Investointipankki Morgan Stanley lisää GBTC-omistustaan

new york

Morgan Stanley, yksi Yhdysvaltain suurimmista liikepankeista, on kasvattanut osuuttaan GBTC-rahastossa kolmannen vuosineljänneksen aikana. Yhtiö omistaa viimeisimmän tiedon mukaan rahasto-osuuksia yli 300 miljoonan dollarin edestä.

Rekisteröidy Binancelle

Morgan Stanley on kasvattanut Grayscale Bitcoin Trust -omistuksiaan

Tällä viikolla Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiolle jätetyn ilmoituksen mukaan Morgan Stanley Institutional Fund ilmoitti omistavansa 3 642 118 kappaletta GBTC-rahaston osuuksia. Vielä toisen vuosineljänneksen lopussa määrä oli 2 130 153 kappaletta, mikä merkitsee 71 prosentin kasvua.

Kirjoitushetkellä yhden GBTC-osuuden hinta on noin 46,42 dollaria. Tämä tarkoittaa Morgan Stanleyn kokonaisomistusten arvon nousevan noin 307 miljoonaan dollariin.

Morgan Stanley tarjoaa Bitcoin-rahastoja asiakkailleen, joilla on korkean riskinsietokyvyn lisäksi vähintään kahden miljoonan dollarin sijoitusvarallisuus. Kryptovaluuttamarkkinan kannalta Morgan Stanleyn pelinavaukset Bitcoinin suuntaan ovat varsin merkittäviä, sillä yhtiö hallinnoi noin neljän biljoonan dollarin asiakasvaroja.

Ensimmäiset GBTC-ostonsa Morgan Stanley ilmoitti tehneensä tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä hankkiessaan osuuksia noin 1,325 miljoonan dollarin edestä. Ostotahti on näin ollen ollut kiivas läpi vuoden 2021.

Morgan Stanley on yksi Yhdysvaltain suurimmista investointipankeista. Yhtiön vuosittainen liikevaihto on yli 85 miljardia dollaria ja se työllistää yli 45,000 henkilöä. Kyseessä on Goldman Sachsin ohella yksi ainoista subprime-kriisistä selvinneistä investointipankeista. Kriisin jälkeen yhtiö ilmoitti muuttuvansa investointipankista liikepankiksi.

Huomionarvoista on, että GBTC-uutinen ei tarkoita Morgan Stanleylla olevan hallussaan suoria Bitcoin-omistuksia. GBTC on etenkin instituutioille suunnattu Bitcoin-rahasto, josta löydät lisätietoa seuraavan otsikon alta.

Mikä on Grayscale Bitcoin Trust?

Instituutiot ovat viime vuosina tulleet yhä aktiivisemmin kryptovaluuttamarkkinoille. Yhdysvaltalaisella Grayscale-yhtiöllä on tässä muutoksessa tärkeä rooli. Grayscalea hallinnoi vuonna 2015 perustettu Digital Currency Group, jonka omistuksiin kuuluu laajalti saman toimialan yrityksiä.

Grayscale Bitcoin Trust eli GBTC on vuoden 2020 alkupuolella SEC:n valvonnan alaiseksi rekisteröity rahasto, jonka arvo heijastuu Bitcoinin hintakehityksestä. Alun perin The Bitcoin Investment Trust -nimellä tunnettu rahasto julkaistiin yksityisellä puolella jo vuonna 2013.

gbtc
Grayscale Bitcoin Trustin tilanne 7.12.2021.

Grayscale on kiistämättä suurin instituutio Bitcoin-markkinoilla. Yhtiön hallussa on kaikkiaan yli kolme prosenttia kierrossa olevista Bitcoineista. Määrällisesti tämä tarkoittaa noin 650 000 Bitcoinia, joita Grayscale säilyttää kylmälompakoissaan.

GBTC-rahaston markkina-asema on valtava. Usein sitä pidetään johtavana indikaattorina markkinan tapahtumille ja sen liikkeitä tulkitaan tarkasti. GBTC-rahasto on rakennettu niin, että sijoittajan on pidettävä ostamiaan rahasto-osuuksia lukittuina kuukauden ajan. Tänä aikana GBTC-osuuksia ei voi myydä.

Kun niin sanottu lockup-jakso on ohi, on sijoittajalla mahdollisuus likvidoida omistuksensa. Unlock-vapautusten johdosta markkinoille valuu toisinaan merkittäviä määriä Bitcoineja. Näillä vapautuksilla on ajoittain merkittäviä vaikutuksia Bitcoin-markkinaan myös piensijoittajien kannalta, mikäli suuret sijoittajat likvidoivat voittojaan kuukausien odottelun jälkeen.

Yritykset yhä vahvemmin mukana Bitcoin-markkinoilla

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat tulleet viime vuosina vauhdilla yhä suuremmaksi osaksi ihmisten arkea. Bitcoineilla voi maksaa lukuisissa kansainvälisissä verkkokaupoissa. Nettikasinoiden kolikkopelit ovat vielä pääasiassa euroilla pelattavissa. Trendi on kuitenkin se, että kryptovaluutat tulevat yhä enemmän käyttöön myös pelien maailmassa.

Yksityisten sijoittajien lisäksi yritykset ovat innostuneet vuosien 2020 ja 2021 aikana kryptovaluuttamarkkinoista. Viime kuukausien aikana julkisuuteen on tasaisin väliajoin saatu suuryritysten ilmoituksia Bitcoin-hankinnoista.

Markkina-arvoltaan noin 116 miljardin dollarin arvoinen Square on yksi suurimmista instituutionaalisista Bitcoin-sijoittajista. Yhdysvaltalainen maksuliikenneyhtiö pitää hallussaan yli 8 000 Bitcoinia.

Tesla on kiistämättä yksi tämän hetken vaikutusvaltaisimmista yhtiöistä koko maailmassa. Sähköautojättiläisen julkisuus kasvoi viime keväänä entisestään, kun se ilmoitti sijoittaneensa Bitcoiniin 1,5 miljardia dollaria. Yhtiön keulahahmo Elon Musk on twiittailujensa ansiosta yksi kryptomaailman seuratuimmista henkilöistä.

Etsy on yksi maailman suurimmista verkkokauppa-alustoista. Se on tarkoitettu etenkin käsitöiden ja vintage-tuotteiden ostamiseen ja myymiseen. Etsy on merkittävä toimija Bitcoin-adaption saralla, sillä se tarjoaa myyjilleen mahdollisuuden hyödyntää kaupankäynnissä myös Bitcoineja.

Bitcoinia omistavien yhtiöiden kärkipaikalla on yhdysvaltalainen Microstrategy, joka omistaa yli 114 000 Bitcoinia. Yhtiö on ostanut Bitcoinia viimeisten parin vuoden ajan tasaiseen tahtiin kurssiheilahteluista välittämättä. Tämä on tehnyt hyvää myös Microstrategy-yhtiön omalle osakkeelle, jonka arvo on kohonnut vuoden 2019 alle 150 dollarista pitkälti yli 700 dollariin.

Microstrategy-yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Michael Saylor on yksi tunnetuimmista Bitcoinin puolestapuhujista.

Suomalaiset kryptovaluuttayhtiöt menestyvät

Suomessa ei ole toistaiseksi nähty suuryritysten puolelta intoa sijoittaa kryptovaluuttoihin samalla tavalla kuin Yhdysvalloissa. Kotimaiset suuryhtiöt eivät ole kommentoineet Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen kehitystä käytännössä lainkaan.

Tästä huolimatta Suomessa toimii useita kryptovaluutta-alan yhtiötä, joiden menestys viime vuosina on ollut erinomaista. Yksi tunnetuimmista kotimaisista yhtiöistä on Coinmotion, joka tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden ostaa ja myydä kryptovaluuttoja.

coinmotion meista
Kuvakaappaus Coinmotion.com -sivustolta.

Vuonna 2020 kyseinen jyväskyläläisyritys takoi kasaan noin 3,14 miljoonan euron liikevaihdon, mutta vuonna 2021 vauhti on ollut moninkertaisesti kovempi. Keväällä yhtiö raportoi edellisen liikevaihtoennätyksen rikkoutuneen reilusti ja tilikauden olevan monta miljoonaa euroa voitolla.

Vuosi 2021 on tuonut uutta puhtia myös kotimaisen Localbitcoinsin liikevaihtoon. Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian markkinoille keskittyneellä yhtiöllä on jo yli kahdeksan miljoonaa asiakasta. Vuonna 2020 yhtiö teki noin 23 miljoonan euron liikevaihdolla kunnioitettavan 17 miljoonan euron liiketuloksen.

Vuosien 2020 ja 2021 kryptovaluuttabuumi on houkutellut markkinoille myös uusia kotimaisia toimijoita. Pieniin sijoitusyhtiöihin ja muihin instituutioasiakkaisiin keskittynyt Tessaract hallinnoi jo yli 70 miljoonan dollarin edestä varallisuutta. Tessaract yritys ottaa ja antaa lainaa kryptovaluutoissa ja saa tulonsa pääasiassa korkotuloista.

Northcrypto on niin ikään kotimainen kryptovaluuttayhtiö, joka tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden käydä kauppaa kryptovaluutoilla. Vuonna 2021 Northcrypto on moninkertaistanut liikevaihtonsa ja saanut runsaasti uusia asiakkaita.

Kryptovaluuttamarkkinan yleinen positiivinen kehitys näkyy suoraan myös kryptovaluuttayhtiöiden tilipusseissa. Esimerkiksi kauppapaikat saavat sitä enemmän tuloa, mitä enemmän kauppaa asiakkaat kryptovaluutoilla käyvät. Tästä hyvä esimerkki on myös yhdysvaltalainen Coinbase, joka on kvartaali toisensa jälkeen raportoinut jättimäisestä tuloksesta.

Photo by Hannah Busing on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.