blogi
29
syys
apple-laptop

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

FTX on nousussa suosituimpien pörssien listalla

Markkinoilla on tällä hetkellä satoja erilaisia kryptovaluuttapörssejä, joihin myös suomalainen käyttäjä voi avata tilin. Määrä on todennäköisesti vieläkin suurempi, kun mukaan otetaan vain tietyssä maassa toimivat palvelut. Tässä artikkelissa käydään läpi suosituimpien pörssien listaa vuonna 2021.

Rekisteröidy Binancelle

Yleistä kryptovaluuttapörsseistä

Kryptovaluuttapörsseille ei ole olemassa virallista rankingia. Sellaisen tekeminen olisi myös haastavaa, tai jopa mahdotonta. Tämä johtuu pitkälti käyttäjien jakautumisesta kahteen leiriin. Ammattitreidaajat arvostavat aivan erilaisia ominaisuuksia kuin piensijoittajat & aloittelijat.

Aloittelijoille suunnatut palvelut panostavat helppoon käyttöliittymään. Tällaiset kauppapaikat tarjoavat nopeat SEPA-siirrot ja helpot luottokorttitalletukset. Ne myös vaativat tunnistautumisen eli KYC-prosessin läpikäynnin.

Ammattilaisten palvelut panostavat laajaan tarjontaan sekä pieniin kuluihin. Tarjolla on myös lähes poikkeuksetta futuurien treidaamista vivun käytöllä (jopa 100x ja ylikin). Osa pörsseistä ei vaadi tunnistautumista eikä tue siten myöskään suoria SEPA-talletuksia.

Kotimaiset vaihtoehdot Coinmotion sekä Northcrypto kuuluvat aloittelijoille suunnattuihin palveluihin.

Käydään seuraavaksi läpi suosituimpia kryptovaluuttapörssejä. Käytämme rankinglistan lähteenä Coinmarketcap-sivustoa.

Binance on yhä pörssien ykkönen

Rankinglistan kärjessä jatkaa edelleen Binance, jonka Exchange Score on viitä vaille täysi kymppi eli 9,9. Se on toki muistettava, että Binance omistaa nykyisin Coinmarketcap-sivuston, joten rankingin painotuksissa voi olla kotiinpäin vetämistä.

Binance on dominoinut markkinaa noin kolmen vuoden ajan. Se nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuosien 2017/2018 taitteessa altcoin-huuman huipulla. Binance on sittemmin laajentunut valtavasti ja palvelee jo kymmeniä miljoonia asiakkaita.

binancecom

Pörssi astui vuosi sitten myös älysopimusalustojen kisaan lanseeraamalla Binance Smart Chain -lohkoketjun. Se nousi puolessa vuodessa Ethereumin suurimmaksi haastajaksi DeFi-sektorilla.

Binance Smart Chain on nopea ja skaalautuva lohkoketju, minkä päälle voidaan rakentaa myös kovaa kapasiteettia vaativia sovelluksia. Finanssisovelluksia, pelejä tai vaikkapa palvelu kuten NetBet casino.

Binance on ollut suorastaan ylivoimainen toimija viime vuosina. Sen likviditeetti ja tarjotut palvelut ovat omaa luokkaansa, kuten myös treidausvolyymit. Muut toimijat ovat olleet kaukana perässä. Kesällä 2021 on saatu ensimmäisiä merkkejä kilpailun kiristymisestä.

Binance joutui regulaattoreiden puristuksiin eri puolilla maailmaa. Se menetti mm. eurooppalaisille tärkeät SEPA-siirrot ja pakotti tunnistautumisen (KYC) kaikille käyttäjille. Aiemmin Binancea oli mahdollista käyttää myös anonyymisti.

Toistaiseksi Binancen ykköspaikka ei ole vielä uhattuna. Sen on kuitenkin ratkaistava haasteet regulaattoreiden kanssa mahdollisimman pikaisesti.

Coinbase on selkeä kakkonen

Jos Binance on selkeä markkinajohtaja, niin Coinbase on vähintään yhtä selvä kakkonen. Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä jättiläinen vankisti asemaansa entisestään keväällä 2021. Tuolloin Coinbasesta tuli pörssiyhtiö. Sen osaketta (ticker: COIN) voi nyt ostaa Yhdysvaltain Nasdaq-pörssistä.

Coinbase on hyvä vaihtoehto aloittelevalle käyttäjälle. Selkeän käyttöliittymän omaksuu helposti myös henkilö, joka on ostamassa kryptovaluuttoja ensimmäistä kertaa. Coinbase on nostanut suosiotaan tasaisesti. Pörssi palvelee nykyisin jo yli 50 miljoonaa käyttäjää.

coinbase arvostelu kokemuksia

Aktiivitreidaajille löytyy myös erikseen Coinbase Pro. Se tarjoaa Binancesta tutun pörssinäkymän sekä perusversiota selvästi matalammat kulut. Coinbasella on myös asiakkainaan tuhansia instituutioita ns. custody-palveluiden kautta.

Coinbasen asema näyttää todella vakaalta. Se on toiminut alalla yli kymmenen vuotta, ja pörssi on ollut alusta asti tarkasti reguloitu etenkin Yhdysvalloissa. Coinbasen vaihtovolyymit, asiakasmäärät sekä tarjonnan laajuus ovat korkealla tasolla kilpailijoihin verrattuna.

FTX on uusi haastaja

FTX on vuoden 2021 kuumin kryptovaluuttapörssi. Tämä voidaan todeta siitä huolimatta, vaikka Binance on jatkanut kasvuaan ja Coinbase listautui pörssiin. FTX on ollut otsikoissa enemmän kuin sen kilpailijat yhteensä.

Pörssin on perustanut amerikkalainen Sam Bankman-Fried, joka on noussut FTX:n myötä yhdeksi kryptomaailman tunnetuimmista henkilöistä. Pörssistä löytyy erikseen FTX US ja FTX Global -versiot Binancen tavoin, joista ensin mainittu on tarkoitettu vain amerikkalaisille asiakkaille.

ftx-etusivu

Markkinajohtaja Binance oli vielä kesään 2021 asti yksi pörssin suurimmista omistajista. FTX osti Binancen ulos samaan aikaan kun se varmisti peräti $900 miljoonan rahoituskierroksen kymmeniltä alan tunnetuimmilta pääomasijoittajilta. Tuolloin FTX:n valuaatio oli jo 18 miljardia dollaria.

FTX on seurannut pitkälti Binancen jalanjälkiä. Sen tarjonta on suunnattu vahvasti aktiivi- ja ammattisijoittajille. Pörssi on toiminut teknisesti erinomaisesti ja onnistunut markkinoinnissaan hyvin. Myös kulutaso on erittäin pieni, mikä houkuttelee aktiivitreidaajia.

FTX on nähty otsikoissa valtavien sponsoridiiliensä vuoksi. Se osti mm. nimioikeudet NBA-seura Miami Heatin kotistadioniin, rekrytoi NFL-stara Tom Bradyn lähettilääkseen ja solmi sponsoridiilin Yhdysvaltain MLB-liigan kanssa. Nämä ovat vain muutamia FTX:n markkinointitempauksista.

Suomalaispörssien suosio pysynyt vakaana

Alussa mainitut suomalaispörssit (Coinmotion & Northcrypto) eivät pärjää globaalissa kilpailussa. Suomessa niiden asema on kuitenkin vakaa. Kotimaisten toimijoiden etuna on turvallisuus & luottamus, suomen kieli sekä helposti toimiva tunnistautuminen pankkitunnuksilla.

Coinmotion on ollut alusta asti toiminnoiltaan monipuolisempi. Se laajensi myös kryptovaluuttojen tarjontaa keväällä, kun mukaan tulivat Chainlink, Uniswap, USDC sekä Aave. Myös kaivattu swap-ominaisuus otettiin ilolla vastaan.

Coinmotionista löytyy myös erillinen korkotili, laskujen maksupalvelu ja kuukausisäästö. Pian markkinoille tuodaan myös oma debit-kortti.

Northcrypto kilpailee kuluilla, eli treidaus on Coinmotionia halvempaa. Sen on tarjonnaltaan sekä ominaisuuksiltaan kilpailijaansa rajallisempi. Northcrypto avasi ovensa keväällä 2019. Se on ottanut viime vuosina oman paikkansa ja saanut luotettavan maineen.

Hajautetut pörssit kasvattavat suosiotaan

Vuosi 2021 on tuonut selkeän muutoksen kryptovaluuttamarkkinoille. Hajautetut pörssit ovat kasvattaneet rajusti suosiotaan. Suurimmat DEXit (Decentralized Exchange) keräävät päivätasolla jo yli miljardin dollarin spot-volyymia, millä pääsee top kymppiin myös perinteisten pörssien listoilla.

Ethereum-alustalla toimiva Uniswap on dominoinut pitkään markkinoita. Vuoden 2021 aikana se on saanut myös paljon kilpailijoita muilla älysopimusalustoilla, esimerkiksi Binance Smart Chainin PancakeSwap sekä monilla alustoilla toimiva SushiSwap.

Hajautettujen pörssien suosioon on vaikuttanut kiristyvä regulaatio perinteisissä kauppapaikoissa. DEX toimii täysin anonyymisti esim. MetaMask-lompakkoa käyttämällä. Ottavatko hajautetut pörssit jatkossa koko markkinan haltuunsa?

Todennäköisesti ei, koska aloittelijoille on edelleen tärkeää käytön helppous ja asiakaspalvelu. MetaMaskin asennus ja DEXin käyttöönotto vaatii osaamista. Ammattitreidaajat taas kaipaavat futuureja sekä muita ominaisuuksia, joita hajautetut pörssit eivät toistaiseksi tarjoa.

Photo by Domenico Loia on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.