Kryptovaluutat
25
elo
ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereum on johtava älysopimusalusta

Mikä on Ethereum? Se on markkinoiden johtava älysopimusalusta eli käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille (dapp). Tämä artikkeli on Suomen kattavin aloittelijan opas Ethereumista. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä tulevaisuuden näkymät.

Rekisteröidy Binancelle

Artikkelissa oleva informaatio löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!

Ethereum on platformien kuningas

Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin on ns. ensimmäisen sukupolven kryptovaluutta. Bitcoin, Litecoin ja monet muut vuosina 2009-2014 syntyneet olivat pääasiassa digitaalisia valuuttoja. Niiden funktiona on toimia digitaalisena vaihdannan välineenä sekä arvon säilyttäjänä.

Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, joka on paljon enemmän kuin valuutta. Se on kokonainen käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille (dapp). Voit ajatella Ethereumin olevan kuin iOS tai Android. Ethereumia kutsutaan myös ekosysteemiksi sekä älysopimusalustaksi.

Samasta kategoriasta löytyy nykyisin muitakin tunnettuja projekteja. BNB Chain, Cardano ja Solana ovat esimerkkejä kilpailevista älysopimusalustoista. Ka ikki tarjoavat hieman erilaisia ominaisuuksia, mutta niiden perusidea on sama. Tarjota ekosysteemi sovelluskehittäjille luoda hajautettuja sovelluksia.

Markkinoiden tunnetuimmat tokenit on luotu Ethereum-platformille. Tällaisia ovat mm. DeFi-poletit Aave ja Uniswap. Ethereumin asema platform-kategoriassa on hyvin vahva, mutta kilpailu on lisääntynyt vuosi vuodelta. Tähän palataan vielä artikkelissa tarkemmin.

Ethereumilla tarkoitetaan puhekielessä myös sen natiivivaluuttaa, jonka ticker pörsseissä on ETH. Tarkalleen ottaen kolikon nimi on Ether, kun taas sana Ethereum viittaa koko ekosysteemiin tai projektia. Ether toimii platformin virtuaalisena bensana eli sillä maksetaan Ethereum-alustalla suoritetut transaktiot.

Löydät aina ajantasaisen Ethereumin kurssin tästä linkistä.

Ethereum on Vitalik Buterinin projekti

Ethereumin perustaja sekä keulahahmo on venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin. Hän kuvaili Ethereumin white paperin jo vuoden 2013 lopulla. Tarkalleen ottaen perustajina oli ryhmä henkilöitä, mutta Ethereum on aina henkilöitynyt vahvasti Buteriniin.

Esimerkiksi Cardanon perustaja Charles Hoskinson ja Polkadotin perustaja Gavin Wood kuuluivat Ethereumin ydinjoukkoon sen alkuvaiheessa. Miehet lähtivät kuitenkin omille teilleen kehittämään kilpailevaa ratkaisua.

Alla olevassa kuvassa on Vitalik Buterin vuonna 2015. Hän oli Ethereumin perustamisen aikoihin vielä alle 20-vuotias. Tuohon aikaan Buterin työskenteli myös Bitcoin Magazinessa, joten mies oli hyvin perillä Bitcoin-projektin mahdollisuuksista sekä rajoitteista.

Vitalik Buterin

Buterinin mielestä Bitcoin tarvitsi ohjelmointikielen, jonka avulla sen verkkoon voitaisiin kehittää parempia applikaatioita. Hän halusi laajentaa Bitcoinia olemaan enemmän kuin pelkkä digitaalinen valuutta. Buterin ei ollut ainoa, jolla oli vastaavia ajatuksia. Moni muukin platform-projekti alkoi kehittyä vuosien 2014-2015 tienoilla.

Kun Bitcoin ei kehittynyt Buterinin haluamaan suuntaan, hän käynnisti oman projektinsa. Moni voi miettiä, mistä Ethereum on saanut nimensä? Vitalik kertoo lähteen alla olevassa twiitissä.

Ethereum-projekti keräsi varat joukkorahoituksen avulla heinä-elokuussa vuonna 2014. Se sai taakseen useita merkittäviä tukijoita kryptovaluuttojen maailmasta ja keräsi hieman alle 20 miljoonaa dollaria. Kyseessä on varsin vaatimaton rahasumma, kun sitä verrattaan vuoden 2017-2018 suurimpiin ICO-potteihin.

Yksi alkuvaiheen sijoittajista oli myös suomalainen Alexander Hanhikoski. Hän nousi marraskuussa 2018 julkisuuteen nousemalla yhdeksi Suomen eniten tienanneista henkilöistä. Hanhikoski nettosi yli 20 miljoonaa euroa myydessään 10.000 eurolla ostetut Etherit vuoden 2017 kurssirallin aikana.

alexander hanhikoski helsingin sanomat
Kuvakaappaus Helsingin Sanomista marraskuulta 2018.

Ethereumin lohkoketju käynnistyi vihdoin heinäkuussa 2015. Projekti lähti toden teolla lentoon vuoden 2016 aikana, jolloin se kohtasi myös historiansa vakavimman kriisin. The DAO -nimellä tunnettu kunnianhimoinen projekti kaatui rikollisten hyödynnettyä Ethereumin koodissa ollutta haavoittuvuutta.

The DAO -hakkerointi oli paljon enemmän kuin pelkkä rahallinen menetys. Suurin debatti koski tapauksen jälkihoitoa, eli pitäisikö hakkeroinnin aiheuttamat tappiot korvata peukaloimalla Ethereumin lohkoketjua? Tapaus oli niin merkittävä, että yhteisö sekä Ethereumin lohkoketju jakaantuivat kahtia. Näin syntyi Ethereum Classic.

Moni ei välttämättä tiedä, että Ethereum Classic jatkaa alkuperäistä lohkoketjua. Ethereum on sen sijaan The DAO -hyökkäyksen jälkeen syntynyt haara, jossa kyseinen hakkerointi oli kumottu peruuttamalla transaktioita. Voit lukea lisää The DAO -tapaksesta Ethereum Classic -oppaasta.

Löydät hyvän yhteenvedon Ethereumin historian tärkeistä tapahtumista tästä artikkelista.

ICO, DeFi ja NFT -buumit

Ethereumin historiasta voidaan erottaa kolme selkeää megatrendiä tai buumia. Ensimmäinen näistä oli vuoden 2017 ICO-buumi. 

Joukkorahoituksia oli tehty kryptomaailmassa jo aiemmin, mutta Ethereum-alustalla järjestetyt ICO:t nousivat vuonna 2017 hurjaan suosioon. Ne nostivat Ethereumin kurssia niin paljon, että se lähestyi kesällä 2017 jopa Bitcoinin markkina-arvoa. Bitcoinin markkinaosuus laski parissa kuukaudessa (maaliskuu-kesäkuu 2017) noin 85 prosentista 37 prosenttiin.

ICO-buumi nosti Ethereumin todella merkittäväksi tekijäksi kryptovaluuttojen maailmassa. Ennen vuotta 2017 altcoineista ei juuri puhuttu. Ethereum nousun myötä yhä useampi altcoin sai merkittävää aseman markkinoilla, joka oli siihen asti kulkenut täysin Bitcoinin komennossa.

Alla olevassa kuvassa on TRON-projektin perustaja Justin Sun. TRON oli aikanaan yksi Ethereumin haastajista, joka sai alkunsa Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n kautta. Ethereumia hyödynsivät myös sen tulevat kilpailijat ICO-buumin aikana.

tron justin sun

Keväällä 2017 alkanut ICO-buumi kesti noin vuoden päivät. Ethereum saavutti tämän ajan kurssihuippunsa (1432 dollaria) tammikuun 13. päivänä vuonna 2018. Ethereumin kurssi ylitti tämän rajan seuraavan kerran vasta kolme vuotta myöhemmin.

DeFi-buumi alkoi puolestaan kesällä 2020. Näiden väliin mahtuu noin kahden vuoden hiljaiselo kryptomarkkinoilla.

DeFi tulee sanoista Decentralized Finance, ja kyse on käytännössä hajautetuista finanssipalveluista. Tällaisia ovat mm. lainapalvelut, hajautetut pörssit ja sekalaiset muut finanssimaailmaan liittyvät protokollat. Ne toimivat täysin itsenäisesti älysopimusten avulla. Käyttäjä kommunikoi DeFi-appin kanssa suoraan oman lompakkoonsa.

Jos DeFi kiinnostaa lisää, tutustu Bitcoinkeskuksen DeFi-oppaisiin.

Kesän 2020 DeFi-buumi sai aikaan yhden merkittävän muutoksen: Ethereumin transaktiomaksut nousivat todella korkealle tasolle. Tämä johtui DeFi-sovellusten aiheuttamasta liikenteestä. Tavalliset kryptovaluuttasiirrot nousivat kymmeniin dollareihin ja transaktiot hajautetuissa pörsseissä pahimmillaan jopa 100-200 dollariin per transaktio.

DeFi-kupla puhkesi syksyllä 2020, mutta sektori nousi uudelleen henkiin vuoden 2021 alussa. Tuolloin tapahtui myös merkittävä muutos Ethereumin asemassa. Kilpailevat platformit alkoivat syödä sen markkinaosuutta, ja moni suosittu DeFi-appi lanseerattiin mm. Binance Smart Chainille. Ethereumin markkinaosuus putosi DeFi-sektorissa noin 97 prosentista 60 prosenttiin vuoden 2021 aikana.

defi-tvl

Yllä oleva kuva on defillama.com-sivustolta. Se näyttää DeFi-sektorin tilanteen helmikuussa 2022. TVL tulee sanoista Total Value Locked. Se kertoo, miten paljon likviditeettiä eri sovelluksiin on tallennettuna dollareissa mitattuna. Ethereum dominoi markkinaa yhä selvästi, mutta sille on nykyisin ainakin puoli tusinaa varteenotettavaa vaihtoehtoa. 

NFT on kolmas merkittävä buumi Ethereum-alustalla edeltävän viiden vuoden aikana. NFT eli Non-Fungible Token viittaa teknologiaan, joka mahdollistaa uniikin eli yksilölllisen tokenin luomisen. Hyvä esimerkki tästä on digitaalinen taide, mikä voi olla kuva tai video. Jokainen taideteos on uniikki NFT, minkä voi tallettaa kryptovaluuttalompakkoon tavallisten kryptovaluuttojen tavoin.

NFT-buumin ensimmäinen osa nähtiin keväällä 2021 parin kuukauden ajan, mutta sektori räjähti uusiin mittasuhteisiin vuoden 2021 lopulla. Sijoittajat ovat maksaneet miljoonia dollareita mm. Cryptopunks sekä Bored Apes Yacht Club (kuvassa) NFT:stä. Voit tarkastella suosituimpia kokoelmia cryptoslam.io-sivustolta.

byac

NFT-buumi on nostanut myös kilpailevien platformien suosiota. Niiden myyntivalttina ovat matalat transaktiokustannukset Ethereumiin verrattuna. Markkinoita dominoi silti Ethereum-alustalla oleva OpenSea-kauppapaikka. Ethereumin markkinaosuus on NFT-sektorista pitkälti yli 90 prosenttia.

ICO-buumi toi Ethereum-alustalle paljon huomiota, mutta se oli lähinnä rahan keräystä ja spekulointina. DeFi:n läpimurto toi Ethereumille hyödyllisiä sovelluksia, joita miljoonat henkilöt käyttävät joka päivä. NFT toi mukanaan ICO:n tavoin paljon spekulatiivista rahaa, mutta teknologia liittyy myös oleellisesti pelimaailmaan sekä metaversumiin.

Ethereum on tällä hetkellä valtavan suosittu. Sen suurin hidaste on vanhentunut teknologia, joka täytyy päivittää vastaamaan kysyntää.

Ethereumin kurssikehitys

Otetaan seuraavaksi yhteenveto Ethereumin historiallisesta kurssikehityksestä. Sen natiivitoken ETH on ollut treidattavissa heinäkuusta 2015 lähtien, jolloin Ethereum MainNet lanseerattiin. Ethereumin kurssi oli tuolloin 0,75 dollaria.

Ethereum nousi vuonna 2016 Bitcoinin vanavedessä jo lähes kymmeneen dollariin. Keväällä 2017 alkanut ICO-buumi suorastaan räjäytti Etherin kurssin. Se rikkoi 400 dollarin rajan kesällä 2017. ICO- ja altcoin-ralli jatkui aina tammikuuhun 2018 saakka, jolloin Ether saavutti noin 1400 dollarin kurssin.

ether kurssi

Tästä alkoi pitkä laskukausi. Ethereumin kurssi putosi vuoden 2018 aikana yli 95 prosenttia. Kurssi ei ylittänyt edes kesän 2017 huippua ennen elokuuta 2020.

Vuosi 2021 oli huikea Ethereumin kannalta. Se hyötyi valtavasti edellä kuvatuista DeFi- ja NFT-buumeista. Ethereumin kurssi nousi parhaimmillaan hieman yli 4800 dollariin marraskuussa 2021. Myös monet sen kilpailijat raketoivat vuoden 2021 aikana.

Ethereum on laskenut vuoden 2022 aikana muun markkinan mukana. Kurssi putosi pahimmillaan noin 900 dollariin kesäkuussa 2020. Tämän jälkeen ETH on toipunut hyvin, sillä kurssi on jo lähes 100 prosenttia korkeammalla.

Ethereum on älysopimusalusta

Ethereum on alusta älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Sitä voisi kuvata myös sanalla käyttöjärjestelmä, eli voit verrata Ethereumia Androidiin, iOS:aan tai Windowsiin. Käyttöjärjestelmän tehtävänä on tarjota puitteet sovelluskehittäjille rakentaa sovelluksia. Näitä kutsutaan lohkoketjujen maailmassa nimellä dapp – distribured app.

Vaikka Ethereum oli ensimmäinen tunnettu älysopimusalusta, tilanne on nykyisin aivan toinen. Markkinoilla on pari kymmentä merkittävää projektia samassa sektorissa. Uusia syntyy jatkuvasti. Kaikki älysopimusalustat tarjoavat periaatteessa yhtä ja samaa, mutta eroja syntyy käytetystä teknologiasta, taustatiimistä sekä käytetystä ohjelmointikielestä.

Ethereum pärjää täysin samoilla periaatteilla kuin sen kilpailijatkin. Sen on houkuteltava mahdollisimman paljon sovelluskehittäjiä alustalleen. Tämä joukko rakentaa sitten appeja, joita loppukäyttäjät ryntäävät käyttämään. Mitä enemmän sovelluskehittäjiä, sitä todennäköisemmin syntyy myös ns. killer app, tai useita. Lisäksi myös itse Ethereum-alustaa täytyy koodata ja kehittää.

Tällaiselle platformille voidaan koodata periaatteessa mitä tahansa. On lähinnä kyse siitä, millaiset sovellukset sopivat parhaiten lohkoketjujen maailmaan. Edellä kuvatut DeFi-sovellukset ovat varmasti paras esimerkki. Sen lisäksi Ethereum-alustalle rakennetu peli voi hyödyntää NFT-teknologiaa ja tuoda perinteisiin peleihin verrattuna aivan uudenlaisia mahdollisuuksia (play-to-earn). 

Kaiken keskiössä ovat älysopimukset (smart contracts). Nämä ovat lohkoketjuun tallennettavia ohjelmanpätkiä, joille voidaan määrittää erilaista toiminnaollisuutta. Alla olevalla videolla on selitetty älysopimuksen toimintaa.

Älysopimuksen pointtina on se, että kyseessä on hajautettu ohjelma, jota ei voida lahjoa tai muokata jälkeenpäin. Kyseinen koodinpätkä toteuttaa sille annetut käskyt sataprosenttisella varmuudella. Kukaan ei voi myöskään poistaa tai tuhota yksittäistä älysopimusta, sillä se on tallennettu hajautetusti tuhansilla Ethereum-verkon solmuilla (palvelimilla) ympäri maailmaa.

Ethereumin lisäksi muutkin älysopimusalustat toimivat vastaavalla periaatteella. Ethereumin etuna on sen verkostovaikutus. Valtaosa maailman sovelluskehittäjistä rakentaa appeja juuri Ethereum-alustalle. 

On tärkeää ymmärtää, että Ethereum ei kilpaile Bitcoinin kanssa. Ethereum on tehty ratkaisemaan aivan erilaisia ongelmia. Jos haluat vertailla Ethereumia johonkin, vertaa sitä muihin älysopimusalustoihin. Käydään seuraavaksi läpi tätä kilpailuasetelmaa.

Ethereum ja kilpailijat

Ethereumia kutsutaan 2. sukupolven protokollaksi. Bitcoin oli tietysti ensimmäinen sukupolvi, ja Ethereum on omassa kategoriassaan hieman samassa asemassa. Kaikki Bitcoinin (teoreettiset) kilpailijat ovat nopeampia ja skaalautuvampia – samaa voidaan sanoa myös Ethereumin kohdalla. Tästä huolimatta, Bitcoinin ja Ethereumin asema on omissa kategoriassaan kiistaton. Miksi?

Molempien etuna on valtava verkostovaikutus (network effect), eli ensimmäisen projektin etulyöntiasema. Bitcoin ja Ethereum ovat saaneet valtavat määrän kehittäjiä ja sijoittajia taakseen vuosien mittaan. Ajan kuluessa ero kilpailijoihin kasvaa entisestään.

Vaikka markkinoille on tullut muita vaihtoehtoja, Ethereumin etumatka on edelleen mittava. Suurin osa kehitystyöstä tehdään jatkuvasti Ethereum-alustalla. Kilpailevia projekteja kutsutaan 3. sukupolven ratkaisuiksi. Tämä tarkoittaa platformeja, jotka skaalautuvat tuhansiin transaktioihin per sekunti.

Alla oleva kuva: Solana on yksi Ethereumin suurimmista kilpailijoista.

solana.com

Ethereumin ja 3. sukupolven platformien suurin ero tulee käytetystä konsensusalgoritmista. Ethereumin Proof-of-Work vaatii edelleen fyysisiä louhintalaitteita, mutta uudet älysopimusalustat on rakennettu Proof-of-Stake -konsensuksen päälle.

PoS-mallissa on louhijoiden sijasta validaattoreita. Ylläpitäjäksi päästään ”steikkaamalla” kyseistä valuuttaa, eli käytännössä lukitsemalla kolikot lohkoketjun ylläpitotyöhön. PoS-mallin haittapuolena on desentralisaation menettäminen. Validaattoreita on usein vain kymmeniä tai pari sataa verrattuna Ethereumin tuhansiin solmuihin.

Proof of Workin iso haittapuoli on sen vaatimaton transaktiokapasiteetti. Ethereum-verkko käsittelee vain noin 15 transaktiota per sekunti, kun kilpailevien vaihtoehtojen kapasiteetti on jopa tuhansia transaktioita per sekunti. Tämä tilanne muuttuu lähitulevaisuudessa. Siitä lisää seuraavassa kappaleessa.

Eroja tulee myös ohjelmointikielistä. Kaikki Ethereum-sovellukset on kirjoitettava Solidity-kielellä, joka kehitettiin vain tätä tarkoitusta varten. Osa platformeista tukee jo olemassa olevia ohjelmointikieliä tai parhaimmillaan useita.

Jos unohdetaan tekniset erot, niin kyse on käytännössä ohjelmoijien haalimisesta. Mieti, mikä ero on esimerkiksi Android ja iOS-käyttöjärjestelmillä. Loppujen lopuksi kyse on siitä, mille alustalle on rakennettu suositummat applikaatiot. 

Jokainen platform pyrkii houkuttelemaan parhaat ohjelmoijat ja tarjoamaan heille tukea sovelluskehitystyössä. Sen lisäksi varsinaista järjestelmää on kehittämässä valtava joukko koodaajia. Ethereumin lukema on tällä hetkellä neljä kertaa suurempi, kuin seuraavan projektin. Joka on muuten Bitcoin.

Ethereum 2.0 ja The Merge -päivitys

Ethereum on siirtymässä artikkelin kirjoitushetkellä uuteen versioon. Tästä on käytetty yleisesti nimitystä Ethereum 2.0. Kyseessä on itse asiassa kehitystyö, joka alkoi jo vuonna 2015. Sen päätepiste siintää 2023–2024 tienoilla.

Ethereum 2.0 on käytännössä sarja erilaisia päivityksiä. Näistä merkittävin on The Merge, joka tapahtuu tämän hetken tiedoilla syyskuussa 2022. The Merge siirtää Ethereumin Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. Toisin sanoen, Ethereumin louhinta loppuu.

Kyseessä on kiistatta yksi koko kryptoskenen historian tärkeimmistä tapahtumista. Löydät aiheesta kattavan artikkelin Bitcoinkeskuksesta sekä Youtube-kanavalta! Alla on myös heinäkuun lopulla (2022) julkaistu tilannepäivitys The Mergen kehityksestä.

Sijoittajan on tärkeää ymmärtää, että louhinnasta luopuminen ja Proof of Stake -konsensukseen siirtyminen ei ole vielä avain skaalautuvuuteen. Ethereumin transaktiokapasiteetti tai lohkoaika eivät muutu The Mergen yhteydessä.

Ethereum skaalautuu lopullisesti kilpailijoidensa tasolla vasta sharding-teknologian myötä 2023-2024 aikana. Sitä ennen kuormaa puretaan Layer 2 -ratkaisuilla, joista suosituimpia ovat Optimism ja Arbitrum. Ethereumin sivuketjuksi (sidechain) rakennettu Polygon Pos Chain auttaa myös asiaan.

Päivitämme tätä artikkelia laajemmin syksyllä 2022, kun The Merge -päivitys on suoritettu onnistuneesti. Pysyt kärryillä aiheesta seuraamalla Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksia. Raportoimme The Mergen tilanteesta lähes viikottain.

Ethereum sijoituskohteena

Ethereum kilpailee siis aiemmin mainitussa älysopimusalustojen kategoriassa. Tämä on ensimmäinen asia, mikä sijoittajan on syytä ymmärtää. Vaikka Ethereum ja Bitcoin asetetaan usein vastakkain sosiaalisessa mediassa, ne on kehitetty ratkaisemaan aivan erilaisia ongelmia.

Kun katsotaan Ethereumin todellista kilpailukenttää, nähdään suuria muutoksia vuoden 2021 aikana. Markkinoille on noussut 10-20 vakavasti otettavaa kilpailijaa, jotka ovat haukanneet jo merkittävän osuuden mm. DeFi-markkinasta. Tämän on mahdollistanut Ethereumin heikko suorituskyky. Nopeat ja halvat transaktiot ovat houkutelleet paljon käyttäjiä vaihtoehtoisille alustoille.

Kysymys kuuluu, että miten Ethereumin ”2.0-versio” muuttaa asetelmaa? Onko esim. Solanalla tai Avalanchella todellista suosiota enää siinä vaiheessa kun ne menettävät parhaan kilpailuetunsa eli transaktiokapasiteetin?

Ethereumin tilanne näyttää tässä valossa erinomaiselta. Se dominoi edelleen DeFi- sekä NFT-sektoria myös vanhentuneella teknologialla. Kun Layer 2 -ratkaisut yleistyvät ja uusi teknologia saadaan ulos, tilanne muuttuu entistä paremmaksi.

Todennäköisesti älysopimusalustojen sektorissa nähdään erikoistumista. Osa projekteista voi keskittyä esimerkiksi peleihin tai NFT-sektoriin. Tällä hetkellä älysopimusalustat pyrkivät tarjoamaan vähän kaikkea.

Aiemmin mainittu EIP-1559 päivitys sekä pian tapahtuva siirtyminen Proof of Stake -konsensukseen ovat hyviä juttuja Ethereum-sijoittajan kannalta. On vaikea nähdä steikkauksen suosion laskevan kun The Merge vihdoin tapahtuu vuonna 2021 – päin vastoin. Kaikki nämä ETH-tokenit ovat lukittu pois markkinoilta.

Alla oleva kuva on ethereum.org-sivustolta, mistä voit lukea lisää Ethereumin steikkauksesta.

ethereum staking

Kun tähän lisätään EIP-1559:n tuoma tokenien poltto, niin Ether näyttää entistä houkuttelevammalta.

Kannattaa myös muistaa perinteinen sijoitusmaailma. Esimerkiksi Kanadassa hyväksyttiin huhtikuussa 2021 peräti kolme Ethereum ETF:ää. Ethereum saa myös instituutioiden sijoituksia Grayscalen rahastojen kautta. Kyseessä on Bitcoinin ohella ainoa kryptovaluutta, joka saa todella merkittävää huomiota institutionaalisten sijoittajien keskuudessa.

Ethereumin suurimmat riskit liittyvät aiemmin mainittuihin päivityksiin. Ethereum-kehittäjien on saatava The Merge ulos  ja transaktiokapasiteettia on parannettava Layer 2 -ratkaisuilla ennen shardingin käyttöönottoa. Vuosien 2022 ja 2023 päivitykset parantavat Ethereumia merkittävästi, jos ne saadaan ulos suunnitelmien mukaan. 

Ethereum ostaminen ja säilyttäminen

 

 

Ethereum löytyy kotimaisen Coinmotionin valikoimista, joka on luotettava, helppo ja turvallinen palvelu suomaisille sijoittajille. Pankkisiirrot ja korttitalletukset onnistuvat helposti ja nopeasti. 

Osta Etheriä Coinmotionista

Myös toinen kotimainen kauppapaikka Northcrypto on etenkin aloittelijalle sopiva. Jos olet jo hieman kokeneempi sijoittaja, suosittelemme markkinajohtaja Binancea. Löydät sieltä markkinoiden parhaan volyymin ja parhaan kurssin sekä eniten vaihtopareja. 

Voit säilyttää Etheriä turvallisesti esimerkiksi Exodus desktop- tai mobiililompakossa. Käytännössä jokainen altcoineja tukeva desktop- tai mobiililompakko (esim. TrustWallet) tukee nykyisin Etheriä. Ultimaattisen suojan saat Ledger Nano S, Ledger Nano X ja Trezor Model T hardware-lompakoilla.

Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta ethereum.org. Twitter-handle on @ethereum, ja Reddit-sivun löydät osoitteesta /r/ethereum


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.