Perustiedot
10
tammi
mikä on ethereum - lompakko -ether

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereumin hard fork Constantinople – mistä on kyse?

Kryptosijoittajat ovat pikkuhiljaa toipumassa Bitcoin Cashin hard forkista, joka aiheutti kaaosta markkinoilla marraskuussa 2018. Monien mielestä lähes 50 prosentin kurssiromahdus sai ainakin alkunsa sen aiheuttamasta paniikista. Nyt luvassa on taas merkittävä päivitys, sillä Ethereum hard fork tapahtuu tammikuun 16. päivä. Mistä on oikein kyse?

Hard fork selitettynä

Käydään ensin läpi hieman Ethereumin sekä hard fork -termin taustaa, mikä auttaa ymmärtämään tulevaa huomattavasti paremmin. Termi fork tarkoittaa ohjelmistopäivitystä ja jakautuu kahteen eri tyyppiin: hard fork ja soft fork. Ohjelmistolla tarkoitetaan tässä tapauksessa esim. Bitcoinin tai Ethereumin ohjelmakoodia, jota kaikki verkossa olevat node-palvelimet pyörittävät.

Ethereum on Bitcoinin tapaan open source -koodiin pohjautuva kryptovaluutta, joten sen ohjelmiston voi ladata kuka tahansa ja liittää tietokoneensa verkon jäseneksi. Näitä koneita kutsutaan nimellä nodet. Niiden tehtävänä on välittää transaktioita ja ylläpitää lohkoketjua. Louhijat rakentavat puolestaan uudet lohkot ja saavat palkinnoksi työstään kryptovaluuttaa.

Edellä mainitut forkit eroavat toisistaan siten, että hard forkissa uusi päivitys ei ole taaksepäin yhteensopiva. Käytännössä tämä tarkoittaa lohkoketjun jakaantumisen kahteen eri haaraan alla olevan kuvan tavoin.

Kuva: Investopedia

Soft forkin tapauksessa ohjelmistopäivitys on valinnainen. Vaikka node-palvelinta ei päivitettäisi, se voi olla yhä osa verkkoa. Tunnetuin soft fork lienee Bitcionin SegWit-päivitys, jonka aktivointi ei ole vieläkään lähellä sataa prosenttia.

Hard fork ja soft fork on käyty yksityiskohtaisemmin läpi tässä artikkelissa, laajempaa esittelyä kaipaaville.

Ethereumin taustaa

Ethereum on ollut pitkään maailman toiseksi suurin kryptovaluutta markkina-arvolla mitattuna. Se on tosin menettänyt vuoden 2018 romahduksessa kakkospaikkansa XRP:lle. Ethereum on silti Bitcoinin jälkeen ylivoimaisesti merkittävin projekti.

Kyseessä on 2. sukupolven platform, joka syntyi tarpeesta tuoda ohjelmoitavuus kryptovaluuttoihin. Ethereum toi mukanaan ns. älysopimukset ja aivan uusia mahdollisuuksia Bitcoiniin verrattuna, joka on puhdas valuutta.

Ethereum on saanut vuosien mittaan lukuisia kilpailijoita, joista kaikki merkittävät ovat 3. sukupolven ratkaisuja. Puhutaan projekteista kuten EOS, TRON ja Cardano. Nämä pohjautuvat Proof of Stake -konsensusalgoritmiin, joka ei vaadi fyysisiä louhintalaitteita. Niiden transaktiokapasiteetti on aivan eri luokkaa Ethereumiin ja Bitcoiniin verrattuna.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Tällä hetkellä Ethereumin suurin ongelma on sen vanhanaikaisuus. Perustaja Vitalik Buterin (kuvassa) onkin viemässä projektia Proof of Work -konsensusalgoritmista Proof of Staken suuntaan, jolloin louhintalaitteet jäävät historiaan. Tammikuussa 2019 tapahtuvat hard fork on yksi askel tällä polulla.

Mainitaan lopuksi myös se, että Etherum on syntynyt niin ikään hard forkista. Sen moderni historia sai alkunsa kuuluisan The DAO -hakkeroinnin seurauksena. Kyseinen tapaus jakoi Ethereum-yhteisön kahtia, sillä osa halusi korjata hakkereiden aiheuttamat tuhot ja osa ei.

Ethereum on siis alkuperäisen Ethereum-lohkoketjun haara, joka irtautui The DAO:n jälkeen omaksi kryptovaluutakseen. Ethereum Classic -nimellä tunnettu projekti on Ethereumin alkuperäinen haara.

Lue Bitcoinkeskuksen Ethereum opas, jos haluat vielä laajemman tietopaketin Ethereumista.

Constantinople hard fork – mistä oikein tapahtuu

Ethereumin tuleva hard fork on suunniteltu tapahtuvan lohkon 7.080.000 yhteydessä, joka louhitaan 16. tammikuuta.

Päivitys on osa Ethereumin pitkää roadmappia, joka on saanut alkunsa jo vuonna 2015. Se on jaettu neljään osaan, jotka ovat nimeltään Frontier (2015), Homestead (2016), Metropolis (2017) ja Serenity (2020). Metropolis on jaettu tämän lisäksi kahteen välietappiin, jotka ovat Byzantium (2018) ja Constantinopole (2019).

Ethereumin kehitystyö etenee EIP:n kautta, mikä on lyhenne sanoista Ethereum Improvement Proposal.

EIP stands for Ethereum Improvement Proposal. An EIP is a design document providing information to the Ethereum community, or describing a new feature for Ethereum or its processes or environment. The EIP should provide a concise technical specification of the feature and a rationale for the feature. The EIP author is responsible for building consensus within the community and documenting dissenting opinions. (Lähde: Ethereum GitHub)

EIP:t jakautuvat vielä kolmeen eri alakategoriaan, jotka ovat Standards track EIP, Informational EIP ja Meta EIP. Tammikuun hard forkissa ovat mukana seuraavat päivitykset: EIP 145, EIP 1014, EIP 1052, EIP 1283, EIP 1234. Merkittäviä muutoksia on luvassa seuraavasti:

  • Älysopimusten optimointipäivitys. Smart Contract -ohjelmakoodin ajaminen nopeutuu ja helpottuu, minkä ansiosta tarvittava gas on pienempi. Tämän ansiosta mm. ERC20 ja ERC721 -tokeneiden transaktiot halpenevat.
  • Ethereumin vastine salamaverkolle, state channels. Constantinopole on tärkeä päivitys matkalla kohti second layer -ratkaisua, jossa osa transaktioista voidaan siirtää salamaverkon tavoin varsinaisen lohkoketjun yläpuolelle.
  • Louhintapalkkio pienenee kolmesta (3) kahteen (2) Etheriä per lohko.
  • Difficulty bomb -päivityksen aikataulu siirtyy vuoteen 2020. Tämä on erittäin kohuttu päätös, joka on viimeisin askel siirtymisessä kohti Proof of Stake -konsensusalgoritmia.

Monien mielestä kyse on enemmänkin termistä upgrade kuin hard fork, mutta lopputulos on joka tapauksessa sama. Constantinopolen myötä Ethereum ottaa tärkeitä askeleita kohti Casper (Proof of Stake)  sekä Plasma-protokollaa (skaalausratkaisu).

Mitä hard forkista seuraa

Mitä edellä kuvastusta hard forkista sitten seuraa? Mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei yhtään mitään.

Kuten jutun alussa mainittiin, Constantinopole on tyypiltään ei-kiistanalainen päivitys. Ethereum-yhteisö etenee samaan suuntaan, eikä kyseessä ole Bitcoin Cash -leirin kaltainen sisällissota. Ethereumin lohkoketju rullaa eteenpäin hard forkin jälkeen täysin normaalisti, eikä päivityksellä pitäisi olla mitään vaikutusta esim. sijoittajan kannalta. Hard forkissa syntynyt lohkoketju kuihtuu ja kuolee ajan myötä pois.

Jos omistat siis Ethereumia tai ERC20-tokeneita, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Päivitys aiheuttaa toimenpiteitä vain siinä tapauksessa, jos pyörität Ethereum-verkon nodea. Jos et tiedä mitä tämä tarkoittaa, niin sinun ei tarvitse murehtia.

Jos louhit Ethereumia louhintapoolin kautta (kuten lähes kaikki louhijat tekevät), sinun ei tarvitse myöskään tehdä mitään.

Päivitys 16.1.2019: hard fork siirtyy uuteen ajankohtaan

Kuva: flickr / techcrunch,


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *