El Salvador hyväksyi bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi

Keski-Amerikassa sijaitseva El Salvador on maailman ensimmäinen valtio, joka on ottanut bitcoinin viralliseksi maksuvälineeksi. Kongressi on hyväksynyt presidentti Nayib Bukelen tekemän aloitteen selvällä äänienemmistöllä ja laki astuu voimaan 90 päivän kuluttua. Köyhyydestä kärsivät El Salvadorilaiset voivat käyttää bitcoinia maksuvälineenä arjessa sekä siirtää rahaa perheenjäsenilleen ilman suuria välityspalkkioita.

Rekisteröidy Binancelle

Tästä artikkelista löydät tarkempaa tietoa El Salvadorin historiallisesta uudistuksesta. Youtuben ystävät voivat katsoa ja kuunnella myös alla olevan videon.

El Salvador on köyhä maa Keski-Amerikassa

El Salvador on 6,5 miljoonalla asukkaallaan Amerikan mantereiden tiheimmin asuttu valtio. Pinta-alaltaan hyvin pienen maan rajanaapureita ovat Guatemala sekä Honduras. Läpi olemassaolonsa ajan El Salvador on kärsinyt väkivaltaisuuksista, luonnonmullistuksista ja sisällissodasta.

El Salvador on köyhä maa, jonka talous perustuu pitkälti palveluihin ja maatalouteen. Köyhyydestä johtuen moni maan kansalainen työskentelee ulkomailla lähettäen rahaa kotimaahansa perheelleen. Viime vuosina jopa viidennes El Salvadorin bruttokansantuotteesta on muodostunut ulkomailta lähetetyistä varoista.

CIA map of Central America

Korruptio rehottaa maassa pahasti ja vain noin joka kolmannella kansalaisella on pankkitili tai luottokortti. Käytännössä talous pyörii käteisellä. Maan virallinen valuutta on Yhdysvaltain dollari, omasta valuutastaan El Salvador luopui vuonna 2001.

Jack Mallers ja Strike-sovellus

Olennainen tekijä El Salvadorin bitcoin-adoption edesauttajana on Jack Mallers sekä hänen kehittämänsä Strike-sovellus. Viime aikoina suureen suosioon noussut Strike hyödyntää Bitcoinin salamaverkkoa. Yksinkertaisesti toteutettu applikaatio tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden lähettää taholta toiselle hyvinkin pieniä määriä kryptovaluuttaa reaaliajassa ja täysin ilmaiseksi.

Sovelluksen kehittänyt Jack Mallers näki tuotteelleen runsaasti käyttöpotentiaalia El Salvadorissa paristakin hyvästä syystä. Yksi olennainen seikka on, että El Salvadorin asukkaista jopa 70 prosentilla ei ole lainkaan pankkitiliä.

Vielä tätäkin olennaisempi syy on ns. ’remittance market’ joka suoraan suomennettuna tarkoittaa rahalähetysmarkkinaa. Käytännössä remittance market tarkoittaa, että monet El Salvadorilaisista työskentelevät kotimaansa yleisen huonon tilanteen vuoksi muissa maissa lähettäen osan saamistaan ansiosta takaisin kotimaahan.

strike
Kuvakaappaus strike.me-sivustolta.

Rahan lähettäminen maasta toiseen ei El Salvadorin kaltaisissa maissa ole yhtä yksinkertaista kuin vaikkapa Suomesta Viroon kahden pankkitilin välillä. El Salvadorilaiset joutuvat käyttämään varsin kalliita Western Unionin kaltaisia palveluita, jotka saattavat periä maksuista välityspalkkiota jopa 30 prosenttia.

Täten ei tulekaan yllätyksenä, että Striken kaltaiselle nopealle ja ilmaiselle valuutansiirtopalvelulle on El Salvadorissa todella kysyntää. Jack Mallers on itse ollut aktiivisesti tekemässä kenttätyötä El Salvadorissa saadakseen maan kansalaisia Strike-sovelluksen piiriin.

Lakiesitys ja sen hyväksyminen

Bitcoinin hyväksymistä viralliseksi maksuvälineeksi El Salvadorissa on aktiivisesti ajanut maan presidentti Nayib Bukele. Presidentti kertoi lakiehdotuksestaan videotervehdyksen välityksellä Miamissa järjestetyssä Bitcoin 2021 -konferenssissa yhdessä Jack Mallersin kanssa.

Yksinkertaisen lakiehdotuksen mukaan valuutan vaihtokurssi määräytyy vapailla markkinoilla samaan tapaan kuin tähänkin mennessä. Tuotteiden hinnat ovat jatkossa El Salvadorissa sallittua ilmoittaa bitcoineissa ja kansalaiset voivat maksaa veronsa bitcoineissa.

Olennainen seikka lakiehdotuksessa on, että valuutan vaihtaminen dollarin ja bitcoinin välillä ei laukaise verotettavaa tapahtumaa. Kansalaiset voivat käydä kauppaa valuuttojen välillä makunsa mukaan ilman, että mahdollista arvonmuutoksista johtuvaa hyötyä verotettaisiin.

Lakialoituksen astuttua voimaan kaikkien El Salvadorilaisten kauppiaiden on hyväksyttävä bitcoinia maksuvaluuttana, hieman samaan tapaan kuin Suomessa kaikkien kauppojen on otettava vastaan euroja. Mikäli joku ei kuitenkaan bitcoineja haltuunsa halua, tarjoutuu El Salvadorin valtio ostamaan dollareilla kryptovaluutat kansalaisilta. Strike-applikaatioon luotavan lisäosan ansiosta kauppias voi ottaa vastaan bitcoinia, mutta El Salvadorin valtio konvertoi summan dollareiksi.

Käytännössä lakiesitys tekee El Salvadorilaisille aukottomasti mahdolliseksi elää ja hoitaa kaikki kulunsa bitcoin-kryptovaluuttaa käyttäen. Pakollista tämä ei maan kansalaisille kuitenkaan ole, vaan dollari jatkaa edelleen tasaveroisena valuuttana rinnalla.

El Salvadorin kongressi hyväksyi bitcoin-lain äänienemmistöllä 62/84. Laki astuu voimaan 90 päivän kuluttua hyväksymisestä.

Päätöksen vaikutus El Salvadorilaisten arkeen

El Salvadorissa luokkaerot ovat suuria ja suuri osa kansasta elää äärimmäisessä köyhyydessä. Korruptio rehottaa maassa pahasti eikä järjestelmä ole kykeneväinen huolehtimaan kansalaisista. Teollisuus on hyvin pientä, minkä vuoksi maahan ei juuri valu rahaa ulkomailta – lukuun ottamatta ulkomailla asuvien El Salvadorilaistensa itsensä lähettämiä varoja.

Keski- ja Etelä-Afrikan köyhissä maissa on hyvin yleistä, että esimerkiksi perheen nuorempi miesväki lähtee työskentelemään parempipalkkaisiin maihin lähettäen rahaa perheelleen kotimaahan. Palkkaerot ovat usein niin huomattavia, että pienellä palkalla Yhdysvalloissa elättää monta henkilöä El Salvadorin kaltaisessa maassa.

Ongelma rahan lähettämisessä ovat korkeat siirtomaksut, jotka voivat haukata merkittävän siivun lähetetystä summasta. Tähän ongelmaan bitcoinin hyväksyminen viralliseksi valuutaksi sekä Strike-sovelluksen käyttöönotto saattavat olla erinomainen ratkaisu.

Mahdollisuus hankkia bitcoinia helposti ja laillisesti tarjoaa El Salvadorilaisille myös erinomaisen mahdollisuuden vaurastua. Tulevien vuosien aikana bitcoinin kurssin kohotessa yhä ylemmäs saattaa tuore lakimuutos kohottaa maan bruttokansantuotetta ja yleistä taloudellista tilaa merkittävästi.

Suuri mullistus koko kryptovaluuttaskenen kannalta

El Salvadorin lakimuutos on otettu kryptovaluuttapiireissä riemulla vastaan. Bitcoin on läpi historiansa saanut osakseen paljon epäilyä ja pilkkaa, mutta päätyminen maan viralliseksi valuutaksi on suuri erävoitto koko kryptovaluuttaskenelle.

Heti El Salvadorin hyväksyttyä lakimuutoksen oli Twitterissä nähtävissä Kolumbian presidentin avustajan yhteydenotto Strike-sovelluksen Jack Mallersiin.

Myös Argentiinan, Brasilian ja Panaman päättäjien tiedetään keskustelleen asian tiimoilta. Ei siis kulu välttämättä kovinkaan kauaa, ennen kuin seuraava Etelä- tai Keski-Amerikan maa julistaa ottaneensa bitcoinin viralliseksi valuutaksi.

On hyvin loogista, että nimenomaan Etelä- ja Keski-Amerikan köyhät maat ovat kiinnostuneita bitcoinin tarjoamista mahdollisuuksista. Tuomalla bitcoinin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kansalaistensa saataville maat voivat pyrkiä varmistamaan, että kansa pääsee nauttimaan bitcoinin tulevien vuosien mahdollisesta kurssinoususta.

Seuraavia mahdollisia alueita bitcoin-vallankumouksen leviämiselle voisivat olla Afrikka sekä Aasia, joissa kummassakin elää niin ikään miljoonia ihmisiä ilman pankkitiliä tai pääsyä tavallisiin pankkipalveluihin.

Odotettavissa on todennäköisesti myös vastustusta – Yhdysvaltain dollari tuskin haluaa tulla syrjäytetyksi maa toisensa jälkeen.

Image credit: Flickr / Quoteinspector.com

Tuomas Laine tuottaa Bitcoinkeskukselle satunnaisesti materiaalia tuoreimmista uutisista, kryptovaluuttojen perusasioista ja mielenkiintoisista uutuuksista. Tuomas seuraa innokkaasti tapahtumia kryptovaluuttamaailmassa sekä perinteisillä osakemarkkinoilla. Kryptovaluuttojen ohessa Tuomaksen mielenkiinnon kohteita ovat teknologiayhtiöt sekä uusiutuva energia.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.