Opas: mikä on ICON?

Icon ICX

ICON-projekti on noussut laajempaan suurempaan tietoisuuteen vuoden 2017 lopulla. Etelä-Koreasta peräisin oleva ICON on mielenkiintoinen platform, jonka sisällä toimiva ICX-token voi olla yksi vuoden 2018 suosituimmista sijoituksista. Tässä artikkelissa käydään läpi ICON-projektia hieman tarkemmin. Onko ICONin ympärillä oleva kohu perusteltua vai turhaa hypeä?

ICON on ”Etelä-Korean Ethereum”

Ensin on hyvä käydä läpi termit ICON ja ICX, joiden ero on olennaista ymmärtää. ICON on ekosysteemi, jonka sisällä kaikki maagiset asiat tapahtuvat. Kyseessä on vastaava alusta älysopimuksille kuin Ethereum. Tämän vuoksi ICON onkin saanut julkisuudessa nimen ”Etelä-Korean Ethereum”. ICX on puolestaan ICON-platformin natiivivaluuttana toimiva token, jota sijoittajat voivat ostaa ja käyttää.

ICON-projektin juuret ovat Etelä-Koreassa. Tämä on ehdottomasti vahvuus, kun tiedetään maan valtavat panostukset sekä osaaminen lohkoketjuteknologiaan liittyen. Etelä-Korea on Japanin ohella yksi maailman johtavia maita kryptovaluuttojen vallankumouksessa. ICON on artikkelin kirjoitushetkellä yksi harvoista Etelä-Korean valtion tukemista open source -projekteista.

ICO:n järjestänyt ICON foundation on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka roolina on tukea ICON-ekosysteemiä. Vastaava järjestö löytyy käytännössä jokaisen kryptoprojektin taustalta. Projektin teknisestä osaamisesta vastaa lohkoketjuteknologiaan erikoistunut yritys nimeltään Theloop. ICONin kannalta mielenkiintoista on se, että Theloopin omistaa sijoitusjätti Dayli Financial Group. Kyseinen yhtiö on myös CoinOne-nimisen pörssin takana, joka on yksi Etelä-Korean tunnetuimmista.

ICON haluaa yhdistää maailman lohkoketjut toisiinsa

Mistä ICON-ekosysteemissä on sitten kyse? Miksi ICON on tällä hetkellä monien sijoittajien suosikki? ICON kuuluu projektina platform-kategoriaan, jossa sen kilpailijoiksi voidaan nähdä mm. Ethereum, NEO ja EOS. ICONin tunnuslauseena oleva Hyperconnect the world  antaa osviittaa projektin tavoitteesta. Se haluaa yhdistää maailman eri lohkoketjut toisiinsa.

ICON toimii toistaiseksi lähinnä Etelä-Koreassa. Sen tavoitteena on laajentua myös maailmalle, mutta käytännön syistä sen nykyiset projektit ovat vielä kotimaassa. ICONin etuna moniin muihin projekteihin ovat valmiit käytännön sovellukset. Monet Cardano-hypeä inhoavat tahot kutsuvat Charles Hoskinsonin projektia ”25 miljardin white paperiksi”. ICONia on sen sijaan kehitetty jo usean vuoden ajan, vaikka sen ICO järjestettiin syyskuussa 2017.

Suurin osa Theloop-yhtiön resursseista on blockchain-projekteissa paikallisten yritysten kanssa. ICONin lohkoketju on jo tällä hetkellä yksi maailman suurimmista – se on paljon enemmän kuin visio white paperilla.

Projektilla on jo merkittäviä yhteistyökumppaneita Etelä-Korean eri taloussektoreilta. ICONin teknisestä toteutuksesta vastaava Theloop valittiin esim. jo vuonna 2016 Etelä-Korean finanssialan konsortion yhteistyökumppaniksi. Projektille tuovat uskottavuutta myös edellä mainitun Dayli Financial Groupin partnerit, joita ovat mm. Samsung ja Hyundai.

Alla oleva kuva tiivistää hyvin ICONin idean:

ICON smtart contract

ICONilla on pilottiprojekteja mm. vakuutusyhtiöiden, sairaaloiden ja finanssialan toimijoiden kanssa. Nämä sektorit ovat esimerkkejä toimialoista, jotka hyödyntävät tulevaisuudessa blockchain-teknologiaa. Jokaisella näistä toimijoista voi olla oma blockchain-ratkaisunsa, jotka linkitetään yhteen ICONin teknologian avulla. ICON voi myös yhdistää eri blockchain-alustalle rakennetut yhteisöt toisiinsa.

ICON-projektin yhteisöt ja hallitsijat

ICONin white paperissa on kuvattu tarkemmin, mitä sen teknologian avulla voidaan saavuttaa eri sektoreiden käytössä. Yksi tärkeistä käytännön sovelluksista on ns. blockchain ID, joka mahdollistaa henkilön tunnistautumisen. Tämän ID:n avulla henkilön tiedot voidaan linkittää esimerkiksi pankkien, vakuutusyhtiöiden ja sairaaloiden välillä. Esimerkiksi uuden pankkitilin avaaminen tapahtuisi tämän jälkeen sekunneissa.

ICON-projektin visiona on luoda hajautettu maailma, joka koostuu lukemattomista eri yhteisöistä. Nämä yhteisöt luovat omat sääntönsä ja applikaationsa ja linkittyvät toisiinsa ICONin teknologian avulla.

Kun ICON-teknologiaa tutkitaan hieman pintaa syvemmältä, päästään seuraavaan kaaviokuvaan.

ICON Nexus

Yllä olevan kuvan sisältö on kokonaisuudessaan ICON Republic, eli suomennettuna ICON-tasavalta. Yksittäiset lohkoketjut ovat taas communities, eli yhteisöjä. Käytännön tasolla ICON Republic on kommunikaatiokanava eri yhteisöjen välillä, jotka ovat puolestaan blockchain-verkkoja. Nämä verkot voivat toimia myös eri lohkoketjuteknologioilla.

Yhteisöt koostuvat nodeista eli palvelinkoneista. Jokaista yhteisöä edustaa ”tasavallassa” niin sanottu C-Rep, jonka avulla ko. yhteisö linkittyy muihin. Tämä yhteisön edustaja on käytännössä node, jolla on verkossa erityisiä tehtäviä.

ICON-teknologian ytimessä oleva järjestelmä on nimeltään Nexus. Kyseessä on loopchain­-nimiseen teknologiaan perustuva lohkoketju. Loopchain on käytännössä uuden sukupolven versio Ethereumin käyttämästä teknologiasta, joka mahdollistaa aivan eri kokoluokan skaalautuvuuden. Teknisesti loopchain-teknologian pitäisi pystyä noin 9000 transaktioon sekunnissa.

Loopchain-lohkoketjun taustalla on myös oman konsensusalgoritmi, joka eroaa merkittävästi Bitcoinista tutusta Proof of Work -algoritmista. ICON-ekosysteemi käyttää konsensusalgoritmia nimeltään loop fault tolerance, LFT. Käytännössä tämä teknologia mahdollistaa reaaliaikaiset transaktiot.

Yksi tärkeä termi ICON-teknologiassa on blockchain transmission protocol, BTP. Tämän protokollan avulla suoritetaan transaktiot eri lohkoketjujen välillä. Sen ideana on luoda network of networks, joka on myös internetin perusidea. BTP-protokollaa verrattaan ICONin white paperissa kuuluisaan TCP/IP-protkollaan.

ICX-tokenin rooli

Kryptosijoittajia kiinnostaa se, miten ICX-lyhennettä käyttävä token liittyy koko kuvioon. ICX-token toimii ICON-ekosysteemin natiivivaluuttana. Sen avulla voidaan suorittaa maksuja sekä muita toimenpiteitä, aivan kuten kilpailevilla tokeneilla (esim. Ether, ADA).

Yksi olennainen osa ICON-ekosysteemiä tulee olemaan DEX eli Decentralized Exchange. Kyseessä on automatisoitu markkina, jossa ICX-tokenia sekä muita ICON-järjestelmässä olevia valuuttoja voidaan vaihtaa keskenään ilman kolmatta osapuolta. Pörssihinnan määrityksessä kuvioon liittyy ns. Bancor-protokolla, jonka toiminnasta voit lukea lisää täältä. Suosittelen lukemaan myös tämän aihetta kritisoivan artikkelin.

ICX-tokenia käytetään myös palkitsemaan verkossa toimivia nodeja. Verkon transaktiokulut kerätään ICON Republicin hallitsemaan pottiin, mistä käytetään nimeä public treasury. Kyseisestä potista tokenit jaetaan sitten eteenpäin verkon toimintaa tukeville tahoille. Tässä mukana on ns. DAVinCI-tekoälyratkaisu, jonka laskema Incentives Scoring System, IISS, päättää jakosuhteen.

”IISS is an artificial intelligence (AI) based evaluation system for effective ICX distribution policy. IISS is based on a financial AI solution called ‘DAVinCI,’ which uses machine learning technology to enhance CSS (Credit Scoring System) of existing financial institutions. DAVinCI’s AI algorithm provides an optimal prediction model for ICON Republic. Moreover, components including ICX transaction volume, DEX transaction volume, freezing volume, and transaction fee will be used as important evaluation criteria for IISS. IISS relies on DAVinCI to continuously analyze, learn, and evolve relevant data on ICON Republic” (Lähde: ICON white paper)

ICX-tokenin kohdalla täytyy huomioida myös se, että kyseessä on inflatorinen valuutta. Inflaation maksimimääräksi on asetettu 20 prosenttia per vuosi.

ICON MainNet ja token swap

Huom. Tämä artikkeli on kirjoitettu alun perin tammikuussa 2018, mutta seuraava kappale on päivitetty syyskuussa.

ICON-projekti on ottanut merkittäviä askeleita kevään 2018 aikana. Sen MainNet julkaistiin 24. tammikuuta 2018. Termillä MainNet tarkoitetaan lohkoketjun tuotantoversiota. Alkuvuodesta julkaistiin myös projektin roadmap, joka sisältää paljon mielenkiintoisia yhteistyökuvioita. Voit lukea lisätietoa kehitystyön aikataulusta osoitteesta icon.foundation.

ICX-token on myös kokenut muutoksia. Koska ICON oli alun perin Ethereum-alustalla järjestetty ICO, sen ICX-token oli myös ERC20-standardin mukainen Etherum-lohkoketjussa ”elävä” virtuaalivaluutta.

Kun ICON MainNet saatiin käyntiin, alkoi ns. token swap prosessi. Sen tarkoituksena oli siirtää nämä ICO:sta peräisin olevat ERC20-tokenit oikeiksi ICX-tokeneiksi varsinaiseen lohkoketjuun. Muutkin projektit käyvät läpi vastaavan prosessin, ja kesällä 2018 on nähty mm. TRON ja VeChain token swap.

ICON-projektin token swap viivästyi lähes puoli vuotta aikataulusta, mutta se saatiin kesän 2018 aikana päätökseen. ICX-tokenin reaaliaikainen kurssi:

 

Koska ICX ei ole enää ERC20-token, sitä täytyy säilyttää erilaisessa lompakossa. Yksi helppokäyttöinen lompakko on Icon Foundationin kehittämä ICONex, joka on Google Chromeen asennettava lisäosa. Löydät sen Chrome Web Storesta. Myös Ledger Nano S tukee ICX-tokenia, mutta sen asentaminen vaatii pientä käsityötä. Jos et ole kokenut kryptovaluuttaharrastaja, kannattaa pysytellä tuossa web-lompakossa.

Ylivoimaisesti paras vaihtoehto ICX-tokenin ostamiseen on Binance-pörssi, jossa tapahtuu yli 70% maailmanlaajuisesta vaihdosta. ICX löytyy myös Gate.io -pörssistä.

Koko ICON-projektin sulattelu voi tuntua hieman raskaalta. Kyseessä on niin paljon laajempi kokonaisuus, kuin esimerkiksi Bitcoin tai Litecoin ovat. Alla olevassa listassa on lueteltu paljon eri lähteitä, joista löydät tarkempaa tietoa tässä artikkelissa kuvatuista asioista. ICON white paper on hyvä paikka aloittaa – kuten kaikkien muidenkin projektin kohdalla. Suosittelen myös katsomaan tämän Youtube-haastattelun, joka avaa todella hyvin ICON-projektin taustoja. Kyseisessä haastattelussa ICONista käytetään muuten nimitystä Samsung of blockchain. Tulevaisuus näyttää, kuinka hyvin tämä titteli pitää paikkansa.

Seuraa ICON-projektia myös Redditissä ja Twitterissä ja Youtubessa, niin pysyt ajan tasalla sen kehityksestä.

Löydät lisää luettavaa näistä lähteistä: ICOrating.comICON Technical Q & A summary, Why to invest in ICX, Forbes.com, fangalbert.com, coincentral.com, blockonomi.com, ICO Foundation review (Youtube).

Kuvat: kuvakaappaus tästä videosta, ICON white paper


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*