Ethereum on platformien kuningas

mikä on ethereum - lompakko -ether

Mikä on Ethereum? Ethereum on käyttöjärjestelmä älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille (Dapp). Se on johtava projekti platform-kategoriassa ja ns. toisen sukupolven kryptovaluutta. Tässä artikkelissa käydään läpi kaikki oleelliset asiat Ethereumista. Projektin historia, teknologia sekä sen tulevaisuus (Ethereum 2.0).

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Artikkelin sisältö löytyy myös Youtubesta! Jos haluat informaation ennemmin videomuodossa, niin tsekkaa alla oleva klippi.

Ethereum on platformien kuningas

Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin on ns. ensimmäisen sukupolven teknologiaa. Bitcoin, Litecoin ja monet muut vuosina 2009-2014 syntyneet kryptovaluutat ovat nimensä mukaisesti valuuttoja. Niiden funktiona on toimia digitaalisena vaihdannan välineenä.

Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, joka on paljon enemmän kuin digitaalinen raha. Se on kokonainen käyttöjärjestelmä älysopimuksia hyödyntäville sovelluksille. Kryptovaluuttojen maailmassa niitä kutsutaan nimellä Dapp – Distributed App. Voit ajatella Ethereumin olevan kuin iOS, Android tai Windows.

Samasta kategoriasta löytyy nykyisin muitakin tunnettuja projekteja. Binance Smart Chain, Cardano ja Elrond ovat esimerkkejä tällaisista platformeista. Sovellusten lisäksi näille alustoille voidaan luoda tokeneita. Jokaisella platformilla on omat token-standardinsa; Ethereumilla tunnettu ERC-20 ja Binance Smart Chainilla esimerkiksi BEP-20.

Markkinoiden tunnetut tokenit on luotu Ethereum-platformille. Tällaisia ovat mm. DeFi-poletit Aave ja Uniswap. Ethereumin asema platform-kategoriassa on hyvin vahva, mutta kilpailu on lisääntynyt vuosi vuodelta. Tähän palataan vielä artikkelissa tarkemmin.

Ethereumilla tarkoitetaan puhekielessä myös sen natiivivaluuttaa, jonka lyhenne (ticker) on ETH. Tarkalleen ottaen kolikon nimi on Ether, kun taas sana Ethereum tarkoittaa koko ekosysteemiä tai projektia. Ether toimii platformin virtuaalisena bensana, eli sen avulla maksetaan mm. transaktiot sekä älysopimusten käyttö. 

Löydät aina ajantasaisen Ethereumin kurssin tästä linkistä.

Ethereum on Vitalik Buterinin projekti

Ethereumin perustaja sekä keulahahmo on venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin. Hän kuvaili Ethereumin white paperin jo vuoden 2013 lopulla. Tarkalleen ottaen perustajina oli ryhmä henkilöitä, mutta Ethereum on aina henkilöitynyt Buteriniin.

Esimerkiksi Cardanon perustaja Charles Hoskinson ja Polkadotin perustaja Gavin Wood kuuluivat Ethereumin ydinjoukkoon sen alkuvaiheessa. Miehet lähtivät kuitenkin omille teilleen kehittämään kilpailevaa ratkaisua.

Alla olevassa kuvassa on Vitalik Buterin vuonna 2015. Hän oli Ethereumin perustamisen aikoihin vielä alle 20-vuotias. Tuohon aikaan Buterin työskenteli myös Bitcoin Magazinessa, joten mies oli hyvin perillä Bitcoin-projektin mahdollisuuksista sekä rajoitteista.

Vitalik Buterin

Buterinin mielestä Bitcoin tarvitsi ohjelmointikielen, jonka avulla sen lohkoketjuun voitaisiin kehittää sovelluksia. Hän halusi laajentaa Bitcoinia olemaan enemmän kuin pelkkä digitaalinen valuutta. Buterin ei ollut ainoa, jolla oli vastaavia ajatuksia. Moni muukin platform-projekti alkoi kehittyä vuosien 2014-2015 tienoilla.

Kun Bitcoin ei kehittynyt Buterinin haluamaan suuntaan, hän käynnisti oman projektinsa. Moni voi miettiä, mistä Ethereum on saanut nimensä? Vitalik kertoo lähteen alla olevassa twiitissä.

Ethereum-projekti keräsi varat joukkorahoituksen avulla heinä-elokuussa vuonna 2014. Se sai taakseen useita merkittäviä tukijoita kryptovaluuttojen maailmasta ja keräsi hieman alle 20 miljoonaa dollaria. Kyseessä on varsin vaatimaton rahasumma, kun sitä verrattaan vuoden 2017-2018 suurimpiin ICO-potteihin.

Yksi alkuvaiheen sijoittajista oli myös suomalainen Alexander Hanhikoski. Hän nousi marraskuussa 2018 julkisuuteen nousemalla yhdeksi Suomen eniten tienanneista henkilöistä. Hanhikoski nettosi yli 20 miljoonaa euroa myydessään 10.000 eurolla ostetut Etherit vuoden 2017 kurssirallin aikana.

alexander hanhikoski helsingin sanomat
Kuvakaappaus Helsingin Sanomista marraskuulta 2018.

Ethereumin lohkoketju käynnistyi vihdoin heinäkuussa 2015. Projekti lähti toden teolla lentoon vuoden 2016 aikana, jolloin se kohtasi myös historiansa vakavimman kriisin. The DAO -nimellä tunnettu kunnianhimoinen projekti kaatui rikollisten hyödynnettyä Ethereumin koodissa ollutta haavoittuvuutta.

The DAO -hakkerointi oli paljon enemmän kuin pelkkä rahallinen menetys. Suurin debatti koski tapauksen jälkihoitoa, eli pitäisikö hakkeroinnin aiheuttamat tappiot korvata peukaloimalla Ethereumin lohkoketjua? Tapaus oli niin merkittävä, että yhteisö sekä Ethereumin lohkoketju jakaantuivat kahtia.

Moni ei välttämättä tiedä, että Ethereum Classic jatkaa alkuperäistä lohkoketjua. Ethereum on sen sijaan The DAO -hyökkäyksen jälkeen syntynyt haara, jossa kyseinen hakkerointi oli kumottu peruuttamalla transaktioita. Moni voi kuvitella asian olevan juuri päin vastainen.

Löydät hyvän yhteenvedon Ethereumin historian tärkeistä tapahtumista tästä artikkelista.

Ethereumin kaksi buumia: ICO ja DeFi

Ethereumin historiasta voidaan erottaa kaksi selkeää megatrendiä tai buumia. Ensimmäinen näistä oli vuoden 2017 ICO-buumi. 

Joukkorahoituksia oli tehty kryptomaailmassa jo aiemmin, mutta Ethereum-alustalla järjestetyt ICO:t nousivat vuonna 2017 hurjaan suosioon. Ne nostivat Ethereumin kurssia niin paljon, että se lähestyi kesällä 2017 jopa Bitcoinin markkina-arvoa. Bitcoinin markkinaosuus laski parissa kuukaudessa (maaliskuu-kesäkuu 2017) noin 85 prosentista 37 prosenttiin.

ICO-buumi nosti Ethereumin todella merkittäväksi tekijäksi kryptovaluuttojen maailmassa. Ennen vuotta 2017, altcoineista ei juuri puhuttu. Ethereum nousun myötä, yhä useampi altcoin sai merkittävää aseman markkinoilla, joka oli siihen asti kulkenut täysin Bitcoinin komennossa.

Keväällä 2017 alkanut ICO-buumi kesti noin vuoden päivät. Ethereum saavutti kurssihuippunsa 1432 dollaria tammikuun 13. päivänä, jota voidaan pitää ICO-huuman huippuna. 

tron justin sun
Kuvassa TRON-projektin perustaja Justin Sun. TRON on yksi Ethereumin kilpailijoista, joka sai alkunsa myös Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n kautta. Eli Ethereumia hyödynsivät myös sen tulevat kilpailijat ICO-buumin aikana.

DeFi-buumi alkoi toden teolla kesällä 2020. DeFi tulee sanoista Decentralized Finance, ja kyse on käytännössä hajautetuista finanssipalveluista. Tällaisia ovat mm. lainapalvelut, hajautetut pörssit ja sekalaiset muut finanssimaailmaan liittyvät protokollat. Ne toimivat täysin itsenäisesti älysopimusten avulla. Käyttäjä kommunikoi DeFi-appin kanssa suoraan oman lompakkoonsa.

Jos DeFi kiinnostaa lisää, tutustu Bitcoinkeskuksen DeFi-oppaisiin.

Kesän 2020 DeFi-buumi sai aikaan yhden merkittävän muutoksen: Ethereumin transaktiomaksut jäivät nousivat todella korkealle tasolle. DeFi-sovellusten tuomat transaktiot tukkivat Ethereumin lohkoketjun, minkä johdosta tavallinen token-siirto lompakosta toiseen voi maksaa helposti kymmeniä dollareita.

Vaikk DeFi-kupla puhkesi syksyllä 2020, sektorin suosio palautui nopeasti entiselle tasolleen. Ethereumin lohkoketju on edelleen tukkoisa. Myös DeFi-appien käyttö on ollut aivan liian kallista tavallisille sijoittajille. 

Joulukuussa 2020 otettiin tärkeä askel kohti skaalautuvaa ja parempaa platformia, kun Ethereum 2.0 Beacon chain eli lohkoketju käynnistyi. Ethereum 2.0 on valmis vasta vuosien 2022-2023 tienoilla. Sitä ennen Ethereumiin saadaan monia päivityksiä sekä hard forkeja, kuten kesän 2021 London hard forkissa suoritettava EIP-1559.

Suurin apu ennen 2.0-versiota saadaan kuitenkin Layer 2 -ratkaisuista. Suosituin vaihtoehto on ehdottomasti Polygon, jolla on jo kumppanuus monen suositun Ethereum-sovelluksen kanssa. Polygon mahdollistaa Ethereum-sovelluksen kopioinnin / kloonauksen Polygon-lohkoketjuun, jolloin käyttäjät voivat suorittaa transaktiot siellä vähentäen Ethereumin kuormitusta.

Tutustutaan seuraavaksi Ethereumiin teknisestä näkövinkkelistä.

Ethereum on ohjelmointialusta

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin halusi luoda samanlaisen ympäristön kuin mobiiliapplikaatioiden kehittäjillä on käytössään. Kuka tahansa voi rakentaa tällä hetkellä oman ohjelmansa ja ladata sen Google Playn sovelluskauppaan, josta loppukäyttäjät saavat sen itselleen ilmaiseksi tai maksua vastaan. Sovelluskehittäjillä on käytössään tietyt työkalut sekä ohjelmointirajapinta, joiden avulla omia appseja voidaan kehittää ennalta määritettyjen pelisääntöjen mukaisesti.

Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva tietojenkäsittelyalusta, jolla on oma ohjelmointikielensä (Solidity) sovelluskehitystä varten. Vertailun vuoksi Bitcoin on taas lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Kyse on siis kahdesta varsin eri asiasta. Ethereum tarjoaa paljon laajempia mahdollisuuksia käytännön sovelluksille.

Mitä Ethereum-ekosysteemi sitten mahdollistaa? Mieti erilaisia sopimuksia, järjestelmiä joissa vaaditaan sopimusten luomista tai luottamusta eri tahojen välillä. Sovelluksina voivat olla esimerkiksi valuutanvaihto, osakkeet, hyödykkeiden myynti tai oikeastaan mikä tahansa, jossa raha vaihtaa omistajaa.

Lohkoketjuteknologian käytttö mahdollistaa myös äänestämistä, resurssien hallintaa, materiaalin seurantaa ja niin edelleen. Lohkoketjuteknologiasta kaavaillaan jo nyt alustaa esimerkiksi perustulon jakamiselle. Edellä mainitut DeFi-sovellukset ovat myös hyvä esimerkki Ethereumin mahdollisuuksista.

Kaiken keskiössä ovat älysopimukset (smart contracts). Nämä ovat Ethereumin lohkoketjuun tallennettavia ohjelmanpätkiä, joille voidaan määrittää erilaisia ehtoja. Älysopimuksia voidaan käyttää oikeastaan missä tahansa tilanteessa, jossa kahden henkilön (tai ohjelman) välille halutaan tietyt ehdot täyttävää toimintaa. Alla olevalla videolla on selitetty älysopimuksen toimintaa.

Älysopimus on käytännössä ohjelmanpätkä, joka toimii kuin robotti sille annettujen käskyjen mukaisesti. Älysopimus saa syötteitä joko lohkoketjusta tai sen ulkopuolelta ja suorittaa sitten vaaditut toiminnot.

Älysopimuksen etuna on se, että kyseessä on hajautettu ohjelma, jota ei voida lahjoa tai muokata jälkeenpäin. Kyseinen koodinpätkä toteuttaa sille annetut käskyt sataprosenttisella varmuudella. Ne toimivat myös hajautettujen sovellusten (Dapp) rakennuspalikoina.

Kuten alussa tuli jo mainittua, ajattele Ethereumin olevan kuin iOS tai Android. Se tarjoaa vain teknisen toimintaympäristön sovelluksille. On sitten kiinni sovelluskehittäjistä, luodaanko suosittu appi juuri Ethereum vai EOS vai esim. Binance Smart Chain -alustalle. Jokaisella platformilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Ethereumin etuna on sen verkostovaikutus. Valtaosa maailman sovelluskehittäjistä rakentaa appeja juuri Ethereum-alustalle. 

Ethereum vs Bitcoin

Käydään seuraavaksi läpi Ethereumia teknisestä näkökulmasta ja vertaillaan sitä myös Bitcoiniin.

Ethereum on siis suunniteltu alusta asti erilaiseen tarkoitukseen. Bitcoin on P2P-valuutta, ja nykyään yhä enemmän myös digitaalista kultaa. Ethereum on taas käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö Bitcoinin päälle voisi myös ohjelmoida tietynlaista toiminnallisuutta. Ethereum tarjoaa kuitenkin paljon enemmän mahdollisuuksia.

Bitcoinin ja Ethereumin ongelmat sekä vasta-argumentit ovat hyvin samanlaisia, sillä niiden lohkoketjua ylläpidetään Proof-of-Work -konsensusmallin avulla. Ylläpitotyö on fyysisten louhintalaitteiden vastuulla. Tämä tarkoittaa kovaa energiankulutusta sekä pullonkauloja kapasiteetissa, joita ei voida ratkaista esim. tehokkaammilla louhijoilla. 

ethereum louhinta
Kaikki PoW-pohjaiset kryptovaluutat vaativat fyysisiä louhijoita. Ne voivat olla joko erikoisvalmisteisia tietokoneita tai yllä olevan kuvan kaltaisia ‘rigejä’, joissa yhteen emolevyyn on kytketty lukuisia louhintaa suorittavia näytönohjaimia.

Vaikka Bitcoinia ja Ethereumia louhitaan fyysisillä louhintalaitteilla, työ eroaa merkittävästi johtuen niiden käyttämästä tiivistealgoritmista. Tätä kutsutaan myös usein nimellä louhinta-algoritmi, sillä se määrää esimerkiksi sen, vaatiiko louhintatyö enemmän prosessoritehoa vai muistia.

Bitcoin käyttää SHA-256 ja Ethereum ethash-nimistä tiivistealgoritmia. Ethereumin versio vaatii prosessorin sijaan enemmän muistia, joten sitä on voitu louhia kannattavasti myös GPU-rigeilllä (katso yllä oleva kuva). Bitcoinin louhintaa tehdään erikoisvalmisteisilla ASIC-laitteilla.

Jos mennään lohkoketjun kapasiteetiin, niin Ethereum on selkeästi Bitcoinia edellä. Ethereumin kapasiteetti on nyt 15 TPS eli transaktiota per sekunti, kun taas Bitcoinin lukema on puolet pienempi. Silloin kun Ethereumin verkossa ei ole ruuhkaa, transaktiot ovat hyvin nopeita. Yksi lohko louhitaan noin 12-15 sekunnin välein. Bitcoinin kohdalla lohkojen keskimääräinen aika on 10 minuuttia.

Lohkojen välinen aika ei vielä suoraan kerro nopeudesta, jos mietitään siirtoaikoja käytännössä. Useinhan kryptovaluuttaa siirretään lompakosta pörssiin tai pörssistä lompakkoon. Ethereum-siirroille vaaditaan hieman palvelusta riippuen 15-30 vahvistusta, kun taas Bitcoinin kohdalla lukema on 2-3 kappaletta. Ethereum-siirrot ovat näin ollen käytettävissä usein 4-8 minuutissa, Bitcoinin kohdalla 20-30 minuutista.

Bitcoinkeskuksen suosittelemat ostopaikat Ethereumille:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Etheriksi. Osta Etheria
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Etheriksi. Osta Etheria
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Etheriksi. Osta Etheria

Tulevaisuudessa Bitcoin ja Ethereum eroavat sitten huomattavasti enemmän. Historiaosiossa mainittiin joulukuussa 2020 käynnistynyt Beacon Chain. Kyseessä on Proof of Stake -konsensusmalliin luottava ratkaisu, eli fyysiset louhijat poistuvat parin vuoden sisällä Ethereumin lohkoketjusta. Samalla sen transaktiokapasiteetti nousee jopa 100x.

Bitcoin pysyy todennäköisesti jatkossakin Proof of Work -pohjaisena ratkaisuna. 

Ethereum ja kilpailijat

Ethereumia kutsutaan 2. sukupolven protokollaksi. Bitcoin oli tietysti ensimmäinen sukupolvi, ja Ethereum on omassa kategoriassaan hieman samassa asemassa. Kaikki Bitcoinin kilpailijat ovat nopeampia ja skaalautuvampia – samaa voidaan sanoa myös Ethereumin kohdalla. Tästä huolimatta, Bitcoinin ja Ethereumin asema on omissa kategoriassaan kiistaton. Miksi?

Molempien etuna on valtava verkostovaikutus (network effect), eli ensimmäisen projektin etulyöntiasema. Bitcoin ja Ethereum ovat saaneet valtavat määrän kehittäjiä ja sijoittajia taakseen vuosien mittaan. Ajan kuluessa ero kilpailijoihin kasvaa entisestään.

Vaikka markkinoille on tullut muita vaihtoehtoja, Ethereumin etumatka on edelleen mittava. Suurin osa kehitystyöstä tehdään jatkuvasti Ethereum-alustalla. Kilpailevia projekteja kutsutaan 3. sukupolven ratkaisuiksi. Tämä tarkoittaa platformeja, jotka skaalautuvat tuhansiin transaktioihin per sekunti.

eosio etusivu
EOS oli pitkään kova kilpailija, mutta projekti on hiipunut miljardien dollareiden kehitysrahasosta huolimatta.

Ethereumin ja 3. sukupolven platformien suurin ero tulee edellä mainitusta konsensusalgoritmista. Ethereumin Proof-of-Work vaatii edelleen fyysisiä louhintalaitteita, mutta kaikki uudet lohkoketjut on rakennettu Proof-of-Stake -konsensuksen päälle.

PoS-mallissa on louhijoiden sijasta validaattoreita. Ylläpitäjäksi päästään “steikkaamalla” kyseistä valuuttaa, eli käytännössä lukitsemalla kolikot lohkoketjun ylläpitotyöhön. 

Tämän lisäksi eroja tulee myös ohjelmointikielistä. Kaikki Ethereum-sovellukset on kirjoitettava Solidity-kielellä, joka kehitettiin vain tätä tarkoitusta varten. Osa platformeista tukee jo olemassa olevia ohjelmointikieliä tai parhaimmillaan useita.

Jos unohdetaan tekniset erot, niin kyse on käytännössä ohjelmoijien haalimisesta. Mieti, mikä ero on esimerkiksi Android ja iOS-käyttöjärjestelmillä. Loppujen lopuksi kyse on siitä, kummasta löytyy suositummat applikaatiot. Tässä artikkelissa on käyty läpi Ethereumin haastajia hieman tarkemmin.

Jokainen platform pyrkii houkuttelemaan parhaat ohjelmoijat ja tarjoamaan heille tukea sovelluskehitystyössä. Sen lisäksi varsinaista järjestelmää on kehittämässä valtava joukko koodaajia. Ethereumin lukema on tällä hetkellä neljä kertaa suurempi, kuin seuraavan projektin. Joka on muuten Bitcoin.

Löydät Ethereum-alustalle luotuja applikaatioita defipulse.com, stateofthedapps.com sekä dappradar.com -sivustoilta.

Ethereum 2.0

Ethereumilla on menestyksekäs historia. Sen tulevaisuus määräytyy Ethereum 2.0:n myötä. Kyseessä on vuosia kestänyt päivitystyö, jonka loppusuora alkaa vihdoin häämöttää. 

Ethereum 2.0:sta löytyy erillinen artikkeli Bitcoinkeskuksesta. Voit myös tutustua aiheeseen tarkemmin alla olevan videon avulla.

 

Ethereum 2.0 on kokonaan uusi lohkoketju, joka käynnistyi joulukuussa 2020 nimellä Beacon Chain. Sen suurin muutos liittyy louhintaan. Ethereum 2.0 siirtyy pois Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -versioon. Tämä tarkoittaa sitä, että fyysiset louhintalaitteet katoavat ja tilalle tulevat validaattorit & steikkaus.

Ethereum 2.0 staking käynnistyi Beacon Chainin myötä joulukuussa 2020. Validaattoriksi pääsee lukitsemalla 32 ETH verkon ylläpitoon. Vastineeksi panokselle saa noin viiden prosentin vuosituottoa.

Tämä askel on otettava, jotta Ethereum voi skaalautua kilpailijoidensa tasolle 3. sukupolven platformiksi. Muutkin tämän tason alustat luottavat johonkin Proof of Stake -varianttiin. Nykyinen Proof of Work -ratkaisu ei kerta kaikkiaan skaalaudu riittävästi.

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on todennut itse seuraavaa:

“Ethereum 1.0 is a couple of people’s scrappy attempt to build the world computer; Ethereum 2.0 will actually be the world computer.”

Toinen tärkeä sana on sharding, mikä on teknologia lohkoketjun pilkkomiseksi osiin. Tällä hetkellä kaikki Ethereum-verkon nodet (eli palvelimet) joutuvat ylläpitämään jatkuvasti koko lohkoketjun historiaa. Sharding mahdollistaa vähintään 100x skaalautuvuuden nykyiseen Ethereumiin verrattuna. Käytännössä puhutaan reaaliaikaisista siirroista.

Ethereum 2.0 ei ole mikään läpihuutojuttu. Kyse on sarjasta päivityksiä (hard fork), joita tehdään Ethereum-verkkoon vähitellen. Työ on alkanut oikeastaan heti 1.0-version julkaisun jälkeen eli reilut viisi vuotta sitten. Jokainen päivitys tuo Ethereumin aina lähemmäs sen lopullista tavoitetta. Todennäköisesti 2.0 voidaan julistaa valmiiksi vuosien 2022-2023 taitteessa.

Ennen 2.0-version valmistumista Ethereumia skaalataan Layer 2 -ratkaisuilla. Tämä tarkoittaa sitä, että sovelluksia voidaan kloonata ajettavaksi rinnakaiseen & EVM-yhteensopivaan lohkoketjuun. Suosittu vaihtoehto on tällä hetkellä Polygon.

Ethereumin Layer 2 -skaalaus lienee vuosien 2021-2022 suurimpia puheenaiheita. Moni suosituista DeFi-sovelluksista tekee jo yhteistyötä Polygonin sekä mm. Optimism-yhtiön kanssa.

Ethereum sijoittaminen ja tulevaisuus

Moni sijoittaja pohtii edellisessä kappaleessa kuvattuja asioita. Saadaanko Ethereum 2.0 ulos riittävän ajoissa, vai nousevatko Binance Smart Chain, Cardano ja Polkadot sen uhkaajiksi?

Samaa keskustelua käytiin vuosia sitten Bitcoinin kohdalla. Markkinoilla oli monia vaihtoehtoja, jotka tarjosivat nopeampia & halvempia transaktioita. Bitcoin säilytti siitä huolimatta ykköspaikkansa, ja nyt se nähdään yhä vahvemmin digitaalisena kultana. Ketään ei kiinnosta enää debatti kahvikupin maksamisesta bitcoineilla.

Ethereumin tilanne on toinen. Sen käyttötarkoitus ohjelmointialustana eroaa merkittävästi Bitcoinista. Ethereum ei voi brändätä itseään digitaaliseksi hopeaksi ja todelta, että transaktiomaksuilla ei ole väliä. Ethereum menestyy vain suosittujen (D)appien kautta. Nämä sovellukset on pyörittävä riittävän halvalla, jotta niitä kannattaa käyttää.

Vuosi 2021 on ollut ensimmäinen kryptovaluuttojen historiassa, kun Ethereum on toden teolla haastettu platform-kisassa. Binance Smart Chain on saanut merkittävästi käyttäjiä ja likviditeettiä suosittuihin sovelluksiinsa. Sen halvat transaktiot mahdollistavat Dappien käyön myös piensijoittajille.

Alla on kuva defillama.com-sivustolta, joka rankkaa DeFi-sovelluksia. TVL on lyhenne sanoista Total Value Locked. Se kertoo, miten paljon likviditeettiä on lukittuna palveluun. Top kympissä on jo useita Binance Smart Chain -sovelluksia.

Defillama

BSC:n taustalla kirivät myös Cardano ja Polkadot. Muitakin nopeita ja halpoja platformeja on taustalla ainakin tusinan verran. On selvää, että Ethereumin on saatava 2.0-versionsa ulos ennemmin tai myöhemmin.

Lyhyellä tähtäimellä, Ethereum voi menettää markkina-asemaansa entisestään vuosien 2021-2022 aikana. Pitkässä juoksussa kilpailijoiden tilanne on kuitenkin haastava. Jos (ja kun) Ethereum skaalautuu, kilpailevilla vaihtoehdoilla on hyvin vähän aseita käytössään.

Sijoittajan täytyy pohtia platform-kisassa omaa sijoitushorisonttia. Onko tarkoituksena spekuloida 2-3 kuukauden vai 1-2 vuoden tähtäimellä?

Mihin Etheriä sitten lopulta tarvitaan? ETH-tokenin rooli on Ethereum-alustalla vastaava, kuin kilpailevilla ratkaisuilla. Jokaisella platformilla on oma natiivitoken, jota käytetään arvon siirtoon sen sisällä. Lohkoketjun ylläpidosta saatavat palkkiot ja transaktiomaksut ovat tärkeimpiä.

Yleinen logiikka on siis se, että järjestelmän natiivitoken nostaa arvoaan sen suosion mukana. Mitä enemmän sovelluksia sekä steikkaajia Ethereum-alustalla on ja mitä enemmän transaktioita tehdään, sitä korkeammalle Etherin kurssi todennäköisesti nousee. Jos taas kukaan ei käytä kyseistä ekosysteemiä, sen tokenille ei ole myöskään kysyntää.

Ethereumin kohdalla kysyntää varmasti riittää. Version 2.0 staking rullaa myös koko ajan, johon lukitaan jatkuvasti lisää Etheriä pois markkinoilta.

Kannattaa myös muistaa perinteinen sijoitusmaailma. Kanadassa hyväksyttiin huhtikuussa 2021 peräti kolme Ethereum ETF:ää. Ethereum saa myös instituutioiden sijoituksia Grayscalen rahastojen kautta. Kyseessä on Bitcoinin ohella ainoa kryptovaluutta, joka saa merkittävää institutionaalisten sijoittajien huomiota.

Ethereum ostaminen ja säilyttäminen

 

 

Ethereum löytyy Coinmotionin valikoimista, joka on luotettava, helppo ja turvallinen palvelu suomaisille sijoittajille. Pankkisiirrot ja korttitalletukset onnistuvat helposti ja nopeasti. 

Osta Ethereumia Coinmotionista

Myös suomalainen Northcrypto sekä amerikkalainen Coinbase ovat etenkin aloitteleville sijoittajille sopivia. Kaikki kolme ovat luotettavia ja suomalaisten suosimia palveluita.

Jos olet jo hieman kokeneempi sijoittaja, suosittelemme markkinajohtaja Binancea. Löydät sieltä markkinoiden parhaan volyymin ja parhaan kurssin sekä eniten vaihtopareja. Futuurit mahdollistavat sijoittamisen myös vipua käyttäen.

Voit säilyttää Etheriä turvallisesti esimerkiksi Exodus desktop-lompakossa – käytännössä jokainen altcoineja tukeva desktop- tai mobiililompakko (esim. TrustWallet) tukee nykyisin Etheriä. Ultimaattisen suojan saat Ledger Nano S, Ledger Nano X ja Trezor Model T hardware-lompakoilla.

Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta ethereum.org. Twitter-handle on @ethereum, ja Reddit-sivun löydät osoitteesta /r/ethereum.

Kuva: Flickr / TechCrunch, iStock, Pixabay, draglet GmbH [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

Seuraavassa muutamia yleisiä kysymyksiä Ethereumiin liittyen.

Mikä on Etherin ja Ethereumin ero?

Ethereum on koko ekosysteemin / ohjelmointialustan / projektin nimi. Ether on puolestaan sen natiivivaluutta, jonka lyhenne on ETH. Puhekielessä Etheriä kutsutaan myös Ethereumiksi (“Ostin tänään Ethereumia”), mikä voi sekoittaa aloittelijaa.

Onko Ethereum parempi kuin EOS tai Cardano?

Ethereum on 2. sukupolven ratkaisu, joka syntyi yli 5 vuotta sitten. EOS ja Cardano ovat 3. sukupolven platformeja, jotka ovat teknisesti paljon Ethereumia edellä. Ethereumin suosion takana on sen pitkä ikä ja laaja tuki.

Mistä voin ostaa Ethereumia?

Ethereumia (eli Ether-kryptovaluuttaa) voit ostaa helpoiten euroilla suomalaisesta Coinmotion-palvelusta.

Mikä on paras Ethereum-lompakko?

Jos olet aloittelija ja ostit Ethereumia vain pienen määrän Coinmotionista, voit säilyttää valuuttaa myös siellä. Tietokoneelle hyvä ja ilmainen lompakko on Exodus. Turvallisin vaihtoehto on hardware-lompakko, kuten Trezor Model T tai Ledger Nano X.

Miten Ethereumia louhitaan?

Ethereumia louhitaan näytönohjaimista (GPU) rakennetuilla “rigillä”, jossa yhteen emolevyyn on kytketty 5-10 kpl näytönohjaimia. Katso kuva.

Onko Ethereumin louhinta kannattavaa?

Louhinnan kannattavuus riippuu hyvin pitkälti sähkölaskusi suuruudesta. Jos käytössäsi ei ole selvästi markkinahintaa halvempaa sähköä, on hyvien tuottojen saaminen todella vaikeaa.

 

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*