Kryptovaluutat
10
touko
dogecoin-opas

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin (DOGE) on tunnetuin meemikolikko ja yksi vanhimmista kryptovaluutoista. Dogecoinin nimi on peräisin vuonna 2013 syntyneestä Doge-meemistä. Dogecoin nousi ensimmäistä kertaa valtamediaan tammikuussa 2018, jolloin sen markkina-arvo kohosi yli kahden miljardin dollarin. Teslan perustaja Elon Musk on maailman tunnetuin Dogecoin-fani.

Dogecoin pohjautuu teknisesti Litecoiniin. Dogecoinin ympärille on kasvanut vuosien mittaan suuri yhteisö. Dogecoin on kiistatta meemikolikoiden kuningas, ja Elon Muskin vaikutus pysyy todennäköisesti vahvana myös jatkossa.

Mikä on Dogecoin (DOGE)?

Dogecoin (DOGE) on tunnetuin meemikolikko ja yksi vanhimmista kryptovaluutoista. Dogecoin on luotu jo vuonna 2013, ja se on markkinoiden ensimmäinen meemikolikko. Meemikolikoksi voidaan luokitella sellainen kryptovaluutta, jonka arvo perustuu pitkälti internet-meemien ja sosiaalisen median kautta luotuun hypeen.

Dogecoinin suosio nousi aivan uudelle tasolle vuoden 2020 jälkeen johtuen Elon Muskista. Musk on kertonut avoimesti olevansa tämän meemikolikon ystävä, ja hän on saanut twiiteillään aikaan merkittäviä kurssinousuja. Dogecoinista on tullut Elon Musk -hypen jälkeen yksi top 10 -kryptovaluutoista markkina-arvolla mitattuna.

Teknisesti Dogecoin on kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Se on luotu puhtaasti digitaaliseksi maksuvälineeksi, ja Dogecoinin pieni yksikköhinta tekee siitä sopivan kolikon myös mikromaksuihin.

Löydät Dogecoinin perustiedot alla olevasta taulukosta:

OminaisuusInfo
Kategoria Valuutta
Ticker pörsseissä DOGE
Kierrossa nyt 140 mrd. DOGE
Kierrossa max Ei rajoitusta
Korkein kurssi (pvm) $0,7376 (8.5.2021)
Alhaisin kurssi (pvm) $0,00008547 (7.5.2015)

Löydät Dogecoinin ajantasaisen kurssin tältä sivulta: Dogecoinin kurssi.

Dogecoinin kohdalla on hyvä huomioida inflaatio, joka kasvattaa DOGE-kolikoiden määrää joka vuosi. Dogecoin on kuitenkin disinflatorinen valuuttaa, eli vuosittainen inflaatio laskee tasaisesti. Inflaatio on vuonna 2024 noin 3,5 % ja vuonna 2030 noin 2,9 %.

Tämä artikkeli on aloittelijan opas Dogecoinista. Käymme läpi Dogecoinin historian, teknologian sekä potentiaalin sijoituskohteena.

Dogecoinin historia

Dogecoinin nimi on peräisin vuonna 2013 syntyneestä Doge-meemistä. Kyseessä on kuva Shiba Inu -rotuisesta koirasta, johon on kirjoitettu Cominc Sans -fontilla sen ajatuksia. Doge on luonnollisesti englanninkielinen slangisana koiralle. Alla on kuva Dogecoinin viralliselta sivulta.

dogecoin

Dogecoinin perustaja on Jackson Palmer, joka sai idean uudesta kryptovaluutasta marraskuussa 2013. Hän kirjoitti 28. marraskuuta Twitterissä viestin: ”Investing in Dogecoin, pretty sure it’s the next big thing.”

Palmerin omien sanojensa mukaan, hänellä oli eräänä päivänä selaimessaan auki Coinmarketcap-sivusto sekä viereisessä tabissa Doge-meemi. Kolikon nimi syntyi kuin itsestään coin + doge -sanojen yhdistelmästä.

Vitsi alkoi muuttua todellisuudeksi, kun Palmer rekisteröi dogecoin.com domainin. Samaan aikaan ohjelmoija Billy Markus näki Palmerin luoman Dogecoin-meemikuvan ja otti häneen yhteyttä.

Markus alkoi rakentaa Dogecoinia teknisesti Luckycoin-kryptovaluutan forkkina. Markus tunnetaan Twitterissä nimellä Sibetoshi Nakamoto, joka on hassutteluversio Bitcoinin perustajasta, Satoshi Nakamotosta.

Edellä mainittu Luckycoin pohjautuu Litecoiniin, joka on puolestaan lähes identtinen kopio Bitcoinin koodista. Dogecoinin tekninen perusta löytyy siis täältä. Dogecoinin lohkoketju käynnistyi 6. joulukuuta vuonna 2013. Tuolloin louhittiin siis genesis block eli alkulohko.

DOGE eroaa monista muista kryptovaluutoista siten, että se käynnistyi ns. fair launchin kautta, kuten Bitcoin. Kuka tahansa saattoi osallistua vapaasti Dogecoinin louhintaan, eivätkä perustajat hamstranneet itselleen valtaosaa kolikoista.

Kolikon historiassa tapahtui merkittävä käänne vuonna 2015, jolloin perustaja Jackson Palmer siirtyi syrjään. Samalla myös Dogecoinin kehitystyö alkoi hidastua, eikä valuutassa ole nähty pienempien bugi- ja yhteensopivuuspäivitysten lisäksi merkittäviä uudistuksia moneen vuoteen.

Dogecoinin nousu top 10 -kryptovaluutaksi

Dogecoin nousi ensimmäistä kertaa valtamediaan tammikuussa 2018, jolloin sen markkina-arvo kohosi yli kahden miljardin dollarin. Yhden DOGE-kolikon kurssi oli tuolloin noin 0,018 dollaria. Dogecoin romahti nopeasti muun markkinan tavoin ja pysyi poissa otsikoista aina kevääseen 2021 saakka. Sitten alkoi tapahtua.

Dogecoinin kurssissa nähtiin keväällä 2021 käsittämätön ralli noin 0,01 dollarista aina 0,74 dollariin saakka. Sosiaalisessa mediassa jo vuosien ajan kiertänyt vitsi yhden dollarin DOGE-kurssista muuttui lähestulkoon todeksi. Dogecoin nousi parhaimmillaan jopa top 5 -sijalle kryptovaluuttojen rankingissa. Sen markkina-arvo oli parhaimmillaan lähes 100 miljardia dollaria (toukokuu 2021).

Järjettömän kurssinousun takana oli yleinen altcoin-buumi kryptomarkkinassa. Keväällä 2021 nähtiin myös selkeä meemikolikoiden trendi, joka sai alkunsa WallStreetBets-yhteisön liikkeelle laittamasta meemiosakkeiden kaupankäynnistä.

Dogecoin sai vuoden 2021 aikana satoja uusia kilpailijoita. Suosituin koirakolikko, Shiba Inu, nousi hetkellisesti jopa Dogecoinin yläpuolelle markkina-arvossa. Nykyisin meemikolikoita on jo tuhansia erilaisia, ja jokaisessa lohkoketjussa on omat meeminsä. Dogecoin on säilyttänyt silti selvän ykkösaseman tässä sektorissa.

Dogecoin säilytti asemansa top 10 -valuuttana myös vuoden 2022 rajun karhumarkkinan aikana. Tämä siitäkin huolimatta, että Elon Muskin kiinnostus koirakolikkoon tuntui vähenevän. Dogecoin-fanit eivät helpolla luovu omistuksistaan, vaikka moni veikkasi Dogecoinin romahtavan kaus kärkisijoilta.

Dogecoin ja Elon Musk

Teslan perustaja Elon Musk on maailman tunnetuin Dogecoin-fani. Muskin twiitit ja kommentit ovat antaneet osaltaan buustia Dogecoinin kurssille vuoden 2021 aikana. Alla oleva twiitti on joulukuulta 2020. Se on tyypillinen Elon Muskin trollaus Twitteristä, joita hän on tehnyt lukuisia Dogecoiniin liittyen.

 

Muskin Twitter-biossa oli myös hetken aikaa teksti CEO of Dogecoin. Tämä vitsailu kuvaa hyvin koko kryptovaluuttaa. Kyseessä on meemikolikko, jota ei ole tarkoituskaan ottaa liian vakavasti.

Vuonna 2021 arvuuteltiin paljon sitä, omistaako Elon Musk myös itse Dogecoinia. Hän myönsi heinäkuussa 2021 järjestetyssä The B Word -konferenssissa omistavansa Bitcoinia, Ethereumia sekä Dogecoinia. Musk ei kuitenkaan ole omien sanojensa mukaan Dogecoin-valas.

Elon Musk on toiminut myös Dogecoinin kulisseissa. Ross Nicholls paljasti Decrypt-sivustolle keväällä 2021, että Elon Musk on ollut yhteydessä Dogecoin-tiimiin jo vuodesta 2019 lähtien. Nicholls on yksi Dogecoinin kehittäjistä. Musk oli myös tarjonnut rahaa kehitystyöhön, mutta tiimi oli kohteliaasti kieltäytynyt näistä varoista.

Dogecoinin kehitystyötä koordinoidaan nykyisin Yhdysvalloissa toimivan säätiön kautta. Dogecoin Foundation on perustettu alun perin jo vuonna 2014, mutta se herätettiin toden teolla henkiin elokuussa 2021. Säätiön johto koostuu pitkän linjan Dogecoin-kehittäjistä. Advisors-osastolle saatiin jopa mukaan Ethereumin perustaja Vitalik Buterin.

Elon Muskilla ei ole säätiössä virallista roolia. Yksi neuvonantajista on kuitenkin Jared Birchall, jonka rooli on virallisten sivujen mukaan ”Representing Elon Musk – Legal & Financial Advisor”. Birchall valvoo siis Elon Muskin etuja ja toimii säätiön neuvonantajana laki- ja finanssiasioissa.

Dogecoin on teknisesti Litecoinin kopio

Dogecoin pohjautuu teknisesti Litecoiniin. Tästä johtuen Dogecoin on myös louhittava kolikko, eli sen konsensusalgoritmi on Litecoinin ja Bitcoinin tavoin Proof of Work. Dogecoinin lohkoketjun ylläpidosta vastaavat louhintaa suorittavat tietokoneet.

Erona Bitcoiniin on käytössä oleva louhinta-algoritmi, joka on myös Litecoinin käyttämä scrypt. Litecoin valitsi scryptin estääkseen kolikon louhinnan ns. ASIC-laitteilla, jotka ovat ottaneet Bitcoinin louhinnan täysin haltuunsa. Nykyisin tämä etu on kadonnut, sillä tarjolla on myös scrypt-louhintaan sopivia ASIC-koneita.

Dogecoinin louhintaan liittyy kuitenkin erikoisuus. Sen louhinta on yhdistetty Litecoinin kanssa ns. AuxPoW (Auxiliriaty Proof of Work) -teknologian avulla.

“Since many coins use the Scrypt algorithm for their Proof of Work, the basic algorithm for these coins is the same and solutions can be shared. Because of this, miners will be able to submit their solutions to dogecoin even if they aren’t mining dogecoin specifically. To do this though, the coin they were actually mining must have a higher difficulty (guaranteeing that you can’t spend less time than required on a solution).

Right now, the only Scrypt-based coin with a higher difficulty than Dogecoin is Litecoin. Thus, Litecoin miners will be able to choose to also submit their solution to (potentially) receive dogecoin.” (Lähde: Reddit)

AuxPoW otettiin käyttöön vuoden 2014 lopulla. Tuolloin Litecoinin perustaja, Charlie Lee, otti yhteyttä Dogecoin-kehittäjiin. Lee ehdotti merged mining ideaa Dogecoinille, sillä sen lohkoketju olisi muuten ollut hyvin altis 51 %-hyökkäyksille.

Alla on kuva Litecoinin & Dogecoinin -louhintaan soveltuvasta ASIC-laitteesta.

dogecoin litecoin asic

Dogecoin on halpa ja nopea käyttää, sillä uusi lohko syntyy yhden minuutin välein ja kulut ovat erittäin pienet. DOGE soveltuu hyvin myös mikromaksuihin pienen yksikköhintansa vuoksi.

Dogecoinissa on myös käytössä inflaatio, joka on tällä hetkellä noin 3,5 prosentin tasoa. Inflaatio pienenee vaiheittain vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuonna 2045 ollaan 2,0 prosentin inflaatiossa.

Dogecoin ei ole muuttunut merkittävästi teknologiana perustamisensa jälkeen.

Dogecoin on hassuttelua kryptovaluuttojen maailmassa

Dogecoinin ympärille on kasvanut vuosien mittaan suuri yhteisö. Sen Reddit-sivulla on tällä hetkellä lähes 2,4 miljoonaa seuraajaa ja Twitterissäkin 3,8 miljoonaa! Dogecoinista on tullut hauskanpitoa, joka toimii vastakohtana vakavalle Bitcoin-sijoittamiselle ja kurssimuutosten murehtimiselle.

Vaikka kyseessä onkin hassuttelu, Dogecoin-yhteisö on kerännyt rahaa myös moniin reaalimaailman kohteisiin. Se on auttoi Jamaican kelkkailujoukkueen vuoden 2014 olympialaisiin, keräsi 40 miljoonaa Dogecoinia kaivojen rakentamiseksi Keniaan ja sponsoroi NASCAR-kuljettajaa.

Dogecoin on noussut myös todella tippausvaluutaksi internetissä. Käyttäjät lähettävät toisilleen Dogecoineja esim. hyvistä Reddit-postauksista. Dogecoin on kaikin puolin valuutta, jota ei oteta turhan vakavasti. Tästä kertovat lukemattomat Doge-aiheiset meemit, ja virallinen Reddit-kanavan fonttikin oli pitkään Comic Sans.

Yhteenveto Dogecoinista

Dogecoin on kiistatta meemikolikoiden kuningas, ja Elon Muskin vaikutus pysyy todennäköisesti vahvana myös jatkossa. DOGEn asema on silti muuttunut merkittävästi. Vuonna 2021 yleistyneet hajautetut pörssit (DEX) ovat mahdollistaneet uusien meemikolikoiden lanseerauksen pienellä vaivalla. Tämä on tuonut markkinoille satoja kilpailevia koirakolikoita ja muita meemisijoituksia.

Dodgeoinin kilpailijat ovat saavuttaneet myös merkittävän markkina-aseman. Niistä suurin, Shiba Inu, nousi syksyllä 2021 markkina-arvoltaan top kymppiin ja jopa Dogecoinin yläpuolelle.

Dogecoin tarjoaa spekuloijille mahdollisuuden pikavoittojen tekemiseen. Sen nousut ovat olleet historiallisesti todella nopeita ja voimakkaita, jopa satoja prosentteja päivässä. Kurssi voi toisaalta myös palautua nopeasti entiselle tasolleen. Jos DOGE:n kurssilla aikoo spekuloida, niin

  1. Kolikot on ostettava ennen buumia ja raketointia, jolloin kurssi on matalalla
  2. Kolikoista on osattava luopua eli otettava cashout ennen kurssin romahdusta

Moni piensijoittaja toimii juuri päin vastoin. Mukaan lähdetään vasta sitten, kun kurssi on tehnyt jo tuhansien prosenttien nousut ja päätynyt valtamedian lööppeihin. Tässä kohtaa valaat todellisuudessa kotiuttavat voittoja ahneiden piensijoittajien kustannuksella. Sijoittajan olisi löydettävä meemikolikko ennen suuria massoja, mutta se ei ole helppoa. Tarjolla on satoja erilaisia vaihtoehtoja, joista yli 99 prosenttia ei koskaan nouse korkeuksiin.

Dogecoin on säilyttänyt asemansa yllättävän korkealla. Tästä huolimatta, DOGE ei ole suositeltava pitkän tähtäimen holdaus. Kyse on hyvin spekulatiivisesta kryptovaluutasta, jonka sijoittajissa on pieni määrä voittajia ja suuri määrä häviäjiä. Bitcoinkeskus kehottaa suureen varovaisuuteen tällaisten kolikoiden kohdalla.

Jos olet kiinnostunut Dogecoinin ostamisesta, Bitcoinkeskuksesta löytyy aiheesta erillinen opas: Dogecoin ostaminen. Saat oppaasta yksityiskohtaiset tiedot, miten Dogecoinia ostetaan. Kerromme myös DOGE-kolikoiden turvallisesta säilytyksestä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *