Kryptovaluutat
26
helmi
ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereum aloittelijan opas

Ethereum on markkinoiden johtava älysopimusalusta. Ethereumin perustaja ja keulakuva on Vitalik Buterin. Ethereumin historiasta voidaan erottaa kolme selkeää megatrendiä: ICO, DeFi ja NFT. 

Ethereum nousi ensimmäistä kertaa laajempaan tietoisuuteen vuoden 2017 ICO-huuman ansiosta. DeFi-buumissa Ethereumin päälle rakennetut sovellukset saivat ensimmäistä kertaa miljoonia käyttäjiä. Ethereum-alustan NFT-kokoelmista tuli todellinen ilmiö vuonna 2021.

Ethereum on rakennettu käyttöjärjestelmäksi älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Ethereumin suurin vahvuus on kilpailijoihin verrattuna sen verkostovaikutus (network effect). Syyskuussa 2022 suoritettu The Merge oli Ethereumin roadmapin tärkein ja vaativin päivitys. Ethereumin tulevaisuus näyttää 2020-luvulla tehtyjen päivitysten myötä erittäin valoisalta. 

Aktiivisen Ethereum-sijoittajan kannattaa seurata Ethereum-uutisia päivittäin. Jos haluat keskustella muiden Ethereum-fanien kanssa, keskustelua löytyy sadoissa eri somekanavissa kellon ympäri.

Ethereum on johtava älysopimusalusta

Ethereum on markkinoiden johtava älysopimusalusta. Ethereum on käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille, joista käytetään lyhennettä dapp (decentralized app). Voit ajatella Ethereumin olevan kuin iOS tai Android kryptovaluuttojen maailmassa.

Ethereumia on kutsuttu historiallisesti myös toisen sukupolven kryptovaluutaksi. Bitcoin oli ensimmäinen kryptovaluutta, mutta Ethereum puolestaan ensimmäinen älysopimusalusta. Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuussa 2015.

Älysopimusalustojen sektorista on tullut viime vuosina todella suosittu. Ethereumilla on nykyisin kymmeniä vakavasti otettavia kilpailijoita, joista tunnetuimmat ovat BNB Chain, Cardano ja Polkadot. Kilpailusta huolimatta Ethereumin asema johtavana platformina on todella vakaa.

Perustietoa Ethereumista:

OminaisuusInfo
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker pörsseissä ETH
Kierrossa nyt 122 milj. ETH
Kierrossa max Ei maksimimäärää
Korkein kurssi (pvm) $4890 (16.11.2021)
Matalin kurssi (pvm) $0,42 (20.10.2015)

Ethereumin natiivitoken on Ether (ETH). Sitä käytetään Ethereum-alustalla steikkaukseen sekä transaktioiden maksuun.

Tämä artikkeli on aloittelijan Ethereum-opas. Käymme läpi Ethereumin historian, teknologian sekä potentiaalin sijoituskohteena. Tutustu myös Ethereum-videoihin Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla.

Ethereum on Vitalik Buterinin projekti

Ethereumin perustaja ja keulakuva on Vitalik Buterin. Hän kuvaili Ethereumin white paperin jo vuoden 2013 lopulla. Tarkalleen ottaen perustajina oli ryhmä henkilöitä, mutta Ethereum on aina henkilöitynyt vahvasti Buteriniin (kuvassa).

vitalik buterin

Cardanon perustaja Charles Hoskinson ja Polkadotin perustaja Gavin Wood kuuluivat myös Ethereumin ydinjoukkoon sen alkuvaiheessa. Miehet lähtivät kuitenkin omille teilleen kehittämään kilpailevia ratkaisuja.

Vitalik Buterin oli Ethereumin perustamisen aikoihin alle 20-vuotias. Tuohon aikaan hän työskenteli myös Bitcoin Magazinessa, joten Buterin oli hyvin perillä Bitcoin-projektin mahdollisuuksista sekä rajoitteista. 

Buterinin mielestä Bitcoin tarvitsi ohjelmointikielen, jonka avulla voitaisiin kehittää parempia applikaatioita. Hän halusi laajentaa Bitcoinia olemaan enemmän kuin pelkkä digitaalinen valuutta. Buterin ei ollut ainoa, jolla oli vastaavia ajatuksia. Moni muukin platform-projekti alkoi kehittyä vuosien 2014-2015 tienoilla.

Kun Bitcoin ei kehittynyt Buterinin haluamaan suuntaan, hän käynnisti oman projektinsa. Moni voi miettiä, mistä Ethereum on saanut nimensä? Vitalik kertoo lähteen alla olevassa twiitissä.

Ethereum-projekti keräsi varat joukkorahoituksen avulla heinä-elokuussa vuonna 2014. Se sai taakseen useita merkittäviä tukijoita kryptovaluuttojen maailmasta ja keräsi hieman alle 20 miljoonaa dollaria. Kyseessä on varsin vaatimaton rahasumma, kun sitä verrattaan vuoden 2017-2018 suurimpiin ICO-potteihin.

Yksi alkuvaiheen sijoittajista oli myös suomalainen Alexander Hanhikoski. Hän nousi marraskuussa 2018 julkisuuteen olemalla yksi Suomen eniten tienanneista henkilöistä. Hanhikoski nettosi yli 20 miljoonaa euroa myydessään 10.000 eurolla ostetut Etherit vuonna 2017. Ethereum raketoi tuolloin hurjiin lukemiin muiden kryptovaluuttojen tavoin.

alexander hanhikoski helsingin sanomat
Kuvakaappaus Helsingin Sanomista marraskuulta 2018.

Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuussa 2015. Projekti lähti toden teolla lentoon vuoden 2016 aikana, jolloin se kohtasi myös historiansa vakavimman kriisin. The DAO -nimellä tunnettu kunnianhimoinen projekti kaatui rikollisten hyödynnettyä Ethereumin koodissa ollutta haavoittuvuutta.

The DAO -hakkerointi oli paljon enemmän kuin pelkkä rahallinen menetys. Suurin debatti koski tapauksen jälkihoitoa, eli pitäisikö hakkeroinnin aiheuttamat tappiot korvata peukaloimalla Ethereumin lohkoketjua? Tapaus oli niin merkittävä, että yhteisö sekä Ethereumin lohkoketju jakaantuivat kahtia. Näin syntyi Ethereum Classic.

Moni ei välttämättä tiedä, että Ethereum Classic jatkaa alkuperäistä lohkoketjua. Ethereum on sen sijaan The DAO -hyökkäyksen jälkeen syntynyt haara, jossa kyseinen hakkerointi oli kumottu peruuttamalla transaktioita. 

Löydät hyvän yhteenvedon Ethereumin historian tärkeistä tapahtumista tästä artikkelista.

ICO, DeFi ja NFT -buumit

Ethereumin historiasta voidaan erottaa kolme selkeää megatrendiä: ICO, DeFi ja NFT. Jokainen niistä vahvisti Ethereumin asemaa ja muutti myös laajemmin kryptovaluuttojen markkinaa.

ICO-buumi (2017-2018)

Ethereum nousi ensimmäistä kertaa laajempaan tietoisuuteen vuoden 2017 ICO-huuman ansiosta.  Joukkorahoituksia oli tehty kryptomaailmassa jo aiemmin, mutta sektori räjähti toden teolla vasta Ethereum-alustalla lanseerattujen ICO:den myötä.

ICO-buumi nosti Ethereumin kurssia niin paljon, että se lähestyi kesällä 2017 jopa Bitcoinin markkina-arvoa. Bitcoinin markkinaosuus laski parissa kuukaudessa (maaliskuu-kesäkuu 2017) noin 85 prosentista 37 prosenttiin.

ICO:t nositvat Ethereumin lisäksi muiden altcoinien asemaa merkittävästi. Ennen vuotta 2017 altcoineista ei juuri puhuttu. Ethereumin nousun myötä yhä useampi altcoin sai merkittävää aseman markkinoilla, joka oli siihen asti kulkenut täysin Bitcoinin komennossa.

Alla olevassa kuvassa on TRON-projektin perustaja Justin Sun. TRON oli aikanaan yksi Ethereumin haastajista, joka sai alkunsa Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n kautta. Ethereumia hyödynsivät myös sen tulevat kilpailijat ICO-buumin aikana.

tron justin sun

Keväällä 2017 alkanut ICO-huuma kesti noin vuoden päivät. Ethereum saavutti tämän ajan kurssihuippunsa (1432 dollaria) tammikuun 13. päivänä vuonna 2018. Ethereumin kurssi ylitti kyseisen rajan seuraavan kerran vasta kolme vuotta myöhemmin!

DeFi-buumi (2020-2021)

DeFi-buumissa Ethereumin päälle rakennetut sovellukset saivat ensimmäistä kertaa miljoonia käyttäjiä. DeFi-buumi voidaan jakaa kahteen vaiheeseen, joista ensimmäinen alkoi keväällä 2020. Tämä tarkoittaa sitä, että ICO-buumin päättymisestä nähtiin noin kahden vuoden hiljaiselo (keväästä 2018 kevääseen 2020) sekä Ethereum-alustalla että kryptomarkkinassa laajemmin.

DeFi tulee sanoista decentralized Finance. Kyse on käytännössä hajautetuista finanssipalveluista. Tällaisia ovat mm. lainapalvelut, hajautetut pörssit ja sekalaiset muut finanssimaailmaan liittyvät protokollat. Ne toimivat täysin itsenäisesti älysopimusten avulla. Käyttäjä kommunikoi DeFi-appin kanssa suoraan oman Web3-lompakkonsa välityksellä.

Kesän 2020 DeFi-buumi sai aikaan yhden merkittävän muutoksen; Ethereumin transaktiomaksut nousivat todella korkealle tasolle. Tämä johtui DeFi-sovellusten aiheuttamasta liikenteestä. Tavalliset kryptovaluuttasiirrot nousivat kymmeniin dollareihin ja transaktiot hajautetuissa pörsseissä pahimmillaan jopa 100-200 dollariin per transaktio.

DeFi-kupla puhkesi syksyllä 2020, mutta sektori nousi uudelleen henkiin vuoden 2021 alussa. Tuolloin tapahtui myös merkittävä muutos Ethereumin asemassa. Kilpailevat platformit alkoivat syödä sen markkinaosuutta, ja moni suosittu DeFi-appi lanseerattiin mm. Binance Smart Chainille. Ethereumin markkinaosuus putosi DeFi-sektorissa noin 97 prosentista 60 prosenttiin vuoden 2021 aikana.

Alla taulukossa on älysopimusalustojen ranking likviditeetin (TVL) osalta artikkelin kirjoitushetkellä.

PlatformTokenTVLMarkkinaosuus
Ethereum ETH $28,9 mrd 58,5 %
Tron TRX $5,1 mrd 10,4 %
BNB Chain BNB $4,9 mrd 10 %
Arbitrum ARB $1,9 mrd 4 %
Polygon MATIC $1,2 mrd 2,3 %
Optimism OP $0,95 mrd 1,9 %

Yllä oleva taulukko on defillama.com-sivustolta. Se näyttää DeFi-sektorin tilanteen helmikuussa 2023. TVL tulee sanoista Total Value Locked. Se kertoo, miten paljon likviditeettiä eri sovelluksiin on tallennettuna dollareissa mitattuna. Ethereum dominoi markkinaa yhä selvästi, mutta sille on nykyisin ainakin puoli tusinaa varteenotettavaa vaihtoehtoa. 

NFT-buumi (2021)

Ethereum-alustan NFT-kokoelmista tuli todellinen ilmiö vuonna 2021. NFT eli Non-Fungible Token viittaa teknologiaan, joka mahdollistaa uniikin eli yksilölllisen tokenin luomisen. Hyvä esimerkki tästä on digitaalinen taide, mikä voi olla kuva tai video. Jokainen taideteos on uniikki NFT, minkä voi tallettaa kryptovaluuttalompakkoon tavallisten kryptovaluuttojen tavoin.

NFT-buumin ensimmäinen osa nähtiin keväällä 2021, mutta sektori räjähti uusiin mittasuhteisiin vuoden 2021 lopulla. Sijoittajat ovat maksaneet miljoonia dollareita mm. Cryptopunks sekä Bored Apes Yacht Club (kuvassa) NFT:stä. Voit tarkastella suosituimpia kokoelmia cryptoslam.io-sivustolta.

byac

NFT-buumi on nostanut myös kilpailevien platformien suosiota. Niiden myyntivalttina ovat matalat transaktiokustannukset Ethereumiin verrattuna. Markkinoita dominoi silti Ethereum-alustalla oleva OpenSea-kauppapaikka. Ethereumin markkinaosuus on NFT-sektorista pitkälti yli 90 prosenttia.

ICO-buumi toi Ethereum-alustalle paljon huomiota, mutta se oli lähinnä rahan keräystä ja spekulointina. DeFi:n läpimurto toi Ethereumille hyödyllisiä sovelluksia, joita miljoonat henkilöt käyttävät joka päivä. NFT toi mukanaan ICO:n tavoin paljon spekulatiivista rahaa, mutta teknologia liittyy myös oleellisesti pelimaailmaan sekä metaversumiin.

Ethereum ja älysopimukset

Ethereum on rakennettu käyttöjärjestelmäksi älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Käyttöjärjestelmän tehtävänä on tarjota puitteet sovelluskehittäjille rakentaa sovelluksia. Näitä kutsutaan lohkoketjujen maailmassa nimellä dapp – distribured app.

Vaikka Ethereum oli ensimmäinen tunnettu älysopimusalusta, tilanne on nykyisin aivan toinen. Markkinoilla on pari kymmentä merkittävää projektia samassa sektorissa. Uusia syntyy jatkuvasti. Kaikki älysopimusalustat tarjoavat periaatteessa yhtä ja samaa, mutta eroja syntyy käytetystä teknologiasta, taustatiimistä sekä käytetystä ohjelmointikielestä.

Ethereum pärjää täysin samoilla periaatteilla kuin sen kilpailijatkin. Sen on houkuteltava mahdollisimman paljon sovelluskehittäjiä alustalleen. Tämä joukko rakentaa sitten appeja, joita loppukäyttäjät ryntäävät käyttämään. Mitä enemmän sovelluskehittäjiä, sitä todennäköisemmin syntyy myös ns. killer app, tai useita. Lisäksi itse Ethereum-alustaa täytyy jatkuvasti kehittää.

Ethereumin päälle voidaan koodata periaatteessa mitä tahansa. On lähinnä kyse siitä, millaiset sovellukset sopivat parhaiten lohkoketjujen maailmaan. Edellä kuvatut DeFi-sovellukset ovat varmasti paras esimerkki. Sen lisäksi Ethereum-alustalle rakennetu peli voi hyödyntää NFT-teknologiaa ja tuoda perinteisiin peleihin verrattuna aivan uudenlaisia mahdollisuuksia (play-to-earn). 

Kaiken keskiössä ovat älysopimukset (smart contracts). Nämä ovat lohkoketjuun tallennettavia ohjelmanpätkiä, joille voidaan määrittää erilaista toiminnallisuutta.

smart contract

Älysopimuksen pointtina on se, että kyseessä on hajautettu ohjelma, jota ei voida lahjoa tai muokata jälkeenpäin. Kyseinen koodinpätkä toteuttaa sille annetut käskyt sataprosenttisella varmuudella. Kukaan ei voi myöskään poistaa tai tuhota yksittäistä älysopimusta, sillä se on tallennettu hajautetusti tuhansilla Ethereum-verkon solmuilla (palvelimilla) ympäri maailmaa.

Ethereumin lisäksi muutkin älysopimusalustat toimivat vastaavalla periaatteella. Ethereumin etuna on sen verkostovaikutus. Valtaosa maailman sovelluskehittäjistä rakentaa appeja juuri Ethereum-alustalle. 

On tärkeää ymmärtää, että Ethereum ei kilpaile Bitcoinin kanssa. Ethereum on tehty ratkaisemaan aivan erilaisia ongelmia. Jos haluat vertailla Ethereumia johonkin, vertaa sitä muihin älysopimusalustoihin. Käydään seuraavaksi läpi tätä kilpailuasetelmaa.

Ethereum ja kilpailijat

Ethereumin suurin vahvuus on kilpailijoihin verrattuna sen verkostovaikutus (network effect). Ethereum on saanut valtavan määrän kehittäjiä ja sijoittajia taakseen vuosien mittaan. Ajan kuluessa ero kilpailijoihin kasvaa entisestään. Ethereumin parissa työskentelee jopa enemmän sovelluskehittäjiä kuin Bitcoinin parissa.

Vaikka markkinoille on tullut muita vaihtoehtoja, Ethereumin etumatka on edelleen mittava. Suurin osa kehitystyöstä tehdään jatkuvasti Ethereum-alustalla. Alla oleva kuva: Solana on yksi Ethereumin suurimmista kilpailijoista.

solana eth

Ethereumin ja 3. sukupolven platformien suurin ero on tähän asti tullut konsensusalgoritmista. Ethereumin Proof-of-Work vaati toimiakseen fyysisiä louhintalaitteita, mutta uudet älysopimusalustat on rakennettu Proof-of-Stake -konsensuksen päälle. Tilanne kuitenkin muuttui syyskuussa 2022, jolloin Ethereum siirtyi Proof of Stake -konsensukseen The Merge -päivityksen myötä. 

Vaikka Ethereum on nykyisin PoS-platform, sen transaktiokapasiteetti on yhä rajallinen. Ethereum-verkko käsittelee vain noin 15 transaktiota per sekunti, kun kilpailevien vaihtoehtojen kapasiteetti on jopa tuhansia transaktioita per sekunti. Tämä tilanne muuttuu lähitulevaisuudessa. Sitä ennen Ethereum pyrkii skaalautumaan ns. Layer  2 -ratkaisujen avulla. Bitcoin on tehnyt myös vastaavan toteutuksen salamaverkon avulla.

Eroja platformien välillä tulee myös ohjelmointikielistä. Ethereumin älysopimukset koodataan Solidity-kielellä, joka kehitettiin vain tätä tarkoitusta varten. Osa platformeista tukee jo olemassa olevia ohjelmointikieliä tai parhaimmillaan useita.

Jos unohdetaan tekniset erot, niin kyse on käytännössä ohjelmoijien haalimisesta. Mieti, mikä ero on esimerkiksi Android ja iOS-käyttöjärjestelmillä. Loppujen lopuksi kyse on siitä, mille alustalle on rakennettu suositummat applikaatiot. 

Jokainen platform pyrkii houkuttelemaan parhaat ohjelmoijat ja tarjoamaan heille tukea sovelluskehitystyössä. Sen lisäksi varsinaista järjestelmää on kehittämässä valtava joukko koodaajia. Ethereumin lukema on tällä hetkellä neljä kertaa suurempi, kuin seuraavan projektin. Joka on muuten Bitcoin.

The Merge -päivitys

Syyskuussa 2022 suoritettu The Merge oli Ethereumin roadmapin tärkein ja vaativin päivitys. Sitä oli valmisteltu vuosien ajan, ja kyseessä oli myös kiistatta vuoden 2022 merkittävin tapahtuma kryptovaluuttojen maailmassa.

The Mergen näkyvin muutos oli Ethereumin siirtyminen Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. Toisin sanoen, Ethereumin louhinta tuli päätökseen. Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen artikkeli The Mergen vaikutuksista, jos aihe kiinnostaa tarkemmin.

Louhinnan lisäksi The Mergellä on toinenkin merkittävä vaikutus. Ethereumin inflaatio on pudonnut päivityksen jälkeen negatiiviseksi eli deflaation puolelle! Voit seurata tarkkoja lukuja ultrasound.money -sivustolta.

Alla olevassa kuvassa on Ethereumin inflaation kehitys helmikuun lopussa vuonna 2023 eli 165 päivää The Mergen jälkeen. Kuten näkyy, kierrossa olevien ETH-tokenien määrä on tällä hetkellä pienempi kuin The Merge -päivityksen hetkellä.

eth ultrasound

Mitä enemmän Ethereumia käytetään, sitä enemmän transaktiomaksuja poltetaan. Jos tämä poltto ylittää validaattoreille maksetut steikkauspalkkiot, kierrossa olevan Etherin määrä pienenee.

Sijoittajan on tärkeää ymmärtää, että louhinnasta luopuminen ja Proof of Stake -konsensukseen siirtyminen ei ole vielä avain skaalautuvuuteen. Ethereumin transaktiokapasiteetti tai lohkoaika eivät muuttuneet The Mergen yhteydessä.

Ethereumin roadmapissa on vielä monta tärkeää vaihtetta jäljellä. Skaalauspäivitys kuitenkin on edessä seuraavaksi, joten tähän saadaan vihdoin parannusta vuoden 2023 aikana. Sitä ennen kuormaa puretaan Layer 2 -ratkaisuilla, joista suosituimpia ovat Optimism ja Arbitrum. Ethereumin sivuketjuksi (sidechain) rakennettu Polygon Pos Chain auttaa myös asiaan.

Ethereumin tulevaisuus (Ethereum sijoituskohteena)

Ethereumin tulevaisuus näyttää 2020-luvulla tehtyjen päivitysten myötä erittäin valoisalta. Se on dominoinut älysopimusalustojen sektoria myös vanhentuneella teknologialla. Vuonna 2022 suoritettu The Merge -päivitys ja sitä seuraavat hard forkit nostavat Ethereumin myös teknisesti kilpailijoiden tasolle.

Ethereum ”base layerin” lisäksi kehitystä tapahtuu hurjasti Layer 2 -tasolla sekä sivuketjujen kohdalla. Layer 2 -vaihtoehdoista suosituimmaksi ovat nousseet Optimism ja Arbitrum. Polygon on puolestaan Ethereumin sivuketju (sidechain) ja noussut jo markkinoiden top 10 -kryptovaluutaksi.

Vuoteen 2022 asti Ethereumi kilpailijat eli ns. Ethereum killerit ovat saaneet suosiota teknologisella etumatkallaan. Pian kilpailevien vaihtoehtojen suurin myyntivaltti on mennyttä. Todennäköisesti Ethereum haukkaa Layer 2 ja sivuketjujen myötä entistä suuremman siivun markkinasta.

Todennäköisesti älysopimusalustojen sektorissa nähdään erikoistumista. Osa projekteista voi keskittyä esimerkiksi peleihin tai NFT-sektoriin. Tällä hetkellä älysopimusalustat pyrkivät tarjoamaan vähän kaikkea.

Axie Infinity (alla oleva kuva) on hyvä merkki erikoistumisesta. Se toimii peliä varta vasten rakennetussa Ronin Network -lohkoketjussa, joka on myös Ethereumin sivuketju.

axie infinity

The Merge -päivitys tekee Ethereumista yhä houkuttelevamman kohteen myös instituutioille. Ethereum on nyt ESG-yhteensopiva, minkä lisäksi steikkauksesta saatava 4-5 % vuosituotto on merkittävä etu monien silmissä Bitcoiniin verrattuna. Bitcoinin louhinta saa paljon kritiikkiä julkisuudessa, eikä se holdaaminen tuo ”osinkoa” Etherin tavoin.

Ethereumiin on mahdollista sijoittaa yhä helpommin myös muiden instrumenttien avulla. Esimerkiksi Kanadassa hyväksyttiin huhtikuussa 2021 peräti kolme Ethereum ETF:ää. Ethereum saa myös instituutioiden sijoituksia Grayscalen rahastojen kautta. Kyseessä on Bitcoinin ohella ainoa kryptovaluutta, joka saa todella merkittävää huomiota institutionaalisten sijoittajien keskuudessa.

Ethereum tulevaisuus näyttää siis kokonaisuutena valoisalta. Tärkeä The Merge -päivitys on suoritettu, Layer 2 -ratkaisut tukevat skaalautuvuutta, ja Ethereumin asema johtavana platformina on vakaa.

Jos olet kiinnostunut Ethereumiin sijoittamisesta, tutustu tähän artikkeliin: Ethereum ostaminen. Löydät siitä yksityiskohtaiset ohjeet Ethereumin ostamiseksi. Kerromme myös mitä hyötyjä ja haittoja on Ethereumin ostamisesta Nordnet-palvelun kautta.

Näin löydät Ethereum uutiset

Aktiivisen Ethereum-sijoittajan kannattaa seurata Ethereum-uutisia päivittäin. Näin ainakin Bitcoinkeskus suosittelee. Mitä isompi sijoituksesi on, sitä enemmän sijoituskohdetta kannattaa myös seurata!

Ethereum uutisista ei ole todellakaan pulaa. Kaikki suurimmat uutissivustot kuten Coindesk, Decrypto sekä Cointelegraph raportoivat Ethereumista päivittäin, minkä lisäksi Ethereumille löytyy omat faninsa sosiaalisesta mediasta.

Bitcoinkeskus suosittelee kaikkia kryptosijoittajia aktivoitumaan Twitterissä. Se on paras ja nopein tietolähde kryptoihin. Ota seurantaan tilit @Bankless sekä @TheDailyGwei niin pääset hyvään vauhtiin. Etenkin Bankless-kanava tuottaa Youtubeen materiaalia lähes joka päivä.

Bitcoinkeskus on myös hyvä lähde Ethereum uutisiin. Raportoimme aina tärkeimmistä Ethereumiin liittyvistä tapahtumista viikoittaisissa katsauksissa. Pysyt myös taatusti kärryillä Ethereumin kurssikehityksestä seuraamalla Bitcoinkeskuksen markkinakatsauksia!

Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta ethereum.org. Twitter-handle on @ethereum.

Missä käydään verkon Ethereum keskustelu?

Jos haluat keskustella muiden Ethereum-fanien kanssa, keskustelua löytyy sadoissa eri somekanavissa kellon ympäri. Kuten sanonta kuuluu, kryptomarkkina ei nuku koskaan. Jossain päin maailmaa on aina hereillä aktiivisia Ethereum-faneja. Mistä Ethereum keskustelun sitten löytää?

Bitcoinkeskuksen mielestä Twitter on yleisesi ottaen paras paikka seurata kryptomaailman uutisia. Voit ottaa seurantaan handlet @sassal0x, @thedailygwei, @econoar, @TrustlessState, @BanklessHQ ensi alkuun. Löydät lisää keskustelua hashtagilla #Ethereum ja $ETH.

Twitterin algoritmi on varsin hyvä suosittamaan uusia seurattavia, joten parin viikon käytön jälkeen sinulla on jo pari kymmentä nimeä listalla.

Toinen suosittu kanava on Reddit, josta löytyy jokaiselle kryptovaluutalle sekä projektille omat keskustelualueensa. Ethereumin virallinen Reddit-sivu on osoitteessa reddit.com/r/ethereum. Sivun oikeassa reunassa on lista Ethereum subreddits -sivuista, joissa on myös satoja tuhansia keskustelijoita.

Jos kaipaat Twitterin ja Redditin lisäksi aktiivista chattailya, suuntaa Telegramiin ja Discordiin! Sieltä löytyy varmasti juttuseuraa kellon ympäri.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *