blogi
23
kesä
facebook libra

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: mikä on Facebookin kryptovaluutta Libra?

Mikä on Facebook Libra? Kyseessä on Facebookin oma kryptovaluutta, joka nousi valtavaksi puheenaiheeksi kesäkuussa 2019 sen white paperin julkaisun jälkeen. Libra on herättänyt valtavasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Onko kyseessä maailman mullistava teknologia vai yksi kryptomaailman suurin floppi?

Facebook Libra on stablecoin

Asetetaan Libra ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Käytännössä kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan: valuutat, platformit sekä tokenit.

Valuutta-kategoriassa ovat sananmukaisesti kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Litecoin ja Bitcoin Cash. Ne ovat digitaalisia vaihdannan välineitä ja vaihtoehtoja perinteisille fiat-valuutoille, kuten euro tai dollari.

Platform-kategoriaa voidaan kutsua myös nimellä ekosysteemi tai hajautettujen sovellusten käyttöjärjestelmä. Tähän kategoriaan kuuluvat projektit kuten Ethereum, EOS ja Tron. Ne tarjoavat rajapinnan sovelluskehittäjille luoda hajautettuja sovelluksia.

Kolmas kategoria ovat tokenit, joiden tehtävänä on toimia tietyn sovelluksen tai frameworkin sisällä. Hyviä esimerkkejä ovat Basic Attention Token sekä Pundi X. Tokenit toimivat jonkun platformin sisällä, eli niillä ei ole omaa lohkoketjua. Ylivoimaisesti suosituin token on Ethereum-alustan ERC20-formaatti.

Facebookin Libra kuuluu näistä ensin mainittuun kategoriaan, eli kyseessä on kryptovaluutta. Se ei ole suora kilpailija Bitcoinille, sillä Libra voidaan sijoittaa valuuttojen alakategoriaan nimeltään stablecoin.

Stablecoinit ovat kryptovaluuttoja, joiden arvo on sidottu fiat-valuuttaan (useimmin dollari), kultaan tai erilaisten assettien yhdistelmään. Sen ideana on toimia fiat-rahan digitaalisena korvaajana, eli reaalimaailman arvo halutaan pitää mahdollisimman tasaisena. Tästä artikkelista löytyy hyvää asiaa Libran reserveistä pankki- ja rahoitusteorian näkökulmasta.

Alla Facebookin esittelyvideo Librasta.

 

Libra on tarkoitettu digitaaliseksi maksuvälineeksi Facebookin sekä muiden yhtiön omistamien sovellusten (kuten WhatsApp) sisällä. Lisäksi Libraa voidaan todennäköisesti käyttää mukana olevien partnereiden sovelluksissa, kuten esimerkiksi eBay, Coinbase ja Uber.

On kuitenkin huomioitava, että kokonaisuus on paljon pelkkää Libra-kolikkoa laajempi. Libra on kyllä stablecoin, mutta sen ympärille muodostuu open source -pohjainen ekosysteemi, johon kuka tahansa voi kehittää omia sovelluksia.

Jos Libraa katsotaan laajemmin, niin kyseessä on monien mielestä kilpailija PayPalin, Skrillin ja Ripplen XRP:n digitaalisille maksujärjestelmille.

Kuka Libraa sitten hallitsee, ja miten valuutta toimii teknisesti? Käydään seuraavaksi läpi sen ominaisuuksia tarkemmin.

Libra on osa laajempaa maksujärjestelmien kehitystä

Tavalliset kryptovaluuttaesittelyt etenevät siten, että käymme läpi taustalla olevan kehitysyhtiön historiaa, projektin ICO:n ja niin edelleen. Libran tapaus on hieman erilainen.

Käytännössä kyse on laajemmasta kehityksestä, jonka Bitcoin aloitti hieman yli kymmenen vuotta sitten. Puhumme maksujärjestelmien disruptiosta, joka on kiihtynyt etenkin parin viime vuoden aikana.

Milleniaalit ja internet-sukupolven edustajat ovat tottuneet jo pienestä pitäen tekemään kaiken verkossa ja mobiililaitteella. Digitaalinen maksaminen (esim. mobiilipelit) on monille lähes päivittäinen toimenpide. Iso osa netin käyttäjistä haluaa nykyisin suorittaa maksut reaaliajassa ja mobiililla vaikkapa Facebookin kirpputorikaupoissa. Pankkisiirto tuntuu jo varsin vanhanaikaiselta.

Tällä hetkellä joka maassa on omat maksusovelluksensa, minkä lisäksi tarjolla on globaaleja palveluita kuten Skrill, PayPal, Western Union ja Moneygram. Bitcoin on muuttanut tätä kenttää oleellisesti tuomalla markkinoille järjestelmän, joka ei ole kolmannen osapuolen hallinnassa.

Tämän lisäksi em. globaalit maksupalvelut perivät todella korkeita kuluja köyhiltä ihmisiltä, joilla ei ole pankkitiliä. Nämä ovat parista prosentista jopa seitsemään prosenttiin. Puhutaan kymmenistä miljardeista dollareista vuositasolla, jotka jäävät planeettamme köyhimmiltä ihmisiltä maksuvälittäjien haaviin.

western union
Kryptovaluutat (ja Facebookin Libra) uhkaavat mm. Western Unionin bisnesmallia.

Vaikka nykyiset järjestelmät ovatkin toimivia, niin ongelma on integraation puute. Hieman vastaava tilanne on myös streaming-palveluissa, jotka ovat pirstoutuneet valtavasti viime vuosina. On Netflix, HBO, C More. Tämän lisäksi pian jokaisella urheiluseuralla on omat striiminsä ja netissä on tuhansia muita palveluita, jotka velottavat kaikki oman vuosimaksunsa.

Facebookin Libra on niin kohuttu valuutta, koska yhtiöllä on täysin poikkeuksellinen markkina-asema maailmassa. Vaikka naamakirja on menettänyt suosiotaan etenkin nuorien keskuudessa, sillä on tällä hetkellä noin 2,4 miljardia käyttäjää ympäri maailman.

Tämä on syy, miksi Libra on niin pelottava ratkaisu kilpailijoille, pankeille ja muille instituutioille. Facebook saa oman tuotteensa välittömästi parin miljardin ihmisen käteen, mikä voisi saada aikaan valtavan muutoksen todella nopeasti.

Libra on toistaiseksi vielä suunnitteluasteella. Testit on tarkoitus aloittaa vuoden 2019 puolella, ja palvelua odotetaan markkinoille vuoden 2020 alkupuolella. Tämä siinä tapauksessa, että Facebookia ei onnistuta pysäyttämään tai hidastamaan merkittävästi. Mikä on todellinen riski.

Facebook ei kontrolloi Libraa

Libra on tullut julkisuuteen Facebookin kryptovaluuttana, mutta kyseessä on paljon laajempi projekti. Sitä varten on perustettu erillinen Libra Association Sveitsiin, joka vastaa projektin hallinnasta.

Facebook haluaa Libra Associationiin 100 jäsentä, aikanaan jopa enemmän. White paperin julkistamisen aikaan (kesäkuussa 2019) mukana on 28 jäsentä. Tunnetuimpia yhtiöitä ovat mm. VISA, Mastercard, PayPal, Uber, eBay, Vodafone, Spotify sekä Coinbase. Mukana ei ole yhtään pankkia, mikä ei ole yllättävää.

libra partnerit

Jokainen Libran hallituksen jäsen saa yhden äänen, ja Facebookin ääni on vain yksi muiden joukossa.

Libra Associationin jäseneksi ei päästä noin vain, sillä hakijan on mm. täytettävä vähintään kaksi kolmesta seuraavasta ehdosta:

  1. More than $1 billion USD in market value or more than $500 million USD customer balances
  2. Reach more than 20 million people a year, multinationally.
  3. Be recognized as an established top-100 industry leader by a third-party association. Examples would include the Fortune 500 and the S&P Global 1200.

Voit lukea lisää aiheesta tästä artikkelista.

Jokainen jäsen sijoittaa myös 10 miljoonaa dollaria yhteiseen pottiin, mitä käytetään Libra stablecoinin arvon tasaajana. Kun mukana on 100 yritystä, markkinoille saadaan miljardi kappaletta yhden taalan arvoisia Libra-kolikoita.

Käytännössä arvon takaa usean eri valuutan sekä Libra Associationin omistamien assettien kokonaispotti. Mukana olevilla jäsenillä on insentiivi sijoitukseen, koska Libra Association voi sijoittaa valtaosan varoista esimerkiksi valtiolainoihin tai muihin korkoinstrumentteihin ja tehdä niillä rahaa.

Libra Association jäsenillä on myös yksi merkittävä rooli: ne pyörittävät yhtä verkon nodea eli ylläpitopalvelinta. Samalla ne pääsevät myös kiinni lohkoketjun dataan.

Sveitsiin perustettavalla yhtiö pitää maksuliikennedatan tarkoituksella poissa Facebookin hallusta. Libran transaktiot ja käyttäjätilit ovat ”neutraalin” sveitsiläisyhtiön hallinnassa, jonka hallinnossa Facebookin ääni on vain yksi muiden joukossa.

Libra lohkoketju perustuu Proof of Stake -konsensukseen

Libra on siis lohkoketjun päällä toimiva kryptovaluutta. Tosin, netissä käydään tällä hetkellä keskustelua siitä, voidaanko Libraa kutsua kryptovaluutaksi. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on suljettu ja keskitetty järjestelmä, joka pohjaa kaiken lisäksi vielä arvonsa fiat-valuuttaan.

Niin tai näin, Libra on kuitenkin liitettävä kryptovaluuttojen kenttään. Lisäksi se tulee menestyessään varmasti toimimaan myös vaihtoparina muihin kryptovaluuttoihin, mistä kertoo jo Coinbasen mukanaolo projektissa.

Libra vastaa teknisesti alussa mainittuja platform-kategorian ratkaisuja. Kuten muutkin 3. sukupolven ekosysteemit, sen konsensus perustuu Proof of Stake -pohjaiseen algoritmiin. Eli Bitcoin-verkossa toimivia louhintalaitteita ei tarvita.

Käytännössä verkon validaattoreina toimivat valitut ylläpitäjät, joista oli jo aiemmin puhetta. White paperin mukaan Libra-verkko pystyy noin 1000 TPS (Transactions Per Second) -kapasiteettiin. Tätä voidaan tulevaisuudessa laajentaa second layer -ratkaisuilla kuten Bitcoinin tapauksessa salamaverkolla.

Libran PoS-konsensus on nimeltään LibraBFT, eli sen taustalla on Byzantine Fault Toleance -pohjainen ratkaisu. Käytännössä Libran kehittäjät ovat käyttäneet valmiita komponentteja ja hieman muokanneet niitä.

”LibraBFT belongs to the class of classical BFT consensus algorithms. It is based on another consensus algorithm called HotStuff, which in turn borrows some of its consensus logic from yet another classical BFT algorithm called Practical Byzantine Fault Tolerance, pBFT

LibraBFT improves upon HotStuff with a detailed specification and implementation of the Pacemaker mechanism. It also comes with a liveness analysis that consists of concrete bounds to transaction commitment.” (Lähde)

Libran käyttämä ratkaisu on varsin lähellä Binancen sekä Cosmos-projektien vastaavaa. Voit lukea lisää teknisestä puolesta tästä artikkelista.

Alla olevassa kuvassa on vertailua JP Morganin sekä Libran välillä. Se löytyy Binance Researchin artikkelista, joka kannattaa tsekata.

libra vs JPM Coin

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, Libra-projekti on paljon muutakin kuin pelkkä stablecoin. Libra-lohkoketju on open source -pohjainen, eli ohjelmoijat ympäri maailmaa voivat rakentaa siihen omia sovelluksia hyödyntäen tarjottua rajapintaa.

Libra-lohkoketjun Testnet on käynnistetty, ja sovelluksia voidaan rakentaa käyttäen Move -nimistä uutta ohjelmointikieltä. Se perustuu Rust-nimiseen ohjelmointikieleen, jonka syntaksi on C++:n kaltainen.

Libra kryptovaluutta ja LIT token

Libra on aiheuttanut sen white paperin julkaisun jälkeen suuremman kohun kuin mikään muu kryptovaluutta viime vuosina. Sen tulevaisuuteen ovat ottaneet kantaa niin kryptomaailman kuin finanssimaailmankin henkilöt.

Kyseessä on niin merkittävä projekti, että maailman keskuspankit alkoivat hätääntyä vain tunteja Libran julkaisun jälkeen. Myös Yhdysvaltain kongressi aikoo kuulla mahdollisimman nopeasti Facebookia aiheeseen liittyen.

Libra on siis stablecoin, jonka arvo on sidottu sen taustalla oleviin instrumentteihin sekä muutamiin eri fiat-valuuttoihin. Libra ei siis ole suora kilpailija Bitcoinille sijoitus- tai spekulointikohteena. Se voi nousta kilpailemaan Bitcoinin ja muiden valuuttojen kanssa maksuliikenteessä – jos se selviää valtioiden ja keskuspankkien tielle asettamista esteistä.

Onko Libra sitten kilpailija XRP:lle pankkimaailmassa? Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse ei usko asian olevan näin. Katso alla oleva video aiheesta:

Libran julkaisu on suunnitteilla vuoden 2020 alkupuolelle. Jos Facebook ei joudu valtioiden hampaisiin ja saa valuuttansa ulos, se voi olla pian jopa parin miljardin ihmisen ulottuvilla. Miten Libraa sitten käytännössä hankitaan?

Facebook julkaisee oman Calibra-nimisen lompakkonsa, joka on käytännössä PayPalin tai kryptovaluuttalompakon korvaaja. Käyttäjä varmentaa itsensä standardin KYC-prosessin avulla ja voi ostaa sitten Libra-kolikoita vaikkapa luottokortilla.

libra calibra
Facebookin tämänhetkinen visio Calibra-lompakon käyttöliittymästä.

Facebook voi vauhdittaa adoptiota partnereidensa avulla ja tarjota esimerkiksi alennuksia Uber-kyydeistä, Spotify-tilauksista tai Amazon-ostoista Libraa käytettäessä. Calibra-lompakkoa kehittää samanniminen yritys, jonka tehtävänä on tuottaa palveluita Libra-järjestelmään liittyen.

Hyvin suurella todennäköisyydellä Libraa voi ostaa myös Coinbasesta, joka on Libra-verkoston jäsen.

Mainitaan lopuksi vielä LIT – Libra Investment Token. Kyseessä on niin sanottu governance token, eli sitä käytetään verkon hallintaan. Sen arvo on täysin erillään varsinaisesta Libra-valuutasta.

LIT on tarjolla vain sijoittajille ja Libra Associationin jäsenille. Käytännössä kaikki Libra-tokenilla saadut tuotot (korot ja arvonnousu reservivaluutoista) ohjataan LIT-tokenin haltijoille. Mukana voi olla myös hedge-rahastoja sekä muita organisaatioita, jotka eivät ole tehneet 10 miljoonan dollarin sijoitusta.

Loppusanat

Libra on saanut aikaan valtavan kohun hyvin lyhyessä ajassa. On päivänselvää, että kyseessä on paljon suurempi asia kuin pelkkä kryptovaluutta. Tässä vaiheessa voidaan vain arvailla, miten suuresta virstanpylväästä on oikein kyse. Facebook ei varmasti jää viimeiseksi globaaliksi teknologiajätiksi, joka haluaa oman siivunsa maksuliikenteestä. Google ja Amazon seuraavat todennäköisesti perässä.

Facebook joutuu monien valtioiden ja pankkien tentattavaksi, jotka eivät pidä siitä, että ne menettävät valtaansa. On myös mahdollista (tai jopa todennäköistä), että Libra kielletään monissa maissa. Toisaalta Facebookilla on taskussa monta ässää, joita se voi käyttää tässä keskustelussa. On mielenkiintoista nähdä, miten tiukka vääntö Libran regulaatiosta oikein syntyy.

Hankkeelle löytyy myös paljon epäilijöitä. Ei ole yllättävää, että yksi kovaäänisistä kriitikoista on Suomen Pankin edustaja Aleksi Grym. Voit lukea hänen kommenttinsa klikkaamalla alla oleva twiittiä, josta pääset itse ketjuun.

Librasta löytyy myös erinomainen artikkeli suomeksi, joka löytyy Thomas Brandin LinkedIn-sivulta. Juttu on luettavissa ilman rekisteröintiä linkkariin. Se sisältää myös todella paljon linkkejä ulkopuolisiin lähteisiin. Lue myös tämä HS:n uutinen aiheesta: Suomalais­asiantuntijat täysin eri mieltä Facebookin uuden valuutan vaikutuksista arkeen.

Mikä vaikutus tällä kaikella on sitten Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin? Jos Libra lopulta lanseerataan, se on todennäköisesti yksi historian merkittävimmistä askeleista kohti laajempaa kryptovaluuttojen adoptiota. Libran avulla pari miljardia ihmistä saadaan lähemmäs älyrahan käyttöä. Todennäköisesti Facebook tulee sisältämään pian myös vaihtopörssin, jossa Libran voi kätevästi konvertoida Bitcoiniksi.

Libra ei ole missään tapauksessa Bitcoinin kilpailija sijoituksena. Se voi ajan myötä korvata Bitcoinin ja muita kryptovaluuttoja maksuliikenteessä, mutta todennäköisesti tilaa löytyy kaikille. Markkinoilla on tälläkin hetkellä lukemattomia eri digitaalisia maksutapoja. Vaikutukset ovat todennäköisesti vain positiivisia.

Libran viralliset sivut ovat osoitteessa libra.org ja Twitter-handle @libra_. Facebook-sivun osoite on Facebook.com/LibraAssociation/.

Tämä artikkeli on kirjoitettu 21.6.2019, eli pari päivää Libra white paperin julkaisun jälkeen. Juttua päivitetään tulevina kuukausina, kun tilanne esimerkiksi lainsäädännön suhteen kehittyy.

Kannattaa myös katsoa alla oleva Youtube-video, joka on hyvä selvennys aiheesta.

Kuvat: kuvakaappaukset tästä videosta, FB Newsroom, Gerd Altmann from Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *