Kryptovaluuttojen louhinta on muuttunut todella paljon muutaman vuoden aikana. Etenkin Bitcoin-louhinnasta on tullut jättimäisten louhintafarmien dominoima bisnes. Moni harrastaja on siirtyneet louhinnasta steikkaukseen, jossa on tarjolla myös hyvää vuosituottoa.
Kryptovaluuttojen louhinta – yleistä tietoa
Kryptovaluuttojen louhinta on tuttua suurelle yleisölle lähinnä Bitcoinin kautta. Tämän vuoksi monilla on myös vääristynyt kuva siitä, mitä louhinta on.
Bitcoinin louhintaa suoritetaan fyysisillä louhintalaitteilla, jotka ratkovat matemaattisia yhtälöitä kellon ympäri. Nämä laitteet ovat käytännössä erikoisvalmisteisia tietokoneita. Ne maksavat, mallita riippuen, jopa useita tuhansia dollareita ja kuluttavat valtavasti energiaa.
Louhinta on ennen kaikkea lohkoketjun ylläpitotyötä. Louhijat rakentavat lohkoketjun uudet lohkot lisäämällä niihin verkossa lähetetyt transaktiot. Tästä työstä saadaan vastineeksi louhintapalkkio sekä transaktiomaksut.
Sama periaate pätee myös muiden kryptovaluuttojen kohdalla. Nykyisin on kuitenkin yleistynyt PoS eli Proof of Stake -pohjainen konsensusmalli. Siinä louhinnan korvaa steikkaus” (engl. staking). Lohkoketjun ylläpitoa suorittavat ne tahot, jotka myös holdaavat suuret määrät ko. valuuttaa.
Olipa konsensusmekanismi mikä tahansa, louhijat ovat eri muodoissaan lohkoketjujen ylläpitäjiä. Louhinta oli Bitcoinin alkuaikoina vielä harmiton harrastus, eivätkä louhitut kolikot edes olleet juuri minkään arvoisia.
Kun kryptovaluuttojen suosio on räjähtänyt, myös louhintabisnes on kasvanut sitä mukaa. Käydään seuraavaksi läpi eri tapoja osallistua louhintatyöhön.
ASIC-louhinta
Bitcoinin louhintaa suoritetaan nykyisin ASIC-laitteilla eli erikoisvalmisteisilla tietokoneilla. Markkinaa dominoi kiinalainen Bitmain, ja nämä laitteet ovat myös kalliita (jopa tuhansia dollareita).

Alkuvuosina ASIC-laitteita oli vain Bitcoinin louhintaan, mutta nykyisin myös muita Proof of Work -konsensukseen luottavia kryptovaluuttoja louhintaan niiden avulla. Tällaisia ovat mm. Bitcoin Cash ja Litecoin.
Jotkut kryptovaluutat (esim. Monero) pyrkivät estämään ASIC-louhinnan, jotta tavallisella harrastajalla olisi myös parempi mahdollisuus osallistua työhön.
ASIC-louhinta ei ole nykyään kannattavaa kuin suuressa mittakaavassa ja sellaisessa ympäristössä, jossa sähkön hinta on lähellä nollaa. Louhinta on keskittynyt suuriin farmeihin, joita sijoitetaan strategisesti ympäri maailmaa.
Tavallisen harrastajan ei oikein kannata ostaa kallista ASIC-laitetta, jos et saa jostain syystä lähes ilmaista sähköä. Laitteet menevät myös todella nopeasti vanhaksi, sillä mikropiirit päivittyvät nykyisin hurjaa vauhtia. Vanhentuneen louhijan teho syö tuotot lähes nollaan ja hävittää myös sen jälleenmyyntiarvon.
CPU- ja GPU-louhinta
ASIC-louhintaa edelsi louhinta tavallisilla tietokoneilla. CPU-louhinta viittaa louhinta-algoritmiin, joka on optimoitu tietokoneiden prosessoreille. Tämän vaihtoehtona on GPU-louhinta, jota suoritetaan näytönohjaimista rakennettujen rigien avulla.
Alla olevassa kuvassa on tällainen GPU-rig. Yhteen emolevyyn kytketään jopa tusinan verran näytönohjaimia ajamaan louhintaohjelmaa.
GPU-louhintaan pääsee käsiksi huomattavasti halvemmalla, sillä yksittäinen näytönohjain maksaa parin sadan euron luokkaa. Voit myös ostaa GPU-rigejä käytettynä.
Perusongelma on sama kuin ASIC-louhinnassa: tarvitset todella halpaa sähköä, että louhinnasta jää mitään käteen. Tavallisella sähkösopparilla ei kannata Suomessa alkaa vaivautua.
Pilvilouhinta
Cloud Mining eli pilvilouhinta yleistyi valtavasti edellisen kryptobuumin aikana vuonna 2017. Tämä tarkoittaa käytännössä louhintatehon ostoa suuresta louhintafarmista.
Pilvilouhinta on teoriassa fiksu ratkaisu tavalliselle tallaajalle, jolla ei ole mahdollisuutta halpaan sähköön. Sinun ei tarvitse myöskään hankkia laitteistoa ja ylläpitää niitä. Onko cloud mining sitten paras ratkaisu, jos louhinta kiinnostaa?
Pilvilouhinnan ongelmana ovat olleet lukuisat huijaukset. Verkkosivuston kautta myytävät osuudet kun on mahdotonta verifioida aukottomasti. Eli suomennettuna: sijoittajille on voitu myydä louhintaa laitteisiin, joita ei ole ollut olemassa.
Moni pilvilouhintahuijaus toimi kryptovaluuttojen kurssien nousun aikaan eli kyseessä oli klassinen Ponzi-huijaus. Lisäksi palveluissa oli sopimuksia, jotka katkesivat kurssin laskun aikaan ja jättivät sijoittajat tyhjin käsin.
Kannattaa olla erittäin varovainen tällaisten palveluiden kanssa.
Proof of Stake
Neljäs tapa on osallistua panostamalla tai steikkaamalla (engl. staking), joka on tässä yhteydessä eri asia kuin betsien lyöminen. Nyt puhutaan Proof of Stake -konsensusmallista, jossa ylläpitäjän (”louhijan”) status saavutetaan tokeneita steikkaamalla. Lähes kaikki viimeisen kolmen vuoden aikana markkinoille tulleet projektit ovat PoS-pohjaisia.
Tämän hetken yksi suosituimpia vaihtoehtoja on Tezos, jossa on tarjolla 5,5%-6,5% suuruista vuosituottoa. Tämä koostuu steikkaajan saamista lohko- ja transaktiopalkkioista.
Steikkauksen hyvä puoli on siinä, että voit osallistua myös parin kympin summalla. Tietyt kryptovaluutat (kuten Tezos) mahdollistavat delegoinnin, eli varsinaisen työn tekee korkeammat vaatimukset täyttävät validaattori.

Sinä voit delegoida oman pottisi validaattorin haltuun, jolloin saat louhintapalkkiot itsellesi miinus validaattorin ottaman siivun (10-15%).
Yhteenveto
Fyysisillä laitteilla (ASIC, CPU, GPU) tehtävä louhinta on muuttunut viime vuosina niin kilpailluksi, että pienen harrastajan on vaikea päästä siinä järkeviin tuottoihin. Lisäksi riesana on nopeasti vanheneva laitekanta, asennusten ja ohjelmistojen opettelu jne.
Steikkaus onkin noussut viime vuosina yhä suositummaksi vaihtoehdoksi piensijoittajien keskuudessa. Muutaman prosentin vuosituotto lämmittää pitkässä juoksussa arvonnousun lisäksi.
Voit myös harkita netin erilaisia lainapalveluita. Tarjolla on 5-10% välissä olevaa vuosituottoa kryptovaluutasta ja palveluntarjoasta riippuen. Lainapalvelut ovat periaatteeltaan hyvin lähellä steikkausta. Molemmissa vaihtoehdoissa lukitset hallussasi olevat kolikot vuosikoron saamiseksi.
Kuva: Kuvakaappaus Bitmain.com, WorldSpectrum from Pixabay, Лечение Наркомании from Pixabay
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja