Kryptovaluutat
12
elo

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Elrond on vuoden 2020 kuumin platform

Elrond on 3. sukupolven platform, joka on noussut laajaan tietoisuuteen vuoden 2020 aikana. LOTR-haltialta nimensä saanut projekti lupaa Ethereumiin verrattuna jopa 1000x skaalautuvuuden sharding -teknologian avulla. Tämä artikkeli on Elrond-opas.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Jos haluat mieluummin tutustua Elrondiin Bitcoinkeskuksen Youtube-esittelyn kautta, niin tsekkaa alla oleva video. Se sisältää saman informaation kuin tämä artikkeli.

Elrond on skaalautuva 3. sukupolven ekosysteemi

Asetetaan Elrond ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen universumissa. Bitcoinkeskus jakaa oppaissaan kryptot kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuutta-kategoriassa ovat Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Monero ja vastaavat P2P digitaliset valuutat. Niiden roolina on toimia ennen kaikkea digirahana, eivätkä projektit tarjoa arvonsiirron lisäksi merkittäviä ominaisuuksia.

Platformit eli ekosysteemit ovat toinen selkeä kategoria, jonka tunnetuin esimerkki on Ethereum. Näitä kutsutaan myös nimellä ohjelmointialusta tai käyttöjärjestelmä. Voit ajatella platformien olevan kuin iOS tai Android, eli ne tarjoavat ympäristön sovelluskehittäjille luoda appeja.

Tokenit ovat puolestaan platformien sisälle luotuja kolikoita, joilla ei ole omaa lohkoketjua. Vuoden 2020 aikana räjähtänyt DeFi-buumi on hyvä esimerkki; lähes kaikki tunnetut DeFi-valuutat ovat Ethereum-alustalla toimivia tokeneita.

Elrond on helppo asettaa yhteen näistä kategorioista, joka on tietysti platform. Kyseessä on on yksi monista Ethereumin haastajista. Muita tunnettuja ovat mm. EOS, Tezos, Cardano, Zilliqa ja NEO. Elrond on 3. sukupolven ratkaisu, kuten kaikki muutkin platformit – Ethereumia lukuun ottamatta.

Alla on lyhyt esittelyvideo Elrondin tavoitteista ja taustoista syksyltä 2018.

Elrond tarjoaa kilpailijoidensa tavoin skaalautuvuutta, mihin nykyinen (ja vanhentunut Ethereum) ei kykene. Elrond-tiimi kertoo projektin pystyvän jopa 1000x-suurempaan kapasiteettiin kuin Ethereum ja huomattavasti pienemmillä kuluilla.

Käytössä on oma natiivivaluutta, joka on myös nimeltään Elrond (eGLD). Kyseessä on alun perin Binancen alustalla julkaistu BEP2-token, jolloin sen lyhenteenä toimi ERD. Vuoden 2020 lopulla Elrond-tokenit siirtyivät MainNet-julkaisun myötä Elrondin omaan lohkoketjuun ja muuttuivat samalla eGLD-tokeneiksi.

Tämä natiivitoken toimii järjestelmän virtuaalisena bensana eli transaktiomaksuissa sekä steikkauksessa (staking). Vastaava toimintalogiikka on myös kilpailevilla alustoilla.

Elrondin juuret ovat Romaniassa

Elrond-projektista käytetään myös nimeä Elrond Network, mutta puhutaan tässä artikkelissa vain lyhennetystä versiosta. Kaikille LOTR-faneille tiedoksi: kyllä, Elrond on saanut nimensä Tolkien maailman kuuluisalta haltialta.

Romania, ja laajemmin koko Itä-Eurooppa, ovat harvemmin esillä lohkoketjuprojekteissa. Elrond on tässä suhteessa virkistävä poikkeus. Projektin ovat perustaneet romanialaiset veljekset Beniamin Mincu & Lucian Mincu sekä Lucian Todea.

Näistä henkilöistä ensin mainittu eli Beniamin Mincu toimii Elrondin keulakuvana. Löydät Youtubesta lukuisia haastatteluita, joissa mies kertoo projektista.

Mincu on ollut mukana kryptovaluutoissa jo vuodesta 2013 lähtien. Hän toimi 2014-2015 NEM-projektissa, jonka jälkeen Mincu oli perustamassa MetaChain Capital yhtiöitä. Kyseinen firma on toiminut sijoittajana monissa kryptovaluuttaprojekteissa.

Alla olevalla videolla on Mincun haastattelu CoinGecko-kanavalla.

Elrond on moniin kryptovaluuttoihin verrattuna nuori projekti. Se syntyi vasta syyskuussa 2017. Tiimi keskittyi aluksi rakentamaan ja testaamaan Elrond-platformin prototyyppiä eikä halunnut lähteä mukaan ICO-buumiin, mikä oli fiksu ratkaisu.

Toimiva prototyyppi julkaistiin heinäkuussa 2018, joka pystyi simulaatiossa jo 1000 TPS-lukemaan. Toukokuussa 2019 julkaistiin TestNet, jossa Adaptive State Sharding sekä SPoS-konsensus olivat toiminnassa. Tämä verkko pystyi simulaatiossa jo lukemaan 12.000 TPS (Transaktioita Per Sekunti).

Elrond alkoi saada julkisuutta kesällä 2019, jolloin se keräsi sijoittajilta rahaa IEO:n avulla. Tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin IEO:n ja ICO:n eroista. Lyhyesti sanottuna, IEO on kryptovaluuttapörssin järjestämä ja organisoima ICO.

Vuoden 2019 keväällä nähtiin IEO buumi etenkin Binancen LaunchPad -alustalla, jossa myös Elrondin IEO järjestettiin. Näin ERD-token pääsi myös välittömästi Binance-pörssin listoille, ja siitä tuli Binancen lohkoketjussa toimiva BEP2-token.

Projektin kehitys on ollut vakaata, mikä näkyy ERD-tokenin kurssissa. Elrond nousi vuodessa sen IEO-hinnasta yli 3200% ja hieman yli 10-kertaisti kurssinsa vuoden 2020 aikana. Suurin nousu nähtiin kesällä 2020 johtuen MainNet-lanseerauksesta.

Elrond käynnisti heinä- ja elokuun taitteessa MainNetin, joka oli kauan odotettu askel. Samalla suoritettiin myös ns. token swap. Vanha ERD-token siirrettiin Binance Chainista Elrondin omaan lohkoketjuun ja vaihdettiin eGLD-tokeniin 1000:1 suhteessa, eli 1000 ERD-tokenia vaihtui yhdeksi eGLD-tokeniksi.

Elrondin teknologia: Adaptive State Sharding

Elrond haluaa tarjota ratkaisun, jonka avulla kuka tahansa voi lähettää digitaalista rahaa kenelle tahansa todella helposti, nopeasti ja äärettömän pienillä kuluilla. Miten Elrond sitten saavuttaa poikkeuksellisen kapasiteetin?

Tässä kohtaa mukaan tulee Adaptive State Sharding -teknologia. Alla olevalla videolla on lyhyt opastus aiheeseen.

Sharding on teknologiana tuttu tietokantojen puolelta. Se on tehokas ja toimiva ratkaisu myös lohkoketjujen skaalaamiseen, mutta erittäin vaikea toteuttaa käytännössä. Ensimmäinen sharding-teknologiaa hyödyntävä MainNet-julkaisu tapahtui Zilliqa-projektilta.

Englanninkielinen sana shard tarkoittaa suomennettuna sirpaletta, eli teknologiassa on kyse lohkoketjun pilkkomisesta pienempiin palasiin. Näin verkon kuormitus saadaan jaettua tehokkaasti, minkä lisäksi verkon kapasiteetti kasvaa sen laajentuessa.

Elrondin käyttämä Adaptive State Sharding vie Zilliqan ratkaisun vielä pykälää pidemmälle. Tämä johtuu siitä, että Elrond tuo mukaan myös state sharding -teknologian.

”Zilliqa tries to solve scalability by addressing half of the problem, and that is by doing network and transaction sharding – so it improves somewhat the scalability and the network can process about 2500 TPS (2828 TPS with 3600 nodes). The network sharding is not optimum however as all the shards still need to synchronize the entire state of the system leading to communication overhead. It does not solve the hardest part of the problem which is state sharding.

Having no State Sharding basically means for Zilliqa that every node in the network has to store the entire state of the blockchain. In very high throughput blockchains the storage requirements grow very fast. A validator needs some special hardware to keep up with this kind of demand. Elrond solves the storage problems, by also sharding state, so that every node in the network has to store just a part of the entire state, the one corresponding for it’s shard.”

Yllä oleva lainaus on Elrond.com -sivustolta. Laajempi termi sharding voidaan jakaa käytännössä kolmeen eri osa-alueeseen: network sharding, transaction sharding ja state sharding. Zilliqa kykenee kahteen ensin mainittuun, mutta state shardingin käyttö on Elrodin merkittävä vahvuus, kuten yllä oleva teksti kertoo.

Tämä näkyy myös skaalautuvuudessa: Elrond on pystynyt TestNetin simuloinnissa jopa 260.000 TPS -lukemiin, mikä on huikeat 100x enemmän kuin Zilliqan nykyinen kapasiteetti.

Elrond-lohkoketjussa on noin viiden sekunnin lohkoaika, eli transaktiot ovat lähes reaaliaikaisia. Käytössä oleva pBFT-pohjainen konsensusalgoritmi mahdollistaa mm. Zilliqan tavoin transaktiot, jotka ovat kerrasta vahvistettuja, eli käyttäjän ei tarvitse odotella useiden transaktioiden vahvistusta siirrolle.

Elrondin konsensusalgoritmi Secure Proof of Stake

Elrondilla on selkeä visio, jota perustaja Beniamin Mincu tuo vahvasti esiin kaikissa haastatteluissa. Tämä tiivistyy kahteen asiaan: skaalautuvuus sekä helppokäyttöisyys.

Projektin tavoitteena on olla uusi digitaalisen rahan standardin. Elrondin mukaan tämä vaatii verkolta Visan ja Mastercardin tasoista kapasiteettia sekä todella simppeliä ja käyttäjäystävällistä GUI:n (applikaation).

Edellä kuvattu sharding-teknologia mahdollistaa tarvittavan skaalautuvuuden. Sen rinnalle tarvitaan lisäksi riittävän tehokas konsensusalgoritmi, jotta lohkoketju kykenee suoriutumaan vaadittavalla tehokkuudella.

Elrond luottaa muiden 3. sukupolven platformien tavoin Proof of Stake -konsensukseen. PoS on noussut viime vuosina de facto -standardiksi kryptovaluuttojen maailmassa. Se on korvannut mm. Bitcoinin käyttämän Proof of Work -konsensuksen, joka vaatii fyysisiä louhintalaitteita.

Proof of Stakesta on olemassa useita eri variantteja, joista tunnetuin lienee Delegated Proof of Stake. PoS-konsensuksen karkea idea on siinä, että lohkoketjun ylläpidosta vastaa joukko validaattoreita, jotka steikkaavat kyseistä valuuttaa ja keräävät itselleen lohkopalkkiot.

Elrond kutsuu omaa metodiaan nimellä Secure Proof of Stake (SPoS). Alla olevassa kuvassa näkyy SPoS-konsensuksen prosessi animaation muodossa. (Lähde: Elrond.com Docs)

elrond spos

Secure tulee Elrondin ratkaisussa siitä, että konsensusprosessissa käytetään paljon satunnaisuutta. Lohkoketjun validaattorit eivät ole ennakkoon tiedossa, kuten esim. DPoS-mallissa, jossa joukko on hyvin pieni.

Elrondin ratkaisussa validaattoreista valitaan satunnaisesti pieni joukko muodostamaan seuraava blokki. Yksi näistä on ”proposer”, joka niputtaa uudet transaktiot uuteen lohkoon ja nimensä mukaisesti ehdottaa sitä validaattoreille hyväksyttäväksi. Tämän jälkeen validaattorit hyväksyvät blokin ja se lisätään lohkoketjuun.

Validaattorin valintaan vaikuttaa steikattu tokeneiden määrä sekä erillinen pisteytysjärjestelmä. Huonosti toimivat validaattorit voivat menettää osan tai koko panoksensa.

SPoS pitää myös huolen siitä, että verkon nodet ripotellaan eri shardeihin satunnaisesti. Tämäkin vaikeuttaa entisestään vihamielisten operaattoreiden mahdollisuutta toimia yhdessä.

Arwen VM

Kuten alussa jo mainittiin, Elrond kuuluu kryptovaluuttojen platform-kategoriaan. Kyseessä on joukko projekteja, jotka toimivat ekosysteemeinä ja käyttöjärjestelminä älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille (Dapp). Voit lukea lisää älysopimuksista ja Dapp-sovelluksista tästä artikkelista.

Jokaisen platformin ytimessä on VM eli Virtual Machine. Termi voi olla tuttu myös tietokoneiden käyttäjille, sillä moni on varmasti ladannut selaimeensa Java VM:n. Virtual Machine suorittaa käytännössä ohjelmakoodia, eli kryptovaluuttojen maailmassa älysopimukset.

VM:t eroavat hieman toisistaan platformista riippuen. EVM eli Ethereum VM on niistä tunnetuin, ja osa muistakin platformeista tukee sitä, kuten Tron ja EOS. EVM prosessoi älysopimuksia vain Solidity-ohjelmointikielellä kirjoitettuna.

Elrondin VM on nimeltään The Arwen WASM VM. Kyseessä on taas LOTR-faneille tuttu nimi, eli haltiaviittaukset Tolkienin kirjoihin jatkuvat.

Arwen eroaa Ethereumin ratkaisusta, sillä se tukee WebAssemblyä (tästä lyhenne WASM). Ero on merkittävä, sillä älysopimukset voidaan kirjoittaa millä tahansa ohjelmointikielellä, joka voidaan kääntää WASM bytecode -muotoon. Tällaisia ovat mm. C, C++, C#, Rust ja Go.

Moni lohkoketjuprojekti on pyrkii tukemaan myös Ethereumin Solidity-kielellä kirjoitettuja älysopimuksia. Tämän myötä platform voi houkutella nykyisiä Solidity-osaajia tekemään applikaatioita.

elrond arwen wasm

Kuten yllä oleva kuva kertoo (lähde: elrond.com), Arwen saattaa tukea tulevaisuudessa Solidityllä koodattuja älysopimuksia. Tarvitaaan ensin toimiva Solidty -> WASM -konvertteri, joka toistaiseksi puuttuu markkinoilta.

Elrond sijoittaminen, Maiar ja eGLD

Elrond on tullut vauhdilla mukaan platform-kisaan vuoden 2020 aikana. Projekti on alkanut kiinnostaa sijoittajia ympäri maailman – hyvästä syystä. Elrond tarjoaa teknisesti jotain erilaista kilpailijoihin verrattuna. Faktat sen suorituskyvystä ovat myös todella vakuuttavia.

MainNet-julkaisun jälkeen seuraava askel on eGLD, joka tarkoittaa nykyisen ERD-tokenin vaihtoa 1000:1-suhteessa uuteen eGLD -tokeniin. Tämän prosessin jälkeen Ethereum- ja Binance-lohkoketjun ERD-tokenit poistuvat käytöstä. Lue lisää eGLD:n lanseerauksesta tästä artikkelista.

Elrond on saanut valtavaa suosiota myös staking-palkkioiden myötä, jotka ovat tällä hetkellä noin 25% luokkaa. Löydät tarkempia ohjeita steikkauksesta tästä Elrondin oppaasta sekä Youtubesta.

Yksi projektin tärkeimmistä kehityskohteista on nimeltään Maiar. Tämäkin nimi on varmasti tuttu LOTR-faneille, eli kyse on yliluonnollisista henkiolennoista Tolkienin maailmassa. Maiar löytyy mobiiliappina jo iOS:lle sekä Androidille. Klikkaa selaimella osoitteeseen maiar.com tai tsekkaa tämä tuore Youtube-video, niin saat lisätietoja sovelluksesta.

elrond maiar

Maiar on käytännössä se applikaatio, jonka avulla Elrond aikoo lunastaa lupauksensa helppokäyttöisestä ja nopeasta internet-rahasta. Maiar tulee laajenemaan ominaisuuksiltaan tulevaisuudessa.

Jos pohdit sijoittamista Elrondiin, ole hereillä pian tapahtuvan token swapin kanssa, ettei lompakkoosi jää homehtumaan käytöstä poistuvia tokeneita.

Sijoittajan on ennen kaikkea verrattava Elrondia muihin platformeihin. Vaikka projekti erottuukin massasta edukseen, sillä on todella kovia kilpailijoita. Markkinoilta löytyy jo EOS, Tezos, Tron, Zilliqa, Cardano sekä tusina muuta mielenkiintoista ratkaisua. Kaikkien näiden tulevaisuuteen vaikuttaa merkittävästi Ethereumin 2.0 -version onnistuminen.

Elrond haluaa varmasti myös osansa alati kasvavasta DeFi-sektorista.

Elrond kurssi ja ostaminen

 

Jos haluat ostaa eGLD-tokenia, se kannattaa tehdä markkinajohtaja Binancesta. Kolikkoa ei löydy vielä tällä hetkellä juuri muiden tunnettujen pörssien listoilta, mutta tarjonta todennäköisesti laajenee vuoden 2020 aikana.

Osta Elrondia Binancesta

Binance tukee talletuksia luottokortilla sekä SEPA-pankkisiirroilla kryptovaluutoilla tehtyjen transaktioiden lisäksi. eGLD-tokeneita voi ostaa esim. bitcoineilla ja stablecoineilla (USDT, BUSD).

Tokenit kannattaa siirtää pitkäaikaiseen säilöön omaan lompakkoon. Koska eGLD-token on vasta lanseerattu, moni lompakko-ohjelmisto ei vielä tue sitä. Voit käyttää projektin virallista lompakkoa, joka löytyy osoitteesta wallet.elrond.com.

Pysyt kärryillä Elrondin tapahtumista seuraamalla virallista Twitter-tiliä ElrondNetwork sekä perustajaa BeniaminMincu. Viralliset sivut ovat osoitteessa elrond.com ja Reddit-sivu löytyy osoiteesta reddit.com/r/ElrondNetwork.

Suosittelen etsimään Youtubesta Beniamin Mincun haastatteluita, joiden avulla saat hyvää tietoa projektista. Alla oleva Coin Bureaun video tarjoaa nopeat perustiedot.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.