Kryptovaluutat
16
syys
krypto uutiset ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

The Merge -päivityksen vaikutukset Ethereumiin

Kryptovaluuttojen maailmassa nähtiin torstaina 15.9.2022 yksi historian tärkeimmistä tapahtumista, kun Ethereum suoritti The Merge -päivityksen. Kauan odotettu tapahtuma sujui ilman minkäänlaista draamaa, mikä sai etenkin Ethereum-yhteisön huokaisemaan helpotuksesta. Tässä artikkelissa käydään läpi The Merge -päivityksen tapahtumia ja sen vaikutuksia Ethereumiin ja Bitcoiniin.

Artikkelin sisältö löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

The Merge oli pitkän valmistelun tulos

Käydään ensin läpi muutama yleisen tason pointti The Merge -päivityksestä. Kyseessä oli kiistatta merkittävin operaatio koko Ethereumin historiassa. Sen suuruusluokka on vähintään samalla viivalla Bitcoin halvingien kanssa. Näin isoja operaatiota ei tapahdu kryptovaluuttojen maailmassa edes joka vuosi.

Ethereumin arkkitehtuuri voidaan jakaa kahteen tasoon: konsensus- ja prosessointitaso. The Merge oli päivitys konsensustasoon. Sen myötä Ethereum siirtyi Proof of Work -konsensukseta Proof of Stake -konsensukseen. The Mergen näkyvin vaikutus oli Ethereumin louhinnan loppuminen.

Idea Ethereumin skaalautumisesta ja siirtymisestä Proof of Stake -konsensukseen on ollut esillä Ethereumin perustamisesta lähtien. Tätä päivitystä on siis valmisteltu enemmän tai vähemmän jo seitsemän vuotta. Alkuperäinen aikataulu on siirtynyt useita kertoja ja jopa useita vuosia.

The Merge ei muuttanut prosessointitason toimintaa. Transaktiomaksut sekä lohkoaika pysyvät siis ennallaan. Siirtyminen Proof of Stake -konsensukseen luo perustan tuleville päivityksille, joiden avulla Ethereum skaalautuu tulevina vuosina jopa 100.000 transaktioon per sekunti.

Voit lukea lisää The Mergen taustoista sekä Ethereumin päivitysprosessista tästä artikkelista.

The Merge tapahtui torstaina 15. syyskuuta

The Merge oli varmasti kryptoskenen historian seuratuin tapahtuma. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa odottivat H-hetkeä ja seurasivat viimeisten lohkojen louhintaa torstaina 15.9. aamulla Suomen aikaa.

Bitcoinkeskuksen toimistolla oltiin myös hereillä. Seurasimme countdownia suositun ultrasound.money -sivuston kautta ja tallensimme Ethereumin historian tärkeimmän hetken myös videolle. Voit tsekata Proof of Work -Ethereumin viimeiset sekunnit alla olevasta twiitistä.

Moni countdown-sivusto kaatui viime hetkillä, mutta onneksi tätä ongelmaa ei ollut Bitcoinkeskuksen toimistolla ja saimme taltioitua historiallisen hetken! The Merge -päivitys suoritettiin noin klo 9:40 Suomen aikaa. Mitä tämän jälkeen tapahtui?

Ihme kyllä ei oikeastaan yhtään mitään. Historian suurin päivitys ajettiin läpi ilman pienintäkään ongelmaa. Kaikki Ethereum-sovellukset jatkoivat toimintaansa, ja uusi Proof of Stake -konsensus alkoi synnyttää lohkoja heti ensimmäisestä sekunnista lähtien.

Myös Yle kirjoitti aiheesta artikkelin, jossa The Mergeä verrattiin suihkukoneen moottorin vaihtamiseksi kesken ilmalennon. Tämä analogia voi olla hieman liioiteltua, mutta kyseessä oli joka tapauksessa valtavien odotusten ja vuosien työn kulminoituminen yhteen hetkeen.

Lopputulos oli paras mahdollinen Ethereum-yhteisön sekä koko skenen kannalta. Pelissä oli Ethereumin lisäksi myös tuhansien eri sovellusten kohtalo, jotka sen päälle on rakennettu. Siihen päälle potentiaaliset tappiot suorista ja epäsuorista (futuurit) sijoituksista. Kyse oli sadoista miljardeista dollareista.

PoW vs. PoS keskustelu somessa

Sosiaalisessa mediassa on herännyt valtava keskustelu The Mergen jälkeen. Sen fokuksena tuntuu olevan PoW louhintapoolit vs. PoS louhintapoolit. Ethereum- ja Bitcoin-maksimalistien välinen sanasota on kiihtynyt päivityksen jälkeen huippuunsa.

Ethereum saa kritiikkiä siitä, että sen Proof of Stake -lohkoketjun validaattoreista noin 68 prosenttia on vain neljän poolin hallussa. Artikkelin kirjoitushetkellä lukemat ovat Lido 30,1 %, Coinbase 13,8 %, Kraken 8,4 % ja Binance 6,3 %.

Todellisuudessa tilanne ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Alla olevassa twiitissä näkyy hyvin purettuna suurimman poolin eli Lidon sisältö. Se koostuu todellisuudessa kymmenistä validaattoreista, joita Lido-protokolla ei voi kontrolloida.

Keskitetyt pörssit kuten Coinbase ja Kraken voivat teoriassa olla ongelma, jos Yhdysvaltain hallinto vaatisi niitä esimerkiksi sensuroimaan tiettyjä osoitteita. Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong on jo aiemmin todennut, että tässä tapauksessa Coinbase ennemmin lopettaisi koko steikkauspalvelun.

Pörssit mahdollistavat piensijoittajien osallistumisen steikkaukseen ilman protokollan minimirajoituksia. Myös moni lompakko-ohjelmisto tarjoaa nykyisin steikkausmahdollisuutta. Tämä ei koske vain Ethereumia vaan muitakin suosittuja Proof of Stake -platformeja, kuten esim. Cardano.

Bitcoin-leiri on myös kritisoinut sitä, että louhintapooleista on mahdollista erota milloin tahansa, mutta Ethereumin steikkaajien varat on lukittu vielä puoli vuotta. Tämä pitää osittain paikkaansa.

Riippuu steikkauspalvelusta, miten Etherin lukitus toimii. Esimerkiksi liquid staking -palvelu kuten Lido antaa steikatuista ETH-tokeneista stETH-tokeneita tilalle, joita on mahdollista treidata normaalisti.

On myös syytä muistaa, että tämä Etherien lukitus on ollut tiedossa jo Beacon Chainin lanseerauksesta lähtien pari vuotta sitten. Se on ominaisuus, joka päivitetään seuraavaksi. Tämän jälkeen steikkaus on helppo lopettaa. Jokaisella PoS-valuutalla on omat rajoituksensa lukituksen osalta ja osalla (esim. Cardano) sitä ei ole lainkaan.

Etherin inflaatio vs. deflaatio

Yksi The Mergen suurimmista vaikutuksista on Ethereumin muuttuminen deflatoriseksi valuutaksi. Onko näin tapahtunut todellisuudessa? Voit seurata tilannetta reaaliajassa edellä mainitun ultrasound.money -sivuston kautta.

Alla oleva kuva on otettu 16.9. noin klo 16:15 Suomen aikaa eli The Mergeä seuraavana päivänä.

ether varanto

The Mergen ajankohta näkyy kuvassa pystyviivalla. Ethereumin inflaatio pysähtyi The Mergeen ja kääntyi sen jälkeen laskuun eli deflaation puolelle. Tilanne on kuitenkin muuttunut ajan myötä, ja Ethereumin varanto on alkanut jälleen kasvaa. Mistä tämä johtuu?

Etheristä tulee The Mergen jälkeen deflatorinen valuutta ”normaalioloissa”. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketjun aktiviteetti on oltava riittävän suurta suhteessa steikatun Etherin määrään.

Uudet ETH-tokenit (eli inflaatio) jaetaan PoS-järjestelmässä steikkauspalkkioiden kautta. Deflatorinen paine tulee puolestaan EIP-1559 -päivityksestä, joka aktivoitiin jo vuosi sitten. Se polttaa jokaisen Ethereum-lohkoketjun transaktion ns. base feen eli perusmaksun.

Jos yhden lohkon sisältämät perusmaksut ovat korkeampi lukema kuin samassa ajassa maksetut steikkauspalkkiot, kierrossa olevan Etherin määrä pienenee. Jos lohkoketjun aktiviteetti on matalaa, poltetaan vähemmän Etheriä kuin steikkauspalkkioina syntyy.

Tästä on kyse The Mergen jälkeisessä inflaatiossa. Tämä Twitter-ketju selventää asian havainnollistavalla grafiikalla. Ethereumin aktiviteetti on nyt poikkeuksellisen alhaista johtuen käynnissä olevasta karhumarkkinasta. Kunhan transaktioiden määrä nousee normaalille tasolle, Etheristä tulee deflatorinen.

Ethereumin roadmap

Vaikka The Merge oli massiivinen päivitys ja kiistatta tärkein Ethereumin historiassa, se ei suinkaan ole Ethereumin päätepiste. Kaukana siitä. Vitalik Buterinin mukaan Ethereum oli ennen The Mergeä noin 40-prosenttisen valmis. Edessä on siis monia päivityksiä.

Buterinin mukaan Ethereum on The Mergen jälkeen noin 55-prosenttisesti kasassa. Seuraavaksi edessä ovat vaiheet, joita kutsutaan nimillä The Surge, The Verge, The Purge ja The Splurge. Voit lukea lisää näiden sisällöstä tästä artikkelista, josta löytyy myös hyvä kaaviokuva.

Lyhyesti sanottuna Ethereumin roadmapin sisältö on seuraava:

  • The Merge: siirtyminen Proof of Stake -konsensukseen
  • The Surge: massiivinen skaalauspäivitys (sharding ja rollups)
  • The Verge: Verkle trees ja stateless clients tuovat parannuksia validointiin
  • The Purge: Vanhan transaktiodatan poisto, mikä pienentää noden laitteistovaatimuksia
  • The Splurge: Sekalaisia päivityksiä

Yllä oleva kokonaisuus on nimeltään Ethereum endgame. Jos haluat pureutua siihen ajan kanssa, tsekkaa alla oleva Vitalik Buterinin haastattelu Bankless-kanavalta.

Tämä artikkeli on kirjoitettu 16.9. eli päivä The Merge -päivityksen jälkeen. Seuraavaksi odotetaan pölyn laskeutumista ja varmistetaan Ethereum-lohkoketjun toiminta. Kun kaikki on kunnossa, siirrytään odottamaan The Surge -päivitystä eli Ethereumin skaalautumista.

Ethereum-louhijoiden kohtalo

Kuten artikkelin alussa kerrottiin, The Mergen näkyvin vaikutus on Ethereumin louhinnan loppuminen. Tämä ei ole mikään pieni juttu, sillä kymmenet (sadat) tuhannet louhintafarmit joutuivat työttömiksi kuin napin painalluksesta. Tosin, aikaa on ollut varautua, sillä The Mergen tulo on ollut tiedossa jo vuosien ajan.

Mitä Ethereumin louhijat tekevät seuraavaksi? Vaikuttaa siltä, että louhijoilla on valittavanaan kolme vaihtoehtoa:

  1. Aloittaa louhimaan jotain muuta kryptovaluuttaa
  2. Myydä louhintalaitteet
  3. Tukea Ethereum PoW -projektia

Ensimmäinen vaihtoehto on ollut monien louhijoiden valinta The Mergen jälkeen. Tämä voidaan todeta hyvin esimerkiksi Ethereum Classicin hashratesta eli louhintatehosta.

Twiitissä oleva viesti on kuitenkin hyvä muistutus siitä, että tämä vaihtoehto ei ole erityisen kestävä. Vaihtoehtoiset kryptovaluutat ovat markkina-arvoltaan Ethereumiin verrattuna marginaalisia. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden louhintapalkkiot ovat myös vain murto-osa Ethereumista.

Jos suuri määrä louhijoita siirtyy uuden kryptovaluutan pariin, samaa pientä kakkua on silloin jakamassa valtavasti suurempi joukko. Samalla myös louhinnan vaikeustaso muuttuu merkittävästi, mikä tekee louhintatyöstä kannattamatonta suurimmalle osalle.

Ethereumin louhintaa on suoritettu ASIC-laitteiden lisäksi todella paljon myös GPU-rigeillä. Tämä tarkoittaa näytönohjaimista rakennettua laitetta, jossa yhteen emolevyyn on yhdistetty puoli tusinaa, tai jopa yli kymmenen, näytönohjainta.

ethereum louhinta

Ethereumin louhinta on ollut viime vuodet todella kannattavaa. Tämä on nostanut näytönohjaimien hinnat pilviin ja aiheuttanut ongelmia toimitusketjuihin. Louhintakiimasta on koitunut siten riesaa myös tavallisille tietokoneharrastajille. Moni kiittääkin varmasti The Mergeä siitä, että jatkossa näytönohjainten hinnat putoavat.

Kolmas vaihtoehto on tukea Ethereum PoW -projektia. Sen ideana on jatkaa Proof of Work -pohjaista Ethereumia eli säilyttää Ethereumin lohkoketju sellaisenaan kuin se oli ennen The Merge -päivitystä.

On vaikea uskoa, että Ethereum PoW saavuttaisi merkittävää suosiota. Ethereumista on jo olemassa PoW -versio, Ethereum Classic, eikä sekään ole ollut erityisen suosittu kaikkien näiden vuosien jälkeen.

The Mergen vaikutukset tulevina vuosina

Käydään lopuksi läpi The Mergen vaikutuksia isossa kuvassa. Voiko Ethereumin päivitys vaikuttaa myös Bitcoinin kurssiin? Se on mahdollista. Joidenkin mielestä Ethereumin siirtyminen PoS-konsensukseen lisää painetta entisestään Bitcoinin sähkönkulutusta kohtaan.

Hyvä esimerkki tästä on ympäristöjärjestö Greenpeacen uudistettu mainoskampanja, joka hyökkää Proof of Workia vastaan.

Tällä hetkellä sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa valmistellaan uutta kryptovaluuttoihin liittyvää regulaatiota. Toistaiseksi Bitcoinin sähkönkulutus nähdään Atlantin molemmilla puolin varsin negatiivisessa sävyssä. Bitcoin on jatkossa yhä selkeämpi kohde PoW-kritiikille.

Osa Ethereum-kriitikoista uskoo Proof of Stake -siirron tekevän valuutasta entistä helpomman uhrin SEC:lle, joka haluaa luokitella suurimman osan kryptovaluutoista arvopapereiksi. Yhdysvaltain regulaation parissa työskentelevä Jake Chervinsky tyrmää ajatuksen täysin.

On mahdoton tietää mitä SEC-pomo Gensler lopulta ajattelee, mutta ei kannata ainakaan vetää liian hätäisiä johtopäätöksiä.

Entä sitten ison rahan sijoittajat? Onko Ethereum nyt ”salonkikelpoinen” assetti maailman rikkaimmille henkilöille? Moni Ethereum-sijoittaja odottaa The Mergen tuovan valuutalle lisää institutionaalisia sijoittajia. Tähän on kaksi hyvää syytä:

  • Steikkaustuotto
  • ESG

Makroanalyytikko Raoul Palin mielestä Ethereumin steikkaustuotosta saattaa tulla Yhdysvaltain valtion velkakirjojen korkoa vastaava standardi, johon muita tuottoja verrataan. Tämä on hyvin mahdollista. Reilun neljän prosentin vuosituoton saaminen nykyisessä korkoympäristössä kiinnostaa varmasti monia instituutioita.

Todennäköisesti Ethereumin steikkaus alkaa lisääntyä enemmän vuoden 2023 aikana kun lukituksen poistava päivitys saadaan suoritettua. Osa instituutioista varmasti hyppää mukaan jo aiemmin. Moni on varmasti halunnut myös odottaa The Mergen valmistumista ennen sijoituspäätöstä.

ESG liittyy puolestaan louhintaan ja sähkönkulutukseen. Vaikka louhintakritiikki olisikin suurelta osin virheellistä, sen haitat ohjaavat instituutioiden päätöksiä. Ethereumin energiankulutus putosi The Mergen jälkeen 99,99 prosenttia, mikä teki siitä ESG-yhteensopivan sijoituskohteen instituutioille.

Todennäköisesti emme näe mitään valtavaa sijoittajien vyöryä Ethereumin pariin ennen kuin markkinan yleinen ilmapiiri alkaa parantua. The Mergen suurimmat muutokset tullaan näkemään tulevien vuosien aikana. Ei siis puhuta viikoista eikä edes kuukausista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.