Johtavien teollisuusmaiden suhtautuminen kryptovaluuttoihin

japani bitcoin

G20 Buenos Aires Summit järjestettiin pari viikkoa sitten Argentiinassa. Kryptovaluutat kuuluivat myös kokouksen agendaan. Lausunnot olivat kryptosijoittajien mieleen yleisellä tasolla, ja Bitcoinin kurssi sai kokouksen aikana pientä nostetta. Tässä artikkelissa käydään läpi kryptovaluuttojen tilaa maailmalla G20-kokouksen jälkimainingeissa.

Rekisteröidy Binancelle

G20-maat ovat maailman talousveturit

G20 eli Group of Twenty on maailman johtavien teollisuusmaiden kansainvälinen foorumi. Tähän eliittimaiden joukkoon kuuluvat Argentiina, Australia, Brasilia, Kanada, Kiina, Ranska, Saksa, Intia, Indonesia, Italia, Japani, Meksiko, Etelä-Korea, Venäjä, Saudi Arabia, Etelä-Afrikka, Turkki, Iso-Britannia sekä Yhdysvallat. Mukana ovat myös EU sekä kutsujäsenen roolissa oleva Espanja.

Joukkoon mahtuu myös monta erittäin tärkeää maata kryptovaluuttoihin liittyen. Japani, Etelä-Korea ja Yhdysvallat muodostavat tällä hetkellä valtaosan maailman kysynnästä. Tämän lisäksi Kiina on kokonaan oma lukunsa, sillä maailman teollisuusveturi bännäsi kryptovaluuttapörssit maaperältään viime vuoden marraskuussa. Kiinan mahdollisilla tulevilla myönnytyksillä olisi valtava merkitys koko kryptovaluuttojen maailmaan.

G20-maiden viesti: säätelyä on luvassa

Kryptouutisia julkaiseva ccn.com -sivusto on tehnyt hyvän yhteenvedon G20-maiden näkökannoista liittyen kryptovaluuttoihin. Viesti on lyhyesti sanottuna: We will not ban,but regulate the market.

Tätä viestiä on levitetty viimeiset puoli vuotta aika selkeällä tavalla myös eri medioissa. Samaan aikaan isot uutisyhtiöt aina Reutersia myöten ovat levittäneet FUDia (Fear, Uncertainty, Doubt) aiheesta. Moni kryptouutisia seuraava muistaa varmasti alkuvuonna levitetyt uutiset etenkin Intiaan ja Etelä-Koreaan liittyen. Kyseiset maat olivat kieltämässä kryptovaluuttoja aina parin viikon välein, mikä johti luonnollisesti Bitcoinin kurssiromahduksiin.

Yhdysvalloista on kuulunut myös vastaavia signaaleja koko kevään ajan. Kryptovaluuttojen markkinoita pitää säädellä, mutta teknologian kehitystä ja innovaatioita ei haluta rajoittaa. Maan arvopaperimarkkinoita valvova elin, SEC, on ottanut etenkin ICO:t tähtäimeensä.

CCN-sivuston uutinen alleviivaa sitä, että säätelyä on varmasti luvassa. G20-maiden valtiovarainministerit tapaavat seuraavan kerran heinäkuussa, jolloin pöytään saadaan ehdotuksia.

“G20 members unanimously agreed that the cryptocurrencies are important and represent a revolution in the economy and social organization, so they can not be banned, but they have to go through a regulatory process.

The central bank presidents, the Financial Action Task Force (FAFT) and the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) will be in charge of the G20 regulatory proposals. The first practical proposals for regulations will be presented in July this year during the 3rd meeting of finance ministers and central bank presidents.”

Tällä hetkellä keskustelua käydään myös henkilöiden sekä transaktioiden tunnistamiseen liittyen. Tämä liittyy toisaalta rikollisuuden estämiseen, mutta taka-ajatuksena on myös kansalaisten verottaminen.

Maailman johtavien teollisuusmaiden suhtautuminen kryptovaluuttoihin

Käydään seuraavaksi läpi maailman johtavien teollisuusmaiden nykytilaa kryptovaluuttoihin liittyen. Alla olevasta kuvasta saa nopean yleiskatsauksen maailmasta (klikkaa kuvaa suuremmaksi):

Kiinan suhtautuminen on tällä hetkellä selvästi negatiivisinta, kuten kaikki varmasti tietävät. Maa on kieltänyt sekä ICO:t että kryptovaluuttapörssit. Lisäksi kiinalaisten on vaikea avata tilejä ulkomailla toimiviin pörsseihin. Kiinan kiellon taustalla on yritys estää sen kansalaisia siirtämästä omaisuuttaan maan ulkopuolelle.

Samaan aikaan Kiinassa käytetään paljon resursseja lohkoketjuteknologian tutkimiseen. Bitcoinkeskuksessa esitellyt NEO, Ontology ja Elastos ovat myös kiinalaisia projekteja. Kiina tulee varmasti olemaan yksi maailman edelläkävijöitä blockchain-teknologian hyödyntämisessä. Tällä hetkellä moni kiinalaistaustainen projekti sijaitsee Hong Kongissa, joista hyvänä esimerkkinä toimii Binance-pörssi.

Toinen selkeästi negatiivinen maa on Intia, jonka kehitys voi tulevaisuudessa edetä Kiinan suuntaan.

Japani on Kiinan vastakohta – kryptovaluutat eivät ole saavuttaneet vastaava massa-adoptiota missään muussa valtiossa. Kryptovaluutat ovat laajassa käytössä reaalimaailmassa, ja Japani on myös edelläkävijä kryptovaluuttapörssien säätelyssä.

Etelä-Korea on tällä hetkellä seuraamassa Japanin jalanjälkiä. Maa on lisännyt merkittävästi säätelyä paikallisiin pörsseihin vuoden 2018 aikana. Kyseessä on ollut mm. KYC-prosessien lisääminen, jotta anonyymit tilit saadaan pois käytöstä. Etelä-Korean kansalaiset sijoittavat tällä hetkellä valtavia määriä kryptovaluuttoihin, ja monet maailman suurimmista pörsseistä ovat Etelä-Koreasta. Yksi maan tunnetuimmista kryptovaluutoista on myös hallituksen tukea nauttiva ICON.

Yhdysvalloissa käydään tällä hetkellä keskustelua kryptomarkkinan säätelystä. Maassa toimii jo lukuisia pörssejä, kuten Coinbase ja Bittrex. Yhdysvalloissa on käytössä myös erilliset kryptolisenssit, jonka on saanut aikoinaan myös Ripple. Toiminta on siis säädeltyä, ja kansalaisia verotetaan krypovaluuttatuotoista. Tällä hetkellä säätelyn fokus on ICO:ssa, ja Yhdysvallat haluaa varmasti pitää blockchain-innovaattorit jatkossakin Piilaaksossa.

Euroopan ja EU:n linja on tällä hetkellä varsin neutraali. Verotuksen osalta maiden välillä löytyy eroja, ja Suomen ratkaisu on esimerkiksi poikkeava yleiseen linjaan ja naapuri Norjaan nähden. Vallalla olevan käytännön mukaan verottaja iskee kaikkiin transaktioihin. Suomessa tilanne on tällä hetkellä se, että verot maksetaan vain kryptojen myynnistä fiat-valuuttoihin.

Maailmanlaajuinen kryptobänni ei ole todellinen uhka

Kryptosijoittajien yksi suurimmista peloista on maailmanlaajuinen kryptobänni, mikä tekisi virtuaalivaluutoista laittomia. Kryptojen vaihto fiat-rahaksi onnistuisi varmasti myös tämänkin jälkeen, mutta siitä tulisi mainstream-sijoittajille liian hankalaa ja vaarallista. Tällaista uhkaa ei kuitenkaan ole näkyvissä.

Maailman johtavien teollisuusmaiden suhtautuminen kryptovaluuttoihin on tällä hetkellä keskimäärin neutraalin ja positiivisen välimaastossa:

Kaikki maailman merkittävät instituutiota pyrkivät lähivuosina hyödyntämään lohkoketjuteknologiaa. Kryptovaluutat tuovat innovaatioita ja luovat uutta teknologiaa sekä miljoonia työpaikkoja. Harva teollisuusmaa haluaa savustaa nämä arvokkaat innovaattorit ulos omasta maastaan.

Paljon realistisempi uhka liittyy maailmantalouden yleiseen tilaan ja esimerkiksi osakemarkkinoiden romahtamiseen. Miten kryptovaluuttamarkkinat reagoisivat juuri nyt tilanteeseen, jossa panikoivat sijoittajat etsivät turvasatamaa? Kryptomarkkina on romahtanut muutamassa kuukaudessa 70% alaspäin, joten mikään institutionaalinen taho ei varmasti siirrä sijoituksiaan turvaan Bitcoineihin juuri nyt.

Jos sijoittajat ottaisivat rahansa paniikissa myös kryptovaluutoista, niin tässäkin olisi kyseessä enemmän lyhyen aikajakson kriisi (vrt. vuoden 2008 finanssikriisi). Itse teknologia on ja pysyy, ja Bitcoin kehittyy muiden kryptovaluuttojen tavoin koko ajan eteenpäin.

Lähde: CCN, kryptokartta

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*