Uutiset
27
maalis
helsinki paikallisvaluutta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Helsinkiin suunnitellaan paikallisrahaa lohkoketjuteknologian avulla

Helsinki kaavailee uutta paikallisrahaa, joka toimisi lohkoketjuteknologian avulla. Tutkija Maria Joutsenvirta ja professori Pekka Nikander haluavat valjastaa digitaalisen valuutan hyvinvoinnin välineeksi. Näin kertoo Aalto-yliopiston uutinen parin päivän takaa.

Rekisteröidy Binancelle

Virtuaaliset valuutat ovat tällä hetkellä tunnetuin lohkoketjuteknologian sovellus – kiitos Bitcoinin. Maailmaa jo yhdeksän vuoden ajan valloittanut Bitcoin on todistanut blockchain-teknologian soveltuvan erinomaisesti myös globaalin valuutan selkärangaksi. Jos lohkoketjuteknologia ei ole sinulle ennestään tuttu, niin tutustu ensin tähän artikkeliin: mikä on lohkoketjuteknologia?

Mistä Helsingin paikallisvaluutassa on sitten kyse?

”Tarvitaan digitaalisen paikallisvaluutan kaltaisia uusia keinoja, joilla ihmiset voivat omaehtoisesti osallistua taloudelliseen toimintaan tavalla, joka lisää heidän hyvinvointiaan ja tuottaa samalla hyötyjä yhteiskunnalle”, kertoo Kauppakorkeakoulun tutkija Maria Joutsenvirta.

Joutsenvirta on mukana monitieteisessä Aalto Observatory on Digital Valuation Systems -tutkimusaihiossa, joka tutkii digitaalisen paikallisvaluutan mahdollisuuksia. Hän on kiinnostunut uusista talouden malleista ja toimintakeinoista, joilla luodaan ratkaisuja kasvaviin ekologisiin ja sosiaalisiin haasteisiin hyödyntämällä uutta teknologiaa.

Paikallisvaluutta ei ole mikään uusi ilmiö, sillä maailmalla on tehty lukuisia vastaavia kokeiluja. Suomessa myös Sysmän kunta kaavailee oman paikallisrahaa QR-koodien avulla. Ennen kryptovaluuttoja paikallisrahana on käytetty mm. erilaisia kuponkeja.

Paikallisvaluutan ideana on saada kuluttajat tukemaan paikallisia yrityksiä, mikä lisää taas hyvinvointia ja työllisyyttä alueella. Esimerkiksi: 1000 euron kk-tuen sijasta henkilön tilille maksettaisiin 750 euroa + 250 euron arvosta paikallisvaluuttaa. Barcelonassa on käynnissä tällainen kokeilu perustulon osalta.

”Perinteiset talousteoriat ja organisaatiomallit eivät riitä selittämään esimerkiksi jakamistaloudessa tapahtuvaa toimeliaisuutta. Suuri osa arvonluonnista ja hyvinvointia lisäävästä toiminnasta tapahtuu nykyisen, bruttokansantuotteella mitatun rahatalouden ulkopuolella erilaisten yhteisö- ja paikallistalouksien, kotitalouksien sekä vertaistuotannon piirissä”, Maria Joutsenvirta sanoo.

Paikallisrahaa voitaisiin käyttää aktivoimaan nuoria, ikäihmisiä, syrjäytyneitä, työttömiä ja niin edelleen. Kunnan ja valtion tuet voitaisiin suunnata näin ollen paremmin tietyn alueen palveluihin ja tukemaan sen elinvoimaisuutta.

Lohkoketjuteknologia tarjoaa tällä hetkellä kaikki mahdollisuudet oman virtuaalivaluutan luomiseen. Bitcoinin lisäksi erilaisia tokeneita/valuuttoja on olemassa jo toista tuhatta, ja lisää tulee joka päivä. Taustalla oleva lohkoketjuun voidaan ohjelmoida tarkat säännöt, jolloin valuutan arvo saadaan pidettyä aisoissa. Kukaan ei pysty luomaan ylimääräistä paikallisrahaa esim. kuponkeja printtaamalla.

Helsingin tavoitteena on käynnistää vuoden 2018 lopulla kaksi käytännön  paikallisvaluuttakokeilua, mikä on todella mielenkiintoista. Saa nähdä mitä teknologiaa tullaan käyttämään, ja mikä on mm. Verohallinnon kanta asiaan.

Lähde: Asiasta uutisoi ensin Salkunrakentaja,  Aalto-yliopiston uutinen

Kuva: Flickr / Miguel Virkkunen Carvalho


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.