ICO on lyhenne sanoista Initial Coin Offering. Kyseessä on joukkorahoituksen muoto, jolla blockchain-sektorin startupit hakevat uutta pääomaa. ICO-hankkeiden määrä räjähti vuoden 2017 aikana, ja niiden avulla on kerätty jo miljardeja dollareita.
Sisällysluettelo
Yleistä ICO:sta
ICO:n vastine perinteisessä sijoitusmaailmassa on IPO eli Initial Public Offering. Tämä prosessi käydään läpi ennen yrityksen siirtymistä varsinaiseen pörssiin. Sijoittajilla on mahdollisuus päästä yrityksen omistajaksi halvempaan hintaan kuin pörssin kautta sijoittamalla. Tai näin ainakin teoriassa, sillä tänään 50% romahtanut Rovio on karmiva esimerkki myös päinvastaisesta lopputuloksesta.
ICO:t toimivat kryptovaluuttojen maailmassa samalla idealla. Sen takana on yleensä teknologia-alan yritys, joka hakee uutta rahoitusta projektin alkuvaiheessa. ICO:t järjestetään lähes poikkeuksetta Ethereum-alustalla, tosin nykyään myös NEO alkaa vallata pikkuhiljaa markkinaa. ICO:ssa sijoittaja saa osakkeiden sijaan tokeneita, eli käytännössä uuden projektin lanseeraamaa kryptovaluuttaa. Jos ICO on järjestetty Ethereum-alustalla, niin kyseinen token on silloin ERC20-standardin mukainen.
Monet tällä sivustolla esitellyt kryptovaluuttaprojektit järjestivät ICO:n Ethereum-alustalla vuonna 2017.
ICO:t tarjoavat kenelle tahansa yksityishenkilölle mahdollisuuden hurjiin voittoihin. Jos projekti lyö toden teolla läpi, niin tokenin arvo voi nousta jopa 10-100x korkeammalle 6-12kk päästä. Tästä syystä ICO:t houkuttelevat laumoittain ihmisiä ympäri maailmaa.
Kolikon kääntöpuolena on sijoituksen sisältyvä suuri riski. Monet ICO:t ovat olleet tyylipuhtaita kusetuksia, sillä alalta puuttuu tällä hetkellä finanssimaailmasta tuttu valtonta. Kuka tahansa voi laittaa ICO:n pystyyn, kerätä rahat ja kadota sen jälkeen sijoitukset mukanaan. Näin on myös tapahtunut monta kertaa ja tapahtuu myös tulevaisuudessa.
Tässä artikkelissa listataan muutamia pointteja, joita ICO:ta arvioivan henkilön olisi syytä pohtia. Käytännössä ICO:n arviointi tarkoittaa siis ko. projektin arviointia, jolle rahoitusta kerätään. Kaikki ICO:t liittyvät tavalla tai toisella lohkoketjuun, joten perusteellinen arviointi vaatii myös teknistä tietämystä.
1: Miksi lohkoketju?
Monet IT-alan projektit voidaan toteuttaa myös ilman lohkoketjuteknologiaa. Uusi ja vallankumouksellinen teknologia ei tarkoita sitä, etteikö perinteinen malli olisi edelleen käyttökelpoinen. Tällä hetkellä softakehittäjillä on suuri houkutus tehdä ohjelmistosta Blockchain-versio vain siksi, että se saadaan osaksi suurta hypeä.
“When evaluating an ICO, a good first question to ask is: “Do we need a blockchain or a native token for this project?” If the answer is no to both, chances are the ICO project is an example of solutionism — crypto for crypto’s sake — or a scam.”
Tämän lisäksi kannattaa miettiä ICO:ssa luodun kryptovaluutan / tokenin substanssia. Eikö saman asian voisi hoitaa jo olemassa olevilla kryptovaluutoilla? Tarvitaanko maailmaan todellakin yksi uusi kryptovaluutta?
Harva ymmärtää, miten suuri kynnys on siirtää kuluttajat toimivasta tuotteesta tai palvelusta toiseen. Ihmiset eivät ryntää käyttämään uutta palvelua vain siksi, että sen takana on lohkoketju. Jotkut blockchain-fanit näin saattavat tehdä, mutta nämä henkilöt edustavat vain murto-osaa koko markkinasta.
2: Projektin henkilöstö
Projektin onnistuminen on pitkälti kiinni sen johtajasta. Kuka projektia oikein vetää ja millaisella kokemuksella? Hyvä esimerkki relevantista kokemuksesta on Basic Attention Tokenin & Brave-selaimen perustaja Brendan Eich. Samoin Cardano-projektin pomo, Charles Hoskinson, on alalla erittäin arvostettu osaaja.
Perustajajäsenten ammattitaito on ehdottoman tärkeää, sillä maailma ei ole pullollaan vapaita blockchain-osaajia. Päinvastoin – alan ihmisistä on tällä hetkellä huutava pula. Puhumattakaan kehittäjistä, joilla on vuosien kokemus. Jos taustaryhmällä ei ole vaadittavaa ammattitaitoa, sitä ei välttämättä saada hankittua edes rahalla.
Projektin perustajien ja ydinryhmän osaamista ja taustoja voi selvittää sosiaalisen median kautta (Twitter, LinkedIN).
Monet ICO:t pyrkivät erottumaan joukosta nimeämällä tunnettuja henkilöitä ns. advisor boardin jäseniksi. Kyseessä voi usein olla vain nimiä nettisivulla ilman relevanttia panosta. Niiden ei kannata antaa hämätä.
"Bitcoiin" illustrates its business model with a diagram of a literal pyramid https://t.co/MgtXlZzExT
— VICE News (@VICENews) February 20, 2018
Yllä oleva twiitti: uusin yrittäjä ICO-markkinoilla on Bitcoiin (kyllä, kahdella i:llä), jonka keulakuvana toimii entinen action-tähti Steven Seagal. Kyseessä on yksi esimerkki tunnetun henkilön käyttämisestä ICO:n keulakuvana. Projektin white paperissa oli jo kuva pyramidista, mikä ei herätä hirveästi luottamusta.
3: Projektin aktiviteetti
Projektin tilasta kertoo paljon sen aktiviteetti eri medioissa. Teknisen puolen analysointi on yksi osa, ja sitä voi tutkia projektin GitHub-sivulta. Tässä kohtaa voi olla viisasta pyytää apua henkilöltä, joka osaa tulkita projektin etenemistä myös ohjelmakoodin tasolla.
Laadukas projekti sisältää aktiivisia kehittäjiä, uutta koodia sekä yksityiskohtaisia dokumentteja teknisestä toteutuksesta. Mitä hiljaisempi projektin GitHub-sivu on ja mitä vähemmän löydät infoa teknisestä puolesta, sitä isompia kysymysmerkkejä kyseisen ICO:n pitäisi herättää.
Tämän lisäksi voit tutkia projektin Slack- sekä Telegram-aktiivisuutta sekä tutkia ICO:n päivityksien määrää sosiaalisessa mediassa. Millainen ”fanipohja” siltä löytyy, miten projektin edistymisestä tiedotetaan ja niin edelleen.
4: Tokenien jakosuhde
Sijoittajan kannalta on erittäin tärkeää tutkia ICO:ssa myytävien tokeneiden jakosuhdetta. Tokenit ovat ICO:ssa vastine IPO:n osakkeille. Perinteisessä mallissa sijoittajan on pohdittava sitä, miten yritys on oikein arvotettu. Kuinka suuri %-osuus myydään ja mihin hintaan?
ICO:ssa on myös arvioitava tokeneiden jakosuhdetta hyvin tarkkaan. Jos ICO jakaa mielestäsi ison siivun tokeneista projektin perustajille, niin jotain on pielessä. Siinä tapauksessa ICO:n tarkoituksena on todennäköisesti vain maksimoida sen perustajien saamat tulot.
Yhteenveto
Yhteenvetona voi sanoa näin: haluat löytää ICO:n, jonka rakentamalle tuotteelle/palvelulle on ensinnäkin markkinat ja kysyntää. Toiseksi, lohkoketjuteknologia on relevantti osa projektia ja tarjoaa siihen merkittävää kilpailuetua verrattuna perinteiseen toteutukseen.
Tämän jälkeen haluat ICO:lle kokeneen ydinryhmän, jossa on johdon lisäksi täysipäiväisesti työskenteleviä blockchain-kehittäjiä. Seuraavaksi haluat nähdä riittävästi teknistä dokumentaatiota projektin kehitystyöstä sekä aktiivisuutta eri medioissa.
Lopuksi pidä huoli myös siitä, että projektin perustajat eivät ole lanseeranneet ICO:ta vain rikastuakseen itse.
Kokemattoman sijoittajan kannattaa käydä läpi menestyneiden ja arvostettujen projektien ICO:ta. Tutki miltä niiden white paperit, taustaryhmät ja tokenien jakosuhteet ovat näyttäneet. Näin pääset hyvään alkuun.
Lopuksi on hyvä sanoa vielä varoituksen sanat. ICO:t ovat kaikista riskialttiimpia sijoituksia. Kannattaa harkita hyvin tarkkaan ennen niihin sijoittamista. Voi hyvin olla, että yhtä onnistunutta sijoitusta kohti joutuu tekemään kymmenen hutilaukausta. Kannattaa myös harkita alusta asti liittoutumista muiden ICO-sijoittajien kanssa.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja