Eri vaihtoehtoja tienata kryptovaluutoilla

bitcoin-tienesti

Kryptovaluuttoihin yhdistetään usein korkea riski, korkea volatiliteetti, hakkeroinnit sekä miljoona muuta epävarmuustekijää. Tästä johtuen vain pieni osa maailman sijoittajista on mukana kryptovaluutoissa millään tavalla. Totuus on kuitenkin toinen, kuin yleinen mielipide antaa ymmärtää. Kryptovaluutoilla voi myös tienata ilman suurta riskinottoa. Tässä artikkelissa käydään läpi vaihtoehtoisia sijoitustapoja.

Rekisteröidy Binancelle

HODL

HODL on yksi tunnetuimmista sanoista, joka yhdistetään Bitcoiniin sosiaalisessa mediassa. Kyse on englanninkielisestä verbistä hold, joka on kirjoitettu tarkoituksella väärin.

Sanan alkuperä on Bitcointalk-foorumin viestistä usean vuoden takaa, jossa eräs ja humalaisen käyttäjä teki yksinkertaisesti typon. Hodl levisi tämän jälkeen meemien kautta ympäri maailman.

Nyt puhutaan siis buy & hold -taktiikasta, joka on tuttu monille osakesijoittajille. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että ostat tiettynä ajanhetkenä Bitcoinit lompakkoosi ja annat ajan kulua.

”Hodlaaja” ei välitä nousuista eikä laskuista, vaan pitää kiinni tiukasti kolikoistaan kaikissa tilanteissa. Tavoitteena voi olla voittojen lunastus esimerkiksi 5-10 vuoden päästä.

Tämä taktiikka sopii aloittelijalle, jolla ei ole aikaa tai halua seurata alaa tarkemmin. Sen avulla vältät myös pahimmat virheet, eli paniikkimyynnit tai ostot nousuhuumassa.

Bitcoin on tähän asti noussut aina uusiin huippulukemiin, eli HODL on ollut toimiva taktiikka, kunhan aikaa on käytössä riittävästi. Se ei ole kuitenkaan optimaalisin tapa edes aloittelijalle. Hodlaajan on myös syytä varautua usean vuoden mittaiseen alamäkeen.

Treidaus

Treidaus on ”hodlauksen” täysi vastakohta. Kryptovaluuttojen treidaaminen ei eroa muiden sijoitusinstrumenttien treidaamisesta periaatetasolla. Kyse on tiheällä syklillä tapahtuvista kaupoista, joissa positioita voidaan pitää parista minuutista pariin viikkoon.

Kryptovaluuttojen treidaus eroaa esim. osakkeiden treidauksesta siten, että volatiliteetti on paljon rajumpaa ja yllätyksellisempää. Tämä johtuu markkinan koosta sekä luonteesta.

Kryptomarkkina on vielä kooltaan niin pieni, että yksittäinen henkilö voi saada aikaan yli 10 prosentin romahduksen parissa minuutissa. Tällaisia manipulointeja tapahtuu jatkuvasti, eikä kukaan voi ennustaa niitä.

bitmex-treidaus
Kuvassa treidausnäkymää BitMEX-sivustolta.

Toiseksi, kryptovaluuttojen hinnoitteluun ei ole olemassa vielä yleispäteviä mittareita. Eri projektit myös julkaisevat uutisia miten sattuu, ja sisäpiirikauppoja tapahtuu. Ennustamattomia tilaneita tulee lähes päivittäin, joihin mm. algoritmit ja botit sitten reagoivat.

Kryptovaluuttojen treidaus on peliä, jossa hyvin harva rikastuu todella paljon, mutta suurin osa häviää rahansa. Tarjolla on parhaimmillaan jopa 100:1 vipua, mikä mahdollistaa valtavat tuotot silmänräpäyksessä. Kryptojen treidausta (etenkin vivulla) voi verrata kasinopeleihin, joissa ei koskaan tiedä, milloin jackpot osuu omalle kohdalle.

Treidausta voi kuitenkin suositella vain henkilölle, jolla on jo aiempaa kokemusta muiden instrumenttien teknisestä analyysista. Tarvitset myös todella hyvää riskinhallintaa, hermokontrollia, hyvät työkalut sekä hyvää onnea!

Dollar cost averaging

Dollar Cost Averaging eli DCA on sijoitusmuoto, joka kahden edellä mainitun välissä. Se on todennäköisesti optimaalisin sijoitusmuoto kryptovaluuttoihin, jos haetaan tasaista tuottoa pitkässä juoksussa. DCA ei ole avain pikavoittoihin, mutta sopii myös aloittelijalle pelkää ”hodlausta” paremmin.

Oletetaan tilanne, että haluaisit sijoittaa 10000 euroa Bitcoiniin tänään ja ”hodlata” sitten kolikoita viisi vuotta. Hyvällä tuurilla osut halpaan hintaan, huonolla tuurilla kalliiseen. Kukaan ei tiedä etukäteen.

Fiksumpi tapa voisi olla se, että ostat Bitcoineja esim. 200 eurolla joka viikko seuraavan vuoden ajan. Tai 400 eurolla kahden viikon välein. Idea kuitenkin on selvä. Dabtc.com -on sivusto, jossa voit kokeilla eri sijoitusvaihtoehtoja ja aikavälejä.

Tällä tavalla saat Bitcoineillesi keskimäärin paremmin hinnan ja minimoit tuurin vaikutusta. DCA on ollut erittäin tuottava ja ennen kaikkea varma tapa jäädä plussalle Bitcoinin historiassa, kunhan aikaa on käytössä edes yksi vuosi.

Muut sijoitustavat

Kryptovaluutoilla voi tienata myös muilla tavoin, eikä sinun tarvitse välttämättä edes ostaa bittirahaa itsellesi!

Yksi nousevista trendeistä on Decentralized Finance (DeFi) eli hajautettu talous. Kyse on perinteisistä pankkipalveluista, mutta kryptovaluutoilla liittyen.

Säästötilien korot on painettu nykyisin nollaan, joten korkeampi korko houkuttelee monia sijoittajia. BlockFi on tunnettu esimerkki palvelusta, joka tarjoaa vuosikorkoa muutamasta prosentista jopa 8,6 prosenttiin.

blockfi

Vanhin tapa kryptovaluuttojen tienaamiseen on niiden louhinta. Suurin osa uusista kryptovaluutoista ei vaadi edes louhintalaitteiston ostoa, vaan voit ”steikata” (engl. staking) eli panostaa/lukita kryptovaluuttasi lohkoketjun ylläpitoon. Tästä maksetaan myös korkoa.

Bitcoinia, Litecoinia, Ethereumia sekä monia muita kryptovaluuttoja louhitaan yhä louhintalaitteilla. Tällaisen operaation aloittaminen vaatii alkuinvestoinnin, todella halvan sähkön sekä teknistä osaamista. Se sopii parhaiten tietokoneharrastajille, jotka ymmärtävät laitteiston päälle.

Mainitaan lopuksi vielä bloggaus ja some! Monilla krypto-tubettajille on kymmenien tai jopa satojen tuhansien yleisö, mikä mahdollistaa suuret mainos- ja sponsoritulot. Voit myös perustaa oman blogin tai nettisivun ja tienata rahaa netissä affiliatena.

Kryptovaluuttojen maailmassa on vielä toistaiseksi paljon vähemmän tarjontaa kuin muilla sektoreilla, kuten esimerkiksi vaatteissa, lainoissa, kirjoissa, peleissä jne. Tilanne todennäköisesti muuttuu lähivuosina paljon paremmaksi, kun kryptovaluuttojen suosio kasvaa.

Kuva: Pexels

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*