Kryptovaluuttojen maailmassa koettiin 7. syyskuuta historiallinen hetki, kun Keski-Amerikan piskuinen valtio El Salvador otti Bitcoinin käyttöön maan virallisena valuuttana. Ainutlaatuinen tapahtuma nosti El Salvadorin kertaheitolla uutisartikkeleiden aiheeksi ympäri maailman!
Bitcoinin käyttöönotto sujui yllättävän sujuvasti pieniä teknisiä ongelmia lukuun ottamatta. Tässä artikkelissa käymme läpi käyttöönottoon johtaneita vaiheita sekä tapahtuman vaikutuksia globaalissa mittakaavassa. Huom. Artikkelin sisältö on tarjolla myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla!
El Salvador on rutiköyhä Keski-Amerikan valtio
El Salvador on maailma mittakaavassa pikkuruinen valtio, joka tuskin herättää suuressa yleisössä minkäänlaisia tuntemuksia. Kyseessä on Keski-Amerikan tiiveimmin asutettu valtio noin 6,5 miljoonalla kansalaisella. Rajanaapureita ovat vähintään yhtä tuntemattomat Guatemala ja Honduras.
El Salvador on kärsinyt läpi historiansa väkivaltaisuuksista, sodasta ja luonnonmullistuksista. Tilanne maassa on jonkin verran rauhoittunut, mutta esimerkiksi Suomen ulkoministeriö kehottaa noudattamaan alueelle matkustettaessa erityistä varovaisuutta.
El Salvador on köyhä maa, jonka talous rakentuu pitkälti maanviljelyn ja palvelusektorin varaan. Maan bruttokansantuotteesta jopa viidesosa muodostuu ulkomailta lähetetyistä varoista. Moni El Salvadorilainen nuori lähtee tavoittelemaan parempaa elämää muualle, lähettäen korkeamman elintason maista rahaa kotimaahan perheelleen.
Köyhyydestä kertoo jotain se, ettei yli 70 prosentilla maan kansalaisista ole pääsyä perustason pankkipalveluiden pariin. Rahan lähettämiseen hyödynnetään El Salvadorissa MoneyGramin ja Western Unionin kaltaisia palveluita, jotka saattavat veloittaa siirrettävästä summasta jopa useiden kymmenien prosenttien välityspalkkion.
Vuoteen 2001 asti maalla oli oma virallinen valuutta colon, mutta sittemmin viralliseksi valuutaksi vaihdettiin Yhdysvaltain dollari taloudellisen stabiliteetin saavuttamiseksi. Dollari jatkaa virallisena valuuttana edelleen. Nyt sen rinnalle on myös nostettu Bitcoin.
Bitcoin beach
Kun paneudutaan tapahtumiin ennen Bitcoinin hyväksymistä maan viralliseksi valuutaksi, nousee Mike Peterson yhdeksi keskeisimmistä henkilöistä.
Alun perin El Salvadoriin surffausreissullaan ihastunut amerikkalaismies halusi auttaa köyhyydessä rypevää El Zonten -kylää tehden hyväntekeväisyyttä useissa eri muodoissa. Peterson muun muassa pyrki kannustamaan lapsia ja nuoria opiskeluun, jotta nämä välttäisivät ajautumisen jengien ja rikollisuuden pariin.
Petersonin kertomuksen mukaan tuntemattomana pysytellyt amerikkalaismies tarjoutui lahjoittamaan El Zonten kehittämiseksi 100.000 dollaria. Lahjoitukselle ole kuitenkin asetettu ehdoksi, että se suoritettaisiin Bitcoineissa, ja jaettaisiin kokonaisuudessaan kyläläisten kesken oman Bitcoin-ekosysteemin luomiseksi.
Lahjoituksen tekijä oli kertonut Petersonille rikastuneensa kryptovaluuttakaupankäynnillä ja uskovansa, että kryptovaluutat muuttavat maailman.
Kiitos Petersonin kärsivällisen perehdytystyön, vain pari vuotta myöhemmin El Zonte tunnettiin paremmin nimellä Bitcoin Beach – yhtenä maailman ainoista paikoista, jossa kansalaiset saattoivat käyttää Bitcoineja arkipäivän elämässä, kuten hyödykkeiden ostamisessa ja sähkölaskun maksamisessa.
Tsekkaa Petersonin haastattelu alla olevalta videolta.
El Zonten esimerkki toimi mitä ilmeisimmin myös yhtenä suurena inspiraationlähteenä presidentti Nayib Bukelelle, joka puski maan kongressiin lakiehdotuksen Bitcoinin hyväksymisestä El Salvadorin viralliseksi valuutaksi dollarin rinnalle.
Bitcoin Beach -nimellä tunnetaan myös arkipäivän nopeaan maksamiseen kehitetty kryptovaluuttalompakko, jota monet El Salvadorilaiset käyttävät Bitcoinilla maksamiseen Strike- ja Chivo-lompakoiden rinnalla.
Jack Mallers, lakiehdotus ja kongressin hyväksyntä
Toinen merkittävä henkilö Bitcoin-adaptiossa on ollut Strike-sovelluksen kehittäjä Jack Mallers. Strike mahdollistaa salamaverkkoa hyödyntäen Bitcoinin siirtämisen lompakosta toiseen reaaliajassa ja täysin ilmaiseksi.

Mallers näki Strike-sovellukselle sopivan markkinan El Salvadorissa nimenomaan palvelun edullisuuden vuoksi. Suuri osa El Salvadorin bruttokansantuotteesta muodostuu ulkomailta käsin lähetetyistä varannoista. Koska merkittävällä osalla elsalvadorilaisista ei ole käytössään pankkitiliä, siirretään rahaa useimmiten Western Unionin kaltaisten palveluiden kautta.
Näiden vanhanaikaisten palveluiden suurin ongelma ovat korkeat kulut. Siirtomaksu saattaa olla jopa useita kymmeniä prosentteja siirrettävästä summasta, joten jo valmiiksi köyhät elsalvadorilaiset joutuvat antamaan vähistä rahoistaan ison osan monikansallisten yhtiöiden välitysmaksuihin.
Strike-sovellus mahdollistaa elsalvadorilaisille valuutan siirtämisen nopeasti ja ilmaiseksi ilman välikäsiä. Jack Mallers vietti El Salvadorissa useita viikkoja opastamassa paikallisia kehittämänsä sovelluksen saloihin ja oli julkistamassa lakiesitystä Bitcoinin asettamisesta lailliseksi valuutaksi yhdessä presidentti Bukelen kanssa.
Aktiivisesti Bitcoinin hyväksymistä viralliseksi valuutaksi ajanut Bukele kertoi lakiehdotuksesta Miamissa järjestetyssä Bitcoin 2021 -tapahtumassa yhdessä Mallersin kanssa. Tsekkaa Mallersin tunteikas esiintyminen alla olevalta videolta.
Simppelin lakiehdotuksen mukaan Bitcoinin vaihtokurssi määräytyy vapailla markkinoilla ja tuotteiden hinnat on sallittua ilmoittaa dollareiden lisäksi myös Bitcoineissa. Lakiehdotuksen mukaan kansalaiset voivat myös maksaa veronsa kryptovaluutalla, eikä valuutan vaihtaminen dollarin ja Bitcoinin välillä laukaise verotettavaa tapahtumaa, kuten esimerkiksi meillä Suomessa.
I’ve just sent the #BitcoinLaw to Congress 🇸🇻 pic.twitter.com/DljnxsXlyt
— Nayib Bukele (@nayibbukele) June 9, 2021
Lakiehdotus vietiin El Salvadorin kongressiin ja esitys hyväksyttiin 9. kesäkuuta äänienemmistöllä. Laki päätettiin ottaa käyttöön kolmen kuukauden kuluttua hyväksymisestä.
Käyttöönotto sujui yllättävän helposti
Bitcoinin käyttöönotto virallisensa valuuttana El Salvadorissa on saanut maailmanlaajuisesti paljon huomiota mediassa. Kuten aina, liikkeellä on ollut myös paljon väärää tietoa. Esimerkiksi Helsingin Sanomien uutisessa Suomen Pankin edustaja Aleksi Grym kommentoi, miten ”autoritäärinen valtio pakottaa kansalaisensa käyttämään bitcoinia”.
Tästä valheellisesta väittämästä poiketen Bitcoin toimii El Salvadorissa vaihtoehtoisena valuuttana Yhdysvaltain dollarin rinnalla. Kansalaiset voivat siis edelleen käyttää elämiseensä dollareita, mikäli Bitcoin tuntuu pelottavalta tai huonolta idealta.
Suurimman muutoksen edessä ovat olleet elsalvadorilaiset yrittäjät, joiden on jatkossa otettava vastaan Bitcoineja, mikäli asiakas haluaa tällä valuutalla ostoksensa maksaa. Jopa hieman yllättäen käyttöönotto tuntui sujuvan vaivatta, ja nopeasti sosiaalisessa mediassa levisikin kuvia muun muassa Bitcoineilla maksetusta McDonald’s-ateriasta.
McDonald’s is now accepting #bitcoin
Next, the rest of the world. pic.twitter.com/AQaPNY3E1P
— Documenting ₿itcoin 📄 (@DocumentingBTC) September 7, 2021
Valtion lanseeraama Chivo-lompakko mahdollistaa kauppiaille Bitcoin-maksujen konvertoinnin dollareiksi välittömästi. Tämän ansiosta kauppiaan ei tarvitse ottaa riskiä Bitcoinin äkillisistä hintaheilahteluista.
Maahan on myös rakennettu kattava Bitcoin ATM -pisteiden verkosto, joista kansalaiset voivat nostaa Bitcoinejaan ulos dollareina.
Käyttöönotto on sujunut yleisesti ottaen rauhallisesti, joskin joitakin protesteja on nähty. Näiden takana saattaa kuitenkin olla enemmänkin poliittinen agenda, joka ei varsinaisesti liity kansalaisten tyytymättömyyteen Bitcoin-adaptioon liittyen.
Vaikutukset globaalilla tasolla
El Salvador ei ole globaalissa mittakaavassa merkittävä poliittinen tai taloudellinen tekijä, mutta Bitcoinin hyväksyminen viralliseksi valuutaksi on silti suuri harppaus eteenpäin kryptovaluuttojen adaptiossa ihmisten arkeen.
El Salvador onnistui käyttöönotossa hienosti, mikä todistaa muulle maailmalle ja etenkin muille vastaaville kehitysmaille, että käyttöönotto on mahdollista ilman hyvää teknologista infrastruktuuria.
Odotettavissa onkin, että El Salvadorin esimerkkiä seuraa myös moni muu vastaava köyhä maa seuraavien vuosien ja ehkä jo jopa kuukausien aikana. Ainakin Ukraina ja Panama ovat ilmaisseet kiinnostuksensa vastaavaa toimenpidettä kohtaan. Muita potentiaalisia valtioita seuraavana listalla voisivat olla Kuuba, Venezuela, Brasilia, Kolumbia ja Argentiina.
Bitcoinin hyväksyminen valtion viralliseksi valuutaksi tarkoittaa, että Bitcoin-vallankumous on ottanut taas yhden merkittävän askeleen eteenpäin. Samalla perinteiset pankit ja rahoituslaitokset saavat olla yhä enemmän varpaillaan.
Viimeinen vuosi on ollut Bitcoin-rintamalla yhtä instituutioiden esiintuloa, sillä MicroStrategyn, Squaren ja Teslan kaltaiset yhtiöt ovat sijoittaneet Bitcoiniin miljardeja dollareita. Nyt peli on avattu myös valtiotasolla, kun El Salvador on hankkinut Bitcoinia haltuunsa maan reservivaluutaksi. Mitä enemmän vastaavia jättimäisiä instituutionaalisia sijoituksia nähdään, sitä korkeammalle Bitcoinin kurssin voi odottaa kohoavan.
Image credit: Flickr / Quoteinspector.com
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!