Perustiedot
17
elo
dca dollar cost averaging

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

DCA-osto (Dollar-Cost Averaging)

DCA-osto (Dollar-Cost Averaging) on systemaattinen sijoitusstrategia. DCA vaatii toimiakseen huolellisen suunnitelman, joka toteutetaan pitkän ajan kuluessa. DCA tarjoaa oikein toteutettuna useita etuja perinteiseen sijoittamiseen verrattuna.

Vaikka DCA on hyvä sijoitusstrategia, siinä on myös omat heikkoutensa. Osaava henkilö voi parantaa DCA-strategian tuottopotentiaalia. DCA onnistuu kaikissa tunnetuimmissa pörsseissä.

Mitä DCA-osto (Dollar-Cost Averaging) tarkoittaa?

DCA-osto (Dollar-Cost Averaging) on systemaattinen sijoitusstrategia. DCA:ssa sijoituskohdetta ostetaan kiinteällä euromäärällä tasaisin väliajoin. DCA-osto tehdään ennalta määrättyinä ajankohtina riippumatta sijoituskohteen kurssikehityksestä.

Sijoittaja voi ostaa esimerkiksi bitcoinia joka toinen maanantai kiinteällä 100 euron summalla. Sijoittaja saa joka kerta hieman eri määrän bitcoinia johtuen kurssin liikkeistä. Euromääräinen ostosumma pysyy aina samana.

Termi kuukausisäästäminen on tuttu monille osakesijoittamisen puolelta. Suosittu tapa on siirtää palkasta tietty prosentti esim. Nordnetin tilille. DCA tarkoittaa samaa asiaa, mutta ostot voi suorittaa kuukauden sijasta myös viikon tai päivän välein.

Sijoittaja hyötyy DCA-strategiassa markkinan luonnollisista liikkeistä. Kun kurssit laskevat, oston kohdetta kertyy tilille suurempi määrä. Kun kurssit ovat nousussa, sijoituskohdetta lisätään portfolioon pienempiä määriä.

DCA pyrkii poistamaan sijoittajalta stressiä ja epävarmuutta markkinan ajoittamisesta. Todella moni yrittää laskumarkkinoissa arvailla kurssin pohjaa ja saattaa missata sen täysin. DCA-sijoittaja ei stressaa laskukausien aikana vaan kerryttää portfoliotaan tasaisesti enemmän.

Ei mikään ihme, että DCA on saavuttanut suosiota kryptosijoittajien keskuudessa. Kryptomarkkina on tunnetusti hyvin volatiili, ja kurssien ennustaminen on erittäin vaikeaa. Laskut ovat myös paikoin todella rajuja, ja dippejä ostava sijoittaja palkitaan yleensä pitkässä juoksussa.

Tämä artikkeli on aloittelijan opas DCA-sijoittamiseen. Käsittelemme aihetta nimenomaan kryptovaluuttojen näkökulmasta. Hyvästä syystäkin, sillä kryptosijoittajista juuri DCA-sijoittajat nukkuvat todennäköisesti yönsä parhaiten!

Miten DCA-strategia toteutetaan?

DCA vaatii toimiakseen huolellisen suunnitelman, joka toteutetaan pitkän ajan kuluessa. Jokaisen sijoittajan lähtökohdat ja tavoitteet ovat erilaiset, joten DCA-strategiat myös eroavat aina hieman toisistaan henkilöstä riippuen.

Listaamme seuraavaksi kuusi askelta, jotka DCA-sijoittaja käy yleensä aina läpi.

 1. Valitse sijoitettava summa. DCA-sijoittaminen alkaa valitsemalla sijoitettava rahamäärä. Pidä huolta siitä, että summa on riittävän pieni, jotta voit ylläpitää strategiaa pitkäjänteisesti.
 2. Valitse sijoitusten ajankohta. DCA-sijoittamista voi tehdä kerran kuukaudessa, kerran viikossa tai jopa kerran päivässä. On tärkeintä, että sijoittamista tehdään systemaattisesti eikä ajankohtaa yritä vaihdella.
 3. Valitse strategian kesto. Osa DCA-sijoittajista haluaa jakaa tietyn rahasumman esim. kahden vuoden aikajaksolle. Moni ostaa esim. bitcoinia kerran viikossa ilman ennalta määrättyä päätepistettä.
 4. Päätä sijoituskohteet. DCA-strategiaa voi soveltaa mihin tahansa sijoituskohteisiin, mutta eteen voi tulla käytännön rajoitteita, kuten käyttämäsi pörssin valikoima. Jos lähdet sijoittamaan amatöörinä kryptovaluuttoihin, on hyvä lähteä liikkeelle suurimmista ja tunnetuimmista kryptoista eli Bitcoinista ja Ethereumista.
 5. Seuraa uutisia. DCA-strategian tarkoitus on poistaa stressiä ja tehdä sijoittajan elämästä helpompaa. Suosittelemme siitä huolimatta seuraamaan uutisia sijoituskohteisiisi liittyen. Myös verotukseen liittyvä regulaatio on hyvä tarkistaa vuosittain.
 6. Automatisoi DCA-prosessi. Lähes jokaisesta kryptopörssistä löytyy mahdollisuus tehdä DCA-sijoittamista automatisoidusti. Valitse tämä vaihtoehto aina kun mahdollista.

Lopuksi vielä erittäin tärkeä yleisen tason ohje DCA-sijoittamiseen:

Ole kurinalainen ja sitoudu pitkäjänteiseen prosessiin! DCA on systemaattinen ja pitkäjänteinen strategia. On erittäin tärkeää pysyä rauhallisena ja sitoutua useiden vuosien ajaksi, vaikka sijoitukset olisivat aluksi miinuksella. Vältä impulsiivisten ostojen tai myyntien tekoa markkinan volatiliteetin vuoksi.

dca sijoittaja

On hyvä muistuttaa vielä lopuksi, että jokainen sijoittaja on aina yksilö. Yksi sijoitusstrategia ei sovi kaikille. Voit muokata tämän artikkelin ohjeista juuri sinulle sopivan strategian. Tässä artikkelissa kuvatut toimet ovat kuitenkin relevantteja suurimmalle osalle DCA-sijoittajista.

DCA-sijoittamisen hyödyt

DCA tarjoaa oikein toteutettuna useita etuja perinteiseen sijoittamiseen verrattuna. Seuraavassa on listattuna niistä tärkeimpiä.

 • Ei tarvetta ajoittaa markkina. DCA-sijottajan ei tarvitse stressata markkinan volatiliteetista ja yrittää arvata nousurallien huippuja tai laskumarkkinan pohjaa. Markkinan ajoittaminen on tunnetusti erittäin vaikeaa myös alan ammattilaisille.
 • Kurinalaista ja pitkäjänteistä sijoittamista. DCA-sijoittaja ajattelee kurinalaisesti ja pitkäjänteisesti, mikä on ehdoton edellytys menestymiseen kryptosijoittamisessa. DCA-sijoittaja välttää aloittelijoiden FOMO (Fear Of Missing Out) -sijoitukset ja paniikkimyynnit.
 • DCA tuo keskiarvotuoton. DCA-sijoittaja ostaa enemmän kun kurssit ovat matalalla ja vähemmän kun kurssit ovat korkealla. DCA-sijoittamisella saa kryptoja portfolioonsa pitkän aikavälin keskihinnalla.
 • Aloittelijoille sopiva strategia. DCA sopii erinomaisesti aloitteleville kryptosijoittajille. Sijoittaminen on helppoa aloittaa pienillä summilla. Riski ylireagointiin ja panikointiin on suurin juuri aloittelijoiden kohdalla.
 • Dippiostot. Bitcoinin osto kurssiromahdusten jälkeen on ollut historiallisesti kannattavaa. Dippien ostaminen on kuitenkin henkisesti todella vaikeaa suurimmalle osalle sijoittajista. Moni päin vastoin panikoi kurssien laskiessa ja myy positioinsa. DCA-strategialla ostat jokaisen dipin ja pääset mukaan alennusmyynteihin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että DCA tarjoaa kurinalaisen ja pitkäjänteisen strategian, joka sopii myös aloitteleville sijoittajille. Se poistaa ylimääräistä stressiä ja riskin paniikkimyynneistä tai FOMO-ostoista.

DCA:n rajoitteet

Vaikka DCA on hyvä sijoitusstrategia, siinä on myös omat heikkoutensa. On tärkeä olla tietoinen myös strategian rajoitteista. Käydään seuraavaksi läpi niistä kolme tärkeintä:

 1. Ei tarjolla jättimäisiä voittoja
 2. Plussalle pääsy voi kestää pitkään karhumarkkinassa
 3. Voittojen kotiuttamisen puuttuminen

Kryptovaluuttojen maailma on täynnä tarinoita sijoittajista, jotka ovat tehneet huikeita voittoja. Bull-markkinan aikana nähdään usein tilanteita, joissa varsin suurikin kryptovaluutta nousee 10x tai jopa 100x vuoden aikana.

Koska DCA jakaa sijoitukset pieniin summiin pitkällä aikajänteellä, DCA-sijoittaja ei pääse koskaan tekemään valtavia voittoja verrattuna sijoittajaan, joka pistää koko potin peliin jo kauan ennen bull-markkinan alkamista. Jälkimmäinen strategia voi tuoda valtavat voitot, mutta sisältää toki myös merkittävästi enemmän riskejä.

Joku voi aloittaa DCA-sijoittamisen epäonnisesti esim. 1–2 vuotta kestävän karhumarkkinan ensimetreillä. Tällaisissa tilanteissa sijoitukset voivat olla miinuksella todella pitkään. Jos sijoittaja odottaa markkinan pohjaa ja tekee kertasijoituksen, hän voi olla plussalla jo parissa päivässä.

Tässä päästään jälleen DCA-strategian ytimeen. Sen tarkoitus on poistaa stressi markkinan ajoittamisesta ja tuoda keskimääräistä tuottoa pitkässä juoksussa. Isolla kertaostolla voi aina päästä parempaan tulokseen, jos ajoitus onnistuu.

Kurssikehityksen mukaan ostoja ja myyntejä tekevä sijoittaja voi ottaa voittoja rajujen kurssinousujen aikana ja sijoittaa nämä eurot myöhemmin kurssien laskiessa. Tällainen toiminta voi tuoda merkittävästi paremmat tuotot, mutta se vaatii myös tietoa markkinasta ja paljon ajankäyttöä kurssien seuraamiseen.

Voittojen kotiuttamisessa on myös haittapuolensa, sillä sijoittajan on maksettava luovutusvoitoista verot ja hoidettava asianmukainen kirjanpito. Niin kauan kun suoritat vain DCA-ostoja, sinulle ei kerry verotettavia luovutusvoittoja.

Miten DCA:n tuottoja voi parantaa?

Osaava henkilö voi parantaa DCA-strategian tuottopotentiaalia. Tämä vaatii strategian ulkopuolisia toimenpiteitä tietyissä markkinatilanteissa, kuten bull-markkinan huipulla tai bear-markkinan alimmissa pisteissä. Käydään seuraavaksi läpi muutamia tapoja, joilla DCA-strategiaa voi optimoida.

Bull-markkinassa eli nousumarkkinassa DCA-strategiaa voi optimoida säätämällä ostoja pienemmiksi tai lopettaa ne hetkeksi kokonaan. Tämä voi olla järkevää tilanteessa, jossa DCA-ostot ovat olleet jo päällä vuosien ajan. Bull-markkinassa ostot voi tehdä esim. manuaalisesti dippien aikana. Harkitse myös myyntien tekemistä, jos näet parabolisia nousuja.

Bear-markkinassa eli laskumarkkinassa on mahdollista tehdä ylimääräisiä ostoja tai lisätä esimerkiksi ostojen välejä tiheämmiksi. Voit myös harkita yksittäisiä kertaostoja tilanteissa, joissa kurssit romahtavat selkeästi tietyn lyhytaikaisen tapahtuman vuoksi.

Miten sijoittaja voi tietää, ollaanko nousu- vai laskumarkkinassa?

Yksinkertainen ja tapa nousu- ja laskumarkkinan määrittämiseksi on käyttää 200 päivän liukuvaa keskiarvoa. Jos kurssi on nousutrendissä ja selvästi 200 päivän keskiarvon yläpuolella, käynnissä on nousumarkkina. Laskumarkkinassa kurssi trendaa alaspäin ja on lähes jatkuvasti 200 päivän keskiarvon alapuolella.”

bull vs bear

Kurssiliikkeiden lisäksi myös uutiset tarjoavat mahdollisuuksia manuaalisten ostojen tekemiseen. Kryptovaluuttojen kursseilla on tapana ylireagoida uutisiin lyhyellä tähtäimellä. Usein nähdään kymmenien prosenttien kurssiliikkeitä päivätasolla, jotka tasaantuvat pois pitkässä juoksussa.

Aktiivinen sijoittaja voi kotiuttaa voittoja tai tehdä lisäostoja uutisten aiheuttaminen kurssiliikkeiden jälkeen.

Paras lopputulos saadaan usein yhdistämällä DCA-strategia manuaaliseen optimointiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että optimoinnilla saadut lisätuotot vaativat aikaa, vaivaa, osaamista ja markkinan seuraamista. Useimmiten DCA-strategiaa käytetään siksi, että edellä mainittuja asioita ei tarvitsisi tehdä.

Yllä kuvattu ”hybridistrategia” sopii henkilölle, joka haluaa hyötyä DCA:n tuomista eduista ja käyttää myös aikaa markkinan seuraamiseen. Pidä kuitenkin huolta siitä, etteivät optimointitoimet ole niin suuria, että ne vesittävät DCA-strategian tuotot.

Miten DCA tehdään eri pörsseissä

DCA onnistuu kaikissa tunnetuimmissa pörsseissä. DCA tehdään käytännnössä hieman eri tavalla jokaisessa kauppapaikassa. Sijoituksen ajankohdassa, tarjolla olevissa kryptoissa sekä minimisijoituksissa on myös eroja.

Coinmotionissa voit aloittaa DCA:n valitsemalla mobiiliapin päävalikosta Säästöt ja klikkaamalla Aloita kuukausisäästäminen -painiketa. Myös Northcryptossa DCA löytyy Kuukausisäästäminen -toiminnon kautta.

Kirjoita Binancessa joko mobiiliapin tai selainversion hakukenttään Recurring Buy, niin pääset tekemään DCA-ostoja. Löydät DCA:n ulkomaisissa pörsseissä useimmiten Recurring Purchase tai Recurring Buy -nimellä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
12
touko
Mikä on älysopimus?

Mikä on älysopimus?

Älysopimus on ohjelma, joka on tallennettu hajautetusti lohkoketjuun. Älysopimukset ohjelmoidaan älysopimusalustan tukemalla ohjelmointikielellä. Älysopimuksilla ei […]

Lue lisää
23
maalis
EUROe on suomalainen vakaavaluutta (stablecoin)

EUROe on suomalainen vakaavaluutta (stablecoin)

Vakaavaluutta (stablecoin) on kryptovaluutta, jonka kurssi on sidottu fiat-valuuttaan. EUROe on Suomessa kehitetty vakaavaluutta, jonka […]

Lue lisää
03
maalis
Mikä on kryptovaluutta?

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka hyödyntää kryptografiaa ja käyttää hajautettua tietokantaa. Markkinoilla on hyvin erityyppisiä […]

Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *