Elon Musk – kryptovaluuttoihin uskova monitoimimies

elon-musk-kryptovaluutta

Bitcoin, Ethereum ja monet muut kryptovaluutat ovat takoneet viimeisten viikkojen aikana vuorotellen uusia ATH-lukemia. Yhtenä syynä suurelle hypelle on kryptovaluuttojen alati kasvava näkyvyys mediassa sekä sosiaalisen median palveluissa, kuten Twitterissä, Redditissä sekä Facebookissa.

Rekisteröidy Binancelle

Erityisen paljon huomiota kryptovaluutoille on viime aikoina osoittanut maailman rikkaimman miehen titteliä kantava Tesla-miljardööri Elon Musk, joka on tehnyt oman osansa niin Bitcoinin, kuin myös meemivaluutta Dogecoinin arvon nostamiseksi. Viimeisimpänä uutisena kryptovaluuttamaailmassa on kohistu Teslan ilmoituksesta ostaa Bitcoinia peräti 1,5 miljardilla dollarilla.

Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi, kuka Elon Musk oikein on, mistä mies on alun perin ponnistanut ja minkä vuoksi tämän supersuositun visionäärin taukoamattomat twiitit voivat heilutella kryptovaluuttojen arvoa jopa useilla prosenttiyksiköillä.

PayPal, Tesla, SpaceX ja yhdyskunta Marsiin

Suomessa Elon Musk yhdistetään sähköautoistaan tunnettuun yhdysvaltalaisyritys Teslaan, mutta mies on vuosien saatossa ollut mukana myös monessa muussa. Vuonna 1971 Etelä-Afrikassa syntyneestä visionääristä tuli miljonääri vain 28-vuotiaana vuonna 1999, hänen myydessään Zip2-niminen yrityksensä jättiläisyhtiö Compaqille.

Musk ei jäänyt laakereilleen makaamaan ja nauttimaan miljoonistaan, vaan sijoitti noin puolet saamistaan rahoista uuteen X.com -nimiseen yritykseen, jonka kunnianhimoinen tarkoitus oli uudistaa henkilöiden välinen maksuliikenne. Jo seuraavana vuonna X.com yhdistyi ympäri maailmaa tunnetun PayPalin kanssa, ja vuonna 2002 nettikauppa eBay osti PayPalin 1,5 miljardilla dollarilla. Tästä kaupasta Elon Musk nettosi hurjat 165 miljoonaa dollaria.

paypal-icon

PayPal-kaupan jälkeen vuorossa oli vuonna 2003 perustettu Tesla, jonka johtoon Musk hyppäsi vuoden 2004 aikana. Yhtiön ensimmäiset vuodet olivat täynnä ongelmia toisensa perään, ja vuoden 2008 finanssikriisissä Tesla oli vain päivien päässä konkurssista. Musk otti kovan riskin sijoittaen yhtiöön omia rahojaan peräti 40 miljoonaa euroa, mikä lopulta pelasti yhtiön – finanssikriisin jälkeen Tesla otettiin mukaan Yhdysvaltain hallituksen vaihtoehtoisten energianlähteiden tukiohjelmaan, ja yhtiölle myönnettiin 465 miljoonan euron laina.

Sähköautot eivät suinkaan ole Elon Muskin ainut työnalla oleva projekti: SpaceX-yhtiön tavoitteena on tehdä avaruusmatkailusta mahdollista kaikille, ja lopulta perustaa yhdyskunta Mars-planeetalle. Lisäksi Musk tunnetaan vuonna 2006 perustetusta SolarCity-yhtiöstä, joka on Yhdysvaltain isoin aurinkoenergiaan perustuvien järjestelmien valmistaja.

Toimelias kaveri siis!

Elon Muskin yhteys Dogecoiniin sekä Bitcoiniin

Musk on todella aktiivinen sosiaalisen median palvelu Twitterissä – uusia twiittejä tulee jopa lukuisia päivässä. Seuraajia Muskin tilillä on yli 46 miljoonaa, joten miljardöörin toisinaan hyvin kryptisetkin viestit tavoittavat valtavan määrän ihmisiä ympäri maailmaa. Muskin twiitit myös otetaan kaikessa päättömyydessään tosissaan, vaikka päivitykset eivät liittyisi toisinaan millään tapaa.

Alun perin huumorimielessä Litecoin-pohjalle kehitetty Dogecoin on osoittautunut olevan yksi Elon Muskin lempikryptovaluutoista. Ensimmäisen kerran mies twiittasi aiheesta vuonna 2019, kertoen Dogecoinin olevan hänen suosikkivaluuttansa. Viime viikolla Musk nosti Dogecoinin uudelleen esille, twiitaten muun muassa Dogecoinin olevan ”kansan kryptovaluutta”.

Elon Muskin puolihumoristinen twiittailu Dogecoinin ympärillä johti todelliseen nousuun Dogecoinin arvossa – kolikon hinta nimittäin kohosi parhaimmillaan yli 800 prosenttia, kun Muskin näkemyksiä jaettiin maailmanmaineeseen nousseessa Reddit-palvelun Wallstreebets-yhteisössä.

Maininnan Elon Muskin Twitter-tilillä on saanut myös Bitcoin. Tammikuun loppupuolella Musk lisäksi profiiliinsa tunnisteen #bitcoin, minkä jälkeen kyseisen kryptovaluutan arvo lähti hetkellisesti jyrkkään nousuun.

Viimeisin Elon Muskin ja kryptovaluutat yhdistävä uutinen ei liittynyt Twitteriin, vaan kyse oli käytännöntoimista. Maanantaina 8.2 Teslan tekemästä ilmoituksesta Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiolle (SEC) käy ilmi, että yhtiö on ostanut 1,5 miljardilla dollarilla kryptovaluutta Bitcoinia. Ilmoituksesta käy myös ilmi, että ”lähitulevaisuudessa” Teslan tuotteita on mahdollista fiat-valuuttojen lisäksi ostaa bitcoineilla.

Ilmoituksen jälkeen Bitcoinin arvo lähti välittömään nousuun, kohoten seuraavan vuorokauden aikana useaan otteeseen uusiin ennätyslukemiin.

Teslan esimerkki Bitcoinin arvolle piristysruiske

Teslan ilmoitus ostaa kryptovaluuttaa otettiin kryptovaluuttamaailmassa vastaan varsin iloisin mielin – mutta minkälaisia vaikutuksia uutisella käytännössä on?

Kuluneiden kuuden kuukauden aikana Bitcoinin arvo on ollut jyrkässä nousussa, ja uusi huippulukema on kirjattu historiankirjoihin lyhyen ajan sisällä useaan otteeseen. Suurena syynä arvonnousulle pidetään instituutionaalisten sijoittajien lämpenemistä kryptovaluutoille, ja alun perin raketin liikkeelle lokakuun lopulla sai maksujätti PayPal, joka ilmoitti tarjoavansa kryptovaluutat asiakkaidensa käyttöön vuoden 2020 aikana.

Jo ennen PayPal-uutista show’n ryösti Microstrategy-pörssiyhtiön perustaja Michael Saylor, joka ilmoitti alkusyksystä sijoittaneensa Bitcoiniin sekä omia, että yhtiönsä rahoja. Kirjoitushetkellä Microstrategy on sijoittanut Bitcoiniin 1,1 miljardia dollaria. Sijoitusten arvo on nyt jo kolminkertaistunut 3,3 miljardiin dollariin!

Teslan ilmoitus ostaa Bitcoinia 1,5 miljardilla eurolla mitä todennäköisimmin boostaa Bitcoinin viimeaikaista voittokulkua entisestään. Tesla on yhtiönä rohkea suunnannäyttäjä, joka on tehnyt omintakeisesta johtajastaan Elon Muskista satumaisen rikkaan, ja samalla yhden maailman seuratuimmista ihmisistä.

Teslan esimerkki oletettavasti innostaa myös muita vastaavia jättiläisyhtiöitä ja suursijoittajia panostamaan Bitcoiniin, sekä esimerkiksi Ethereumin kaltaisiin kryptovaluuttoihin. Yksi tällaisista yhtiöistä voisi olla markkina-arvoltaan yli 2,3 triljoonan dollarin arvoinen teknologiayhtiö Apple. Niin ikään innovatiivisista ratkaisuistaan tunnettu Apple voisi tuoda kryptovaluutat helpommin kuluttajien saataville ja lisäksi sijoittaa valuuttaan osan omista käteisvaroistaan – mitä piisaa peräti 193 miljardin dollarin edestä.

Muita potentiaalisia vaihtoehtoja seuraavan Bitcoin-uutisen julkaisijaksi voisivat olla muun muassa Microsoft sekä Google. Odotettavissa on Teslan edelläkävijänä saavan aikaan ketjureaktion, ja kuluvan vuoden aikana vastaavia uutisia – sekä arvonnousuja – tullaan näkemään useita.

Tsekkaa myös alla oleva video BItcoinkeskuksen Youtube-kanavalta, jossa Tesla & Bitcoin -aihetta käydään läpi.

Photo by Flickr / NVIDIA Corporation, Photo by Brett Jordan from Pexels

Tuomas Laine tuottaa Bitcoinkeskukselle satunnaisesti materiaalia tuoreimmista uutisista, kryptovaluuttojen perusasioista ja mielenkiintoisista uutuuksista. Tuomas seuraa innokkaasti tapahtumia kryptovaluuttamaailmassa sekä perinteisillä osakemarkkinoilla. Kryptovaluuttojen ohessa Tuomaksen mielenkiinnon kohteita ovat teknologiayhtiöt sekä uusiutuva energia.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.