Ethereum (ETH) kurssi – EUR & USD

Ethereum (ETH) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,4209 (22.10.2015) ja $4891 (16.11.2021) välillä. ETH kurssi on parhaimmillaan noussut yli 100x yhden kalenterivuoden aikana. Ethereumin kurssia seurataan maailmanlaajuisesti Yhdysvaltain dollarin kautta.

Ethereumin hintaa muodostuu yleisen markkinatilanteen (kysyntä & tarjonta) sekä Ethereumin suosion yhdistelmästä. Ethereumin arvo on niin korkea johtuen sen verkostovaikutuksesta. Ethereum kurssi 4v päästä on todennäköisesti korkeammalla kuin nykyinen kurssitaso.

Ethereum (ETH) kurssi – historiallinen kehitys

Ethereum (ETH) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,4209 (22.10.2015) ja $4891 (16.11.2021) välillä. Ethereumin kurssihistoria alkaa elokuusta 2015. Tämä tieto perustuu Coinmarketcapin dataan.

Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuun lopussa 2015. Etherin (ETH) treidaus alkoi elokuussa – vain reilua viikkoa myöhemmin. Ethereumin kurssi oli avauspäivänä noin 2,8 dollaria, mutta Etherin kurssi putosi nopeasti alle dollariin ja päätti vuoden 2015 noin 0,95 dollarin tasolla.

Ethereumin suosio lähti rajuun nousuun keväällä 2017. Tuolloin käynnistynyt ICO-buumi johti siihe, että ETH kurssi kohosi yli 370 dollariin kesäkuussa 2017. Samalla Ethereumista tuli ensimmäinen ”altcoin”, jonka markkina-arvo uhkasi toden teolla Bitcoinia.

Vuoden 2017 lopulla käynnistynyt kryptobuumi huipentui tammikuun ensimmäisinä viikkoina vuonna 2018. Ethereumin hinta saavutti noin 1433 dollarin tason 14. tammikuuta 2018. Tästä alkoi pitkä alamäki koko kryptomarkkinaan. Ethereumin kurssi putosi sen aikana jopa 82 dollariin asti vuoden 2018 lopulla. Etherin kurssi romahti siis huippulukemistaan peräti 94 prosenttia.

Alla olevassa kuvassa on ETH kurssi historiallisena grafiikkana.

ethereum (ETH) kurssi

Vuodet 2019 ja 2020 olivat varsin hiljaista aikaa Ethereumille. Ethereumin kurssi lähti kovaan nousuun seuraavan kerran keväällä 2021 ja seurasi yleistä kryptovaluuttojen bull-markkinaa. Ethereumin suosiota nosti DeFi-sektori, joka oli alkanut kasvaa jo vuoden 2020 keväällä.

Ethereumin hinta saavutti ATH-lukeman, noin 4891 dollaria, marraskuun 16. päivänä 2021. Näihin aikoihin myös koko kryptomarkkinan nousuralli pysähtyi, kun keskuspankit alkoivat puhua korkojen nostosta, ja olosuhteet riskisijoituksille alkoivat heikentyä laajemmin.

Vuonna 2022 käynnistyi jälleen laaja kryptovaluuttojen alamäki. Ethereumin kurssi putosi pahimmillaan noin 892 dollariin kesäkuussa 2022. Ethereumin hinta on toipunut vuoden 2023 aikana merkittävästi ja noussut kesän 2022 pohjista jo yli 100 prosenttia.

ETH kurssi vuositasolla (ylin ja alin hinta)

ETH kurssi on parhaimmillaan noussut yli 100x yhden kalenterivuoden aikana. Näet alla olevasta taulukosta Ethereumin kurssivaihtelun vuositasolla eli ylimmän ja alimman hinnan joka vuosi.

VuosiYlin kurssiAlin kurssi
2015 $3,54 $0,4209
2016 $21,52 $0,9298350
2017 $881,94 $7,98
2018 $1433 $82,83
2019 $365,07 $102,39
2020 $753,89 $89,35
2021 $4891 $717,53
2022 $3883 $892,37

Dollareissa mitattuna suurin hintaero on nähty vuonna 2021, jolloin Ethereumin alimman ja ylimmän kurssin erotus on yli 4000 dollaria. Prosentuaalisesti suurin nousu on vuodelta 2017, jolloin Ethereumin kurssi nousi parhaimmillaan yli 100-kertaiseksi alimpaan hintaan verrattuna.

Ethereumin kurssi euro vs. dollari

Ethereumin kurssia seurataan maailmanlaajuisesti Yhdysvaltain dollarin kautta. Tästä johtuen myös Bitcoinkeskuksen raporteissa Etherin kurssi on kerrottu dollareissa. Miksi dollari on valikoitunut globaaliksi mittariksi Ethereumille?

Syy on sama kuin monien muidenkin sijoitusluokkien kohdalla. Ethereumin likviditeetti on globaalisti dollareissa, ja teknisen analyysin tasot asetetaan dollareissa. Kaikki ammattipelurit seuraavat markkinaliikkeitä myös dollarin kautta. Tästä johtuen Ethereum kurssi euro voi saavuttaa tärkeitä tuki- tai vastustasoja, mutta globaali kurssi ei reagoi siihen.

Ethereum kurssi euro kiinnostaa tietysti suomalaisia sijoittajia. Tämän vuoksi listaamme euro kurssin Ethereumille tällä sivulla.

Miten Ethereumin hinta muodostuu?

Ethereumin hintaa muodostuu yleisen markkinatilanteen (kysyntä & tarjonta) sekä Ethereumin suosion yhdistelmästä. Mitä suositumpi alusta Ethereum on hajautettujen sovellusten rakentamiseen, sitä enemmän markkinoilla on kysyntää myös ETH-tokenille. Käydään seuraavaksi läpi tärkeimmät Ethereumin hintaan (ETH kurssi) vaikuttavat tekijät yksitellen.

  • Yleinen markkinatilanne. Kryptovaluuttamarkkina liikkuu yleisellä tasolla samaan suuntaan ja korreloi vahvasti myös osakemarkkinoiden kanssa. Ethereumin kurssi ei voi tehdä merkkittäviä nousuja, jos osake- ja kryptomarkkinat liikkuvat samaan aikaan toiseen suuntaan.
  • Sijoittajien riskinottohalukkuus. Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Vaikka Ethereum nähdään muita altcoineja turvallisempana, se on silti riskialttiimpi sijoituskohde kuin Bitcoin. Ethereumin hinta tarvitsee noustaakseen olosuhteet markkinoilla, jotka suosivat riskinottoa (matalat korot & bull-markkina).
  • Ethereumin menestys. Ethereum on käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille, ja jokaisen sovelluksen käyttöön tarvitaan Etheriä (ETH). Mitä enemmän sovelluksia Ethereumin päälle rakennettaan, sitä enemmän kysyntää on myös Etherille.
  • Ethereumin päivitykset. Ethereum on toteuttanut 2020-luvulla merkittäviä päivityksiä ja siirtynyt mm. Proof of Stake -konsensukseen. Jäljellä on vielä monia muitakin, ja näiden onnistuminen on kriittistä Ethereumin hinnan kannalta.

Ethereumin hinta muodostuu pitkälti yllä olevan kokonaisuuden perusteella. Yleinen markkinatilanne ja sijoittajien riskinottohalukkuus ovat yleisesti merkittävimmät ajurit kryptovaluuttojen kursseille. Ethereumin kurssi ei ole tässä suhteessa poikkeus.

Jos haluat sijoittaa Ethereumiin, tutustu tähän aloittelijan oppaaseen: Ethereum ostaminen. Siinä käydään läpi Ethereumin ostaminen askel askeleelta suomalaisesta Coinmotion-kauppapaikasta.

Ethereum arvo – miksi se on niin korkea?

Ethereumin arvo on niin korkea johtuen sen verkostovaikutuksesta. Ethereumin arvo voidaan jakaa koko ekosysteemin arvoon sekä Etherin (ETH) arvonmuodostukseen. Käydään seuraavaksi läpi nämä molemmat näkökulmat.

Verkostovaikutus (englanniksi network effect) on tärkein arvon ajuri kaiken teknologian kohdalla. Mitä enemmän ihmisiä käyttää tiettyä teknologiaa, sen arvokkaammaksi ko. ekosysteemi muodostuu. Verkostovaikutus myös vahvistaa kasvaessaan tiettyjä teknologioita suhteessa kilpailijoihin.

Ethereumin verkostovaikutus on niin vahva johtuen sen historiasta. Ethereum oli ensimmäinen suosittu älysopimustalusta ja sai taakseen kymmeniä tuhansia faneja ennen kuin kilpailijoita oli edes markkinoilla. Ethereumin parissa työskentelee enemmän sovelluskehittäjiä kuin minkään muun älysopimustalustan.

Alla on kuva Ethereum.org -sivustolta.

ethereum arvo devaajat

Koska Ethereum on laajin älysopimusalustojen ekosystemi, sinne rakennettaan eniten sovelluksia, jotka saavat myös parhaan likviditeetin. Tämä puolestaan nostaa Ethereumin arvoa, koska jokainen Ethereum-verkossa tehty transaktio maksetaan Etherillä.

Mitä enemmän sovelluksia Ethereum-alustalla on, sitä enemmän ETH-tokenia tarvitaan, mikä luo puolestaan kysyntää markkinoille ja nostaa Ethereumin kurssia.

Lue lisää Ethereumista Bitcoinkeskuksen kattavasta aloittelijan oppaasta: mikä on Ethereum.

Ethereum kurssi 4v päästä

Ethereum kurssi 4v päästä on todennäköisesti korkeammalla kuin nykyinen kurssitaso. Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, mutta todennäköisyydet ovat ehdottomasti tämän skenaarion puolella.

Seuraavassa lista tärkeimmistä tekijöistä, joista Ethereum kurssi 4v päästä on riippuvainen.

  1. Osakemarkkinan kehitys
  2. Kryptomarkkinan kehitys
  3. Ethereumin päivitykset
  4. Kilpailijoiden kehitys

Yleinen osake- ja kryptomarkkinan kehitys ohjaa Ethereumin kurssia todennäköisesti myös neljän vuoden päästä. On vaikea uskoa, että pitkään jatkuneet korrelaatiot murtuisivat niin helposti. Ethereumin kurssi tarvitsee positiivisen sijoitusympäristön muiden kryptojen tavoin.

Ethereumin päivitykset jatkuvat vielä monta vuotta. Seuraavaksi ratkaistaan monia asioita skaalautuvuuteen liittyen. On erittäin tärkeää, että Ethereumin kehityksessä otetaan huomioon oikeat asiat ja Ethereum skaalautuu järkevästi.

Vaikka Ethereumin markkina-asema on todella vakaa, vaikuttavat kilpailijoiden tekemiset myös Ethereumin tulevaisuuteen. Neljä vuotta on pitkä aika, joten Ethereum kurssi 4v päästä on taatusti riippuvainen myös älysopimusalusta-sektorin kehityksestä.

Toistaiseksi ei ole nähty mitään mullistavia teknologioita, jotka olisivat nostaneet esiin todella vakuuttavia kilpailijoita. On myös hyvä muistaa, että Ethereum kehittyy myös itse koko ajan, joten kilpailijoiden olisi tuotava jotain uutta ja mullistavaa kentälle.

Ethereum kurssi euro jatkaa todennäköisesti tasaista nousuaan myös tulevaisuudessa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!