Opas: mikä on Elastos?

elastos logo new

Elastos on yksi kryptomaailman kunnianhimoisimmista hankkeista, joka sai paljon suosiota vuoden 2018 alkupuolella. Kyseessä on massiivinen järjestelmä, jonka ensimmäiset kehitysvaiheet on nähty jo 17 vuotta sitten. Elastos oli yksi vuoden 2018 rajuimmista kärsijöistä valuutan kurssin osalta. Nyt projekti on pikkuhiljaa nousemassa taas esiin. Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi Elastos-projektin sisältöä.

Rekisteröidy Binancelle

Elastos haluaa rakentaa turvallisemman internetin

Elastos on todella laaja kokonaisuus, jonka esittelystä saisi kasaan helposti kymmeniä sivuja. Jotain kertoo se, että projektin tavoitteena on luoda kokonaan uusi versio internetistä: Elastos – blockchain powered internet.

Näin massiivista projektia on mahdoton verrata suoraan mihinkään muuhun kryptovaluuttojen maailmassa. Elastos on ikään kuin ”älysopimukset potenssiin kolme”. Se voidaan asettaa samaan kategoriaan kuin Ethereum, NEO ja EOS -ekosysteemit, joista jälkimmäinen nähdään tällä hetkellä lähimpänä kilpailijana. Parempi vertailukohta olisi Android-käyttöjärjestelmä.

Elastos-ekosysteemin sisällä toimii myös oma kryptovaluutta, joka käyttää lyhennettä ELA. Kyseessä on projektin nimeä kantava token. Käytännössä kyse on täysin vastaavasta virtuaalivaluutasta kuin esimerkiksi Ether, NEO tai EOS ovat. Niiden kaikkien roolina on toimia oman ekosysteemin sisäisenä “bensana”. Elastos-tokenin tarkoitus on täysin vastaava.

Tämä projekti eroaa monin tavoin lähes kaikista markkinoilla olevista kilpailijoista. Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin Elastos-infrastruktuuriin.

Elastos-tarina alkaa jo vuodesta 2000

Elastos-projektin voidaan katsoa alkaneen jo vuodesta 2000. Kaiken keskiössä on Rong Chen, joka palasi tuolloin Kiinaan työskenneltyään ensin mm. Microsoftilla. Chenin tiimi alkoi kehittää omaa Elastos-käyttöjärjestelmää. Käytännössä tarkoituksena oli rakentaa uusi matkapuhelin.

Mobiilimarkkinoiden murros muutti kuitenkin pelikenttää 2006-luvun tienoilla. Tämän jälkeen Chen työskenteli paljon IoT:n eli esineiden internetin parissa. Hän halusi luoda ratkaisun sille, että IoT-laitteiden kommunikointi tapahtuisi internetin ulkopuolella. Jokainen laite muodostaisi verkkoon palvelun, johon käyttäjä voisi kytkeytyä esim. matkapuhelimensa käyttöjärjestelmän avulla.

Nykyinen Elastos-projekti on muodostunut vuoden 2017 aikana, jolloin syntyi G3. Kyseessä on yhteistyö kolmen projektin kesken: Elastos, NEO ja Bitmain. Näistä jälkimmäinen on kiinalainen louhintalaitteiden valmistaja, jos nimi ei ollut vielä joillekin lukijoista tuttu. Tämän lisäksi Ontology-projekti on olennainen osa Elastos-ekosysteemiä, joka tulee mukaan NEO:n liitännäisenä.

NEO:n perustaja Da Hongfei ja Bitmainin perustaja Jihan Wu ovat siis olennaisena osana Elastos-projektia. Molemmat ovat erittäin tunnettuja miehiä kryptovaluuttojen kentässä.

Elastos tuli markkinoille ICO:n kautta, kuten lähes jokainen projekti viimeisen parin vuoden aikana. ICO järjestettiin tammikuussa 2018, jolloin tokenin hinta oli 18,09 dollaria.

Mitä Elastos-projekti sitten tarkalleen tekee? Miten palaset kuten NEO, Ontology, Bitmain ja Elastos oikein liittyvät toisiinsa?

Elastos on hajautettu internet

Elastos-projektin tavoitteena on luoda hajautettu (decentralized) internet. Kyseessä on massiivinen kokonaisuus, kuten sanasta internet voi jokainen ymmärtää. Ideana on karkeasti sanottuna kaikkien netissä olevien palveluiden hallinta hajautetusti.

Mieti internetin tunnetuimpia ja käytetyipiä palveluita, kuten Facebook, Skype tai Twitter. Ne toimivat tällä hetkellä keskitettyjen palvelimien kautta. Elastoksen mallissa luodaan täysin uudenlainen luottamusmekanismi, jossa yksittäisen internet-sivunkin omistus ja hallinta on hajautettu.

Nykyisen internetin kaltaisia IP-osoitteita ei enää tarvita, sillä palvelut siirtyvät Elastoksen mallissa pilveen (cloud). Tässä kohtaa tullaan yhteen tärkeimmistä oivalluksista Elastos-projektin kanssa.

Elastos siirtää käytännössä dApp-sovellukset pilveen. Sen ideana on hyödyntää lohkoketjua vain digitaalisen identiteetin luomiseen sekä digitaalisten assettien omistustietojen hallintaan. Lohkoketju on tässä mallissa trust zone ja korvaa perinteisen tietokannan (katso alla oleva kuva)

Elastos haluaa luoda hajautetun internetin ja kokonaisen uuden digitaalisen talouden (smart economy), joka on helppo ymmärtää esimerkiksi e-kirjan, musiikin, pelien tai elokuvien lataamisen avulla. Mieti tilannetta, jossa voisit myydä lataamasi e-kirjan tai pelin P2P-kauppapaikassa. Kaikki verkon kautta hankkimasi palvelut ja digitaaliset tuotteet olisivat sinun identiteettisi takana, ja omistustiedot olisi tallennettu lohkoketjuun.

Elastos ID on koko järjestelmän ytimessä. Sen avulla kuka tahansa voi luoda digitaalisia assetteja, joilla on tiettyjä, rajoitettuja ominaisuuksia. Esimerkiksi digitaalinen kuva, jolla on vain tietty määrä lataus- tai käyttöoikeuksia.

Elastos-käyttöjärjestelmä

Jos kaikki edellä mainittu kuulostaa utopialta, niin huomioi tässä kohtaa projektin juuret. Ne ulottuvat jo 17 vuoden taakse. Elastos on käyttöjärjestelmä kuten Android, mutta projekti on kääntänyt kaikki kirjastot C-kielelle turvallisuussyistä.

Rong Chen haluaa siirtyä perinteisen client-server -mallin ulkopuolelle ja poistaa esimerkiksi IoT-laitteet ja itsestään ajavat autot pois internetistä.

“Let us take autonomous cars as an example: how can we make sure that our loved ones are not hacked when they are being shuttled in an autonomous car? That was one of the triggers for us to realize that we will need a paradigm shift in networking for this class of applications. Instead of relying on the classical Client — Server architecture, over the past years we have developed an operating system for the distributed web: Elastos” (Lähde)

Elastos-OS (operating system) pyörii niin sanotun virtual machinen avulla verkkoon hajautetuissa palvelimissa. Olennaista on se, että kaiken verkkoliikenteen hoitaa käyttöjärjestelmä. Ohjelmoijilla ei ole käytössään perinteisiä kirjastoja tai ajureita.

 “There is no need for concepts such as drivers or sockets, apps are prohibited by design to directly access the network. Network access is managed only by the runtime.”

Second there is the the Elastos Peer-to-Peer (P2P) Network, a set of P2P protocols that will enable efficient data transfer between distributednodes, such as video and audio streaming or text messaging. The third pillar is the Elastos interface to public and private blockchains. This will allow Elastos computers to access services such as settlement or identify verification on blockchains. We are collaborating with the teams of existing blockchains to have interfaces to their systems” (Lähde)

Loppukäyttäjän näkökulmasta on ehkä helpoin ajatella Elastos-selainta, joka pyörittää Elastos Runtime -ympäristöä. Tämä on käytännössä se ympäristö, jossa hajautetut dApp-sovellukset pyörivät. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, Elastos tulee osaksi mobiili- tai desktop-käyttöjärjestelmää ja sen natiivisovellusten rinnalle.

elastos runtime

Elastos Runtime on hieman yleistettynä kuin Android tai iOS-mobiililaitteesseen ladattava applikaatio (selain), jonka avulla loppukäyttäjä pääsee dApp-sovelluksiin käsiksi. Yllä oleva kuva auttaa ymmärtämään asiaa (Lähde).

Elastos-lohkoketju

Elastoksen runkona toimiva lohkoketju liittyy olennaisesti Bitcoiniin. Tämän vuoksi G3-projektin yksi tärkeä palanen on kiinalainen Bitmain, ja sen perustaja Jihan Wu. Bitmain valmistaa Bitcoin-louhintaan käytettävät ASIC-laitteet.

Elastoksen runkona oleva lohkoketju käyttää Bitcoinista tuttua Proof of Work -konsensusalgoritmia, joten se tarvitsee toimiakseen louhijoita. Bitmainin avulla louhintalaitteisiin on kehitetty ohjelmapäivitys, joka mahdollistaa louhintatehon jakamisen myös Elastos-ketjuun. Kyseessä on ns. merged mining.

elastos louhinta | merged mining

Kuten yllä olevasta kuvasta (lähde) näkyy, julkinen Elastos-lohkoketju tulee toimimaan selkärankana sivuketjuille, jotka voivat liittyä lukemattomiin eri palveluihin. Julkinen Elastos-lohkoketju sisältää tiedot henkilöiden identiteetistä sekä digitaalisista omistuksista. Tässä kohtaa Elastos tulee hyödyntämään Ontology-teknologiaa, jonka ideana on toimia tulevaisuudessa universaalina portaalina henkilöiden ja assettien tunnistamiselle. Voit lukea lisää Ontology-projektin ideasta tästä artikkelista.

Bitcoinin lohkoketju toimii Elastoksessa käytännössä lisäturvana. Tunnetuista projekteista myös Komodo hyödyntää Bitcoinin lohkoketjua, mikä estää käytännössä täysin ns. 51%-hyökkäyksen, jolla lohkoketju voitaisiin ottaa haltuun.  Myös edellä mainittu merged mining -louhinta on käytössä parissa muussa kryptovaluutassa, joista tunnetuin lienee Dogecoin.

Elastos-lohkoketjun käyttämä konsensusmekanismi kuuluu kokonaisuudessaan näin: DPoS & AuxPoW. Lohkoketjun uudet lohkot syntyvät käytännössä siten, että osa Bitcoinin louhijoista louhii myös Elastoksen lohkoja. Tämän jälkeen DPoS eli Delegated Proof of Stake -järjestelmän supernode-palvelimet allekirjoittavat eli hyväksyvät ne digitaalisesti. Tämän jälkeen Bitcoinin louhijat julkaisevat valmiit blokit lohkoketjuun.

Kyseessä on varsin mielenkiintoinen järjestely, joka ei kaiken lisäksi maksa Bitcoinin louhijoille yhtään mitään. Päin vastoin, tarjolla on ilmaisia ELA-tokeneita BTC-louhinnan päälle.

Yllä mainittu DPoS on noussut varsin suosituksi konsensusalgoritmiksi parin viime vuoden aikana. Sen toimintaideana on delegoida lohkoketjun ylläpito pienelle joukolle delegaatteja. Nämä delegaatit valitaan ko. kryptovaluutan holdaajien keskuudesta. Riippuu sitten projektista, miten monta delegaattia on käytössä, ja mikä niiden toimintaperiaate tarkalleen on.

Voit lukea lisää aiheesta tästä linkistä.

DPoS-komponentin käyttöönotto ja supernodet

Elastos-projekti oli suosionsa huipulla helmikuussa 2018, jolloin yhden tokenin arvo kohosi lähes 93 dollariin. Kupla puhkesi sitten rajulla tavalla, kuten kävi myös monille muille altcoineille. Elastos vajosi pahimmillaan alle kahteen dollariin vuoden 2019 alkupuolella. Samalla koko projekti on kadonnut otsikoista.

Kriitikoiden mielestä Elastoksen ongelmana on ollut hyvän markkinointitiimin puuttuminen, minkä myös perustaja Rong Chen myöntää. Projekti on mennyt tästä huolimatta eteenpäin, eikä karhumarkkian ole hidastanut sen kehitystä.

Merkittävin uudistus vuoden 2019 puolella on edellä mainitun DPoS-konsensusmekanismin julkistaminen. Sitä testatiin vuoden 2018 loppupuolella yhteistyössä Bitmainin omistaman BTC.com louhintasyndikaatin kanssa. Nyt Elastos on ottanut komponentin käyttöön myös MainNetin puolella. Pian julkistetaan myös virallinen Elastos-lompakko, jossa on supernode-äänestys sisäänrakennettuna.

Kuten edellä oli jo mainittu, Delegated Proof of Stake -konsensuksessa ylläpidosta vastaavat erilliset delegaatit. Näitä kutsutaan Elastos-järjestelmässä nimeltään supernode – vastaava nimitys on käytössä myös muuaalla. Usein tavallinen käyttäjä ei äänestä mitään tiettyä supernodea, vaan hän asettaa lompakko-ohjelmastaan ko. prosessin automaattiseksi. Tällä hetkellä järjestelmässä on 36 aktiivista supernodea ja 72 varalla.

Supernoden äänestäminen suoritetaan Elastoksen oman ELA-tokenin avulla. Elastos-lohkoketjussa ei ole erillistä transaktiomaksua, kuten esimerkiksi Etherissä ja Bitcoinissa. Supernodet saavat noin kolmanneksen uusien lohkojen luontipalkkoista (yksi kolmannes menee Bitcoin-louhijoille), minkä lisäksi ne saavat vaivan palkaksi noin 4% korkea lukitsemalleen eli “steikatulle” ELA-tokeneille inflaation kautta.

Elastoksen oma kryptotasavalta ja muita kehitysaskeleita

Elastos-projektissa tapahtuu myös muuta kehitystä, kuin konsensusalgoritmin osalta.

Yksi mielenkiintoinen komponentti on Ethereumin skaalattu versio sivuketjujen (side chains) avulla. Elastos on tehnyt käytännössä version Ethereumin virtuaalikoneesta, joka pyörittää Ethereum-ekosysteemiin ohjelmoituja sovelluksia. Se tukee Ethereumin käyttämää solidity-ohjelmointikieltä, mutta skaalautuu jopa 1500 transaktioon per sekunti. Eli Ethereumille rakennetun sovelluksen voi teoriassa siirtää Elastos-lohkoketjuun. Vastaava ratkaisu tulee myös NEO:n osalta.

Toinen merkittävä askel on Elastos Carrier, joka on projektin hahmotteleman uuden internet-infrastruktuurin selkäranka. Vuoden 2018 aikana peräti 870.000 Elastos-reititintä lähetettiin ympäri maailmaa – noin 400.000 niistä on tällä hetkellä onlinessa (valtaosa Kiinassa). Elastos Carrier eroaa internetin infrastruktuurista merkittävästi. Liikenne ohjautuu reitittimestä toiseen satunnaisesti sekä kryptattuna, mikä tekee sen seuraamisesta ja sensuroinnista lähes mahdotonta.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi Elastos-projekti on julkistanut uusia yhteistyökuvioita, oman Elastos-selaimen ja niin edelleen. Yllä oleva video on erinomainen yhteenveto tärkeimmistä kehitysaskeleista.

Nostetaan esiin vielä yksi merkittävä uudistus, josta löytyy myös lisätietoa yo. videosta: Elastos crypto republic, eli Elastoksen kryptotasavalta. Kyseessä on projektin oma valtakunta verkossa, kuten nimikin kertoo. Crypto Republic on Elastos-entusiastien muodostama hallitus, joka ottaa käytännössä projektin päätösvallan lähitulevaisuudessa – suunnitelmien mukaan vuoden 2019 kolmannella kvartaalilla. Elastoksen hallitus ei vastaa projektista aivan tyhjin käsin, sillä sen hallussa on peräti 16 miljoonaa ELA-tokenia. Artikkelin kirjoitushetkellä niiden arvo on lähes 50 miljoonaa dollaria.

Elastos on laaja kokonaisuus

Kaiken edellä mainitun jälkeen on hyvä muistaa, että Elastos on myös open source -projekti. Sen kehityksessä on ollut valtavasti ihmisiä jo vuosien ajan. Joidenkin arvioiden mukaan pelkästään Rong Chen on työstänyt käyttöjärjestelmää yli 700 henkilön voimin vuosien aikana. Bitcoin, Dash ja monet muut yhteisöt ovat myös olleet mukana kehitystyössä.

Edellä mainittujen NEO- ja Ontology-projektien lisäksi myös Stellar liittyy olennaisena osana Elastos-projektiin. Stellarin perustaja Jed McCaleb on ollut mukana projektissa jo viiden vuoden ajan. Elastos tulee hyödyntämään Stellarin rakentamaa P2P-maksujärjestelmää.

Sijoittaminen Elastos-projektiin kuin sijoittaminen Android, iOS tai Microsoft Windows -käyttöjärjestelmiin. Sen sisälle tullaan rakentamaan lukemattomia eri sovelluksia, jotka hyödyntävät muita lohkoketjuja sekä virtuaalisia valuuttoja. Elastoksen ELA-token tulee olemaan osa tätä palapeliä, mutta sen lopullista roolia on tässä vaiheessa ehkä hieman hankala hahmottaa. Tässä Reddit-ketjussa on käyty läpi sen monia eri käyttökoheita.

Elastos kurssi ja ostaminen

 

Jos haluat ostaa Elastos-tokenia, se kannattaa tehdä KuCoin-pörssistä. Elastos on tällä hetkellä saatavilla todella heikosti eri kauppapaikoissa.

Osta Elastos KuCoinista

KuCoin ei tue vielä valitettavasti eurotalletuksia, joten tarvitset ensin bitcoineja tilillesi. Osta Bitcoinia ensin euroilla suomalaisesta Coinmotionista ja siirrä ne sitten KuCoin-pörssiin. Tämän jälkeen voit ostaa ELA-tokenia bitcoineilla.

Jos päätät sijoittaa Elastos-kryptovaluuttaan, voit säilyttää sitä täältä löytyvässä lompakossa.

Elastos on sen kokoluokan projekti, joka voi onnistuessaan muuttaa internetiä lopullisesti. Tässä artikkelissa raapaistiin vain pintaa massiivisesta järjestelmästä, joka sisältää jo nyt yli 10 miljoonaa koodiriviä. Alla oleva kuva (kuvakaappaus tästä videosta) auttaa ymmärtämään hieman kokonaisuuden laajuutta, jota nyt käsitellään.

Elastos liittyy olennaisesti laatikon vasemmalla puolella oleviin NEO ja Ontology-projekteihin. Avainasemassa on molempien perustaja Da Hongfei, joka on myös perustanut OnChain-yhtiön (vasemmassa ylänurkassa oleva laatikko). OnChain tarjoaa käytännössä resursseja NEO-platformille ja kehittää siihen pohjautuvia bisnesratkaisuja. Täältä löytyvät sitten liitokset myös Kiinan valtioon sekä jättiläisiin kuten Tencent, Alibaba ja Baidu.

Elastoksen sovelluskehitystä tukee muuten Manhattan-projekti, joka on saanut todennäköisesti nimensä 2. maailmansodan aikaiselta projektilta Yhdysvalloista. Projektilla on useita rikkaita rahoittajia, joista yksi on artikkelissa aiemminkin mainittu, Bitmainin Jihan Wu.

Jos haluat tutustua tähän käyttöjärjestelmään paremmin, suosittelen käymään läpi seuraavat BlockchainBradin videot: Interview with Elastos Founder Rong Chen,  Crypto Neo News – Elastos Operating System: Part 1 The Elastos Stellar Neo Connection, NEO Crypto News: Part 2.2 Making BIG Connections: NEO ELASTOS STELLAR.

Viralliset sivut löytyvät osoitteesta elastos.org. Laita Twitterissä seurantaan handlet @Elastos_org sekä @ElastosNews. Elastos-projektin Reddit-sivun löydät osoitteesta reddit.com/r/Elastos. Myös elanews.net on hyvä sivusto ottaa seurantaan.

Löydät myös lisätieotoa näistä lähteistä: What is Elastos – a simple summaryThe most in-depth analysis in the Elastos history of the 2018 coinage, Elastos – Beginners guide, Exclusive interview with Rong Chen of Elastos, Elastos whitepaperElastos (ELA) Review & Recommendation – Smart Web 3.0, medium.com/elastosBeyond Ethereum — The Future Evolution of Blockchain, what is Elastos?

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*