Perustiedot
02
kesä
gpu louhija

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereum louhinta

Kiinnostaako Ethereum louhinta? Haluatko laittaa pystyyn oman louhintarigin ja alkaa tienaamaan rahaa? Jos vastasit kyllä, olet tullut oikeaan paikkaan. Tämä artikkeli kertoo, mitä tarvitset Ethereum-louhinnan aloittamiseksi.

Yleistietoa Ethereumin louhinnasta

Käydään ensin läpi Ethereumin louhinnan perusperiaatteet. Miksi Ethereumia on ylipäätään louhittava, ja mitä louhintatyö käytännössä tarkoittaa?

Ethereumia louhitaan samasta syystä kuin Bitcoinia. Nämä kaksi ovat markkinoiden tunnetuimmat kryptovaluutat ja samalla myös suurimmat louhintaa vaativat kolikot. Louhintatyötä tehdään, koska Ethereum ja Bitcoin pohjautuvat Proof of Work -konsensusalgoritmiin.

Proof of Work määrittää sen, miten lohkoketjun data rakennetaan. Sen kilpaileva vaihtoehto on Proof of Stake. PoS-mallissa on louhijoiden sijaan validaattoreita, jotka vahvistavat lohkot. Validaattoriksi pääsee steikkaamalla kyseistä valuuttaa.

Proof of Work -ratkaisussa tarvitaan fyysisiä louhintalaitteita. Näitä käydään läpi tarkemmin seuraavissa kappaleissa. Louhijat kilpailevat keskenään uusien lohkojen muodostamisesta ja saavat työstään lohkopalkkioita.

Ethereum käyttää ethash-nimistä louhinta-algoritmia. Bitcoinin vastaava on nimeltään SHA-256. Louhinta-algoritmi määrittää sen, millaiset laitteet sopivat ko. kryptovaluutan louhintaan parhaiten.

Ethereumin lohkoketjussa muodostetaan uusia lohkoja noin 13 sekunnin välein. Jokaisen lohkon yhteydessä jaetaan 2 ETH lohkopalkkioina. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdessä päivässä markkinoille tulee hieman yli 13.000 ETH lohkopalkkioina.

Ethereumista on tärkeää ymmärtää se, että louhinta tulee päättymään syksyllä 2022 julkaistavan The Merge -päivityksen yhteydessä. Ethereum siirtyy sen jälkeen Proof of Stake -konsensuksen käyttöön. Ethereumin louhijoiden on tämän jälkeen siirryttävä muiden kryptojen louhintaan.

Ethereum louhinta kone ja tilat

Käydään seuraavaksi läpi, miten Ethereum louhinta kone toimii. Millaisilla laitteilla Ethereumin louhintaa oikein suoritetaan? Tässä kohtaa löytyy myös eroja Ethereumin sekä Bitcoinin louhinnan välillä.

Bitcoinia voi tällä hetkellä louhia kannattavasti vain ns. ASIC-laitteilla. Nämä ovat erikoisvalmisteisia, vain louhintaan suunniteltuja, tietokoneita. Niiden hinnat liikkuvat parin tuhannen ja parin kymmenen tuhannen dollarin välillä.

Ethereumille löytyy myös ASIC-louhijoita. Ne eivät eroa juuri ulkonäöllisesti Bitcoin-louhijoista. Alla olevassa kuvassa on Bitmain E9 Ethash Miner.

bitmain e9

Voit hankkia kyseisen laitteen kotimaisen Cryptolouhimon verkkokaupasta. Löydät sieltä myös muita Ethereum-louhijoita.

Laitteiden hankintaan kuuluu myös tilojen suunnittelu. Kaikki louhijat ovat varsin äänekkäitä ja tuottavat paljon lämpöä. Ei ole järkevää suunnitella louhintafarmia esimerkiksi makuuhuoneen nurkkaan. Paras paikka tavalliselle henkilölle on autotalli tai muu ulkorakennus. Voit tarvittaessa myös vuokrata tiloja, esimerkiksi hallin teollisuusalueelta.

Jos haluat aivan välttämättä louhia Ethereumia myös kerrostaloasunnossa, tsekkaa tämä Cryptolouhimon verkkokaupasta löytyvä ”kotilouhija”. Kyseessä on varsin hiljainen pömpeli, jonka voi hankkia alle 2000 eurolla. Sen päivätuotto jää kuitenkin vaatimattomaksi

Ethereumia voidaan louhia ASIC-laitteiden lisäksi myös GPU:lla eli näytönohjaimilla. Kovimmat harrastajat rakentavat näytönohjaimista ns. rigejä. Alla olevalla videolla näytetään GPU-rigin rakentaminen. Vastaavia ohjeita löytyy Youtubesta todella paljon.

GPU-rigissä yhteen emolevyyn voidaan yhdistää esimerkiksi puoli tusinaa näytönohjainta. Tällaisia kokonaisuuksia on helppo kustomoida oman maun mukaan. Avoimet kehikot ovat myös ASIC-laitteita hiljaisempia, koska ne eivät vaadi niin tehokasta ilmanvaihtoa.

Se on myös syytä muistaa, että GPU-rigit vaativat ”plug & play -louhijaa” enemmän säätämistä ja teknistä asiantuntemusta. Jos sinulla ei ole kokemusta tietokoneiden kokoamisesta, kannattaa ostaa ASIC Ethereum louhinta kone ja jättää rigien kanssa säätö niistä kiinnostuneille.

Ethereum louhinta kannattavuus ja ohjelma

Otetaan seuraavaksi käsittelyyn Ethereum louhinta kannattavuus. Tämä onkin yksi tärkeimmistä aiheista. Ethereumia, eikä mitään muutakaan kryptovaluuttaa, ei välttämättä ole mahdollista louhia kannattavasti. Tämä riippuu pitkälti kolmesta asiasta:

  1. Sähkön hinta
  2. Ethereumin hinta
  3. Louhijan tehokkuus

Sähkön hinta on useimmille se eniten rajoittava tekijä. Etenkin tällaisena aikana (2022), kun sähkösopimusten hinnat ovat nousseet satoja prosentteja. Hyvä nyrkkisääntö on 10 snt/kWh. Jos et saa tämän halvempaa sähköä, louhintaa voi olla vaikea tehdä järkevällä tuotolla.

Vaikka tekisit pientä voittoa, sinun on pystyttävä maksamaan louhintalaitteet takaisin riittävän nopeasti. Laitteistoa on nimittäin uusittava tyypillisesti muutaman vuoden välein. Takaisinmaksuaika olisi hyvä saada yhden vuoden tienoille tai mielellään alle.

Miten laskea Ethereum louhinta kannattavuus? Tähän löytyy netistä laskureita, kuten minerstat. Alla on kuva Minerstat-sivustolta, johon on syötetty edellä mainitun Antminer E9:n tiedot sekä 10 snt/kWh sähkön hinta.

Ethereum louhinta kannattavuus

Tarjolla on tällä hetkellä mukavaa yli 50 euron päivätuottoa, jolla laitteen maksaisi takaisin reilusti alle vuodessa. Nyt on tietysti huomioitava se, että Ethereumin louhinta loppuu pian, mikä vaikuttaa luonnollisesti tuottoprosenttiin.

Antminer E9 on myös markkinoiden tehokkain louhija. Halvemmilla laitteilla tuotot jäävät selvästi pienemmiksi. Etherin hinnalla on myös iso vaikutus tuloksiin. Artikkelin kirjoitushetkellä kurssi on yli 50 prosenttia huippuja alempana. Bull-markkinassa on helpompi tehdä myös louhintatuottoa.

Louhinnan verotus ja budjetti

Jatketaan sitten euroihin liittyvillä aiheilla eli puhutaan Ethereum louhinnan verotuksesta sekä budjetoinnista. Molemmat ovat tärkeitä palasia oman louhintafarmin suunnittelussa.

Ethereum-louhinnan hyvä puoli on se, että markkinoilta löytyy myös varsin siedettävän hintaisia laitteita. Pääset alkuun jo parilla tuhannella eurolla. Bitcoin-louhinnassa on käytännössä varauduttava yli 10.000 euron hintaisiin laitteisiin.

On toki muistettava, että halvempi laitteisto tarkoittaa myös pienempiä tuottoja.

Jos louhintaan aikoo tehdä mittavia sijoituksia, voi yrityksen perustaminen olla viisasta. Saatat myös saada yrityksen kautta paremman sähkösopimuksen. Harkitse myös yhtiökumppaneita, etenkin, jos et itse ole teknisesti kovin lahjakas.

Ethereumin louhintaa verotetaan samoin kuin Bitcoinin louhintaa. Yksityishenkilön tapauksessa kyse on ansiotulosta. Löydät aiheesta kattavan artikkelin verohallinnon sivuilta. Sieltä löytyy myös tietoa vähennyksistä laitteiston ja sähkölaskun osalta.

Tarvitset verojen laskua varten todennäköisesti erillisen ohjelman. Suomalaisten suosiossa on tällä hetkellä Koinly. Suosittelemme tsekkaamaan kyseisen softan! Voit tuoda siihen helposti kaikki transaktiot, jonka jälkeen Koinly laskee verotettavan tulon.

Milloin Ethereum louhinta loppuu?

Milloin Ethereumin louhinta loppuu vai jatkuuko se ikuisesti? Tämä on erittäin tärkeä kysymys! Ethereumin louhinta nimittäin loppuu tämän hetken tiedoilla syyskuussa 2022.

Louhinnan loppuminen johtuu Ethereumin massiivisesta The Merge -päivityksestä. Kyseessä on yksi kryptovaluuttojen historian suurimmista ja tärkeimmistä tapahtumista. Ethereum siirtyy The Mergen jälkeen Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen.

ethereum path

Proof of Stake -mallissa louhijat korvataan validaattoreilla. ASIC-laitteita tai GPU-rigejä ei tämän jälkeen enää tarvita. Ethereum-validaattorin pyörittämiseen riittää yksi palvelinkone. Miksi Ethereumin louhinta halutaan lopettaa?

Taustalla on pitkä prosessi. Siirtyminen pois Proof of Workista on ollut suunnitteilla siitä lähtien, kun Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuussa 2015. Nykyinen malli on aina ollut ensimmäinen iteraatio. Syynä muutokselle on tarve skaalautumiselle.

Vaikka louhinta mahdollistaa varsin ripeän 13 sekunnin lohkoajan, Ethereumin transaktiokapasiteetti jää silti noin 15-16 transaktioon per sekunti. Kilpailevat älysopimusalustat pystyvät jopa tuhansiin transaktioihin per sekunti. Ethereumilla ei ole mitään mahdollisuutta näihin lukemiin Proof of Work -konsensuksella.

Ethereum louhinta loppuu, koska projekti siirtyy vaiheeseen Ethereum 2.0. Tämä tapahtuu asteittain vuosien 2022–2023 välillä. Tällä hetkellä The Mergen aikatauluksi on asetettu syyskuun 2022.

Louhintatyötä ei voi jatkaa The Mergen jälkeen vaikka haluaisi, sillä ns. difficulty bomb nostaa louhinnan vaikeustason liian korkeaksi, jolloin se muuttuu kannattamattomaksi. Louhijat siis pakotetaan käytännössä lopettamaan.

Ethereum Classic louhinta

Ethereum Classic louhinta voi olla hyvä vaihtoehto monille Ethereum-louhijoille syksystä 2022 eteenpäin. Tämä luonnollisesti siitä syystä, koska Ethereumin louhinta loppuu. Johonkin kaikki ASIC-mainerit ja louhintarigit suuntaavat seuraavaksi. Onko Ethereum Classic suuri hyötyjä?

Ethereum Classic on itse asiassa Ethereum-lohkoketjun alkuperäinen haara. Ethereum erosi siitä The DAO -tapauksen jälkeen vuonna 2016. Ethereum Classic jää jatkossakin Proof of Work -pohjaiseksi. The Merge ei vaikuta siihen mitenkään.

Muitakin vaihtoehtoja on. Tuottavimpia kolikoita ovat tällä hetkellä mm. FIRO, Ravencoin ja Cortex. Tilanne voi kuitenkin muuttua todella nopeasti. On hyvin vaikea sanoa mihin laskentateho siirtyy The Mergen jälkeen.

Oma lukunsa on myös EthereumPoW. Joukko louhijoita sekä muita vaikuttajia aikoo jatkaa Ethereumin lohkoketjua The Mergen jälkeen. Projektia kutsutaan nimellä EthereumPoW. On kuitenkin vaikea nähdä suurta menestystä tällaiselle yritykselle, kun Ethereum Classic on jo olemassa.

ethereum pow

Yllä oleva kuva on ethereumpow.org -etusivulta.

Ethereumin louhinnan loppuminen ei ole siis kuolinisku GPU-rigeille tai Ethereum ASIC-mainereille. Sen vaikutuksia on kuitenkin vaikea arvioida tässä vaiheessa louhintamarkkinaan. Osa louhijoista varmasti myös lopettaa toimintansa.

Yhteenveto Ethereumin louhinnasta

Ethereumin louhinta on pian vedenjakajalla. The Merge muuttaa Ethereumin Proof of Stake -lohkoketjuksi ja siirtää projektin samalla seuraavalle tasolla. Sitä ennen louhinnalla voi tehdä vielä hyvät tuotot, mutta mitä The Mergen jälkeen?

Jos sinulla ei ole kokemusta louhintabisneksestä, suosittelemme yhteydenottoa alan ammattilaisten suuntaan. Kotimainen Cryptolouhimo on hyvä paikka konsultoinnin hankkimiseksi. Nyt kannattaa olla tarkkana, millaisia sijoituksia lähtee tekemään louhintalaitteisiin ennen The Mergeä.

Yksi vaihtoehto voi olla myös Bitcoin-louhinnan aloittaminen Ethereumin sijasta. Se on varmaa, että Bitcoin-louhinta ei ole loppumassa nyt eikä tulevaisuudessa.

Ennen louhinnan aloittamista on hyvä pohtia budjettia, louhintaan tarkoitettuja tiloja sekä mahdollista yritystoimintaa. Ennen laitteiden ostoa on hyvä konsultoida alan ammattilaisia välttääksesi pahimmat sudenkuopat.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.