa keskustelua. Bitcoinkeskus julkaisi myös aihetta käsittelevän artikkelin kuukausi sitten, jossa vaikutuksia käydään läpi yksityiskohtaisesti.

Rekisteröidy Binancelle

Uusi ohjeistus asettaa kryptosijoittajat todella huonoon asemaan ja lopettaisi käytännössä kryptovaluuttojen ammattimaisen treidauksen Suomessa. Käytännössä se ajaisi suursijoittajat ulkomaille ja tuhoaisi myös alan yritysten toimintamahdollisuuksia. Inbot.io-palvelun perustaja Mikko Alasaarela kirjoitti myös aiheeseen liittyvän vetoomuksen: Miksi Suomen kannattaa panostaa virtuaalivaluuttoihin?

Eilen asiaan saatiin kryptosijoittajia tukeva kannanotto hieman yllättävältä taholta. Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula julkaisi blogissaan kirjallisen kysymyksen kryptovaluuttojen verotuksen järkeistämiseksi.

Kontula peräänkuuluttaa nykyisen ohjeistuksen muuttamista ja kirjoittaa blogissaan pitkälti edellä mainitun Mikko Alasaarelan vetoomuksen linjoilla.

”Kryptovaluuttojen hyödyntämiseen perustuvassa liiketoiminnassa on usein kyse lukemattomasta määrästä automaattisia mikrotransaktioita, joiden kierrättäminen pankkien kautta olisi teknisesti hankalaa. Suomen nykyinen verotuslainsäädäntö vaatisi jokaisesta tällaisesta mikrotransaktiosta raportin. Mikäli valuutan arvo nousi, syntyisi verovelvollisuus, ja mikäli arvo laski, tappioita ei huomioitaisi. Valuutan arvon vaihdellessa voisi transaktioista jopa syntyä enemmän verovelkaa kuin mitä koko kaupankäynnin lopullinen arvo on.”

Kuten yllä oleva lainaus kertoo, nykyinen ohjeistus tekee pelialan yritysten toiminnan käytännössä mahdottomaksi. Kryptovaluutat yleistyvät todennäköisesti juuri mobiilipelien kautta, jossa erilaiset virtuaalivaluutat ovat jo monille tuttuja. Usein eurot vaihdetaan esimerkiksi pelin sisällä toimivaan valuuttaan (kuten timantit tai virtuaaliset kultarahat), joilla pelaaja voi sitten parantaa pelihahmonsa kykyjä.

Kryptovaluutat tarjoavat pelintekijöille huomattavia etuja esim. euroon verrattuna, koska pankkien raskas byrokratia voidaan silloin ohittaa. Pelaaja voi tulevaisuudessa myös kotiuttaa pelin sisällä hankkimiaan virtuaalivaluuttoja pois pelistä ja muuttaa ne sitten aikanaan takaisin euroiksi. Tämän lisäksi pelihahmojen sekä erilaisten tarvikkeiden myyminen tulee varmasti osaksi pelikokemusta. Tämä kaupankäynti voidaan hoitaa myös virtuaalivaluutoilla, jotka myyjä voi sitten sijoittaa esimerkiksi toisen pelin sisällä tapahtuviin ostoksiin.

Verohallinnon uusi linjaus ei koske vain yritystoimintaa, vaan sillä on vaikutuksia jokaisen kryptosijoittajan verotukseen.

Hämmentäväksi tilanteen tekee kuitenkin se, että Helsingin hallinto-oikeus on julkaissut ristiriidassa olevan päätöksen vain pari päivää Verohallinnon uuden ohjeen julkistamisen jälkeen. Helsingin HAO:n päätös on julkisettu 6.7.2018, ja löydät sen kokonaisuudessaan tästä linkistä. Päätös on selvästi ristiriidassa Verohallinnon ohjeistuksen kanssa. Hallinto-oikeus ei näe perusteita sille, että luovutusvoittoa koskevat säädökset eivät olisi voimassa kryptovaluuttojen kohdalla.

”Kun virtuaalivaluuttojen osalta ei verolainsäädännössä ollut olemassa erityisiä säännöksiä, hallinto-oikeus katsoi, ettei kuvatuista virtuaalivaluuttojen vaihdoista saatuun voittoon ollut perusteita olla soveltamatta omaisuuden luovutusvoittoa koskevia säännöksiä.”

Aiheeseen perehtynyt lakimies Henri Väkeväinen kommentoi asiaa Facebookin puolella seuraavasti: Oikeuslähteenä hallinto-oikeuden päätös menee verohallinnon ohjeen edelle eli kannattaa käyttää tuota HA:n päätöstä. Väkeväisen mielestä HAO:n päätös siis kumoaa Verohallinnon uuden ohjeen.

Tilanne on siis vähintäänkin sekava, ja monet kryptosijoittajat ovat syystäkin ymmällään.

Anna Kontulan avaus tästä aiheesta on positiivinen asia kryptovaluuttasijoittajille. Toivottavasti Kontulan näkemys saisi kannatusta yli puoluerajojen, ja Verohallinnon ohjeistukseen saadaan muutos. Jokaisen kryptosijoittajan kannattaa tällä hetkellä osallistua keskusteluun ja ottaa yhteyttä maan päättäjiin. Nyt on oikea hetki vaikuttaa asiaan!

Voit lukea Anna Kontulan kirjallisen kysymyksen tästä linkistä.

Kuva: Tanelihamalaine [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.