Uutiset
23
marras
mikä on bitcoin | coinmotion kokemuksia

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Finanssivalvonnan varoitus: kryptovaluutat ovat riskialttiita sijoituskohteita

Suomen finanssivalvonta on julkaissut eilen virallisen lehdistötiedotteen, jossa se varoittaa sijoittajia kryptovaluuttoihin sekä ICO:hin liittyvistä riskeistä. Tiedotteen mukaan Finanssivalvonta on huolestunut siitä, että kryptovaluutoista on tullut maksuvälineenä käyttämisen sijasta spekulatiivisia sijoituskohteita.

Rekisteröidy Binancelle

Finanssivalvonnan mukaan Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen nopea hinnannousu on saanut yhä useampia yksityishenkilöitä liikkeelle, jotka eivät täysin ymmärrä tai tunnista sijoittamisen riskejä. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen eroaa mielestäni monella tavoin perinteisillä sijoitusinstrumenteilla pelaamisesta. Kyseessä on säätelemätön markkina, jonka toiminta muistuttaa paikoin villin lännen meininkiä.

Lainaus tiedotteesta:

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat sijoituskohteina täysin spekulatiivisia. Niiden arvonmuodostuksella ei ole mitään kiinteää pohjaa. Kukaan ei myöskään maksa bitcoinille mitään varsinaista tuottoa, kuten osinkoa tai korkoa. Tuotto-odotus perustuu pelkästään odotuksiin siitä, että joku ostaa kohteen myöhemmin kalliimmalla. Tämän tyyppinen sijoitustoiminta sisältää aina merkittäviä riskejä. Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen markkinahinnat ovat heilahdelleet erittäin voimakkaasti. Lisäksi osa kryptovaluutoista on voitu luoda huijaustarkoituksessa.

Mielestäni Finanssivalvonnan varoitus on ihan aiheellinen, sillä mukana on varmasti tietämättömiä yksilöitä, joiden ainoa tavoite on rikastua nopeasti. Edellä mainittu lainaus pitää pääosin paikkaansa, ja asiasta on kirjoitettu myös Bitcoinin kurssia käsittelevässä artikkelissa. Kryptovaluuttojen arvonmuodostukselle ei ole olemassa matemaattisia kaavoja tai työkaluja. Kryptovaluuttojen arvoa säätelevät kysynnän ja tarjonnan lait sekä odotukset tulevaisuuden käyttötarkoituksista.

Markkinoilla on mukana pitkäaikaista sijoitusta hakevien lisäksi päivätreidaajia sekä spekuloijia. Kannattaa muistaa, että bittirahojen markkinapaikkoja ole tällä hetkellä säädelty pörssin tavoin.  Kryptovaluuttojen hintaa voidaan manipuloida sellaisten henkilöiden toimesta, jotka ovat ostaneet vuosia sitten valuuttoja todella halvalla.

Taustalla vaikuttavat myös valtavat louhintafarmit, joita kontrolloivat henkilöt voivat siirtää kapasiteettia kryptovaluutasta toiseen. Tämä vaikuttaa välittömästi lohkoketjun toimintavarmuuteen, mikä taas saa sijoittajat hermostumaan ja hinnan alas.

Tiedotteessa kommentoidaan myös ICO-sijoitusten riskejä seuraavasti:

Kryptovaluuttoihin liittyy myös ilmiö nimeltä ICO eli ”initial coin offering”. Se tarkoittaa uuden kryptovaluutan, eräänlaisen ”rahakkeen”, tarjoamista vastineeksi rahoitukselle, jota haetaan muilta yrityksiltä tai kuluttajilta. Sijoittaja osallistuu ICO-rahoituskierrokseen antamalla rahoitusta hakevalle joko virallista valuuttaa tai toista kryptovaluuttaa ja saa vastineeksi uutta liikkeeseen laskettavaa kryptovaluuttaa. ICOn ehdoista ja toteutustavasta riippuu, mihin tätä uutta kryptovaluuttaa voidaan käyttää. Joskus sitä voidaan käyttää maksamaan liikkeellelaskijan nykyisiä tai mahdollisesti tulevia palveluja tai tuotteita, joskus taas uuden kryptovaluutan käyttötarkoitus on epäselvä.

Tämä varoitus on myös mielestäni täysin aiheellinen. Moni kokenut kryptovaluuttoihin sijoittanut henkilö on kertonut hävinneensä rahansa ICO-sijoituksiin. Ne tarjoavat varmasti hyvällä onnella korkeita tuottoja, mutta riski sijoituksen menettämisestä on suuri. Mielestäni jokaiseen ICO-sijoitukseen pitäisi asennoitua siten, että oletuksena on rahojen menetys kokonaan.

Myös Euroopan pankkiviranomainen EBA on varoittanut kuluttajia Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista jo joulukuussa 2013. Varoituksessa nostettiin esille useita edelleen ajankohtaisia riskejä, jotka liittyvät bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ostamiseen tai niillä käytävään kauppaan, kuten:

  • Kuluttaja voi menettää rahansa vaihdantapalvelussa.
  • Rahat voidaan varastaa digitaalisesta lompakosta.
  • Kuluttajalla ei ole suojaa käyttäessään kryptovaluuttaa maksuvälineenä. Lainsäädäntö ei tarjoa vastaavaa suojaa kuin perinteisestä pankista tai muilta maksutileiltä tehtyjen siirtojen kohdalla.
  • Kryptovaluutan arvo voi vaihdella nopeasti ja se voi jopa laskea nollaan.

Nämä varoitukset ovat edelleen täysin aiheellisia. Etenkin pörssien hakkerointeja tapahtuu jatkuvasti, eikä kryptovaluutta ole koskaan 100% turvassa myöskään online-lompakossa. Ongelmana on nimenomaan kuluttajan- sekä talletussuojan puuttuminen. Jos käyttämäsi palvelu hakkeroidaan, ei rahojen takaisinsaamisesta kannata elätellä suuria toiveita. Yksi merkittävä asia on myös henkilökohtaisten avaimien hukkaaminen. Jos kadotat avaintiedot lompakkosi käytöstä, et pääse bittirahoihin enää koskaan käsiksi.

Itse uskon kryptovaluuttojen sekä lohkoketjuteknologian sovellusten olevan pian arkipäivää. Ne ovat sitä monille ihmisille jo nyt, mutta leviäminen mainstreamiin ottaa oman aikansa. Tästä huolimatta pidän Finanssivalvonnan tiedotteessa olevia varoituksia aiheellisina. Markkinat ovat tällä hetkellä kuin villi länsi, jossa ajattelematon sijoittaja voi menettää paljon rahaa. On mielestäni parempi pelotella potentiaalisia sijoittajia hieman liikaa, kuin liian vähän. Kryptovaluuttojen yleistyessä ja sijoitusinstrumenttien sekä palveluiden lisääntyessä markkinoille saadaan myös parempaa valvontaa sekä kuluttajansuojaa. Tässä vaiheessa mukana olevat ottavat tietoisen riskin. Tämän toisaalta ymmärtää, sillä tarjolla on myös sellaisia tuottoja, jotka eivät ole välttämättä tulevaisuudessa enää mahdollisia.

Jos kryptovaluuttoihin haluaa sijoittaa näiden varoitusten jälkeenkin, niin henkilö ainakin tiedostaa olemassa olevat riskit. Bitcoinien ostoon ja myyntiin voi tutustua ensin kotimaisen palvelun avulla, joka on helppokäyttöinen ja tarjoaa tarvittaessa asiakaspalvelua nopeasti omalla kielellä. Tällainen on Coinmotion, joka on hyvä sivusto aloittelevalle krypto-sijoittajalle. Monissa kansainvälisissä palveluissa tuen saaminen voi olla hankalaa, ja aloittelija saattaa jäädä ongelmiensa kanssa yksin. Kannattaa tutustua käyttäjien palautteisiin eri markkinapaikoista esim. Bitcointalk-foorumilta.

Lainaukset: Finanssivalvonnan tiedote | Kuva: Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *