Kryptovaluuttapörssit
06
touko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

FTX kokemuksia, arvostelu ja käyttöopas

Vuonna 2019 perustettu FTX on ammattitreidaajien uusi koti. Sen suosio on kasvanut hurjaa tahtia vuoden 2021 aikana. Kyseessä on kryptovaluuttapörssi, joka on luotu tunnuslauseella ” built by traders, for traders”. Tämä artikkeli on FTX arvostelu sekä käyttöopas. Löydät myös FTX kokemuksia ja muuta hyödyllistä informaatiota pörssistä.

Yleistietoa FTX-pörssistä

FTX-pörssin on perustanut amerikkalainen Sam Bankman-Fried. Hän on ollut enemmän esillä mediassa vuonna 2021 kuin minkään muun pörssin toimitusjohtaja. Jos seuraat kryptoskeneä vähänkään laajemmin Twitterissä, handle @SBF_Alameda tulee esille jatkuvasti. FTX on noussut johdannaiskaupan volyymeissa jo markkinan top 5 -pörssiksi.

Kyseessä on huikea menestystarina, josta tulee mieleen Binancen nousu vuosina 2017-2018. Tämä ei ole sattumaa, sillä Binance on yksi FTX:n omistajista. Partneri-listalla on muitakin todella kovan luokan nimiä, kuten Paxos ja Circle.

Sam Bankman-Fried on perustanut myös Alameda Research -hedgerahaston, joka hallitsee nykyisin yli 100 miljoonan dollarin varallisuutta. Alla on linkki Bloombergin henkilökuvaan Bankman-Friedistä Friedistä keväältä 2021.

FTX on perustettu vuonna 2019, joten pörssi on vielä lyhytikäinen toimija markkinoilla. Sen suosio on räjähtänyt toden teolla vuoden 2021 aikana. FTX on saanut alan ammattilaisten luottamuksen todella nopeasti. Matalat kulut, loistavat työkalut sekä korkea volyymi houkuttelevat lisää asiakkaita.

FTX omistaa nykyisin myös todella suositun Blockfolio-sovelluksen. Yhtiö rakentaa lisäksi Serum-nimistä hajautettua pörssiä (DEX) Solana-platformille. FTX on siis monessa mukana.

Onko sinulla FTX kokemuksia? Auta tekemään tämä FTX arvostelu paremmaksi kirjoittamalla kommenttikenttään omia mielipiteitäsi.

FTX kokemuksia – tilin rekisteröinti

Tilin avaus FTX-pörssiin on todella ripeä toimenpide! Klikkaa alla olevaa linkkiä, niin pääset palvelun etusivulle ja saat samalla 5 prosentin alennuksen treidauskuluista.

Avaa FTX-tili tästä

Löydät päävalikosta turkoosin REGISTER-nappula. Klikkaa sitä, niin saat ruudullesi popup-ikkunan rekisteröintiä varten, jos lomake ei avaudu jo automaattisesti.

Sinun tarvitsee syöttää vain sähköpostiosoitteesi ja valita salasana. Klikkaa sitten hiirellä laatikkoa, jossa lukee Click to verify. Tämä varmistaa, ettet ole botti vaan aito käyttäjä. Lomakkeen oikeasta alanurkasta löytyy SIGN UP -linkki.

FTX rekisteröinti

Tili luodaan parissa sekunnissa, ja sinut ohjataan heti palveluun sisään. Saat heti popupin otsikolla ”Take a Tour”, josta voit katsella FTX:n ominaisuuksia. Seuraavaksi palvelu pyytää ottamaan käyttöön kaksivaiheisen autentikoinnin (2FA).

FTX on suunniteltu siten, että 2FA täytyy olla päällä, ennen kuin kotiutukset ja talletukset toimivat. Tässä vaiheessa voit vielä klikata Ignore ja tutkia sivustoa ensin tarkemmin. Käymme läpi tilin turvallisuusasetukset hetken päästä.

FTX tilin värimaailma

Kun rekisteröidyt FTX-pörssiin, käytössä on ns. night mode eli tummalla taustalla näkyvä käyttöliittymä. Osa tykkää tästä, osa ei. Me olemme valkoisen taustan ystäviä, joten vaihdamme sen käyttöön tässä oppaassa.

night mode

Päävalikon oikeassa ylänurkassa on aurinkoa muistuttava ikoni, josta avautuu Dark, Black ja Light vaihtoehdot.

Tämä opas tehdään myös desktop-käyttäjän näkökulmasta. Jos käytät FTX-pörssiä mobiililaitteella, niin tietyt valikot ja toiminnot näkyvät eri tavalla.

FTX tilin varmentaminen (KYC)

FTX-pörssi käyttää mm. Krakenista tuttua mallia, jossa käyttäjätileillä on useita eri tasoja. Nämä tasot ovat:

  • Tier 0
  • Tier 1
  • Tier 2

Kun olet rekisteröinyt uuden käyttäjätilin, olet luonnollisesti alimmalla tasolla eli Tier 0.

Tämän tason vaatimuksena ei ole muuta kuin tilin avaaminen. Sen rajoitteena on 1000 dollarin kotiutusraja. Huom. Tämä on lifetime limit, ei päiväkohtainen. Tier 0 sopii siis pörssin testaukseen pienillä summilla.

Tarvitset Tier 1 -tason tilin, jos haluat vähänkään käyttää FTX-pörssiä. Sen vaatimuksena on oman kotimaan varmentaminen.

Pääset tilin asetuksiin klikkaamalla sivun oikeassa ylänurkassa näkyvää ratas-ikonia. Valitse sen jälkeen Identity Verification.

KYC-prosessi

Klikkaa INCREASE WITHDRAWAL LIMITS -painiketta. Seuraavaksi ruudulle avautuu lomake, johon syötät oman nimesi, valitset kotimaasi sekä kunnan/läänin.

FTX KYC prosessi

Voit tämän jälkeen jatkaa varmennusta myös Tier 2 -tasolle. Tier 1 -tasolla saat $2000 päiväkohtaisen kotiutusrajan sekä $9000 kokoisen treidausvolyymin, mikä riittää piensijoittajalle hyvin. Jos tarvitset suurempia limiittejä, vahvista henkilötietosi Tier 2 -levelille.

Tier 2 -tasolla käyttöön kotiutukset & treidausvolyymin ilman rajoituksia sekä fiat-kotiutukset.

FTX 2FA ja turvallisuusasetukset

FTX-pörssi ei salli kotiutuksia eikä edes talletuksia ilman kaksivaiheisen autentikoinnin käyttöönottoa. Tämä on varsin hyvä asia turvallisuuden kannalta.

Klikkaa jälleen sivun oikeasta ylänurkasta ratas-ikonia, niin pääset tilisi asetuksiin. Security eli turvallisuusasetukset aukeavat ensimmäisenä.

turvallisuusasetukset

Voit ottaa tältä sivulta käyttöön myös muitakin asetuksia, kuten erillisen salasanan kotiutuksiin sekä white list -osoitteet. 2FA on vähintään oltava päällä, joten klikkaa riviä Two-Factor Authentication.

Saat vaihtoehdoiksi: AUTHY/GOOGLE AUTHENTICATOR, SECURITY KEY, SMS. Jos käytät Google Authenticator -appia niin klikkaa ko. vaihtoehtoa. Saat ruudulle QR-koodin, joka skannataan Authenticator-sovelluksella. Ota myös backup-koodi talteen!

Saat 2FA:n käyttöönotosta myös vahvistusviestin sähköpostiin.

FTX talletus ja kotiutus

Kun olet ottanut 2FA:n käyttöön, voit tallettaa tilillesi varoja.

FTX-pörssi on ennen kaikkea johdannaispörssi, jossa pelataan lähinnä johdannaisilla ja kryptovaluutoilla. Spottimarkkina on hyvin rajallinen, ja todennäköisesti vain harvat käyttäjistä tallettavat palveluun fiat-valuuttaa. Me toimimme myös bitcoineilla.

Suosittelemme tekemään fiat-talletukset esim. kotimaiseen Coinmotion-pörssiin ja ostamaan sieltä ensin kryptovaluuttaa, jonka voit sitten tallettaa FTX-pörssiin treidattaviksi. Bitcoin on suosituin vaihtoehto.

Teemme talletuksen nyt kryptovaluutalla. Klikkaa FTX:n päävalikosta Wallet. Saat tämän ruudullesi kaikki palvelun tukemat valuutat. Filtteröi [CRYPTO] -painikkeesta näkyviin vain kryptovaluutat ja klikkaa DEPOSIT-nappia haluamasi kolikon kohdalla.

talletus

Kuten kuvasta näkyy, teemme talleusta USDT-stablecoinilla. Vaihtoehtoina on useita eri optioita, joten pidä huoli siitä, että valitset oikean verkon.

Kotiutus tehdään samalta Wallet-sivulta kuin talletuskin. Klikkaat vain WITHDRAW-nappia haluamasi kryptovaluutan kohdalla.

ftx withdrawal

Jos esimerkissä tallennetut USDT-kolikot halutaan kotiuttaa, niin sivu näyttää yllä olevan kuvan kaltaiselta. FTX tukee tässä kohtaa Oomni, ERC20, TRC20 ja SPL Tether -verkkoja. Voit syöttää USDT Address -laatikkoon minkä tahansa näistä formaateista.

Lopuksi tarvitset vielä koodin Google Authenticator -sovelluksesta.

Kryptovaluutan ostaminen FTX-pörssistä (spot)

Vaikka FTX on ennen kaikkea johdannaispörssi, niin toki perinteinen spottikauppakin onnistuu. Valuuttapareja on vain vähemmän mitä aivan parhaissa pörsseissä. Joku voi avata FTX-tilin ostaakseen esim. pörssin omaa FTX-tokenia, joka on sekin ollut hyvä sijoituskohde.

Klikkaa päävalikosta MARKETS ja valitse alavalikosta SPOT.

spot osto

Filtteröi sitten haluamasi valuutat riviltä, jossa ovat painikkeet [AUD] [BRZ] jne. Koska talletimme nyt USDT stablecoinia, filtteröimme esiin USDT-valuuttaparit.

Ostetaan edellä mainittua FTX-tokenia. Huomaa, että sen ticker ei ole FTX vaan FTT. Etsitään listalta FTT/USDT-valuuttapari ja klikataan sitä.

Seuraavaksi ruudulle avautuu pörssinäkymä. Koska FTX on ammattilaisten treidauspaikka, kyse on täysiverisestä pörssistä.

spot ftx

Ostolomakkeella on oletuksena valittu Limit Order. Sitä klikkaamalla saat esiin muitakin valintoja. Teemme tässä kohtaa helpon Market orderin.

Amount-rivin alla on sininen palkki, jota venyttämällä voit ostaa tokeneita tietyllä %-osuudella varoistasi. Vaihtoehtoisesti, syötä haluttu summa Amount-laatikoihin. Klikkaa lopuksi vihreää Buy-painiketta.

Saat popupin ruudulle ”Order placed”. Ostamasi kolikot näkyvät lompakossasi parissa sekunnissa.

Kryptovaluutan myyminen FTX-pörssissä (spot)

Kryptovaluutan myyminen tapahtuu täysin vastaavalla tavalla. Klikkaa päävalikosta MARKETS, valitse SPOT ja filtteröi jälleen esiin haluamasi valuuttaparit.

Myydään tässä esimerkissä osa FTX-tokeneista takaisin USDT-stablecoineiksi eli valuuttaparina jälleen FTT/USDT.

ftt sell

Pääset jälleen pörssinäkymään, jossa myyntilomakkeella on taas Limit order oletuksena valittuna. Voit vaihtaa jälleen tilauksen tyypiksi Market order tai muita vaihtoehtoja tai käyttää POST & IOC-optioita. Liikuta sinistä palkkia tai syötä haluamasi määrä Amount-laatikkoon joko FTT tai USDT tokenina.

Myynti suoritetaan parissa sekunnissa, jonka jälkeen varasi näkyvät lompakkosivulla. Sieltä löydät myös kauppahistoriasi, eli klikkaa päävalikosta WALLET ja valitse sitten FILLS.

FTX futuurit, osakkeet ym. treidausvaihtoehdot

FTX on siis ammatitreidaajille suunnattu pörssi. Suurin volyymi löytyy futuurien puolelta, jossa esim. Bitcoinin treidaus onnistuu 100x vivulla. Bitcoinkeskus suosittelee futuurikauppaa vain kokeneille treidaajille.

Futuuri- ja optiokauppa on niin laaja aihe, että emme käy sitä tarkemmin läpi tässä artikkelissa. Löydät Youtubesta paljon tutoriaaleja sekä oppaita mm. FTX:n omalta kanavalta.

Futuurien lisäksi löydät MARKETS-sivulta osakkeet. Perinteinen osakemarkkina on yhä enemmän edustettuna myös kryptovaluuttapörsseissä. FTX tarjoaa pitkän listan osakkeita sekä osakefutuureja. Tarjolla on jopa suomalaisten suosikkiyhtiö Nokia (NOK) sekä tietysti Coinbase (COIN).

ftx nokia

Leveraged tokens eli vivutetut tokenit ovat toinen suosiotaan kasvattava osa-alue. Kyse on helposta tavasta vivuttaa ostoksia. Ostamalla esim. ETHBULL-tokenia ostat 3x Long Etheriä, eli sen arvo nousee 3x nopeammin kuin tavallisen ETH-tokenin.

Vivutetut tokenit saavat arvonsa futuurimarkkinoilta, mutta ne ovat kuin tavallisia ERC20-tokeneita, joita voi hallita omassa lompakossaan. Kannattaa ottaa tarkasti selvää niiden säännöistä ja toimintalogiikasta ennen kaupankäyntiä.

Tarjolla on jopa volatiliteettia treidaavia tokeneita. Treidausoptioita riittää, ja FTX:n valikoimat ovat syystäkin alan ammattilaisten suosiossa.

FTX kulut ja FTX-token

FTX-pörssin kulut ovat erittäin kilpailukykyiset. Näin pitääkin olla, kun kyse on ammattilaisille suunnatusta kauppapaikasta.

Vertailun vuoksi: markkinoiden johtavassa Binance-pörssissä kulut lähtevät 0,1 % (maker) ja 0,1 % (taker) tasolta. FTX:n kulut ovat 0,02 % (maker) ja 0,07 % (taker). Kulut putoavat vielä tästäkin alemmas volyymin kasvaessa.

Alla oleva kuva on tammikuulta 2021. Kulut voivat muuttua ajan myötä.

FTX kulut

Pörssin oma FTX-token toimii muiden pörssikolikoiden tavoin kulujen alentamisessa. Mitä enemmän tokeneita holdaat, sen suuremman alennuksen saat. Ensimmäinen alennus (3 %) tulee jo $100 position holdaamisesta. Alennusta saa jopa 60 prosenttiin saakka.

Tämän lisäksi, FTX:llä on vielä oma VIP-ohjelma.

FTX-tokenin holdaajat saavat myös muita etuja, jotka liittyvät futuurikauppaan. Sitä voi käyttää vivutuksessa vakuutena, minkä lisäksi FTX-tokenia voi myös steikata korkotuottojen saamiseksi. FTX-pörssi myös polttaa eli tuhoaa jatkuvasti tokeneitaan ajan kuluessa.

Toistaiseksi FTX-token on ollut erinomainen sijoitus. Sen kurssi on enemmän kuin 10-kertaistunut vuoden 2021 aikana, eli FTX token on seurannut hyvin pörssin suosiota. Jos haluat sijoittaa FTX-tokeniin, se löytyy myös tämän pörssin lisäksi Binancen valikoimista.

FTX kokemuksia ja yhteenveto

FTX on tällä hetkellä yksi markkinoiden suosituimmista pörsseistä ammattilaisten keskuudessa. Se ei vielä uhkaa Binancea, mutta FTX:n suosio on noussut hämmästyttävällä tavalla. Hurjat volyymilukemat kertovat kiistattomalla tavalla.

Bitcoinkeskuksen tiimillä on vielä varsin vähän FTX kokemuksia. Pörssi on kyllä toiminnoiltaan selkeä, ja futuuriosiosta löytyvät kaikki tarvittavat ominaisuudet. Ei mikään ihme, että FTX on aktiivitreidaajien valinta.

FTX:lle löytyy myös hyvä mobiiliversio (iOS ja Android) kuten asiaan kuuluu.

ftx mobile

Pörssin hyvään puolena on myös mahdollisuus anonymiteettiin piensijoittajille. Tier 1 -tason KYC mahdollistaa tuhansien eurojen päiväkohtaista kauppaa ilman dokumenttien lähettelyä. Pelkällä sähköpostiosoitteellakin voi kokeilla palvelua pienillä siirroilla.

FTX:n tunnuslauseena on ” built by traders, for traders”. Tämä näkyy pörssin suunnittelussa. Se on ammatti- ja aktiivitreidaajalle sopiva kauppapaikka. Jos olet aloittelija ja lähinnä spottikauppaa tekevä piensijoittaja, sinulle löytyy sopivampia pörssejä markkinoilta.

Jos olet aktiivi- tai ammattitreidaaja ja artikkelissa kuvatut ominaisuudet herättivät kiinnostuksesi, tutustu FTX-pörssiin jo tänään!

Rekisteröidy FTX:lle tästä

Suosittelemme seuraamaan FTX-pörssiä myös sosiaalisessa mediassa. Twitter-handle on FTX_Official, ja virallinen Telegram-kanava löytyy osoitteesta t.me/FTX_Official. Ota seurantaan myös perustaja Sam ’SBF’  Bankman-Fried eli @ SBF_Alameda – hän twiittailee ahkerasti.

Toivottavasti tästä artikkelista oli hyötyä! Kirjoita alle omia FTX kokemuksia tai kommentteja palvelusta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.