Kannattaako nyt ostaa Bitcoinia?

Bitcoin Gold kurssi | kannattaako nyt ostaa bitcoinia

Otsikossa esitetty kysymys on monien mielessä tällä hetkellä. Kannattaako nyt sijoittaa Bitcoiniin? Kurssit ovat olleet tasaisessa laskussa yli puoli vuotta, mutta monien analyytikoiden tavoitteet ovat edelleen 20-30.000 dollarin tasolla vuodelle 2018. Entä miltä eri fundamentit näyttävät juuri nyt? Tämä artikkeli kertoo lisää.

Artikkeliin on saatu inspiraatio Henry Braden ansiokkaasta jutusta bittiraha.fi -sivustolla. Coinmotionin perustaja Brade julkaisi oman listansa äskettäin, ja nyt Bitcoinkeskus käy läpi hieman samoja teemoja.

Krypytovaluuttojen kurssit ovat irrallaan todellisuudesta

Käydään ensin läpi kryptovaluuttojen nykytilaa verrattuna joulukuun huippuhetkiin. Bitcoinin korkein noteeraus nähtiin joulukuun puolessa välissä, jolloin maailman suosituimman kryptovaluutan arvo kohosi jopa 20.000 dollariin saakka.

Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen marras- ja joulukuun kurssinousun takana oli monia eri tekijöitä, mutta ne liittyivät tavalla tai toisella spekulointiin, manipulointiin ja yleiseen maniaan.

Kevään 2018 aikana on hyvin huomattu, miten paljon kehitysaskeleita moni kryptovaluutta on ottanut. Bitcoinin tärkein kehitystyö, salamaverkkoteknologia, etenee myös kovaa vauhtia. Samaan aikaan kurssit ovat kuitenkin romahtaneet!

Projektit kuten EOS, TRON, VeChain ja ICON ovat käynnistäneet MainNetin eli tuotantovalmiin lohkoketjunsa.  TRON-projektin perustaja Justin Sun hehkuttaa alla olevassa twiitissä TRX-tokenin MainNet swappia. Kyseinen edistysaskel ei ole kuitenkaan auttanut TRONin eikä sen kilpailijoiden kursseja kohoamaan.

Lisäksi myös lainsäädännön osalta on otettu edistysaskeleita (pois lukien Suomessa, valitettavasti). Miten tämä kehitys on näkynyt kurssihinnoissa? Ei millään tavalla.

Tämä kertoo siitä, että kryptovaluuttamarkkina on edelleen hyvin pieni ja manipuloitavissa. Lyhyellä tähtäimellä kurssit eivät kerro yhtään mitään kryptovaluuttojen arvosta tai kehityksestä.

Yritysmaailmassa julkaistaan kvartaaleittain tulosraportteja, joiden perusteella sijoittajat sitten korjaavat näkemyksiään osakkeista. Kryptovaluuttojen kohdalla tällaisia raportteja ei ole, joten projektin etenemistä on arvioitava muilla tavoin.

Silloin kun markkinat ovat laskussa, yksikään kryptovaluutta ei kykene tällä hetkellä nousemaan irti muista ja etenemään eri suuntaan. Koko markkina liikkuu edelleen ylös tai alas hyvin samaa tahtia. Vanha sanonta ”nousuvesi nostaa kaikki veneitä” pitää hyvin paikkansa.

Bitcoin on nyt tarjouksessa

Edellisessä kappaleessa todettiin, että kryptovaluuttojen kurssit eivät oikeastaan koskaan etene projektin nykytilan mukaisesti. Miten sijoittaja voi sitten arvioida sitä, onko Bitcoinin kurssi 5000$ tai 10.000$ tietyllä ajanhetkellä kallista tai halpaa? Vastaus on: tutkitaan keskiarvohintaa.

Yllä olevassa twiitissä on tuorein Mayer Multiple -kerroin Bitcoinille. Käytännössä kyse on Bitcoinin nykykurssista jaettuna 200 päivän keskiarvokurssilla. Usein käytettyjä keskiarvoja ovat myös 100, 50 ja 20 päivän keskiarvot.

Bitcoin hintaan 7400 dollaria olisi ollut kallis ostos marraskuussa 2017. Juuri nyt, 7400 dollaria on todella hyvä diili historiallisesti katsottuna.

Bitcoinin kurssista löytyy lyhyellä tähtäimellä yhtä monta ennustusta kuin sijoittajiakin. On täysin mahdotonta sanoa, romahtaako Bitcoin vielä neljännen kerran 6000 dollarin pintaan tänä vuonna, vai onko pohja todellakin nähty. Jos sijoitat kryptovaluuttoihin pidemmällä tähtäimellä, tuo uhka ei ole niin merkittävä.

Mielenkiintoista on se, että tunnetut analyytikot ovat pitäneet vuoden 2018 ennustuksensa muuttumattomana heikosta alkuvuodesta huolimatta. Esim. Ronnie Moas kertoo yllä olevassa twiitissä hänen tavoitteensa olevan edelleen voimassa.

Bitcoin kehittyy ja vahvistaa kärkipaikkaansa kryptovaluuttojen maailmassa

Bitcoin on siis tällä hetkellä tarjouksessa, kun kurssia verrataan joulukuun huippulukemiin. Tuolloin Bitcoin-verkon riesana olivat verkon rajusti kohonneet siirtomaksut, jotka haittasivat käytettävyyttä valtavasti.

Bitcoin on ottanut useita teknisiä edistysaskeleita joulukuun jälkeen. Tällä hetkellä jo 40% siiroista on SegWit-pohjaisia, mikä tuo valtavasti lisäkapasiteettia Bitcoin-verkkoon. Sen lisäksi ns. batching eli siirtojen niputus on yleistynyt merkittävästi. Tämä koskee etenkin kryptovaluuttapörssejä, jotka olivat omata osaltaan tukkimassa verkkoa vuoden vaihteessa.

Suurin seuraava kehitysaskel koskee salamaverkkoteknologiaa. Kyseessä on ns. off-chain ratkaisu skaalausongelmiin. Salamaverkossa pienet transaktiot käsitellään erillään varsinaisesta lohkoketjusta. Kyseinen teknologia on vasta alkuvaiheessa, mutta lightning network laajenee päivä päivältä kovaa vauhtia.

Elizabeth Stark on yksi fintech-yhtiö Lightning Labsin perustajista. Hän selittää yllä olevalla videolla hyvin, mistä salamaverkkoteknologiassa on oikein kyse.

Tällä hetkellä Bitcoinin ykköspaikkaa kryptovaluuttojen maailmassa ei toden teolla uhkaa mikään muu valuutta. Viime syksyn sisällissota on mennyttä aikaa, vaikka Bitcoin Cash ja Bitcoin -leirin välillä käydäänkin enemmän tai vähemmän jatkuvaa sanasotaa. Bitcoinista syntyy jatkuvasti uusia forkkeja, kuten esim. Bitcoin Private. Ne kamppailevat kuitenkin olemassaolostaan aivan eri painoluokissa.

Kiinnostus Bitcoinia kohtaan kasvaa jatkuvasti

Yksi vuoden 2018 teemoista on ollut ehdottomasti institutionaalinen raha. Nyt puhutaan kansainvälisistä sijoitusrahastoista, jotka hallitsevat suuria rahasumma. Kiinnostus Bitcoinia kohtaan on lisääntynyt jatkuvasti eri suunnilta perinteistä pankkisektoria.

Tämä ei näy lainkaan tavalliselle ihmisille, koska Bitcoin-uutiset ovat poissa valtamediasta. Bitcoin-uutisointi palaa taas muotiin seuraavan huuman aikana, mutta tällä hetkellä esimerkiksi Suomen talousaiheset mediat eivät julkaise klikkiotsikoita bittirahasta, koska ne eivät kiinnosta ihmisiä.

Pinnan alla kuitenkin kuplii. Bitcoinkeskus uutisoi äskettäin uudesta ETF-hakemuksesta, joka voi olla yksi vuoden 2018 tärkeimmistä tapahtumista. Tämän lisäksi kevään aikana on voitu lukea jatkuvasti uutisia institutionaalisen rahan tulosta markkinoille, joista Bitcoinkeskus on myös raportoinut. Bitcoin-futuurit saatiin markkinoille jo joulukuussa.

Kesän aikana ollaan saatu myös suotuisa päätös Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalta SEC:ltä liittyen Bitcoinin (sekä Ethereumin) statukseen. Tämä on osaltaan selkeyttänyt kenttä myös ison rahan suuntaan. Kryptovaluuttamarkkinoille syntyy myös jatkuvasti uusia custody­-palveluita sijoitusrahastoille.

Joidenkin analyytikoiden mielestä Bitcoinin kurssi voi hyvin verrata kultaan ja hopeaan. Arvometallien hintaa on manipuloitu alaspäin jo vuosien ajan, ja yksi iso syy tähän on mm. James Rickardsin mukaan se, että Kiinan on saatava haluamansa kulta riittävän halvalla. Monien mielestä Bitcoinin kurssia on manipuloitu alas koko alkuvuosi, jotta monet institutionaaliset sijoittajat ovat päässeet mukaan suotuisista lähtökohdista.

Yhteenveto

Bitcoinin tilanne on sijoittajan kannalta suorastaan erinomainen. Tekniset kehitysaskeleet ja kasvava ison rahan kiinnostus ei näy kurssihinnassa oikeastaan millään tavalla. Jos katsotaan Bitcoinin fundamentteja, niin kurssihinnan pitäisi olla tällä hetkellä korkeammalla kuin esimerkiksi joulukuussa.

Markkinoiden olotila määrää kurssin fundamentteja enemmän – erityisesti kryptovaluuttamarkkinoilla. Mitattavia suureita on hyvin vähän, joten markkinan yleinen mieliala ja spekulointi jyräävät tekniset yksityiskohdat alleen.

Wall Street Cheat Sheet

Yllä oleva kaavio on tuttu myös aiemmista artikkeleista. Marras- ja joulukuussa markkinat olivat kuplan huipulla, ja kryptovaluuttoja ostettiin euforiassa mihin tahansa hintaan. Nyt kurssit ovat romahtaneet, ja markkinat ovat olleet viime kuukaudet varsin masentuneissa (katso kaavion kohta Depression) fiiliksissä. Tämä on aina rohkaiseva signaali hyvästä ostopaikasta.  

Vaikka Bitcoinin osto vaikuttaa tällä hetkellä monestakin eri syystä hyvältä idealta, on sijoittajan syytä olla aina varuillaan. Mikään ei estä kurssien palautumista alle 6000 dollarin viikon sisään. Kukaan ei myöskään tiedä sitä, jatkuuko tämä poikittaisliike vielä yhden kuukauden vai yhden vuoden.

Bitcoin yllättää ammattimaisetkin sijoittajat kurssimuutoksillaan lähes vuoden jokaisena päivänä. Rajut nousut ja laskut tulevat nykyisin täysin tyhjästä, ja niiden kestoa on mahdoton ennakoida.

Vuoden 2018 aikana muodostunut 5800-6000 dollarin pohja on tällä hetkellä rohkaiseva näky. Bitcoininille löytyy todella paljon ostajia tuohon hintaan, joten romahdus esim. 4000 taalan tasolle tänä vuonna näyttää juuri nyt varsin epätodennäköiseltä.

Mistä Bitcoineja sitten kannattaa ostaa? Tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli auttaa kokemattoman käyttäjän oikeaan suuntaan Coinmotion-palvelun kanssa. Hyvä vaihtoehto on amerikkalainen Coinbase. Näistä palveluista voit ostaa Bitcoineja euroilla.

Jos pohdit tällä hetkellä panostamista muihin kryptovaluuttoihin, kannattaa kurkistaa tämä lista kryptovaluuttapörsseistä. Bitcoinkeskus on tehnyt myös esittelyn Binancesta sekä KuCoinista, jotka ovat kaksi suosittua ja monipuolista pörssiä muiden kryptovaluuttojen ostamiseksi.

Huom! Muista myös Bitcoinkeskuksen uniikki kryptovaluuttaranking! Se antaa hyvän kuvan suurimpien kryptovaluuttojen tämän hetken tilanteesta.

Bitcoinkeskus suosittelee lukemaan myös tämän Henry Braden kirjoittaman artikkelin. Siinä käydään läpi paljon samoja asioita kuin tässäkin artikkelissa.

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*