blogi
21
syys

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereumin haastajat platform-kisassa

Ethereum on platform-kategorian kiistaton kuningas. Myös kesän 2020 DeFi-buumi keskittyy lähes täysin Ethereum-alustalle. Taustalla vaanii kuitenkin muitakin pelureita, jotka haluavat saada osansa Dappien käyttäjistä. Tässä artikkelissa käydään läpi tunnetuimpia vaihtoehtoja.

Rekisteröidy Binancelle

Yleistä platformeista

Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuutta-kategoriassa ovat Bitcoin, Bitcoin Cash, Monero, Dash ja vastaavat kolikot. Nämä ovat digitaaliseksi P2P-rahaksi tarkoitettuja kryptovaluuttoja, joiden roolina on toimia ennen kaikkea arvon välittäjänä ja/tai arvon säilyttäjänä (Bitcoin).

Platformeja voidaan kutsua monella nimellä, sillä vakiintunutta termiä markkinoilla ei ole olemassa. Voit ymmärtää niiden olevan kuin iOS tai Android. Kyseessä on siis ohjelmointialusta tai käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille.

Tokenit ovat puolestaan tiettyyn sovellukseen (Dapp) liittyviä kolikoita. Tokenit luodaan jonkin platformin sisällä, ja ne ovat usein joko käyttötokeneita (utility token) tai hallintotokeneita (governance token).

Nyt käynnissä oleva DeFi-buumi ja sen suosituimmat nimet kuten Aave, Compound ja Yearn.Finance ovat hyviä esimerkkejä hallintotokeneista.

Kryptovaluuttoja kannattaa verrata aina oman kategorian sisällä oleviin kilpailijoihin. Esim. Aave vs Compound on asiallinen vertaus, mutta Aave vs Ethereum tai Aave vs Bitcoin Cash -vertauksessa ei ole oikeastaan mitään järkeä.

Platformien kohdalla vertailua tehdään mm. seuraavista asioista: verkostovaikutus (network effect), eli miten paljon kyseisellä ekosysteemillä on käyttäjiä, sovelluskehittäjiä jne. Skaalautuvuus on toinen tärkeä asia, eli miten platform taipuu tuhansiin tai kymmeniin tuhansiin transaktioihin per sekunti.

Näiden lisäksi moni sijoittaja vertailee esim. hallintomallia, platformin kurssikehitystä, konsensusalgoritmia ja niin edelleen.

Käydään seuraavaksi läpi platform-kategorian tunnetuimpia nimiä.

Ethereum

Monien mielestä Ethereum aloitti koko platform-buumin, ja sitä kutsutaan historian ensimmäiseksi ns. 2. sukupolven kryptovaluutoista. Bitcoin oli luonnollisesti 1. sukupolvea. Ethereumin kilpailijat ovat käytännössä 3. sukupolvea, eli teknologisesti huomattavasti edistyneempiä.

Ethereum on yhä aivan omassa luokassaan kaikilla mahdollisilla mittareilla. Tämä siitäkin huolimatta, että sen tekninen toteutus on kiistatta vanhanaikainen. Ethereum-verkon ongelmat tulivat esille jo vuoden 2017 Cryptokitties-kohussa, ja DeFi-buumi on nostanut transaktiomaksut taas pilviin.

Ethereumin riippakivenä on Proof of Work -konsensusmalli, joka vaatii toimiakseen fyysisiä louhintalaitteita (katso kuva).

ethereum louhinta

Bitcoin toimii vastaavalla idealla ja kärsii myös hyvin rajallisesta kapasiteetista. Ethereum aikoo ratkaista tämän kohutussa 2.0 -versiossa, jota on työstetty jo vuosien ajan. Sen myötä Ethereum siirtyy kilpailijoidensa tavoin Proof of Stake -malliin ja skaalautuu 100x nykyisestä.

Ethereum 2.0 ottaa kuitenkin oman aikansa. DeFi-buumin kasvaminen on samalla uhka ja mahdollisuus, sillä transaktiomaksut ovat nyt jo pilvissä. Piensijoittajalle ei käytännössä ole DeFi-palveluihin asiaa, vaan niistä on tullut valaiden (suursijoittajat) pelikenttä.

Tämä rajoittaa myös Ethereumille rakennettavia sovelluksia. Jos esimerkiksi KazoomCasino tai joku suosittu nettipeli haluaisi luoda Ethereum-alustalle sopivan version, transaktioiden käsittely olisi aika toivotonta juuri nyt.

Jos tilanne pahenee nykyisestä, osa projekteista tulee väistämättä siirtymään kilpailevalle alustalle.

Cardano

Cardanosta on puhuttu jo vuosia ”Ethereumin tappajana”, vaikka projekti on edelleen vaiheessa sen lopulliseen formaattiin.

Cardanon perustaja on Charles Hoskinson, joka tuntee Ethereumin kuin omat taskunsa. Hoskinson oli nimittäin yksi Ethereumin perustajista. Hän kuitenkin erosi projektista ja jatkoi mm. Ethereum Classicin, eli alkuperäisen Ethereum-ketjun, tukemista.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Cardano ei ole rynnimässä DeFi-markkinoille esimerkiksi Binance Smart Chainin tavoin. Cardanon tapa rakentaa koko platform on ollut hyvin akateeminen ja pitkä prosessi. Moni sijoittaja arvelee sen olevan kova tekijä aikanaan esim. pankkimaailmaan liittyen.

Cardano otti kesällä 2020 tärkeän askeleen siirtyessään Shelley-versioon, joka toi mukanaan steikkauksen. Tämä on yksi monista tärkeistä etapeista kohti Cardanon lopullista versiota.

Binance Smart Chain

Ethereumin suurin haastaja voi olla lähitulevaisuudessa Binance Smart Chain, joka on Binance-pörssin oma lohkoketju.

BSC on rakennettu alusta pitäen kaappaamaan palveluita juuri Ethereum-alustalta. Tämän vuoksi sen älysopimuksia pyörittävä VM (Virtual Machine) on yhteensopiva Ethereumin EVM:n kanssa. Se helpottaa merkittävästi Ethereum-Dappien siirtoa Binancen ketjuun.

Binance oli alun perin vain pörssi, mutta yhtiö on laajentunut valtavasti parin viime vuoden aikana. Alla on kuva Binancen etusivusta kesältä 2020.

binance-etusivu-07-2020

Binance Chainin lanseeraus oli yksi askel, mutta keväällä 2020 julkaistu Binance Smart Chain on selkeästi kovempi juttu.

BSC:lle lanseerattu C.R.E.A.M. Finance on saanut jo melko hyvää kannatusta, sillä palveluun on lukittuna yli 250 miljoonan dollarin edestä varoja. Binancella on valtavat resurssit ja rahakirstu myös markkinointiin. Se on noussut hieman takamatkalta yhdeksi mielenkiintoiseksi haastajaksi.

Polkadot

Polkadot on noussut raketin lailla kryptovaluuttojen top 10 -sijoille alkusyksyn 2020 aikana. Aivan kuten Cardanolla, myös Polkadotilla on yhteys Ethereumiin. Polkadotin isä Gavin Wood oli myös yksi Ethereumin perustajista ja ydinryhmän jäsenistä.

Woodilla oli myös merkittävä rooli Ethereumin jatkokehityksessä, sillä hän on luonut Solidity-ohjelmointikielen, jolla kaikki Ethereum-platformin älysopimukset koodataan tänäkin päivänä.

Polkadot on markkina-arvoltaan suurin ekosysteemi Ethereumin haastajista, mutta DOT-tokenin markkinaosuus ei yllä silti edes 10 prosenttiin Etherin arvosta. Tämä kertoo vahvasti siitä, miten iso etumatka Ethereumilla on.

Polkadotia on vaikea nähdä Ethereumin suorana kilpailijana. Projekti keskittyy enemmän lohkoketjujen yhteensopivuuteen ja pyrkii osaltaan jopa täydentämään Ethereumia. Polkadot rakentaa myös siltaa sen lohkoketjun ja Ethereumin välillä.

TRON ja EOS

TRON ja EOS ovat Ethereumin selkeitä kilpailijoita. Ne ovat teknisesti hyvin samanlaisia projekteja, ja ovat pudonneet pitkälti käsi kädessä ulos kryptovaluuttojen top kympistä. Sekä EOS että TRON luottavat Delegated Proof of Stake -konsensusmalliin, missä verkkoa hallitsee hyvin pieni joukko validaattoreita.

EOS:n etuna on valtava rahakirstu, sillä projektin ICO oli useiden miljardien dollareiden suuruinen. TRON hyötyy puolestaan perustaja Justin Sunin julkisuudesta.

Sekä EOS että TRO ovat EVM-yhteensopivia, eli Ethereum-projektien on suht kivutonta vaihtaa halutessaan näille alustoille. Tuntuu kuitenkin siltä, että kumpikin näistä projekteista jää pikkuhiljaa enemmän ja enemmän muiden haastajien varjoon.

Yhteenveto

Ethereumilla on tällä hetkellä monta haastajaa, mutta hyvin vähän todellisia uhkaajia. Moni Ethereumin hyvistä haastajista on vielä markkina-arvoltaan niin pieni (esim. Elrond), että niitä on vaikea nähdä millään tavoin uhkaajana. Verkostovaikutus yksinkertaisesti puuttuu. Binance Smart Chain on hieman yllättäen noussut kovaksi haastajaksi, ja projektilla on myös paljon resursseja haastaa Ethereum.

On kuitenkin selvää, että Ethereumin on saatava 2.0 -versionsa ulos ja käyttöön vuosien 2020 ja 2021 aikana. Ennen tätä nähdään todennäköisesti jotain väliaikaisia ratkaisuja, minkä avulla transaktiokuormaa saadaan siirrettyä muihin lohkoketjuihin. Esimerkiksi Matic on todella potentiaalinen skaalausratkaisu Ethereumin ongelmiin.

Image credit: Лечение Наркомании from Pixabay, Pxfuel


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.