Intian keskuspankki yrittää estää kryptovaluuttojen ostamisen

intian keskuspankki rbi

Yksi suurimmista uhkakuvista kryptovaluuttoihin liittyen on ns. fiat gatewayn katoaminen. Jos kryptovaluuttoja ei voi muuttaa helposti paikalliseksi reaalimaailman valuutaksi, niiden käyttö vaikeutuu selvästi. Mitä virtuaalivaluutan arvolle tapahtuisi tällaisessa maailmassa? Intiassa tämä uhkakuva on tullut askeleen lähemmäksi.

Rekisteröidy Binancelle

Intian keskuspankki RBI (Reserve Bank of India) julkisti pari päivää sitten tiedotteen, jossa se kieltää maan pankkeja tarjoamasta palveluitaan yrityksille tai yrityksille, jotka ostavat tai myyvät kryptovaluuttoja. Intian pankit ovat käytännössä RBI:n säätelemiä, joten niiden on tanssittavat keskuspankin pillin mukaan.

Virallinen tiedote kuuluu näin:

“Reserve Bank has repeatedly cautioned users, holders and traders of virtual currencies, including Bitcoins, regarding various risks associated in dealing with such virtual currencies. In view of the associated risks, it has been decided that, with immediate effect, entities regulated by RBI shall not deal with or provide services to any individual or business entities dealing with or settling VCs. Regulated entities which already provide such services shall exit the relationship within a specified time”

Käytännössä tämä tarkoittaa valtavaa iskua maassa toimiville kryptovaluuttapörsseille. Tämän jälkeen henkilöiden on mahdoton siirtää rahaa pörssiin tai kotiuttaa sitä omalle tilille, koska pankkipalvelut ovat pois käytöstä.

Intian keskuspankin tiedote ei tule valtavana shokkina, sillä maan suhtautuminen kryptovaluuttoihin on ollut jo pidemmän aikaa negatiivista. Intian pankit ovat blokanneet pörssejä jo aiemminkin, mikä on johtanut volyymien putoamiseen jopa 90 prosentilla.

Nyt pörsseiltä katoavat loputkin pankit. Toistaiseksi ne voivat hoitaa kotiutuksia ja talletuksia 3. osapuolen rahansiirtopalveluilla, kuten Skrill tai Neteller. Lopulta pankkikielto tulee todennäköisesti estämään myös tämän liikenteen.

Intian valitsema tie on toistaiseksi poikkeus valtavirrasta. Suurista teollisuusmaista ainoastaan Kiina on toistaiseksi yhtä negatiivinen kryptovaluuttoihin liittyen. Intian hallitus ei kuitenkaan ole bännäämässä kryptovaluuttoja kokonaan, eli kansalaisten on yhä mahdollista ostaa niitä.  Kaiken lisäksi RBI on suunnittelemassa oman kryptovaluuttansa julkaisua!

Mitä tämä kielto sitten tarkoittaa intialaisille kryptosijoittajille? Hätäisimmät saattavat luopua kryptovaluutoistaan, ja kielto on varmasti takaisku laajemmalle adoptiolle maassa. Ne, jotka haluavat ostaa ja myydä Bitcoineja, saavat kyllä kaupat aikaan.

Ratkaisun tarjoavat P2P-pörssit, jotka ovat tulevaisuudessa yhä suuremmassa roolissa kryptovaluuttojen kaupankäynnissä. Yksi suosittu palvelu on suomalainen Localbitcoins, joka toimii tällä hetkellä kymmenissä eri maissa. Se yhdistää ostajat sekä myyjät toisiinsa, jotka sopivat tämän jälkeen kaupan ehdoista keskenään. Localbitcoins toimii ns. escrow-palveluna välissä, joka pitää huolen siitä, että ostaja sekä myyjä saavat molemmat maksunsa.

P2P-pörssejä on mahdotonta kontrolloida, sillä maksut ostajan ja myyjän välillä ovat tavallisia yksityishenkilöiden välisiä tilisiirtoja. Ne voidaan myös suorittaa Paypal, Skrill tai vastaavilla palveluilla. Monet valtiot sekä keskuspankit myös ymmärtävät tämän asian, joten Intian malli tuskin leviää laajemmalle. Kryptovaluuttojen kauppaa on mahdotonta estää, joten näennäiset kiellot johtavat ainoastaan sen siirtymiseen maan alle. Tämä puolestaan tarkoittaa valtioille verotulojen menetyksiä. Yhdysvaltain IRS on esim. äskettäin vaatinut Coinbaselta yli 10.000 asiakkaan tilihistorian. Niin kauan kun kryptopörssit ovat säädeltyjä ja kaikkien käytössä, niiden rahaliikenne on myös paremmin valtioiden kontrollissa.

Myös Blokkimedia -kanava käsitteli aihetta uusimmassa videossaan.

Kuva: Pixabay

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*