Ethereum kurssi

Haluatko tietää, mikä on Ethereum kurssi juuri nyt? Tältä sivulta löytyy Ethereum reaaliaikainen kurssi sekä muuta hyödyllistä informaatiota Ethereumiin liittyen. Vaikka Suomessa on käytössä euro, niin Ethereumin kurssia mitataan lähtökohtaisesti dollareissa. Sama koskee myös muita kryptovaluuttoja. Näet alla kurssin sekä dollareissa että euroissa.

Osta Etheriä Coinmotionista

Ethereum reaaliaikainen kurssi – USD ja EUR

 

 

 

 

Haluatko ostaa Ethereumia? Ethereum on yksi kryptovaluuttaportfolion kulmakiviä. Sen ostaminen on lisäksi todella helppoa ja vaivatonta. Suosittelemme ostamaan Ethereumia suomalaisesta Coinmotionista, joka on helppo, nopea ja turvallinen tapa tehdä Ethereum-sijoitus. Jos palvelu ei ole sinulle ennestään tuttu, lue tämä Coinmotion aloittelijan opas.

Jos olet kiinnostunut myös muiden tunnettujen kryptovaluuttojen kursseista, tsekkaa seuraavat linkit: Bitcoin kurssi (löydät tästä myös kaikkien kryptovaluuttojen kurssit), Litecoin kurssi, Ripple XRP kurssi. Tarkastellaan seuraavaksi Ethereumin kurssikehitystä viimeisen parin vuoden ajalta.

Ethereum kurssi vuosina 2017-2020

Voi olla vaikea uskoa, että ETH-tokenin markkinahinta oli vuoden 2017 alussa vielä alle 10 dollaria! Ethereum oli tuohon aikaan kyllä tunnettu kryptovaluutta, mutta se ei ollut saavuttanut vielä laajempaa suosiota älysopimus- ja Dapp-alustana. Vuoden 2017 ICO-buumi muutti kaiken. Ethereumin kurssi alkoi raketoida hurjasti maaliskussa 2017. Se nousi nopeasti sadan dollarin tienoille ja aina 400 dollariin kesäkuussa 2017.

Ethereumin nousua ajoi valtava ICO-markkina, johon sijoituksia tehtiin pääasiassa Etherissä, joka on siis Ethereumin valuutta (lyhenne: ETH). Käytännössä meidän pitäisi puhua että Etherin kurssista, mutta kansankielessä puhutaan yhä Ethereumista eikä Etheristä.

Kesällä 2017 puhuttiin jopa termistä ”The Flippening”, kun hurjimpien teorioiden mukaan Ethereumin markkinaosuus saavuttaisi Bitcoinin. Tuohon aikaan Bitcoinin kurssi oli vain noin 1200 dollaria, eli BTC:ETH suhdeluku oli 3:1. Vuoden 2017 alussa se oli ollut hieman yli 100:1 ja tällä hetkellä suhdeluku on noin 40:1. Alla on ETH-tokenin kurssigrafiikka vuosilta 2017-2020.

eth-usd-2020

Yllä olevassa kuvassa on Ethereumin kurssihistoria 1.1.2017 alkaen. ATH (All-Time High) lukema on 1432,88 dollaria, tosin pörssistä riippuen se voi olla hieman enemmän tai vähemmän. Tuo saavutettiin tammikuun alussa vuonna 2018, joka oli vuoden 2017 lopulla alkaneen altcoin-huuman huipennus. Tammikuun lopussa 2018 markkina oli jo romahtanut kymmeniä prosentteja. Viimeiset kaksi vuotta kurssi on sahannut 100$ ja 300$ välimaastossa. Korkein noteeraus sitten 2017/2018 rallin nähtiin Facebook Libran aiheuttaman kryptorallin huipulla, kesällä 2019. Tuolloin Ethereum kurssi rikkoi hetkellisesti jopa 300 dollarin rajan. Tätä merkkipaalua hätyyteltiin myös helmikuussa 2020, kunnes koronaviruksen aiheuttama romahdus pudotti kaikki kurssit alas.

Vuosi 2021 on ollut Ethereumin juhlaa

Vuosi 2021 on ollut mahtavaa aikaa kryptovaluuttasijoittajille. Bitcoin on noussut satoja prosentteja, mutta altcoineissa on nähty vielä paljon hurjempia kurssiliikkeitä. Ethereum on ehdottomasti ollut yksi vuoden 2021 menestyksistä.

Ethereum Eth arvo oli tammikuun ensimmäisenä päivänä noin 730 dollaria. Kurssi on parhaimmillaan noin seitsemänkertaistunut vuoden alusta. Tämä on huikea lukema, kun mietitään, miten ison markkina-arvon valuutasta on oikein kyse.

Ethereumin markkina-arvo on noussut vuoden 2021 aikana yli 500 miljardiin dollariin. Tämä on todella raju lukema. Bitcoin rikkoi vastaavan markkipaalun ensimmäistä kertaa vasta vuoden 2020 viimeisinä päivinä.

Alla olevassa kuvassa on Ethereumin markkina-arvon kehitys vuoden 2021 aikana.

eth-usd-2021

Miksi Ethereumin arvo on sitten noussut näin paljon? Taustalla on monia syitä, mutta DeFi eli Decentralized Finance on varmasti yksi näistä. DeFi-sektorin koko suorastaan räjähti vuoden 2020 aikana. Kesän 2020 buumia seurasi puolen vuoden lamakausi, mutta vuoden 2021 alusta nähtiin uusi DeFi-buumi.

Ethereum on johtanut DeFi-vallankumousta sen ensi metreistä saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki suurimmat ja suosituimmat DeFi-palvelut on rakennettu juuri Ethereum-platformille. Jokainen suosittu sovellus luo kysyntää myös ETH-tokenille, koska sillä maksetaan kaikki transaktiomaksut.

Vuosi 2021 on tuonut markkinoille myös paljon kilpailua. DeFi-sektorin suuria pelureita ovat Ethereumin lisäksi myös Binance Smart Chain, Solana sekä Terra. Ethereum on pitänyt kuitenkin pintansa ja hallitsee edelleen noin 75 prosenttia markkinasta.

Toinen selkeä syy, miksi kurssi ethereum on noussut vahvasti, löytyy platformin teknologisesta kehityksestä. Ethereum-yhteisö on kehittänyt alustan 2.0-versiota jo vuosia. Moni kilpaileva taho on ehtinyt jo haukkua tätä ikuisuusprojektiksi, jota ei saada koskaan valmiiksi. Vuosi 2021 on tuonut tähän merkittävän muutoksen.

Ethereum 2.0 -version ensimmäinen vaihe eli Beacon Chain -lohkoketju käynnistettiin joulukuussa 2020. Kyseessä on Proof of Stake -lohkoketju, joka tarkoittaa steikkausta. Tässä mukaan tulee ETH-token. Beacon Chainiin on lukittu jo pari prosenttia koko ETH-tokenin kierrossa olevasta määrästä.

Vuoden 2021 aikana saatiin myös kauan odotettu EIP-1559 -päivitys. Se muutti merkittävällä tavalla lohkoketjun toimintaa mitä tulee transaktiomaksuihin. ETH-tokeneita poltetaan eli tuhotaan jatkossa merkittävä määrä jokaisen lohkon yhteydessä.

Päivityksen myötä poltettiin miljoona ETH-tokenia jo ensimmäisen ~15 viikon aikana. Tämä tarkoittaa yli neljän miljardin dollarin arvosta Etheriä pois markkinoilta. Mitä vähemmän kolikoita on tarjolla, sitä korkeammaksi kurssi nousee.

Ethereumin vahvan kurssikehityksen taustalla on siis monta tekijää. Me uskomme, että yhden ETH-tokenin arvo nousee vielä lähitulevaisuudessa 10.000 dollarin rajapyykin yli. Voiko Ethereumin markkina-arvo aikanaan flipata jopa Bitcoinin? On se teoriassa toki mahdollista, mutta emme usko tähän skenaarioon ainakaan parin vuoden tähtäimellä.

Perustietoa Ethereumista

Ethereum on Bitcoinin jälkeen maailman tunnetuin kryptovaluutta. Sen historia ulottuu jo vuoteen 2013, jolloin venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin kuvaili Ethereumin white paperin. Buterin sai taakseen monia kryptoskenen ammattilaisia, joiden avulla projekti keräsi joukkorahoituksen kesällä 2014. Ethereumin genesis block eli lohkoketjun ensimmäinen lohko on louhittu heinäkuun 20. päivänä vuonna 2015. Yleisen näkemyksen mukaan Ethereum aloitti kryptovaluuttojen toisen sukupolven. Bitcoin oli tietysti ensimmäisen sukupolven kryptovaluutta, samoin kuten Litecoin ja monet muut 2010-alussa markkinoille tulleet kolikot. Ethereum syntyi tarpeesta luoda ohjelmointikieli ja lisätoiminnallisuutta Bitcoiniin. Koska bittirahojen kuningas ei kehittynyt haluttuun suuntaan, syntyi kokonaan uusi kryptovaluutta.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Ethereum on markkinoiden tunnetuin alusta älysopimuksille ja hajautetuille ohjelmistoille (Dapp). Sitä kutsutaan nimillä platform, ekosysteemi tai käyttöjärjestelmä. Voit ajatella Ethereumin olevan kuin iOS tai Android. Se tarjoaa raamit sovelluskehittäjille luoda applikaatioita. Markkinoilla on myös tuhansia tokeneita, joita on luotu Ethereum-alustalle. Ethereum kurssi ei tietysti liity näihin, vaan jokainen token hinnoitellaan markkinoilla erikseen. Kuka tahansa voi siis luoda oman kryptovaluuttansa (kutsutaan nimellä token) Ethereumin lohkoketjuun. Kaikki tällaiset tokenit käyttävät Ethereumin ERC20-standardia, joka on markkinoiden ylivoimaisesti tunnetuin.

Moni suurista kryptovaluutoista, kuten Tron, EOS, VeChain ja ICON, ovat syntyneet Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n kautta. Kun projektin oma lohkoketju saatiin valmiiksi, suoritettiin token swap, jolloin tokenit siirtyivät Ethereum-lohkoketjusta pois. Ethereum on säilyttänyt asemansa kryptovaluuttojen top kolmessa viime vuosina. Tämä tilanne tulee tuskin muuttumaan jatkossa, sillä Ethereumilla on niin vahva jalansija omassa genressään.

Louhintarig Ethereumiin
Kuvassa on näytönohjaimista rakennettu rig, jota käytetään Ethereumin louhintaan.

On tärkeää verrata Ethereumia muihin platform-kategorian projekteihin. Tällaisia ovat mm. EOS, Tron ja Tezos. Jos Ethereum kurssi mietityttää, niin tutki sen kilpailijoiden tilannetta ja vertaa niiden kehitystä viime vuosina. Tällä hetkellä Ethereum on vielä teknisesti jäljessä sen pahimpia kilpailijoitaan. Tämä johtuu siitä, että Ethereum käyttää yhä (Bitcoinin tavoin) Proof of Work -konsensusalgoritmia. Tämä PoW-konsensus vaatii toimiaakseen fyysisiä louhintalaitteita. Niiden avulla ei päästä millään tuhansiin transaktioihin sekunnissa, mikä on vaatimus 3. sukupolven alustalle.

Ethereum kehittyy kuitenkin jatkuvasti. Sen tähtäin on versiossa Ethereum 2.0, joka otetaan asteittain käyttöön vuosien 2020-2022 välisenä aikana. Ethereum 2.0 tuo mukaan mm. sharding-teknologian sekä Proof of Stake -konsensuksen. Näiden myötä Ethereum siirtyy fyysisestä louhintatyöstä steikkaukseen, ja sharding-teknologia mahdollistaa myös lohkoketjun skaalautuvuuden riittävälle tasolle. On selvää, että Ethereum kurssi on kytketty version 2.0 onnistumiseen. Kyseessä on jo pari vuotta kestänyt projekti, jonka myötä Ethereum on vihdoin teknisesti kilpailijoidensa tasolla. Muut ominaisuudet projektilla jo ovatkin. Suurin osa kryptomaailman sovelluskehittäjistä ja platform-kategorian kiinnostuksesta on nimenomaan Ethereumissa. Jotain kertoo myös se, että Ethereumin markkina-arvo on suurempi kuin muiden platformien yhteensä. Jos haluat tietää lisää Ethereumista, kannattaa tsekata Bitcoinkeskuksen yksityiskohtainen Ethereum-opas.

Kuva: Pxfuel.com, Лечение Наркомании from Pixabay, Flickr / Techcrunch


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.