Jokainen kryptovaluuttoja pidempään seurannut on törmännyt varmasti kirjainlyhenteeseen ICO. Vuonna 2017 käynnistynyt ICO-buumi oli yksi merkittävä tekijä koko kryptomarkkinan räjähdysmäisessä kasvussa. Vuoden 2019 aikana ICO:n korvaajaksi on noussut kirjainlyhenne IEO – Initial Exchange Offering. Tämä artikkeli kertoo, mistä IEO:ssa on oikein kyse.
Mikä on IPO?
IEO:n ymmärtämiseksi on saatava ensin selvyys kirjainlyhenteistä IPO ja ICO, joten aloitetaan niistä. Kuten moni lukijoista tietää, ICO on lyhenne sanoista Initial Coin Offering. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?
ICO on kryptomaailman vastine IPO:lle, joka on puolestaan lyhenne sanoista Initial Public Offering. IPO voidaan suomentaa muotoon ensimmäinen julkinen liikkeellelasku, jolla viitataan yritykseen ja sen osakkeisiin.
Kun osakeyhtiömuotoinen yritys perustetaan, sen osakkeet eivät ole julkisessa kaupankäynnissä. Niitä voidaan ostaa ja myydä henkilöiden tai yritysten välillä kahdenkeskisen kauppakirjan avulla, kuten mitä tahansa muitakin hyödykkeitä.
Jos yritys kasvaa riittävästi ja saa taakseen ulkopuolisia sijoittajia, se voi listautua pörssiin. Listautumisen ideana on saada yritykselle uusia sijoittajia sekä pääomaa, jonka lisäksi se tarjoaa alkuperäisille omistajille mahdollisuuden myydä osuuksiaan yhtiöstä reippaalla voitolla.
Kun yritys on valmis pörssiin, sen osakkeista järjestetään IPO. Tämä on käytännössä mahdollisuus sijoittaa osakkeisiin ennen kuin ne ovat julkisesti kenen tahansa ostettavissa. Oletus on totta kai se, että pörssilistautumisen jälkeen osakekurssi on aina IPO:n hintaa korkeampi. Eli tarjolla on paikka vähintäänkin pikavoittoihin.

IPO:t myös ylimerkitään usein, eli halukkaita ostajia on enemmän kuin myytäviä osakkeita. Tämän johdosta sijoittajat saavat usein vain pienen osan haluamistaan osakkeista. IPO:n jälkeen yritys listautuu pörssiin. Jos kyse on suomalaisesta tai pohjoismaalaisesta yhtiöstä, sen osakkeita voi ostaa Nordnet-palvelun kautta.
Mikä on ICO?
Nyt kun lukijalla on ymmärrys IPO:sta, voidaan siirtyä termin ICO haltuunottoon. Käytännössä kyse on siis edellä kuvatusta prosessista, mutta kryptomaailman puolella.
Kryptovaluuttojen lähtökohta on hieman erilainen. Jokaisen kryptoprojektin takana on yleensä fintech-yhtiö, joka vastaa sen kehitystyöstä. Poikkeuksiakin on, kuten esimerkiksi Bitcoin tai Grin, mutta yleensä tällaiset yhteisöprojektit eivät myöskään järjestä ICO:ta.
IPO:ssa sijoittaja ostaa suoraan osakeyhtiön osakkeita, eli pienen siivun itse yrityksestä. ICO:n tapauksessa sijoittaja ostaa uutta kryptovaluuttaa, jonka kyseinen projekti lanseeraa. Moni sijoittaja haluaisi sijoittaa esimerkiksi Ripple-yhtiöön eikä XRP-tokeniin. Tämä ei ole kuitenkaan käytännössä mahdollista, koska ICO:n takana olevat yritykset eivät ole julkisen kaupankäynnin kohteena.
ICO:n perusajatus on täysin IPO:n kaltainen, eli projekti hakee taakseen sijoittajia. Koska kyseessä ei ole osake vaan kryptovaluutta, sen hinnoittelu voi olla oikeastaan mitä vain. Yrityksen arvoa voidaan mitata erilaisilla tunnusluvuilla, mutta ICO:n tapauksessa kyse on usein startupista ilman konkreettista tuotetta.
ICO:t järjestetään rahoituksen saamiseksi kehitystyöhön, jonka jälkeen lopputuote voi olla markkinoilla vasta parin vuoden päästä.

ICO voidaan järjestää vain kryptovaluutasta, joka on tyypiltään pre-mined eli valmiiksi louhittu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokainen kolikko kyseistä kryptovaluuttaa on generoitu ICO:n yhteydessä. Tämän jälkeen sijoittajat voivat ostaa projektista osuuden (esim. 50-80%) tiettyyn hintaan, ja loput kolikoista jäävät ICO:n järjestäjille.
Tässä vaiheessa kaupankäynti tapahtuu vielä täysin privaatisti. Sijoittaja osallistuu ICO:hon projektin sivulla ja maksaa uusista tokeneista x määrän usein joko Ethereumia tai Bitcoinia. Aivan kuten IPO:n tapauksessa, myös ICO-sijoittaja odottaa saavansa tuottoa siinä vaiheessa, kun kyseinen token päättyy pörssiin julkisesti treidattavaksi.
Jos kyseessä on suosittu ja hypen saava projekti, sen arvo voi hyvinkin nousta jopa kymmenkertaiseksi nopeassa ajassa. Jotkut ICO:t toivat vuoden 2017 aikana jopa 100x voittoja sijoittajille.
Kryptovaluuttojen maailmassa on tärkeää, että projekti saa tokeninsa listattua markkinoiden suosituimpiin pörsseihin. Tämä antaa sijoittajille myös kuvan siitä, että kyseessä on laadukas ja luotettava kryptovaluutta, eikä huijaus.
Kun token listataan pörssiin ja sen arvo nousee, ICO:n järjestäjät myyvät sitten sijoittajilta saamiaan rahoja kehitystyön kattamiseksi. Tästä tuli vuonna 2018 suuri ongelma projekteille, jotka eivät muuttaneet sijoittajilta saatuja Ethereumia ja Bitcoineja heti ICO:n jälkeen dollareiksi tai euroiksi.
Kryptovaluuttojen arvon romahdettua projektien saama pääoma katosi yhtäkkiä taivaan tuulin. Tämä pakotti monet kryptoprojektit myymään ennakoitua enemmän Ethereumia ja Bitcoinia, mikä puolestaan romahdutti kursseja lisää.
Jos haluat etsiä lupaavia ICO:ta, netistä löytyy lukemattomia eri sivustoja niiden listaamiseksi. Esimerkiksi icorating.com -sivusto sisältää tuhansia eri projekteja arvosteltuna.
Mikä on IEO?
Tässä vaiheessa lukijalla on toivottavasti hyvä ymmärrys ICO:sta, joten voimme siirtyä vihdoin kirjainyhdistelmään IEO.
IEO on siis lyhenne sanoista Initial Exchange Offering, eli suomennettuna kyseessä on julkinen liikkeellelasku pörssin kautta. Koska olemme kryptovaluuttojen maailmassa, niin puhumme tietysti kryptovaluuttapörsseistä.
Kyseessä ei ole mikään uusi juttu, vaikka lyhenne IEO onkin noussut suureen suosioon vasta vuoden 2019 aikana. Binance järjesti mm. kohutun TRON-kryptovaluutan IEO:n jo elokuussa 2017 omalla LaunchPad-alustallaan. Tämä selittääkin hyvin, mistä IEO:ssa on oikein kysymys.

IEO on käytännössä kryptovaluuttapörssin kautta järjestetty ICO. Kun kryptoprojektit ovat järjestäneet perinteisen ICO:n, tokenit on kaupattu sen sivujen kautta hyödyntäen kolmannen osapuolen järjestelmää. Tämä on aiheuttanut monenlaisia ongelmia esim. sivuston toimivuuden ja KYC:n luotettavuuden kanssa.
Nyt kryptovaluuttapörssit ovat ottamassa ICO-markkinaa haltuunsa, jolloin puhumme siis termistä IEO. Edellä mainittu Binance on saanut aikaan vuoden 2019 suurimman hypen, kun se järjesti BitTorrent-tokenin IEO:n.
Myös monet muut tunnetut pörssit ovat rakentamassa omaa IEO-alustaansa, mutta kaikki ei mene aina putkeen. Bittrex-pörssi joutui äskettäin epämiellyttävään tilanteeseen, kun sen ensimmäinen IEO nimeltään RAID (XRD) jouduttiin perumaan vain hetki ennen julkaisua.
IEO:n hyödyt
IEO ei ole missään nimessä vain kikkailua kirjaimilla. Tämän ovat osoittaneet esim. Binancen järjestämien IEO-julkaisujen mieletön suosio.
Kyseessä on mielenkiintoinen tilanne, sillä ICO-markkina on ollut kuolleena jo lähes vuoden ajan. Joidenkin analyytikoiden mielestä IEO voi olla tarvittava triggeri koko kryptomarkkinan uudelle nousulle. Miksi IEO:t ovat saaneet niin valtavan suosion?
IEO tarjoaa monia etuja sijoittajan kannalta, joista ensimmäinen liittyy projektin statukseen. Moni sijoittaja uskoo, että Binancen tai Bittrexin kaltainen tunnettu pörssi ei halua ottaa IEO-tarjontaansa mitään huuhaa-projektia. Tämä luonnollisesti siksi, koska mahdollisen kusetuksen tapahtuessa pörssin maine saisi valtavan kolauksen. IEO-listaus antaa ko. tokenille selvästi perus ICO:ta luotettavamman kuvan.
Alla oleva twiitti: BitTorrentin IEO on yksi vuoden 2019 suosituimmista.
#Binance Launchpad: BitTorrent $BTT Token Sale Resultshttps://t.co/QcpEKW24tC pic.twitter.com/2f8jjy8etH
— Binance (@binance) January 28, 2019
Tämän lisäksi IEO:n etuna on sen järjestäminen kryptovaluuttapörssin alustalla. Kuten aiemmin IPO:n ja ICO:n tapauksessa selitettiin, sijoittaja pääsee rahastamaan riskinottonsa vasta silloin, kun sijoituskohde listataan pörssiin. Kryptovaluuttojen maailmassa tämä tarkoittaa tunnettua pörssiä kuten Binance. Jos tokenin liikkeellelasku tapahtuu suoraan tunnetun pörssin kautta, se saa automaattisesti myös listauksen kyseiseen pörssiin IEO:n päätyttyä. Yksi tärkeä etappi on jo näin ollen saavutettu.
Kolmas tärkeä pointti liittyy turvallisuuteen. Moni ICO vaatii sijoittajia käymään läpi KYC-prosessin, eli todistamaan henkilöllisyyden esim. passin avulla. Tällä saadaan suljettua mm. kiinalaiset ja amerikkalaiset sijoittajat pois lainsäädännön vuoksi. Harva haluaa lähetellä omaa passikuvaansa epämääräiselle sivustolle, jonka KYC-prosessin hoitajan pätevyydestä ei ole tietoa.
IEO:n tapauksessa tunnistautuminen on jo suoritettu pörssin kautta, joten yksi turha välivaihe on poissa. Myös varsinainen IEO-sijoittaminen tapahtuu turvallisemmin, kun Bitcoinit tai Ethereumit menevät luotettavalle taholle. Sijoittaja voi varmistua siitä, että IEO:ssa hankitut tokenit tulevat myös joku päivä omalle tilille.
Edellä mainittu luotettavuus on todella merkittävä tekijä, sillä ICO:t ovat olleet vuosien 2017 ja 2018 aikana kryptomaailman ykköskohteita scammereille. Monet ICO:n järjestäjät ovat kadonneet sijoittajien rahat mukanaan, ja niiden todellisen tilan selvittäminen on ollut monesti vaikeaa jopa alan ammattilaisille.
IEO:n suosio kasvaa
IEO:n saama suosio on varmasti yllättänyt monet analyytikot, sillä ICO-markkina on ollut niin kuollut jo puolen vuoden ajan. Etenkin Binancen järjestämät IEO:t ovat osoittaneet, että markkinoilla on valtava kysyntä tällaiselle tarjonnalle. Esimerkiksi BitTorrentin IEO kaatoi Binancen järjestelmän, ja ainoastaan murto-osa halukkaista sai tokenia itselleen.
Tämä uusi ICO:n muoto tarjoaa myös kryptovaluuttapörsseille uuden aseen. Pörssi voi saada uusia asiakkaita itselleen hankkimalla markkinoiden parhaat IEO:t, jotka houkuttelevat sijoittajia.
Toinen tärkeä pointti liittyy pörssien omaan valuuttaan, josta hyvä esimerkki on Binance Coin (BNB). Binance käyttää omaa kolikkoaan IEO:ssa maksuvälineenä, eli sijoittajien on hankittava niitä itselleen. Tämä luo runsaasti kysyntää, ja toisaalta onnistuneet IEO:t nostava koko pörssin profiilia, mikä tekee sen omasta kryptovaluutasta taas houkuttelevamman.
Onko IEO:ssa mitään haittapuolia? Niitä voi olla pörssistä riippuen.
Binance käyttää artikkelin kirjoitushetkellä ”IEO lottoa”, jossa osto-oikeuksia arvotaan käyttäjille. Tämä siitä syystä, koska muuten IEO ostettaisiin loppuun parissa minuutissa, ja moni halukas jäisi ilman. Lottokuponkeja saa lunastettua, jos omistaa minimissään 100 BNB-tokenia. Mitä enemmän Binance Coineja holdaa, sen useamman lipun saa arvontaan.
Tämä rajaa lähes kaikki piensijoittajat Binance IEO:n ulkopuolelle, sillä 100 BNB-tokenia maksaa tällä hetkellä yli 3000 dollaria. Tuohon päälle tarvitaan vielä sijoitus IEO:ssa myytävän tokenin ostoon. Joidenkin mielestä piensijoittajien rajaaminen tämän sirkuksen ulkopuolelle voi olla hyväkin asia.
Yhä useampi pörssi tulee jatkossa luomaan myös oman kryptovaluuttansa tähän tarkoitukseen ja kehittämään oman IEO-alustansa. Binance on tässäkin asiassa edelläkävijä, ja IEO:t ovat yksi syy BNB-tokenin kovaan nousuun vuoden 2019 aikana.
Tsekkaa myös alla oleva CryptoLark -kanavan kattava video aiheesta.
Kuvat: Scout Gaming Group Facebook, Dmitry Moraine on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja