Kryptovaluutat
13
loka
ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereum aloittelijan opas

Mikä on Ethereum? Se on markkinoiden johtava älysopimusalusta eli käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille (dapp). Tämä artikkeli on Suomen kattavin aloittelijan opas Ethereumista. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä tulevaisuuden näkymät.

Artikkelissa oleva informaatio löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Ethereum on platformien kuningas

Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin on ns. ensimmäisen sukupolven kryptovaluutta. Bitcoin, Litecoin ja monet muut vuosina 2009-2014 syntyneet olivat pääasiassa digitaalisia valuuttoja. Niiden funktiona on toimia digitaalisena vaihdannan välineenä sekä arvon säilyttäjänä.

Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, joka on paljon enemmän kuin valuutta. Se on kokonainen käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille (dapp). Voit ajatella Ethereumin olevan kuin iOS tai Android. Ethereumia kutsutaan myös ekosysteemiksi sekä älysopimusalustaksi.

Samasta kategoriasta löytyy nykyisin muitakin tunnettuja projekteja. BNB Chain, Cardano ja Solana ovat esimerkkejä kilpailevista älysopimusalustoista. Kaikki tarjoavat hieman erilaisia ominaisuuksia, mutta niiden perusidea on sama. Älysopimusalustat tarjoavat ekosysteemin sovelluskehittäjille luoda hajautettuja sovelluksia (dapp).

Markkinoiden tunnetuimmat tokenit on luotu myös Ethereum-platformille. Tällaisia ovat mm. DeFi-poletit Aave ja Uniswap. Ethereumin asema platform-kategoriassa on hyvin vahva, mutta kilpailu on lisääntynyt vuosi vuodelta. Tähän palataan vielä artikkelissa tarkemmin.

Ethereumilla tarkoitetaan puhekielessä myös sen natiivivaluuttaa, jonka ticker pörsseissä on ETH. Tarkalleen ottaen kolikon nimi on Ether, kun taas sana Ethereum viittaa koko ekosysteemiin tai projektiin. Ether toimii järjestelmän virtuaalisena bensana eli sillä maksetaan Ethereum-alustalla suoritetut transaktiot. Etheriä käytetään myös steikkaukseen.

Ethereum on Vitalik Buterinin projekti

Ethereumin perustaja sekä keulahahmo on venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin. Hän kuvaili Ethereumin white paperin jo vuoden 2013 lopulla. Tarkalleen ottaen perustajina oli ryhmä henkilöitä, mutta Ethereum on aina henkilöitynyt vahvasti Buteriniin.

Esimerkiksi Cardanon perustaja Charles Hoskinson ja Polkadotin perustaja Gavin Wood kuuluivat Ethereumin ydinjoukkoon sen alkuvaiheessa. Miehet lähtivät kuitenkin omille teilleen kehittämään kilpailevaa ratkaisua.

Vitalik Buterin oli Ethereumin perustamisen aikoihin vielä alle 20-vuotias. Tuohon aikaan hän työskenteli myös Bitcoin Magazinessa, joten Buterin oli hyvin perillä Bitcoin-projektin mahdollisuuksista sekä rajoitteista. Buterin kertoo alla olevalla videolla lyhyesti Ethereumin alkuvaiheista.

Buterinin mielestä Bitcoin tarvitsi ohjelmointikielen, jonka avulla voitaisiin kehittää parempia applikaatioita. Hän halusi laajentaa Bitcoinia olemaan enemmän kuin pelkkä digitaalinen valuutta. Buterin ei ollut ainoa, jolla oli vastaavia ajatuksia. Moni muukin platform-projekti alkoi kehittyä vuosien 2014-2015 tienoilla.

Kun Bitcoin ei kehittynyt Buterinin haluamaan suuntaan, hän käynnisti oman projektinsa. Moni voi miettiä, mistä Ethereum on saanut nimensä? Vitalik kertoo lähteen alla olevassa twiitissä.

Ethereum-projekti keräsi varat joukkorahoituksen avulla heinä-elokuussa vuonna 2014. Se sai taakseen useita merkittäviä tukijoita kryptovaluuttojen maailmasta ja keräsi hieman alle 20 miljoonaa dollaria. Kyseessä on varsin vaatimaton rahasumma, kun sitä verrattaan vuoden 2017-2018 suurimpiin ICO-potteihin.

Yksi alkuvaiheen sijoittajista oli myös suomalainen Alexander Hanhikoski. Hän nousi marraskuussa 2018 julkisuuteen, koska mies oli yksi Suomen eniten tienanneista henkilöistä. Hanhikoski nettosi yli 20 miljoonaa euroa myydessään 10.000 eurolla ostetut Etherit vuoden 2017 kurssirallin aikana.

alexander hanhikoski helsingin sanomat
Kuvakaappaus Helsingin Sanomista marraskuulta 2018.

Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuussa 2015. Projekti lähti toden teolla lentoon vuoden 2016 aikana, jolloin se kohtasi myös historiansa vakavimman kriisin. The DAO -nimellä tunnettu kunnianhimoinen projekti kaatui rikollisten hyödynnettyä Ethereumin koodissa ollutta haavoittuvuutta.

The DAO -hakkerointi oli paljon enemmän kuin pelkkä rahallinen menetys. Suurin debatti koski tapauksen jälkihoitoa, eli pitäisikö hakkeroinnin aiheuttamat tappiot korvata peukaloimalla Ethereumin lohkoketjua? Tapaus oli niin merkittävä, että yhteisö sekä Ethereumin lohkoketju jakaantuivat kahtia. Näin syntyi Ethereum Classic.

Moni ei välttämättä tiedä, että Ethereum Classic jatkaa alkuperäistä lohkoketjua. Ethereum on sen sijaan The DAO -hyökkäyksen jälkeen syntynyt haara, jossa kyseinen hakkerointi oli kumottu peruuttamalla transaktioita. 

Löydät hyvän yhteenvedon Ethereumin historian tärkeistä tapahtumista tästä artikkelista.

ICO, DeFi ja NFT -buumit

Ethereumin historiasta voidaan erottaa kolme selkeää megatrendiä: ICO-, DeFi- ja NFT. Jokainen niistä vahvisti tai heikensi Ethereumin asemaa ja muutti merkittävästi myös koko kryptosektoria.

ICO-buumi (2017-2018)

Ensimmäinen Ethereumin megatrendeistä oli vuoden 2017 ICO-buumi. 

Joukkorahoituksia oli tehty kryptomaailmassa jo aiemmin, mutta Ethereum-alustalla järjestetyt ICO:t nousivat vuonna 2017 hurjaan suosioon. Ne nostivat Ethereumin kurssia niin paljon, että se lähestyi kesällä 2017 jopa Bitcoinin markkina-arvoa. Bitcoinin markkinaosuus laski parissa kuukaudessa (maaliskuu-kesäkuu 2017) noin 85 prosentista 37 prosenttiin.

ICO-buumi nosti Ethereumin todella merkittäväksi tekijäksi kryptovaluuttojen maailmassa. Ennen vuotta 2017 altcoineista ei juuri puhuttu. Ethereumin nousun myötä yhä useampi altcoin sai merkittävää aseman markkinoilla, joka oli siihen asti kulkenut täysin Bitcoinin komennossa.

Alla olevassa kuvassa on TRON-projektin perustaja Justin Sun. TRON oli aikanaan yksi Ethereumin haastajista, joka sai alkunsa Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n kautta. Ethereumia hyödynsivät myös sen tulevat kilpailijat ICO-buumin aikana.

tron justin sun

Keväällä 2017 alkanut ICO-buumi kesti noin vuoden päivät. Ethereum saavutti tämän ajan kurssihuippunsa (1432 dollaria) tammikuun 13. päivänä vuonna 2018. Ethereumin kurssi ylitti kyseisen rajan seuraavan kerran vasta kolme vuotta myöhemmin!

DeFi-buumi (2020-2021)

DeFi-buumi voidaan jakaa kahteen vaiheeseen, joista ensimmäinen alkoi kesällä 2020. Tämä tarkoittaa sitä, että ICO-buumin päättymisestä nähtiin noin kahden vuoden hiljaiselo (keväästä 2018 kevääseen 2020) sekä Ethereum-alustalla että kryptomarkkinassa laajemmin.

DeFi tulee sanoista Decentralized Finance. Kyse on käytännössä hajautetuista finanssipalveluista. Tällaisia ovat mm. lainapalvelut, hajautetut pörssit ja sekalaiset muut finanssimaailmaan liittyvät protokollat. Ne toimivat täysin itsenäisesti älysopimusten avulla. Käyttäjä kommunikoi DeFi-appin kanssa suoraan oman Web3-lompakkonsa välityksellä.

Kesän 2020 DeFi-buumi sai aikaan yhden merkittävän muutoksen; Ethereumin transaktiomaksut nousivat todella korkealle tasolle. Tämä johtui DeFi-sovellusten aiheuttamasta liikenteestä. Tavalliset kryptovaluuttasiirrot nousivat kymmeniin dollareihin ja transaktiot hajautetuissa pörsseissä pahimmillaan jopa 100-200 dollariin per transaktio.

DeFi-kupla puhkesi syksyllä 2020, mutta sektori nousi uudelleen henkiin vuoden 2021 alussa. Tuolloin tapahtui myös merkittävä muutos Ethereumin asemassa. Kilpailevat platformit alkoivat syödä sen markkinaosuutta, ja moni suosittu DeFi-appi lanseerattiin mm. Binance Smart Chainille. Ethereumin markkinaosuus putosi DeFi-sektorissa noin 97 prosentista 60 prosenttiin vuoden 2021 aikana.

defi chains 1022

Yllä oleva kuva on defillama.com-sivustolta. Se näyttää DeFi-sektorin tilanteen lokakuussa 2022. TVL tulee sanoista Total Value Locked. Se kertoo, miten paljon likviditeettiä eri sovelluksiin on tallennettuna dollareissa mitattuna. Ethereum dominoi markkinaa yhä selvästi, mutta sille on nykyisin ainakin puoli tusinaa varteenotettavaa vaihtoehtoa. 

NFT-buumi (2021)

NFT on kolmas merkittävä megatrendi edeltävän viiden vuoden aikana. NFT eli Non-Fungible Token viittaa teknologiaan, joka mahdollistaa uniikin eli yksilölllisen tokenin luomisen. Hyvä esimerkki tästä on digitaalinen taide, mikä voi olla kuva tai video. Jokainen taideteos on uniikki NFT, minkä voi tallettaa kryptovaluuttalompakkoon tavallisten kryptovaluuttojen tavoin.

NFT-buumin ensimmäinen osa nähtiin keväällä 2021 parin kuukauden ajan, mutta sektori räjähti uusiin mittasuhteisiin vuoden 2021 lopulla. Sijoittajat ovat maksaneet miljoonia dollareita mm. Cryptopunks sekä Bored Apes Yacht Club (kuvassa) NFT:stä. Voit tarkastella suosituimpia kokoelmia cryptoslam.io-sivustolta.

byac

NFT-buumi on nostanut myös kilpailevien platformien suosiota. Niiden myyntivalttina ovat matalat transaktiokustannukset Ethereumiin verrattuna. Markkinoita dominoi silti Ethereum-alustalla oleva OpenSea-kauppapaikka. Ethereumin markkinaosuus on NFT-sektorista pitkälti yli 90 prosenttia.

ICO-buumi toi Ethereum-alustalle paljon huomiota, mutta se oli lähinnä rahan keräystä ja spekulointina. DeFi:n läpimurto toi Ethereumille hyödyllisiä sovelluksia, joita miljoonat henkilöt käyttävät joka päivä. NFT toi mukanaan ICO:n tavoin paljon spekulatiivista rahaa, mutta teknologia liittyy myös oleellisesti pelimaailmaan sekä metaversumiin.

Ethereum kurssi graafi

Otetaan seuraavaksi tarkasteluun Ethereum kurssi graafi eli historiallinen hintakehitys. Ethereumin natiivitoken Ethere (ETH) on ollut treidattavissa heinäkuusta 2015 lähtien, jolloin Ethereum MainNet lanseerattiin. Ko. kolikon hinta oli tuolloin 0,75 dollaria. Kaikki mukaan lähteneet ovat siis rikastuneet merkittävästi.

Ethereum lähti nousuun vuonna 2016 Bitcoinin vanavedessä ja kohosi lähes kymmeneen dollariin. Keväällä 2017 alkanut ICO-buumi suorastaan räjäytti Etherin kurssin. Se rikkoi 400 dollarin rajan kesällä 2017. Yleinen markkinan nousuralli jatkui aina tammikuuhun 2018 saakka, jolloin Ether saavutti hieman yli 1400 dollarin kurssin.

Alla on Ethereum kurssi graafi sen koko historian ajalta (2015-2022)

ethereum kurssi graafi

Tästä alkoi pitkä laskukausi. Ethereumin kurssi putosi vuoden 2018 aikana yli 95 prosenttia. Tokenin yksikköhinta ei ylittänyt kesän 2017 huippua ennen elokuuta 2020.

Vuosi 2021 oli huikea Ethereumin kannalta. Se hyötyi valtavasti edellä kuvatuista DeFi- ja NFT-buumeista. Ethereum nousi parhaimmillaan hieman yli 4800 dollariin marraskuussa 2021. Myös monet sen kilpailijat raketoivat vuoden 2021 aikana.

Ethereum kurssi graafi näyttää varsin rumalta vuoden 2021 lopun ja vuoden 2022 ajalta. Ether on tosin laskenut muun markkinan mukana, ja ko. token on yksi parhaiten arvonsta säilyttäneistä kryptovaluutoista. Ethereum putosi pahimmillaan noin 900 dollariin kesäkuussa 2020. Tämän jälkeen ETH on toipunut kohtalaisesti, mutta se on yhä kaukana vuoden 2021 ATH-lukemista.

Ethereum on älysopimusalusta

Ethereum on alusta älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Sitä voisi kuvata myös sanalla käyttöjärjestelmä, eli voit verrata Ethereumia Androidiin, iOS:aan tai Windowsiin. Käyttöjärjestelmän tehtävänä on tarjota puitteet sovelluskehittäjille rakentaa sovelluksia. Näitä kutsutaan lohkoketjujen maailmassa nimellä dapp – distribured app.

Vaikka Ethereum oli ensimmäinen tunnettu älysopimusalusta, tilanne on nykyisin aivan toinen. Markkinoilla on pari kymmentä merkittävää projektia samassa sektorissa. Uusia syntyy jatkuvasti. Kaikki älysopimusalustat tarjoavat periaatteessa yhtä ja samaa, mutta eroja syntyy käytetystä teknologiasta, taustatiimistä sekä käytetystä ohjelmointikielestä.

Ethereum pärjää täysin samoilla periaatteilla kuin sen kilpailijatkin. Sen on houkuteltava mahdollisimman paljon sovelluskehittäjiä alustalleen. Tämä joukko rakentaa sitten appeja, joita loppukäyttäjät ryntäävät käyttämään. Mitä enemmän sovelluskehittäjiä, sitä todennäköisemmin syntyy myös ns. killer app, tai useita. Lisäksi itse Ethereum-alustaa täytyy jatkuvasti kehittää.

Ethereumin päälle voidaan koodata periaatteessa mitä tahansa. On lähinnä kyse siitä, millaiset sovellukset sopivat parhaiten lohkoketjujen maailmaan. Edellä kuvatut DeFi-sovellukset ovat varmasti paras esimerkki. Sen lisäksi Ethereum-alustalle rakennetu peli voi hyödyntää NFT-teknologiaa ja tuoda perinteisiin peleihin verrattuna aivan uudenlaisia mahdollisuuksia (play-to-earn). 

Kaiken keskiössä ovat älysopimukset (smart contracts). Nämä ovat lohkoketjuun tallennettavia ohjelmanpätkiä, joille voidaan määrittää erilaista toiminnaollisuutta. Alla olevalla videolla on selitetty älysopimuksen toimintaa.

Älysopimuksen pointtina on se, että kyseessä on hajautettu ohjelma, jota ei voida lahjoa tai muokata jälkeenpäin. Kyseinen koodinpätkä toteuttaa sille annetut käskyt sataprosenttisella varmuudella. Kukaan ei voi myöskään poistaa tai tuhota yksittäistä älysopimusta, sillä se on tallennettu hajautetusti tuhansilla Ethereum-verkon solmuilla (palvelimilla) ympäri maailmaa.

Ethereumin lisäksi muutkin älysopimusalustat toimivat vastaavalla periaatteella. Ethereumin etuna on sen verkostovaikutus. Valtaosa maailman sovelluskehittäjistä rakentaa appeja juuri Ethereum-alustalle. 

On tärkeää ymmärtää, että Ethereum ei kilpaile Bitcoinin kanssa. Ethereum on tehty ratkaisemaan aivan erilaisia ongelmia. Jos haluat vertailla Ethereumia johonkin, vertaa sitä muihin älysopimusalustoihin. Käydään seuraavaksi läpi tätä kilpailuasetelmaa.

Ethereum ja kilpailijat

Ethereumia kutsutaan 2. sukupolven protokollaksi. Bitcoin oli tietysti ensimmäinen sukupolvi, ja Ethereum on omassa kategoriassaan hieman samassa asemassa. Kaikki Bitcoinin (teoreettiset) kilpailijat ovat nopeampia ja skaalautuvampia – samaa voidaan sanoa myös Ethereumin kohdalla. Tästä huolimatta, Bitcoinin ja Ethereumin asema on omissa kategoriassaan kiistaton. Miksi?

Molempien etuna on valtava verkostovaikutus (network effect), eli ensimmäisen projektin etulyöntiasema. Bitcoin ja Ethereum ovat saaneet valtavat määrän kehittäjiä ja sijoittajia taakseen vuosien mittaan. Ajan kuluessa ero kilpailijoihin kasvaa entisestään.

Vaikka markkinoille on tullut muita vaihtoehtoja, Ethereumin etumatka on edelleen mittava. Suurin osa kehitystyöstä tehdään jatkuvasti Ethereum-alustalla. Kilpailevia projekteja kutsutaan 3. sukupolven ratkaisuiksi. Tämä tarkoittaa platformeja, jotka skaalautuvat tuhansiin transaktioihin per sekunti.

Alla oleva kuva: Solana on yksi Ethereumin suurimmista kilpailijoista.

solana.com

Ethereumin ja 3. sukupolven platformien suurin ero on tähän asti tullut konsensusalgoritmista. Ethereumin Proof-of-Work vaatii edelleen fyysisiä louhintalaitteita, mutta uudet älysopimusalustat on rakennettu Proof-of-Stake -konsensuksen päälle. Tilanne kuitenkin muuttui syyskuussa 2022, jolloin Ethereum siirtyi Proof of Stake -konsensukseen The Merge -päivityksen myötä. Tästä lisää hetken kuluttua tarkemmin.

Vaikka Ethereum on nykyisin PoS-platform, sen transaktiokapasiteetti on yhä rajallinen. Ethereum-verkko käsittelee vain noin 15 transaktiota per sekunti, kun kilpailevien vaihtoehtojen kapasiteetti on jopa tuhansia transaktioita per sekunti. Tämä tilanne muuttuu lähitulevaisuudessa. Sitä ennen Ethereum pyrkii skaalautumaan ns. Layer  2 -ratkaisujen avulla. Bitcoin on tehnyt myös vastaavan toteutuksen salamaverkon avulla.

Eroja platformien välillä tulee myös ohjelmointikielistä. Ethereumin älysopimukset koodataan Solidity-kielellä, joka kehitettiin vain tätä tarkoitusta varten. Osa platformeista tukee jo olemassa olevia ohjelmointikieliä tai parhaimmillaan useita.

Jos unohdetaan tekniset erot, niin kyse on käytännössä ohjelmoijien haalimisesta. Mieti, mikä ero on esimerkiksi Android ja iOS-käyttöjärjestelmillä. Loppujen lopuksi kyse on siitä, mille alustalle on rakennettu suositummat applikaatiot. 

Jokainen platform pyrkii houkuttelemaan parhaat ohjelmoijat ja tarjoamaan heille tukea sovelluskehitystyössä. Sen lisäksi varsinaista järjestelmää on kehittämässä valtava joukko koodaajia. Ethereumin lukema on tällä hetkellä neljä kertaa suurempi, kuin seuraavan projektin. Joka on muuten Bitcoin.

The Merge -päivitys

Tätä artikkelia kirjoitetaan lokakuussa 2022. Ethereum on siirtynyt vasta muutama viikko sitten uuteen aikakauteen, josta on käytetty yleisesti nimitystä Ethereum 2.0. Kyseessä on itse asiassa pitkä lista päivityksiä, joita suoritetaan todennäköisesti vuoteen 2024 saakka.

Syyskuussa 2022 suoritettu The Merge oli Ethereumin roadmapin tärkein ja vaativin päivitys. Sitä oli valmisteltu vuosien ajan, ja kyseessä oli myös kiistatta vuoden 2022 merkittävin tapahtuma kryptovaluuttojen maailmassa. The Mergen näkyvin muutos oli Ethereumin siirtyminen Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. Toisin sanoen, Ethereumin louhinta tuli päätökseen.

Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen artikkeli The Mergen vaikutuksista. Aiheesta on tehty myös video Youtubeen.

Louhinnan lisäksi The Mergellä on toinenkin merkittävä lyhyen tähtäimen vaikutus. Ethereumin inflaatio on pudonnut päivityksen jälkeen noin 95 prosenttia. Voit seurata tarkkoja lukuja ultrasound.money -sivustolta. Itse asiassa, 95 prosentin muutos on vielä vähäinen, koska sijoittajat odottavat inflaation painuvan miinukselle eli Ethereum muuttu deflatoriseksi valuutaksi.

Tämä ei ole toistaiseksi ollut vielä mahdollista, koska verkon aktiviteetti on karhumarkkinan vuoksi vähäistä. Mitä enemmän Ethereumia käytetään, sitä enemmän transaktiomaksuja poltetaan. Jos tämä poltto ylittää validaattoreille maksetut steikkauspalkkiot, kierrossa olevan Etherin määrä pienenee.

Sijoittajan on tärkeää ymmärtää, että louhinnasta luopuminen ja Proof of Stake -konsensukseen siirtyminen ei ole vielä avain skaalautuvuuteen. Ethereumin transaktiokapasiteetti tai lohkoaika eivät muuttuneet The Mergen yhteydessä.

Ethereumin roadmapissa on vielä monta tärkeää vaihtetta jäljellä. Skaalauspäivitys kuitenkin on edessä seuraavaksi, joten tähän saadaan vihdoin parannusta vuoden 2023 aikana. Sitä ennen kuormaa puretaan Layer 2 -ratkaisuilla, joista suosituimpia ovat Optimism ja Arbitrum. Ethereumin sivuketjuksi (sidechain) rakennettu Polygon Pos Chain auttaa myös asiaan.

Ethereum tulevaisuus

Ethereum tulevaisuus – miltä se oikein näyttää? Tarkastellaan projektin tulevaa kehitystä seuraavaksi.

Ethereum kilpailee siis aiemmin mainitussa älysopimusalustojen kategoriassa. Tämä on ensimmäinen asia, mikä sijoittajan on syytä ymmärtää. Vaikka Ethereum ja Bitcoin asetetaan usein vastakkain sosiaalisessa mediassa, ne on kehitetty ratkaisemaan aivan erilaisia ongelmia.

Kun katsotaan Ethereumin todellista kilpailukenttää, nähdään suuria muutoksia vuosien 2021-2022 aikana. Markkinoille on noussut 10-20 vakavasti otettavaa kilpailijaa, jotka ovat haukanneet jo merkittävän osuuden mm. DeFi-markkinasta. Tämän on mahdollistanut Ethereumin heikko suorituskyky. Nopeat ja halvat transaktiot ovat houkutelleet paljon käyttäjiä vaihtoehtoisille alustoille.

Alla on kuva Defillama-sivustolta älysopimusalustojen rankingista 12-2022.

ethereum tulevaisuus rankign

Kysymys kuuluu, että miten Ethereumin tulevaisuus muuttuu 2.0 version myötä? Onko esim. Solanalla tai Avalanchella todellista suosiota enää siinä vaiheessa kun ne menettävät parhaan kilpailuetunsa eli transaktiokapasiteetin?

Ethereum tulevaisuus näyttää tässä valossa erinomaiselta. Se dominoi edelleen DeFi- sekä NFT-sektoria myös vanhentuneella teknologialla. Kun Layer 2 -ratkaisut yleistyvät ja uusi teknologia saadaan ulos, tilanne muuttuu entistä paremmaksi.

Todennäköisesti älysopimusalustojen sektorissa nähdään erikoistumista. Osa projekteista voi keskittyä esimerkiksi peleihin tai NFT-sektoriin. Tällä hetkellä älysopimusalustat pyrkivät tarjoamaan vähän kaikkea.

The Merge -päivitys tekee Ethereumista yhä houkuttelevamman kohteen myös instituutioille. Ethereum on ensinnäkin ESG-yhteensopiva, minkä lisäksi steikkauksesta saatava 4-5 % vuosituotto on merkittävä etu monien silmissä Bitcoiniin verrattuna. Bitcoinin louhinta saa paljon kritiikkiä julkisuudessa, eikä se holdaaminen tuo ”osinkoa” Etherin tavoin.

Ethereumiin on mahdollista sijoittaa yhä helpommin myös muiden instrumenttien avulla. Esimerkiksi Kanadassa hyväksyttiin huhtikuussa 2021 peräti kolme Ethereum ETF:ää. Ethereum saa myös instituutioiden sijoituksia Grayscalen rahastojen kautta. Kyseessä on Bitcoinin ohella ainoa kryptovaluutta, joka saa todella merkittävää huomiota institutionaalisten sijoittajien keskuudessa.

Ethereum tulevaisuus näyttää siis kokonaisuutena valoisalta. Tärkeä The Merge -päivitys on suoritettu, Layer 2 -ratkaisut tukevat skaalautuvuutta ja asemar markkinoilla on vahva. 

Ethereum ostaminen ja säilyttäminen

 

 

Ethereum ostaminen on todella helppoa. Kyseessä on yksi markkinoiden suosituimmista kryptovaluutoista, joten löydät Etherin jokaisesta tunnetusta kryptovaluuttapörssistä. Meidän suosituksemme on kotimainen Coinmotion. Kyseessä on helppo, luotettava ja turvallinen palvelu suomaisille sijoittajille. Pankkisiirrot ja korttitalletukset onnistuvat vaivattomasti ja nopeasti. 

Osta Etheriä Coinmotionista

Myös toinen kotimainen kauppapaikka Northcrypto on etenkin aloittelijalle sopiva. Jos olet jo hieman kokeneempi sijoittaja ja kaipaat enemmän treidaustyökaluja ja pörssin palveluita, suosittelemme markkinajohtaja Binancea. Löydät sieltä markkinoiden parhaan volyymin ja eniten vaihtopareja. 

Ethereum ostaminen on vasta ensimmäinen askel. Toinen askel on sitten kolikoiden turvallinen säilytys. Jos olet aloittelija, voit säilyttää pienen määrän Etheriä käyttämässäsi kauppapaikasssa. Etenkin suomalaiset pörssit ovat todella luotettavia. Suosittelemme kuitenkin holdaamaan Ethereumia omassa lompakossa.

Voit säilyttää Etheriä turvallisesti esimerkiksi Exodus desktop- tai mobiililompakossa. Käytännössä jokainen altcoineja tukeva desktop- tai mobiililompakko (esim. TrustWallet) tukee nykyisin Etheriä. Ultimaattisen suojan saat Ledger Nano X hardware-lompakolla.

Nordnet Ethereum on vaihtoehto sijoittajalle

Nordnet Ethereum on yksi tapa saada portfolioon Etheriä helposti ja turvallisesti. Mistä on oikein kyse? Saako Nordnetista ostettua Ethereumia?

Nordnetista ei saa ostettua kryptovaluuttaa, mutta tarjolla on sen kurssia seuraavia Ethereum XBTE trackeria tai ETF-tuotteita. Niiden avulla on mahdollista päästä Ethereum Nordnet junan kyytiin tutun platformin kautta. Miksi haluaisit ostaa Nordnetista trackeria etkä Coinmotionista ETH-kryptovaluuttaa?

ethereum nordnet

Moni pitkän linjan osakesijoittaja on rakentanut portfolionsa Nordnetissa ja haluaa hallita kaikkia sijoituksia yhdessä paikassa. Toinen etu on myös verotus. Nordnet lähettää tiedot sijoituksista ja laskee luovutusvoitot sekä -tappiot automaattisesti. Kätevää!

Tämän lisäksi tracker- tai ETF-sijoittajan ei tarvitse murehtia lompakoista tai kryptopörssien romahduksista. Mutta, tässä sijoitusmuodossa on varmasti jotain haittapuoliakin?

Ethereum Nordnet on kaupankäyntiä perinteisten pörssien aukioloaikana. Nordnet Ethereum XBTE trackeria ei voi ostaa keskellä yötä kurssiromahdusten aikaan tai myydä jouluaattona, kun markkina raketoivat. Kryptomarkkinat elävät 24/7, mutta pörssit vain toimistoaikoina.

Ethereum XBET tracker- ja Ethereum ETF-tuotteissa on myös vuosittaisia kuluja. Klikkaa tästä Nordnetiin, jos tällainen sijoitustapa kiinnostaa sinua.

Näin löydät Ethereum uutiset

Ethereum uutiset kuuluvat jokaisen Ethereum-sijoittajan päivittäisiin, tai vähintään, viikoittaisiin rutiineihin. Näin ainakin Bitcoinkeskus suosittelee. Mitä isompi sijoituksesi on, sitä enemmän sijoituskohdetta kannattaa myös seurata!

Ethereum uutisista ei ole todellakaan pulaa. Kaikki suurimmat uutissivustot kuten Coindesk, Decrypto sekä Cointelegraph raportoivat Ethereumista päivittäin, minkä lisäksi Ethereumille löytyy omat faninsa sosiaalisesta mediasta.

Bitcoinkeskus suosittelee kaikkia kryptosijoittajia aktivoitumaan Twitterissä. Se on paras ja nopein tietolähde kryptoihin. Ota seurantaan tilit @Bankless sekä @TheDailyGwei niin pääset hyvään vauhtiin. Etenkin Bankless-kanava tuottaa Youtubeen materiaalia lähes joka päivä.

Bitcoinkeskus on myös hyvä lähde Ethereum uutisiin. Raportoimme aina tärkeimmistä Ethereumiin liittyvistä tapahtumista viikoittaisissa katsauksissa. Pysyt myös taatusti kärryillä Ethereumin kurssikehityksestä seuraamalla Bitcoinkeskuksen markkinakatsauksia!

Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta ethereum.org. Twitter-handle on @ethereum.

Missä käydään verkon Ethereum keskustelu?

Ethereum keskustelu käy kuumana netin eri palstoilla kellon ympäri. Kuten sanonta kuuluu, kryptomarkkina ei nuku koskaan. Jossain päin maailmaa on aina hereillä aktiivisia Ethereum-faneja. Mistä Ethereum keskustelun sitten löytää?

Bitcoinkeskuksen mielestä Twitter on yleisesi ottaen paras paikka seurata kryptomaailman uutisia. Voit ottaa seurantaan handlet @sassal0x, @thedailygwei, @econoar, @TrustlessState, @BanklessHQ ensi alkuun. Löydät lisää keskustelua hashtagilla #Ethereum ja $ETH.

Twitterin algoritmi on varsin hyvä suosittamaan uusia seurattavia, joten parin viikon käytön jälkeen sinulla on jo pari kymmentä nimeä listalla.

Toinen suosittu kanava on Reddit, josta löytyy jokaiselle kryptovaluutalle sekä projektille omat keskustelualueensa. Ethereumin virallinen Reddit-sivu on osoitteessa reddit.com/r/ethereum. Sivun oikeassa reunassa on lista Ethereum subreddits -sivuista, joissa on myös satoja tuhansia keskustelijoita.

Jos kaipaat Twitterin ja Redditin lisäksi aktiivista chattailya, suuntaa Telegramiin ja Discordiin! Sieltä löytyy varmasti juttuseuraa kellon ympäri.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *