blogi
16
helmi
bitcoin dollar cost averaging dca

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Dollar Cost Averaging (DCA)

Dollar Cost Averaging eli DCA on helppo, yksinkertainen ja tuottava tapa sijoittaa kryptovaluuttoihin. Se soveltuu etenkin aloittelijalle, jolla ei ole aikaa ja mahdollisuutta seurata kryptovaluuttojen kursseja päivittäin. Tässä artikkelissa kerromme, miksi DCA:ta kannattaisi kokeilla.

Jos haluat katsoa ja kuunnella tämän artikkelin aiheen Youtube-klippinä, niin löydät sen alta.

Sijoituspäätökset ovat vaikeita pohjalla sekä huipulla

Bitcoin nousi valtamedian uutisointiin vuoden 2017 aikana myös Suomessa. Jopa kryptoista heikosti perillä olevat henkilöt ovat varmasti kuulleet joulukuun 2017 rallista ja sitä seuranneesta romahduksesta, jonka aikana Bitcoin putosi yli 80% ja monet altcoinit jopa 99% huipuistaan.

Jälkeen päin Bitcoinin ostaminen esimerkiksi joulukuun 2018 kuopassa tuntuu todella helpolta – etenkin yli 80% laskun jälkeen. Mutta käytännössä tilanne on aivan toinen.

Kun kryptovaluuttojen kurssit romahtavat, piensijoittajat poistuvat lähes poikkeuksetta kirkuen markkinoilta. Koko skene on silloin paniikissa, ja tätä ruokkii vielä median uutisointi Bitcoinin arvon romahduksesta. Tuossa vaiheessa jopa ammattilaisten on todella vaikea painaa liipaisinta.

Jos olet ollut taas mukana jo koko laskun ajan, olet ostanut todennäköisesti dippejä jo monta kertaa aiemmin. Esimerkiksi vuonna 2018 pitkään ollutta 6000-dollarin tasoa pidettiin käytännössä varmana pohjana. Kun rahaa on lapioinut uuniin riittävän kauan ja nähnyt jokaisen dipin romahtavan aina 50% uudelleen, tulee sijoituksille jossain vaiheessa stoppi.

bitcoin-kurssi-2020-02-16
Kuvassa Bitcoinin kurssi noin kolmen vuoden ajalta TradingView-palvelusta.

Entä sitten myyminen? Kyllähän kuka tahansa nyt tajusi myydä bitcoinit joulukuussa 2017, kun kurssi kohosi 20.000 dollariin? Todellisuudessa 15-20.000 dollarin välimaasto oli nimenomaan se paikka, jossa suurin osa harrastesijoittajista hyppäsi mukaan.

Tässä kohtaa sijoituspäätöksiä ohjaa FOMO eli Fear Of Missing Out. Etenkin sosiaalinen media ruokkii osaltaan tätä maniaa, jossa ongelmana on arvioida kurssirallin katto. Lehdet kirjoittelevat koko ajan uutisia ja vedonvälittäjät saattoivat jopa antaa jopa kertoimia sille, miten ylös Bitcoinin kurssi nousee huomenna.

Esimerkiksi vuonna 2017 moni ammattilainen möi sijoituksensa jo 8000-10.000 dollarissa, jota pidettiin ehdottomana toppina. Vastaavasti aloittelijat ostivat Bitcoinia yli 15.000 dollarilla jopa velkarahalla.

Pointti on seuraava. Vaikka osaisitkin poimia markkinoilta topit ja kuopat, niin sijoituspäätösten tekeminen tällaisissa extreme-tilanteissa on erittäin vaikeaa.

DCA auttaa sijoittajaa

Mitä Dollar Cost Averaging eli DCA sitten tarkoittaa? Kyse on käytännössä samasta asiasta kuin ajallinen hajauttaminen tai kuukausisäästäminen.

Kuten edellä tuli jo mainittua, sijoittajan on hyvin vaikea ajoittaa markkinoiden absoluuttisia huippuja (myynti) sekä pohjia (osto). Saati sitten toimia niissä järkevästi. Jälkeen päin olemme kaikki neroja, mutta siinä informaatiotulvassa ja tunteiden vallassa eläen tilanne on aivan toinen.

DCA-taktiikalla pääset eroon tästä kaikesta. Ideana on ostaa sijoituskohdetta tasasummalla esimerkiksi kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Miksei myös kerran päivässä – tämä on täysin kiinni sijoittajasta itsestään.

Jos kurssi nousee niin hyvä juttu, sijoituksesi arvo kohoaa. Jos kurssit puolestaan laskevat niin sekin on hyvä pitkällä tähtäimellä, koska saat ostettua portfolioosi ALE-hintaisia kolikoita.

DCA on erityisen hyvä sijoitusmuoto Bitcoinin kohdalla, sillä se on tutkitusti palkinnut sijoittajat. Tällä hetkellä mikä tahansa vähintään yhden vuoden (tasavuodet: 1v, 2v, 3v jne.) ajanjakso taaksepäin olisi tuottanut plussaa.

bitcoin-dcabtc
Voit suorittaa itse laskelmia eri aikaväleillä ja summilla dcabtc.com -sivustolla.

Yllä olevassa kuvassa on Bitcoinin sijoitus DCA-taktiikalla kahden vuoden ajalta siten, että osto on suoritettu kerran viikossa 50 dollarilla.

Tällainen tasapanoksella hajauttava sijoittaja voi kaiken lisäksi ajastaa sijoituksensa kryptovaluuttapörsseissä automaattisesti. Sinun ei tarvitse kuin tehdä tilisiirtoja verkkopankista tilillesi, niin palvelu ostaa sinulle haluamasi päivänä Bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja.

Yhteenveto DCA-taktiikasta

Dollar Cost Averaging eli DCA on helppo, tehokas ja ennen kaikkea stressiä säästävä sijoitustapa Bitcoiniin. Se on ollut myös historiallisesti katsottuna tuottava. Miljoonat aloittelijat olisivat säästäneet rahansa, jos hankinnat olisi tehty paniikkiostojen ja -myyntien sijaan DCA:lla. On myös hyvä muistaa, että DCA sopii Bitcoinin lisäksi muihinkin kryptovaluuttoihin.

Mikä on sitten DCA:n huono puoli, koska kyllähän sellainenkin on oltava?

Tällaisen hajauttamisen heikkoutena on se, että sijoittaja ei saa koskaan markkinoiden parasta tuottoa. Se on tarjolla vain niille ammattilaisille, joilla on rautaiset hermot ja näkemys markkinasykleistä ja taito ostaa ja myydä oikeaan aikaan.

Esimerkiksi vuoden DCA-ostos (viikoittain) olisi tuonut makean 43,75% tuoton, mutta samaan aikaan Bitcoinin kurssi on noussut 170%. Tämä tuotto on kuitenkin tarjolla vain harvoille ja valituille. Moni näistä riskinottajista osuu myös usein väärään ja häviää rahaa.

DCA on tällä hetkellä todennäköisin tapa jäädä Bitcoin-sijoituksissa plussalle pitkällä tähtäimellä. Mikään historiallinen data ei tietenkään ole koskaan tae tulevasta.

Photo by Pixabay from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *