Opas: mikä on Elastos?

elastos ELA token

Sijoittajien kiinnostus Elastos-projektia kohtaan on kohonnut selvästi kuluneen vuoden aikana. Kyseessä on massiivinen järjestelmä, jonka ensimmäiset kehitysvaiheet on nähty jo 17 vuotta sitten. Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi Elastos-projektin sisältöä.

Elastos-kryptovaluutta: louhitaan (tulevaisuudessa) kuin Bitcoinia

Elastos on todella laaja kokonaisuus, jonka esittelystä saisi kasaan helposti kymmeniä sivuja. Jotain kertoo se, että projektin tavoitteena on luoda kokonaan uusi versio internetistä: Elastos – blockchain powered internet. Tällä hetkellä markkinoilla on Elastos-niminen kryptovaluutta, jota voi ostaa toistaiseksi vain Huobi-pörssistä. Kyseessä on hyvin omalaatuinen tapaus, sillä Elastosin lohkoketju on rinnakkainen Bitcoinin lohkoketjuun nähden.

Kun Elastos-kryptovaluutan louhinta alkaa joulukuussa 2018, se tullaan suorittamaan Bitcoinin louhijoilla. Elastos-projektin julkinen lohkoketju saa näin ollen konsensuksen palveluna Bitcoin-louhijoiden kapasiteetista. Tästä aiheesta tarkemmin lisää myöhemmin.

Näin massiivista projektia on mahdoton verrata suoraan mihinkään muuhun kryptovaluuttojen maailmassa. Elastos on ikään kuin ”älysopimukset potenssiin kolme”. Se voidaan asettaa samaan kategoriaan kuin Ethereum, NEO ja EOS -ekosysteemit, joista jälkimmäinen nähdään tällä hetkellä lähimpänä kilpailijana. Parempi vertailukohta olisi Android-käyttöjärjestelmä.

Elastos-tarina alkaa jo vuodesta 2000

Elastos-projektin voidaan katsoa alkaneen jo vuodesta 2000. Kaiken keskiössä on Rong Chen, joka palasi tuolloin Kiinaan työskenneltyään ensin mm. Microsoftilla. Chenin tiimi alkoi kehittää omaa Elastos-käyttöjärjestelmää. Käytännössä tarkoituksena oli rakentaa uusi matkapuhelin.

Mobiilimarkkinoiden murros muutti kuitenkin pelikenttää 2006-luvun tienoilla. Tämän jälkeen Chen työskenteli paljon IoT:n eli esineiden internetin parissa. Hän halusi luoda ratkaisun sille, että IoT-laitteiden kommunikointi tapahtuisi internetin ulkopuolella. Jokainen laite muodostaisi verkkoon palvelun, johon käyttäjä voisi kytkeytyä esim. matkapuhelimensa käyttöjärjestelmän avulla.

Nykyinen Elastos-projekti on muodostunut vuoden 2017 aikana, jolloin syntyi G3. Kyseessä on yhteistyö kolmen projektin kesken: Elastos, NEO ja Bitmain. Tämän lisäksi Ontology-projekti on olennainen osa Elastos-ekosysteemiä, joka tulee mukaan NEO:n liitännäisenä.

NEO:n perustaja Da Hongfei ja Bitmainin kautta maailman Bitcoin-louhintalaitteita tuottava Jihan Wu ovat siis olennaisena osana Elastos-projektia.

Mitä Elastos-projekti sitten tarkalleen tekee? Miten palaset kuten NEO, Ontology, Bitmain ja Elastos oikein liittyvät toisiinsa?

Elastos on hajautettu internet

Elastos-projektin tavoitteena on luoda hajautettu (decentralized) internet. Kyseessä on massiivinen kokonaisuus, kuten sanasta internet voi jokainen ymmärtää. Ideana on karkeasti sanottuna kaikkien netissä olevien palveluiden hallinta hajautetusti.

Mieti internetin palveluita kuten Facebook, Skype, Twitter ja monia muita. Ne toimivat tällä hetkellä keskitettyjen palvelimien kautta. Elastoksen mallissa luodaan täysin uudenlainen luottamusmekanismi, jossa yksittäisen internet-sivunkin omistus ja hallinta on hajautettu.

Nykyisen internetin kaltaisia IP-osoitteita ei enää tarvita, sillä palvelut siirtyvät Elastoksen mallissa pilveen (cloud). Tässä kohtaa tullaan yhteen tärkeimmistä oivalluksista Elastos-projektin kanssa. Ethereumin dApp-sovellukset (d = decentralized) pyörivät sen lohkoketjun päällä. Tämä on tuonut jo nyt ongelmia, kun mm. CryptoKitties-niminen peli sai koko Ethereum-platformin jumiin alkutalvesta.

Elastos siirtää dApp-sovellukset pilveen. Sen ideana on hyödyntää lohkoketjua vain digitaalisen identiteetin luomiseen sekä digitaalisten assettien omistustietojen hallintaan. Lohkoketju on tässä mallissa trust zone ja korvaa perinteisen tietokannan (katso alla oleva kuva)

Elastos haluaa luoda hajautetun internetin ja kokonaisen uuden digitaalisen talouden (smart economy), joka on helppo ymmärtää esimerkiksi e-kirjan, musiikin, pelien tai elokuvien lataamisen avulla. Mieti tilannetta, jossa voisit myydä lataamasi e-kirjan tai pelin P2P-kauppapaikassa. Kaikki verkon kautta hankkimasi palvelut ja digitaaliset tuotteet olisivat sinun identiteettisi takana, ja omistustiedot olisi tallennettu lohkoketjuun.

Elastos-käyttöjärjestelmä

Jos kaikki edellä mainittu kuulostaa utopialta, niin huomioi tässä kohtaa projektin juuret jo 17 vuoden taakse. Elastos on käyttöjärjestelmä kuten Android, mutta projekti on kääntänyt kaikki sen kirjastot C-kielelle turvallisuussyistä.

Rong Chen haluaa siirtyä perinteisen client-server -mallin ulkopuolelle ja poistaa esimerkiksi IoT-laitteet ja itsestään ajavat autot pois internetistä.

“Let us take autonomous cars as an example: how can we make sure that our loved ones are not hacked when they are being shuttled in an autonomous car? That was one of the triggers for us to realize that we will need a paradigm shift in networking for this class of applications. Instead of relying on the classical Client — Server architecture, over the past years we have developed an operating system for the distributed web: Elastos” (Lähde)

Elastos-OS (operating system) pyörii niin sanotun virtual machinen avulla verkkoon hajautetuissa palvelimissa. Olennaista on se, että kaiken verkkoliikenteen hoitaa käyttöjärjestelmä. Ohjelmoijilla ei ole käytössään perinteisiä kirjastoja tai ajureita.

 “There is no need for concepts such as drivers or sockets, apps are prohibited by design to directly access the network. Network access is managed only by the runtime.”

Second there is the the Elastos Peer-to-Peer (P2P) Network, a set of P2P protocols that will enable efficient data transfer between distributednodes, such as video and audio streaming or text messaging. The third pillar is the Elastos interface to public and private blockchains. This will allow Elastos computers to access services such as settlement or identify verification on blockchains. We are collaborating with the teams of existing blockchains to have interfaces to their systems” (Lähde)

Loppukäyttäjän näkökulmasta on ehkä helpoin ajatella Elastos-selainta, joka pyörittää Elastos Runtime -ympäristöä. Tämä on käytännössä se ympäristö, jossa hajautetut dApp-sovellukset pyörivät. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, Elastos tulee osaksi mobiili- tai desktop-käyttöjärjestelmää ja sen natiivisovellusten rinnalle.

elastos runtime

Elastos Runtime on hieman yleistettynä kuin Android tai iOS-mobiililaitteesseen ladattava applikaatio (selain), jonka avulla loppukäyttäjä pääsee dApp-sovelluksiin käsiksi. Yllä oleva kuva auttaa ymmärtämään asiaa (Lähde).

Elastos-lohkoketju

Kuten edellä kuvattiin, Elastoksen runkona toimiva lohkoketju liittyy olennaisesti Bitcoiniin. Tämän vuoksi G3-projektin yksi tärkeä palanen on kiinalainen Bitmain, ja sen perustaja Jihan Wu. Bitmain valmistaa Bitcoin-louhintaan käytettävät ASIC-laitteet.

Elastoksen runkona oleva lohkoketju käyttää Bitcoinista tuttua Proof of Work -konsensusalgoritmia, joten se tarvitsee toimiakseen louhijoita. Bitmainin avulla laitteisiin saadaan kehitettyä ohjelmapäivitys, joka mahdollistaa louhintatehon jakamisen myös Elastos-ketjuun. Kyseessä on ns. merged mining.

elastos louhinta | merged mining

Kuten yllä olevasta kuvasta (lähde) näkyy, julkinen Elastos-lohkoketju tulee toimimaan selkärankana sivuketjuille, jotka voivat liittyä lukemattomiin eri palveluihin. Julkinen Elastos-lohkoketju tulee sisältämään tiedot henkilöiden identiteetistä sekä digitaalisista omistuksista. Tässä kohtaa Elastos tulee hyödyntämään Ontology-teknologiaa, jonka ideana on toimia tulevaisuudessa universaalina portaalina henkilöiden ja assettien tunnistamiselle. Voit lukea lisää Ontology-projektin ideasta tästä artikkelista.

Elastos on laaja kokonaisuus

Kaiken edellä mainitun jälkeen on hyvä muistaa, että Elastos on myös open source -projekti. Sen kehityksessä on ollut valtavasti ihmisiä jo vuosien ajan. Joidenkin arvioiden mukaan pelkästään Rong Chen on työstänyt käyttöjärjestelmää yli 700 henkilön voimin vuosien aikana. Bitcoin, Dash ja monet muut yhteisöt ovat myös olleet mukana kehitystyössä.

Edellä mainittujen NEO- ja Ontology-projektien lisäksi myös Stellar liittyy olennaisena osana Elastos-projektiin. Stellarin perustaja Jed McCaleb on ollut mukana projektissa jo viiden vuoden ajan. Elastos tulee hyödyntämään Stellarin rakentamaa P2P-maksujärjestelmää.

Sijoittaminen Elastos-projektiin kuin sijoittaminen Android, iOS tai Microsoft Windows -käyttöjärjestelmiin. Sen sisälle tullaan rakentamaan lukemattomia eri sovelluksia, jotka hyödyntävät muita lohkoketjuja sekä virtuaalisia valuuttoja. Elastos [ELA]-kryptovaluutta tulee olemaan osa tätä palapeliä, mutta sen lopullista roolia on tässä vaiheessa vielä hieman hankala hahmottaa. Elastos-kryptovaluutan reaaliaikainen kurssi:

 

Jos haluat ostaa Elastos-tokenia, se löytyy tällä hetkellä mm. KuCoinin ja Huobin valikoimista.

Elastos on sen kokoluokan projekti, joka voi onnistuessaan muuttaa internetiä lopullisesti. Tässä artikkelissa raapaistiin vain pintaa massiivisesta järjestelmästä, joka sisältää jo nyt yli 10 miljoonaa koodiriviä. Alla oleva kuva (kuvakaappaus tästä videosta) auttaa ymmärtämään hieman kokonaisuuden laajuutta, jota nyt käsitellään.

Elastos liittyy olennaisesti laatikon vasemmalla puolella oleviin NEO ja Ontology-projekteihin. Avainasemassa on molempien perustaja Da Hongfei, joka on myös perustanut OnChain-yhtiön (vasemmassa ylänurkassa oleva laatikko). OnChain tarjoaa käytännössä resursseja NEO-platformille ja kehittää siihen pohjautuvia bisnesratkaisuja. Täältä löytyvät sitten liitokset myös Kiinan valtioon sekä jättiläisiin kuten Tencent, Alibaba ja Baidu.

Elastos-projektia tullaan varmasti käsittelemään jatkossa myös pienemmissä osissa.

Jos haluat tutustua tähän käyttöjärjestelmään paremmin, suosittelen käymään läpi seuraavat BlockchainBradin videot: Interview with Elastos Founder Rong Chen,  Crypto Neo News – Elastos Operating System: Part 1 The Elastos Stellar Neo Connection, NEO Crypto News: Part 2.2 Making BIG Connections: NEO ELASTOS STELLAR.

Viralliset sivut löytyvät osoitteesta elastos.org. Laita Twitterissä seurantaan handlet @Elastos_org sekä @ElastosNews. Elastos-projektin Reddit-sivun löydät osoitteesta reddit.com/r/Elastos. Jos päätät sijoittaa Elastos-kryptovaluuttaan, voit säilyttää sitä täältä löytyvässä lompakossa.

Löydät myös lisätieotoa näistä lähteistä: What is Elastos – a simple summaryThe most in-depth analysis in the Elastos history of the 2018 coinage, Elastos – Beginners guide, Exclusive interview with Rong Chen of Elastos, Elastos whitepaperElastos (ELA) Review & Recommendation – Smart Web 3.0, medium.com/elastosBeyond Ethereum — The Future Evolution of Blockchain, what is Elastos?


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*