Ethereum (ETH) kurssi – EUR & USD

Ethereum (ETH) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,4209 (22.10.2015) ja $4891 (16.11.2021) välillä. Ethereumin hinta muodostuu yleisen markkinatilanteen (kysyntä & tarjonta) sekä Ethereumin suosion yhdistelmästä. Ethereum arvo on niin korkea johtuen sen verkostovaikutuksesta. Ethereum kurssi 4v päästä on todennäköisesti korkeammalla kuin nykyinen kurssitaso.

Ethereum (ETH) kurssi – historiallinen kehitys

Ethereum (ETH) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,4209 (22.10.2015) ja $4891 (16.11.2021) välillä. Ethereumin kurssihistoria alkaa elokuusta 2015. Tämä tieto perustuu Coinmarketcapin dataan.

Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuun lopussa 2015. Etherin (ETH) treidaus alkoi elokuussa 2015 – vain reilua viikkoa myöhemmin. Ethereumin kurssi oli avauspäivänä noin 2,8 dollaria, mutta kurssi putosi nopeasti alle dollariin ja päätti vuoden 2015 noin 0,95 dollarin tasolla.

Vuosi 2016 oli Ethereumin kurssille heikkoa aikaa. Matalalentoon vaikutti osaltaan kyseisenä vuonna tapahtunut The Dao -hakkerointi, joka ravisutti koko ekosysteemiä.

Ethereumin suosio lähti rajuun nousuun keväällä 2017. Tuolloin käynnistynyt ICO-buumi johti siihe, että ETH kurssi kohosi yli 370 dollariin kesäkuussa 2017. Samalla Ethereumista tuli ensimmäinen ”altcoin”, jonka markkina-arvo uhkasi toden teolla Bitcoinia.

Vuoden 2017 lopulla käynnistynyt kryptobuumi huipentui tammikuun ensimmäisinä viikkoina vuonna 2018. Ethereumin hinta saavutti noin 1433 dollarin tason 14. tammikuuta 2018. Tästä alkoi pitkä alamäki koko kryptomarkkinaan. Ethereumin kurssi putosi sen aikana jopa 82 dollariin asti vuoden 2018 lopulla. Etherin kurssi romahti siis huippulukemistaan peräti 94 prosenttia.

Alla olevassa kuvassa on ETH kurssi historiallisena grafiikkana.

ethereum kurssi

Vuodet 2019 ja 2020 olivat varsin hiljaista aikaa Ethereumille. Ethereumin kurssi lähti kovaan nousuun seuraavan kerran keväällä 2021 ja seurasi yleistä kryptovaluuttojen bull-markkinaa. Ethereumin suosiota nosti DeFi-sektori, joka oli alkanut kasvaa jo vuoden 2020 keväällä.

Ethereumin hinta saavutti ATH-lukeman, noin 4891 dollaria, marraskuun 16. päivänä 2021. Näihin aikoihin myös koko kryptomarkkinan nousuralli pysähtyi, kun keskuspankit alkoivat puhua korkojen nostosta, ja olosuhteet riskisijoituksille alkoivat heikentyä laajemmin.

Vuonna 2022 käynnistyi jälleen laaja kryptovaluuttojen alamäki. Ethereumin kurssi putosi pahimmillaan noin 892 dollariin kesäkuussa 2022. Ethereumin kurssi seurasi hyvin vahvasti laajempaa trendiä kryptomarkkinassa.

Ethereum osoitti kuitenkin vahvuuttaan vuoden 2022 lopulla, kun markkina lähti rajuun laskuun FTX-pörssin romahduksen myötä. Moni kryptovaluutta teki uudet pohjat, mutta Ethereumin kurssi ei koskaan pudonnut marraskuussa 2022 kesän pohjien alapuolelle.

Vuosi 2023 oli Ethereumin näkökulmasta pieni pettymys. Ethereumin kurssi oli vuoden alussa noin 1190 dollaria, ja ensimmäiset kuukaudet olivat lupaavia. Etherin kurssi kohosi jo huhtikuun 19. päivänä yli 2100 dollariin.

Kevään huipusta alkoi kuitenkin pitkä alamäki ja sivuttaisliike, jonka pohja nähtiin lokakuun puolivälissä hieman yli 1500 dollarissa. Vuoden 2023 viimeisellä kvartaalilla koko kryptomarkkina lähti nousuun Bitcoinin verämänä, ja Etherin kurssi sai myös vahvaa nostetta.

Ethereumin kurssi oli vuoden 2023 päätteeksi 2280 dollaria, mikä tarkoittaa hieman yli 90 prosentin nousua koko vuoden osalta. Tämä kuulostaa hyvältä, mutta Ethereum hävisi selvästi Bitcoinille, jonka kurssi nousi lähes 150 prosenttia. Vuosi 2023 ei kääntänyt pitkään laskussa ollutta ETH/BTC -suhdetta nousuun, vaan Ethereumin kurssi on jatkanut tasaisessa laskussa markkinajohtajaan verrattuna jo vuoden 2021 lopulta lähtien.

Miten Ethereumin hinta muodostuu?

Ethereumin hinta muodostuu yleisen markkinatilanteen (kysyntä & tarjonta) sekä Ethereumin suosion yhdistelmästä. Mitä suositumpi alusta Ethereum on hajautettujen sovellusten rakentamiseen, sitä enemmän markkinoilla on kysyntää myös ETH-tokenille. Käydään seuraavaksi läpi tärkeimmät Ethereumin hintaan (ETH kurssi) vaikuttavat tekijät yksitellen.

  • Yleinen markkinatilanne: Kryptovaluuttamarkkina liikkuu yleisellä tasolla samaan suuntaan ja korreloi vahvasti myös osakemarkkinoiden kanssa. Ethereumin kurssi ei voi tehdä merkkittäviä nousuja, jos osake- ja kryptomarkkinat liikkuvat samaan aikaan toiseen suuntaan.
  • Sijoittajien riskinottokyky: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Vaikka Ethereum nähdään muita altcoineja turvallisempana, se on silti riskialttiimpi sijoituskohde kuin Bitcoin. Ethereumin hinta tarvitsee noustaakseen olosuhteet markkinoilla, jotka suosivat riskinottoa (matalat korot & bull-markkina).
  • Ethereumin suosio: Ethereum on käyttöjärjestelmä hajautetuille sovelluksille, ja jokaisen sovelluksen käyttöön tarvitaan Etheriä (ETH). Mitä enemmän sovelluksia Ethereumin päälle rakennettaan, sitä enemmän kysyntää on myös Etherille.
  • Tekniset päivitykset. Ethereum on toteuttanut 2020-luvulla merkittäviä päivityksiä ja siirtynyt mm. Proof of Stake -konsensukseen. Jäljellä on vielä monia muitakin, ja näiden onnistuminen on kriittistä Ethereumin hinnan kannalta.

Ethereumin hinta muodostuu pitkälti yllä olevan kokonaisuuden perusteella. Yleinen markkinatilanne ja sijoittajien riskinottohalukkuus ovat yleisesti merkittävimmät ajurit kryptovaluuttojen kursseille. Ethereumin kurssi ei ole tässä suhteessa poikkeus.

Jos haluat sijoittaa Ethereumiin, tutustu tähän aloittelijan oppaaseen: Ethereum ostaminen. Siinä käydään läpi Ethereumin ostaminen askel askeleelta suomalaisesta Coinmotion-kauppapaikasta.

Ethereum arvo

Ethereum arvo on korkea johtuen sen verkostovaikutuksesta. Ethereumin arvo voidaan jakaa koko ekosysteemin arvoon sekä Etherin (ETH) arvonmuodostukseen. Käydään seuraavaksi läpi nämä molemmat näkökulmat.

Verkostovaikutus (englanniksi network effect) on tärkein arvon ajuri kaiken teknologian kohdalla. Mitä enemmän ihmisiä käyttää tiettyä teknologiaa, sen arvokkaammaksi ko. ekosysteemi muodostuu. Verkostovaikutus myös vahvistaa kasvaessaan tiettyjä teknologioita suhteessa kilpailijoihin.

Ethereumin verkostovaikutus on niin vahva johtuen sen historiasta. Ethereum oli ensimmäinen suosittu älysopimustalusta ja sai taakseen kymmeniä tuhansia faneja ennen kuin kilpailijoita oli edes markkinoilla. Ethereumin parissa työskentelee enemmän sovelluskehittäjiä kuin minkään muun älysopimustalustan.

Alla on kuva Ethereum.org -sivustolta.

ethereum arvo devaajat

Koska Ethereum on laajin älysopimusalustojen ekosystemi, sinne rakennettaan eniten sovelluksia, jotka saavat myös parhaan likviditeetin. Tämä puolestaan nostaa Ethereumin arvoa, koska jokainen Ethereum-verkossa tehty transaktio maksetaan Etherillä.

Mitä enemmän sovelluksia Ethereum-alustalla on, sitä enemmän ETH-tokenia tarvitaan, mikä luo puolestaan kysyntää markkinoille ja nostaa Ethereumin arvoa.

Lue lisää Ethereumista Bitcoinkeskuksen kattavasta aloittelijan oppaasta: mikä on Ethereum.

Ethereum kurssi 4v päästä

Ethereum kurssi 4v päästä on todennäköisesti korkeammalla kuin nykyinen kurssitaso. Ethereumin kurssi 4v päästä on kuitenkin niin kaukainen ajatus, että ennusteeseen mahtuu todella paljon epävarmuutta ja spekulointia. Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, mutta todennäköisyydet ovat mielestämme positiivisen skenaarion puolella.

Seuraavassa lista tärkeimmistä tekijöistä, joista Ethereum kurssi 4v päästä on riippuvainen.

  1. Osakemarkkinan kehitys
  2. Kryptomarkkinan kehitys
  3. Ethereumin päivitykset
  4. Kilpailijoiden kehitys

Yleinen osake- ja kryptomarkkinan kehitys ohjaa Ethereumin kurssia todennäköisesti myös neljän vuoden päästä. On vaikea uskoa, että pitkään jatkuneet korrelaatiot murtuisivat niin helposti. Ethereumin kurssi tarvitsee positiivisen sijoitusympäristön muiden kryptojen tavoin.

Ethereumin päivitykset jatkuvat vielä monta vuotta. Seuraavaksi ratkaistaan monia asioita skaalautuvuuteen liittyen. On erittäin tärkeää, että Ethereumin kehityksessä otetaan huomioon oikeat asiat ja Ethereum skaalautuu järkevästi.

Vaikka Ethereumin markkina-asema on todella vakaa, vaikuttavat kilpailijoiden tekemiset myös Ethereumin tulevaisuuteen. Neljä vuotta on pitkä aika, joten Ethereum kurssi 4v päästä on taatusti riippuvainen myös älysopimusalusta-sektorin kehityksestä.

Toistaiseksi ei ole nähty mitään mullistavia teknologioita, jotka olisivat nostaneet esiin todella vakuuttavia kilpailijoita. On myös hyvä muistaa, että Ethereum kehittyy myös itse koko ajan, joten kilpailijoiden olisi tuotava jotain uutta ja mullistavaa kentälle.

Ethereum kurssi euro jatkaa todennäköisesti tasaista nousuaan myös tulevaisuudessa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!