Perustiedot
15
tammi
elon-musk-twitter

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Elon Musk ja Dogecoin

Elon Musk lienee tänä päivänä lähes jokaisen tuntema hahmo, ja miehellä tuntuu olevan sormensa pelissä lähes jokaisella alalla niin maan päällä kuin avaruudessakin. Muskin yhtiöiltä ei ainakaan mahtipontisuutta puutu – Miehen omistuksessa olevat yritykset ovat mm. auttaneet Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan Starlinkin avulla ja SpaceX on laukaissut Teslan maata kiertävälle radalle.

Jos olet seurannut Muskin toimintaa viime vuosina, oletkin saattanut havaita Muskin kunnianhimon olevan tämän saavutuksista huolimatta rajaton. Viimeisimpänä tempauksenaan Musk osti vuoden 2022 lopulla erinäisten oikeusjuttujen ja laaja-alaisen mediamyrskyn säestämänä Twitter-viestintäpalvelun 44 miljardin dollarin hintaan. 44 miljardin dollarin hintalappu ei Muskia juurikaan hätkäyttänyt, sillä Forbesin mukaan miehen kokonaisvarallisuus oli vuoden 2023 alkupuolella n. 145 miljardia dollaria.

Varallisuudestaan huolimatta Musk nähdään enemmistön silmissä nöyränä hyväntekijänä, joskin välillä vähän töksähtelevillä twiiteillään kohauttavana sellaisena. Yritystensä lisäksi Muskilla on myös muita kiinnostuksen kohteita, ja yksi niistä on meeminä syntynyt Dogecoin-kryptovaluutta.

Elon Musk ja Dogecoin-villitys

Musk on tunnettu mystisistä twiiteistään Dogecoiniin liittyen, ja twiitit ovat historiallisesti aiheuttaneet laajaa spekulaatiota, joka on usein johtanut Dogecoinin kurssin jyrkkään nousuun.

Vuoden 2020 joulukuussa Musk Twiittasi lyhyesti ja ytimekkäästi: ”One Word: Doge”. Yhdellä twiitillä vaikutti olevan valtava vaikutus Dogecoin-sijoittajien ostohaluihin, ja valuutan treidausvolyymi lähti hetkellisesti twiitin julkaisun jälkeen räjähdysmäiseen kasvuun, kasvaen sen tavanomaisesta n. 2000 $ vaihdosta minuuttia kohden lähes 200 000 $:n minuuttia kohden.

Ymmärrettävästi kasvanut ostajakunta siivitti myös valuutan arvon merkittävään nousuun, ja joulukuun 20. päivä 2020 oli twiitin ansiosta varsin tuottoisa päivä Dogecoin-sijoittajille: Valuutan arvo kipusi päivässä 0.0039 dollarin arvostuksesta n. 0.0046 dollariin. Alle olevassa grafiikassa näkyy Dogecoinin kurssi vuosien 2020-2023 välisenä aikana.

doge kurssi

Kasvu ei välttämättä kuulosta kummoiselta, mutta yhden päivän sisällä tapahtuva lähes 14 % kurssikehitys – Varsinkin yhden twiitin aiheuttama sellainen – on jopa kryptosektorilla hatunnoston arvoinen suoritus.

Muskin Dogecoin-hassuttelu ei suinkaan loppunut tähän, ja mies julkaisisi tulevina vuosina vielä useita Dogecoiniin liittyviä twiittejä. Twiittien jatkuessa markkina alkoi spekuloimaan laajasti myös sitä, mitkä Muskin todelliset aikeet olivat Dogecoinin osalta.

Yksi suurimmista kipinöistä spekulaation roihun alkamiseen oli varmasti Muskin toukokuussa 2021 julkaisema Twitter-kysely, jossa Musk väläytti mahdollisuutta Teslan ostamiseen Dogecoineilla.

Twiitti sai odotettuun tapaan kryptosijoittajilta ja Tesla-asiakkailta ylivoimaisesti positiivisen vastaanoton, kun lähes 80 % vastaajista liputti valuutan käyttöönoton puolesta.

Musk on tunnettu myös sanansa mittaisena miehenä, ja Tesla aloittikin Dogecoinien hyväksymisen maksuvälineenä, joskin ainoastaan fanituotteiden osalta. Samalla ilmoituksella kerrottiin myös, että Muskin avaruuslogistiikkaan erikoistunut yhtiö SpaceX alkaisi hyväksymään Dogecoin-virtuaalivaluuttaa maksujen suorittamiseen lähitulevaisuudessa.

Alun perin meemiksi tarkoitetun Dogecoinin viime vuosien menestyksen voineekin lukea ainakin osittain Elon Muskin twiittien aikaansaamaksi, ja miehen twiitit ovatkin useiden valuutan kurssipyrähdysten takana.

Kriitikot ovat sitä mieltä, että Dogecoinia järkevämpiäkin lohkoketjuja olisi tarjolla, mutta tämä tuskin Muskia hetkauttaa – miehen omistautumisesta Dogecoiniin kertonee myös jotain se, että Musk otti lemmikikseen vuonna 2021 Shiba Inu-rotuisen koiran, joka on Doge-meemin ja sitä kautta Dogecoinin symboli.

Muskin sanalla on painoa myös muissa kryptoissa

Vaikka Elon Musk nähdään Dogecoinin suurimpana puolestapuhujana, ei Muskin kryptoseikkailu rajoitu suinkaan ainoastaan Dogecoiniin.

Myös Bitcoin-sijoittajat ovat ottaneet Muskin tiiviiseen seurantaan, ja mies onkin twiittaillut ahkerasti myös Bitcoinista – Ja vaikka Dogecoinineilla voi vielä tänä päivänäkin ostaa Teslan fanituotteita, on myös Bitcoinilla ollut merkittävä osuus yhtiön historiassa.

Teslan varsinaisen päätuotteen – siis kymmeniä, jopa satoja tuhansia maksavan ajoneuvon – pystyi nimittäin hetkellisesti ostamaan Bitcoinilla vuonna 2021. Bitcoinien hyväksyminen maksuvälineenä oli kuitenkin Teslan osalta lyhytikäinen päätös, sillä yhtiö vastaanotti valtavan vyöryn kritiikkiä Bitcoinin louhintaverkoston energiakulutuksen vuoksi.

Toukokuussa 2021 Musk twiittasi Teslan ja Bitcoinin suhteesta viitaten huoliin Bitcoinin energiankulutuksesta, tarkemmin sen fossiilisten polttoaineiden käytöstä louhintaoperaatioissa. Samalla yhtiö ilmoitti lopettavansa Bitcoinien hyväksymisen maksuvälineenä autokaupoilla.

Bitcoin-vetäytymisestä huolimatta Muskilla on selkeästi halua ja valtaa tehdä kryptovaluuttojen laajemmasta maksuvälinekäytöstä mahdollista. Myöhemmissä twiiteissään Musk on myös luvannut aloittaa Bitcoinien hyväksymisen uudestaan, jos kryptovaluuttalouhijat voivat todistaa käyttävänsä louhintatoiminnoissaan ”kohtuullista määrää” uusiutuvaa energiaa.

Louhimista harjoittavien tahojen mielestä koko juttu oli silkkaa virheellistä tietoa, ja päätös kiehautti monen alalla toimivan yrityksen tunteet pintaan. Muskin päätöstä kritisoivat tahot esittivät vastalauseena päätökselle, että Bitcoin-louhintaverkoston on jo ennestään sitoutunut käyttämään korkeimpien arvioiden mukaan jopa 80 % uusiutuvaa energiaa.

Vasta-argumentit katosivat kuitenkin mitä ilmeisemmin tuulen mukana, ja Musk pysyy kannassaan – Ainakin toistaiseksi.

Aikooko Twitter hyväksyä Dogecoinin maksuvälineenä?

Bitcoinkeskuksen YouTube-kanavalla käsiteltiin aihetta viimeisimmässä markkinaennusteessa.

Markkinalla on havaittavissa vahvaa spekulaatiota myös Muskin viimeisimmän sijoituksen, Twitterin, osalta. Koska Tesla ja SpaceX tällä hetkellä hyväksyvät Dogecoinin maksuvälineenä, odottaa markkina ymmärrettävästi myös Twitterin osalta suuria ilmoituksia vuonna 2023.

Eikä syyttä – Musk julkaisi pian Twitter-ostonsa jälkeen suunnitelmansa yhtiön tulevaisuudesta.

Kuten tästä(kin) twiitistä voimme huomata, on Musk monen muun taitonsa lisäksi spekulaation ruokkimisen ammattilainen. Esityksen viimeinen osuus käsittelee Twitterin suunnitelmia maksuvälineistä, ja slaidi on Muskin julkaisemassa twiitissä jätetty sisällön osalta täysin tyhjäksi. Tarkoituksellako? Ehkä.

Tarkoituksellista tai ei, kryptosijoittajat niin sanotusti ymmärsivät toimeksiannon, ja pian Twitterissä alkoi levitä muokattuja kuvankaappauksia Muskin alkuperäisestä twiitistä.

Twiiteissä näkyvä, Dogecoinia symbolisesti kuvastava Shiba Inu-koira olikin juuri se, mitä Dogecoin-fanit olisivat toivoneet näkevänsä Twitterin alkuperäisessä suunnitelmassa – Muskin historiaa tuntien se olisi toisaalta ihan yhtä hyvin voinut olla kuvankaappaus alkuperäisestäkin esityksestä.

Vaikka kyseessä lieneekin twiitin osalta hyvää pöhinää Dogecoinin ympärille rakentava vitsi, ei olisi millään tavalla yllättävää, jos Musk todella päättäisi hyväksyä Dogecoinin maksuvälineenä myös Twitterin osalta.

Rehellisesti sanottuna se näyttää tässä vaiheessa jopa todennäköiseltä peliliikkeeltä, jonka Musk toteuttaisi vuoden 2023 aikana ennen Twitterin toimitusjohtajan tehtävien jättämistä.

Elon Muskin aika Twitter-johtajana – Neroutta vai silkkaa kaaosta?

Rahaliikenteen remontoinnin lisäksi Musk on lyhyen omistajuutensa aikana laittanut niin sanotusti lekan heilumaan muuallakin – kyseessä ei ole mikään pieni pintaremontti, vaan koko yhtiön rakenteiden saneeraus kellarista ullakolle.

Muutosten lista on aivan liian pitkä kokonaisuudessaan läpikäytäväksi tässä artikkelissa, mutta palvelun käyttäjien kannalta suurimpana muutoksena lienee miltei heti Muskin toimitusjohtajaksi nimittämisen jälkeen tapahtunut muutos Twitterin vahvistettujen tilien – ”Blue Tickerien” – toimintatapaan ja siihen, miten niitä käyttäjille myönnetään.

Entinen malli Blue tickerin myöntämiselle vaati käyttäjältä suuren seuraajakunnan sekä Twitterin hyväksynnän. Tänä päivänä Muskin twitterissä Blue tickerin voi ostaa, ja sen saa tililleen käytännössä kuka tahansa, jolta löytyy kuukausimaksullisen palvelun hinnan verran rahaa tililtään.

Muutos ei kuitenkaan tapahtunut täysin ongelmitta, ja pian käyttäjät alkoivat luomaan taskurahalla ”vahvistettuja” tilejä.

Tässä itsessäänhän ei ole mitään ongelmaa, mutta koska twitterissä on mahdollista valita käyttäjänimen lisäksi myös koko nimi vapaasti, oli palvelu pian täynnä tekaistuja ilmoituksia erinäisten julkisuuden henkilöiden ja suuryritysten toimista.

Pian muutoksen jälkeen Musk tajusi itsekin ongelman, ja Blue tickin käyttöehtoja muutettiin: Aikaisemmin kuka tahansa sai ostaa minkä nimiselle tilille tahansa Blue tickin. Tänä päivänä Blue tickin ostamiseen liittyy samantapainen vahvistusprosessi kuin aikaisemmin, ja mm. julkisuuden henkilöitä imitoivat tilit poistetaan palvelusta nopeasti.

”Blue tick-fiaskosta” ehtivät saada osansa mm. Teslan, Applen, SpaceX:n sekä lukuisten muiden suuryritysten ja julkisuuden henkilöiden identiteetit.

Mitä kaikki tämä tarkoittaa sijoittajille?

Kuten Bitcoinkeskuksen vuoden 2023 ennusteessa todettiin, ovat kryptomarkkinan parhaat paikat rahan tekemiseen juurikin tällaisissa tilanteissa, jossa vallitsee karhumarkkina ja sijoittajat odottelevat jotain mullistavaa muutosta.

Twitterin tilanne lieneekin sijoitusneuvoja antamatta täydellinen sekoitus karhumarkkinan aiheuttamaa alennusmyyntiä sekä potentiaalia juuri sille mullistavalle muutokselle, jota sijoittajat odottelevat sormet syyhyten.

Rahaa tehdäkseen täytyy kuitenkin ostaa ennen tapahtumaa, jotta voi kotiuttaa voittoja muiden ostohalujen vasta alkaessa – Suurin osa sijoittajista ostaa vasta kasvupyrähdyksen alettua.

Jos sinua kiinnostaa Dogecoinin ostaminen, Bitcoinkeskuksesta löytyy aiheesta kattava aloittelijan opas. Tutustu artikkeliin: Dogecoin ostaminen. Kerromme siinä ohjeet Dogecoinin ostoon askel askeleelta. Muista kuitenkin pitää panokset pieninä! Dogecoinin ostaminen on puhdasta spekulointia Elon Muskin touhuista.

Kuva: Flickr / Thomas Hawk


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.