Hallitus on tiukentamassa virtuaalivaluuttojen sääntelyä Suomessa

helsinki

Virtuaalivaluuttoihin ja lohkoketjuihin perustuva liiketoiminta on pääosin poistunut Suomesta viimeisen vuoden aikana. Tähän johti verotuksen raju kiristys, joka käytännössä poisti mahdollisuuden virtuaalivaluuttojen käytölle maksuvälineenä, ja myös niillä käytävä aktiivinen pörssikauppa on tehty verotuksella käytännössä kannattamattomaksi.

Rekisteröidy Binancelle

Nyt hallitus on tiukentamassa alan säännöstelyä lisää. HE 167/2018 on ottanut muuta Eurooppaa tiukemman kannan virtuaalivaluuttoihin, jossa se vaatii pörssien ja lompakkopalvelun tarjoajien lisäksi Fivan rekisteröintiä myös valuuttoja liikkeelle laskevilta organisaatioilta.

Fivan palkkioiksi on suunniteltu 5600€ rekisteröimisestä, ja 2000€ per vuosi sen päälle. Tämä tarkoittaa sitä, että maailman kireimpiin kuuluvan verotuksen lisäksi Suomessa on myös yksi maailman kireimmistä toimintaympäristöistä perustaa alan yrityksiä.

Tämä on outo ehdotus, koska samalla Suomi haluaa olla kiinnostava sijoittumiskohde teknologiayrityksille. Julkisiin lohkoketjuihin perustuva liiketoiminta on jo nyt käytännössä tapettu ja ajettu pois maasta, ja uusilla regulaatioilla varmistetaan, että uutta toimintaa ei jatkossakaan kannata Suomeen rakentaa.

Tämä tulee vaikuttamaan myös Suomen kilpailukykyyn tekoälyn markkinassa. Lohkoketjut mahdollistavat pelialalta tutut algoritmiset insentiivit kasvun ja käyttäjien aktivoinnin tueksi kaikille aloille, ei pelkästään peleihin. Suomessa on tässä huippuluokan osaamista, jota ei voida hyödyntää nyt muilla aloilla.

Samoin tekoälyn tarvitseman datan hankinnassa joudutaan turvautumaan pääomasijoittajien syviin taskuihin, koska yritykset eivät voi luoda omia valuuttojaan, joilla ostaa käyttäjiltä dataa. Tämä vähentää alan monimuotoisuutta, koska vain ison VC-kierroksen nostaneilla yrityksillä on saumaa lähteä tekoäly-kisaan.

Mielestäni nyt ei kannattaisi lähteä reguloimaan alaa, jonka toimintaa ei maahan ole vielä edes päässyt syntymään. Vaalit ovat lähestymässä, ja tätä asiaa täytyy pitää esillä.

Jakakaa tästä tietoa tuntemillenne kansanedustajaehdokkaille, ja verkostoillenne. Vielä on mahdollisuus saada Suomi mukaan lohkoketjuliiketoiminnan globaaliin kilpailuun.

Nykyisellä menolla siitä jäädään kokonaan ulos.

Yllä olevan tekstin on kirjoittanut Mikko Alasaarela Facebook-sivullaan. Löydät sieltä myös paljon keskustelua tekstiin liittyen. Mikko @alasaarela on lohkoketjuteknologian ja tekoälyn asiantuntija.

Aiheeseen liittyvät julkaisut: Hallituksen esitys HE 167/2018 vpAsiantuntijalausunto eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle 3.10.2018

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*