Perustiedot
17
helmi
Ethereum EIP 1559

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Ethereum EIP 1559?

EIP 1559 on noussut suureksi puheenaiheeksi vuoden 2021 alkupuolella. Kyseessä on ehdotus Ethereumin päivittämiseksi, joka muuttaisi transaktiomaksujen rakennetta ja louhijoiden tuloja. Sillä voisi olla myös deflatorinen efekti Ether-tokenille. Tämä artikkeli kertoo mikä on EIP 1559 ja miten se vaikuttaa louhijoihin sekä tavallisiin verkon käyttäjiin.

Videoformaation ystäville on tarjolla sama informaatio myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla.

Yleistä Ethereumista

Otetaan alkuun pikakertaus Ethereumista aiheesta tietämättömille lukijoille.

Ethereum on markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta heti Bitcoinin jälkeen. Se kuuluu ns. platform-kategoriaan. Ethereumista käytetään myös nimityksiä ekosysteemi, framework ja ohjelmointialusta. Kyse on käyttöjärjestelmästä älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Ajattele esim. Androidia tai iOS:aa.

Venäläinen ohjelmoija Vitalik Buterin (kuvassa) kuvaili Ethereumin white paperin jo vuoden 2013 lopulla. Varat projektille kerättiin joukkorahoituksella vuonna 2014. Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuussa 2015, eli projekti vietti viime kesänä 5-vuotispäiväänsä.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Heti alusta asti oli selvää, ettei Ethereumin ensimmäinen versio olisi kapasiteetiltaan lähellekään riittävä. Ethereum 2.0 versio kehitys aloitettiin oikeastaan välittömästi 1.0 julkaisun jälkeen. Tämä johti mm. Charles Hoskinsonin (Cardano) ja Gavin Woodin (Polkadot) eroon projektista, sillä heidän visionsa skaalauksesta ja sen aikataulusta erosi Buterinin ydintiimistä.

Ethereum 2.0 version lohkoketju (Beacon Chain) ja steikkaus käynnistyivät vihdoin joulukuussa 2020. Kyseessä oli tärkeä etappi Ethereumin tulevaisuuden kannalta. Uusi versio on lopullisessa muodossaan arviolta vuoden 2023 tienoilla. Tuolloin nykyinen Ethereum-platform kytketään lopullisesti pois päältä.

Uuden 2.0-version valmistuminen tapahtuu useiden eri ohjelmistopäivitysten (hard fork) kautta. Aiempia kuuluisia hard forkkeja ovat olleet mm. Istanbul, Constantinopole, Byzantium ja Homestead. Katso lista hard forkeista.

Vuonna 2016 tehty hard fork Homestead sisälsi ensimmäiset EIP:t. Käydään niiden toimintaperiaate läpi seuraavaksi.

Mikä on EIP?

EIP on lyhenne sanoista Ethereum Improvement Proposal. Kyseessä on standardoitu formaatti Ethereumin parannusehdotuksien laatimiseen, käsittelyyn ja hyväksyntään. Bitcoinilla on täysin vastaava järjestelmä, BIP, eli Bitcoin Improvement Proposal.

EIP ja BIP ovat tarpeen, koska kryptovaluuttaprojektit eivät toimi kuten perinteiset softafirmat. Koodarit (”devaajat”) eivät istu yhdessä toimistossa eivätkä he voi käydä kehityspalavereita joka maanantai.

Kryptovaluuttaprojektit sisältävät tuhansia vapaaehtoisjäseniä ympäri maailmaa. Tällaisesta joukosta syntyy valtavasti kehitysideoita, jotka on koordinoitava koko yhteisön hyväksyttäviksi. EIP on standardoitu prosessi, joka on kuvattu Ethereum.org-sivustolla.

eip process

Jokainen EIP etenee tiettyä prosessia ideavaiheesta lopulliseen hyväksyntään ja implementointiin. EIP:n laadintaan on olemassa ennalta määrätty sapluuna. Jokainen EIP saa aikanaan myös järjestysnumeron.

EIP:t eivät herätä yleensä keskustelua Ethereum-yhteisön ulkopuolella. Ne nousevat laajemmin otsikoihin lähinnä silloin, jos EIP:llä on laajempia vaikutuksia esim. louhijoihin, lompakko-ohjelmistoihin sekä sijoittajiin. Bitcoinkeskus uutisoi esim. keväällä 2018 kohutuista EIP 999 & EIP 867 -ehdotuksista.

Tässä artikkelissa käsitelty EIP 1559 on core-tason EIP, eli se vaikuttaa Ethereum-verkon konsensukseen. Tällainen päivitys vaatii jokaisen Ethereum client -softan päivityksen yhtäaikaisesti.

Ethereumin transaktiomaksut

EIP 1559 liittyy oleellisesti Ethereumin transaktiomaksuihin, joten käydään seuraavaksi läpi niiden toimintaperiaate. Karkeasti sanottuna Ethereum-verkon transaktiot toimivat kuten Bitcoin-verkossa, eli jonon keulille pääsee maksamalla.

Ethereum käyttää Bitcoinin tavoin fyysisiä louhintalaitteita, jotka poimivat uudet transaktiot lohkoihin. Jokaisen lohkon yhteydessä maailmaan syntyy tietty määrä ETH-tokeneita – Bitcoinin tapauksessa puolestaan bitcoineja. Nämä jaetaan täysimittaisesti louhijoille.

Louhijat saavat lohkopalkkioiden lisäksi myös kaikki transaktiomaksut. Niillä on näin ollen insentiivi poimia ensin sellaiset transaktiot, joiden maksu on kaikista suurin. Tämä aiheuttaa sen, että ruuhkaisina hetkinä verkon isot toimijat nostavat transaktiomaksuja, koska heillä on vara maksaa satoja tai jopa tuhansia euroja jonon keulille pääsemisestä.

Piensijoittaja joutuu odottamaan tai tekemään transaktion hiljaisempana aikana, jos kyse on todella pienestä summasta.

Kuvassa on näytönohjaimista rakennettu louhintarigi.

ethereum-rig

Etherum-verkon transaktiomaksun määräävät gas limit ja gas price (gwei). Gas limit kuvaa laskentatehoa, joka verkolta vaaditaan transaktion suorittamiseksi. Esimerkiksi käyttäessäsi DeFi-palveluita kommunikoit aina älysopimuksen kanssa, joka käyttää silloin Ethereum-verkon resursseja.

Mitä vaativampi laskutoimitus, sen enemmän virtuaalista bensaa (gas limit) transaktio vaatii. Gwei on puolestaan Ethereumin vastine satoshille, joka on yksi sadasmiljoonasosa bitcoinista. 1 gwei = 0,000000001 ETH. On huomattavasti käytännöllisempi ilmaista pieni summa muodossa 328 gwei kuin 0,000000328 ETH.

Esim. Uniswapissa suoritetun treidin gas limit on nyt tasolla 150.000-200.000. Gas price on ollut historiallisesti 20-100 gwein välillä, mutta DeFi-buumin aikana jopa 150-300 gwei.

Otetaan esimerkki Uniswap-treidistä, jossa gas limit on 150.000 ja gas price 150 gwei. Transaktio maksaisi:

150000 * 150 * 0,000000001 = 0,0225 ETH

Etherin kurssi on tällä hetkellä 1800 taalaa, joten transaktio maksaisi 40,5 dollaria. Jotkut lompakko-ohjelmistot, kuten Metamask, antavat käyttäjän itse säätää bensan hintaan ylös ja varmistua siirron pääsevän seuraavaan blokkiin. Pörsseistä tehtävissä kotiutuksissa tämä ei ole normaalisti mahdollista.

Mikä on Ethereum EIP 1559?

Nyt kun ymmärrät, mikä on EIP ja miten Ethereumin transaktiot toimivat, voidaan käsitellä EIP 1559. Kyseessä on ehdotus, jonka Vitalik Buterin julkaisi jo keväällä 2019. EIP 1559 liittyy oleellisesti Ethereumin transaktiomaksuihin.

EIP 1559 esittelee seuraavat muutokset: perusmaksu, tippi ja gas kapasiteetin nosto. Alla on erinomainen video, joka kannattaa myös tsekata läpi.

Nykyisessä mallissa käyttäjän sekä lompakko-ohjelmiston on vaikea ennustaa gas-maksuja, jotka ovat hyvin volatiileja. EIP 1559 tuo mukaan base feen eli minimimaksun, joka määräytyy edellisen blokin pohjalta. Muutos on merkittävä, sillä base fee voi kasvaa vain rajallisesti (+15 %) blokista toiseen. Tämä tuo maksujen arviointiin aivan uuden tason.

Jokaisessa lohkossa on myös määrätty katto, miten paljon bensaa ne voivat sisältää. EIP 1559 tuplaa tämän rajoituksen, mikä kasvattaa verkon kapasiteettia. Louhijat voivat muodostaa nykyistä suurempia blokkeja ja purkaa ruuhkaa kapasiteetin ollessa ylärajoilla.

Tämän lisäksi base feen rinnalle tulee erillinen miner tip eli louhijalle maksettava tippi. Tämän avulla käyttäjä voi maksaa extraa ja varmistua transaktionsa nopeasta poiminnasta seuraavaan lohkoon.

Käytännössä EIP 1559 pyrkii muuttamaan villisti hyppivät gas-maksut ennustettavaan muotoon. Base fee voi kasvaa vain tietyn verran per blokki, joten lompakko-ohjelmistojen ja käyttäjien on helpompi määrittää kyseinen maksu.

EIP 1559:n jälkeen käyttäjä voi myös määrittää ylärajan transaktiomaksulle (fee cap). Silloin transaktio odottaa verkossa niin kauan, kunnes perusmaksu (base fee) laskee kyseiselle tasolle.

EIP 1559 vaikutukset louhijoille

Kuten yllä olevasta tekstistä voi päätellä, EIP 1559 koskettaa ennen kaikkea Ethereum-verkon louhijoita. Tavalliselle käyttäjälle, joka siirtää Etheriä pörssistä lompakkoon ja takaisin, tällä ei ole mitään merkitystä. Aktiiviselle DeFi-käyttäjälle muutos toisi ennustettavuutta.

Suurin vaikutus liittyy louhijoihin, sillä edellä kuvattu transaktioiden perusmaksu (base fee) tullaan tuhoamaan! Kryptovaluutoissa käytetään verbiä burn eli polttaminen.

coin burn

Tällä hetkellä louhijat saavat työstään sekä lohkopalkkiot että transaktiomaksut. Viime aikojen DeFi-buumi on tehnyt transaktiomaksuista jopa lohkopalkkioita suuremman tulonlähteen. Uudessa mallissa tämä tilanne poistuisi, joten merkitys olisi suuri.

Nykyinen malli on louhijoille niin tuottoisa, koska bensan huutokauppa saa käyttäjät maksamaan ylihintaa. Ajattele tilanne, jossa gas price on nousussa ja pyörität arbitraasibottia, joka pyrkii hyödyntämään arbitraasitilanteita eri palveluissa. On äärimmäisen tärkeää saada jokainen transaktio aina seuraavaan lohkoon. Jos et ole varma, mikä gwei-määrä on riittävä, maksat todennäköisesti reilusti ylihintaa varmistaaksesi paikan jonon keulilla.

Tällä hetkellä sijoittajat käyttävät palveluita kuten ETH Gas Station, joka arvioi vaadittava gwei-määrää. Tällainen systeemi on kaikkea muuta kuin tehokas.

EIP 1559:n kohdalla louhijat saisivat vain erillisen tipin, jonka aktiivikäyttäjät maksavat. Tästä johtuen, EIP 1559:n vastustajissa on luonnollisesti paljon louhijoita. Lohkopalkkiot pysyvät kuitenkin ennallaan.

EIP 1559 laajemmat vaikutukset

Onko EIP 1559 ratkaisu myös Ethereumin skaalautuvuusongelmiin? Voivatko tavikset käyttää jatkossa Uniswapia? Vastaus näihin kysymyksiin on valitettavasti ei.

EIP 1559 ei muuta sitä faktaa, että Ethereum-verkon kapasiteetti ei riitä nykyiseen DeFi- ja NFT-markkinan ajamaan kysyntään. Ethereumin kapasiteetti kasvaa toden teolla vasta Ethereum 2.0 -version myötä ja sitä odotellessa erillisillä Layer 2 -ratkaisuilla, kuten Polygon.

Todennäköisesti transaktiomaksutovat jatkossakin liian korkeita piensijoittajille, vaikka EIP 1559 olisi käytössä. Se auttaa kuitenkin bensanhintojen ennustettavuudessa poistamalla volatiliteettia.

Perusmaksujen (base fee) polttaminen on mielenkiintoinen konsepti. Tämä voi tarkoittaa sitä, että ruuhkaisina aikoina poltetaan enemmän Etheriä lohkopalkkioiden kautta markkinoille ilmestyy. Etherin määrässä ei ole Bitcoinin tavoin kattoa, eli käytössä on jatkuva inflaatio.

EIP 1559 voi saada aikaan tilanteen, jossa markkinoilla olevan Etherin määrä jopa pienenee. Toisin sanoen, verkon korkea suosio nostaisi Etherin arvoa, mikä olisi mielenkiintoinen positiivinen kierre. Juuri tämä pointti (Ethereumin deflaatio) on nostanut EIP 1559:n niin suureen keskusteluun.

Viralliseksi lanseerauspäiväksi on vahvistettu London hard fork. Tämä päivitys tapahtuu heinäkuun puolivälissä vuonna 2021.

Katso myös alla oleva Youtube-video, jossa Ethereum gas selitetään aloittelijoille sopivassa muodossa.

Kuva: Flickr / techcrunch, Image by Hebi B. from Pixabay, Image by Лечение Наркомании from Pixabay, Flickr / Marco Verch


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.