blogi
15
syys
ethereum-alysopimusalustat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ethereum ja muut älysopimusalustat

Älysopimusalustat eli platformit kiinnostavat tällä hetkellä sijoittajia. Kategorian tunnetuin projekti on tietysti Ethereum. Sen valta-asema on ollut pitkään kiistaton, mutta markkina on nyt kovassa murroksessa. Vuonna 2021 räjähtänyt DeFi-markkina leviää Ethereumin lisäksi myös muille platformeille.

Tässä artikkelissa tutustutaan älysopimusalustojen markkinatilanteeseen. Mitkä ovat Ethereumin suurimmat haastajat. Entä mitkä tämän kategorian projekteista voisivat olla parhaita sijoituskohteita?

Ethereumin asema on pysynyt vakaana

Platform-kategoriaa johtaa ylivoimaisesti Ethereum. Sen markkina-arvo on noin neljä kertaa suurempi kuin Cardanon ja Binance Smart Chainin, jotka ovat tällä mittarilla pahimmat uhkaajat. Ethereumin kehitys näyttää tällä hetkellä erittäin lupaavalta.

Jos katsotaan Ethereumin osuutta koko kryptomarkkinasta, se on tällä hetkellä noin 18,1 prosenttia. Lukema pyöri lähes kolme vuotta (2018-2021) noin 8 ja 12 prosentin välimaastossa. Vaikka kilpailijoiden markkina-arvo on myös moninkertaistunut, Ethereum näyttää vahvalta.

Tilannetta voidaan tarkastella myös DeFi-sektorin kautta. Hajautetun talouden sovellukset ovat pitkälti vastuussa älysopimusalustojen suosiosta. Suosittu defillama.com on hyvä sivusto DeFi-appien vertailuun eri platformeilla.

Ethereum-alustan DeFi-sovelluksiin on lukittu (TVL) 113,92 miljardin dollarin arvosta tokeneita. Lukema vastaa 73,8 prosenttia koko DeFi-markkinasta. Lukema oli neljä kuukautta sitten 72 prosenttia. Ethereum on siis pitänyt hyvin pintansa.

Ethereum sai myös elokuun alussa tärkeän London hard fork -päivityksen, jonka puhutuin palanen oli EIP-1559. Se muutti Ethereumin transaktiomaksujen laskentaprosessia. Sen lisäksi iso osa transaktiomaksuista poltetaan eli tuhotaan. Koska transaktio maksetaan Etherillä (ETH), tarkoittaa se inflaation pienemistä.

Päivityksestä on kulunut vain kolmisen viikkoa, mutta Etheriä on poltettu jo yli 400 miljoonan dollarin edestä. Kaikki nämä ETH-tokenit olisivat olleet muuten markkinoilla.

Seuraavaksi katseet kääntyvät vuoden 2020 alussa tulevaan Ethereum 2.0 -päivitykseen. Tämä pitkään valmisteltu askel poistaa vihdoin Ethereumin skaalausongelmia ja siirtää lohkoketjun Proof of Stake -konsensukseen.

Kun niputtaa kaiken yllä olevan tiedon yhteen, on vaikea olla negatiivinen Ethereumin tulevaisuudesta.

Cardano saa vihdoin älysopimukset

Cardano on tällä hetkellä Ethereumin suurin uhkaaja, kun katsotaan kryptovaluuttojen markkina-arvoa. Cardanon natiivitoken ADA on kohonnut jo yli 92 miljardin markkina-arvoon. ADAn kurssi on kolminkertaistunut noin kuukauden aikana.

Jos Ethereum 2.0 on historiallinen päivitys, niin sitä on myös Cardanon tuleva Alonzo hard fork. Siinä nimittäin aktivoidaan vihdoin älysopimukset!

Cardano on ollut kaikki nämä vuodet älysopimusalusta ilman älysopimuksia. Se ei ole voinut haastaa Ethereumia tai muitakaan platformeja tosissaan. Nyt tilanne vihdoin muuttuu. Taustalla on muitakin onnistuneita päivityksiä.

Kesällä 2020 käynnistynyt Cardanon staking on ollut huikea menestys. Reilut 70 prosenttia ADA-tokenista on lukittuna satoihin eri steikkauspooleihin. Keväällä tehty Mary hard fork mahdollisti puolestaan tokenien (ja NFT:n) luomisen Cardano-alustalle.

Sijoittajien katseet ovat kiinnittyneet nyt Cardanoon. Kaikki odottavat suurella mielenkiinnolla, miten paljon DeFi-sovelluksia lanseerataan heti älysopimusten saavuttua. Tapahtuma voi ajaa ADA-tokenin myös kovaan syöksyyn, jos markkinoiden odotukset eivät täyty.

laptop chart mobile

Pitkällä aikavälillä on mielenkiintoista nähdä, saako Cardano etulyöntiaseman tietyn alan sovelluksissa. Nopea ja skaalautuva lohkoketju mahdollistaa muun muassa pelaamisen, vedonlyönnin, pokerin ja erilaiset rahoitussovellukset.

Esimerkkinä online-pelisivustoista voidaan mainita, että maksutapahtumien turvallisuus on keskeinen kriteeri käyttäjille, ja monet sivustot ottavat käyttöön turvallisia protokollia ja maksutapoja kaikkien tietojen suojaamiseksi. Olipa kyse sitten tarjouksista, kuten bonuksista, ilmaiskierroksista tai rahan tallettamisesta tai nostamisesta, tämäntyyppisten sivustojen kehittäjät kiinnittävät tähän erityistä huomiota.

Lisäksi monet uskovat, että Cardano löytää kumppaneita finanssimaailmasta, koska sen ohjelmointikieli on Ethereumia turvallisempi, mikä voisi kiinnostaa myös useita verkkopelaajia, jotka ymmärtävät kryptovaluuttojen arvon ja jotka saattavat olla kiinnostuneita käyttämään Cardanoa.

Cardano on tällä hetkellä älysopimus-kisan musta hevonen.

Binance Smart Chainin hype on laantunut

Binance Coin ja Cardanon ADA-token ovat vaihdelleet jatkuvasti paikkaa kryptovaluuttojen ranking-listalla. Artikkelin kirjoitushetkellä BNB on sijalla neljä, mutta eroa on ADA-tokeniin varsin mitätön.

Binance Coin on Binance Smart Chainin natiivitoken. BSC on puolestaan Binance-pörssin lanseeraama älysopimusalusta. Se lähti haastamaan Ethereumin pienillä kuluilla ja nopeilla transaktioilla syksyllä 2020.

Binance Smart Chainin etsikkoaika oli keväällä 2021, jolloin sen DeFi-sektori kasvoi rajusti. Hajautettu PancakeSwap-pörssi on edelleen kovassa käytössä. Se on etenkin piensijoittajien suosiossa, jotka spekuloivat sadoilla erilaisilla meemikolikoilla.

Ethereum-verkon transaktiomaksut ovat edelleen helposti kymmeniä dollareita. Piensijoittajille tämä on aivan liikaa, joten ”fisut” käyvät kauppaa PancakeSwapin puolella.

Binance Smart Chain on selkeästi menettänyt asemiaan kevään huippulukemista. Sen osuus (TVL) oli parhaimmillaan DeFi-markkinasta noin 20 prosenttia. Nyt Binance Smart Chainin DeFi-appeihin on lukittuna noin 12 prosenttia koko sektorin varallisuudesta.

Tämä on seurausta kilpailevien platformien noususta. Binance Smart Chainin ainoa ase on Ethereumia vastaan nopeat ja halvat transaktiot. Nyt markkinoilla on jo muitakin aivan yhtä halpoja ja nopeita vaihtoehtoja. Pian myös Cardano tulee täysin samoille apajille.

Haastajat: Terra, Polygon, Avalanche sekä Solana

Polygon oli ehdottomasti kevään 2021 kohutuin platform. Projekti tunnettiin vielä vuosi sitten nimellä Matic Network, mutta se uudelleenbrändättiin Polygoniksi helmikuussa 2021.

Kyseessä on Ethereumin sidechain eli sivuketju. Polygon on siis ennen kaikkea rakennettu Ethereumin skaalausratkaisuksi, ja alusta onkin saanut houkuteltua jo pitkän listan DeFi-appeja kloonaamaan koodinsa myös Polygonin puolelle. Tunnetuin näistä on varmasti Aave.

Polygonin MATIC-token yli 100-kertaisti kurssinsa noin $0,02 tasolta yli $2,6 dollariin kevään aikana. Viime kuukausina sen paras meno on kuitenkin hyytynyt. Polygonin lisäksi, markkinoille on tullut myös muita skaalausvaihtoehtoja. Lisäksi Cardanon, Solana ja Avalanche tulevat sen reviirille.

Solanan SOL-token on noussut jo kryptovaluuttojen top 10 -listalle. Kyseessä on ollut huikea menestystarina vuonna 2021. Mielenkiintoista on se, että yksikään Solanan DeFi-appi ei näy vielä laajemmin esim. some-keskusteluissa. Myös koko platform on yllättävän vähän uutisissa.

Avalanche on puolestaan raketoinut syksyn aikana satoja prosentteja. Kyseessä on niin ikään nopeita & halpoja transaktioita tarjoava älysopimusalusta, jolla on monta muutakin ässää hihassaan. Bitcoinkeskus suosittelee tutustumaan tarkemmin sivustolta löytyvään Avalanche-oppaaseen.

Polygonin, Solanan ja Avalanchen edellä on TVL-mittarilla vielä Terra. Se on houkutellut jo 7,6 miljardin dollarin edestä varallisuutta omalle platformilleen.

Kaikki edellä mainitut platformit ovat vielä selkeästi Binance Smart Chainia jäljessä, jos katsotaan DeFI-sektorin suosiota. Ero kuitenkin kapenee koko ajan. Parhaat sijoituskohteet löytyvät todennäköisesti tästä joukosta.

Noin kuukauden päästä näemme myös sen, millaisiin TVL-lukemiin Cardano pääsee älysopimusten lanseerauksen myötä. Platformien kisa on juuri nyt kryptoskenen mielenkiintoisinta seurattavaa!

Photo by Jievani from Pexels, Photo by AlphaTradeZone from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!