Uusi tutkimus kryptovaluuttojen nykytilasta maailmalla

globaali krypto

Global Cryptocurrency Report on tuore raportti kryptovaluuttojen tilanteesta maailmanlaajuisesti. Kuinka monta prosenttia ihmisistä omistaa kryptovaluuttoja? Mitkä maat johtavat tällä hetkellä kryptovaluuttabuumia? Tässä artikkelissa käydään läpi raportin tuloksia.

Rekisteröidy Binancelle

Global Cryptocurrency Report löytyy PDF-formaatissa tästä linkistä. Kyseinen dokumentti sisältää paljon perustietoa sellaiselle lukijalle, joka ei ole perillä kryptovaluutoista erityisen hyvin. Kyseessä on yhteensä 288 sivua sisältävä paketti, jossa käsitellään kryptovaluuttojen ominaisuuksien lisäksi louhintaa, transaktioita, kryptovaluuttapörssejä sekä -lompakoita.

Löydät Bitcoinkeskuksen perustiedot -osiosta myös lukuisia hyödyllisiä artikkeleita, joissa käydään läpi kryptovaluuttojen perusasioita.

Tässä artikkelissa käydään läpi raportin tuloksia kryptovaluuttojen globaalista tilanteesta.

Japani on globaalin kehityksen veturi

Aasia tilanne on kryptovaluuttojen osalta mielenkiintoinen. Kyseessä on ehdottomasti globaali ”kryptokeskittymä” (crypto hub), mutta samaan aikaan alueella on tiukkoja rajoituksia sekä kieltoja.

Japani on monien mielestä koko kryptovaluuttabuumin globaali veturi. Raportin mukaan japanilaiset ovat vastuussa jopa 40-60% maailmanlaajuisesta treidausvolyymista.

Kyse ei ole vain hedgerahastojen toiminnasta, sillä arvioiden mukaan 30-50% Japanin volyymista on peräisin piensijoittajilta. Kryptovaluuttan treidaajia on maassa tällä hetkellä noin 3,5 miljoonaa kappaletta.

Bitcoinista tehtiin myös laillinen maksuväline Japanissa huhtikuussa 2017. Raportin mukaan peräti 11% japanilaisista omistaa tällä hetkellä kryptovaluuttoja. Lukema on selvästi korkeampi kuin missään muussa teollisuusmassa.

Kryptovaluutat kelpaavat maksuvälineeksi lähes kaikkialla Japanin suurkaupungeissa.

Aasian toinen ”kryptoveturi” on ehdottomasti Etelä-Korea. Raportin mukaan noin 20% koko maailman Bitcoin-treideistä on peräisin Etelä-Koreasta ja peräti 40% Ethereum-volyymista. Kolme maailman jättiläispörsseistä on myös peräisin Etelä-Koreasta: Bithumb, Huobi sekä OKEx.

Etelä-Korea on tiukentanut otettaan kryptomarkkinasta viimeisen vuoden aikana. Maa bännäsi ICO:t syyskuussa 2017 ja kielsi joulukuussa anonyymin treidauksen kokonaan. Tammikuussa 2018 pörsseille asetettiin myös korkeampi verotus, ja keväällä Etelä-Korean viranomaisilta kiellettiin kryptovaluuttojen omistaminen.

Tästä huolimatta maa on selvästi pro crypto, ja Etelä-Korean tarkoituksena on luoda puitteet turvalliselle kryptovaluuttojen treidaamiselle.

Kolmas Aasian suurista pelureista on tietysti Kiina. Maa bännäsi ICO:t Etelä-Korean tapaan viime vuoden syyskuussa, mutta paljon suurempi kielto koskee kryptovaluuttapörssejä. Niiden toiminta on kielletty Kiinassa, eivätkä maan yritykset saa olla myöskään tekemisissä kryptojen kanssa.

Yksityishenkilö voi laillisesti omistaa kryptovaluuttaa, jos onnistuu sitä jotenkin hankkimaan.

Monien mielestä Kiinan bänni tullaan jossain vaiheessa murtamaan, ja tämä tulee olemaan triggeri valtavalle kryptobuumille koko maailmassa.

Yhdysvallat on omassa luokassaan läntisistä teollisuusmaista

Yhdysvallat on ollut alusta asti yksi kryptomaailman suurimmista pelureista. Raportin mukaan 8 prosenttia maan kansalaisista omistaa kryptovaluuttaa, joka on selvästi maailman kärkeä.

Yhdysvaltojen dollari on yksi maailmankaupan peruspilareista johtuen sen reservivaluutta-statuksesta. USD on myös yksi maailman suurimmista fiat-valuutoista kryptomaailmassa. Raportin mukaan dollarin osuus on 25 prosenttia. Se muodostaa Japanin jenin kanssa vähintään kaksi kolmannesta maailman fiat -> crypto -treideistä.

Yhdysvaltain dollari on myös olennaisena osana Tetherissä, joka on USDT-lyhenteellä kulkeva stablecoin. Jos termi ei ole sinulle ennestään tuttu, lue lisää tästä Bitcoinkeskuksen artikkelista.

Monet suurista kryptovaluuttapörsseistä (esim. Binance) ovat Tether-pohjaisia. Ne eivät tue perinteisiä pankkisiirtoja, joten fiat-raha korvataan Tether-kryptovaluutalla. Se on sidottu 1:1 suhteella Yhdysvaltain dollariin. Binance-treidaaja voi siten ostaa Tetheriä, kun hän haluaa siirtää pörssissä olevat pelimerkkinsä niin sanotusti pois pöydältä.

brian armstrong coinbase
Brian Armstrong on Coinbasen toimitusjohtaja. Kyseisellä pörssillä on jo yli 20 miljoonaa käyttäjää.

Monet kryptoalan tunnetuimmista henkilöistä ja yrityksistä toimivat myös Yhdysvalloissa. Yksi maailman tunnetuimmista pörsseistä, Coinbase, on amerikkalainen. Tämän lisäksi teknologiajätit kuten Facebook ja Google ovat amerikkalaisia. Näillä on myös iso merkitys globaalisti, mikä nähtiin vuoden 2018 alkupuolella: Facebook ja Google kielsivät kryptovaluuttojen mainostamisen.

Yhdysvallat on myös edelläkävijä institutionaalisen rahan suhteen. Joulukuussa 2017 nähtiin ensimmäiset Bitcoin-futuurit, ja tällä hetkellä on käynnissä prosessi Bitcoin ETF:n saamiseksi Yhdysvaltain markkinoille.

Maa yrittää myös jatkuvasti kehittää lainsäädäntöä kryptovaluuttoihin liittyen. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC on aktivoitunut selvästi vuoden 2018 aikana.

Euroopassa on paljon piensijoittajia

Eurooppa tulee globaalin vaikutuksen osalta jälkijunassa, ja EU-maiden merkitys maailman kryptomarkkinassa on pieni Aasiaan ja Yhdysvaltoihin verrattuna.

Mielenkiintoista on se, että Euroopassa on silti kryptovaluuttojen omistajia enemmän kuin Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Tämä johtuu yksinkertaisesta matematiikasta. Japanissa ja Etelä-Koreassa on yhteenlaskettuna noin 180 miljoonaa asukasta, ja Yhdysvalloissa noin 330 miljoonaa. Euroopassa vastaava luku on noin 750 miljoonaa.

Raportin mukaan kryptovaluuttojen omistajista Euroopassa on 39,9%, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa 35,8%, Aasiassa 18,2%, Afrikassa 4,1% ja Oseaniassa 2%.

Tietyissä Euroopan maissa on myös erittäin korkea prosentti kryptovaluuttojen haltijoita. Raportin mukaan lukema on Iso-Britanniassa peräti 9%, joka on Japanin jälkeen maailman korkein ja samalla tasolla Yhdysvaltojen kanssa.

Lontoo on yksi Euroopan kryptokeskuksista.

Euroopan lainsäädäntö vaihtelee eri maiden välillä, eikä tällä hetkellä ole olemassa EU:n yhteistä linjausta asiasta. Kryptoystävällisiä maita ovat esimerkiksi Sveitsi ja Malta. Ensin mainittu on monien kryptoyhdistysten sekä ICO-projektien kotipaikkana.

Malta haluaa puolestaan profiloitua nimellä crypto island. Malta on houkutellut jo Binance-pörssin saarelleen ja haluaa nousta kryptovaluuttojen maailmassa samanlaiseksi johtajaksi kuin pelialalla.

Suomen tilanne on tällä hetkellä valitettavan heikko myös naapurimaihimme nähden. Kryptovaluuttojen louhinta on kasvava bisnes Norjassa, Islannissa ja Ruotsissa. Länsinaapurimme on suunnitellut myös vuosia omaa kryptovaluuttaa, ja samalla tiellä ovat myös Venäjä sekä Viro.

Suomi otti valtavan harppauksen taaksepäin kesällä, kun Verohallinto julkaisi uuden ohjeistuksen virtuaalivaluuttojen verotuksesta. Toteutuessaan se tuhoaisi mahdollisuudet ammattimaiseen treidaukseen ja ajaisi alan yritykset pois maasta. Onneksi asiaa käsitellään tällä hetkellä, ja ohjeistukseen saadaan toivottavasti tarkennuksia.

Valuuttakriisit nostavat kiinnostusta kehittyvissä maissa

Venezuela on ollut jo pari vuotta otsikoissa maan järkyttävän taloustilanteen vuoksi. Kansa näkee nälkää, ja yksityishenkilöiden omaisuus on tuhottu jopa miljoonaan prosenttiin kohoavan hyperinflaation myötä. Kryptovaluutat ovat pelastaneet maassa jopa ihmishenkiä, ja louhinnasta on tullut monelle kansalaiselle kirjaimellisesti elinehto.

Vuoden 2018 aikana on nähty saman suuntaisia ongelmia myös muissa kehittyvissä maissa. Argentiina, Turkki ja Iran ovat tällä hetkellä Venezuelan viitoittamalla tiellä. Ei mikään ihme, että kryptovaluuttojen volyymit ovat kasvussa.

Afrikka on tällä hetkellä selkeästi hiljaisin maanosa, mitä tulee kryptovaluuttojen vallankumoukseen. Yksi iso syy on muuta maailmaa matalampi internetin peitto, sekä koulutuksen ja ymmärryksen puute digitaalisista kolikoista.

Yksi mielenkiintoinen valtio on Intia. Harva ymmärtää, että kyseessä on noin vuoden päästä maailman väkirikkain maa. Intiassa on valtava potentiaali kryptovaluuttoihin liittyen, mutta maan hallinto on ollut toistaiseksi varsin negatiivisella kannalla.

Kesäkuussa 2018 Intian keskuspankki käytännössä bännäsi kryptovaluutat kieltämällä maan pankkien toiminnan kryptovaluuttapörssien kanssa. Tilanne elää jatkuvasti, ja toivottavasti Intia lähtee mukaan Bitcoin-buumin muiden Aasian jättiläisten tavoin.

Kuva: Pexels, Pixabay, Pexels

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*