Opas: mikä on Ethereum?

mikä on ethereum - lompakko -ether

Ethereum nousi vuonna 2017 kryptomaailman tunnetuimmaksi nimeksi Bitcoinin jälkeen. Huikea ICO-buumi johti satojen eri Ethereum-pohjaisten tokenien luomiseen ja Ethereum-ekosysteemin käyttöön monissa eri projekteissa. Tässä artikkelissa käydään hieman tarkemmin läpi, mistä Ethereumissa on oikein kyse. Lisäksi selvennetään Ethereumin ja Bitcoinin perustavanlaatuiset erot toisiinsa nähden.

Ethereum on tunnetuin ekosysteemi

Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin on ns. ensimmäisen sukupolven teknologiaa. Bitcoin, Litecoin ja monet muut vuosina 2009-2014 syntyneet kryptovaluutat ovat nimensä mukaisesti valuuttoja. Niiden funktiona on toimia digitaalisena vaihdannan välineenä. Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, joka on paljon enemmän kuin virtuaalinen raha.

Ethereum on itse asiassa kokonainen ekosysteemi. Englannikieliset sanat kuten platform ja framework ovat usein sitä kuvaavassa käytössä. Ethereum tarjoaa ympäristön, johon kuka tahansa voi luoda oman kryptovaluuttansa tai rakentaa älysopimuksia hyödyntävän dApp (decentralized App)-sovelluksen. Ethereum on tämän platform-kategorian ylivoimaisesti tunnetuin projekti. Sillä on nykyisin jo useita kilpailijoita, kuten NEO, EOS ja Cardano.

Edellä mainitut kilpailijat tunnetaan usein nimellä 3. sukupolven kryptovaluutat tai platformit. Ne skaalautuvat huomattavasti paremmin ja ratkaisevat monia ongelmia, joita Ethereumilla on johtuen sen vanhasta iästä.

Ethereumilla tarkoitetaan puhekielessä myös kryptovaluuttaa, jonka lyhenne on ETH. Tarkalleen ottaen kyseisen kyseisen kryptorahan nimi on Ether, kun taas Ethereum tarkoittaa koko ekosysteemiä ja projektia. Ether toimii Ethereum-platformin virtuaalisena bensana, eli sen avulla maksetaan mm. transaktiot sekä älysopimusten käyttö. Tästä lisää myöhemmin.

Ethereum on Vitalik Buterinin projekti

Ethereumin perustaja on venäläinen ohjelmoija nimeltään Vitalik Buterin. Hän kuvaili Ethereumin white paperin vuoden 2013 lopulla. Tuohon aikaan Buterin työskenteli vielä Bitcoin Magazinessa, joten nuori mies oli hyvin perillä Bitcoin-projektin mahdollisuuksista sekä rajoitteista.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Buterinin mielestä Bitcoin tarvitsi oman ohjelmointikielen, jonka avulla sen lohkoketjuun voitaisiin kehittää applikaatioita. Buterin halusi laajentaa Bitcoinin olemaan paljon enemmän kuin pelkkä kryptovaluutta. Hän ei ollut suinkaan ainoa, jolla oli vastaavia ajatuksia. Moni muukin platform-projekti alkoi kehittyä viitisen vuotta sitten.

Ethereum keräsi varat Buterinin projektille ICO-joukkorahoituksen avulla heinä-elokuussa vuonna 2014. Se sai taakseen useita merkittäviä tukijoita kryptovaluuttojen maailmasta. Yksi sijoittajista oli myös suomalainen Alexander Hanhikoski. Hän nousi marraskuussa 2018 julkisuuteen nousemalla yhdeksi Suomen eniten tienanneista henkilöistä. Hanhikoski nettosi yli 20 miljoonaa euroa myydessään Ethereumit vuoden 2017 kurssinousun aikana.

Ethereum käynnistyi virallisesti kesällä 2015. Projekti lähti toden teolla lentoon vuoden 2016 aikana, jolloin se kohtasi myös historiansa vakavimman kriisin. The DAO -nimellä tunnettu kunnianhimoinen kaatui rikollisten hyödynnettyä sen koodissa ollutta haavoittuvuutta. Tämä aiheutti valtavan keskustelun tapauksen jälkihoidosta, eli pitäisikö Ethereuminsa menettäneiden ihmisten tappiot jotenkin korvata?

Tapaus oli historiallinen ja niin merkittävä, että Ethereum-yhteisö jakaantui sen vuoksi kahtia.  Käytännössä Ethereumin lohkoketju haarautui The DAO:n jälkeen, aivan kuten Bitcoinin ja Bitcoin Cashin tapauksessa elokuussa 2017. Erona Bitcoiniin on kuitenkin se, että Ethereum Classic kryptovaluutta jatkaa Ethereumin alkuperäistä lohkoketjua. Ethereum on sen sijaan The DAO -hyökkäyksen peruuttaneen hard forkin jälkeen syntynyt uusi haara. Moni aloittelija voi luulla asian olevan juuri päin vastainen.

Ethereum on ohjelmointirajapinta

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin halusi luoda samanlaisen ympäristön kuin mobiiliapplikaatioiden kehittäjillä on käytössään. Kuka tahansa voi rakentaa tällä hetkellä oman sovelluksen ja ladata sen Google Playn (tai Applen) -sovelluskauppaan, josta loppukäyttäjät saavat sen itselleen ilmaiseksi tai maksua vastaan. Sovelluskehittäjillä on käytössään tietyt työkalut sekä ohjelmointirajapinta, joiden avulla omia appseja voidaan kehittää ennalta määritettyjen rajojen sisällä.

Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva tietojenkäsittelyalusta, jolla on oma ohjelmointikielensä sovelluskehitystä varten. Vertailun vuoksi Bitcoin on taas lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta, eli maksujärjestelmä. Kyse on siis kahdesta täysin eri asiasta. Ethereum tarjoaa paljon laajempia mahdollisuuksia käytännön sovelluksille.

Mitä Ethereum-ekosysteemi sitten mahdollistaa? Mieti erilaisia sopimuksia, järjestelmiä joissa vaaditaan sopimusten luomista tai luottamusta eri tahojen välillä (valuutanvaihto, osakkeet, hyödykkeiden myynti). Lohkoketjuteknologia mahdollistaa myös äänestämistä, resurssien hallintaa, materiaalin seurantaa ja niin edelleen. Lohkoketjuteknologiasta kaavaillaan jo nyt alustaa myös esimerkiksi perustulon jakamiselle.

Yksi merkittävä asia ovat älysopimukset (smart contracts). Nämä ovat Ethereumin lohkoketjuun ohjelmoitavia sopimuksia, joille voidaan määrittää erilaisia ehtoja. Älysopimuksia voidaan käyttää oikeastaan missä tahansa tilanteessa, jossa kahden henkilön (tai ohjelman) välille halutaan tietyt ehdot täyttävää toimintaa. Alla olevassa kuvassa on esimerkki smart contractin toiminnasta vakuutusmaailmasta.

Käytännössä voit luoda Ethereum-universumin sisälle oman virtuaalisen yhteisösi, jolla on oma valuutta ja tietyt sääntönsä. Erilaisia mahdollisuuksia on miljoonia, joista vain pieni osa on tähän asti keksitty. Ethereumin lisäksi näitä asioita voidaan toteuttaa myös muillakin alustoilla, mutta ero Bitcoiniin lienee tässä kohtaa selvä.

Miten Ethereum sitten eroaa muista platform-tuotteista? Jokaisella platformilla on hieman erilainen konsensualgoritmi, ja eroja syntyy myös niiden tukemista ohjelmointikielistä. Esimerkiksi kaikki Ethereum-sovellukset on kirjoitettava Solidium-kielellä. Tämän lisäksi eroja tulee myös verkon kapasiteetista sekä alustan muista ominaisuuksista.

Löydät Ethereum-alustalle luotuja applikaatioita stateofthedapps.com sekä dappradar.com -sivustoilta.

Ethereum, Ether ja gas

Bitcoin perustettiin aikoinaan vaihtoehtona fiat-rahalle, eli dollarille, euroille jne. Ethereum syntyi taas tarpeesta rakentaa ohjelmointialusta. Sen sisällä on oma kryptovaluuttansa Ether, ja kyseessä on käytännössä oma maailmansa täynnä ohjelmia, sopimuksia ja erilaisia tokeneita.

blockchain cuties
Blockchain cuties on yksi Ethereum-alustalle tehdyistä suosituista peleistä.

Ethereumin sisällä on siis käytössä oma natiivivaluutta, joka on nimeltään Ether. Jos ostat esimerkiksi Coinbasesta Ethereumia, niin ostat todellisuudessa Ether-kryptovaluuttaa. Etheriä tarvitaan käytännössä esimerkiksi Ethereum-pohjaisten tokeneiden lähettämiseen. Jos lähetät vaikkapa 1000 Basic Attention Tokenia kaverillesi, Ethereum-tililläsi on myös oltava Etheriä transaktion maksamiseksi.

Tämän lisäksi Etheriä käytetään mm. ICO:ssa eli joukkorahoitukseen osallistumisessa. ICO:t nostivat Ethereum-platformin valtavaan suosioon vuoden 2017 aikana. Monet tunnetuimmista platform-projekteista kuten EOS, ICON, Tron ja VeChain ovat olleet alun perin Ethereum-pohjaisia tokeneita. Kun projekti on saanut sitten oman lohkoketjunsa ja verkkonsa pystyyn, tokenit on siirretty Ethereum-ekosysteemistä esim. Tronin omaan lohkoketjuun.

Ethereum-platformin sisällä on myös token nimeltään gas. Vitalik Buterinin sanoin gas is a resource management system. Gas eli gasoline tarkoittaa reaalimaailmassa polttoainetta, ja Ethereum-maailmassa sen rooli on hyvin saman kaltainen. Gas on nimittäin applikaatioiden tarvitsemaa menovettä. Mitä monimutkaisempia laskutoimituksia ohjelmakoodi tekee, sen enemmän gasia se myös kuluttaa. Gasin roolin voi ymmärtää hyvin kodin sähkölaitteen kulutuksen kautta.

Jotkut Ethereumin kilpailijat ovat luoneet erillisen tokenin tähän tarkoitukseen. Esimerkiksi NEO-ekosysteemissä on erillinen token nimeltään gas, jota voi ostaa myös kryptovaluuttapörsseistä. Ethereum-maailmassa gas maksetaan käytännössä Etherinä, eli mitään erillistä gas-tokenia ei ole olemassa.

Ethereum on teknisesti vanha alusta

Kuten alussa tuli mainittua, Ethereum on 2. sukupolven kryptovaluutta (ja Bitcoin puolestaan 1. sukupolven). Tällä hetkellä markkinoilla on jo 3. sukupolven ratkaisuja, joista etenkin Cardano nähdään monien mielestä ”Ethereumin tappajana”.

Ethereumin ongelma on teknisesti sama kuin Bitcoinin, mikä johtuu yksinkertaisesti molempien vanhasta iästä. Monet muut kryptovaluutat tarjoavat huomattavasti nopeampia transaktioita, paljon skaalautuvuutta sekä erilaisen konsensualgoritmin.

Ethereum käyttää toistaiseksi Bitcoinin tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmia. Tämä tarkoittaa käytännössä tapaa, jolla lohkoketjun uudet lohkot luodaan. Samassa yhteydessä myös uutta kryptovaluutta syntyy maailmaan.

Proof of Work -konsepti on käytössä monilla muillakin wanhan sukupolven kryptovaluutoilla. Se on toisaalta todistanut luotettavuutensa, mutta haittapuolena on tarve fyysisille louhijoille. Uudemmat systeemit kuten Proof of Stake (sekä sen variaatiot) ovat usein esilouhittuja, eli lohkoketjun ylläpito ei vaadi massiivista laskutehon käyttöä. Proof of Work ja louhinta on käyty tarkemmin läpi Bitcoin-oppaassa.

ethereum louhinta
Osa kryptovaluutoista vaatii toimiakseen fyysisiä louhijoita. Ne voivat olla joko erikoisvalmisteisia tietokoneita tai yllä olevan kuvan kaltaisia ’rigejä’, joissa yhteen emolevyyn on kytketty lukuisia louhintaa suorittavia näytönohjaimia.

Konsensusalgoritmin lisäksi Ethereum ja Bitcoin jäävät tällä hetkellä pahasti kilpailijoistaan jälkeen verkon kapasiteetissa. Niiden etuna on puolestaan järjestelmän testattu toimivuus. Ethereumin lohkoketjuun on luotu satoja kryptovaluuttoja, ja se on toiminut ilman suurempia ongelmia jo vuosien ajan. Monet kilpailijat ovat vielä enemmän ideoita whitepaperilla, ja niiden toimivuus reaalimaailmassa tullaan testaamaan vasta tulevina vuosina. Ethereum on vakiinnuttanut asemansa ylivoimaisena markkinajohtajana. Tämän lisäksi platformia kehitetään totta kai myös eteenpäin.

Tulevaisuudessa Ethereum tulee siirtymään pois Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensusalgoritmiin, joka on on nimeltään Casper. Yksi tärkeä askel tähän suuntaan on vuoden 2019 alkupuolella tapahtunut Constantinopole hard fork. Ethereumin ongelmana on kuitenkin päivitysten viivästyminen. Monien mielestä Buterinin joukot uhkaavat jäädä kilpailijoidensa jalkoihin, mutta toistaiseksi kryptovaluuttamarkkina on ollut eri mieltä.

ERC-20 tokenit valloittavat maailmaa

Yksi Ethereumin suosiota kuvaava asia on lyhenne ERC-20, joka tukee sanoista Ethereum Request for Comment. Kyseessä on standardi, joka määrittelee Ethereum-ekosysteemissä toimivat kryptovaluutat. Niitä kutsutaan käytännössä tokeneiksi. Suurin ero tulee nimenomaan lohkoketjun kautta: kryptovaluutta on aina omassa lohkoketjussaan, mutta token on luotu jonkun olemassa olevan lohkoketju-platformin sisälle.

Uudet tokenit syntyvät Ethereum-maailmaan käytännössä ICO:n kautta. ICO on lyhenne sanoista Initial Coin Offering, eli kyseessä on joukkorahoituskampanja kryptovaluuttojen maailmassa. ICO:den määrä suorastaan räjähti vuoden 2017 aikana, mikä vaikutti osaltaan koko kryptovaluuttojen suosion huimaan nousuun. ICO voidaan järjestää nykyisin myös Ethereumin kilpailevalla platformilla.

IEO:sta on tullut merkittävä kilpailija Ethereumille vuoden 2019 aikana. Termi IEO on lyhenne sanoista Initial Exchange Offering, eli käytännössä kyse on kryptovaluuttapörssin järjestämästä ICO:sta. Pörssit poimivat parhaat projektit oman sateenvarjonsa alle ja tarjoavat niille näkyvyyttä ja listautumisen pörssiin. Lue lisää tästä Bitcoinkeskuksen IEO-oppaasta.

Kilpailu kiristyy entisestään vuoden 2019 aikana, kun Binance on julkaissut oman lohkoketjunsa. Pörssi onkin alkanut houkutella aiemmin Ethereum-alustalle luotuja tokeneita Binancen lohkoketjuun. Yksi esimerkki tällaisista on Mithril.

Jokaisella platformilla on oma ERC-20:sta vastaava token-standardinsa, mitä ne noudattavat.

Löydät kaikki Ethereum-pohjaiset tokenit helposti tästä coinmarketcap.comin listasta. Kuten huomaat, vähintään 90% tokeneista on tällä hetkellä Ethereum-pohjaisia. ERC-20 -pohjaisia tokeneita voidaan säilyttää missä tahansa Ethereum-osoitteessa. Suosittu hardware-lompakko on Ledger Nano ja helppokäyttöinen Chrome-laajennus on nimeltään MetaMask. Tokeneita voidaan tämän jälkeen lähettää MyEtherWallet-ohjelmiston avulla.

Nykyisin käytössä on muitakin kuin ERC-20-standardeja. Tärkein niistä on ERC-721.

”The ERC-721 standard was introduced to allow anyone to create tokens on Ethereum that are completely unique from one another. No two ERC-721 tokens are alike, and they can be thought of as one-of-a-kind collectables. CryptoKitties is one project utilizing ERC-721 tokens that gained mainstream attention in 2017 and 2018.” (Lähde)

Suomennettuna, ERC-721 standardin avulla voidaan luoda lohkoketjuun täysin uniikki token. Kaikki tavallisten valuttojen (niin krypto kuin euro) yksi tärkein ominaisuus on fungibility eli vaihdettavuus keskenään. Jokainen 10 euron seteli voidaan vaihtaa keskenään, ja niiden arvo on täysin sama. Yksi Bitcoin on yksi Bitcoin, eikä niiden arvolla ole mitään eroja.

Uniikkia tokeneita tarvitaan esimerkiksi peli- ja finanssimaailmassa.

Ethereum sijoittaminen

Ethereumiin sijoittaminen vaatii hieman laajempaa ajatusleikkiä kuin monen muun kryptovaluutan kohdalla. Jos mietitään Bitcoinia, Litecoinia sekä muita kilpailevia kryptovaluuttoja, kyse on pitkälti spekuloinnista niiden reaalimaailman adoption suhteen. Teknologian osalta voidaan keskittyä lähinnä verkon kapasiteettiin, eli miten monta transaktiota ko. lohkoketju voi käsitellä.

Erilaiset tokenit ovat pitkälti sijoittamista yksittäiseen ohjelmistoon. Niiden kurssikehitys on suoraan sidoksissa ko. ohjelmiston suosioon, ja vertailu esimerkiksi kilpaileviin vaihtoehtoihin käy suhteellisen helposti.

Jos mennään Ethereumiin ja muihin platformeihin, kyse on todella laajasta aihepiiristä. Ethereum on kokonainen ekosysteemi, jonka sisälle luodaan tulevaisuudessa tuhansia ja taas tuhansia kryptovaluuttoja sekä dApp-sovelluksia. Tällaisen ekosysteemin vertaaminen toiseen on varsin haastavaa. Kyse on hieman samasta asiasta kuin kahden eri käyttöjärjestelmän (iOS & Android) vertaamisesta keskenään.

Monet muut platformit tarjoavat esimerkiksi mahdollisuuden kehittää ohjelmistoja monilla tunnetuilla ohjelmointikielillä, mutta Ethereumin kohdalla on opeteltava koodaamaan Solidiumilla. NEO-platformiin liittyvät puolestaan valtavat projektit kuten Ontology ja Elastos, ja tämän kokonaisuuden ymmärtäminen on jo pelkästään haastava asia. Saati sitten sen vertaaminen Ethereumiin.

Todennäköisesti tulevaisuudessa nähdään muutama globaalisti johtava ekosysteemi, ja sen lisäksi monia vahvasti paikallisia toimijoita. Esimerkiksi ICON on hyvin vahvasti Etelä-Korean produktio, jolla voi hyvin olla vahva asema nimenomaan kotimaassaan.

Ether-kryptovaluuttaa voit ostaa nykyisin helposti euroilla Coinbasesta tai Coinmotionista. Se löytyy luonnollisesti myös kaikista maailman tunnetuimmista pörsseistä, kuten esim. Binance, CEX tai KuCoin. Etherin reaaliaikainen kurssi:

 

Voit säilyttää Etheriä turvallisesti esimerkiksi Exodus desktop-lompakossa tai Ledger Nano hardware-lompakossa. Aloittelija voi säilyttää pieniä summia hyvin myös Coinbasessa ja Coinmotionissa oston jälkeen.

Ethereumin kohdalla on tärkeää seurata projektin kehityskulkua, ja tässä kohtaa perustaja Vitalik Buterin on luonnollisesti avainasemassa. Mihin suuntaan Ethereumin kehitystä viedään ja millä vauhdilla? Tämä projekti on Bitcoinin jälkeen kryptovaluuttojen maailman seuratuin, joten aiheesta ei ole vaikeaa löytää materiaalia.

Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta ethereum.org. Twitter-handle on @ethereum, ja Reddit-sivun löydät osoitteesta /r/ethereum.

Kuva: iStock, Pixabay, draglet GmbH [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*