Perustiedot
09
marras
joe-biden-bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Onko Joe Bidenin valinnalla vaikutusta kryptovaluuttoihin?

Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat vuoden 2020 yksi merkittävimpiä tapahtumia. Kyseessä on taistelu planeettamme vaikutusvaltaisimmasta virasta, joten vaalitaistelua on seurattu tänäkin vuonna ympäri maailmaa. Onko vaalien lopputuloksella vaikutusta myös kryptovaluuttoihin?

Rekisteröidy Binancelle

Yhdysvaltojen vaikutusvalta kryptomarkkinoilla

Käydään ensin läpi Yhdysvaltojen roolia kryptomarkkinoilla. Kyseessä on kiistatta poikkeuksellinen valtio, jonka asenne kryptovaluuttoja kohtaan voi hyvin ohjata myös muiden globaalien jättiläisten toimintaa.

Yhdysvallat oli 2. maailmansodan jälkeen planeettamme valtias. Sillä oli hallussaan suurin osa maailman kullasta, eikä Yhdysvaltojen maaperä ollut sodan runtelema. Tämän ansiosta Yhdysvaltain dollari sai myös poikkeuksellisen aseman.

Nyt tilanne on taloudellisesti hyvin erilainen. Yhdysvallat on muuttunut maailman suurimmasta velkojasta maailman suurimmaksi velalliseksi, ja vuosien mittaan maa on menettänyt teollisen tuotantonsa Kiinaan. Tästä huolimatta, Yhdysvallat nähdään edelleen maailman johtavana talousmahtina.

Yhdysvalloissa on erittäin tiukka lainsäädäntö, mitä tulee sijoittamiseen. Esimerkiksi johdannaiset (futuurit, viputuotteet) on rajoitettu pois ns. tavissijoittajien ulottuvilta. Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC ilmoitti myös pari vuotta sitten tämän koskevan ICO:ta.

Kuvassa SEC:n pomona viime vuodet toiminut Jay Clayton. Hänet on nähty useaan otteeseen kommentoimassa myös kryptovaluuttoja.

SEC Jay Clayton

Käytännössä kaikki vuoden 2017-2018 ICO:t olivat näin ollen laittomia SEC:n tulkinnan mukaan. Virasto on jahdannut kryptoprojekteja viime vuodet ja jakanut satoja miljoonia dollareita sakkoja.

Myös toinen merkittävä valvontavirasto, Commodity Futures Trading Commission eli CFTC, on aktiivinen poliisi ympäri maailmaa. Tästä saatiin esimerkki syyskuussa, jolloin uutisoitiin CFTC:n iskusta tunnetun BitMEX-pörssin kimppuun.

Myös BitMEX-tapauksessa oli kyse siitä, johdannaiskauppaa tarjoava pörssi oli sallinut yhdysvaltaisten sijoittajien käydä kauppaa.

Kaikkien merkittäviä kryptovaluuttaprojektin on saatava sopu aikaan SEC:n ja CFTC:n kanssa, vaikka niiden pääkonttori ei olisikaan Yhdysvalloissa. Muussa tapauksessa voi varautua hankkimaan hyvät lakimiehet.

Yhdysvaltain presidentillä on vaikutusvaltaa myös edellä mainittuihin virastoihin. Hän on mukana hyväksymässä tai hylkäämässä uutta lainsäädäntöä sekä em. ”nettipoliisien” johtajia. Tämän vuoksi vaalien tuloksella on väistämättä vaikutusta myös kryptovaluuttamarkkinoihin.

Donald Trumpin kanta Bitcoiniin

Aloitetaan analyysi sitten nykyisestä presidentistä. Donald Trumpin kanta Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin on tullut selväksi: Trump ei ole bittirahojen fani. Tämä on tullut esille hänen kommenteistaan ja hallintonsa tekemisistä.

Joulukuussa 2017, Donald Trumpin hallinto halusi puhkaista Bitcoin-kuplan. Näin kertoi Coindeskin haastattelussa entinen CFTC:n pomo Chris Giancarlo. Trumpin hallinto hyväksyi Bitcoin-futuurit markkinoille, jotta instituutioilla olisi mahdollisuus shortata kryptovaluuttoja.

Vuonna 2018 Trump käskytti valtiovarainministeri Steve Mnuchinin Bitcoinin kimppuun (”Go after Bitcoin”). Näin kertoo John Boltonin paljastuskirja. Mnuchin on myös laukonut kryptovastaisia kommentteja muissa yhteyksissä.

Kesällä 2019 Trump twiittasi kryptovaluutoista Facebook Libra -kohun jälkilöylyissä.

Libra uhkasi tuolloin pankkeja ja valtioita, joten Trump joutui ottamaan aiheeseen kantaa muiden maailman johtajien tavoin. Hänen kantansa kryptovaluuttoihin oli selvä.

Julkisen todistusaineiston kautta voidaan todeta, että Trumpin hallinto ei ole missään nimessä ollut Bitcoin-myönteinen. Tästä huolimatta, se ei ole säätänyt mitään merkittäviä lakeja tai asetuksia kryptovaluuttoja vastaan.

Joe Bidenin kanta Bitcoiniin

Artikkelin kirjoitushetkellä Joe Biden on nimetty Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Tilanne on kuitenkin monilta osin avoin. Luvassa voi olla oikeudenkäyntejä, ääntenlaskun uusintaa sekä muita sotkuja. Oletamme nyt tässä artikkelissa, että Biden valitaan lopulta presidentiksi, kun pöly laskeutuu.

Demokraattien presidenttiehdokas Biden ei ole virallisesti ottanut kantaa Bitcoiniin. Hän tosin twiittasi yhden kerran Bitcoinista. Tämä tapahtui vuoden 2020 Twitter-hakkerointiin liittyen. Tuolloin yksi hakkeri kaappasi monien julkkisten Twitter-tilit ja twiittasi haluavansa bitcoineja.

twitter-hack-biden
Vastaava viesti näkyi Joe Bidenin lisäksi kymmenien muiden julkkisten twiittinä.

Biden kommentoi tuossa yhteydessä vain lyhyesti, että hän ei bitcoineja omista. Hänen taustavoimistaan löytyy kuitenkin kryptomyönteistä porukkaa. Tuoreiden tietojen mukaan Biden olisi mm. nimittämässä Bitcoin-myönteisen Gary Genslerin auttamaan Wall Street -pykälien kanssa.

Tässä Forbesin artikkelissa käydään läpi muita mahdollisia vaikutuksia.

Jos katsotaan Bidenia henkilönä, hän on ikänsä puolesta vielä vahvemmin ”boomer”-kategoriaa kuin Donald Trump. Molemmat henkilöt lähestyvät ikänsä puolesta jo 80 vuotta. On selvää, että kumpikaan ei kuulu kryptovaluuttojen tyypilliseen kohderyhmään.

Mitä sijoittajan pitäisi ajatella?

Demokraattien ja republikaanien ero on karkeasti sanottuna sama kuin SDP:n ja Kokoomuksen Suomessa. Biden on ilmoittanut julkisesti nostavansa veroja rikkaille ja kurittavansa myös yrityksiä. Luvassa on myös taatusti suuri elvytyspaketti, mutta tämän kohtalo ja aikataulu riippuu kongressin lopullisesta jakaumasta.

Bidenin valinta ei aiheuttanut suoraan mitään negatiivisia reaktioita. Täytyy muistaa, että markkina odotti myös Bidenin voittoa. Etenkin kryptovaluuttojen kurssit ovat nousseet mukavasti vaalituloksen ratkettua.

Donald Trumpin kausi ei ollut missään nimessä huono jakso kryptovaluuttojen kannalta. Jos katsoo Bitcoinin kurssikehitystä tammikuusta 2017 alkaen, niin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 15-kertaistunut. Lisäksi koko markkina on kehittynyt valtavasti.

Tämä kehitys on tapahtunut siis hallinnon aikana, joka on suhtautunut monessa eri käänteessä negatiivisesti kryptovaluuttoihin liittyen. Vaikea nähdä juuri nyt, että Bidenin valinta johtaisi huonompaan suuntaan.

CBDC vaanii taustalla

Bidenin valinta suurempi juttu on varmasti CBDC:n eli keskuspankkien digirahan kohtalo. Tämä kilpailu on polkaistu käyntiin toden teolla Kiinan DCEP:n myötä. Yhdysvaltain keskuspankki Fed on maailman johtava taho tässä suhteessa.

Joe Biden päättää nykyisen Fed-pomon, Jerome Powellin, kohtalosta vuonna 2021. Powell on ollut toistaiseksi sitä mieltä, että Fedin ei tarvitse olla ensimmäinen digirahan lanseeraaja. Jos Bidenin hallinto on eri mieltä, he voivat vaihtaa Powellin sellaiseen henkilöön, joka lähtee ajamaan ”Fed coinia” kovaa vauhtia.

Keskuspankkien lanseeraamaa digiraha ei ole automaattisesti huono juttu. Kyseessä on enemmän talouspoliittinen päätös. CBDC:n avulla keskuspankit saisivat työkalun tallettaa rahaa suoraan tavallisten kansalaisten tileille. Nyt ne voivat tukeva vain pankkeja.

Ongelma on tällä hetkellä siinä, että pankit eivät halua lainata kuluttajille tai yrityksille huonon taloustilanteen vuoksi. Tämän vuoksi stimulus-dollarit makaavat pankkien taseissa, mikä ei miellytä keskuspankkiireja.

Bidenin valinnalla voi olla siis moniulotteisia vaikutuksia kryptovaluuttoihin. Toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että tilanne olisi menemässä huonompaan suuntaan.

Kuva: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons, Securities and Exchange Commission, Public domain, via Wikimedia Commons


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.