Opas: mikä on EOS?

EOS

EOS on kolmannen sukupolven blockchain-ratkaisu, jolla on kovat tavoitteet ja tiimissä vaikuttavaa osaamista. EOS on saanut Cardanon tavoin lisänimen Ethereum killer, mutta molemmat projektit ovat vielä toistaiseksi testivaiheessa. Miten EOS oikein eroaa vastaavista toteutuksista? Siitä kerromme lisää tässä artikkelissa.

EOS on Ethereumin kilpailija

Asetetaan EOS ensin oikeaan kohtaan kryptovaluuttojen kartalla. Kysee on otsikon mukaisesti Ethereumin kilpailijasta. EOS on platform, ekosysteemi, framework, ohjelmointiympäristö – miten sitä nyt haluaakaan kutsua. EOS on pitkälti käyttöjärjestelmä sovelluksille, joita blockchain-maailmassa kutsutaan nimellä dApp – decentralized application.

EOS-järjestelmän tunnetuimpia kilpailijoita ovat Ethereumin lisäksi NEO sekä NEM. Kaikki nämä platformit ovat tällä hetkellä markkina-arvoltaan top 15 -kryptovaluuttojen joukossa. Tosin sana kryptovaluutta on tässä kohtaa harhaanjohtava, mutta vakiintuneita termejä näille ekosysteemeille ei ole vielä käytössä. Jokainen edellä mainittu järjestelmä tarjoaa alustan dApp-sovelluskehittäjille, ja kaikilla on hieman eri lähestymistapa ekosysteemin rakentamiseen ja hallintaan.

EOS eroaa kilpailijoistaan siten, että sen virallinen käyttöjärjestelmä ei ole vielä valmis. EOS on toistaiseksi monia isoja lupauksia paperilla, mutta lopputuotetta joudutaan vielä odottelemaan joitakin kuukausia. Tällä hetkellä ollaan versiossa EOS Dawn 2.0, joka julkistettiin joulukuussa.

EOS on Dan Larimerin uusin tuotos

EOS:n takana on Block One -niminen teknologiayhtiö, jonka ovat perustaneet Dan Larimer sekä Brendan Blumer. Mukana on myös kryptomaailmassa erittäin hyvin tunnettu Brock Pierce. Jos nimi Dan Larimer ei sano sinulle mitään, niin kyseinen henkilö on jo toteuttanut kaksi menestyksestä blockchain-projektia: Bitshares ja Steemit.

Bitshares oli Larimerin ensimmäinen projekti, joka on edelleen toiminnassa. Se on vuonna 2013 perustettu decentralized exchange, eli kyseessä on lohkoketjuteknologiaan perustuva pörssi erilaisille sijoitusinstrumenteille.

Bitshares
Kuva: Bitshares-pörssin näkymä.

Bitsharesista ei tullut kuitenkaan niin viraalia hittiä, kuten Larimer toivoi. Hän halusi rakentaa pari vuotta myöhemmin uuden sosiaalisen median platformin, jossa käyttäjä pääsee mukaan palkkiojärjestelmään ilman panosta. Näin syntyi vuonna 2016 palvelu nimeltään Steemit. Kyseessä valtavan suosion saanut sivusto, jossa käyttäjät saavat palkinnoksi Steem-tokeneita osallisuudestaan sisällöntuotantoon.

Dan Larimerilla on siis todella vahva CV lohkoketjuteknologiasta. Steem ja Bitshares ovat todistaneet, että Larimerin järjestelmä pystyy skaalautumaan: At this point, Steem and Bitshares have more real world transactions occurring every day than the rest of the major blockchains combined. (6/2017, Lähde)

EOS on hänen kolmas merkittävä projektinsa, joka hyödyntää Bitshares ja Steemit -palveluiden kehityksessä hiottua teknologiaa.

EOS on ensimmäinen todellinen blockchain-käyttöjärjestelmä

EOS:n ero sen kilpaileviin järjestelmiin on karkeasti Larimerin filosofia dApp-sovellusten kehittämisestä. EOS haluaa tarjota kehittäjille valmiita palikoita, joiden avulla dApp-sovelluksia on helpompi rakentaa. Joidenkin mielestä voidaan sanoa, että EOS on ensimmäinen todellinen blockchain-käyttöjärjestelmä. Ja tämä on paljon sanottu.

“EOS provides parallel processing of smart contracts through horizontal scalability, asynchronous communication, and interoperability. It will provide databases, account permissions, scheduling, authentication, and internet-application communication.  

EOS is the operating system that we’ve been waiting for that allows us to focus on building the apps that our users need without getting in the way, without forcing gas, without requiring users to purchase anything before using, and it dramatically accelerates the rate at which developers can build apps.” (Lähde)

EOS-järjestelmä sisältää myös pilvitalletuksen tietyn määrän verkkokapasiteettia, joten sovelluskehittäjien on helppo hypätä EOS-maailmaan sisään. Ja paljon muuta.

EOS ei tarvitse virtuaalista bensaa

EOS:n toinen merkittävä ero esimerkiksi Ethereum- ja NEO -platformeihin on niin sanotun ”virtuaalibensan” puuttuminen. NEO-platformissa on sille oma tokeninsa nimeltään GAS. Ethereumissa ”bensaa” tarvitaan myös transaktioiden suorittamiseen, mutta maksu tapahtuu Etherin, ei erillisen tokenin, avulla.

EOS:n lähestymistapa on kuitenkin se, että dApp-sovellusten pyörittämiseen ei tarvita mitään erillistä maksua. Miten tämä on mahdollista? Transaktiomaksu on kehitetty alun perin estämään spämmi verkossa. Toisin sanoen, ohjelmallinen spämmääminen tulisi niin kalliiksi, ettei siinä ole mitään järkeä.

EOS ratkaisee mahdollisen spämmiongelman hieman samalla logiikalla. Saat verkon kapasiteetista käyttöön tietyn %-osuuden hodlaamalla EOS-tokeneita. Toisin sanoen, sovelluskehittäjä ikään kuin vuokraa verkon kapasiteettia ostamalla kasan tokeneita. Mitä vaativamman ohjelman hän haluaa tehdä, sitä enemmän tokeneita on ostettava.

Spämmääjien täytyisi näin ollen hankkia valtavat määrät EOS-tokeneita, eikä se yksinkertaisesti kannattaisi taloudellisesti.

EOS:n sydän on Dan Larimerin luoma dPoS

Jokaisen kryptovaluutan ja/tai platformin merkittävä osa on sen käyttämä konsensusalgoritmi. Kyseinen algoritmi määrittää pelisäännöt sille, kuinka uudet transaktiot validoidaan ja lisätään lohkoketjuun, ketkä transaktiot käytännössä hyväksyvät, ja millainen palkkio tästä työstä annetaan.

Jos kyseinen aihe ei liikaa kiinnosta, on tärkeä ymmärtää seuraava asia: louhintaa vaativa konsensualgoritmi Proof of Work on käytössä lähinnä wanhoissa ensimmäisen sukupolven kryptovaluutoissa. Kuten Bitcoin, Litecoin ja niin edelleen.

Ethereum käyttää myös PoW-algoritmia, mutta siirtyy Proof of Stake -versioon lähitulevaisuudessa. Käytännössä louhintaa ei enää tarvita uusissa kryptovaluutoissa, mikä onkin edellytys koko teknologian kasvulle. Maailmasta loppuisi hyvin pian sähkö kesken, jos kaikki 1500+ kryptovaluuttaa vaatisivat Bitcoinin kaltaista louhintaa.

EOS käyttää Dan Larimerin vuonna 2014 kehittämää algoritmia delegated Proof of Stake. Kyse on siis suositun Proof of Stake -konsensusalgoritmin versiosta. Larimerin mallissa tokenin hodlaajat valitsevat äänestämällä ”lohkoketjun pomot”, joista käytetään nimitystä witness. Nämä ovat tahoja, joille annetaan valta ylläpitää lohkoketjua. 100 ”pomoa” saa palkkioita työstään siirtomaksuina ja 20 suurinta saa kuukausipalkkaa.

dan larimer
Kuvassa: delegated PoS -konsensusalgoritmin luonut Dan Larimer

dPoS eroaa merkittävästi PoW ja PoS -algoritmeista osallistumiskynnyksellä. Kuka tahansa voi alkaa louhia Bitcoin-verkossa ja osallistua näin ollen konsensuksen muodostamiseen. PoS-ratkaisussa tarvitset vain riittävän suuren määrän ko. tokenia. Larimerin luomassa dPoS-mallissa pääset ”pomoksi” vain, jos tokenin hodlaajat äänestävät sinut ko. rooliin. Ja yhtä nopeasti sinut voidaan äänestää myös ulos.

dPoS-ratkaisussa verkon validaattoreilla on halu toimia oikein, sillä ne saavat työstään palkkioita. Lisäksi EOS:n hodlaajat voivat äänestää nopeasti väärin toimivan witnessin pois listalta.

Tässä videossa on selitetty dPoS-konsensusalgoritmi hyvin ymmärrettävässä muodossa.

ICO pyörii edelleen

EOS:llä ja Cardanolla on mielestäni isossa kuvassa paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat ovat kolmannen sukupolven ratkaisuja, jotka aikovat ”murskata” platform-kategorian kuninkaana toimivan Ethereumin. EOS on Cardanon tavoin vielä testivaiheessa, joten tällä hetkellä kyse on vielä pitkälti spekuloinnista.

Eräs ainutlaatuinen ero muihin projekteihin on EOS:n ICO, joka on käynnissä peräti vuoden ajan! Voit siis hankkia EOS-tokeneita ICO:sta tai kryptovaluuttapörsseistä (Binance, Bitfinex), joissa hinta pitäisi ainakin teoriassa olla suht samanlainen.

EOS:n reaaliaikainen kurssi:

 

Tällä hetkellä EOS on ERC20-token, eli sen ICO on järjestetty Ethereumin verkossa. EOS-tokeneita voi siten hallita esim. MetaMask & MyEtherWallet -ohjelmistoilla tai Ledger Nano S:n avulla. Kyseessä oleva erc20-token ei siis ole sama EOS-valuutta, jota tullaan käyttämään lopulta järjestelmän sisällä.

EOS on siis tällä hetkellä hyvin pitkälti spekulatiivinen sijoitus edellä mainitun Cardanon tavoin. Onko kyseessä tosiaan ensimmäinen todellinen blockchain-käyttöjärjestelmä? Kuinka moni sovelluskehittäjä hyppää EOS-kelkkaan esimerkiksi Ethereumin puolelta? Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia todennäköisesti aikaisintaan vuoden 2018 loppupuolella.

Toistaiseksi EOS:n ICO on ollut valtava menestys, ja Block One -yhtiö on kerännyt jo miljardin dollarin rahoituksen. Äskettäin se solmi myös yhteistyösopimuksen Mike Novogratzin Galaxy Digitalin kanssa – arvoltaan 325 miljoonaa dollaria.

Larimerin mukaan EOS pystyy skaalautumaan jopa kymmeniin, satoihin tuhansiin transaktioihin per sekunti. Tämän kokoluokan järjestelmässä kykenee ainakin teoriassa täysin eri kokoluokan ratkaisuihin verrattuna nykyiseen Ethereumiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ei Ethereum ole myöskään vuoden päästä sama platform kuin nyt.

Dan Larimerin nimi painaa paljon monien sijoittajien vaakakupissa. Hänellä on takanaan jo kaksi menestyksekästä blockchain-projektia, ja nyt on kolmas tuloillaan.

Jos EOS kiinnostaa tarkemmin, aloita tästä videosta ja tutustumalla alla oleviin linkkeihin. Pistä seurantaan myös EOS:n Twitter– sekä Reddit-tilit. Löydät roadmapin ja whitepaperin tästä linkistä. Projektin viralliset sivut ovat osoitteessa eos.io.

Löydät lisää luettavaa näistä lähteistä: Introduction to EOS, Coincentral – what is EOS?, Reddit – how to prevent spam in EOS?, Explain Delegated Proof of Stake Like I’m 5, What is EOS, EOS – The Decentralized operating system, Investopedia – what is EOS?

Kuva: kuvakaappaus eos.io -sivulta ja tästä youtube-videosta


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*