Hajautettujen finanssipalveluiden (DeFi) historia

Hajautetut finanssipalvelut eli DeFi oli vuoden 2020 puhutuimpia aiheita. DeFi-huuma nousi huippuunsa heinä-elokuussa 2020, jolloin markkinoille tuli kymmenittäin uusia palveluita sekä kryptovaluuttoja. Tässä artikkelissa käydään läpi DeFi:n historiaa. Miten tämä sektori on noussut vuodessa lähes 20 miljardin dollarin arvoiseksi?

Rekisteröidy Binancelle

Kaikki alkoi Bitcoinista ja Ethereumista

Oli kyse DeFi-palveluista tai mistä tahansa muusta protokollasta kryptomaailmassa, sen juuret ovat kiistatta Bitcoinissa. Tammikuussa 2009 käynnistynyt Bitcoinin lohkoketju loi pohjan kaikille muille kryptovaluutoille.

Ei mennyt pitkään, kun Bitcoin alkoi saada seuraajia. Näistä tunnetuin lienee Litecoin, joka tuli markkinoille jo vuonna 2011. DeFin kannalta merkittävämpi projekti oli kuitenkin Ethereum.

Venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin esitteli Ethereumin white paperin jo vuoden 2013 lopulla. Projekti alkoi kehittyä vuoden 2014 aikana, ja Buterin keräsi ympärilleen sijoittajia sekä muita alan ammattilaisia. Lopulta Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuussa 2015.

Ethereum tarjosi Solidity-ohjelmointikielen avulla aivan uudenlaisen ympäristön rakentaa sovelluksia. Näitä kutsutaan kryptovaluuttojen maailmassa nimellä Dapp – distributed app – hajautettu applikaatio. Ethereumista tulikin nopeasti de facto -standardi kryptomaailman hajautetuille sovelluksille.

MakerDAO ja EtherDelta

Ethereumin kanssa samoihin aikoihin, vuonna 2014, perustettiin MakerDAO. Kyseessä on vielä tänäkin päivänä DeFi-markkinan suurin protokolla TVL-luvulla (Total Value Locked) mitattuna. MakerDAO:ssa on artikkelin kirjoitushetkellä lukittuna varoja lähes neljän miljardin dollarin edestä.

MakerDAO-projekti eteni hitaasti mutta varmasti. Läpimurto saatiin lopulta aikaan vuoden 2017 joulukuussa, eli suurimman Bitcoin-huuman huipulla. Tuolloin lanseerattiin DAI stablecoin. Kyseessä oli single-collateral formaatti, eli DAI stablecoinia oli mahdollista luoda tallettamalla palveluun Etheriä.

DAI:n idea on sama kuin muissakin stablecoineissa, eli se on ohjelmoitu säilyttämään arvonsa yhdessä dollarissa. Kuvassa Makerin Oasis-palvelu kesältä 2020.

maker-oasis

Vuonna 2019 Maker laajensi palveluaan ja toi mukaan myös Basic Attention Tokenin. Nykyisin lainapalveluun on mahdollista tallettaa myös muita Ethereum-pohjaisia tokeneita ja luoda siten DAI stablecoinia, jota voi puolestaan käyttää DeFi-palveluissa.

Vuoden 2017 lopulla käynnistyi myös DeFin historian toinen merkittävä projekti: EtherDelta. Kyseessä oli ensimmäinen todella suosittu DEX eli hajautettu pörssi. EtherDeltassa pystyi treidaamaan Ethereum-pohjaisia tokeneita keskenään.

EtherDelta perustui vielä tilauskirjamalliin (order book), eli tuohon aikaan ei oltu vielä keksitty likviditeettipooleja.

Lopulta EtherDeltan kohtaloksi muodostui vuoden 2017 lopulla tapahtunut hakkerointi. Verkkorikollinen onnistui luomaan phishing-sivuston ja varastamaan yli 800.000 dollaria EtherDeltan käyttäjiltä. Vuonna 2018 palvelun perustaja sai myös SEC:n kimppuunsa, mikä oli sen lopullinen kuolinisku.

ICO:t

Vuodet 2017 ja 2018 ovat jääneet monille mieleen ICO-buumista. Kyseessä on siis joukkorahoitus kryptovaluuttojen maailmassa. ICO:t ovat toimineet rahoituslähteenä monille tunnetuille projekteille, jotka ovat kryptovaluuttojen top 20 -listalla vielä tänäkin päivänä.

Tämä koskee myös DeFi-sektoria. Monet tunnetuista DeFi-palveluista saivat alkunsa vuoden 2017-2018 ICO-buumissa. Tällaisia ovat mm. Aave, Ren, 0x, Bancor, Kyber Network sekä Synthetix. Osa projekteista toimi tuolloin vielä eri nimellä: Aave oli EthLend ja Synthetix puolestaan Havven Protocol.

Vuoden 2017-2018 kryptobuumi päättyi tammikuussa 2018. Siitä seurasi vielä parin kuukauden ajan ICO-huumaa, mutta kesään 2018 mennessä sekin oli ohi.

Tästä alkoi noin vuoden mittainen jakso, jota on usein nimitetty kryptotalveksi. Bitcoinin kurssi romahti sen aikana noin 83 prosenttia, suurin osa altcoineista menetti puolestaan 95-99 prosenttia arvostaan ATH-lukemiin verrattuna. Myös DeFi-pelurit kuuluivat tähän joukkoon.

Kryptotalvi 2018-2019

Vaikka sijoittajien kiinnostus hävisi kryptovaluuttoihin, hyvin organisoidut projektit jatkoivat töitä ja tuotteiden kehittelyä. Useat ICO:n kautta markkinoille tulleet projektit julkaisivat MainNetin eli lohkoketjun tuotantoversion vuoden 2018 aikana. Tällaisia ovat mm. Tron, EOS ja ICON.

Vuoden 2018 lopulla julkaistiin myös Uniswap, joka oli tuohon aikaan täysin tuntematon projekti. Uniswap erosi EtherDeltasta siten, että se toi markkinoille Automated Market Maker eli AMM-mallin. Se tarjosi merkittäviä etuja perinteiseen tilauskirjamalliin verrattuna.

Uniswapin likviditeettipoolit tarvitsivat kuitenkin sijoittajien rahaa toimiakseen, eikä sitä ollut vuonna 2018 vielä tarjolla. Koko termi DeFi oli vielä tuohon aikaan täysi tuntematon jopa suurelle osalle kryptovaluuttasijoittajia.

Kryptomarkkina alkoi elpyä vuonna 2019 toden teolla. Termi DeFi alkoi nousta myös esiin yhä enemmän, kun markkinoille saatiin useita MainNet-julkaisuja. Fiksut sijoittajat ostivat esimerkiksi Aave-tokeneita juuri syksyllä 2019, josta niiden arvo 20-30 kertaistui kesään 2020 mennessä.

Compound käynnisti DeFi-buumin

DeFi-palveluihin oli lukittuna vuoden 2019 alussa noin 250 miljoonaa dollaria. Vuoden 2020 alussa lukema oli noin 650 miljoonaa taalaa. Vuoden 2021 vaihtuessa saavutettiin 19 miljardia. Kehitys on ollut siis uskomatonta kuluneen 12 kuukauden aikana.

Vuoden 2020 ensimmäinen puolisko oli vielä varsin hiljaista DeFi-sektorilla. Maaliskuun markkinaromahdus oli merkittävä stressitesti monille palveluille, kun Ethereum-verkon tukkeutuminen aiheutti ongelmia mm. lainaprotokollissa. MakerDAO oli yksi kärsijöistä, mutta suuremmat ongelmat vältettiin.

Kesän 2020 DeFi-buumin käynnisti Compound. Sen COMP-tokenia jaettiin ensimmäisenä Compound-lainapalvelussa talletuskoron päälle. Tämä sai aikaan valtavan ryntäyksen palveluun, ja sijoittajat alkoivat veivata talletuksia eri protokollasta toiseen. Alla on Compound-palvelun etusivu kesältä 2020.

compound.com etusivu

Compound synnytti käytännössä termin yield farming, mikä tarkoittaa tuoton optimointia. Kesäkuussa markkinoille tuli valtavan suosion saanut Yearn Finance -palvelu, joka automatisoi yield farming -prosessin siirtämällä käyttäjien varoja palvelusta toiseen.

Yearn Financen perustaja Andre Cronje toi markkinoille myös oman tokenin, YFI, jonka arvo raketoi parista dollarista kymmeniin tuhansiin dollareihin lyhyessä ajassa. YFI:tä jaettiin likviditeetin tarjoajille eli puhuttiin termistä liquidity mining.

Sushiswap ja hakkeroinnit

Kesän 2020 DeFi-buumi sai huippunsa elo-syyskuun taitteessa. Uusia palveluita syntyi kuin sieniä sateella. Moni sijoittaja näki DeFi-protokollat samoin kasinoiden kolikkopelit. Tavoitteena oli rikastua osumalla kultasuoneen uuden ja tuntemattoman palvelun kohdalla. Moni kuitenkin menetti rahansa.

Tuolloin tutustuttiin myös termiin vampire attack, kun Sushi Swap -niminen protokolla alkoi houkutella käyttäjiä Uniswapista maksamalla likviditeetin tarjoajille omaa Sushi-tokeniaan talletuskoron lisäksi.

Tuohon aikaan Uniswap oli suosituin DEX, mutta se joutui vastaamaan Sushi Swapin hyökkäykseen. Uniswap toikin markkinoille oman UNI-tokeninsa syyskuun lopulla. Kyseessä oli airdrop henkilöille, jotka olivat käyttäneet palvelua aiemmin vuonna 2020.

Uniswapin airdrop jää historiaan, sillä sen arvo oli hieman myyntipäivästä riippuen noin 1500-6000 dollaria. Tämä siis täysin ilmaiseksi käyttäjien taskuun!

Vuoden 2020 DeFi-buumi muistetaan myös lukemattomista haavoittuvuuksista, joita verkkorikolliset löysivät heikosti suunnitelluista palveluista. Monet näistä aiheutuivat myös siitä, että protokolla ei käyttänyt Chainlinkin hajautettuja oraakkeleita vaan yksittäistä kurssifeediä.

Vuosi 2021

Ylikuumentunut DeFi-markkina romahti pahemman kerran syksyllä 2020. Tunnetuimmat tokenit ovat palautuneet vuoden 2021 taitteessa lähelle ATH-lukemiaan, tai jopa ylikin. Samoin koko DeFi-markkinaan lukittu arvo on ennätyslukemissa.

DeFi-sektorin nousu on kuitenkin jäänyt Bitcoin-rallin jalkoihin uutisoinnissa. Vuonna 2021 voidaankin nähdä DeFi:n uusi tuleminen. Tällä kertaa sijoittajien katseet lienevät NFT-sektorissa, josta povataan uutta hittiä DeFin rinnalle.

DeFi on yhä tänäkin päivänä lähes 100-prosenttisesti Ethereum-alustalla. Kilpailevat platformit haluavat varmasti osansa tästä kakusta, mutta niiden on vaikea houkutella käyttäjiä pois Ethereumista, vaikka markkinajohtajaa piinaavat yhä skaalautuvuusongelmat.

Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.