EIP 999 & EIP 867 – keskustelu Ethereumin tulevaisuudesta

mikä on ethereum - lompakko -ether

Ethereum-yhteisö käy tällä hetkellä kiivasta keskustelua ekosysteeminsä tulevaisuudesta. Debatin ytimessä ovat Ethereum Improvement Proposal numerot 999 sekä 867. Keskustelussa on kyse laajemminkin kryptovaluuttojen hallinnasta sekä isoista rajanvedosta teknisellä tasolla.

Rekisteröidy Binancelle

EIP:t ovat nimensä mukaisesti ehdotuksia, joita voidaan esittää Ethereum-ekosysteemin kehittämiseksi. Niiden laatimiseen on olemassa tietty tekninen formaatti, ja EIP:t löytyvät GitHubista.

“EIP stands for Ethereum Improvement Proposal. An EIP is a design document providing information to the Ethereum community, or describing a new feature for Ethereum or its processes or environment. The EIP should provide a concise technical specification of the feature and a rationale for the feature. The EIP author is responsible for building consensus within the community and documenting dissenting opinions.” (Ethereum GitHub)

Ehdotukset voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: Standards track EIP, Informational EIP ja Meta EIP. Standard track -versio viittaa ehdotuksiin, joilla olisi vaikutusta Ethereumiin protokollatasolla – blokkeihin, transaktioihin, validointiin jne. eli käytännössä Ethereum Core -koodiin. EIP 999 kuuluu tähän kategoriaan. Informational EIP on lähinnä tiedonanto ja kuvaus kevyemmän tason ongelmasta. Meta EIP:t käsittelevät Ethereumin kehitysprosesseja, eivät niinkään itse koodia. EIP 867 kuuluu Meta-kategoriaan.

EIP 999 viittaa tapaukseen, jossa yksittäinen henkilö onnistui hyödyntämään Ethereum-älysopimuksen heikkoa ohjelmakoodia ja sai pääkäyttäjän oikeudet itselleen. Tämän jälkeen henkilö yksinkertaisesti poisti ko. älysopimuksen.

Tästä aiheutui valtava ongelma, koska kyseiseen älysopimukseen oli (on yhä) linkitettynä lukuisia eri multisignature-lompakoita. Kun älysopimus poistui ekosysteemistä, kyseiset lompakot muuttuivat käyttökelvottomiksi. Näin ollen niiden sisältävät varat ovat tällä hetkellä lukittuja, sillä niitä ole mahdollista siirtää toisiin lompakoihin. Kyse ei ole aivan pienestä summasta, sillä lukitun Ethereumin arvo on tällä hetkellä 264 miljoonaa dollaria. Käytöstä pois olevia Ethereum-lompakoita on 580 kappaletta, jotka sisältävät 513.000 Ethereumia.

Tapaus on saanut aikaan myös laajempaa kohua. Coindesk-sivusto uutisoi EIP 999 -casesta äskettäin siihen sävyyn, että ehdotus olisi lähellä mennä läpi ja aiheuttaa Ethereum-yhteisön jakautumisen kahtia. Perustaja Vitalik Buterinin kuppi meni nurin tapauksen johdosta, sillä Coindesk oli sivuuttanut pääkehittäjä Peter Szilagyin lähettämän kommentit aiheesta saadakseen jutulle enemmän kohuarvoa. Tapaus oli yksi syy Buterinin päätökselle boikotoida Coindeskin järjestämää Consensus 2018 -konferenssia, joka on yksi alan suurimmista tapahtumista.

EIP 999 esittää karkeasti sanottuna seuraavan kysymyksen: pitäisikö Ethereumin kehittäjien tehdä muutos protokollatasolla ja palauttaa kyseinen älysopimus voimaan. Kyse ei ole pelkästään isosta rahasta, sillä varat kuuluivat pääosin yhtiöille, jotka tekevät kehitystyötä Ethereum-alustalla. Suurin häviäjä on tällä hetkellä Parity Technologies.

Varojen jäädyttämisellä olisi näin ollen negatiivinen vaikutus myös ekosysteemin tulevaisuudelle. Kääntäen voidaan todeta myös se, että varojen palauttaminen olisi toisaalta varsin hyödyllinen operaatio.

EIP 867 liittyy olennaisesti edelliseen tapaukseen, ja monien mielestä on täysin mahdoton ajatus hyväksyä vain toinen näistä ehdotuksista. Sen ideana on luoda standardi pyynnöille, joiden avulla kuka tahansa voisi vaatia kadotettuja varojaan takaisin. Jos henkilö esimerkiksi lähettää vahingossa Ethereuminsa mustaan aukkoon, hän voisi laatia ehdotuksen ja saada varansa takaisin. EIP 867:n mukaan varojen palauttamisesta päättäisi erikseen nimettävä raati, joka käsittelisi nämä ehdotukset yksi kerrallaan.

Molemmat ehdotukset saattavat kuulostaa äkkiseltään varsin hyödyllisiltä. Miksi emme palauttaisi Ethereumia henkilöille, joilta se oli viety enemmän tai vähemmän vääryydellä ja vasten heidän tahtoaan?

Vasta-argumentteja on monia, joista ensimmäinen on yleensä seuraava: varoja on kadonnut kautta historian vaikka kuinka paljon, joten mikä tekee EIP 999:n tapauksesta niin erikoisen? Monien mielestä mahdollinen bailout tekee ikävän referenssin pankkimaailmaan, jossa yrityksiä on palkittu riskinotosta ja typeryydestä veronmaksajien rahoilla. Onko Parity Technologies too big to fail?

Mitä jos kuukauden päästä paljastuu vastaava tapaus, jossa on kyse vain 20 miljoonasta dollarista ja yksittäisestä käyttäjästä. Palautetaanko hänen varansa? Monen koodarin mielestä Parityn pelastaminen kannustaisi yrityksiä jatkossakin tekemään koodinsa ulos nopeasti laadun kustannuksella. Jos iso järjestelmä kaatuu, niin pelastuspaketti olisi valmiina. Toisaalta, mahdollinen bailout kannustaisi myös käyttäjiä suosimaan isoja toimijoita, koska mahdollisen bugin tapauksessa kyse olisi too big to fail-tapauksesta.

Isommassa kuvassa keskustelua käydään myös koko lohkoketjuteknologian luonteesta, jonka ytimessä ovat kaksi sanaa: decentralization & immutability. Eli hajautettu sekä muuttumaton. Koko lohkoketjuteknologian idea on se, ettei transaktioita voida muuttaa jälkeen päin. Bitcoinin synnyttämä vallankumous on lähtenyt myös alun perin liikkeelle hajautetusta hallinnosta, jossa verkko ei ole kenenkään yksittäisen toimijan hallussa.

Jos EIP 999 ja 867 -ehdotukset menevät läpi, molemmat yllä olevat periaatteet heitettäisiin tietyllä tapaa roskakoriin. Varojen palauttamisesta vastuussa oleva neuvosto olisi altis lahjonnalle ja korruptiolle, mikä vaarantaisi koko ekosysteemin integriteetin. Toisaalta lohkoketjun palauttaminen tiettyyn tilaan sotii myös pahasti muuttumattomuusideologiaa vastaan.

Mielenkiintoista tässä keskustelussa on se, että Ethereum on käynyt jo historiassaan hieman vastaavan väännön kaksi vuotta sitten. The DAO -hakkerointitapaus jakoi yhteisön pahasti kahtia juuri samasta syystä kuin EIP 999 & 867 keskustelukin tekee. Heinäkuussa 2016 tehty päätös The DAO -varojen palauttamisesta johti hard forkkiin, minkä tuloksena nykyinen Ethereum syntyi. Muutosta vastustanut yhteisö jatkoi alkuperäisen Ethereumin lohkoketjun tiellä, ja tätä haaraa kutsutaan nimeltä Ethereum Classic.

Aihe on todella laaja, eikä keskustelu rajoitu pelkästään Ethereumiin. Vastaavia toimenpiteitä tullaan varmasti harkitsemaan myös muissa kryptovaluutoissa, ja rajanveto on joskus todella vaikeaa. Youtube-vaikuttaja Crypto Investor on tehnyt äskettäin erittäin informatiivisen videon tästä aiheesta. Suosittelen vahvasti katsomaan sen:

Voit tutustua näihin ehdotuksiin sekä aiheesta käytävään keskusteluun seuraavien linkkin avulla: What is EIP?, EIP 999 tekninen kuvaus, EIP 999 keskustelu, EIP 867, EIP 867 keskustelu

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*