Ethereum 2.0 opas

Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 käynnistyi vuosien työn ja tuskan jälkeen 1. joulukuuta vuonna 2020. Kyseessä on uusi versio Ethereumista, joka korvaa aikanaan nykyisen järjestelmän. Ethereum 2.0 on aiheuttanut jonkin verran sekaannusta ja hämmennystä sen aikataulun sekä teknologian osalta. Tämä artikkeli on kattava Ethereum 2.0 opas aloittelijalle.

Rekisteröidy Binancelle

Ethereum 2.0 historia

Lähdetään ensin liikkeelle historiasta ja luodaan pohja Ethereum 2.0 -päivitykselle. Mistä se on saanut alkunsa ja miksi 2.0-versio tarvitaan?

Ethereum sai alkunsa Vitalik Buterinin kuvailemasta white paperista vuoden 2013 lopulla. Projektin perustaminen tapahtui vuoden 2014 aikana, ja mukana olivat Buterinin lisäksi mm. Cardano-projektista tuttu Charles Hoskinson, Polkadotin perustaja Gavin Wood sekä muita avainhenkilöitä.

Ethereumin lohkoketju käynnistyi 30. heinäkuuta vuonna 2015. Tästä alkoi pitkä päivitysten sekä hard forkien sarja, jotka ovat johtaneet 1.12.2020 käynnistyvään Ethereum 2.0 -versioon. Kyseessä on ollut, hieman laskentatavasta riippuen noin 4-5 vuoden mittainen projekti.

Jos haluat tarkemman kuvauksen Ethereumista, tsekkaa Bitcoinkeskuksen Ethereum-opas tai alla oleva Youtube-video. Tässä artikkelissa ei käydä tarkemmin läpi Ethereumin toimintaa. Ethereumin kurssi löytyy puolestaan täältä.

Tunnetuimpia hard forkkeja ovat olleet  Homestead (3/2016), Byzantium (10/2017), Constantinopole (2/2019) sekä Istanbul (12/2019). Näiden lisäksi järjestelmään on tehty muitakin päivityksiä matkan varrella. Osa on ollut suunniteltuja, osa bugikorjauksia.

Visio Ethereum 2.0 -versiosta on ollut olemassa siitä lähtien, kun Ethereum 1.0 -version ensimmäinen lohko syntyi. Kaikille on ollut selvää alusta asti, että Proof of Work -konsensusmalli ei tule riittämään kapasiteetiltaan Buterinin ”World Computer” idean toteuttamiseksi.

Kryptosijoittajat ovat seuranneet Ethereum-projektin kehitystä suurella mielenkiinnolla. Moni on epäillyt sitä, saadaanko 2.0-versiota (kutsutaan myös: Serenity) koskaan ulos. Nyt sen ensimmäiset askeleet on vihdoin otettu.

Viimeinen askel 1.0 -> 2.0 siirrossa oli marraskuissa 2020 julkaistu deposit contract. Kyseessä on älysopimus, johon vaadittiin sijoittajilta noin 525.000 ETH-tokenia steikattavaksi 24.11.2020 mennessä. Jos riittävästi steikkaajia ei olisi tullut, 2.0-version käynnistyminen olisi siirtynyt.

Lopulta vaadittu määrä tuli täyteen viimeisenä päivänä. Tämän ansiosta Ethereum 2.0 starttasi suunnitelmien mukaan 1.12.2020. Vitalik Buterin twiittasi genesis-lohkosta seuraavasti.

Tämä on vasta ensimmäinen askel pitkällä tiellä kohti 2.0-version lopullista toiminnallisuutta. Kyseessä on tietyllä tapaa kuin testiverkko, jossa ei voi varsinaisesti tehdä mitään. Tuleva Serenity-vaihe sisältää vielä monia tärkeitä päivityksiä, jotka on saatava onnistumaan.

Käydään seuraavaksi läpi eri vaiheita ja selitetään erot Ethereum 2.0 ja nykyisen lohkoketjun välillä.

Ethereum 2.0 Beacon Chain ja staking

Joulukuun 1. päivänä 2020 käynnistyi Beacon chain, joka on Ethereumin rinnakkainen lohkoketju. Nykyinen lohkoketju eli versio 1.0 jatkaa toimintaansa aivan normaalisti vielä monta vuotta. Nyt sen rinnalla pyörii myös Beacon chain.

Beacon chainin toiminnallisuus muuttuu 2.0-version päivitysten myötä. Alkuvaiheessa se ei tue vielä älysopimuksia, eikä kukaan voi vielä pitkään aikaan rakentaa Ethereum 2.0 -applikaatioita.

Beacon chain on merkittävä askel, koska se tuo mukanaan steikkauksen eli kyseessä on Proof of Stake -konsensusalgoritmiin perustuva lohkoketju. Tästä johtuen mukaan tarvittiin edellä mainittuja steikkaajia, jotka toimivat verkon validaattoreina. Perinteistä louhintaa ei siis enää ole.

Jokainen Ethereum 2.0-version validaattori sijoittaa 32 ETH tokenin panoksen, mikä tarkoittaa nykyisellä reilun 600 dollarin kurssilla lähes 20.000 dollarin sijoitusta. Jos olet kiinnostunut oman ETH2-noden pystyttämisestä, tsekkaa alla oleva video tai tutustu Ethereum 2.0 launchpadiin.

Kannattaa huomioida, että kyseessä ei ole mikä tahansa steikkaus, jossa oman panoksen voi noin vain vetää pois. Ethereum 2.0 -validaattorit joutuvat pitämään sijoituksensa Beacon chainissa lopullisen version lanseeraukseen saakka eli pari vuotta. Lisäksi oma node on oltava online 24/7 tai menetät Etheriä sakkoina.

Palkintona on mukava korko talletukselle, joka vaihtelee parin prosentin ja 20 prosentin välillä riippuen lopullisesta määrästä ETH-tokeneita, jotka ovat steikattu.

Koska 32 ETH on valtava summa rahaa monelle sijoittajalle, mukaan tulevat myös staking poolit. Tällä hetkellä suosituin palvelu on Rocket Pool, jonka avulla voit steikata 0,01 ETH alkaen.

Beacon chain on Ethereum 2.0 kehitystyössä nimeltään Phase 0.

Ethereum 2.0 Proof of Stake ja sharding

Edellisessä kappaleessa käytiin läpi steikkausta, joka on ensimmäisen vaiheen (Phase 0) näkyvin muutos. Ethereum siirtyy siis Proof of Stake -pohjaiseen konsensusalgoritmiin nykyisestä Proof of Work -vaihtoehdosta.

Miksi tämä muutos?

Proof of Work vaatii toimiakseen fyysisiä louhijoita. Tämä asettaa jo yksin hyvin selkeitä rajoitteita sille, millaiseen kapasiteettiin verkko pystyy. Esim. tällä hetkellä Etheruem 1.0 käsittelee noin 15 transaktiota per sekunti, Bitcoin vain puolet tästä. Kilpailijat tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia.

Käytännössä kaikki Ethereumin kilpailijat käyttävät jotain Proof of Staken variaatiota. Ethereumin käyttämä PoS-variantti on nimeltään Casper. Siinä on mukana slashing-ominaisuus, joka rankaisee väärin toimivia validaattoreita. Voit lukea lisää Casperista esim. tästä artikkelista.

Avainsana on sharding, jonka Zilliqa implementoi ensimmäisenä platformina MainNetin puolelle. Shardingista löytyy paljon videomateriaalia Youtubesta, esim. alla oleva video selittää Ethereum 2.0 sekä shardingin aloittelijoille.

Englanninkielinen sana shard tarkoittaa suomennettuna sirpaletta. Shardinging avulla datan käsittely voidaan pilkkoa yhdestä pienempiin osiin, jotka voidaan käsitellä samanaikaisesti. Ethereum 2.0 tulee sisältämään ensimmäisessä vaiheessa 64 shardia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kapasiteetti on 64-kertainen verrattuna ilman shardingia toimivaan, vastaavaan, lohkoketjuun. Nykyiseen Ethereum 1.0 lohkoketjuun verrattuna uuden 2.0 version kapasiteetti tulee olemaan luokkaa 100-200x.

Sharding on Ethereum 2.0 -kehitystyössä Phase 1. Sen implementointi pitäisi tapahtua vuoden 2021 aikana.

Ethereum 2.0 lopullinen versio, Phase 2

Ethereum 2.0 kehitystyön viimeinen vaihe, Phase 2, käynnistyy alustavasti vuosien 2021-2022 taitteessa. Tarkkaa aikataulua ei voida tässä vaiheessa vielä sanoa, sillä se riippuu edellä kuvatun shardingin kehitystyöstä.

Phase 2 sisältää kaiken tarvittavan, jotta Ethereum 2.0 kaikki ominaisuudet saadaan käyttöön.

It will involve adding ether accounts and enabling transfers and withdrawals, implementing cross-shard transfers and contract calls, building execution environments so that scalable applications can be built on top of Ethereum 2.0, and bringing the Ethereum 1.0 chain into Ethereum 2.0 so that Proof of Work can finally be turned off. (Consensys.net)

Kuten yllä oleva lainaus kertoo, tässä vaiheessa mukaan lisätään Ethereum-tilien transaktiot, cross-chain siirrot (ETH 1.0 <> ETH 2.0), älysopimukset ja muut Dapp-kehitystyön vaativat raamit.

Kun viimeinen vaihe todetaan valmiiksi, ja kaikki ovat siirtäneet ETH-tokeninsa Ethereum 2.0 -version lohkoketjuun, nykyinen järjestelmä kytketään pois päältä. Todennäköisesti tässä vaiheessa eletään vuotta 2023.

On siis syytä ymmärtää, että Ethereum 2.0 kehitystyö jatkuu vielä monta vuotta. Vaikka Beacon chain käynnistyi onnistuneesti, se oli vasta lähtölaukaus Serenity-prosessille ja edellä kuvattujen Phase 0, Phase 1 ja Phase 2 -vaiheille.

Ethereum vuonna 2021

Tämä artikkeli on kirjoitettu 2.12.2020 eli juuri Beacon Chainin julkaisun jälkeen. Päivitämme informaatiota tulevina vuosina sitä mukaa, kun Ethereum 2.0 kehitystyö etenee. Miltä Ethereumin lähitulevaisuus näyttää?

Kesän 2020 DeFi-huuma osoitti hyvin nykyisen järjestelmän tavoitteet. Ethereum-verkon transaktion kustannus nousi kymmeniin euroihin, kun sijoittajat treidasivat DeFi-tokeneita pää märkänä. Aivan vastaava ilmiö nähtiin Bitcoinin kohdalla joulukuussa 2017.

Kuten tämä artikkeli kertoo, Ethereum ei saa 2.0-version tarjoamaa kapasiteettia käyttöön vielä pitkään aikaan. Jos hyvin käy, puhutaan kahdesta vuodesta. Todennäköisesti aikaa voi mennä vieläkin pidempään. Sitä ennen nähdään varmasti muita skaalausratkaisuja.

Projektit kuten xDAI ja Matic ovat olleet pinnalla vuoden 2020 aikana, mutta markkinoilla on muitakin vaihtoehtoja. Tarjolla on noin tusinan verran optioita siirtää Ethereumin ruuhkaa toisiin lohkoketjuihin. Kyseessä on hieman sama idea kuin Bitcoinin Liquid- tai Salamaverkon kohdalla.

Tulevat vuodet ovat myös Ethereumin kilpailijoiden etsikkoaikaa. Ethereumin haastajat, kuten EVM-yhteensopivat Tron, Binance Smart Chain ja EOS, pyrkivät houkuttelemaan sovelluskehittäjät siirtämään Dappinsa toiselle alustalle. Toistaiseksi suurempaa joukkopakoa ei ole kuitenkaan nähtävissä.

Ethereum on edelleen aivan ylivoimainen peluri platform-kentässä. Sen markkina-arvo on paljon suurempi kuin kaikkien kilpailijoiden yhteensä. Ethereumin verkostovaikutus (network effect) on niin voimakas, että kilpailijoiden on hyvin vaikea saada merkittävää jalansijaa platform-markkinoilla.

Ethereum 2.0:sta löytyy aiheesta kiinnostuneille todella paljon materiaalia netistä. Tsekkaa virallinen sivu Ethereum.org, Ethereum Launchpad sekä Consensys.net FAQ. Youtube on myös täynnä videoita tämän artikkelin aiheista.

Image by WorldSpectrum from Pixabay

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.