Ethereum Classic on monien silmissä unohdettu projekti. ”Ethereumin pikkuveli” ei juuri otsikoissa näy – ainakaan positiivisessa mielessä. Moni kuvitteli platformin olevan jo kuollut, mutta näin ei ole todellakaan asia. Tämä artikkeli on opas Ethereum Classicista. Käymme läpi projektin historian, tekniset erot Ethereumiin sekä potentiaalin sijoituskohteena.
Sisällysluettelo
Mikä on Ethereum Classic (ETC)?
Asetetaan Ethereum Classic oikeaan lokeroon kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit sekä tokenit.
Valuuttakategoriassa ovat Bitcoinin lisäksi kolikot kuten Litecoin, Bitcoin Cash sekä Dash. Ne on kehitetty toimimaan digitaalisena P2P-rahana.
Platform-kategorian tunnetuin nimi on Ethereum. Nämä projektit ovat älysopimusalustoja eli käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella platformien olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat Cardano, Binance Smart Chain sekä Polkadot.
Tokenit luodaan platformien sisälle, eli niillä ei ole omaa lohkoketjua. Tunnettuja tokeneita ovat DeFi-sektorista tutut Chainlink, Aave sekä Uniswap. Tokeneilla on käyttöä tietyn applikaation sisällä.
Ethereum Classic kuuluu platform-kategoriaan. Se on itse asiassa Ethereum-lohkoketjun alkuperäinen haara, eli kaikkien tuntema Ethereum on forkattu Ethereum Classicista vuonna 2016. Tähän historiaan palataan artikkelissa vielä tarkemmin.
Kyseessä on monelle tuntematon platform sen korkeasta ranking-sijoituksesta huolimatta. Tämä johtuu siitä, että Ethereum Classic ei näy juuri koskaan uutisotsikoissa. Se on jäänyt myös kuumana käyvässä platform-kisassa selkeästi statistin rooliin.
Ethereum Classicin natiivitoken on myös nimeltään Ethereum Classic. Sitä kutsutaan Etheriksi, samoin kuin Ethereumin natiivitokenia ETH. Ethereum Classicin ticker on pörsseissä ETC. Tokenia käytetään transaktiomaksuihin ja muuhun arvonsiirtoon platformin sisällä.
Ethereum Classic syntyi The DAO -riidan vuoksi
Ethereum Classicin historia on aloitettava Ethereumin historiasta. Tämä johtuu siitä, että Ethereum sekä Ethereum Classic olivat pari ensimmäistä vuotta yksi ja sama projekti.
Ethereum Classicin isä on Ethereumin keulahahmona tunnettu Vitalik Buterin. Kyseessä on venäläinen ohjelmoija, joka vaikutti 2010-luvun alkupuolella Bitcoin Magazine -lehdessä. Buterin kuvaili Ethereumin white paperin vuoden 2013 lopulla.
Buterinin argumenttina oli tarve luoda ohjelmointikieli sekä hajautettuja applikaatioita Bitcoiniin. Ratkaisuksi muodostui kokonaan uuden kryptovaluutan luominen.
Ethereum-projekti käynnistyi vuoden 2014 alussa. Buterinin lisäksi yhdinryhmään kuului puoli tusinaa henkilöä, ml. Cardanon perustaja Charles Hoskinson sekä Polkadotin perustaja Gavin Wood. Sekä Hoskinson että Wood jättivät projektin pari vuotta myöhemmin.
Ethereumin lohkoketju käynnistyi heinäkuussa 2015. Heti seuraavana vuonna yhteisöä kohtasi vakava kriisi, mikä johti myös Ethereum Classicin syntymään. Kyseessä oli The DAO -hakkerointi.
The DAO oli kunnianhimoinen hanke, jonka tarkoituksena oli luoda hajautettu joukkorahoitusalusta. Joukkorahoitukset tulivat vuonna 2017 kaikille tutuiksi ICO-nimellä. Valitettavasti The DAO:n ohjelmakoodissa oli haavoittuvuus, mikä johti sen varojen hakkerointiin.
Käsittelemme tämän aiheen vielä tarkemmin seuraavassa kappaleessa. Alla on video aiheesta.
The DAO -hakkerointi sai aikaan laajan keskustelun Ethereum-yhteisössä: pitäisikö tapahtunut perua kelaamalla lohkoketjun historiaa taaksepäin? Vaikka valtaosa oli sen kannalla, osa kehittäjistä totesi tylysti: the code is law, eli mitään ei muuteta.
Lopulta päädyttiin hard forkiin, jossa Ethereumin lohkoketju haarautui kahtia. Ethereum Classic on siis alkuperäinen haara, kun taas Ethereum on siitä forkattu sivujuonne. Ensimmäinen Ethereum Classicin lohko oli järjestysnumeroltaan 1.920.000, joka louhittiin heinäkuussa 2016.
Markkinat hyväksyivät Ethereum hard forkin, sillä kyseisestä haarasta on tullut selvästi suositumpi. Ethereumin markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä noin 40x Classic-versiota suurempi. Se on ollut paikoin yli 100x suurempi.
Vaikka Ethereum selvisi lopulta kuiville, tapaus jätti tahran Vitalik Buterinin sekä Ethereum-johdon kilpeen. The DAO -hakkeroinnin peruuttaminen sotii lohkoketjun ja hajautettujen projektien perusideaa vastaan. Projektin hallinnon ei pitäisi puuttua yksittäisen sovelluksen tapahtumiin.
Ethereum Classic on ollut vähän otsikoissa perustamisensa jälkeen. ETC on jäänyt platform-kisassa selkeästi taka-alalle, eikä projekti ole ollut resursseiltaan kilpailijoiden tasoa. Sen käyttäjämäärät ja louhintateho on myös laskenut tasaisesti vuosina 2018-2020.
Projektin kehitys on jatkunut tästä huolimatta. Löydät Ethereum Classicin historian tärkeät tapahtumat virallisesta roadmapista. Kehitystä tekee kymmenkunta eri yritystä, joista tärkein on Ethereum Classic Labs. Myös Cardanon perustaja Charles Hoskinson on tukenut Ethereum Classicin kehitystä IOHK-kehitysyhtiönsä kautta.
Charles on giving ETC one more chance, his belief in choice, and exploring the future of the 'code is law'-space with partners.@IOHK_Charles #EthereumClassic $ETC pic.twitter.com/Q7zj8HhFss
— Spielbird (@EyeOfTheKing1) December 15, 2020
Elokuussa 2020 Ethereum Classic nousi uutisiin johtuen kolmesta 51%-hyökkäyksestä. Tämän jälkeen louhinta-algoritmia muutettiin, jotta Ethereum-louhijoita ei olisi niin helppo valjastaa hyökkäyksiin Classic-ketjua vastaan.
ETC-tokenin kurssikehitys on ollut myös heikkoa. Se oli vielä maaliskuussa 2021 yli 50 prosenttia vuoden 2017 ATH-lukemien alapuolella. Maaliskuussa 2021 tapahtui kuitenkin jotain käsittämätöntä, sillä ETC:n kurssi raketoi kuukaudessa noin 15 dollarista 176 dollarin lukemiin. Tälle 10x-nousulle ei ole mitään yksittäistä selitystä. Moni arvelee, että kyseessä oli Robinhood-treidaajien ostot.
Ethereum Classiciin sijoittivat mahdollisesti amatöörit, jotka näkivät Ethereumin kurssinousun ja halusivat saada ”halpaa Etheriä”. Osa noususta voi selittyä myös Ethereumin siirtymisellä kohti Proof of Stake -versiota ja IOHK:n osallisuudella. Tähän palataan vielä artikkelissa tarkemmin.
Ethereum Classic on myös yllättävän suosittu instituutioiden sijoituskohde. Kun katsotaan Grayscalen rahastojen kokoa, Ethereum Classic on altcoineista suurin heti Bitcoinin ja Ethereumim jälkeen!
The DAO -hakkerointi
Tutustutaan sitten tarkemmin The DAO -hakkerointiin. Se on Ethereum Classicia vahvasti määrittelevä tapaus ja yksi kryptoskenen historian suurimmista kohuista.
Kaiken keskellä oli The DAO -niminen organisaatio. Sitä ei kannata nyt sekoittaa yleisesti käytössä olevaan DAO-lyhenteeseen, joka tulee sanoista Decentralized Autonomous Organization. Erilaisia DAO:ja on maailmassa vaikka kuinka paljon. The DAO oli vuonna 2016 käynnistetty fintech-yhtiö.
The DAO:n perustaja on saksalainen ohjelmistoinsinööri Simon Jentzsch. Projekti sai alkunsa toukokuussa 2016 keräten 120 miljoonan dollarin rahoituksen (lopulta yhteensä lähes 170 miljoonaa). Kyseessä oli tuohon aikaan historiallisen suuri summa. The DAO nousi laajalti otsikoihin finanssimaailmassa.
Kyseessä oli ICO, eli sijoittajat saivat panoksilleen vastineeksi DAO-tokenia.
The DAO oli Ethereum-alustalla toimiva sovellus (Dapp), jota voi verrata tämän päivän DeFi-palveluihin. Käyttäjät antoivat rahoitusta eri projekteille ja nostivat esiin omia ehdotuksiaan rahoituskohteille.
Kaikki hajautetut sovellukset (Dapp) ovat luonteeltaan avoimia lähdekoodin osalta. Kuka tahansa voi tutustua ohjemlakoodin ja löytää sieltä myös kriittisiä bugeja.
Nykyisin hyökkäyksiä pyritään estämään koodin audintointien avulla. Asiaan erikoistuneet yhtiöt auditoivat koodin ennen sen julkaisua, mikä estää (ainakin teoriassa) bugien pääsyn lohkoketjuympäristöön. The DAO:n kohdalla, näin oli juuri asia.
Mielenkiintoista tapauksessa oli se, että The DAO:n perustajia varoitettiin haavoittuvuudesta heti sen julkaisun jälkeen. Varoitukset kaikuivat kuuroille korville, mikä johti nopeasti hakkerin iskuun. The DAO:n poolista vietiin kesäkuussa 2016 peräti 3,6 miljoonaa Etheriä – arvoltaan siihen aikaan 50 miljoonaa dollaria.
Kyseessä olisi tänäkin päivänä noin 3 prosenttia kierrosta olevista Ethereistä. Tuohon aikaan lukema oli lähes tuplasti suurempi.
Hakkeri olisi voinut niistää sovellusta vieläkin enemmän, mutta päätti jostain syystä tehdä vain tietyn suuruisen iskun. Tämä johti sitten edellä kuvattuun debattiin Ethereum-yhteisössä: pitäisikö tapaus pyyhkiä pois Ethereumin historiasta vai jättää hakkerointi voimaan?
Lopputuloksena Ethereum-yhteisö jakautui Ethereumiin ja Ethereum Classiciin. Hakkerin henkilöllisyys ei ole vieläkään selvinnyt.
BitMEXin blogista löytyy todella kattava ja yksityiskohtainen kuvaus The DAO -tapauksesta. Aiheesta on myös tehty paljon Youtube-videoita.
Ethereum Classicin teknologia
Ethereum Classic on teknisesti lähes identtinen Ethereumin kanssa. Molemmat ovat siis täysiverisiä älysopimusalustoja. Ethereum Classic tarjoaa hieman vastaavat työkalut hajautettujen sovellusten rakentamiseen kuin muutkin platformit.
Älysopimukset koodataan Solidity-kielellä, mikä on tuttu ”isoveli” Ethereumista. Ethereum Classicin älysopimuskoneisto on myös EVM-yhteensopiva. Ethereum-alustalle koodatut sovellukset voidaan helposti siirtää myös Classicin puolelle.
Ethereum Classicia kutsutaan Ethereumin tavoin 2. sukupolven kryptovaluutaksi. Bitcoin oli 1. sukupolvi, ja Proof of Stake -pohjaiset platformit (Cardano, Binance Smart Chain, Tron, Zilliqa jne.) ovat puolestaan 3. sukupolven valuttoja.
Ethereum Classic on siten teknisesti perässä markkinoiden johtavia platformeja. Tämä johtuu Ethereum Classicin käyttämästä Proof of Work -konsensusalgoritmista. Kyseessä on yksi harvoja Proof of Work -platformeja markkinoilla.

Louhinta-algoritmina toimii etchash. Huomaa tässä pieni, mutta tärkeä ero. Ethereum Classic käytti pitkään samaa ethash-algoritmia kuin Ethereum. Muutos tehtiin vuoden 2020 lopulla Thanos-päivityksessä.
Taustalla olivat edellä mainitut 51%-hyökkäykset lohkoketjuun. Jos kryptovaluutta käyttää samaa louhinta-algoritmia kuin joku selvästi suurempi projekti, tämä uhka on jatkuva ja todellinen. Sen vuoksi Ethereum Classic teki muutoksia omaan algoritmiinsa ja etchash syntyi.
Ethereum Classicin transaktiokapasiteetti on noin 15 TPS eli vastaava kuin Ethereumilla ja noin 2x Bitcoiniin verrattuna. Keskimääräinen lohkoaika on noin 14 sekuntia.
Ethereum Classic vs Ethereum
Miten Ethereum Classic eroaa sitten ”isoveljestään” eli Ethereumista? Käydään tätä osastoa läpi seuraavaksi.
Ethereum Classicin tekniset ominaisuudet ja osa yhtäläisyyksistä kuvattiin edellisessä kappaleessa. Artikkelin kirjoitushetkellä (05/2021), sen ”konehuone” ei juurikaan eroa Ethereumista. Taustalla etenee kuitenkin päivitys, mikä erottaa projektit pian merkittävästi.
Kyse on Ethereumin 2.0-versiosta. Ethereum siirtyy 2.0-versiossa pois fyysisiä louhintalaitteita vaativasta Proof of Work -konsensuksesta kilpailijoiden käyttämään Proof of Stake -konsensukseen. Ethereum 2.0.n lohkoketju, Beacon Chain, käynnistyi joulukuussa 2020.
Ethereum 2.0-versio valmistuu vuosien 2022-2023 aikana. Samalla sen transaktiokapasiteetti nousee 50-100x nykyisestä kipailijoiden vaatimalle tasolle.
Tässä tulee suurin ero Ethereum Classiciin: se ei aio siirtyä Proof of Stake -konsensukseen vaan jää edelleen Proof of Work -alustaksi. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa sitten Ethereum Classicin suosioon.
Ennen kuin Ethereum 2.0 on valmis, näiden platformien välillä ei ole teknisesti merkittäviä eroja. Suosiossa on sitäkin enemmän. Ethereum dominoi Dapp-skeneä, kun taas Ethereum Classic on siinä pitkälti statistin roolissa.
Eräs merkittävä ero löytyy myös tokenomics-osastolta. ETC-tokenille asetettiin joulukuussa 2017 katto, aivan kuten Bitcoinillakin on.
Gotham-niminen hard fork otettiin käyttöön 11.12.2017 eli 5 miljoonan blokin jälkeen. Tässä yhteydessä lohkopalkkio putosi 5 ETC -> 4 ETC. Kyseessä on 20 prosentin pudotus. Uusi 20 prosentin pudotus tehdään aina viiden miljoonan blokin välein, kunnes katto 210.700.000 tokenia saavutetaan.
Artikkelin kirjoitushetkellä reilut 116 miljoonaa ETC-tokenia on markkinoilla eli hieman yli 50 prosenttia.
Ethereum Classic sijoituskohteena
Miltä Ethereum Classic näyttää sijoituskohteena? Aihetta sivuttiin jo hieman historiaosiossa. ETC-tokenin kurssikehitys on ollut monta vuotta hyvin hidasta, eikä se näyttänyt elonmerkkejä edes vuosien 2019 ja 2020 kryptorallien aikana.
Huhti-toukokuussa tapahtunut 10x-loikka nosti ETC:n takaisin kryptovaluuttojen top 20 -listalle. On kuitenkin vaikea nähdä tämän statuksen pysyvän pidempään voimassa. Nousu kertoo ainakin siitä, että Ethereum Classic ei ole projektina kuollut!
Historiaosiossa mainittu Grayscale tarjoaa myös vakuuttavia lukuja. Ethereum Classic Trustin koko on suurempi kuin muiden altcoinien yhteensä!
05/20/21 UPDATE: Net Assets Under Management, Holdings per Share, and Market Price per Share for our Investment Products.
Total AUM: $35.8 billion$BTC $BCH $ETH $ETC $ZEN $LTC $XLM $ZEC $BAT $LINK $MANA $FIL $LPT pic.twitter.com/uHqZhVpvdW
— Grayscale (@Grayscale) May 20, 2021
Kurssinousun lisäksi, keväällä 2021 on nähty myös aktiivisten osoitteiden kasvua. Onko kyseessä vain lyhytaikainen nousu vai saako Ethereum Classic buustia yllättävältä taholta?
Ethereumin siirtyminen 2.0-versioon tarkoittaa siis Proof of Work -konsensuksen hylkäämistä. Samalla myös valtava määrä Ethereum-louhijoita muuttuu hyödyttömiksi. Ethereum Classic nousee yhtäkkiä markkinoiden johtavaksi Proof of Work -platformiksi.
ETC voi saada tätä kautta yllättävään nostetta ja suosion kasvua. Yhä useampi sijoittaja voi kiinnostua projektista juuri PoW:n kautta sekä projektin vaalivien periaatteiden vuoksi.
IOHK & Charles Hoskinson ovat vielä oma lukunsa. Cardanon perustaja on sijoittanut yli miljoona dollaria omia rahojaan Ethereum Classicin kehitystyöhön ”filosofisista syistä”. Hoskinsonin firma IOHK on myös ottanut suurempaa roolia ja rakentaa projektille mm. roadmapia.
Se ei kuitenkaan poista faktaa, että Ethereum Classic jää teknisesti muiden platformien varjoon. On vaikea nähdä projektin saavan koskaan massiivista suosiota Dapp-alustana.
Ethereum Classic voidaan nähdä Proof of Workia sekä laskevaa inflaatioita arvostavien sijoittajien valintana. Proof of Stake saa paljon kritiikkiä mm. Bitcoin-leiristä. Moni PoW:n kannattaja voi hyvinkin päätyä myös Ethereum Classicin tukijaksi.
Tällä hetkellä on vaikea suositella Ethereum Classicia hyvänä sijoituskohteena. Sen asema platform-kisassa on varsin haastava, ja kevään 2021 kurssiralli on nostanut ETC:n kurssin turhan korkeaksi.
Todennäköisesti projekti ei kuole markkinoilta niin nopeasti kuin moni odottaisi. Proof of Workille riittää oma kannattajakuntansa myös tulevaisuudessa. Saa nähdä millaisen kontribuution Ethereum Classic saa jatkossa Cardano-pomo Charles Hoskinsonin tiimiltä.
Ethereum Classic ostaminen
Ethereum Classic löytyy lähes kaikista suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Meidän valintamme on markkinajohtaja Binance, joka tukee nopeita SEPA-pankkisiirtoja sekä luottokorttitalletuksia.
Binancen lisäksi ETC:n ostaminen onnistuu helposti mm. Krakenista sekä Coinbasesta.
Ethereum Classicin säilytys ei ole ongelma, sillä ETC-tokenille löytyy tukea kymmenistä eri lompakoista. Esimerkiksi suositut Exodus (desktop & mobiili) sekä TrustWallet (mobiili) tukevat ETC-tokenia.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!