Opas: Ethereum

mikä on ethereum - lompakko -ether

Ethereum on käyttöjärjestelmä älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille (Dapp). Se on johtava projekti platform-kategoriassa ja ensimmäinen ns. toisen sukupolven kryptovaluutta. Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi, mikä on Ethereum. Lisäksi selvennetään Ethereumin ja Bitcoinin erot toisiinsa nähden.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelin sisältö löytyy myös Youtubesta! Jos haluat informaation ennemmin videomuodossa, niin tsekkaa alla oleva klippi.

Ethereum on markkinoiden tunnetuin ekosysteemi

Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin on ns. ensimmäisen sukupolven teknologiaa. Bitcoin, Litecoin ja monet muut vuosina 2009-2014 syntyneet kryptovaluutat ovat nimensä mukaisesti valuuttoja. Niiden funktiona on toimia digitaalisena vaihdannan välineenä.

Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, joka on paljon enemmän kuin virtuaalinen raha. Se on itse asiassa kokonainen ekosysteemi tai virtuaalinen käyttöjärjestelmä. Englannikieliset sanat kuten platform ja framework ovat usein sitä kuvaavassa käytössä. Voit ajatella Ethereumin olevan kuin iOS, Android tai Windows.

Ethereum tarjoaa ympäristön, johon kuka tahansa voi luoda oman kryptovaluuttansa tai rakentaa älysopimuksia hyödyntävän sovelluksen (Dapp = Decentralized App). Vuoden 2020 DeFi-buumi on esimerkiksi rakennettu lähes täysin Ethereum-alustalle.  Sillä on nykyisin jo useita kilpailijoita, joista suurimpia ovat Binance Smart Chain, EOS, Cardano ja Tron.

Edellä mainitut kilpailijat tunnetaan usein nimellä 3. sukupolven kryptovaluutat tai platformit. Ne skaalautuvat huomattavasti paremmin ja ratkaisevat monia ongelmia, joiden kanssa nykyinen Ethereum-projekti vielä painii. Ethereumin 2.0 -versio tulee aikanaan nostamaan projektin teknisesti 3. sukupolven kilpailijoiden tasolle.

Ethereumilla tarkoitetaan puhekielessä myös kryptovaluuttaa, jonka lyhenne on ETH. Tarkalleen ottaen kyseisen kolikon nimi on Ether, kun taas sana Ethereum tarkoittaa koko ekosysteemiä ja projektia. Ether toimii Ethereum-platformin virtuaalisena bensana, eli sen avulla maksetaan mm. transaktiot sekä älysopimusten käyttö. 

Löydät aina ajantasaisen Ethereumin kurssin tästä linkistä.

Ethereum on Vitalik Buterinin projekti

Ethereumin perustaja on venäläinen ohjelmoija nimeltään Vitalik Buterin. Hän kuvaili Ethereumin white paperin jo vuoden 2013 lopulla. Tarkalleen ottaen perustajina oli ryhmä henkilöitä, mutta Ethereum on aina henkilöitynyt Buteriniin. Esimerkiksi Cardanon perustaja Charles Hoskinson ja Polkadotin perustaja Gavin Wood kuuluivat Ethereumin ydinjoukkoon sen alkuvaiheessa.

Alla olevassa kuvassa on Vitalik Buterin muutaman vuoden takaa. Hän oli Ethereumin perustamisen aikoihin vielä alle 20-vuotias. Tuohon aikaan Buterin työskenteli myös Bitcoin Magazinessa, joten mies oli hyvin perillä Bitcoin-projektin mahdollisuuksista sekä rajoitteista.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Buterinin mielestä Bitcoin tarvitsi oman ohjelmointikielen, jonka avulla sen lohkoketjuun voitaisiin kehittää sovelluksia. Hän halusi laajentaa Bitcoinia olemaan paljon enemmän kuin pelkkä virtuaalinen valuutta. Buterin ei ollut suinkaan ainoa, jolla oli vastaavia ajatuksia. Moni muukin platform-projekti alkoi kehittyä vuosien 2014-2015 tienoilla.

Ethereum keräsi varat Buterinin projektille joukkorahoituksen avulla heinä-elokuussa vuonna 2014. Se sai taakseen useita merkittäviä tukijoita kryptovaluuttojen maailmasta ja keräsi hieman alle 20 miljoonaa dollaria. Kyseessä on vaatimaton rahasumma, kun sitä verrattaan vuoden 2017-2018 joukkorahoituksiin. Niissä kerättiin parhaimmillaan yli miljardin dollarin potteja.

Yksi sijoittajista oli myös suomalainen Alexander Hanhikoski. Hän nousi marraskuussa 2018 julkisuuteen nousemalla yhdeksi Suomen eniten tienanneista henkilöistä. Hanhikoski nettosi yli 20 miljoonaa euroa myydessään 10.000 eurolla ostetut Etherit vuoden 2017 kurssirallin aikana.

alexander hanhikoski helsingin sanomat
Kuvakaappaus Helsingin Sanomista marraskuulta 2018.

Ethereum käynnistyi virallisesti kesällä 2015. Projekti lähti toden teolla lentoon vuoden 2016 aikana, jolloin se kohtasi myös historiansa vakavimman kriisin. The DAO -nimellä tunnettu kunnianhimoinen projekti kaatui rikollisten hyödynnettyä Ethereumin koodissa ollutta haavoittuvuutta.

The DAO -hakkerointi oli paljon enemmän kuin pelkkä rahallinen menetys. Suurin debatti koski tapauksen jälkihoitoa, eli pitäisikö hakkeroinnin aiheuttamat tappiot korvata peukaloimalla Ethereumin lohkoketjua?

Tapaus oli niin merkittävä, että Ethereum-yhteisö jakaantui sen vuoksi kahtia.  Käytännössä Ethereumin lohkoketju haarautui The DAO:n jälkeen, aivan kuten Bitcoinin lohkoketju haarautui Bitcoin Cash -haaraksi elokuussa 2017.

Erona Bitcoiniin on kuitenkin se, että Ethereum Classic -projekti jatkaa Ethereumin alkuperäistä lohkoketjua. Ethereum on sen sijaan The DAO -hyökkäyksen jälkeen syntynyt uusi haara, jossa kyseinen hakkerointi oli kumottu peruuttamalla transaktioita. Moni aloittelija voi luulla asian olevan juuri päin vastainen.

Löydät hyvän yhteenvedon Ethereumin historian tärkeistä tapahtumista tästä artikkelista.

Ethereumin kaksi buumia: ICO ja DeFi

Ethereumin historiasta voidaan erottaa kaksi selkeää megatrendiä tai buumia. Ensimmäinen näistä oli vuoden 2017 ICO-buumi. 

Joukkorahoituksia oli tehty kryptomaailmassa jo aiemmin, mutta Ethereum-alustalla järjestetyt ICO:t nousivat vuonna 2017 hurjaan suosioon. Ne nostivat Ethereumin kurssia niin paljon, että se lähestyi kesällä 2017 jopa Bitcoinin markkina-arvoa! Maailman tunnetuimman bittirahan markkinaosuus laski parissa kuukaudessa (maaliskuu-kesäkuu 2017) noin 85 prosentista 37 prosenttiin.

ICO-buumi nosti Ethereumin toden teolla merkittäväksi tekijäksi kryptovaluuttojen maailmassa. Ennen vuotta 2017, altcoineista ei juuri puhuttu. Ethereum nousun myötä yhä useampi altcoin otti merkittävän aseman markkinoilla, joka oli siihen asti kulkenut täysin Bitcoinin komennossa.

Keväällä 2017 alkanut ICO-buumi kesti noin vuoden päivät. Ethereum saavutti kurssihuippunsa 1432 dollaria tammikuun 13. päivänä, jota voidaan pitää ICO-huuman huippuna. 

tron justin sun
Kuvassa TRON-projektin perustaja Justin Sun. TRON on yksi Ethereumin kilpailijoista, joka sai alkunsa myös Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n kautta. Eli Ethereumia hyödynsivät myös sen tulevat kilpailijat ICO-buumin aikana.

DeFi-buumi alkoi toden teolla kesällä 2020. DeFi tulee sanoista Decentralized Finance, ja kyse on käytännössä hajautetuista finanssipalveluista. Tällaisia ovat mm. lainapalvelut, hajautetut pörssit ja sekalaiset muut finanssimaailmaan liittyvät protokollat. Ne toimivat täysin itsenäisesti älysopimusten avulla. Käyttäjä kommunikoi DeFi-appin kanssa suoraan oman lompakkoonsa (esim. MetaMask) avulla.

Sekä DeFi että ICO-buumi ovat alleviivanneet Ethereumin valta-asemaa markkinoilla. Vaikka DeFi-sovelluksia ja ICO-joukkorahoituksia on voinut teknisesti tehdä mille tahansa platformille, sovellukset keskittyvät yli 90-prosenttisesti Ethereumille. Voit lukea lisää eri DeFi-palveluista tästä artikkelista.

Tutustutaan seuraavaksi Ethereumiin teknisestä näkövinkkelistä.

Ethereum on ohjelmointialusta

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin halusi luoda samanlaisen ympäristön kuin mobiiliapplikaatioiden kehittäjillä on käytössään. Kuka tahansa voi rakentaa tällä hetkellä oman ohjelmansa ja ladata sen Google Playn sovelluskauppaan, josta loppukäyttäjät saavat sen itselleen ilmaiseksi tai maksua vastaan. Sovelluskehittäjillä on käytössään tietyt työkalut sekä ohjelmointirajapinta, joiden avulla omia appseja voidaan kehittää ennalta määritettyjen pelisääntöjen mukaisesti.

Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva tietojenkäsittelyalusta, jolla on oma ohjelmointikielensä (Solidity) sovelluskehitystä varten. Vertailun vuoksi Bitcoin on taas lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Kyse on siis kahdesta varsin eri asiasta. Ethereum tarjoaa paljon laajempia mahdollisuuksia käytännön sovelluksille.

Mitä Ethereum-ekosysteemi sitten mahdollistaa? Mieti erilaisia sopimuksia, järjestelmiä joissa vaaditaan sopimusten luomista tai luottamusta eri tahojen välillä. Sovelluksina voivat olla esimerkiksi valuutanvaihto, osakkeet, hyödykkeiden myynti tai oikeastaan mikä tahansa, jossa raha vaihtaa omistajaa.

Lohkoketjuteknologian käytttö mahdollistaa myös äänestämistä, resurssien hallintaa, materiaalin seurantaa ja niin edelleen. Lohkoketjuteknologiasta kaavaillaan jo nyt alustaa esimerkiksi perustulon jakamiselle. Edellä mainitut DeFi-sovellukset ovat myös hyvä esimerkki Ethereumin mahdollisuuksista.

Kaiken keskiössä ovat älysopimukset (smart contracts). Nämä ovat Ethereumin lohkoketjuun tallennettavia ohjelmanpätkiä, joille voidaan määrittää erilaisia ehtoja. Älysopimuksia voidaan käyttää oikeastaan missä tahansa tilanteessa, jossa kahden henkilön (tai ohjelman) välille halutaan tietyt ehdot täyttävää toimintaa. Alla olevalla videolla on selitetty älysopimuksen toimintaa.

Älysopimus on käytännössä ohjelmanpätkä, joka toimii kuin robotti sille annettujen käskyjen mukaisesti. Älysopimus saa syötteitä joko lohkoketjusta tai sen ulkopuolelta ja suorittaa sitten vaaditut toiminnot.

Älysopimuksen etuna on se, että kyseessä on hajautettu ohjelma, jota ei voida lahjoa tai muokata jälkeenpäin. Kyseinen koodinpätkä toteuttaa sille annetut käskyt sataprosenttisella varmuudella. Ne toimivat myös hajautettujen sovellusten (Dapp) rakennuspalikoina.

Tässä kohtaa kannattaa tutustua myös projektiin nimeltään Chainlink. Se pyrkii luomaan hajautetun ympäristön oraakkeleille, jotka ovat käytännössä älysopimukselle dataa syöttäviä ohjelmia. Kyse on nimenomaan lohkoketjun ulkopuolella olevasta datasta. Chainlinkin avulla älysopimuksen tekijä voi varmistua siitä, että hänen rakentamansa ohjelma saa aina luotettavaa tietoa.

Ethereum ja Bitcoin erot

Käydään seuraavaksi läpi Ethereumia teknisestä näkökulmasta ja vertaillaan sitä myös Bitcoiniin.

Kuten artikkelissa on jo tähän asti kerrottu, Ethereum on suunniteltu alusta asti erilaiseen tarkoitukseen. Bitcoin on P2P-valuutta (ja joidenkin mielestä myös digitaalista kultaa), kun taas Ethereum on käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Bitcoinin päälle voisi myös ohjelmoida tietynlaista toiminnallisuutta. Ethereum tarjoaa kuitenkin paljon enemmän mahdollisuuksia.

Bitcoinin ja Ethereumin ongelmat ja vasta-argumentit ovat hyvin samanlaisia, sillä niiden lohkoketjua ylläpidetään Proof-of-Work -konsensusmallin avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että ylläpitotyö on fyysisten louhintalaitteiden vastuulla. Tämä tarkoittaa kovaa energiankulutusta sekä pullonkauloja, joita ei voida ratkaista esim. tehokkaammilla louhijoilla. Taustalla olevat rajoitteet tulevat itse lohkoketjusta.

ethereum louhinta
Kaikki PoW-pohjaiset kryptovaluutat vaativat fyysisiä louhijoita. Ne voivat olla joko erikoisvalmisteisia tietokoneita tai yllä olevan kuvan kaltaisia ‘rigejä’, joissa yhteen emolevyyn on kytketty lukuisia louhintaa suorittavia näytönohjaimia.

Vaikka Bitcoinia ja Ethereumia louhitaan fyysisillä louhintalaitteilla, työ eroaa merkittävästi johtuen niiden käyttämästä tiivistealgoritmista. Tätä kutsutaan myös usein nimellä louhinta-algoritmi, sillä se määrää esimerkiksi sen, vaatiiko louhintatyö enemmän prosessoritehoa vai muistia. Bitcoin käyttää SHA-256 ja Ethereum ethash-nimistä tiivistealgoritmia. Ethereumin versio vaatii prosessorin sijaan enemmän muistia, joten sitä on voitu louhia kannattavasti myös GPU-rigeilllä (katso yllä oleva kuva). Bitcoinin louhintaa tehdään nykyisin sataprosenttisesti ASIC-laitteilla.

Jos mennään lohkoketjun kapasiteetiin, niin Ethereum on selkeästi Bitcoinia edellä. Ethereumin kapasiteetti on nyt 15 TPS eli transaktiota per sekunti, kun taas Bitcoinin lukema on puolet pienempi. Silloin kun Ethereumin verkossa ei ole ruuhkaa, transaktiot ovat hyvin nopeita. Yksi lohko louhitaan noin 12-15 sekunnin välein. Bitcoinin kohdalla lohkojen keskimääräinen aika on 10 minuuttia.

Lohkojen välinen aika ei vielä suoraan kerro nopeudesta, jos mietitään siirtoaikoja käytännössä. Useinhan kryptovaluuttaa siirretään lompakosta pörssiin tai pörssistä lompakkoon. Ethereum-siirroille vaaditaan hieman palvelusta riippuen 15-30 vahvistusta, kun taas Bitcoinin kohdalla lukema on 2-3 kappaletta. Ethereum-siirrot ovat näin ollen käytettävissä usein 4-8 minuutissa, Bitcoinin kohdalla 20-30 minuutista.

Ethereumin lukemat tulevat hieman muuttumaan Muir Glacier -päivityksen myötä, joka nostaa pikkuhiljaa louhinnan vaikeustasoa. Uusia lohkoja syntyy tulevaisuudessa arviolta noin 20-30 sekunnin välein.

Bitcoinkeskuksen suosittelemat ostopaikat Ethereumille:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
ETH / EUR Osta Ethereumia
ETH / EUR Avaa tili
ETH / EUR ja voit myös vaihtaa kuluitta minkä tahansa kryptovaluutan Etheriksi. Osta Ethereumia

Ethereum ja kilpailijat

Kuten aiemmin on jo mainittu, Ethereumia kutsutaan 2. sukupolven protokollaksi. Bitcoin oli tietysti ensimmäinen sukupolvi, ja Ethereum on omassa kategoriassaan hieman samassa asemassa. Kaikki Bitcoinin kilpailijat ovat nopeampia ja skaalautuvampia – samaa voidaan sanoa myös Ethereumin kohdalla. Tästä huolimatta, Bitcoinin ja Ethereumin asema on omissa kategorioissaan kiistaton. Miksi näin?

Molempien etuna on verkostovaikutus (network effect), eli käytännössä ensimmäisen projektin etulyöntiasema. Bitcoin ja Ethereum ovat saaneet valtavat määrän kehittäjiä taakseen, koska ne olivat roolissaan ensimmäisiä projekteja.

Vaikka markkinoille on tullut kilpailevia vaihtoehtoja, Ethereumin etumatka on edelleen mittava. Suurin osa kehitystyöstä tehdään jatkuvasti Ethereum-alustalla, vaikka kilpailijat kuten EOS, Tron ja NEO ovat olleet jo markkinoilla pian pari vuotta.

eosio etusivu
OS on Ethereumin kovin kilpailija, jolla on käytössään usean miljardin dollarin kehitysrahasto.

Käytännössä Ethereumin etumatka ei ole pahemmin kutistumassa – ainakaan vielä. Markkinoilla riittää uskoa siihen, että Ethereum saadaan muutettua riittävän nopeasti nykyaikaa vastaavalle tasolle. Toistaiseksi kehitystyö on ollut hieman odotettua hitaampaa, mutta Ethereumin valta-asema on edelleen todella vakaa. 

Ethereumin ja 3. sukupolven platformien suurin ero tulee edellä mainitusta konsensusalgoritmista. Ethereumin Proof-of-Work vaatii edelleen fyysisiä louhintalaitteita, mutta kaikki uudet lohkoketjut on rakennettu Proof-of-Stake -konsensuksen päälle. PoS-mallissa validaattoreiksi päästään “steikkaamalla” kyseistä valuuttaa, eli käytännössä lukitsemalla kolikot lohkoketjun ylläpitotyöhön. 

Tämän lisäksi eroja tulee myös ohjelmointikielistä. Kaikki Ethereum-sovellukset on kirjoitettava Solidity-kielellä, joka kehitettiin vain tätä tarkoitusta varten. Osa platformeista tukee jo olemassa olevia ohjelmointikieliä tai parhaimmillaan useita.

Jos unohdetaan tekniset erot, niin kyse on käytännössä ohjelmoijien haalimisesta. Mieti, mikä ero on esimerkiksi Android ja iOS-käyttöjärjestelmillä. Loppujen lopuksi kyse on siitä, kummasta löytyy suositummat applikaatiot. Tässä artikkelissa on käyty läpi Ethereumin haastajia hieman tarkemmin.

Jokainen platform pyrkii houkuttelemaan parhaat ohjelmoijat ja tarjoamaan heille tukea sovelluskehitystyössä. Sen lisäksi varsinaista järjestelmää on kehittämässä valtava joukko koodaajia. Ethereumin lukema on tällä hetkellä neljä kertaa suurempi, kuin seuraavan projektin. Joka on muuten Bitcoin.

Löydät Ethereum-alustalle luotuja applikaatioita defipulse.com, stateofthedapps.com sekä dappradar.com -sivustoilta.

Ethereum 2.0

Bitcoin perustettiin aikoinaan vaihtoehtona fiat-rahalle, eli dollarille, euroille jne. Ethereum syntyi taas tarpeesta rakentaa ohjelmointialusta. Sen sisällä on oma kryptovaluuttansa Ether, ja kyseessä on käytännössä oma maailmansa täynnä ohjelmia, sopimuksia ja erilaisia tokeneita.

Vaikka Ethereum-alustalle rakennetaan koko ajan sovelluksia, projekti on tällä hetkellä varsin vaikeassa tilanteessa. Jos joku koodaisi todella suositun Ethereum-sovelluksen, se tukkisi käytännössä transaktioillaan koko verkon. Näin tapahtui joulukuussa 2017, jolloin Cryptokitties-peli sai verkon sekaisin.

blockchain cuties
Blockchain cuties on yksi Ethereum-alustalle tehdyistä suosituista peleistä.

Ethereum-projekti etenee kuitenkin jatkuvasti kohti seuraavaa etappia, joka on Ethereum versio 2.0.

Sen merkittävin uudistus tulee olemaan Proof of Work -konsensuksesta luopuminen. Ethereum siirtyy sen kilpailijoiden tavoin Proof of Stake -malliin, mikä mahdollistaa osaltaan skaalautumisen aivan eri mittaluokkaan.

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on todennut itse seuraavaa:

“Ethereum 1.0 is a couple of people’s scrappy attempt to build the world computer; Ethereum 2.0 will actually be the world computer.”

Toinen tärkeä sana on sharding, mikä on käytännössä teknologia lohkoketjun pilkkomiseksi pieniin osiin. Tällä hetkellä kaikki Ethereum-verkon nodet (eli palvelimet) joutuvat ylläpitämään jatkuvasti koko lohkoketjun historiaa. Sharding mahdollistaa noin 1000-kertaisen skaalautuvuuden nykyiseen Ethereumiin verrattuna. Käytännössä puhutaan reaaliaikaisista siirroista.

Vitalik Buterin käy alla olevalla videolla läpi Ethereum 2.0 -versiota.

Ethereum 2.0 ei ole mikään läpihuutojuttu. Käytännössä kyse on sarjasta päivityksiä, joita tehdään Ethereum-verkkoon vähitellen. Jokainen päivitys tuo aina Ethereumin lähemmäs sen lopullista tavoitetta. Vuonna 2019 nähtiin kolme merkittävää päivitystä: Constantinopole, Istanbul ja St. Peterburg. Vuoden 2020 alussa tehtiin myös hard fork Muir Glacier. 

Ethereum tulee siirtymään kohti uutta ja mahtavaa versiotaan vähitellen. Matkalla on kolme merkittävää etappia, ennen kuin Ethereum 2.0 on toiminnassa:

  1. Beacon Chain. Ethereum-verkko toimii aluksi Proof of Stake ja Proof of Work -hybridinä, eli nykyisen lohkoketjun rinnalle otetaan käyttöön Beacon Chain.
  2. Sharding otetaan käyttöön seuraavaksi, mikä mahdollistaa skaalautuvuuden.
  3. eWASM, eli Ethereum virtuaalikoneen päivitys. Tämä on komponentti, joka ajaa kaikki Ethereum-lohkoketjun älysopimukset.

Kysymys kuuluu, saako Ethereum nämä päivitykset maaliin riittävän ajoissa? Aikataulu on nyt jo venynyt odotetusta, ja paine kasvaa jatkuvasti. Ethereum saa tällä hetkellä todella paljon kuraa etenkin Bitcoin-maksimalistien suunnalta.

Kryptomarkkina on ainakin toistaiseksi Ethereumin puolella, mistä kertoo Etherin markkina-arvo sekä projektin kiinnostavuus sovelluskehittäjien silmissä. Se on joka tapauksessa selvää, että nykyinen Ethereum ei vastaa mitenkään markkinoiden vaatimuksia. Ethereum 2.0 on realismia vasta 2020-luvun alussa, jos roadmap pitää edes suurin piirtein kutinsa.

ERC-20 tokenit valloittavat maailmaa

Yksi Ethereumin suosiota kuvaava asia on lyhenne ERC-20, joka tukee sanoista Ethereum Request for Comment. Kyseessä on standardi, joka määrittelee Ethereum-ekosysteemissä toimivat kryptovaluutat. Niitä kutsutaan käytännössä tokeneiksi. Suurin ero tulee nimenomaan lohkoketjun kautta: kryptovaluutta on aina omassa lohkoketjussaan, mutta token on luotu jonkun olemassa olevan lohkoketju-platformin sisälle.

Uudet tokenit syntyvät Ethereum-maailmaan käytännössä ICO:n kautta. ICO on lyhenne sanoista Initial Coin Offering, eli kyseessä on joukkorahoituskampanja kryptovaluuttojen maailmassa. ICO:den määrä suorastaan räjähti vuoden 2017 aikana, mikä vaikutti osaltaan koko kryptovaluuttojen suosion huimaan nousuun. ICO voidaan järjestää totta kai Ethereumin kilpailevalla platformilla.

topicolist
ICO:t eivät ole kuolleet, mutta niistä ei pahemmin somessa enää puhuta. Tässä topicolist.com -sivuston listaa.

IEO:sta on tullut merkittävä kilpailija Ethereumille vuoden 2019 aikana. Termi IEO on lyhenne sanoista Initial Exchange Offering, eli käytännössä kyse on kryptovaluuttapörssin järjestämästä ICO:sta. Pörssit poimivat parhaat projektit oman sateenvarjonsa alle ja tarjoavat niille näkyvyyttä ja listautumisen pörssiin. Lue lisää tästä Bitcoinkeskuksen IEO-oppaasta.

Kilpailu kiristyi entisestään vuoden 2019 aikana, kun Binance julkaisi oman lohkoketjunsa. Pörssi on alkanut houkutella aiemmin Ethereum-alustalle luotuja tokeneita Binancen lohkoketjuun.

Jokaisella platformilla on oma ERC-20:sta vastaava token-standardinsa, mitä ne noudattavat. Binancen token-formaatti on BEP ja NEO:n puolestaan NEP.

Löydät kaikki Ethereum-pohjaiset tokenit helposti tästä coinmarketcap.comin listasta. Kuten huomaat, vähintään 90% tokeneista on tällä hetkellä Ethereum-pohjaisia. ERC-20 -pohjaisia tokeneita voidaan säilyttää missä tahansa Ethereum-osoitteessa. Suosittu hardware-lompakko on Ledger Nano S ja helppokäyttöinen Chrome-laajennus on nimeltään MetaMask. Tokeneita voidaan tämän jälkeen lähettää MyEtherWallet-ohjelmiston avulla.

Ethereumin Token-standardeja on olemassa muitakin. Esimerkiksi ERC-721 -standardin myötä NFT (non-fungible token) tuli mahdolliseksi. NFT tarkoittaa tokenia, jolla on yksilöllisiä ominaisuuksia. Tällaisille on tarvetta esimerkiksi pelimaailmassa. Tutustu NFT-maailmaan tarkemmin tästä artikkelista.

Ethereum sijoittaminen ja tulevaisuus

Moni sijoittaja pohtii tällä hetkellä edellisessä kappalaseessa kuvattuja asioita. Saadaanko Ethereum 2.0 ulos riittävän ajoissa, vai nouseeko esimerkiksi EOS valtavan budjettinsa avulla Ethereumin uhkaajaksi?

Ethereum nousi valtavaan suosioon vuoden 2017-2018 ICO-buumin aikana. Nyt tuo osa-alue on pitkälti kuollut, ja tilalle on tullut myös kilpailevana vaihtoehtona pörssien järjestämä IEO. Tämä on toki vähentänyt Ethereumin suosiota, mutta toisaalta joukkorahoituksia ei järjestetä myöskään sen kilpailijoiden alustoilla.

Markkinat antavat tällä hetkellä vahvan tukensa Ethereumille monilla eri osa-alueilla. Valtavasti suosiotaan lisäävä DeFi eli Decentralized Finance (hajautettu talous) on pitkälti Ethereum-pohjaisten valuuttojen pelikenttä. Myös Samsungin tulevat mobiililaitteet ja eri selaimet tukevat Bitcoinin lisäksi Ethereum-lompakoita. Nordnetista voi ostaa Bitcoin ETN-tuotteen lisäksi Ethereum ETN-instrumenttia.

Sama näky toistuu ympäri kryptoskeneä; Ethereum on ainoa todella merkittävä kryptovaluutta Bitcoinin lisäksi juuri nyt.

Alla on hyvä video Crypto Lark -kanavalta, joka käsittelee Ethereumin tulevaisuutta.

Ethereumiin sijoittaminen vaatii hieman laajempaa ajatusleikkiä kuin monen muun kryptovaluutan kohdalla. Jos mietitään Bitcoinia, Litecoinia sekä muita kilpailevia kryptovaluuttoja, kyse on pitkälti spekuloinnista niiden reaalimaailman adoption suhteen. Teknologian osalta voidaan keskittyä lähinnä verkon kapasiteettiin, eli miten monta transaktiota ko. lohkoketju voi käsitellä.

Jos mennään Ethereumiin ja muihin platformeihin, kyse on todella laajasta aihepiiristä. Ethereum on kokonainen ekosysteemi, jonka sisälle luodaan tulevaisuudessa tuhansia ja taas tuhansia kryptovaluuttoja sekä dApp-sovelluksia. Tällaisen ekosysteemin vertaaminen toiseen on varsin haastavaa. Kyse on hieman samasta asiasta kuin kahden eri käyttöjärjestelmän (iOS & Android) vertaamisesta keskenään.

Sijoittajan on tällä hetkellä pohdittava Ethereumin 2.0 -version tulevaisuutta ja kilpailijoiden nykytilaa. Miten hyvin EOS, Tron, NEO ja muut pystyvät haastamaan Ethereumin valta-aseman?

Mihin Etheriä sitten lopulta tarvitaan? Ether-tokenin rooli on Ethereum-alustalla vastaava, kuin kilpailevilla ratkaisuilla. Jokaisella platformilla on oma natiivitoken, jota käytetään arvon siirtoon sen sisällä. Lohkoketjun ylläpidosta saatavat palkkiot ja transaktiomaksut ovat tärkeimpiä. Sen lisäksi tuleva Proof of Stake -konsensus vaatii nimenomaan Ether-tokeneiden steikkaamista.

Yleinen logiikka on siis se, että järjestelmän natiivitoken nostaa arvoaan sen suosion mukana. Mitä enemmän sovelluksia sekä steikkaajia Ethereum-alustalla on ja mitä enemmän transaktioita tehdään, sitä korkeammalle Etherin kurssi todennäköisesti nousee. Jos taas kukaan ei käytä kyseistä ekosysteemiä, sen tokenille ei ole myöskään kysyntää.

Ethereum ostaminen ja säilyttäminen

 

 

Ethereum löytyy Coinmotionin valikoimista, joka on luotettava, helppo ja turvallinen palvelu suomaisille sijoittajille. Pankkisiirrot ja korttitalletukset onnistuvat helposti. 

Osta Ethereumia Coinmotionista

Myös suomalainen Northcrypto sekä amerikkalainen Coinbase ovat etenkin aloitteleville sijoittajille sopivia. Kaikki kolme ovat luotettavia ja suomalaisten suosimia palveluita.

Jos olet jo hieman kokeneempi sijoittaja, suosittelemme markkinajohtaja Binancea. Löydät sieltä markkinoiden parhaan volyymin ja parhaan kurssin sekä eniten vaihtopareja. Futuurit mahdollistavat sijoittamisen myös vipua käyttäen.

Voit säilyttää Etheriä turvallisesti esimerkiksi Exodus desktop-lompakossa – käytännössä jokainen altcoineja tukeva desktop- tai mobiililompakko (esim. TrustWallet) tukee nykyisin Etheriä. Ultimaattisen suojan saat Ledger Nano S, Ledger Nano X ja Trezor Model T hardware-lompakoilla.

Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta ethereum.org. Twitter-handle on @ethereum, ja Reddit-sivun löydät osoitteesta /r/ethereum.

Kuva: iStock, Pixabay, draglet GmbH [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

Seuraavassa muutamia yleisiä kysymyksiä Ethereumiin liittyen.

Mikä on Etherin ja Ethereumin ero?

Ethereum on koko ekosysteemin / ohjelmointialustan / projektin nimi. Ether on puolestaan sen natiivivaluutta, jonka lyhenne on ETH. Puhekielessä Etheriä kutsutaan myös Ethereumiksi (“Ostin tänään Ethereumia”), mikä voi sekoittaa aloittelijaa.

Onko Ethereum parempi kuin EOS tai Cardano?

Ethereum on 2. sukupolven ratkaisu, joka syntyi yli 5 vuotta sitten. EOS ja Cardano ovat 3. sukupolven platformeja, jotka ovat teknisesti paljon Ethereumia edellä. Ethereumin suosion takana on sen pitkä ikä ja laaja tuki.

Mistä voin ostaa Ethereumia?

Ethereumia (eli Ether-kryptovaluuttaa) voit ostaa helpoiten euroilla suomalaisesta Coinmotion-palvelusta.

Mikä on paras Ethereum-lompakko?

Jos olet aloittelija ja ostit Ethereumia vain pienen määrän Coinmotionista, voit säilyttää valuuttaa myös siellä. Tietokoneelle hyvä ja ilmainen lompakko on Exodus. Turvallisin vaihtoehto on hardware-lompakko, kuten Trezor Model T tai Ledger Nano X.

Miten Ethereumia louhitaan?

Ethereumia louhitaan näytönohjaimista (GPU) rakennetuilla “rigillä”, jossa yhteen emolevyyn on kytketty 5-10 kpl näytönohjaimia. Katso kuva.

Onko Ethereumin louhinta kannattavaa?

Louhinnan kannattavuus riippuu hyvin pitkälti sähkölaskusi suuruudesta. Jos käytössäsi ei ole selvästi markkinahintaa halvempaa sähköä, on hyvien tuottojen saaminen todella vaikeaa.

 

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*