EOS on kolmannen sukupolven blockchain-ratkaisu, jolla on kovat tavoitteet ja tiimissään vaikuttavaa osaamista. EOS nousi kryptomaailman tietoisuuteen vuoden 2018 aikana, jolloin projekti sai päätökseen vuoden mittaisen ja neljä miljardia dollaria keränneen ICO:n. Mikä on EOS ja mitä se aikoo tehdä tällä valtavalla rahamäärällä? Tämä artikkeli on EOS-opas, jossa käymme läpi projektin nykytilan sekä historian.
Sisällysluettelo
Mikä on EOS (EOS)?
Asetetaan EOS ensin oikeaan kohtaan kryptovaluuttojen kartalla. Kuten otsikko kertoo, kyseessä on Ethereumin kilpailija. EOS on platform, ekosysteemi, framework, ohjelmointiympäristö – miten sitä nyt haluaakaan kutsua. Kyseessä on käyttöjärjestelmä sovelluksille, joita blockchain-maailmassa kutsutaan nimellä dApp – decentralized application.
EOS-järjestelmän tunnetuimpia kilpailijoita ovat Ethereumin lisäksi Cardano, Tron ja NEO. Kaikki nämä platformit ovat markkina-arvoltaan top 15 -kryptovaluuttojen joukossa. Tosin, sana kryptovaluutta on tässä kohtaa harhaanjohtava, mutta vakiintuneita termejä näille ekosysteemeille ei ole vielä käytössä.
Jokainen edellä mainittu järjestelmä tarjoaa alustan dApp-sovelluskehittäjille, ja kaikilla on hieman eri lähestymistapa ekosysteemin rakentamiseen ja hallintaan. Tässä artikkelissa käydään läpi mm. EOS:n eroja sen kilpaileviin projekteihin.
EOS-platform on virallisesti nimeltään EOS.IO, tai EOSIO ilman pistettä. Käytännnössä järjestelmästä puhutaan sen natiivitokenina toimivan EOS:n nimellä, joten teemme niin myös tässä artikkelissa.
EOS on Dan Larimerin uusin tuotos
EOS:n menestyksen takana on amerikkalainen sovelluskehittäjä Dan Larimer. Jos nimi ei sano sinulle jostain syystä mitään, niin kyseinen henkilö on jo toteuttanut kaksi menestyksestä blockchain-projektia: Bitshares ja Steemit. Kyseessä on etenkin EOS-fanien silmissä mies, jonka CV on yksi kryptomaailman kovimmista.
Bitshares oli Larimerin ensimmäinen projekti. Se on vuonna 2013 perustettu decentralized exchange, eli kyseessä on hajautettu pörssi erilaisille sijoitusinstrumenteille. Nykyisin lähes jokainen EOS:n kilpaileva platform on luonut oman DEX:n, ja moni uskoo hajautettujen pörssien korvaavan perinteiset myyntipaikat lähitulevaisuudessa.

Bitsharesista ei tullut kuitenkaan niin viraalia hittiä, kuin Larimer toivoi. Todennäköisesti hän oli vain 6-7 vuotta etuajassa, eikä markkina ollut vielä valmista tähän.
Larimer halusi rakentaa pari vuotta myöhemmin uuden sosiaalisen median platformin, jossa käyttäjä pääsee mukaan palkkiojärjestelmään ilman panosta. Näin syntyi vuonna 2016 palvelu nimeltään Steemit. Kyseessä valtavan suosion saanut sivusto, jossa käyttäjät saavat palkinnoksi Steem-tokeneita osallisuudestaan sisällöntuotantoon.
Dan Larimerilla on siis todella vahva CV lohkoketjuteknologiasta. Steem ja Bitshares ovat todistaneet, että Larimerin järjestelmä pystyy skaalautumaan. Hän totesi jo vuoden 2017 puolivälissä seuraavasti: ”At this point, Steem and Bitshares have more real world transactions occurring every day than the rest of the major blockchains combined”. (6/2017, Lähde).
EOS on Larimerin kolmas merkittävä projekti. Se hyödyntää myös Bitshares ja Steemit -palveluiden kehityksessä hiottua teknologiaa.
EOS.IO -projekti käynnistyi elokuussa vuonna 2017. Sen takana on yksityinen tekonologiayhtiö Block.One, jonka perustivat edellä mainittu Dan Larimer sekä Brendan Blumer. Vasta 32-vuotias Blumer on jo nyt yksi kryptomaailman rikkaimmista henkilöistä.
White paper julkaistiin heinäkuussa 2017, minkä jälkeen vauhti on ollut huimaa. EOS:n erikoisuus on se, että projektin ICO kesti peräti yhden kokonaisen vuoden. Tämän valtavan joukkorahoituksen tuloksena Block One keräsi uskomattomat neljä miljardia dollaria.
Valtava potti herätti monenlaisia tunteita, mutta markkina näytti uskovan Dan Larimerin uusimpaan tuotokseen. Block One -yhtiöllä on siis hallussaan huikeat resurssit tukea esimerkiksi sovelluskehittäjiä.
Järjestelmän ensimmäinen versio, Dawn 1.0, julkaisiin syyskuussa 2017 EOS TestNetissä. Tämän jälkeen päivityksiä tuli tasaisesti seuraavan puolen vuoden ajan. EOS MainNet käynnistyi suurella kohulla kesäkuussa 2018, mistä uutisoitiin myös Bitcoinkeskuksessa. Hieman bugisen alkutaipaleen jälkeen MainNet on pyörinyt suht ongelmitta.
MainNet-julkaisun myötä suoritettiin myös EOS:n token swap. Kyseessä oli siis Ethereum-alustalla järjestetty ICO, eli EOS oli ensin Ethereum-pohjainen ERC20 -token. Kesällä 2018 tokenit konvertoitiin ja siirrettiin EOS:n omaan lohkoketjuun.
EOS on virtuaalinen tietokone
EOS:n ero sen kilpaileviin järjestelmiin on karkeasti Larimerin filosofia dApp-sovellusten kehittämisestä. EOS haluaa tarjota kehittäjille valmiita palikoita, joiden avulla dApp-sovelluksia on helpompi rakentaa. Joidenkin mielestä voidaan sanoa, että EOS on ensimmäinen todellinen blockchain-käyttöjärjestelmä. Ja tämä on paljon sanottu.
EOS provides parallel processing of smart contracts through horizontal scalability, asynchronous communication, and interoperability. It will provide databases, account permissions, scheduling, authentication, and internet-application communication.
EOS is the operating system that we’ve been waiting for that allows us to focus on building the apps that our users need without getting in the way, without forcing gas, without requiring users to purchase anything before using, and it dramatically accelerates the rate at which developers can build apps. (Lähde)
EOS-järjestelmä sisältää myös pilvitalletuksen tietyn määrän verkkokapasiteettia, joten sovelluskehittäjien on helppo hypätä EOS-maailmaan sisään. Käytännössä EOS:n voi ajatella olevan valtava virtuaalinen tietokone, josta kaikki sovelluskehittäjät ostavat resursseja.
Tästä päästään yhteen merkittävään eroon EOS:n ja Ethereumin sekä mm. EOS:n välillä. Jos haluat hieman tarkemman katsauksen sovelluskehittäjän näkökulmasta, katso alla oleva video.
Ethereumissa dApp-sovellusten käyttö vaatii bensaa, jota kutsutaan nimellä gas. NEO-platformissa on sille luotu jopa erillinen gas-token, jota voi myös ostaa pörsseistä. Ethereumissa ”bensaa” tarvitaan myös transaktioiden suorittamiseen, mutta käytännösssä maksu tapahtuu Etherin, ei erillisen tokenin, avulla.
EOS:n lähestymistapa on se, että dApp-sovellusten pyörittämiseen ei tarvita mitään erillistä maksua. Miten tämä on mahdollista? Transaktiomaksu on kehitetty alun perin estämään spämmi verkossa. Toisin sanoen, ohjelmallinen spämmääminen tulisi niin kalliiksi, ettei siinä ole mitään järkeä.
EOS ratkaisee mahdollisen spämmiongelman hieman samalla logiikalla. Saat verkon kapasiteetista käyttöön tietyn %-osuuden ”steikkaamalla” eli panostamalla (engl. staking) EOS-tokeneita. Toisin sanoen, sovelluskehittäjä ikään kuin vuokraa verkon kapasiteettia ostamalla kasan tokeneita. Mitä vaativamman ohjelman hän haluaa tehdä, sitä enemmän tokeneita on ostettava. Spämmääjien täytyisi näin ollen hankkia valtavat määrät EOS-tokeneita, eikä se yksinkertaisesti kannattaisi taloudellisesti.
Resurssien oston ja myymisen ympärille on syntynyt äskettäin myös kokonaan oma markkinapaikkansa, joka tunnetaan nimellä EOS REX. Löydät sen osoitteesta eosrex.io. Markkinapaikan avulla resurssien hankintakustannus on saatu pudotettua valtavasti, mikä on auttanut merkittävästi sovelluskehityksessä. Tällä hetkellä markkinoiden suosituimmat dApp-sovellukset ovat tehty nimenomaan EOS-alustalle. Voit tutustua niihin osoitteessa dappradar.com.
EOS konsensusalgoritmi on Dan Larimerin luoma dPoS
Jokaisen kryptovaluutan ja platformin sydän osa on sen käyttämä konsensusalgoritmi. Kyseinen algoritmi määrittää pelisäännöt sille, kuinka uudet transaktiot validoidaan ja lisätään lohkoketjuun, ketkä transaktiot käytännössä hyväksyvät, ja millainen palkkio tästä työstä annetaan.
Kuten moni lukijoista voi jo tietää, Bitcoin käyttää konsensusalgoritmia nimeltään Proof of Work. Se on käytössä Bitcoinin lisäksi lähinnä muissa vanhemman sukupolven ratkaisuissa, kuten Litecoin sekä Ethereum. PoW-järjestelmä vaatii toimiakseen louhijoita, jotka ovat käytänössä erikoisvalmisteisia tietokoneita. Nämä masiinat yrittävät ratkoa monimutkaisia laskutehtäviä 24/7 ja kuluttavat samalla valtavasti energiaa.
Tällaista louhintaa ei enää tarvita uusissa kryptovaluutoissa, mikä onkin edellytys koko teknologian kasvulle. Maailmasta loppuisi hyvin pian sähkö kesken, jos kaikki tuhannet eri kryptovaluuttat vaatisivat Bitcoinin kaltaista louhintaa. PoW-konsensuksen on korvannut viime vuosina Proof of Stake, jonka konsepti esiteltiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2012.
PoS:n ideana on antaa lohkoketjun ylläpito sellaisten tahojen käsiin, jotka ”steikkaavat” (engl. staking) eniten ko. valuuttaa järjestelmän käyttöön. Logiikka on selvä: jos henkilö omistaa valtavat määrät tiettyä kryptovaluuttaa, hänellä on silloin selvä taloudellinen insentiivi huolehtia lohkoketjun toiminnasta ja järjestelmän ylläpidosta.
EOS käyttää konsensusalgoritmia nimeltään Delegated Proof of Stake, eli lyhennettynä DPoS. Se on Proof of Staken versio, jonka EOS:n perustaja Dan Larimer kehitti vuonna 2014. Larimer on käyttänyt DPoS-konsensusta myös kahdessa aikaisemmassa projektissaan, eli Bitshares sekä Steem pyörivät myös vastaavalla idealla.
dPoS eroaa merkittävästi PoW ja PoS -algoritmeista osallistumiskynnyksellä. Kuka tahansa voi alkaa louhia Bitcoin-verkossa ja osallistua näin ollen konsensuksen muodostamiseen. PoS-ratkaisussa tarvitset vain riittävän suuren määrän ko. tokenia. Larimerin luomassa dPoS-mallissa pääset ”pomoksi” vain, jos tokenin hodlaajat äänestävät sinut ko. rooliin.
Jokainen ylläpitäjä luo vuorollaan uusia lohkoja EOS:n lohkoketjuun. Niitä syntyy noin puolen sekunnin välein, mikä mahdollistaa huikeasti esim. Bitcoinia paremman kapasiteetin. Jos joku delegaatti epäonnistuu tehtävissään jatkuvasti, sen maine laskee, ja kyseinen taho pudotetaan pois ylläpidosta.
EOS-verkossa on siis 21 delegaattia, jotka hoitavat verkon ylläpidon. Näitä kutsutaan myös nimellä witness, mutta kuvaavampi nimietys on block producer. Käytännössä kyse on kuin järjestelmän hallituksesta, joilla on kaikki päätösvalta. DPoS-puolustajien mielestä kyseessä on demokraattinen malli, mutta vastustajien mielestä se keskittää valtaa.
EOS on joutunut aika ajoin kohujen keskelle johtuen delegaattien vallankäytöstä. Kyseiset tahot ovat mm. jäädyttäneet tilejä sekä peruneet transaktioita. Joidenkin mielestä tällainen valta on vain hyvä ominaisuus esimerkiksi tilanteessa, jossa verkossa on hakkereita tai muita vihamielisiä toimijoita. Dan Larimer on myös itse todennut: ”Decentralization isn’t what we’re after. What we’re after is anti-censorship and robustness against being shut down.”
Jokainen EOS-tokeneita holdaava henkilö voi äänestää haluamaansa ylläpitäjää tai delegoida omat äänensä muille. Äänestämiseen vaaditaan erillinen ohjelmisto.
Larimerin luoma DPoS on saavuttanut jo noin 4000 TPS (Transactions Per Second) kapasiteetin.
EOS sijoittaminen ja tulevaisuus
EOS on nimetty mm. Tronin ja Cardanon tavoin ”Ethereumin tappajaksi”. Kyseessä on siis kolmannen sukupolven käyttöjärjestelmä, joka on ratkaissut Ethereumin skaalautuvuusongelmat. EOS tarjoaa kapasiteetin tuhansien aktiivisten dApp-sovellusten pyörittämiseen ja lisäksi ilman sähköä kuluttavaa louhintaa.
Tällä hetkellä on selvää, että EOS on ottanut platform-kisassa kärkipaikan yhdessä Tronin ja Ethereumin kanssa. Kun katsoo dappradar.com -sivuston toppilistoja, niin muita käyttöjärjestelmiä ei siellä juuri näy. EOS on myös markkina-arvoltaan mitattuna selkeästi Ethereumin suurin haastaja ja ollut jo pitkään 2-3x suurempi Troniin ja Cardanoon verrattuna.
Tässä videossa on hyvä katsaus EOS:n tilanteeseen toukokuulta 2019.
EOS tarjoaa myös jotain aivan uutta ja erilaista kilpailijoihinsa verrattuna. Keväällä 2019 julkaistu REX (Resource Exchange) on tästä yksi esimerkki, joka on selitetty tarkemmin yllä olevassa videossa. Sen avulla EOS-käyttäjä voi myydä esimerkiksi oman koneensa laskentatehoa ja tienata REX-tokeneita. Markkinoilta löytyy myös hajautettu pörssi EOSfinex sekä lukemattomia muita palikoita. Yllä selitetty DPoS-konsensus eroaa myös kilpailijoista.
Tärkein yksittäinen tekijä EOS:n tulevaisuudelle on Block One -yhtiö ja sen keräämä neljän miljardin dollarin potti. Kyseessä on valtava kirstu rahaa, jonka avulla Block One voi rahoittaa EOS-platformin kehitystä.
EOS-sijoittajan täytyy siis verrata järjestelmän asemaa ja resursseja sen tärkeimpiin kilpailijoihin. Tällä hetkellä EOS:n tilanne näyttää hyvältä jokaiselle mittarilla. Etenkin, kun Ethereumin skaalautuminen on kestänyt odotettua kauemmin. Dan Larimerin nimi painaa myös paljon monien sijoittajien vaakakupissa.
EOS:n hankinta muuttui äskettäin huomattavasti helpommaksi, kun token lisättiin Coinbasen valikoimiin. Kyseessä on nopein ja paras tapa hankkia EOS-tokeneita euroilla. Toinen suosittu pörssi on Binance, josta voit ostaa EOS:ää Bitcoinien avulla. Jos haluat siirtää EOS:n omaan lompakkoosi, niin suosittuja vaihtoehtoja ovat Atomic Wallet sekä Ledger Nano X.
Jos EOS kiinnostaa tarkemmin, aloita alla olevasta videosta ja jatka tutustumalla alla oleviin linkkeihin. Pistä seurantaan myös EOS:n Twitter– sekä Reddit-tilit. Löydät roadmapin ja whitepaperin tästä linkistä. Projektin viralliset sivut ovat osoitteessa eos.io.
Kuva: kuvakaappaus eos.io -sivulta ja tästä youtube-videosta
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja