ICON nousi laajaan tietoisuuteen kevään 2018 altcoin-huumassa. Etelä-Korean Ethereumiksi nimetty projekti jäi kuitenkin unholaan kuplan puhjettua, ja ICX-tokenista tuli yksi pahiten arvonsa menettäneistä kryptovaluutoista. Tässä artikkelissa käydään läpi ICON-projekti pintaa syvemmältä.
Sisällysluettelo
Mikä on Icon (ICON)?
Kuten otsikko kertoo, ICON-projekti sijaitsee kryptovaluuttojen maailmassa lähellä Ethereumia. Kyse on niin sanotusta platform-kategoriasta, josta voidaan käyttää myös nimityksiä ekosysteemi tai käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille. Muita tunnettuja projekteja tässä kategoriassa ovat EOS, Tron, NEO ja Cardano.
Kaikki edellä mainitut projektit pyrkivät tarjoamaan ekosysteemin sovelluksille sekä lukemattomille kryptovaluutoille, joita kuka tahansa voi luoda niiden sisään. Tällaisia kryptoja kutsutaan käytännössä nimellä token. Jokaisella platformilla on omat token-standardins sekä oma tapansa ratkaista skaalautuvuuden ja konsensuksen haasteet.
Jokaisella platformilla on myös natiivivaluutta, joka on usein samanniminen kuin itse ekosysteemi. Esimerkiksi NEO voi viitata koko käyttöjärjestelmään tai sen natiivivaluuttaan. Tämän valuutan ideana on toimia platformin sisäisenä ”bensana” sekä arvon välittäjänä. ICON-järjestelmässä on myös oma ICON-natiivitoken, josta käytetään lyhennettä ICX. Sen kaikkiin käyttötarkoituksiin palataan hieman myöhemmin.
ICON ei siis kilpaile Bitcoinin tai Litecoinin kanssa samalla markkinalla. Se yrittää haastaa Ethereumia sekä kymmeniä muita älysopimusalustoja alati kasvavassa kilpailussa. Käydään seuraavaksi läpi projektin taustoja hieman tarkemmin.
ICON on Etelä-Korean vastine Ethereumille
Kryptovaluuttojen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on niiden kyky toimia valtion rajoista välittämättä. Lohkoketjuthan ovat käytännössä ympäri maailmaa hajautettuja tietokantoja. Vaikka ICON-platformin teknologia tarjoaa samat ominaisuudet, kyseessä on varsin paljon yhteen maahan sidottu projekti.
Kun ICON nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2018 alussa, sitä kutsuttiin nimellä Etelä-Korean Ethereum. Projektillä on hyvin vahvat juuret Etelä-Koreaan, joka on Japanin, Kiinan ja Yhdysvaltojen ohella yksi maailman johtavia maita kryptovaluuttojen vallankumouksissa. Jopa 25% Etelä-Korean alle 30-vuotiaista sijoittaa kryptoihin.
ICON on yksi tuhansista vuoden 2017 ICO-buumin tuotteista. Sen Ethereum-pohjainen ICO järjestettiin syksyllä vuonna 2017, ja projekti keräsi hieman yli 40 miljoonaa dollaria. Alla on ICON-projektin esittelyvideo ICO:ta varten.
https://youtu.be/SbayxOHAlVU
Käytännössä kaikki ICO:n kautta syntyvät tokenit ovat ennalta louhittuja (engl. pre-mined). ICON-projekitn ICX-tokenin kokonaismäärä aiheutti ensin pientä epäselvyyttä. Kokonaismäärä on hieman yli 800 miljoonaa tokenia, joista 50% myytiin sijoittajille ICO:ssa.
ICX oli siis ensin Ethereum-pohjainen token. Kun ICON käynnisti kesällä 2018 oman MainNetin eli julkisen lohkoketjunsa, kaikki ICX-tokenit siirrettiin sinne. Tätä kutsutaan nimellä token swap, ja vastaavan operaation tekivät viime vuonna myös mm. Tron, EOS ja VeChain. Tällä hetkellä ICX-tokenit sijaitsevat siis ICON-lohkoketjussa, ja niiden varastointiin tarvitaan oma lompakko.
Monet kryptomaailman tunnetuimmista projekteista ovat tuottaneet valtavia voittoja ICO:n jälkeen. ICONin kohdalla tilanne on toinen, sillä se on artikkelin kirjoitushetkellä (elokuu 2019) edelleen noin 98% ATH-lukemaa alempana. ICX on yksi heikoimmin menestyneistä top 50 -kryptovaluutoista vuosien 2018-2019 aikana.
ICON-projektin takana on siis korealaista osaamista. Dayli Financial Group on valtavan kokoluokan fintech-hautomo Etelä-Koreassa, jonka sateenvarjon alle mahtuu kymmeniä lupaavia teknologia-alan yrityksiä. Yksi näistä on Theloop, joka uudelleenbrändättiin nimelle ICONLOOP noin vuosi sitten. ICONLOOP on blockchain-projekteja kehittävä yhtiö, joka vastaa julkisen ICON-lohkoketjun kehitystyöstä.
Our team is and has been fully committed to contributing to the ICON project and servicing the ICON Foundation. We view every private network as a potential use case for the public ICON network and consider public chain integration in every private blockchain implementation of ICONLOOP. This is reflected in our consultation and interest from enterprise clients. Since the launch and increased global recognition of ICON, many enterprise clients have shown significant interest in public blockchains and how it can help expand the scope of their network.
Currently, most, if not all of ICON’s development resources are dedicated to building out ICON’s public chain, and as ICONLOOP is built on the same blockchain engine, just a few additional developers are required for customization of private blockchain implementations. (Lähde: Jonghyup Kim, ICONLOOP toimitusjohtaja)
Dayli Financial Group omistaa myös yhden Etelä-Korean suurimmista pörsseistä (CoinOne) sekä DaVincin, joka on yksi maan johtavia kehitysyhtiöitä tekoälyn saralla. DaVincin teknologia on myös mukana ICON-lohkoketjussa, josta lisää myöhemmin.
Edellä mainittu kuvio on hyvin tyypillinen kaikkien platform-projektien kohdalla. Esimerkiksi EOS:n taustalla on The Block -yhtiö. Vaikka Bitcoin on hallinnoltaan hajautettu kryptovaluutta, myös sen kehitystyöhön osallistuu yrityksiä (kuten Blockstream).
Käytännössä projekti voidaan jakaa kahteen osaan: ICON on julkinen lohkoketju, jonka kehitystä ohjaa erillinen Sveitsiin perustettu ICON foundation. ICONLOOP kehittää paljon yksityisiä ratkaisuja ICON-teknologiaan pohjautuen. Julkinen ICON-lohkoketju linkittää ne sitten toisiinsa.
Tästä päästäänkin ICONin tunnuslauseeseen ”Hyperconnect the world”. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
ICON haluaa yhdistää lohkoketjut toisiinsa
ICON toimii toistaiseksi lähinnä Etelä-Koreassa. Sen tavoitteena on laajentua aikanaan myös maailmalle, mutta käytännön syistä sen nykyiset projektit ovat vielä kotimaassa. ICON pyrkii ensin Etelä-Korean de facto -lohkoketjuksi, ja sillä on myös hyvä mahdollisuus saavuttaa todella vahva markkina-asema.
Tässä kohtaa on hyvä selventää eräs oleellinen asia. Termistä interoperabilityon tullut todella suosittu kuluneen vuoden aikana lohkoketjujen maailmassa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että useat projektit pyrkivät yhdistämään eri teknologioilla toimivat lohkoketjut toisiinsa. ICON ei ole tällä hetkellä suora kilpailija tässä markkinassa.
ICON haluaa kyllä yhdistää lohkoketjut toisiinsa, mutta kyse on ennen kaikkea sen omasta teknologiasta. ICON haluaa päästä ikään kuin standardin asemaan Etelä-Koreassa, jossa se tarjoaa infrastruktuurin lohkoketjuille.
Alla oleva kuva tiivistää hyvin ICONin idean:
ICON haluaa luoda ekosysteemin, jossa julkinen ICON-lohkoketju toimii linkkinä yksityisen projektien välillä. Kaikkea tätä hallinnoidaan todella mielenkiintoisella tavalla, josta lisää seuraavassa kappaleessa.
ICONLOOP on toteuttanut jo lukuisia pilottiprojekteja mm. vakuutusyhtiöiden, sairaaloiden ja finanssialan toimijoiden kanssa. Nämä sektorit ovat esimerkkejä toimialoista, jotka hyödyntävät tulevaisuudessa blockchain-teknologiaa. Jokaisella näistä toimijoista voi olla oma, räätälöity, ratkaisunsa, jotka linkitetään yhteen ICON-lohkoketjun avulla.
ICON white paperissa on kuvattu tarkemmin, mitä sen teknologian avulla voidaan saavuttaa eri sektoreiden käytössä. Yksi tärkeistä käytännön sovelluksista on ns. blockchain ID, joka mahdollistaa henkilön tunnistautumisen. Tämän ID:n avulla henkilön tiedot voidaan linkittää esimerkiksi pankkien, vakuutusyhtiöiden ja sairaaloiden välillä. Esimerkiksi uuden pankkitilin avaaminen tapahtuisi tämän jälkeen sekunneissa.
Koska ICONin taustalla on Etelä-Korean fintech-jätti Dayli Financial Group, sillä on hyvät suhteet maan tärkeimpiin pelureihin, kuten Samsung.
ICON on digitaalinen demokratia
ICON-projektin visiona on luoda hajautettu maailma, joka koostuu lukemattomista eri yhteisöistä. Nämä yhteisöt luovat omat sääntönsä ja applikaationsa ja linkittyvät toisiinsa ICONin teknologian avulla. Hallintomalli eroaa kaikista muista ratkaisuista mielenkiintoisella tavalla.
Aivan ensin on ymmärrettävä eräs tärkeä ero muihin platformeihin. Jokainen Ethereum-alustalle luotu token sijaitsee yhdessä ja samassa Ethereum-lohkoketjussa. ICONin kohdalla näin ei ole. Jokainen kustomoitu token saa ympärilleen oman lohkoketjunsa. Jos ICON-alustalle on luotu 100 tokenia, se tarkoittaa 100 eri lohkoketjua.
ICON-maailmassa näitä lohkoketjuja kutsutaan yhteisöiksi (engl. community). Jokainen yhteisö voi siis olla säännöiltään kustomoitu, eli lohkoketjujen ominaisuudet ovat muokattavissa ja eroavat toisistaan. Reaalimaailman mukaisesti, jokaisella yhteisöllä on oma ”kansanedustajansa”. Näitä kutsutaan nimellä C-Rep, eli Citizen Representative.
Yhteisöjen edustajat ovat käytännössä kyseisen lohkoketjun ylläpitäjiä, ja ne toimivat linkkeinä (portaalina) koko julkiseen ICON-lohkoketjuun. Sitä kutsutaan myös nimellä ICON Nexus. Yllä oleva kuva auttaa ymmärtämään tätä ideaa. Kaikki kuvassa olevat elementit muodostavat kokonaisuuden, jota kutsutaan nimellä ICON Republic eli ICON-tasavalta.
Jokainen yhteisö on käytännössä Delegated Proof of Stake -konsensukseen perustuva lohkoketjunsa. Vastaavaa mallia käyttää ICONin kilpailijoista mm. EOS. DPoS-mallissa tokenin holdaajat äänestävät lohkoketjua ylläpitävät tahot, joita on yleensä hyvin rajallinen määrä (esim. 10 tai 20 kpl). ICON-mallissa tokenin holdaajia kutsutaan nimellä citizen node, ja heidän valitsemansa edustaja on edellä mainittu C-Rep.
Miten kaiken keskellä olevaa ICON-lohkoketjua sitten hallitaan? Täysin samalla idealla. ICX-tokenin holdaajat valitsevat Delegated Proof of Stake -konsensuksen mukaisesti 22 delegaattia, jotka vastaavat ICONin ylläpidosta. Näitä tahoja kutsutaan ICON-tasavallassa nimellä P-Reb eli Public Representative.
Käytännössä P-Reb on järeää palvelinta pyörittävä taho, joka vastaa lohkojen generoinnista, lohkoketjun konsensuksesta sekä yleisestä kehityksestä muiden delegaattien tavoin. C-Rep suorittaa samoja tehtäviä, mutta ainoastaan oman lohkoketjunsa sisällä.
Hallintomallista voi tulla helposti mieleen esimerkiksi Yhdysvallat tai EU. Jokainen C-Rep on kuin yhden osavaltion tai yhden maan hallinnon jäsen. P-Reb edustaa puolestaan isompaa kokonaisuutta, kuten Yhdysvaltain senaattorit tai EU:n parlamentin jäsenet.
ICON-teknologia
ICON on siis kolmannen sukupolven ekosysteemi. Se tukee hajautettuja applikaatioita (dApps) ja älysopimuksia, kuten kaikki kilpailevatkin vaihtoehdot. Kuten edellä on kuvattu, ICON keskittyy luomaan lohkoketjuinfraa Etelä-Koreaan ja pyrkii yhdistämään kustomoidut ja yksityiset lohkoketjut toisiinsa julkisen ICON-lohkoketjun avulla.
Tätä julkista lohkoketjua kutsutaan nimellä ICON Nexus, ja taustalla oleva teknologia on puolestaan loopchain. Sen on kehittänyt edellä mainittu ICONLOOP -yhtiö. Teknologian pitäisi pystyä noin 10 000 transaktioon sekunnissa. Uusia lohkoja syntyy kerran sekunnissa, joten transaktiot ovat käytännössä reaaliaikaisia.
Just noticed something very cool, #ICON's block time is now 1s (it was 2s a week ago) and we are 1.5x $ETH daily transaction count! Nice to see the ICON blockchain 'stretching it's virtual legs'. @helloiconworld $ICX
— Norsk Kiwi (@NorskKiwi1) June 7, 2019
ICON Nexus muodostaa konsensuksen Delegated Proof of Stake eli DPoS -algoritmin avulla, kuten aiemmin on jo kerrottu. On siis tärkeää erottaa kaiken ytimessä toimiva ICON Nexus sekä siihen liittyvät lohkoketjut toisistaan. Kaikki pohjautuvat joka tapauksessa DPoS-konsensusmalliin. Se on käytössä yhä laajemmin uuden sukupolven platformeissa, eikä Bitcoinin louhintaa suorittavia laitteita näin ollen tarvita.
ICON kutsuu tätä ratkaisua nimellä Loop Fault Tolerance eli LFT. Käytännössä se on yhdistelmä Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) ja DPoS -konsensusalgoritmeja. Voit lukea lisää LFT:stä tästä artikkelista.
Järjestelmän natiivitokenina toimii ICX, jota käytetään palkitsemaan verkossa toimivia nodeja. Verkon transaktiokulut kerätään ICON Republicein hallitsemaan pottiin, mistä käytetään nimeä public treasury. Kyseisestä potista tokenit jaetaan sitten eteenpäin verkon toimintaa tukeville tahoille. Tässä mukana on ns. DaVinci-yhtiön kehittämä tekoälyratkaisu, jonka laskema Incentives Scoring System, IISS, päättää jakosuhteen.
”IISS is an artificial intelligence (AI) based evaluation system for effective ICX distribution policy. IISS is based on a financial AI solution called ‘DAVinCI,’ which uses machine learning technology to enhance CSS (Credit Scoring System) of existing financial institutions. DAVinCI’s AI algorithm provides an optimal prediction model for ICON Republic. Moreover, components including ICX transaction volume, DEX transaction volume, freezing volume, and transaction fee will be used as important evaluation criteria for IISS. IISS relies on DAVinCI to continuously analyze, learn, and evolve relevant data on ICON Republic” (Lähde: ICON white paper)
Kuten edellä on jo kerrottu, kaikki ICON-verkoston kustomoidut lohkoketjut käyttävät omaa tokeniaan. Ne pohjautuvat ICONin tokenstandardiin IRC, joka on Ethereumin ERC-standardia vastaava. Mielenkiintoista on se, että uusien lohkoketjujen ja tokenien taustalla on oltava joko ICX tai jokin muu takaus. Tokeneita ei voi siis luoda tyhjästä.
IRC-tokeneilla on myös merkittävä etu Ethereumiin nähden: niitä voidaan vaihtaa suoraan toisiinsa ICX-reservien avulla. Jos haluat vaihtaa yhden ERC20-tokenin toiseksi Ethereum-verkossa, joudut konvertoimaan tokenin ensin Etheriksi ja ostamaan sillä haluamasi tokenin. Väliin tulee yksi ylimääräinen kauppa, josta maksat aina transaktiokuluja.
Mainitaan vielä eräs tärkeä termi ICON-teknologiaan liittyen: BTP, eli blockchain transmission protocol. Tämän protokollan avulla suoritetaan transaktiot eri lohkoketjujen välillä. Sen ideana on luoda network of networks, joka on myös internetin perusidea. BTP-protokollaa verrattaan ICONin white paperissa kuuluisaan TCP/IP-protkollaan.
ICON-projektin tulevaisuus ja sijoittaminen
ICON käy kamppailua elintilasta todella kilpaillulla platform-sektorilla. Ei ole helppo murtautua Ethereumin, EOS:n ja Tronin sekaan ja hakea markkinaosuutta itselleen. ICONin tilanne on myös haastava tokenin kurssin vuoksi.
ICX on yhä yli 98% kurssihuippuaan alapuolella, vaikka koko markkina on moninkertaistunut vuoden 2019 aikana. Useat ICON-sijoittajat kyllästyivät projektiin vuonna 2018, jolloin sen roadmapissa luvatut tapahtumat viivästyivät jatkuvasti. Esimerkiksi MainNet-julkaisu tapahtui puoli vuotta aikataulua jäljessä.
ICONin vahvuutena on todella hyvä asema Etelä-Koreassa. Sen taustalla toimiva Dayli Financial Group on todella iso peluri, ja ICON on saanut myös jalkansa oven väliin mm. Soulin ja Jejun alueiden kehitysprojekteissa. Tästä artikkelista voi lukea yhteistyökuvioista jo vuoden takaa.
Kannattaa katsoa myös alla oleva video, jossa Crypto Lark -kanava käy läpi ICON-projektin tilaa keväällä 2019.
Yksi olennainen osa ICON-ekosysteemiä tulee olemaan DEX eli Decentralized Exchange. Kyseessä on automatisoitu markkina, jossa ICX-tokenia sekä muita ICON-järjestelmässä olevia valuuttoja voidaan vaihtaa keskenään ilman kolmatta osapuolta. ICON on saanut DEX:n ohjelmointityön valmiiksi alkukesästä 2019.
Jos ICX-tokeniin sijoittaminen kiinnostaa, sitä kannattaa hankkia Binancesta. Siellä löytyy paras likviditeetti mikä takaa yleensä myös parhaan hinnan. ICX löytyy myös Gate.io -pörssistä.
Koska ICX ei ole enää ERC20-token, sitä täytyy säilyttää omassa lompakossaan. Yksi helppokäyttöinen lompakko on Icon Foundationin kehittämä ICONex, joka on Google Chromeen asennettava lisäosa. Löydät sen Chrome Web Storesta. Myös Ledger Nano X tukee ICX-tokenia, mutta sen asentaminen vaatii pientä käsityötä. Jos et ole kokenut kryptovaluuttaharrastaja, kannattaa pysytellä tuossa web-lompakossa.
Seuraa ICON-projektia myös Redditissä ja Twitterissä, niin pysyt ajan tasalla sen kehityksestä. Icon.foundation -sivulta löydät white paperin, yellow paperin sekä muita resursseja.
Jos haluat hyvän yleiskuvan ICON-projektista, tsekkaa alla oleva video! Suosittelen myös katsomaan tämän Youtube-haastattelun, joka avaa todella hyvin ICON-projektin taustoja. Kyseisessä haastattelussa ICONista käytetään muuten nimitystä Samsung of blockchain. Tulevaisuus näyttää, kuinka hyvin tämä titteli pitää paikkansa.
Kuvat: kuvakaappaus tästä videosta, ICON white paper
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja