Perustiedot
12
marras
ftx pörssin romahdus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

FTX-pörssin romahdus

FTX oli yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista pörsseistä. Sen perustaja Sam Bankman-Fried kuului myös kryptoskenen vaikutusvaltaisimpiin henkilöihin. Miten on mahdollista, että 30 miljardin dollarin arvoinen imperiumi mureni yhden päivän aikana? Tämä on tarina Sam Bankman-Friedin noususta ja tuhosta.

Huom. Artikkelin sisältö löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Huom. FTX:n romahduksesta tihkuu jatkuvasti uutta tietoa. Tämä artikkeli on päivitetty 12.11.2022 klo 18:00. Bitcoinkeskuksen Twitter-tili raportoi aina uusimmista käänteistä.

SBF ja Alameda Research

Aloitetaan tarina pohjustamalla sen päähenkilö. Kaiken keskiössä on 30-vuotias amerikkalainen Sam Bankman-Fried. Hänestä käytetään yleisesti kirjainlyhennettä SBF. Kyseessä ei ole kryptoskenen ”OG”, vaan mies oli vielä muutama vuosi sitten tuntematon nimi kryptovaluuttojen maailmassa.

Sam Bankman-Fried rikastui hyödyntämällä Bitcoinin kurssin tarjoamia arbitraaseja vuoden 2017 kryptobuumissa. Samalla Bankman-Fried perusti Alameda Research -nimisen yhtiön treidausta varten. Alla olevalla videolla SBF kertoo alkuvaikeuksista rahoituksen saamiseksi.

SBF:n suunnitelma oli yksinkertainen; hän hyödynsi ns. kimchi-preemiota eli Bitcoinin poikkeuksellista kurssia Etelä-Koreassa. Jos Bitcoinin markkinahinta oli 10.000 dollaria, kurssi saattoi olla korealaisissa pörsseissä 15.000 dollaria. Vastaavaa etua oli tarjolla myös Japanissa.

Tätä arbitraasia ei ollut helppo hyödyntää, sillä tilin avaaminen japanilaiseen tai korealaisiin pörsseihin ei onnistunut jokaiselta. ”You do have to put together this incredibly sophisticated global corporate framework in order to be able to actually do this trade”, SBF kertoi Yahoon haastattelussa vuonna 2021.

Bankman-Fried kertoi vuosi sitten omistavansa 90 prosenttia Alameda Reserarchista. Tähän yhtiöön palaamme vielä artikkelissa uudelleen.

FTX-pörssi ja Chanpeng Zhao

Bankman-Fried alkoi nousta esiin kryptoskenessä vuonna 2019. Hän perusti FTX-pörssin toukokuussa 2019. FTX oli suunniteltu aktiivitreidaajille ja tarjosi mm. Bitcoin-futuureja sekä muita johdannaistuotteita.

Aiemmin mainittu Alameda Research on toiminut FTX:n tiiviinä partnerina alusta asti. Se on fasilitoinut OTC-kauppaa ja toiminut markkinatakaajana pörssissä. FTX loi myös oman tokeninsa, jolla on ticker FTT. Sen rooli on sama kuin muilla pörssien tokeneilla; aktiivitreidaajat saavat kolikkoa holdaamalla pienemmät kulut sekä muita etuja FTX:n sisällä.

Moni ei tiedä, että Binance-pörssi liittyy tiiviisti FTX:n historiaan. Binance oli yksi suurimmista sijoittajista FTX:n alkuvaiheessa. Moni näki Binancen perustaja Changpeng ”CZ” Zhaon olevan myös SBF:n mentori. Alla on kuva ajoilta, jolloin miehet vielä hymyilivät rinnakkain.

Pörssit kulkivat vuosina 2019–2020 vielä samaan suuntaan, mutta tiet erkanivat vuonna 2021. FTX oli kasvanut liian suureksi pörssiksi ja noussut Binancen kilpailijaksi. Tämän lisäksi CZ:n ja SBF:n välejä saattoivat rikkoa myös muut tekijät. Lopulta FTX osti Binancen osuuden ulos syksyllä 2021.

Toistaiseksi vahvistamattomien tietojen mukaan Sam Bankman-Fried olisi tämän jälkeen houkutellut FTX:n työntekijöitä sijoittamaan yhtiön osakkeisiin. Tarjolla oli aggressiivinen 50 prosentin alennus minimissään 250.000 dollarin sijoitukselle. Moni houkuteltiin tekemään sijoitus varmojen tuottojen toivossa.

Coindeskin paljastusjuttu

FTX-pörssin, Alamedan ja SBF:n romahdus sai alkunsa sodasta edellä mainitun Changpeng Zhaon kanssa. Mistä tämä johtui? Miksi CZ käynnisti sunnuntaina 6.11.2022 hyökkäyksen FTX:n suuntaan?

Lumipallo lähti pyörimään 2.11.2022 julkaistun Coindeskin artikkelin jälkeen. Uutispalvelu oli saanut haltuunsa tietoa Alameda Researchin finansseista. Koska kyseessä on yksityinen osakeyhtiö, tämä informaatio ei ole ollut aiemmin julkista.

Coindesk teki seuraavan havainnon: Alamedan taseesta on huolestuttavan iso osa FTT-tokeneita.

As of June 30, the company’s assets amounted to $14.6 billion. Its single biggest asset: $3.66 billion of “unlocked FTT.” The third-largest entry on the assets side of the accounting ledger? A $2.16 billion pile of “FTT collateral.”

Artikkeli sai välittömästi aikaan spekulointia sosiaalisessa mediassa. Koska Alameda Research on hedge-rahasto ja toimii aktiivisesti myös DeFi-sektorissa, se on todennäköisesti vivuttanut tasettaan eli ottanut sitä vastaan lainaa.

Vivuttamisessa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä – sitä tekevät lähes kaikki treidaajat. Ongelmana olivat Alamedan vakuudet, sillä yhtiön komea FTT-balanssi oli todellisuudessa vain murto-osa sen tasearvosta. Tämä johtuu siitä, että Alameda ei olisi voinut mitenkään myydä epälikvidiä FTT-tokenia markkinoille romahduttamasta sen kurssia.

Changpeng Zhaon twiitit

Coindeskin artikkeli sai aikaan hälyä sosiaalisessa mediassa. Huhut alkoivat pikkuhiljaa mahdollisista Alamedan likviditeettiongelmista. Suurin osa sijoittajista ei kuitenkaan reagoinut tilanteeseen erityisen voimakkaasti.

Paljastusjutulla oli lopulta vakavia seurauksia. Se paljasti Alamedan huterat perustat, joiden alle oli nyt ladottu kerros dynamittia. Tarvittiin vain sytyke, ja kymmenien miljarien dollareiden arvoinen kokonaisuus räjähtäisi ilmaan. Sytykkeenä toimi Changpeng Zhaon twiitti sunnuntaina 4.11.2022.

CZ  twiittasi, että Binance aikoo dumpata FTX-diilistä saadut FTT-tokenit markkinoille. Binance-pomo alleviivasi, ettei kyseessä ollut hyökkäys FTX:n suuntaan, ja tarkoitus oli toimia avoimesti. Kuten aiemmin kirjoitimme, FTX osti Binancen ulos syksyllä 2021. Kauppasummasta oli maksettu noin 550 miljoonaa dollaria oli FTT-tokeneilla.

Myöhemmin sunnuntaina CZ teki myös toisen twiitin, joka tulisi räjäyttämään Alameda Researchin alle ladotun dynamittiin.

Binance-pomo kertoi FTT:n myyntien olevan riskinhallintaoperaatio ja mainitsi erikseen Terra Lunan romahduksen. Kyseinen projekti oli kaatunut toukokuussa ja aiheuttanut sijoittajille kymmenien miljardien dollareiden tappiot.

Luna-nimen assosiointi FTT-tokeneihin oli monille sijoittajille liikaa. Käynnistyi prosessi, jonka lopputulosta ei kukaan osannut arvata.

FTX vs. Binance sotatilan syy

Edellä mainittu uutisjuttu sekä Changpeng Zhaon twiitit laittoivat lumipallon liikkeelle. Niiden taustalla oli kytenyt FTX vs. Binance -sotatila jo aiemmin. Miksi kryptoskenen jättiläiset olivat päätyneet napit vastakkain? Selitys löytyy yllä olevasta CZ:n twiitistä. Hän kirjoittaa: “We won’t support people who lobby against other industry players behind their backs.”

Sam Bankman-Fried oli rikastunut valtavasti viime vuosina. Miehen omaisuudeksi arvioitiin yli $15 miljardia ennen romahdusta. Hän oli lapioinut varojaan yhä enemmän myös Washingtonin suuntaan eli lobbaukseen. SBF oli mm. toiseksi suurin lahjoittaja Joe Bidenin vaalikampanjassa ja kävi myös kongressin kuultavana.

Monien mielestä SBF oli lobannut Washingtonissa regulaatiota, joka on sekä DeFi-vastainen että Binance-vastainen. Onko SBF:llä ollut sormensa pelissä myös useissa Reutersin ”paljastusjutuissa” ja hyökkäyksissä Binancea kohtaan? Todennäköisesti jotain vehkeiljyä paljastuu tulevien kuukausien aikana.

CZ:n viesti oli kuitenkin selvä: SBF on pelannut likaista peliä heidän selkänsä takana. Monien mielestä myös alla oleva twiitti (29.10.2022) oli Sam Bankman-Friediltä suuren luokan virhe. Hän kuittaili suoraan Changpeng Zhaon olevan ei-toivottu henkilö Washingtonissa.

Toistaiseksi voimme vain spekuloida tapahtunutta. Oliko CZ:n tarkoitus  näpäyttää SBF:n imperiumia ja saada mies pyytämään julkisesti diiliä FTT-tokenien myynnistä? Olisiko korttitalo romahtanut joka tapauksessa ilman Zhaon twiittejäkin?

Se on varmasti selvää, ettei Changpeng Zhao (tai kukaan muukaan) halunnut nähdä tällaista sotkua. FTX:n ja Alamedan kaatuminen on PR-katastrofi koko kryptosektorille. Todennäköisesti FTX:n ja Alamedan rakentama korttitalo tuli yllätyksenä kaikille – mukaan luettuna FTX:n ja Alamedan omat työntekijät.

Kuka lopulta tiesi Alamedan ja FTX:n todellisen tilanteen? Oliko kaikki salattu myös yhtiön omilta työntekijöiltä? Mistä Coindeskin paljastusjuttu sai alkunsa? Ilmassa on vielä paljon kysymyksiä ja vähän vastauksia.

FTX:n romahdukseen ei uskottu

Sosiaalisessa mediassa herättiin tilanteeseen maanantaiaamuna 7.11.2022. Esimerkiksi Twitteriin alkoi tulvia viestejä eri influenssereilta, joissa kehotettiin kotiuttamaan varat FTX-pörssistä ja myymään FTT-tokenit. Coinmotionin perustaja Henry Brade liittyi myös joukkoon.

Henry oli lopulta täysin oikeassa. Harva kuitenkaan uskoi tilanteen olevan vakava vielä maanantaina.  Jopa monet alan ammattilaiset pitivät riskiä FTX:n kaatumiselle lähes nollan tasolla. Mistä tämä luottamus oli peräisin?

FTX oli profiloitunut vuoden 2022 aikana kryptosektorin pelastajaksi. Kun dominot alkoivat kaatua Celsiuksen & 3AC:n romahduksen jälkeen, FTX oli tekemässä bailouteja. Se tarjosi mm. satojen miljoonien dollareiden lainan BlockFi:lle.

Koska Sam Bankman-Fried lähestulkoon asui Washingtonissa ja FTX pelasti alan yhtiöitä konkurssilta, SBF:n imperiumia pidettiin koko kryptosektorin vakaimpana karhumarkkinan keskellä. Esimerkiksi Shark Tankista tuttu sijoittajaguru Kevin O’Leary totesi, että FTX oli hänen mielestään se pörssi, jossa sijoittaja ei joudu vaikeuksiin.

Myös Bitcoinkeskus kommentoi tapahtumia maanantaina Twitterissä, TikTokissa sekä uutiskirjeessä. Kerroimme sijoittajien olevan hermostuneita ja kotiuttavan pörssistä varoja. FTX:n mahdolliset ongelmat olivat tuolloin kuitenkin huhujen asteella.

Sam Bankman-Fried vakuutti itsekin firman taseen olevan kunnossa.

SBF on sittemmin poistanut yllä olevan twiitin, jonka sisältö osoittautui valheelliseksi alle 24 tuntia myöhemmin.

FTX:n korttitalo kaatuu

Sam Bankman-Friedin imperiumi kaatui tiistaina 8.11.2022. Se oli seurausta kryptoskenen historian pahimmasta bank runista. Reuters uutisoi, että FTX-pörssistä oli kotiutettu kuusi miljardia dollaria asiakasvaroja jo ennen tiistaita. Kaikki halusivat rahansa ulos yhtäaikaa.

Käynnissä oli prosessi, jota kukaan ei voinut pysäyttää. Samaan aikaan myös FTT-tokenin kurssi alkoi romahtaa. Se oli pysynyt pitkään noin $22 dollarin tuntumassa, jota FTX ja Alameda yrittivät puolustaa. Alamedan toimitusjohtaja Caroline Ellison teki myös pahan virheen yrittäessään liennytellä Changpeng Zhaoa OTC-diiliin.

Ellisonin hyvää tarkoittava twiitti paljasti käytännössä sen, missä FTX:n ja Alamedan kipuraja kulkee. Tämän jälkeen hait hyökkäsivät FTT-tokenin kimppuun ja romahduttivat sen kurssin nopeasti. Tämä oli viimeinen naula arkkuun (kerromme hetken kuluttua miksi).

FTX prosessoi kotiutuksia normaalisti vielä tiistaina aamupäivällä. Esim. Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksen julkaisuhetkellä oltiin vielä huhujen asteella, eikä näyttöä likviditeettiongelmista ollut. Tilanne muuttui pari tuntia myöhemmin.

Sam Bankman-Fried ja FTX-pörssi aloittivat radiohiljaisuuden, minkä jälkeen somessa alkoi levitä kaikkien kauhulla odottama uutinen. FTX oli lopettanut ulosmaksut. Tässä kohtaa oli selvää, että FTX oli kaatunut likviditeettiongelmiin. Aivan kuten Celsius vain muutamaa kuukautta aiemmin.

Binancen ostotarjous

Sosiaalinen media suorastaan räjähti tiistai-iltana, kun tieto kotiutusten pysäyttämisestä levisi. Eikä vähiten siksi, että monilla alan ammattilaisilla oli valtavia määriä rahaa kiinni FTX:ssä. Eräillä jopa 8-numeroisia summia.

Tapahtumiin saatiin nopeasti uusi käänne. Huhujen mukaan Sam Bankman-Fried oli kysellyt dollareita Silicon Valleyn syvistä taskuista, mutta turhaan. Lopulta hänen oli pakko tehdä puhelu, jota SBF ei taatusti uskonut tai halunnut koskaan tehdä. Sam Bankman-Fried pyysi Binancen apuun. Kun tämä uutinen alkoi levitä somessa, harva uskoi lukemaansa.

Hetken aikaa näytti siltä, että Binance pelastaisi tilanteen ja kaappaisi FTX:n itselleen todella edullisella hinnalla. Tapaus poiki myös lukemattomia meemejä, joista alla oleva on yksi parhaista (editointi Elon Muskin tulosta Twitterin päämajaan reilua viikkoa aiemmin).

Myös kryptovaluuttojen kurssit lähtivät nousuun. Bitcoinin kurssi kohosi nopeasti jopa 20.500 dollariin, mutta syöksyi vain pari tuntia myöhemmin lähes 18.000 dollariin. Mitä oikein tapahtui?

Aiemmin mainittu FTT-token romahti noin 15 dollarista 4 dollariin. Se kuuluisa tulppa oli lähtenyt veneen pohjasta. Muu markkina alkoi romahtaa FTT:n vanavedessä vuoden 2022 uusiin pohjiin. Jo tässä kohtaa oli selvää, että FTX:n kaatuminen tulisi kalliiksi aivan jokaiselle kryptosijoittajalle.

Keskiviikkoiltana (9.11.2022) saatiin myös huolestuttavia uutisia Binancen suunnalta. Alustavien tietojen mukaan FTX:n pelastaja olisi perääntymässä diilistä. Tämä vahvistettiin myöhemmin illalla Binancen viralliselta Twitter-tililtä.

Samalla alkoi myös kiertää huhuja FTX:n taloudellisesta tilanteesta. Eri arvioiden mukaan yhtiön taseessa olisi jopa 6–10 miljardin dollarin aukko! Tämä olisi niin iso reikä, ettei edes Binance pystyisi sitä paikkaamaan. FTX tulisi todennäköisesti menemään konkurssiin ja viemään asiakkaidensa rahat mustaan aukkoon. Aivan kuten Celsius aiemmin tänä vuonna.

Näihin huhuihin on sittemmin saatu vahvistuksia eri lähteistä. Wall Street Journalin mukaan Sam Bankman-Fried on kertonut sijoittajien kokouksessa, että yhtiö lainasi Alameda Researchille 10 miljardia dollaria. Nämä varat on saatu pääosin asiakkaiden talletuksista. Miten tämä voi olla mahdollista? Miksi FTX on ylipäätään lainannut rahat Alamedalle?

FTX lainasi asiakkaiden rahat Alamedalle

Artikkelin sisältö on pohjautunut tähän asti todellisiin tapahtumiin sekä julkisiin tietoihin. Ilmassa on yhä valtavasti kysymyksiä, joihin ei ole vielä vastauksia. Tällä hetkellä romahduksen syistä on olemassa varsin vahva teoria.

Vaikuttaa siltä, että FTX romahti lainattuaan miljardeja dollareita asiakasvaroja Alameda Researchille. Moni varmasti ihmettelee tässä kohtaa, että miten Sam Bankman-Fried siirsi 10 miljardia dollaria Alamedalle kenenkään huomaamatta? Miksi tähän ei puututtu?

Operaatio oli mahdollista tehdä, koska Sam Bankman-Fried oli koodannut FTX:n kirjanpito-ohjelmistoon takaportin. Sen avulla oli mahdollista suorittaa siirtoja kenenkään huomaamatta.

Tässä kohtaa lienee aiheellista pohtia vastuita myös Alameda Researchin päässä ja kirjanpidossa. Oliko juonessa mukana muitakin FTX:n tai Alamedan avainhenkilöitä? WSJ:n mukaan Sam Bankman-Fried, Alamedan toimitusjohtaja Caroline Ellison sekä pari FTX:n johtajaa tiesivät asiakasvarojen käytöstä.

On tuskin sattumaa, että Alamedan toimitusjohtaja Sam Trabucco erosi vain pari kuukautta sitten. Trabucco vielä alleviivaa twiittiketjussaan, ettei hän ole toiminut aktiivisesti toimarin tehtävissä kuukausiin. Erosiko Trabucco, koska hän sai selville SBF:n rahansiirrot Alamedalle? Trabucco ei ole toistaiseksi twiitannut mitään FTX:n romahtamisen jälkeen.

Miksi Alameda Research tarvitsi jopa 10 miljardia dollaria hätärahoitusta? Tässä kohtaa joudutaan jälleen spekuloimaan, mutta moni arvelee syyn olevan keväällä tapahtuneessa Terra Lunan romahduksessa. Se kaatoi todella monta dominoa. Esimerkiksi kryptoskenen kuuluisin hedgerahasto 3AC meni nurin ja aiheutti miljarditappiot sijoittajille.

Vallitsevan teorian mukaan Alameda Research kärsi myös valtavat tappiot. Sam Bankman-Fried ei halunnut antaa firman kaatua, joten hän organisoi bailoutin asiakkaiden varoilla. Ilmeisesti ensin kyse oli noin neljän miljardin dollarin lainasta, jonka vakuutena käytetiin Alamedalle vapautettuja FTT-tokeneita. Lue lisää alla olevasta Twitter-ketjusta.

Tällä hetkellä puhutaan jo 10 miljardista dollarista. On mahdollista, että Alameda on hävinnyt lisää rahaa viime viikkoina ja kuukausina, ja SBF on siirtänyt lisää asiakasvaroja näiden tappioiden paikkaamiseksi. Kuka tietää, vaikka yhtiöt olisivat tehneet riskisijoituksia jopa aivan viime päivinä yrittäessään epätoivoisesti pelastaa tilannetta.

Kun FTX:n asiakkaat alkoivat kotiuttaa varojaan, yhtiö olisi tarvinnut Alamedalta lainatut rahat takaisin. Koska vakuutena oli paljon FTT-tokeneita (joiden kurssi romahti), Alamedan oli mahdoton kuitata velkaa. Tämä johti lopulta koko korttitalon sortumiseen.

FTX:n konkurssi

Tässä kohtaa artikkelia ollaan 10.11.2022 päivän tienoilla. FTX ei ollut vielä virallisesti konkursissa, ja tämä sai aikaan todellisen kaaoksen pörssin sisällä. Sosiaalinen media oli täynnä huhuja siitä, miten FTX maksoi ulos VIP-henkilöiden kotiutuksia.

Varsinanen show alkoi hieman myöhemmin. FTX ilmoitti virallisella tilillään prosessoivansa kotiutuksia Bahaman kansalaisille. Syyksi ilmoitettiin regulaatio. Taustalla on FTX:n pääkonttorin sijainti Bahamalla.

Jokainen voi arvata, mitä seuraavaksi tapahtui. Miljoonia dollareita menettäneet FTX:n asiakkaat yrittivät hyödyntää tätä porsaanreikää ja saada rahansa ulos bahamalaisten tilien kautta.

Huhujen mukaan tehtiin sopimuksia, jossa bahamalainen henkilö loi NFT:n ja möi sen sitten FTX:n NFT-markkinapaikalla vastapuolena olevalle miljonäärille. Tämän jälkeen hän kotiutti varat ulos ja siirsi ne epätoivoiselle kumppanilleen.  FTX:n työntekijöille tarjottiin myös valtavia palkkioita tilin verifioimisesta Bahamalle. What a shitshow, moni totesi.

Lopulta saatiin odotettu uutinen. FTX ilmoitti yhtiön hakeutuneen konkurssiin. Mukana oli kaiken kaikkiaan 134 yritystä.

Tilanne tuntui rauhoittuvan hetkeksi konkurssi-ilmoituksen jälkeen. Draama kuitenkin jatkui lauantain ja sunnuntain (11-12.11.2022) välisenä yönä.

Ilmeisesti FTX-pörssi joutui hakkeroinnin kohteeksi! Iskussa vietiin satoja miljoonia konkurssipesän varoja. Tämän tapauksen detaljit ovat vielä hieman hämärän peitossa. Huhujen mukaan FTX:n verkkosivuille olisi myös asennettu troijalainen, samoin kuin FTX:n mobiiliappiin. Käynnissä oli jälleen täysi kaaos.

Aika näyttää, miten monta senttiä konkurssipessä on enää varoja jäljellä.

FTX:n romahduksen vaikutukset

FTX:n ja Alamedan romahdusta on pidetty yhtenä koko kryptojen historian pahimmista hetkistä. Tapaukselle vetää vertoja lähinnä Mt. Goxin hakkerointi. Tätä kappaletta artikkelista päivitetään vielä useaan kertaan.

Kesällä tapahtunut 3AC:n ja Celsiuksen romahdus säteili kymmeniin alan yrityksiin. FTX:n takana olivat kaikki alan suurimmat VC-firmat. Kuinka moni yhtiö on lainannut rahaa Alamedalle? Miten monen projektin custody-palveluna FTX toimi? Saadaanko asiakkaiden varoja palautettua? Joutuuko SBF vankilaan?

Tällä hetkellä ilmassa on lukemattomia kysymyksiä. Toistaiseksi ei ole myöskään tarkkaa tietoa Alameda Reserchin taseessa olevasta aukosta. FTX Ventures oli puolestaan lukemattomien DeFi-projektien rahoittaja. Mitä käy FTX:n keväällä tukemille firmoille? Lainapalvelu BlockFi oli yksi ensimmäisistä uhreista.

FTX pelasti BlockFin kesällä sen jouduttua vaikeuksiin 3AC:n ja Celsiuksen romahtaessa. Nyt BlockFi joutui sulkemaan kotiutukset ja saattaa mennä konkurssiin.

Jo nyt voidaan todeta, että kyseessä on yksi suurimmista ja pahimmista tapahtumista kryptovaluuttojen historiassa. Kaiken lisäksi tämä draama ja markkinan romahdus saatiin lähes 12 kk kestäneen karhumarkkinan jatkoksi. Vuosi 2022 on koetellut sijoittajia kenties pahemmin kuin mikään aiempi vuosi kryptovaluuttojen historiassa. Eikä se ole vielä ohi.

Se on ainakin selvää, että tarinan päähenkilö on kärsinyt rajut  menetykset. Sam Bankman-Friedin omaisuudesta on sulanut parissa päivässä yli 95 prosenttia.

FTX-pörssin arvo on puolestaan romahtanut yli 30 miljardin dollarin valuaatiosta yhteen dollariin. Tosin tuossakin valuaatiossa on yksi dollari liikaa.

Käynnissä oleva sotku voi hyvinkin liata myös yhdysvaltalaisia poliitikoita. Republikaani Tom Emmerin mukaan FTX olisi tehnyt tiivistä yhteistyötä rahoitusmarkkinoita valvovan SEC:n kanssa. Tarkoituksena oli Emmerin mukaan luoda monopoli FTX:lle hyödyntäen porsaanreikiä regulaatiossa.

Case FTX tulee aiheuttamaan maanjäristyksiä vielä kuukausien ajan, se on varma. Päivitämme tätä artikkelia tulevaisuudessa vastaamaan uusimpia tietoja.

bttf


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.