Dogecoin on yksi tunnetuimmista ja vanhimmista kryptovaluutoista. Alun perin vitsinä liikkeelle lähtenyt ”meemikolikko” on noussut vuosien mittaan yllättävään suosioon. Jopa maailman rikkain mies, Elon Musk, fanittaa Dogecoinia! Tämä artikkeli on Dogecoin-opas. Käymme läpi kolikon historian, teknologian sekä soveltuvuuden sijoituskohteeksi.
Huom! Löydät Dogecoin-esittelyn myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.
Dogecoin on perinteinen kryptovaluutta
Asetetaan Dogecoin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.
Bitcoin on markkinoiden vanhin ja tunnetuin edustaja valuuttakategoriassa. Tosin, nykyisin sen narratiivi on muuttunut suursijoittajien myötä enemmän digitaalisen kullan ja arvonsäilyttäjän rooliin. Bitcoinin jälkeen tulleet kolikot kuten Litecoin, Bitcoin Cash ja Monero edustavat kategoriaa myös hyvin.
Ethereum on puolestaan platformien kuningas. Näitä projekteja kutsutaan myös termeillä ekosysteemi, framework ja ohjelmoitialusta. Ne ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella iOS, Android tai Windows -vertauksia. Muita platformeja ovat mm. Cardano, NEO, EOS, Tron, Zilliqa ja Elrond.
Tokenit luodaan edellä mainittujen platformien sisälle. Niillä on käyttöä (utility) tai hallinnollista roolia (governance) tietyn, rajaton ohjelmiston sisällä. Hyviä esimerkkejä ovat DeFi-maailman tokenit Chainlink, Aave ja Uniswap. Tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua.
Dogecoin on helppo asettaa näillä perusteilla valuuttakategoriaan. Se on luotu aikoinaan Bitcoinin ja Litecoinin pohjilta helppokäyttöiseksi ja nopeaksi digivaluutaksi. Dogecoinilla on muiden valuuttojen tapaan lähinnä yksi merkittävä ominaisuus tai tehtävä, eli digitaalisena vaihdon välineenä toimiminen.
Dogecoinin ticker eli lyhenne pörsseissä on kuvaavasti DOGE. Käydään seuraavaksi läpi hieman projektin historiaa.
Dogecoinin historia
Dogecoinin nimi on peräisin vuonna 2013 syntyneestä Doge-meemistä. Kyseessä on kuva Shiba Inu -rodun koirasta, johon on kirjoitettu Cominc Sans -fontilla sen ajatuksia. Doge on luonnollisesti slangisana koiralle (dog).
Dogecoinin perustaja on Jackson Palmer, joka sai idean uudesta kryptovaluutasta marraskuussa 2013. Hän kirjoitti 28. marraskuuta Twitterissä viestin: ”Investing in Dogecoin, pretty sure it’s the next big thing.”
Palmerin omien sanojensa mukaan, hänellä oli eräänä päivänä selaimessaan auki Coinmarketcap-sivusto sekä viereisessä tabissa Doge-meemi. Kolikon nimi syntyi kuin itsestään coin + doge -sanojen yhdistelmästä.
Vitsi alkoi muuttua todellisuudeksi, kun Palmer rekisteröi dogecoin.com domainin. Samaan aikaan ohjelmoija Billy Markus näki Palmerin luoman Dogecoin-meemikuvan ja otti häneen yhteyttä.
Markus alkoi rakentaa Dogecoinia teknisesti Luckycoin-kryptovaluutan forkkina. Markus tunnetaan Twitterissä nimellä Sibetoshi Nakamoto, joka on hassutteluversio Bitcoinin perustajasta, Satoshi Nakamotosta.
Alla on lyhyt video, jossa Jackson Palmer kertoo Dogecoinin syntymästä.
Edellä mainittu Luckycoin pohjautuu Litecoiniin, joka on puolestaan lähes identtinen kopio Bitcoinin koodista. Dogecoinin tekninen perusta löytyy siis täältä. Dogecoinin lohkoketju käynnistyi 6. joulukuuta vuonna 2013. Tuolloin louhittiin siis genesis block eli alkulohko.
DOGE eroaa monista muista kryptovaluutoista siten, että se käynnistyi ns. fair launchin kautta, kuten Bitcoin. Kuka tahansa saattoi osallistua vapaasti Dogecoinin louhintaan, eivätkä perustajat hamstranneet itselleen valtaosaa kolikoista.
Kolikon historiassa tapahtui merkittävä käänne vuonna 2015, jolloin perustaja Jackson Palmer siirtyi syrjään. Samalla myös Dogecoinin kehitystyö alkoi hidastua, eikä valuutassa ole nähty pienempien bugi- ja yhteensopivuuspäivitysten lisäksi merkittäviä uudistuksia moneen vuoteen. Billy Markus on toiminut viime vuodet Dogecoinin ”puhemies”.
Alla on Palmerin kommentti Software Engineering Daily podcastista.
I absolutely couldn’t have predicted that it would grow to the level that it has now. I saw Dogecoin as the pinnacle of mania back then. I left in 2015 after the whole industry had been hit by a lot of scams and consumer option was reaching a low and interest was dwindling from venture funds. I was like, “I think this spot is over.” I really did not anticipate the resurgence that has happened. There are definitely parallels though, and so I think Dogecoin is a historical case study is very important and useful, as a mirror to shine back on what’s happening right now.
Yllä oleva lainaus on keväältä 2018, eli pian kolmen vuoden takaa. Palmer oli vielä noihin aikoihin hyvin aktiivinen Youtuben puolella tuottaen erinomaista materiaalia hieman Andreas Antonopoulosin tapaan. Vuonna 2019 Palmer valitettavasti siirsi sisältönsä privaatiksi.
Dogecoin nousi toden teolla valtamediaan tammikuussa 2018, jolloin sen markkina-arvo kohosi yli kahden miljardin dollarin. Yhden DOGE-kolikon kurssi oli tuolloin noin 0,018 dollaria. Dogecoin romahti nopeasti muun markkinan tavoin ja pysyi poissa otsikoista aina kevääseen 2021 saakka. Sitten alkoi tapahtua.
Alla oleva grafiikka näyttää Dogecoinin kurssikehityksen vuoden 2021 ajalta. Tsekkaa reaaliaikainen Dogecoin arvo tästä.
Dogecoinin kurssi viisinkertaistui kevään aikana noin 0,01 dollarista 0,05 dollariin. Huhti-toukokuussa nähtiin käsittämätön ralli aina 0,74 dollariin saakka. Sosiaalisessa mediassa jo vuosien ajan kiertänyt vitsi yhden dollarin DOGE-kurssista muuttui lähestulkoon todeksi.
Dogecoin nousi parhaimmillaan jopa top 5 -sijalle kryptovaluuttojen rankingissa. Sen markkina-arvo oli huipussaan lähes 100 miljardia dollaria.
Järjettömän kurssinousun takana oli yleinen altcoin-buumi kryptomarkkinassa. Keväällä 2021 nähtiin myös selkeä meemikolikoiden trendi, joka sai alkunsa WallStreetBets-yhteisön liikkeelle laittamasta meemiosakkeiden kaupankäynnistä. Dogecoin sai vuoden 2021 aikana satoja kilpailijoita. Suosituin koirakolikko, Shiba Inu, nousi syksyllä jopa Dogecoinin yläpuolelle markkina-arvossa.
Dogecoin ja Elon Musk
Teslan perustaja Elon Musk on nykyisin maailman rikkain henkilö yli 200 miljardin dollarin omaisuudella. Hän on myös suuri Dogecoin-fani. Muskin twiitit ja kommentit ovat antaneet osaltaan buustia Dogecoinin kurssille vuoden 2021 aikana. Alla oleva twiitti on joulukuulta 2020. Se on tyypillinen Elon Muskin trollaus Twitteristä, joita hän on tehnyt lukuisia Dogecoiniin liittyen.
One word: Doge
— Elon Musk (@elonmusk) December 20, 2020
Muskin Twitter-biossa oli myös hetken aikaa teksti CEO of Dogecoin. Tämä vitsailu kuvaa hyvin koko kryptovaluuttaa. Kyseessä on meemikolikko, jota ei ole tarkoituskaan ottaa liian vakavasti.
Vuonna 2021 arvuuteltiin paljon sitä, omistaako Elon Musk myös itse Dogecoinia. Hän myönsi heinäkuussa 2021 järjestetyssä The B Word -konferenssissa omistavansa Bitcoinia, Ethereumia sekä Dogecoinia. Musk ei kuitenkaan ole omien sanojensa mukaan Dogecoin-valas.
Elon Musk on toiminut myös Dogecoinin kulisseissa. Ross Nicholls paljasti Decrypt-sivustolle keväällä 2021, että Elon Musk on ollut yhteydessä Dogecoin-tiimiin jo vuodesta 2019 lähtien. Nicholls on yksi Dogecoinin kehittäjistä. Musk oli myös tarjonnut rahaa kehitystyöhön, mutta tiimi oli kohteliaasti kieltäytynyt näistä varoista.
Dogecoinin kehitystyötä koordinoidaan nykyisin Yhdysvalloissa toimivan säätiön kautta. Dogecoin Foundation on perustettu alun perin jo vuonna 2014, mutta se herätettiin toden teolla henkiin elokuussa 2021. Säätiön johto koostuu pitkän linjan Dogecoin-kehittäjistä. Advisors-osastolle saatiin jopa mukaan Ethereumin perustaja Vitalik Buterin.
Elon Muskilla ei ole säätiössä virallista roolia. Yksi neuvonantajista on kuitenkin Jared Birchall, jonka rooli on virallisten sivujen mukaan ”Representing Elon Musk – Legal & Financial Advisor”. Birchall valvoo siis Elon Muskin etuja ja toimii säätiön neuvonantajana laki- ja finanssiasioissa.
Dogecoin on teknisesti Litecoinin kopio
Kuten aiemmin tuli jo mainittua, Dogecoinin koodi pohjautuu Litecoiniin. Tästä johtuen Dogecoin on myös perinteisessä mielessä louhittava kolikko, eli sen konsensusalgoritmi on Litecoinin ja Bitcoinin tavoin Proof of Work. Dogecoinin lohkoketjun ylläpidosta vastaavat näin ollen louhintaa suorittavat tietokoneet.
Erona Bitcoiniin on käytössä oleva louhinta-algoritmi, joka on myös Litecoinin käyttämä scrypt. Litecoin käytti scryptiä aikoinaan estääkseen kolikon louhinnan ns. ASIC-laitteilla, jotka ovat ottaneet Bitcoinin louhinnan täysin haltuunsa. Nykyisin tämä etu on kadonnut, sillä tarjolla on myös scrypt-louhintaan sopivia ASIC-koneita.
Alla olevassa kuvassa on kiinalaisen Bitmainin valmistama Antminer L3 ASIC-louhija, joka on suunniteltu Litecoinin louhintaan.
Dogecoinin louhintaan liittyy kuitenkin erikoisuus. Sen louhinta on yhdistetty Litecoinin kanssa ns. AuxPoW (Auxiliriaty Proof of Work) -teknologian avulla.
“Since many coins use the Scrypt algorithm for their Proof of Work, the basic algorithm for these coins is the same and solutions can be shared. Because of this, miners will be able to submit their solutions to dogecoin even if they aren’t mining dogecoin specifically. To do this though, the coin they were actually mining must have a higher difficulty (guaranteeing that you can’t spend less time than required on a solution).
Right now, the only Scrypt-based coin with a higher difficulty than Dogecoin is Litecoin. Thus, Litecoin miners will be able to choose to also submit their solution to (potentially) receive dogecoin.” (Lähde: Reddit)
AuxPoW otettiin käyttöön vuoden 2014 lopulla. Tuolloin Litecoinin perustaja, Charlie Lee, otti yhteyttä Dogecoin-kehittäjiin. Lee ehdotti merged mining ideaa Dogecoinille, sillä sen lohkoketju olisi muuten ollut hyvin altis 51 %-hyökkäyksille.
Dogecoin on halpa ja nopea käyttää, sillä uusi lohko syntyy yhden minuutin välein ja kulut ovat erittäin pienet. DOGE soveltuu hyvin myös mikromaksuihin pienen yksikköhintansa vuoksi. Jokaisen lohkon yhteydessä luodaan 10.000 DOGE-kolikkoa, mikä johtaa vuositasolla reilun viiden miljardin kolikon luomiseen.
Teknisellä tasolla Dogecoin ei ole muuttunut merkittävästi moneen vuoteen. Jos kuitenkin mietitään sen juuria, niin miten paljon Bitcoin tai Litecoin ovat muuttuneet viidessä vuodessa? Valuutta-kategorialle on tyypillistä, että muutoksia tapahtuu varsin harvoin ja vähän.
Dogecoin on hassuttelua kryptovaluuttojen maailmassa
Dogecoinin ympärille on kasvanut nopeasti valtavan suuri yhteisö. Sen Reddit-sivulla on tällä hetkellä (1/2021) lähes 183.000 seuraajaa ja Twitterissäkin 187.000. Dogecoinista on tullut hauskanpitoa, joka toimii vastakohtana vakavalle Bitcoin-sijoittamiselle ja kurssimuutosten murehtimiselle.
Vaikka kyseessä onkin hassuttelu, Dogecoin-yhteisö on kerännyt rahaa myös moniin reaalimaailman kohteisiin. Se on auttoi Jamaican kelkkailujoukkueen vuoden 2014 olympialaisiin, keräsi 40 miljoonaa Dogecoinia kaivojen rakentamiseksi Keniaan ja sponsoroi NASCAR-kuljettajaa.
wow
Talladega Motorspeedway
May 4th pic.twitter.com/og71mP9pMk— Dogecoin (@dogecoin) April 27, 2014
Dogecoin on noussut myös todella tippausvaluutaksi internetissä. Käyttäjät lähettävät toisilleen Dogecoineja esim. hyvistä Reddit-postauksista. Dogecoin on kaikin puolin valuutta, jota ei oteta turhan vakavasti. Tästä kertovat lukemattomat Doge-aiheiset meemit, ja virallinen Reddit-kanavan fonttikin oli pitkään Comic Sans.
Dogecoinin tulevaisuus
Mitä Dogecoinista pitäisi sitten ajatella sijoituskohteena? Termiä sijoituskohde ja Dogecoin ei kannata pakottaa samaan lauseeseen. Kyseessä on meemikolikko, jota ei ole syytä ottaa liian vakavasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö spekuloija tai treidaaja voisi tehdä Dogecoinilla rahaa.
Sijoittaminen käsitetään yleensä pitkäjänteisenä toimintana, jonka pohjalla ovat vahvat fundamentit. On vaikea suosittella Dogecoinia sijoituskohteena tästä näkökulmasta. Kannattaa myös muistaa jatkuva inflaatio. Joka vuosi luodaan yli viisi miljardia DOGE-kolikkoa. Kierrossa on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli 132 miljardia DOGEa, joten inflaatio on vuositasolla vajaan neljän prosentin luokkaa.
Dogecoin on kiistatta meemikolikoiden kuningas, ja Elon Muskin vaikutus pysyy todennäköisesti vahvana myös jatkossa. DOGEn asema on silti muuttunut merkittävästi. Vuonna 2021 yleistyneet hajautetut pörssit (DEX) ovat mahdollistaneet meemikolikoiden lanseerauksen pienellä vaivalla. Tämä on tuonut markkinoille satoja kilpailevia koirakolikoita ja muita meemisijoituksia.
Dodgeoinin kilpailijat ovat saavuttaneet myös merkittävän markkina-aseman. Niistä suurin, Shiba Inu, nousi syksyllä 2021 markkina-arvoltaan top kymppiin ja jopa Dogecoinin yläpuolelle.
Dogecoin tarjoaa spekuloijille mahdollisuuden pikavoittojen tekemiseen. Sen nousut ovat olleet historiallisesti todella nopeita ja voimakkaita, jopa satoja prosentteja päivässä. Kurssi voi toisaalta myös palautua nopeasti entiselle tasolleen. Jos DOGE:n kurssilla aikoo spekuloida, niin
- Kolikot on ostettava ennen buumia ja raketointia, jolloin kurssi on matalalla
- Kolikoista on osattava luopua eli otettava cashout ennen kurssin romahdusta
Moni piensijoittaja toimii juuri päin vastoin. Mukaan lähdetään vasta sitten, kun kurssi on tehnyt jo tuhansien prosenttien nousut ja päätynyt valtamedian lööppeihin. Tässä kohtaa valaat todellisuudessa kotiuttavat voittoja ahneiden piensijoittajien kustannuksella. Sijoittajan olisi löydettävä meemikolikko ennen suuria massoja, mutta se ei ole helppoa. Tarjolla on satoja erilaisia vaihtoehtoja, joista yli 99 prosenttia ei koskaan nouse korkeuksiin.
Dogecoin on säilyttänyt asemansa yllättävän korkealla vuoden 2021 aikana. Tästä huolimatta, DOGE ei ole hyväpitkän tähtäimen holdaus. Kyse on hyvin spekulatiivisesta kryptovaluutasta, jonka sijoittajissa on pieni määrä voittajia ja suuri määrä häviäjiä. Bitcoinkeskus kehottaa suureen varovaisuuteen tällaisten kolikoiden kohdalla.
Jos olet kiinnostunut Dogecoinin ostamisesta, Bitcoinkeskuksesta löytyy aiheesta erillinen opas: Dogecoin ostaminen. Saat oppaasta yksityiskohtaiset tiedot, miten Dogecoinia ostetaan. Kerromme myös DOGE-kolikoiden turvallisesta säilytyksestä.
Kuva: knowyourmeme.com, kuvakaappaus Dogecoin.com etusivulta
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja