Mikä on Dogecoin?

dogecoin

Dogecoin on yksi tunnetuimmista ja vanhimmista kryptovaluutoista. Alun perin vitsinä liikkeelle lähtenyt “meemikolikko” on noussut vuosien mittaan yllättävään suosioon. Jopa maailman rikkain mies, Elon Musk, fanittaa Dogecoinia! Tämä artikkeli on Dogecoin-opas. Käymme läpi kolikon historian, teknologian sekä soveltuvuuden sijoituskohteeksi.

Rekisteröidy Binancelle

Löydät Dogecoin-esittely myös alla olevalta videolta!

Dogecoin on perinteinen kryptovaluutta

Asetetaan Dogecoin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Bitcoin on markkinoiden vanhin ja tunnetuin edustaja valuuttakategoriassa. Tosin, nykyisin sen narratiivi on muuttunut suursijoittajien myötä enemmän digitaalisen kullan ja arvonsäilyttäjän rooliin. Bitcoinin jälkeen tulleet kolikot kuten Litecoin, Bitcoin Cash ja Monero edustavat kategoriaa myös hyvin.

Ethereum on puolestaan platformien kuningas. Näitä projekteja kutsutaan myös termeillä ekosysteemi, framework ja ohjelmoitialusta. Ne ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella iOS, Android tai Windows -vertauksia. Muita platformeja ovat mm. Cardano, NEO, EOS, Tron, Zilliqa ja Elrond.

Tokenit luodaan edellä mainittujen platformien sisälle. Niillä on käyttöä (utility) tai hallinnollista roolia (governance) tietyn, rajaton ohjelmiston sisällä. Hyviä esimerkkejä ovat DeFi-maailman tokenit Chainlink, Aave ja Uniswap. Tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua.

Dogecoin on helppo asettaa näillä perusteilla valuuttakategoriaan. Se on luotu aikoinaan Bitcoinin ja Litecoinin pohjilta helppokäyttöiseksi ja nopeaksi digivaluutaksi. Dogecoinilla on muiden valuuttojen tapaan lähinnä yksi merkittävä ominaisuus tai tehtävä, eli digitaalisena vaihdon välineenä toimiminen.

Dogecoinin ticker eli lyhenne pörsseissä on kuvaavasti DOGE. Käydään seuraavaksi läpi hieman projektin historiaa.

Dogecoin sai alkunsa vitsistä 

Dogecoinin nimi on peräisin vuonna 2013 syntyneestä Doge-meemistä. Kyseessä on kuva Shiba Inu -rodun koirasta, johon on kirjoitettu Cominc Sans -fontilla sen ajatuksia. Doge on luonnollisesti slangisana koiralle (dog).

doge memeDogecoinin perustaja on Jackson Palmer, joka sai idean uudesta kryptovaluutasta marraskuussa 2013. Hän kirjoitti 28. marraskuuta Twitterissä viestin: ”Investing in Dogecoin, pretty sure it’s the next big thing.”

Palmerin omien sanojensa mukaan, hänellä oli eräänä päivänä selaimessaan auki Coinmarketcap-sivusto sekä viereisessä tabissa Doge-meemi. Kolikon nimi syntyi kuin itsestään coin + doge -sanojen yhdistelmästä.

Vitsi alkoi muuttua todellisuudeksi, kun Palmer rekisteröi dogecoin.com domainin. Samaan aikaan ohjelmoija Billy Markus näki Palmerin luoman Dogecoin-meemikuvan ja otti häneen yhteyttä.

Markus alkoi rakentaa Dogecoinia teknisesti Luckycoin-kryptovaluutan forkkina. Markus tunnetaan netissä nimimerkillä Sibetoshi Nakamoto, joka on hassutteluversio Bitcoinin perustajasta, Satoshi Nakamotosta.

Alla on lyhyt video, jossa Jackson Palmer kertoo Dogecoinin syntymästä.

Edellä mainittu Luckycoin pohjautuu Litecoiniin, joka on puolestaan lähes identtinen kopio Bitcoinin koodista. Dogecoinin tekninen perusta löytyy siis täältä. Dogecoinin lohkoketju käynnistyi 6. joulukuuta vuonna 2013. Tuolloin louhittiin siis genesis block eli alkulohko.

DOGE eroaa monista muista kryptovaluutoista siten, että se käynnistyi ns. fair launchin kautta, kuten Bitcoin. Kuka tahansa saattoi osallistua vapaasti Dogecoinin louhintaan, eivätkä perustajat hamstranneet itselleen valtaosaa kolikoista.

Kolikon historiassa tapahtui merkittävä käänne vuonna 2015, jolloin perustaja Jackson Palmer siirtyi syrjään. Samalla myös Dogecoinin kehitystyö alkoi hidastua, eikä valuutassa ole nähty pienempien bugi- ja yhteensopivuuspäivitysten lisäksi merkittäviä uudistuksia moneen vuoteen.

Alla on Palmerin kommentti Software Engineering Daily podcastista.

I absolutely couldn’t have predicted that it would grow to the level that it has now. I saw Dogecoin as the pinnacle of mania back then. I left in 2015 after the whole industry had been hit by a lot of scams and consumer option was reaching a low and interest was dwindling from venture funds. I was like, “I think this spot is over.” I really did not anticipate the resurgence that has happened. There are definitely parallels though, and so I think Dogecoin is a historical case study is very important and useful, as a mirror to shine back on what’s happening right now.

Yllä oleva lainaus on keväältä 2018, eli pian kolmen vuoden takaa. Palmer oli vielä noihin aikoihin hyvin aktiivinen Youtuben puolella tuottaen erinomaista materiaalia hieman Andreas Antonopoulosin tapaan. Vuonna 2019 Palmer valitettavasti siirsi sisältönsä privaatiksi.

Nykyään Dogecoinilla on eräs merkittävä fani: maailman rikkain mies, Elon Musk!

Yllä on Elon Muskin twiitti joulukuulta 2020. Aiemmin Musk on kutsunut myös Dogecoinia hänen suosikkikolikokseen. Hetken aikaa hänen Twitter-biossaan oli myös teksti CEO of Dogecoin!

Muskin vitsailu Dogecoinista kuvaa hyvin koko kryptovaluuttaa. Kyseessä on meemikolikko, jota ei ole tarkoituskaan ottaa liian vakavasti. Muskin twiiteillä on silti ollut vaikutuksia myös kryptomarkkinaan; Dogecoin on raketoinut jopa 100 prosenttia tällaisten mainintojen jälkeen.

Kesällä 2020 puolestaan viraaliksi noussut TikTok-kampanja sai aikaan noin 100 prosentin päivänousun. Tällaiset nopeat ja rajut hintapiikit ovat olleet DOGE:lle tyypillisiä sen historian aikana. Pitkässä juoksussa Dogecoin on menettänyt selvästi arvoaan Bitcoiniin nähden.

Parhaimmillaan Dogecoinin markkina-arvo oli peräti kaksi miljardia dollaria. Tämä tapahtui tammikuun 2018 altcoin-huuman huipulla. Artikkelin kirjoitushetkellä (1/2021) Dogecoinin markkina-arvo on hieman yli miljardi taalaa. Tämäkin on kunnioitettava lukema meemikolikolle! Todella moni suurempien resurssien projekti on kaukana takana.

Dogecoin on teknisesti Litecoinin kopio

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, Dogecoinin koodi pohjautuu Litecoiniin. Tästä johtuen Dogecoin on myös perinteisessä mielessä louhittava kolikko, eli sen konsensusalgoritmi on Litecoinin ja Bitcoinin tavoin Proof of Work. Dogecoinin lohkoketjun ylläpidosta vastaavat näin ollen louhintaa suorittavat tietokoneet.

Erona Bitcoiniin on käytössä oleva louhinta-algoritmi, joka on myös Litecoinin käyttämä scrypt. Litecoin käytti scryptiä aikoinaan estääkseen kolikon louhinnan ns. ASIC-laitteilla, jotka ovat ottaneet Bitcoinin louhinnan täysin haltuunsa. Nykyisin tämä etu on kadonnut, sillä tarjolla on myös scrypt-louhintaan sopivia ASIC-koneita.

Alla olevassa kuvassa on kiinalaisen Bitmainin valmistama Antminer L3 ASIC-louhija, joka on suunniteltu Litecoinin louhintaan.

Bitmain Antminer Litecoin

Dogecoinin louhintaan liittyy kuitenkin erikoisuus. Sen louhinta on yhdistetty Litecoinin kanssa ns. AuxPoW (Auxiliriaty Proof of Work) -teknologian avulla.

“Since many coins use the Scrypt algorithm for their Proof of Work, the basic algorithm for these coins is the same and solutions can be shared. Because of this, miners will be able to submit their solutions to dogecoin even if they aren’t mining dogecoin specifically. To do this though, the coin they were actually mining must have a higher difficulty (guaranteeing that you can’t spend less time than required on a solution).

Right now, the only Scrypt-based coin with a higher difficulty than Dogecoin is Litecoin. Thus, Litecoin miners will be able to choose to also submit their solution to (potentially) receive dogecoin.” (Lähde: Reddit

AuxPoW otettiin käyttöön vuoden 2014 lopulla. Tuolloin Litecoinin perustaja, Charlie Lee, otti yhteyttä Dogecoin-kehittäjiin. Lee ehdotti merged mining ideaa Dogecoinille, sillä sen lohkoketju olisi muuten ollut hyvin altis 51 %-hyökkäyksille.

Dogecoin on halpa ja nopea käyttää, sillä uusi lohko syntyy yhden minuutin välein ja kulut ovat erittäin pienet. DOGE soveltuu hyvin myös mikromaksuihin pienen yksikköhintansa vuoksi. Jokaisen lohkon yhteydessä luodaan 10.000 DOGE-kolikkoa, mikä johtaa vuositasolla reilun viiden miljardin kolikon luomiseen.

Teknisellä tasolla Dogecoin ei ole muuttunut merkittävästi moneen vuoteen. Jos kuitenkin mietitään sen juuria, niin miten paljon Bitcoin tai Litecoin ovat muuttuneet viidessä vuodessa? Valuutta-kategorialle on tyypillistä, että muutoksia tapahtuu varsin harvoin ja vähän.

Dogecoin on hassuttelua kryptovaluuttojen maailmassa

Dogecoinin ympärille on kasvanut nopeasti valtavan suuri yhteisö. Sen Reddit-sivulla on tällä hetkellä (1/2021) lähes 183.000 seuraajaa ja Twitterissäkin 187.000. Dogecoinista on tullut hauskanpitoa, joka toimii vastakohtana vakavalle Bitcoin-sijoittamiselle ja kurssimuutosten murehtimiselle.

Vaikka kyseessä onkin hassuttelu, Dogecoin-yhteisö on kerännyt rahaa myös moniin reaalimaailman kohteisiin. Se on auttoi Jamaican kelkkailujoukkueen vuoden 2014 olympialaisiin, keräsi 40 miljoonaa Dogecoinia kaivojen rakentamiseksi Keniaan ja sponsoroi NASCAR-kuljettajaa.

Dogecoin on noussut myös todella tippausvaluutaksi internetissä. Käyttäjät lähettävät toisilleen Dogecoineja esim. hyvistä Reddit-postauksista. Dogecoin on kaikin puolin valuutta, jota ei oteta turhan vakavasti. Tästä kertovat lukemattomat Doge-aiheiset meemit, ja virallinen Reddit-kanavan fonttikin oli pitkään Comic Sans.

Dogecoin sijoituskohteena

Mitä Dogecoinista pitäisi sitten ajatella sijoituskohteena? Termiä sijoituskohde ja Dogecoin ei kannata ehkä pakottaa samaan lauseeseen. Kyseessä on meemikolikko, jota ei ole syytä ottaa liian vakavasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö spekuloija tai treidaaja voisi tehdä Dogecoinilla rahaa.

Sijoittaminen käsitetään yleensä pitkäjänteisenä toimintana, jonka pohjalla ovat vahvat fundamentit. On vaikea suosittella Dogecoinia sijoituskohteena tästä näkökulmasta. Kannattaa myös muistaa jatkuva inflaatio. Joka vuosi luodaan yli viisi miljardia DOGE-kolikkoa. Kierrossa on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 127 miljardia DOGEa, joten inflaatio on vuositasolla noin neljän prosentin luokkaa.

Tällä meemikolikolla on kuitenkin vahva tuki takanaan, että vaikea nähdä Dogeoinin katoavan top 100 -kolikoiden listalta aivan heti. Se on pitänyt loppujen lopuksi asemansa top 50 -kryptovaluuttana yllättävän hyvin. Elon Muskin lisäksi myös Ethereumin perustaja Vitalik Buterin kuuluu Dogecoinin faneihin monien muiden lisäksi.

Dogecoin tarjoaa mahdollisuuden spekuloijille pikavoittojen tekemiseen. Nousut ovat todella nopeita ja voimakkaita (luokkaa 100 prosenttia päivässä), mutta kurssi voi myös palautua yhtä nopeasti entiselle tasolleen. Jos DOGE:n kurssilla aikoo spekuloida: 1) kolikot on ostettava hiljaiseen aikaan ja 2) kolikot on osattava myydä nopeasti.

Moni sijoittaja on hankkinut Dogecoinia myös spekuloidakseen vuoden 2021 mahdollisella altcoin-rallilla. Jos sellainen lopulta saadaan, Dogecoin lienee yksi hyötyjistä.

Dogecoin kurssi ja ostaminen

 

Jos haluat sijoittaa Dogecoiniin, ostot kannattaa tehdä Binancessa. Kyseessä on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi, josta DOGE-kolikoita voi ostaa bitcoineilla tai USDT stablecoineilla.

Osta Dogecoin Binancesta

Jos haluat muuttaa eurot Dogecoineiksi, voit tehdä sen esim. seuraavilla tavoilla:

  1. Binance tukee nykyisin SEPA-talletuksia, joten voit tehdä tilisiirron suoraan Binanceen. Tämän jälkeen voit vaihtaa Binancessa eurot bitcoineiksi ja ostaa DOGE-kolikoita.
  2. Voit hankkia bitcoineja euroilla helposti ja turvallisesti suomalaisista Coinmotion ja Northcrypto pörsseistä. Siirrä sitten ostamasti bitcoinit Binance-tilillesi ja osta niillä Dogecoineja.

Binancen lisäksi tunnetut ja luotettavat amerikkalaispörssit Kraken ja Bittrex listaavat Dogecoinin. Näihin pörsseihin on myös mahdollista tehdä pankkitalletus.

Dogecoinille löytyy oma desktop-lompakko sekä mobiililompakko, johon valuutan voi siirtää pörssistä oston jälkeen. Ultimaattista turvaa saat Ledger Nano X ja Trezor Model T hardware-lompakoilla.

Viralliset sivut löydät osoitteesta dogecoin.com. Twitter-tili on @dogecoin ja Reddit-sivu osoitteessa reddit.com/r/dogecoin. Tsekkaa myös alla oleva Coin Bureaun tuore video.

Kuva: knowyourmeme.com,  kuvakaappaus Dogecoin.com etusivulta

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*